- Asszociációs játék. :)
- Cég felvásárlás - Volt már benne részetek munkavállalóként?
- Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Játékba csomagolt malware 85 GB-ban
- Milyen mosógépet vegyek?
- Karanténlog
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
- PassMark - retró E2160 benchmark
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
ASUS RT-N66U (Kétsávos, Wireless-N900 Gigabit útválasztó)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
Egyébként a TP-Link az olyan nagyszerű gyártó, hogy az ő eszközeinél nem lehet hiba? Vagy mégis mire alapoztad ezt a magabiztos kijelentésedet?
Hetek óta ezzel kínlódok, mire végül rájöttem... de biztos nem ez, főként miután minden mást kizártam (kábelek cseréje és a switch kiiktatása). Szerinted?
If someone did not use reason to reach their conclusion in the first place, you cannot use reason to convince them otherwise.
-
szasanyi
félisten
válasz
e-newsee #8897 üzenetére
És ez miért korlátozná a többi portot?
Ha a tévé ( bár bármely más csatlakoztatott eszköz) csak 100Mbps-re képes akkor annyit használ és kész. Nem ez - lenne - a logikus?
If someone did not use reason to reach their conclusion in the first place, you cannot use reason to convince them otherwise.
-
e-newsee
addikt
válasz
szasanyi #8896 üzenetére
Nekem ugyanilyen switch mögött vannak a PC-k (2db), és nincs ilyen gondom. Az esetleg számíthat még, hogy mindkét gép gigabites LAN porttal rendelkezik. Lehet, hogy ha egy tévé csak 100Mbites, akkor jön elő ez a hiba?
"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/
-
szasanyi
félisten
válasz
szasanyi #8893 üzenetére
Meg van a hiba oka. Eszembe sem jutott, hogy ilyen előfordulhat és csak véletlenül jöttem rá.
-
embe
nagyúr
válasz
Zsoleszhun #8888 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
válasz
B1 kiadáshoz egész más számozású firmware-ek vannak:
-
szasanyi
félisten
válasz
szasanyi #8883 üzenetére
Kábelcsere meg volt (Cat6, fémházas csatlakozókkal) de a jelenség ua.: kb. fél óráig jó volt (többször, több módon ellenőriztem és ~800Mbps sebességet mutatott) majd úgy, hogy - elvileg - semmi sem változott már megint csak ~95Mbps a max. letültési sebesség.
Mi a fene okozhatja ezt a bosszantó jelenséget?
-
válasz
Hétvégén frissítettem az enyémet, mert kiírta, hogy van új FW. A fura, hogy azóta folyamatosan jelzi, hogy van újabb FW, de mikor kattintok, hogy töltse le, kiírja, hogy nem tud kapcsolódni a szerverhez. Újra is indítottam már a routert, de nem oldotta meg a hibát.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
hmatyas
tag
válasz
Köszi felraktam az új Fw-t, Remélem pár dolgot megold. (és nem csinál újabb problémákat)
-
sony309
őstag
válasz
Nem kapkodták el, szó mi szó!
Csak nekem tűnik furcsának a számozás?
Mintha régebben már lett volna magasabb verziószámú, nem?[ Szerkesztve ]
S3x, hifi & rock and roll
-
Zsoleszhun
addikt
Ha még nem volt akkor van új gyári firmware 3.0.0.4.382.51634
changelog:
- Fixed DDoS vulnerability.
- Fixed AiCloud vulnerability. Thanks for Matt Cundari's contribution.
- Fixed command injection vulnerability. Thanks for S1mba Lu's contribution.
- Fixed buffer overflow vulnerability. Thanks for Javier Aguinaga's contribution.
- Fixed CVE-2018-20334
- Fixed CVE-2018-20336
- Fixed null pointer issue. Thanks for CodeBreaker of STARLabs’ contribution.
- Fixed AiCloud buffer overflow vulnerability. Thanks for Resecurity International's contribution.[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯
-
ArthurShelby
addikt
-
szasanyi
félisten
Egy jó ideje bosszantó problémával szembesülök és sehogyan sem találom az okát sem a megoldást: ASUS RT-AC66U_B1 router bármely LAN portját használva, a Digi NET (névleges) 1000Mb/s-nek megfelelő sebesség csak ritkán használható (ált. ~700Mb/s sebesség mérhető) ami egyébként így néz ki a router oldalán:
Az esetek többségében - érthetetlen okból - csak ~100Mb/s mérhető és használható, és ekkor ez látható:
Az előző lapomnél is (Intel GBE LAN) és a jelenleginél is (Realtek GBE LAN) ez a helyzet. A jelenség random, az sem befolyásolja 1 vagy több eszköz kapcsolódik sem az, ha kiiktatom az általam használt TP-Link TL-SG1005D V6 gigabites switch-et.
