Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Real Racing 3 - Freemium csoda
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
válasz
thyeby #19498 üzenetére
Egy ugródeszkának nagyon jó a külföld ahhoz, hogy eltudd kezdeni idehaza azt amiből pénzt látsz. Ezzel csak időt tud spórolni esetleg. Aztán van aki kint ragad mert igaz hogy kint sincs kolbászból a kerítés ott is dolgozni kell csak az a nagyon nem mindegy hogy a fizetésed hányadát költöd rezsire és kajára és mennyi marad meg.
Mindegy végülis sokfélék vagyunk nincs erre matek aki ügyes idehaza is ügyes csak kint több lóvét tud összeügyeskedni. -
Armahun
addikt
válasz
thyeby #19498 üzenetére
A gazdag azért érzi magát rosszul, mert már nem vágyik semmire motiválatlan, kiüresedett.
A szegény meg azért, mert reménytelennek érzi, hogy valaha is elérje a vágyait, megfásult, beletörődött.És mert mind a kettőbe azt nevelte bele a társadalom, hogy ne annak örülj amid van, hanem azt sajnáld, hogy mid nincs.
-
thyeby
őstag
válasz
Speciali #19494 üzenetére
Csöppet sem rosszindulattal, de somolygok a bajszom alatt.
Amikor még csak erősen tervezgetted, hogy kiutazol, mert eleged van a honi állapotokból, teljesen megértettelek, és ezt gondoltam:
Neked nagyon fontos, hogy kimenj, és kipróbáld magad ott.
Sokaknak, akiket a pénzszerzés motivál, hogy kiköltözzenek, azt szoktam mondani, hogy aki nem tud itthon meggazdagodni, az kint se tud majd, akinek pedig sikerült kint, azoknak nagy valószínűséggel sikerült volna itthon is. Eszembe se jutott, hogy ezt Neked is mondjam. (Vagy mondtam mégis?) De az csak a pénz része a dolognak - van sok más is, ami kerekké tesz egy életet.
Egyik vesszőparipám egy találós kérdés, ha ilyen vizekre téved a hajó:
Mi a különbség egy szegény depressziós, és egy gazdag depressziós között?
-
Winner_hun
félisten
válasz
jimy_l #19493 üzenetére
Felnevelünk gyerekeket, taníttatjuk őket azért, hogy ugyan olyan életet éljenek mint mi.
Aki valamit nem úgy csinált mint kéne és van némi esze akkor ez nem feltétlen állja meg a helyét. Az utána levő is erre alapozik de azzal se értek egyet. Okosnak próbáló tűnő duma..
-
thyeby
őstag
válasz
jimy_l #19493 üzenetére
Hmm, igen.
A félelem képes arra, hogy teljesen hülyévé tegyen tömegeket.
Vagy harminc évvel ezelőtt olvastam Móhamdász Karamcsand Ghandi önéletrajzát. Nagyon nagy hatással volt rám - a valláson kívül osztottam szinte minden nézetét. Amikor ahhoz a részhez értem, hogy ne ölj energiát a biztonságba, a sarokba csaptam a könyvet mérgemben. Hja, persze, úgy könnyű, hogy olyan éghajlati övezetben élünk, akol akár egy bokor tövében is el lehet éldegélni pereputtyostól. Aztán telt, múlt az idő, és én egyre mélyebben kezdtem látni ennek a mondatának, mint mottónak az értelmét - mígnem mára ezzel is teljesen egyetértek.
De nem lehet ezt egy társadalommal sehogyan megértetni. Sehol nem tanítanak igazán az életről gondolkodni. Arról, hogy kik vagyunk, hogyan élünk, és hogyan is élhetnénk. Nagyon egyszerű tétel pedig, mégis, nem látszik a fától az erdő. -
jimy_l
tag
Érdemes ezt munka előtt megnézni!
-
Speciali
tag
válasz
thyeby #19491 üzenetére
Valoban az. Itt is vannak nagyon szép helyek, csak az én közép-europai lelkemnek már már tul steril. De azért az Alpok az nagyon lenyügöz. Mindkét ország nagyon szép, de más a hangulata mindkettönek. És most nem a közállapotokra gondlok, hanem ugy külsöleg.
Amugy király ez a google fényképes valami. Megnéztem anyám házát, a kutya ott van az ajtoban. Meg a régi mühelyem, akkor még a Warbim állt elötte. Kb 2 éve fényképezték
-
Speciali
tag
na erre voltam kiváncsi. Tehát a talajon készültek a képek, nem a mühodrol. Danke!
