Hirdetés

2021. január 22., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1651) Picturemaker válasza mrhitoshi (#1650) üzenetére


Picturemaker
őstag

Valamit elnéztél, természetesen van Win7 32-bit driver is a honlapon:

[link]

A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!

(#1652) Ghandi válasza Márton (#1647) üzenetére


Ghandi
aktív tag

Nekem G41-es van,de sajna nekem csak egyetlen egy VGA csati van a lapon,igy sajna nem tudok utánanézni :( Na meg én külön VGA-t használok.De ha valami másban tudok segiteni G41ügyban akkor szivesen segitek.

Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben

(#1653) Márton válasza Ghandi (#1652) üzenetére


Márton
veterán

ok, azért köszi
nekem most a dual kimenet a kérdés.

Edit nem ment idE <== :)

(#1654) Adiking


Adiking
tag

Sziasztok
AsRock lapoknál hogy kell BIOS-t frissíteni? Tudom hogy a gyártó oldalán le van írva, de én nem tudok angolul.
Nekem most 1.40-es van. Sorba fel kell tenni az összeset, vagy rögtön mehet a legfrissebb?

(#1655) Ghandi válasza Adiking (#1654) üzenetére


Ghandi
aktív tag

Nem tudom milyen lapod van.Van amelyiket bootolás elött bill lenyomással lehet,van amelyikhez van progi amivel win alol is lehet BIOSt flashelni.Ha az oldalon le van irva akkor ugy kell csinálni,leforditáshoz ott van pl a googel fordító,vagy webforditas.hu stb lehetöség.
Mindig a csak a legujabbat kell feltenni.

Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben

(#1656) Adiking válasza Ghandi (#1655) üzenetére


Adiking
tag

775V88+ lapom van

Itt a szöveg:
»BIOS Update Utility
ASRUBIOS.EXE, ASRFLASH.BIN and UCODE.DAT: These are the Flash Memory Writer utility that updates the BIOS by uploading a new BIOS file to the programmable flash ROM chip on the motherboard. To determine the BIOS version of your motherboard, press <F2> to enter the BIOS setup utility during boot up, and check the BIOS version from the Main menu. Larger numbers represent a newer BIOS file. This utility works only in pure DOS. And this utility is included in the BIOS package. (How do I check the BIOS version?)
The Flash Memory Writer utility can not be suitable for all ASRock motherboards. Please use the Flash utility which is included in each BIOS file to update its BIOS. Also ASRock motherboard MUST use ASRock's Flash utility to update BIOS, those uncertified BIOS flashing tools will cause motherboard damage.
»Updating BIOS Procedures

1. Create a bootable system floppy disk and prepare a blank floppy disk.
2. Download the BIOS package (WinZip format with .zip file extension), unzip and save it to the blank floppy disk and you should see ASRUBIOS.EXE, ASRFLASH.BIN, UCODE.DAT, BIOS file and README.TXT.
3. Boot from the disk you created in step 1 then switch to the floppy disk you created in step 2.
4. At the "A:\" prompt, type ASRUBIOS, hit space bar once, and type BIOS file name then press <Enter>. For example: A:\ASRUBIOS 75i65GV1.70 <Enter> then you will see a message "Please wait for loading BIOS ROM".
5. After about 1 minute, you will see the message "Flash ROM Update Completed - Pass", then you have finished upgrading the BIOS.
6. After finishing upgrading the BIOS, please remove the floppy disk. Restart your system and press <F2> to enter the BIOS setup utility during boot up.
7. In Exit menu, please select "Load Default Settings" and press <Enter> to continue.
8. Select "Exit Saving Changes" and press <Enter> to exit the BIOS setup utility.
9. Now, system is booting up with new BIOS.