Mi okozza ezt, és van-e beállítás ami ezt befolyásolja?
-
marquuard
veterán
válasz
Gubek-Einste #8880 üzenetére
Érdekes, mert factory reset óta másképp néz ki a NAT kapcsolhatóság, csak Auto és Disabled van:
Bár ahogy olvastam más fórumokon, jó ez így is mert a CTF ugyanaz, csak szinonimája. System info-nál rendben van:
PSN ID: marquuard
-
e-newsee
addikt
válasz
Gubek-Einste #8880 üzenetére
Ez a DNS beállítás mit tud? Milyen előnyt ad a default-hoz képest? Vagy mikor van rá szükség?
"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/
-
válasz
marquuard #8879 üzenetére
a Switch Control-nál a NAT Acceleration-t érdemes bekapcsolni, ez jól rémlik?
IgenMeg akkor már rákérdezek erre is, itt megadhatom az 1.1.1.1 DNS-t, vagy minden csatlakoztatott készüléknél adjam meg manuálisan statikus beállításokkal?
Itt állítsd be.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
marquuard
veterán
válasz
Gubek-Einste #8878 üzenetére
Nyomtam egy factory resetet, most nulláról állítom be. Az rémlett, hogy itt anno javasoltak variálni valamit (most ezek gyári értékek), illetve a Switch Control-nál a NAT Acceleration-t érdemes bekapcsolni, ez jól rémlik?
Meg akkor már rákérdezek erre is, itt megadhatom az 1.1.1.1 DNS-t, vagy minden csatlakoztatott készüléknél adjam meg manuálisan statikus beállításokkal? Itt kell valamit be/kikapcsolni? [link]
[ Szerkesztve ]
-
-
marquuard
veterán
Úgy néz ki nem úszom meg a teljes gyári resetet, mert valamiért összef*ssa magát a sávszélesség. Van backupom, de reset után ugyanúgy tizedelődik a sebesség egy idő után, így inkább beállítok mindent újra. Vannak olyan beállítások, amiket javasolt ki-, vagy bekapcsolni beállításkor?
-
Garsza
veterán
válasz
ArthurShelby #8875 üzenetére
És ezt hogy tudom elnevezni? Hogy tudom megadni mi legyen az adott partíció elnevezése?
-
ArthurShelby
addikt
Minden partíciónak van címkéje, bár ezt nem kötelező megadni. Ha nincs megadva, akkor a router csatolási sorrendben nevezi el (sda1, sda2, sdb1...)
Ha elnevezed könnyebben fogod tudni azonosítani a partíciót (és szerintem nem lesznek ilyen gondjaid).A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
Garsza
veterán
válasz
ArthurShelby #8873 üzenetére
Ezzel mit akarsz mondani pontosabban?
-
Garsza
veterán
Helló! AC66U B1 routeren Merlin WRT fut. Felraktam egy csatlakoztatott hdd egyik partíciójára a transmissiont ami működik is. Viszont olyan gondom van hogy ha a router újra indul nem mindég fut a transmission, nem találja a filjait. Azt vettem észre minthogyha nem mindég ugyan azt a partíció nevet kapná az a partíció amire telepítve van a transmission mit eredetileg. Mi lehet ezzel a gond? Van erre valami megoldás?
-
törölt tag
Sziasztok,
RT-AC66U_B1 routerben milyen beállítások okozhatnak laggot?
Főleg netes oldalak betöltésénél és távmunkában?
Sikerült leszűkíteni a kört, egyértelműen akkor romlik a válaszidő, amikor a router bekerül a hálózatba.
Próbáltam, hogy tiltom a tűzfalat, QoS-t, de ezek egyike sem segített.
Van olyan beállítás, amit érdemes ellenőrizni, be vagy kikapcsolni? -
marquuard
veterán
Mi a megoldás arra, amikor teljesen véletlenszerű időközönként a gigabites net 120-150Mbps-al jön? Nagyon zavaró, máskor meg pontosan kimérhető a gigabit. Nem csak a szintetikus teszt miatt zavar, mert alacsonyabb a szám a megszokottnál, hanem a letöltést is akadályozza.