-
mdk01
addikt
válasz
runner 125 #19488 üzenetére
A felsők fényképeznek körbe valószínűleg az alatta lévők meg le-fel és ezért van az hogy lefele felfele mozgatva betorzul a kép mert abba az irányba csak 4 kamera van és sokkal nagyobb látószögűek.
-
jimy_l
tag
Ha, esetleg valakit érdekelne, bedolgozás.
Kellene nekem havi, kb. 200-400 db, 797mm X 90-100mm X 21mm, és ugyan ez csak 897mm-es hosszban.
Megfelel légszáraz építő luccból, a szélessége 90-10mm amit a deszka kiad. Az sem gáz, ha a két hosszanti éle nem párhuzamos.
Minden oldala (kivéve bütü) gyalulva kell.
Darab ára?
Budapesten érte megyek.Válaszokat privátban.
Köszönöm. -
thyeby
őstag
válasz
laci.hrab #19480 üzenetére
Telefonszám Nyíregyháza: (42) 414-318
Nati-Bázis. Van tölgy a kínálatukban, érdeklődj méret és ár után. (Fűrészáruk menüpont) Érdekes, nekem ez igen magos ár, ahhoz mérve, hogy 180 Km-el arrébb éppen feleennyiért lehet szép tölgyet beszerezni. De a 800€ sem piskóta.
-
thyeby
őstag
válasz
laci.hrab #19477 üzenetére
Bükk nem jó? Mert azt olcsóbban is láttam (50 ezer/m3) Hozzád igen közel - Pálházán. Biztosan szárad évek óta, egy udvarban van, úgy néztem, szépen, szakszerűen rakatolva - ha még megvan.
A Nati bázis telefonját majd megnézem este, ha lesz időm, de ott sacc/kb 170 ezer+áfa lesz a műsz. sz.len 50-es tölgy m3 ára.
Nemrégiben láttam egy bükk lépcsőt - gyönyörű volt. Mint a gyúródeszka. Persze bükk csak beltérre jó.
De van bükk Cserépfalun 55 E HUF/m3 - ért 30-as is, 50-es is kedved szerint. Ha kell annak a pontos címe, telefonszáma, jelezd. És ott talán még akáchoz is hozzájuthatsz, kültérre az talán még a tölgynél is jobb, beltérre meg szintén megfelel. -
laci.hrab
csendes tag
válasz
thyeby #19474 üzenetére
Köszönöm a választ. Sátoraljaújhely melett az országhatár szarabbik oldalán lakok, magyarán a túloldalt. Miskolcig vagy Nyiregyházáig elmennék, mert itt sincs közelebb és az itteni forrás most akadozik. Erre a telepre nem tudsz esetleg tel. számot esetleg árat sacc/kb 30 és 50-es vastagság, lépcsőre lesz.
-
thyeby
őstag
válasz
laci.hrab #19472 üzenetére
Üdvözöllek!
Ilyen hozzászólást nem kell off-ba tenned.
Nyíregyháza, Nati-bázis. Szélezetlen.(Nem occó, de minőségi.)
Itt ÉK Mo-n elég macerás jó áron lombosokhoz jutni. (Pontosan hol laksz?) Mennyi, és milyen kellene?
Nagyon szé szélezetlen tölgy árut legközelebb én Csongrádon láttam nettó 80 e HUF/m3 - vagypedig átszalantod magad a határon, és Romániában rengeteg szép tölgy van jó áron, már Szatmárnémetiben is, beljebb gurulva Erdély fele még olcsóbb és még szebb... -
laci.hrab
csendes tag
Sziasztok!
Rendszeres olvasója vagyok a fórumnak, bár még soha nem írtam hozászólást. Most segítségeteket kérném. Műszáritott tölgyre lenne szükségem. Ha tudtok hol juthatok hozá jó áron É-K Mo-on, ne tartsátok magatokban. Thyeby, rémlik mintha a környéken működnél, hátha tudsz segiteni. Köszi! -
Chrystall
senior tag
Multkor szóesett erről a falcgyaluról:
Vettem egyet belőle, hiba volt. Egy kalap sz** az egész. Olyan görbület van a talpában, hogy még géppel is művészet volt így megcsinálni. Egy újabb tapasztalat, hogy új gyári készítésű gyalut felesleges venni. Gondoltam hogy ez lesz, de mindig jóhiszemű vagyok.