[ Szerkesztve ]

(#1657) Ghandi válasza Adiking (#1656) üzenetére


Ghandi
aktív tag

Szószerinti forditása ez :
»BIOS Update segédprogram
ASRUBIOS.EXE, ASRFLASH.BIN és UCODE.DAT: Ezek a Flash Memory Writer segédprogram, amely frissíti a BIOS-feltöltésével egy új BIOS-fájlt a programozható flash ROM chip az alaplapon. Annak megállapításához, a BIOS verzióját az alaplap, nyomjuk meg a <F2> belépni a BIOS segédprogramot indítás során fel, és ellenőrizze a BIOS verzióját a főmenüből. A nagyobb számok egy újabb BIOS fájlt. Ez a segédprogram csak akkor működik, tiszta DOS-ban. És ez a típus szerepel a BIOS-csomag. (Hogyan tudom megnézni a BIOS-verzió?)
A Flash Memory Writer segédprogram nem alkalmas minden ASRock alaplap. Kérjük, használja a Flash segédprogram, amely tartalmazza az egyes BIOS-fájlt, hogy aktualizálja a BIOS-t. ASRock alaplap is kell használni ASRock Flash segédprogram BIOS-t frissíteni, ezek nem hitelesített BIOS villogó eszközök alaplap károkat fog okozni.
»BIOS frissítése Eljárások

1. Rendszert hozzon létre egy bootolható lemezt, majd készítsen egy üres floppy lemezt.
2. Töltse le a BIOS package (WinZip formátumban. Zip fájl kiterjesztés), unzip és mentse el az üres lemezt, majd látnod kell ASRUBIOS.EXE, ASRFLASH.BIN, UCODE.DAT, a BIOS fájlt és a README.TXT.
3. Boot a lemezről lépésben létrehozott 1, akkor kapcsoljuk be a floppy lemezt a 2. lépésben létrehozott.
4. Az "A: \" írja ASRUBIOS, hit space bar egyszer, és írja BIOS-fájl nevét, majd nyomja meg az <Enter> billentyűt. Például: A: \ ASRUBIOS 75i65GV1.70 <Enter> billentyűt akkor megjelenik egy üzenet: "Kérem, várjon BIOS loading ROM".
5. Körülbelül 1 perc múlva, látni fogja a message "Flash ROM Update Completed - Pass", akkor készen van korszerűsítését a BIOS.
6. Korszerűsítés befejezése után a BIOS-t, kérjük, vegye ki a floppy lemezt. Indítsa újra a rendszert, és nyomjuk meg <F2> belépni a BIOS segédprogramot alatt csomagtartó megjelöl.
7. In Kilépés menüből válassza a "Load Default Settings", és nyomjuk meg az <Enter> billentyűt a folytatáshoz.
8. Válassza ki a "Exit Saving Changes", és nyomjuk meg az <Enter> billentyűt, hogy kilépjen a BIOS segédprogram.
9. Most, a rendszer indítás fel új BIOS-t.

De máskor használd inkább a google forditóját,ott van weblap fordítás is

Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben

(#1658) Adiking válasza Ghandi (#1657) üzenetére


Adiking
tag

Köszönöm, hogy betetted google fordítóba, de ez sajnos nem úgy végzi a dolgát ahogy kéne. :R :R :R A szöveg értelmetlen, összefüggéstelen, ez alapján nem állok neki BIOS-t frissíteni, mert hát az nem játék.

[ Szerkesztve ]

(#1659) Márton válasza Adiking (#1658) üzenetére


Márton
veterán

én meg azt hittem lefordította neked :DDD

Edit nem ment idE <== :)

(#1660) BluEyes válasza Adiking (#1658) üzenetére


BluEyes
őstag

Ehh, nincs ebbe semmi bonyolult. Tud bootolni a géped pendrájvról? És ha igen, van kéznél egy pendrájv?

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#1661) Adiking válasza BluEyes (#1660) üzenetére


Adiking
tag

Van kéznél pendrive, és szerintem lehet is bootolni róla, mert amikor bekapcsolom a gépet, akkor a HDD-k, ODD-k között az USB-re dugott eszközöket is listázza.