NVRAM törlés már volt, setupnál importáltam a korábbi beállításaimat és ennyit csináltam.
-
Anonymus23
veterán
válasz
szasanyi #8863 üzenetére
Ha csak simán UTP kábellel összekötöd az Asus routert a PC-vel, akkor nem oszt neki IP-t?
Nem kell, hogy neten legyen a router.Még ha nincs is neted de kaptál IP-t a routertől, akkor még ha nem is tudod, hogy milyen IP-n van a router, akkor parancssorból kiadva az IPCONFIG /ALL parancsot meg tudod nézni, hogy milyen IP-n van a router, és böngészőbe azt beírva be kell jönnie.
Ha nagyon nem akar menni, akkor én egy resettel kezdeném a routeren, ki tudja mi van benne az agyában...
;) - The Power of the Light Side
-
szasanyi
félisten
válasz
MaCS_70 #8862 üzenetére
Szolgáltatói kábel >> Telekom Sagem CS5001 router >> régi TP-Link router >> PC vezetéken (+ WiFi-n 1 PC és 1 nyomtató).
Tehát régi TP-Link routert kellene lecserélnem az újabb és jobb ASUS-ra, de ha kicserélem a TP-Linket az ASUS routerre, annak még beállításaiba sem tudok belépni (sem a 198.162.1.1 sem az asus.router.com címen). Miért?If someone did not use reason to reach their conclusion in the first place, you cannot use reason to convince them otherwise.
-
-
szasanyi
félisten
Mivel nem találtam típusnak megfelelő topikot, gondoltam itt talál tudtok segíteni. Beleütköztem egy poblémába (Telekom net, Sagem CS5001 szolgáltatói modem): a 192.168.1.1 címen sem az asus.router.com nem tudom elérni az ASUS AC52U B1 beállításait,. Másik gépen megnéztem, ott az az asus.router.com címen bejön, ha van netkapcsolata a gépnek (WiFi-n). Mit kell itt tenni, hogy a tékomos modemre kötve be tudjak lépni, és be tudjam állíteni?
-
assemble
addikt
válasz
MaCS_70 #8857 üzenetére
Koszi szepen az infokat.
Probaltam utanaolvasni, eleg lutrinak nez ki ez az egesz dolog, eleg bizonytalan vagyok, hogy most USB-s modem vagy kulon routerrel jarnek-e jobban. Gondolom kb proba/szerencse, aztan ott van a 14 napos elallas, ha nem jott be a dolog.
Most amugy miutan olyan velemenyt is olvastam, hogy valaki kiprobalt rengetek ilyen eszkozt, es telefonrol osztva mindig gyorsabb volt nala a net, felmerult az is opciokent, hogy az otthon porosodo nexus 5-ot fogom be dedikaltan erre a celra (akar kozvetlen onnan osztva, akar AC66U B1-re rakotve) - ahogy elnezem, teljesitmenyben nem kene h sokkal rosszabb legyen ezeknel a megoldasoknal, ha hosszutavon megbizhatoan tud mukodni, akar meg jo is lehet... -
e-newsee
addikt
válasz
szabochris #8840 üzenetére
Hogy sikerült az s9+ból 500Mbit-et kihozni? Nekem ugyan sima s9 van, de kiakad 250-nél a letöltés. Ugyanezzel a routerrel. Milyenek a beállításaid a telón?
-
assemble
addikt
-
törölt tag
Az öregecske N66U esetében melyik FW ajánlott, ha WiFi nem kell csak LAN-on lógnak kliensek?
Korrekt mennyíségű torrent fut egy HomeServer-en, de csak 100/100-as a net.
Valami Tomato van még ehhez? Vagy mást tegyek rá?
Fontos, hog ysecurity szinten ne legyen elmaradva a FW.
WiFi egy külön 5GHz-es szektorsugárzóval van megoldva, ezért kikapcsolom a router saját 2.4/5GHz adóját. -
válasz
assemble #8852 üzenetére
A Mobilinternet-topicban és a routervásárlósban negyon sok szó esett erről.
Nekem és még sok más próbálkozónak sem sikerült az Asus routerekből USB-n kb. 25 Mbps-nál nagyobb mobilnetsebességet kicsikarnunk.
Ami nekem jó megoldásnak tűnik, az egy rendes LTE-modem -- az esetemben Mikrotik wAP, de helyhez kötött üzemben jobb az SXT LTE.