-
törölt tag
"A habkő maga a pórusok tized-milliméteres(század) rések eltömítésére való amiket eltömítve nem igazán látsz"
A szaki is A/B tesztben nevezi csak "láthatónak". Őt zavarja, ezért sem használja. Helyette úgy kezdi az egészet, hogy a felcsiszolt fa-felületre ecsettel jó vastagon felvisz több réteg sellakkot. Ezt vizespapírral visszacsiszolva, az esetek többségében tökéletes alalpot ad, majd innét folytatja orthodox módon a rétegek felvitelét labdaccsal. -
jimy_l
tag
Nézd meg hol laksz, és ki mit csinál a környékeden.
-
mdk01
addikt
válasz
#22145024 #19454 üzenetére
Ezt nem egészen értem.
Feltételezem külföldi videó. Nem értetted félre?
Azért furcsa mert utólag nagyon nehezen de inkább sehogyan sem vehető észre a habkő. A habkő maga a pórusok tized-milliméteres(század) rések eltömítésére való amiket eltömítve nem igazán látsz.
Azt meg végképp nem értem hogy amit nagy nehezen az ember feltesz a felületre mint rétegvastagság azt vki papírral elkezdje csiszolni.
Na mindegy.....vannak nálam hozzáértőbbek is, csak kár lenne a hülyeséget megtanulnod, mert arra is van példa szerte a neten, sokszor több mint a helyes megoldásra. -
imibogyo
veterán
válasz
thyeby #19460 üzenetére
Sajnos számlaképesség nem megy. Nem vagyok vállalkozó (még...). A közalkalmazottak boldog táborát népesítem.
"Valami ilyesmi: Ősztől kora tavaszig kész legyen."
Ilyet, sőt ennél szorosabbat is biztosan tudok vállalni, csak ilyen "maximum egy hónapon belül kész legyen" dolgokat nem. Mert ugye ha csak kéthetente megyek haza hétvégére, akkor legjobb esetben is egy hónap alatt van négy napom dolgozni (meg ugye mellette családdal is kellene foglalkozni stb.). De visszatérhetünk erre még. Vannak munkák, amiket egy hétvége alatt is meg tudok oldani, másokat meg nem.
Addig hétvégén kísérletezem egy kicsit a golyókkal, meg a stoppolófával.
Stoppolófára azért mondhatnál egy körülbelüli méretet, hogy milyet szeretnél, csak hogy tudjak viszonyítani.
-
thyeby
őstag
válasz
imibogyo #19459 üzenetére
"Nagyon-nagyon-nagyon sok van még tanulni valóm"
Nem is annyira poénból mondom, hogy általában aki ezt mondja, az már tud valamit - aki pedig gurunak gondolja, érzi, mondja magát, annak még nincs a markában a bölcsek köve. Mert a tudás természete, hogy az ismeretanyag növekedésével szinte exponenciálisan nőni kezdenek az újabb felmerülő kérdések, ergo minél tanultabb valaki, annál inkább tudja és érzi, hogy milyen sok mindent nem tud még.
Úgy két arasznyinak saccoltam a csúcstávolságodat magam is a fotók alapján. Felesleges is megmérned tehát, mert én max 15 cm hosszú anyagokat, ill munkákat sóznék a hátadra. Pontosan olyan stoppolófára gondoltam, mint amit belinkeltél - még méretekben is igen közel járunk a dologhoz. Azért kérdeztem, hogy kézzel is formázol-e, mert ez a munka csak akkor rentábilis, ha vagy másolóadapterrel gyúrja az ember, vagy kézzel - mert úgy sokkal gyorsabb a dolog. Nem kell tekergetni a kurblit, és figyelni árgus szemekkel, amíg nem kerül az ember kezébe a jó mozdulat, hanem csak szemre kézzel gyorsan végighúzza az ember a kést, és már jöhet is a következő. Viszont ha az ember elbambul a monoton munka közben, és kirepíti az anyag a kést a kezéből, hát abból nagy baj is lehet. Nem határidős munka lenne ez, hanem ki lenne tapasztalva, hogy mikorra mennyi kell, és azt a mennyiséget egy fél évvel előbb már látja az ember - tehát jelen esetben van akár fél év is rá, hogy megcsinálja. Van határidő, de nem őrült feszes dolog ez. Valami ilyesmi: Ősztől kora tavaszig kész legyen. A fagolyó gyártása is egyszerű, mint az ék, ennél bonyolultabb dolgokat is készítettél már a fotóid alapján - és gyorsan is megy, ha az ember már belejött. Nem is túl nagy pénz, nem is túl nagy durranás ez a dolog, viszont jó eséllyel folyamatosan évente stabilan visszatérő igény.