(#1662) BluEyes válasza Adiking (#1661) üzenetére


BluEyes
őstag

Ok, akkor frissítünk biost! ;)

1.
Töltsd le ezt a programot: BootFlashDos, csomagold ki valahova a merevlemezre. Most dugd be a pendrájvot a gépbe, és indítsd el a bootflashdos.exe-t, nyomd a Start-ot (mást nem kell állítani a programban).
A progi megformázza és bootolhatóvá teszi a pendrájvot, valamint rámásolja a DOS bootfájlokat. (mivel minden adatot töröl, természetesen előbb ments le minden fontosat a pendrájvról).
Mostmár van egy bootolható, DOS-os pendrájvunk.
2.
Az alaplapod honlapjáról töltsd le a legfrisebb biost, és csomagold ki valahova. A kapott 4 fájlt másold rá az előbb előkészített pendrájvra.
Ezzel készen vagyunk az előkészületekkel, mehet a reboot.
3.
Bootolj be a pendrájvról DOS-ba.
Ha megvan a c:\ (lehet, hogy a:\, de ez nem gond), akkor gépeld be dir és nyomj entert. (ez listázza a pendrájvon lévő fájlokat, így látod hogy mit kell majd begépelned). Az asrubios.exe maga a flashelő program, a 775v88p1.80 pedig a beírandó bios-fájl. Ezt a két fájlnevet kell begépelned egymás után (szóköz legyen köztük). Tehát:
asrubios.exe 775v88p1.80 és nyomj enter-t

Kábé ennyi volt, a flashelő majd megírja innentől a biost. Valszeg fogsz látni valami markert, hogy éppen hol tart. Ha elkészült (max 1 perc), megkér, hogy indítsd újra a gépet, és már a friss biossal fog bootolni a masina.
Ekkor lesz még egy dolgod, nevezetesen a korábbi beállítások visszaállítása. Ehhez lépj be a biosba, keresd meg a Load default settings-t, enter, majd mentsd a beállítást az F10-zel.
Tadáááám :D

[ Szerkesztve ]

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#1663) mrhitoshi válasza Picturemaker (#1651) üzenetére


mrhitoshi
veterán

hát igen először teljesen megőrültem aztán másnap kipróbáltam megint,hogy feltelepíti-e,és meglepődtem,mivel elfogadta,mert először azt írta ki,hogy 64bites és nem lehet feltelepíteni de most már remekül mükszik :))

PS4

(#1664) beci


beci
őstag

Üdv.
Van egy ASRock M3A770DE alaplapom.
Hol tudom beállitani a proci ventillátort,hogy autómatikusan pörögjön terheléstől függően?

Olyan nincs,hogy valami ne lenne sörnyitó....

(#1665) kukinyo


kukinyo
addikt

Sziasztok
Van egy Asrock A780LM-S lapom és a Product Specifications-nál találtam egy ilyet: - 1 x PCI Express 2.0 x16 slot (green @ x16 mode).
Ha ebbe veszek videó kártyát akkor ugye annak is 2.0-nak kell lennie?És mit takar ez a green mode?
Köszi

(#1666) kukinyo


kukinyo
addikt

Úgy látom behalt ez a topic.Megpróbálom máshol feltenni a kérdésemet. :)

(#1667) elfelejtette válasza kukinyo (#1665) üzenetére


elfelejtette
veterán

Hy!
A PCI-E visszafelé kompatibilis, tehát nem kell feltétlenül PCI-E 2.0-s csatolóval kiadott karit rakni bene, a korai példányok (X800-ig, illetve 6600GT-ig visszamenőleg) is működnek benne rendesen.
A "green" pedig nem azt jelenti, hogy "zöld" üzemmód, egyszerűen a NEM színvakoknak segítség, hogy milyen színű csatolót keressenek az alaplapon... :DDD
Üdv.