A TP-Linknek vannak elfogadható árú SIm-kártyát fogadó routerei, elég korlátozott tudással, továbbá a Huawei eszközei elég jók ezen a területen.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
assemble
addikt
Sziasztok!
AC66U B1 routerem van. Vezetekes internet meg nem erheto el a cimemen, ezert addig korlatlan mobilinternetet hasznalnek. Szolgaltatot mar talaltam, amelyik jonak tunik, a kerdes, hogy mi a legjobb modja, hogy a sim kartyarol a netet a routerre juttassam? A gyari szoftvernek lattam, hogy ugye van olyan ficsorje, hogy Android-os telefont tud modemkent hasznalni. Nem tudom ha beszerzek valami USB-s mobilinternet modemet es radugom, az ugy mukodni fog?
Egy olyat is javasoltak nekem, hogy egyszerubb, ha egy onallo routert veszek a celra amibe kozvetlen SIM-et lehet tenni, de azt gondolnam, hogy igy, hogy a router mar adott, egy USB-s modemmel olcsobban/jobban kijonnek. Valakinek van tapasztalata a temaban?Koszi, udv
-
szabochris
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #8849 üzenetére
Nem LAN-on.
A wifit nem néztem. -
szaboi6512
őstag
válasz
szabochris #8848 üzenetére
Wifin az 5 GHZ-en is csak 867 Mbps lehet.
Nekem 8260-as van, ez a router közelében 450-500 Mbps -t tud.[ Szerkesztve ]
ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!" Ex-Digi
-
válasz
szabochris #8848 üzenetére
A wifi adapter?
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
szabochris
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #8847 üzenetére
1Gb/s-ot ír.
-
válasz
szabochris #8844 üzenetére
Mennyivel kapcsolódik a gép a router-hez.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
válasz
szabochris #8845 üzenetére
CUPS (Entware-rel) vagy az ASUS beépített nyomtató megosztását tudod használni (ha jól emlékszem van ilyen).
-
szabochris
aktív tag
Egy kérdés még. A nyomtatómat rádugtam a router hátulján levő USB portba. Innen hogyan tovább, hogy nyomtatni is tudjak?
-
szabochris
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #8843 üzenetére
Nem értem a kérdést
-
válasz
szabochris #8842 üzenetére
Mennyi a link sebesség?
-
szabochris
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #8841 üzenetére
Intel AC 7265-ös
-
válasz
szabochris #8840 üzenetére
Milyen wifi adapter van a gépben?
-
szabochris
aktív tag
Sziasztok!
Miért van az, hogy ac66u b1-es routerrel gigabites hálókártyával gépen mértem 218/101 mbit/s-ot wifin, telefonon (S9+) meg 499/220-at?
Lanon megvan a gépen 920 körül.
Ennek a routernek nem többet kéne tudnia wifin? -
farkas-j
őstag
válasz
Anonymus23 #8837 üzenetére
Ezt a programot (megnéztem a regisztrációt) 2006.11.17-e óta használjuk teljes megelégedéssel. A kezdetekben nem a torrent miatt, mert akkor talán még nem is létezett vagy nem hallottam róla, hanem a karcsú sávszélesség optimalizálása miatt. Azóta sokat fejlődött a technika, nőtt a sávszélesség és a sávszélesség igény is. Megjelent pl. a torrentezés és az online játékok garmadája. Nálunk pl. minden sávszélességkorlát nélkül fullon jár a torrent, mégsem fordult elő soha, hogy szakadozott volna a Skype, a Viber vagy bármi más, vagy a lányom panaszkodott volna az online játékok laggolására. Minden gépre telepítve van a cFossSpeed. Ezek már nem csak együttműködni tudnak egymással, hanem azon adatokat is tudja elemezni a hálózaton melyek nem a program felügyelete alatt futnak. A lényeg, hogy nagyon bevált, és ezzel nem vagyok egyedül!
Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
niof
veterán
válasz
farkas-j #8836 üzenetére
Ez egyszer egy magazinban volt ajándékként, 1 éves licencel. Felraktam, de ugyanaz történt, mint ahogy Anonymus23 is írta, nem hogy jobb lett volna, hanem rosszabb lett minden elérési sebesség. Mondjuk ez is rég volt már, talán 10 éve is van, de nálam is uninstall lett a vége.