Várok akkor ezzel a dologgal, amíg megvéded a kedves diplomádat. Az lenne jó, ha számlaképes volnál, akkor valószínűleg nem csak ilyen pószpász dolgokat tudnék rád bízni - de akkor meg akármennyire szereted és élvezed is a fát, famunkát elgurulna olykor a gyógyszered. -
imibogyo
veterán
válasz
Speciali #19448 üzenetére
Köszönöm szépen! Nagyon-nagyon-nagyon sok van még tanulni valóm, de mivel a gépeim vidéken vannak én meg Pesten, így elég ritkán jutok hozzájuk. Ráadásul munkahely mellett, most még mesterszakon is vagyok az egyetemen, jön az államvizsga, meg a vizsgaidőszak, szóval nem unatkozom.
thyeby:
Nem szabad meghátrálni (ésszerű keretek között), így tanul az ember. Persze ha új géppel dolgozom mindig nagyon lassú betanulási időszakot tartok be. Nem szeretnék megsérülni, vagy még rosszabb, pusztán csak jól akarom érezni magam és alkotni.Most vettem az oszlopos fúrómat, meg egy Einhell 1725-ös asztali körfűrészt (tudom, hogy gagyi, de kezdésnek jó lesz, 20k-t megért, amúgy is kap majd egy új vázat), valamint tervben van egy asztali dekopír, és egy kisméretű szalagfűrész csapolásokhoz, mert a nagyot nem szeretem erre használni.
Igen szoktam néha szabadkézzel is dolgozni, de nem vagyok túl ügyes. Legtöbbször inkább a szánt szoktam alkalmazni, úgyis szinte mindig egyszerű forgástesteket szoktam készíteni (mint a fülhallgatótartókat).
Idővel annyira most nem állok jól, ahogy fentebb is írtam, de ha minden jól megy júliusban végzek a sulival és akkor már "csak" a meló, meg a feleségem marad, akkor már lehet be tudok ezt azt vállalni. De mivel "egyik hétvége anyósnál, egy meg otthon" módszerrel osztozkodunk feleségemmel, így szoros határidővel semmit sem tudok vállalni.
Csúcstávolság olyan 300-400 mm között van (pontosat most nem tudok), de szerintem közelebb a 400-hoz, most hétvégén megyek haza, majd megmérem neked. Én szinte még nem is dolgoztam 20 centinél nagyobb darabbal, ezért nem tudom pontosan.
Stoppolófa alatt ilyesmire gondolsz? Mert ez szerintem menni fog, de a fagolyók lehet problémásak lesznek, mert még soha nem készítettem, nincs is hozzá ilyen gömbesztergáló kütyüm, de majd meglátjuk, ha odakerülök lehet készítek egyet....
-
thyeby
őstag
válasz
yooccoo #19457 üzenetére
Ez nagyon jól hangzik. Akkor ezt a kést úgy fogom betenni, hogy melléhasalok, és addig állítgatom, amíg abszolút nem lesz.
A csomóktól nem félek. Egyrészt azért, mert többnyire szép tiszta anyaggal dolgozok. De van egy rég bevált trükköm erre a csomoscsorbítós dologra. Észrevettem, hogy ez a fenyőfajták jellemzője leginkább, és észrevettem, hogy azok a csomók kakásak, amik picit be tudnak mozdulni. (kieső göcsnek híják becsületes magyar nevén) Nna, én ezeket mindig kiütöm a kaláppal, mielőtt bedugnám a gyaluba. És így már vagy három-négy éve nem kaptam csorbát.
Az idegen anyag pedig ki van tiltva a műhelyből. Még az olyan fa is, amiből kihúzgálták a szeget, vagy akár már csavar volt belehejtva, és ki lett csavarozva. Ha nem tiszta a fa, be se jöhet.Ha már ennél a késnél tartunk:
Mennyi a tűrése élezéskor egy 300-as késnek nálatok? Nekem eddig még nem sikerült soha olyan élezés(éleztetés), amiben ne találtam volna legalább egy tized differenciát. -
törölt tag
Nem gondolom én sehogyanse. De több videóban is elhangzott, hogy ilyenmódon lecsiszolt por (sellakk-fa-habkőpor) együtt tömíti el a pórusokat. Meghogy ha ki van hagyva a habkő és polírpapírral van csiszolva, akkor nem lesz benne a habkőnek a fátyolossága a pórusokban...