[ Szerkesztve ]

"Mint a leszakított haldokló virág, mint az ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág" Ismerős Arcok - Nélküled ### LG Q6

(#1668) Picturemaker válasza beci (#1664) üzenetére


Picturemaker
őstag

Üdv!

BIOS - H/W Monitor-CPU Quiet Fan. --- Ezt kell Enable-dre állítani, az ott megjelenő menü pedig már értelemszerű. (4 pine--es venti kell hozzá)

A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!

(#1669) beci válasza Picturemaker (#1668) üzenetére


beci
őstag

Köszi.
A gyári proci hütő 4pines ugye? Box-ban vettem a procit.
Már néztem,de hőfokot nem enged álitani,50-en van.
A sebesség 1-9ig. 2-esre állitottam,igy ha eléri az 50fokot,akkor autómatikusan 3-4-5....ös fordulatra kapcsol,hogy ne lépje túl az 50et?

Olyan nincs,hogy valami ne lenne sörnyitó....

(#1670) kukinyo válasza elfelejtette (#1667) üzenetére


kukinyo
addikt

Köszönöm a választ.Azt látom hogy zöld a csatoló de hogy így leegyszerűsítsék (ilyen bugyutáknak mint én) arra nem gondoltam. :DD
Lenne még egy kérdésem:A biosban hol kapcsolom ki az integrált VGA-t?Egyszerűen átállítom PCI Express-re a Primary Grafikus adaptert?

[ Szerkesztve ]

(#1671) elfelejtette válasza kukinyo (#1670) üzenetére


elfelejtette
veterán

Ja. Biosban Primary Graphics -> PCI-E. Ha nincs berakva vga, akkor úgyis átvált értelemszerüen az alaplapira...

"Mint a leszakított haldokló virág, mint az ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág" Ismerős Arcok - Nélküled ### LG Q6

(#1672) kukinyo válasza elfelejtette (#1671) üzenetére


kukinyo
addikt

Köszi

(#1673) RpPRO


RpPRO
őstag

Az normalis, h ha 4-5 napig nem kapcsolom be a gepet, akkor az 1. boot utan leall, a 2. boot utan azt mondja, h boot failure es bekuld a biosba, onnan valtoztatas nelkul kilepek es normalisan betolti az op.rendszert? :) Asrock 775i65g a deszka. Egyebkent minden rendben vele.

Helló biztos úr. Nem alkohol vagyok befolyásoltsága felett. Néha összeszavakat a keverem.

(#1674) Picturemaker válasza RpPRO (#1673) üzenetére


Picturemaker
őstag

Üdv!

Nem igazán normális.
Első lépcsőben esetleg próbáld meg kicserélni az alaplapi gombelemet.

A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!

(#1675) nancsik


nancsik
tag

Sziasztok.Segítséget szeretnék kérni.Az mitől lehet hogy egy ASRock G31M-S lap-ban,800mhz ramok futnak.Mégis az everest szerint csak 667mhz-én fut.Pedig a lap a leírás szerint a 800mhz-t is tudja..A dual chanel működik.Az egyik ram egy 2gb zepelin,a másik pedig 1gb king max.mind kettő 800mhz.Már próbáltam 2x1gb kingstonnal is.És ott is csak 667mhz ír az everest.Mi lehet a hiba?Talán hibás az alaplap?Vagy esetleg a biosban kell valamit állítani?Köszönöm elöre is mindenkinek.Üdv :R

nancsik

(#1676) Márton válasza nancsik (#1675) üzenetére


Márton
veterán

Igen, próbáld a memóriabeállításoknál AUTO helyett megadni neki a 400Mhz-t.
Auto-n valamiért nekem sem 800-on futnak.

Edit nem ment idE <== :)

(#1677) kukinyo


kukinyo
addikt

Sziasztok
Ismét lenne egy kérdésem.
Alaplap:ASRock A780LM-S
Egyenlőre csak két 256Mb-os memória van benne.De a posztnál csak 448Mb-ot lát.És ugyan ez van az everestbe is.Miért van ez?
Köszi

(#1678) Picturemaker válasza kukinyo (#1677) üzenetére


Picturemaker
őstag

Üdv!

A többit az integrált VGA "eszi" meg.

A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!

(#1679) kukinyo válasza Picturemaker (#1678) üzenetére


kukinyo
addikt

Volt valami ilyesmi sejtésem.Csak nem volt még soha integrált vga-s lapom.
Köszönöm

(#1680) kukinyo


kukinyo
addikt

Az integrált VGA-nak nincs is saját memóriája?
Úgy értem hogy ez csak a rendszer memóriát használja?

(#1681) BlueAthlon válasza kukinyo (#1680) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

Manapság a HD3200-4200 -es radeonok mellé szokás rakni kis gyorsítótárat, ami NEM váltja ki a lefoglalt rendszermemóriát ( bár lehet így is használni, DE önmagában a 16bites adatbusza miatt megfojtja a kis radeont, lassú lesz vele.), hanem együtt kell használni és némileg gyorsítja a megjelenítést.

Az alaplapodnak is van olyan változata is (A780GM-LE/128M), ahol van pluszban 128MB.

[ Szerkesztve ]

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#1682) kukinyo válasza BlueAthlon (#1681) üzenetére


kukinyo
addikt

Az enyémen az everest szerint HD3100-as van.
A leírás szerint viszont 3000-es.

[ Szerkesztve ]

(#1683) Vigneau


Vigneau
nagyúr

Sziasztok!

Tud valaki valami közelebbit a P55 Deluxe3-ról? :R

Vig

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#1684) BlueAthlon válasza kukinyo (#1682) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

egykutya, órajelekben , elérhetőt kimenetekben , valamint bizonyos videó-kódolási eljárások támogatásában különböznek.

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#1685) kukinyo válasza BlueAthlon (#1684) üzenetére


kukinyo
addikt

Ezt csak kíváncsiságból kérdem:A beépitett kártyán is tudok biost cserélni?Mert lementeni az eredetit nem tudom semmivel.

(#1686) BlueAthlon válasza kukinyo (#1685) üzenetére


BlueAthlon
senior tag

Alaplapi BIOS tartalmazza add-on rom ként, ki lehet belőle szedni és módosítani, vagy újat tenni helyette... de mire fel szükséges az neked?

Annak a statisztikának hiszek, amelyet én hamisítottam -Winston Churchill

(#1687) kukinyo válasza BlueAthlon (#1686) üzenetére


kukinyo
addikt

Mondtam hogy csak kíváncsiság.Eszembe sem jutna variálni vele.
Viszont mindent tudni akarok. :)
Köszi

(#1688) Fenyak1979


Fenyak1979
csendes tag

Sziasztok! S.O.S!!!!!!!!!!!!!!!

segítségre van szükségünk. most próbálok felállítani egy új pc-t, és az asrock alaplapot telepiteni (m3a770de). beraktam a cd-t, végigfuttatta magát és miután újraindult a gép egy fekete oldal jelent meg szöveggel. ezt kérdezi:

Generate Serial ATA driver diskette (Y/N)

bármit nyomunk neki ugyanez a képernyő jön vissza. mit csináljak?

(#1689) kukinyo


kukinyo
addikt

Sziasztok
Ismét kérdésem lenne
Mióta használom az új alaplapot,néha lefagy az egerem.Próbáltam másik USB csatiba dugni hátha az lenne hibás.De nem.Nem sokszor,naponta 1*2*kialszik a piros fény az egérbe és csak a gép újraindítása segít.Lap csere előtt soha nem csinált ilyet.
Találkoztatok már ilyesmi problémával?

(#1690) kukinyo válasza Fenyak1979 (#1688) üzenetére


kukinyo
addikt

A biosban próbáltad beállítani?

(#1691) degu


degu
senior tag

Egy K7-VM2 alaplap a kov hibat produkalja:
Bedugom a net-csatit,fekete kepernyo...ventik forognak,de ha kihuzom a netcsatit,csak reset utan all fel a gep!
Es ami meg furcsabb,hogy ha az USB-csatiba dugom az MP3-at,akkor is ugyanezt csinalja?!
Egyebkent a gep kifogastalanul uzemel.
Mi lehet a hiba? :F

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#1692) BluEyes válasza degu (#1691) üzenetére


BluEyes
őstag

Próbáld ki live linuxszal vagy a Hiren's lemezen lévő mini xp-vel. Hátha csak a windózod hülyéskedik.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#1693) szala78


szala78
csendes tag

Sziasztok!Segitséget szeretnék kérni valakitöl!Van egy asrock k7upgrade880-as alaplapom és van egy sata vinyom és az istenért nem akarja felismerni!Biosba sem tudom beállitani mert nem találom sehol ahol hogy észlelné a sata vinyot!Vagy legalább azt irja le valaki részletesen hogy hogyan tudnám flopirol a sata drivert felrakni!Meg van a gyári lemez az alaplaphoz de hibát ir ki azzal!Segitséget elöre is köszi!

(#1694) szala78


szala78
csendes tag

Hello BluEyes!Az a kérdésem van hozzád,hogy amit valamelyik nap irtál a bios frissitésröl részletessen az jo a k7upgrade 880-hoz is?

(#1695) szala78


szala78
csendes tag

Vagy flopirol

(#1696) BluEyes válasza szala78 (#1695) üzenetére


BluEyes
őstag

Szia!

A hdd valószínű hogy azért nincs meg a biosban, mert a lapon sata-I csatoló van, a hdd meg talán már sata-II. Vagy jumperrel, vagy szoftveresen át kell kapcsolni a hdd-t sata-I módba, és látni fogja a bios. A hdd gyártójánál nézelődj ezügyben.
Gondolom hogy usb-ről történő bios-frissítésről írtam. Persze, jó lesz neked is, amennyiben tud usb-ről bootolni a lap.
Vigyázat, el is lehet cseszni a lapot egy félresikerült frissítéssel (akár egy pillanatnyi áramszünet is elég a folyamat közben, nem kell feltétlenül júzer error). Szóval ha a sata miatt akarnád frissíteni, akkor előbb próbáld a fentebb írtakat végrehajtani a hdd-vel, hátha nem kell a biost bántani.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#1697) degu válasza BluEyes (#1692) üzenetére


degu
senior tag

Win98-al is ugyanezt csinalta! :W /Sajnos a Linux nekem magas!/

[ Szerkesztve ]

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

(#1698) azoli09


azoli09
tag

Helló
Lenne egy kérdésem ,az adatlapomon szereplő lapról lenne szó,mégpedig hogy nb -sb -sb1,1 -vtt - pll feszeket nem voltban adja meg hanem ,low,medium high ,highest ,és így nem tudom hogy ezek a értékek milyen feszt takarnak ,az összes biost ki próbáltam de mindig ezeket mutatja , ennek a lapnak akik csinálták a biosát azok grafikusok voltak mert ezek a szavak oda valók :((
Ha valaki tudna segíteni azt nagyon szépen megköszönném :R

(#1699) kukinyo


kukinyo
addikt

Sziasztok
Erre [link] nem tud valaki tanácsot adni?

(#1700) degu


degu
senior tag

Erdekes!
Ha win98 bootlemezzel inditom a gepet,akkor a net bejon,de az USB-csatiba dugok valamit,akkor megint feketehalal!?
A bootlemez oszt ki IRQ_t? Mert lehet,hogy IRQ utkozes van. :F

verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.