Mondjuk azóta fejlődhetett, nem mondom, hogy nem, de az ilyen ping-csökkentő sebességoptimalizáló appokról általában egyöntetű vélemény az, hogy nem érnek sokat...Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Anonymus23
veterán
válasz
farkas-j #8836 üzenetére
Az a progi nekem megvan, vagy 7-8 éve vettem meg lifetime licensszel, és párszor próbáltam felrakni, de olyan szinten belassult minden, hogy törölni kellett.
Lehet, hogy már jobb, vagy nem vártam ki a program "tanulási időszakát", de a torrent nekem amúgy is másik gépen fut (amikor nincs kilőve), és tudtommal ez a progi csak az adott gépen optimalizál.;) - The Power of the Light Side
-
farkas-j
őstag
válasz
Anonymus23 #8835 üzenetére
Szerintem a jelszintek jók.
Aki pl. torrentezik, FTP-zik stb. annak nagyon ajánlom a cFosSpeed program telepítését. Nem drága és csodákra képes a forgalomalakításban. Persze a mostani hibádat nem ez a program fogja megoldani.Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
Anonymus23
veterán
válasz
Anonymus23 #8834 üzenetére
Na rálestem távolról, Cisco EPC3208, és ezek az éppen aktuális értékek:
Még egy plusz infó:
Egy telefon van még rákötve. Az mondjuk a másik, hogy volt egy korábbi modem, aminél a telefon önálló életre kelt, azaz random módon vonalat nyitott és a kihangosítón hallatszottEzzel a modemmel már nem csinálja.
[ Szerkesztve ]
-
Anonymus23
veterán
válasz
Intruder2k5 #8833 üzenetére
Most nem vagyok otthon de meg fogom nézni.
Az Inviteles fórumban raktam anno fel screeneket a jelszintekről és az ottani szakik véleménye alapján teljesen rendben vannak mind a le és mind a feltöltési irányban. (de erre is ránézek megint).A hiba reprodukálása:
Az a baj, hogy full random jön elő a hiba, azaz nem tudom azt mondani, hogy na, amikor ezt meg ezt csinálom, akkor elszáll, mert pl van, hogy rajta felejtem a torrentet és úgy játszom, és mégsem dob ki egész este, de van, hogy szinte azonnal kivág a játék és elmegy a net, és ugyanígy van, hogy sima normál netezésnél is előfordul, hogy elszáll az egész. Nem vagyok hardcore torrentező, a feltöltés is le van korlátozva 50%-ra (asszem összesen 200 kapcsolat van engedélyezve, bár ez lehet sok is, meg kell néznem mennyi az annyi).Mint írtam ez már a 3. router, a gamer gép is full új (18 decemberi).
A modem az tudtommal csak modem, nem natolt hálózat mert kb 1,5 éve fix (azóta szívok kb) ugyanaz az IP-m és kívülről is elérem.
-
válasz
Anonymus23 #8830 üzenetére
Üdv!
"mivel 8 csatornán tud a modem kezelni, de az Invitel elvileg 16 csatornán forgalmaz, és akkor szakad meg ilyenkor a net, amikor vált a két 8-as sáv között"
Ez biztosan nem igaz, ráadásul az is biztos, hogy nincs mind a 8 csatorna bondingba kötve, tehát azokat nem egyszerre váltja. Általában 4-4 szokott lenni. Bár ez nem ide tartozik, de milyen típusú a modem, milyenek a DOCSIS jelszintek? Ja igen, és az a modem tényleg csak modem, tehát nem NAT-ol? Közvetlenül a modemre kötve egy vezetékes PC-t elő tudod idézni a netszakadást?"Létezne az, hogy erre a (szerintem) nem túl hardcore felhasználásra is kevés lenne a router?"
Nem létezik, kizárt dolog. Ehhez a nethez még egy RT-N16 is elég, nem ez a router. -
Anonymus23
veterán
-
Madoc
veterán
válasz
Anonymus23 #8830 üzenetére
120/10es netem van és játék közben sem lövöm le a Nas-t. Torrentezik szépen. Szakadozásom nekem sosem volt, de cimborámnál ugyanez volt mint nálad és cseréltette emiatt a routert,az uj megy pöpecül.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
Anonymus23
veterán
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni, vagy ötletet, hogy mi lehet a gond.
Az alapfelállás:
Adott egy ASUS RT-AC66U B1 router + gyári mindig legfrissebb firmware.
Invitel kábeles net (100/8) ami sebességben jön rendesen, ping olyan 16 ms körül szokott lenni.
Amik rajta vannak:
1 gamer PC, 1 NAS PC (ezen fut torrent qBittorrent), van egy TP LInk WDR4300 AP-nak beállítva (kábelen). 2 db okos TV (wifi + kábel), 2 mobiltelefon.A gondjaim:
1., Az egyik, hogy több esetben megszakad a net, pl nagyobb overloadnál, de van hogy simán játék közben (fullra kikpacsolt torrentnél) van, hogy 1-2 másodpercre, de van, hogy fél/1 percre is elmegy a net. Amikor fél-1 percre elmegy a net, olyankor a routerben is azt írja, hogy nincs net és a szokásos szöveg "Az ISP DHCP funkciója nem működik megfelelően" szöveg, majd egy idő után magától észhez tér. A modemen minden led a normál működésnek megfelelően villog.
Többször kihívtam már az Invitelt, de max annyi volt, hogy cserélték a modemet, szerintük minden rendben van.
Az Inviteles topikban azt mondják, hogy ez Invitel gond, mivel 8 csatornán tud a modem kezelni, de az Invitel elvileg 16 csatornán forgalmaz, és akkor szakad meg ilyenkor a net, amikor vált a két 8-as sáv között, mer az egyik nyolcas sáv betelik. Ezt említettem a szerelőnek, de csak terelt, erre nem mondott semmit.2.,
A másik amit észre vettem, hogy pl fenn vagyunk TS-en, és ha pl ilyenkor leállítom a torrentet a NAS PC-n, akkor a hang elmegy a TS-en vagy betorzul az egész, mint amikor "elfogy a net".A kérdésem:
Létezne az, hogy erre a (szerintem) nem túl hardcore felhasználásra is kevés lenne a router?
Valami ötletetek vagy javaslatotok?;) - The Power of the Light Side
-
válasz
farkas-j #8828 üzenetére
Nem RF, hanem jelfeldolgozási oka van annak, hogy kerülendőek a részlegesen átfedő csatornák, de sajnos az én tudásom ehhez kevés. Mindenesetre itt, a wifis topicban is tárgyaltuk már ki, és tanultam is -- igaz, csak jelenségszinten, de nagyon határozottan azt, hogy több, teljes átfedésben dolgozó wifit sokkal eredményesebben tud lekezelni, szeparálni a router, mint ha valamelyik egy-két csatornával el lenne csúsztatva.
Ezt egyébként nálam a gyakorlat is fényesen alátámasztja.A dB esetén én is pont azt írtam, hogy hogy ez egy viszonyszám -- de éppen ezért önmagában legfeljebb matematikailag értelmezhető. Említettem is a két, antennáknál szokásos viszonyítási alapot, amiből az i a jellemző, de valahogy azért jelezni kell.
MaCS
-
farkas-j
őstag
válasz
MaCS_70 #8823 üzenetére
Átfedésben miért lenne rosszabb a kapcsolat mint azonos csatornát használva? Ráadásul azonos frekvenciák esetén az interferencia nagyobb. Ha jól tudom az alap WiFi-k jellemzően CSMA alapúak - azaz ütközést érzékelve várnak, majd újra adnak. A másik az, hogy egy csatorna spektrum kitöltése nem "négyszögletes", hanem Gauss eloszlás "féle". Azért csak "féle", mert a moduláció olyan, hogy igyekeznek az adott csatornában a kisugárzott energiát a lehető legjobb kihasználással elosztani, de a szélek felé egyre kevesebb a kisugárzott energia. Ily módon használhatók az átfedett csatornák is bizonyos feltételekkel. Ha a csatorna használat nem túl sűrű, és nem egy kupacban történik a használat, akkor az átfedett csatornák már jól használhatók, jobban mint az azonos csatornák, mert az átfedés esetén javult a jel/zavar viszony az azonos csatorna használathoz képest. Ráadásul az azonos csatorna esetén fennálló várakozás sem lép fel az átvitelnél. Ebben a témában persze a tévedésem joga fenn áll. Korrekt cikket e témában nem találtam.
"0 dB-nél kisebb nyereségű antenna alatt ugye azt érti, hogy olyan rossz az antenna, hogy még az is jobb lenne, ha nem lenne? A dB egyébként nem megfelelő egység az antennanyereség kifejezésére, mert nincs benne a viszonyítási alap. Lehet dBi, esetleg dBd, de valami kell a dB mögé."
"Viszonyítási alap a hangolt gömbsugárzó antenna, vagy más néven izotrop antenna, melynek nyereségét veszik 0dB-nek"
Ehhez képest csak egy viszonyszámmal dB-ben kell megadni az eltérést. Tv technikában pl. a dBuV-ot használják viszonyítási alapnak 75 Ohm-on. A 0dBuV az 1uV-nak felel meg. Elég csak megadni dB-ben a feszültségerősítést amikor egy jelszintváltoztatást akarunk kifejezni. Példa. A bejövő jelszint 60dBuV (1mV), az erősítő pl. 26dB-t erősít akkor a kimenő szint 86dBuV (20mV) lesz ami hússzoros feszültségnövekedést jelent. Tehát a változás 26dB, így a viszonyszámon kívül nem kell megadni egyéb mértékegységet. Ha jól megnézed a routerek adatlapján is csak dB van megadva antennanyereség, mert az izotrop antennához viszonyítják. Úgy lehet egy antenna nyeresége ennél rosszabb, ha pl. nem az adott frekvenciára van kihangolva, vagy pl. nem megfelelő a kialakítása. Így a nyeresége a izotrophoz képest negatív irányú pl. -2dB.Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
válasz
szabochris #8826 üzenetére
Mármint fizikailag?
A futtató PC-t a router valamelyik Ethernet LAN-portjára kell kötni.
MaCS
-
válasz
szabochris #8824 üzenetére
Ez kevés.
A FW frissítéséhez a Firmware Restoration Tool nevű programra van szükséged.
A reset melletti routerbekapcsolással bootloader módba kerül az eszköz, ez a program ilyenkor tud kapcsolódni hozzá és feltölteni a FW bináris állományát.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
szabochris
aktív tag
Nos, letöltöttem a szükséges HGG firmware-t az ac66u b1-esemhez.
Az összefoglalóban leírt módon átírtam az ip címet, majd router kikapcs, reset nyomva tart, bekapcsoltam, a power led villog, böngészőben beírtam a 192.168.1.1-et, de semmi nem történik, a power led ugyanúgy villog és annyi. Mit csinálok rosszul?
-
válasz
farkas-j #8820 üzenetére
Az Általad linkelt olvasmány összességében hasznos és jól összefoglalja a tudnivalókat, de van benne egy elég érdekes kijelentés:
Sokkal jobb a helyzet, ha nem azonos csatornán vannak a WiFi eszközök, csak átfedésben vannak egymással.
A részleges átfedés valójában rosszabb, mint a teljes, azaz azonos csatorna választása.0 dB-nél kisebb nyereségű antenna alatt ugye azt érti, hogy olyan rossz az antenna, hogy még az is jobb lenne, ha nem lenne? A dB egyébként nem megfelelő egység az antennanyereség kifejezésére, mert nincs benne a viszonyítási alap. Lehet dBi, esetleg dBd, de valami kell a dB mögé.
MaCS
-
válasz
farkas-j #8820 üzenetére
Csakhogy a kapcsolatnak nem kell szimmetrikusnak lennie. Ha az AP felől nagy energiával nyomulnak a bitek, és a kliens éppen csak annyit vissza tud köhögni, hogy rendben megkapta őket, máris lehet netezni.
Saját tapasztalat: feltekertem az N18-asban a wifit 400 mW-ra, és jó 700 méternyire, a szomszéd falu szélén is tudtam letölteni a telefonommal.
MaCS
-
Madoc
veterán
válasz
farkas-j #8820 üzenetére
Olvasmánnyal szemben a tapasztalat:20 méter távolság és 3 fal ban közben ebből egy 60cm vályog egy 30cm vályog meg egy 10cm fémvázas gipszkarton, és mobillal simán videozok. És csak 70%-ra van feltolva. Van itt több ember is aki hirdeti az igét hogy a visszakiabálásnak is hangosnak kell lenni meg stb stb. De engem meg jópár embert meggyőzött a tapasztalat.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
farkas-j
őstag
válasz
MaCS_70 #8819 üzenetére
Én ezt a "felcsavarható a teljesítmény akár 1W-ig" dolgot alapesetben nem igazán tudom értelmezni. A routereken általában 3-5dB nyereségű antennák vannak. A mobiltelefonoknak, laptopoknak, stickeknek 0-3dB, esetenként külső antennával 5dB nyereségű antennáik vannak. A kliensek teljesítménye általában szabvány szerinti. Hiába nagy a router teljesítménye és látja ezt nagyobb távolságból jól a kliens, ha az ő kimenő teljesítménye kicsi. Nem csak venni kell a jelet, de vissza is kell tudni válaszolni a routernek. Letöltéskor is a kliens is folyamatosan küldi vagy küldené vissza pl. a hash adatokat. Ha ezt nem kapja meg a router vagy nem tudja értelmezni a kicsi zajos jelszint miatt, akkor ismételgetni, próbálkoznia kell a kliensnek ami lassuláshoz ill. kapcsolat szakadozáshoz vezet. Emiatt nem elég ha csak a router bivaly teljesítményű. Egy kis olvasmány.
Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
válasz
szabochris #8817 üzenetére
A HGG nagy előnye az akár 1 wattig felcsavarható (max. 400 mW-ig ajánlott) wifiteljesítmény, a fejlesztője viszont egy ideje már nem nagyon foglalkozik vele. Hébe-hóba kidob valami, aztán lehet megint várni.
MaCS
-
TeeJay
félisten
válasz
szabochris #8815 üzenetére
ugyanaz mint a Merlin csak a Merlin kb. 1-2havonta frissül a HGG meg feloldja a wifi teljesítmény korlátozást de az kevésbé naprakész féléves vagy 1éves kiadás talán?
fórumban beírod hogy HGG és tuti kiadja a hozzászólástMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
marquuard
veterán
Sziasztok. AC68U közvetlen közelségében mértem 5GHz-en. A készülék egy Galaxy S10, fogalmam sincs, hogy miért ilyen botrányos a sebesség, illetve az az 500+ Mbps feltöltés mi?
Gyári visszaállítás volt, a mentett konfig fájlt importáltam, de nem változott semmit. Az biztos, hogy a korábbi mentéskor nem volt semmi gond a wifis sávszélességgel. Egyébként gigabites DIGI.
Annyi, hogy 1.1.1.1-es DNS-t használok mint itthon minden készülékre, de enélkül is változatlan a sebesség. Mi lehet a probléma? Mi jöhet szóba?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
szabochris #8809 üzenetére
AC66U-ra van Merlin, AC57-re nincs, ahogy látom. (Nálam ez már vétó ok.) Nem tudom mekkora összegről beszélünk.
-
válasz
szabochris #8805 üzenetére
No offense, de a posztodról és a módjáról ez jutott eszembe.
Én az Ai-Mesh-ről kérdeztem, valamint felsoroltam legalább 4 routert. Melyikre gondoltál? -
TeeJay
félisten
válasz
wifiben valszeg a Broadcom vezérlő picit jobban fog teljesíteni mint a Mediatek
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
woodworm
veterán
válasz
Minél több topikban kérdezed meg, annál bizonytalanabb leszel a kapott válaszok után.
Van 3x3-as kliensed, ki tudod használni a wifis sebességtöbbletet? -
Ai-Mesh-sel van valakinek tapasztalata?
Jelenleg egy nagyobb házat és udvart úgy fedek le, hogy egy N66U (Tomato) szolgálja ki a házat, a kertet pedig két Tp-Link (Gargoyle) AP módban Lanon összekötve, azonos SSID és jelszóval. Viszont felmerült, hogy kellene erősebb VPN, így eszembe jutott, hogy egy AC66U_B1 és valami olcsóbb AC68U variáns mesh-ben megoldaná a dolgot.
-
ArthurShelby
addikt
Ezt alá tudom támasztani a gyakorlatban, sokkal nagyobb lyuk kell, ráadásul behúzni is rémálom, főleg ha nem csak 1 kábel megy a falban.
Nálunk úgy van, hogy van az áram egy műanyag csőben, és egy másikban fölötte a kommunikáció: itt megy a koax, és a telefon kábel, és most már az utp is (épp hogy befért, mert a koax elég dagi).
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
válasz
Karpatirpak #8794 üzenetére
Köszönet az összefoglalóért, de egy kicsit pontosítanék:
"Ha nem standard fix csatornát választasz, gondolva (mint én) hogy tükkösen okos leszel, akkor van bukta, ha valamelyik szomszédos standard csatornán 40Mhz -en jön valaki: "
Ennél rosszabb a helyzet: a részben átfedő csatornák minden esetben rosszabbak, amit a teljesen átfedők. Ha Te a 6-oson vagy, a szomszéd pedig bejön a 7-esen, az rosszabb, mintha mindketten a 6-oson lennétek.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Asszociációs játék. :)
- Canon EOS DSLR topic
- Mesterséges intelligencia topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- További aktív témák...