-
thyeby
őstag
válasz
imibogyo #19442 üzenetére
Itt a helyed közöttünk!
Átnéztem a képeidet. Lejött, hogy nem hátrálsz meg, ha új dologgal találod magad szembe.
Faesztergálás:
Szoktad kezelni a hagyományos kézi késekkel is ezt a kis gépet? Mennyire vagy elárasztva idővel? Nem érdekel az, hogy részfeladatokat küldjek neked - olyanokat, amik csúcstávolságon belül vannak? Mondjuk kezdésnek vagy 300 olyan régi stoppolófa szerű és méretű idom (de csak a külsejét kell idomítani, belül sík marad), meg ugyanennyi félig átfúrt 15-18-as fagolyó? -
thyeby
őstag
válasz
pali923 #19445 üzenetére
Háát, gyerekek, teljesen igazságosan zúdultatok fel.
Ezt a márkanevet mindig ösztönből, és mindig tiszta szívemből írtam úgy, ahogy. Ezúttal így sikerült - és észrevettem én is már akkor, amikor leírtam. Ha Soká is itt lenne most köztünk, akkor bizonyára kacsintott volna egyet, hogy na látod Tibi, megy az, csak akarni kell.
Azt nem ígérhetem meg, hogy végleg kibékül valahogy a szívem ezzel a márkával - majd meglátjuk, hogy sikerül. Azért azt lássátok be, hogy ennyi pénzért hozzájutni egy több, mint príma állapotú géphez meg tudja kicsikét enyhíteni az ember szívét - ellenben azzal, amikor majd félmillió készpénzért negyed éven át kotlik a szerviz a garanciális javításon. És mit lehet ma tenni egy asztalosműhelyben gyalugép nélkül? Állni kezdő vállalkozással egy teljes évszakon át, amikor pedig minden perc kurva értékes?
De délután kiderült, hogy túl sokat dicsekedtem. Alaposabban körbejártam aztán a net-en is ezt a HM kést, meg persze a műhelyben levő szerzeményt is, arra jutottam, hogy ez nem HM lapkás, hanem HW kés. De azért a HW ebben az esetben nem azt jelenti, hogy 18% Wolfram tartalmú kés, hanem szabályos lapka van beleültetve, ami úgy 1,5 mm vastag és kb 1cm széles. De hogy aztán erről mit kell tudni, azt nem tudom.
És nem is két pár kés ilyen, hanem csak egy a háromból - ezt benéztem. És benéztem azt a nagyon meredek élszöget is. Egyszerűen úgy törte a fényt a forrasztásnál, megtévesztően úgy nézett ki, mint ha ráköszörültek volna helyes élszöggel egy nagyon "hegyes" késre. Leitz márkája van egyébként, és azt tudtam meg erről a cégről, hogy kitalált valami új bevonatot is, ami megsokszorozza az él élettartamát - ez nem olyan bevonatos tudomásom szerint. Azt már eldöntöttem, hogy ehhez a késemhez még az Anest sem babrálhat majd hozzá, kizárólag az öreg Boronkay csapata.
Üzenem antallacinak, hogy ez nem 260-as-noha annak volt hirdetve , de mint ígértem, megírom, mit tud, ha kipróbáltam. Nem tudom érdekes-e neki még így is ez a dolog - de a piacon árban is és dizájnban is közel állnak egymáshoz a régebbi 260-as és a 300-as gépek. Ennek a javára merem írni, hogy körmöshenger, nem átfordíthatós kések, kellően erős motor, tizedpontos gyalulási eredmény szép gyalulási képpel. Hátránya a rövidke egyengetőasztal, és azon belül külön kiemelem azt, hogy alumínium, és sajnos olyan teflonbevonattal, ami nagyon gyorsan lekopik. Nos a napokban fogom kipróbálni az egyengetést is rajta, ami gyakorlatilag csak annyit fog tenni, hogy megállapítom majd, hogy ez a példány is kiflit egyenget-e egyenes helyett, vagy jobban be lett állítva, és jól egyenget.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller! Elérhető!
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Abus Viantor sisak
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest