Leírom a történetem, hátha valaki tud rá valami okosat mondani:
Volt hajdanán egy Alive NF6G-GLAN alaplapom, egy 5200+ procival és egy GeForce 7600 GT videokártyával. Egyetlen apró kellemetlenség volt vele, hogy bios frissítés után egy darabig nem kelt életre, hiába sütöttem ki tízszer a cmost, nem reagált rá, aztán tizen- (huszon-?) egyedszerre elindult és jó volt. Kicsit húzni is lehetett a procit vele, de nem nagyon volt érdemes. Aztán lecseréltem a videokártyát egy Sapphire 4770-esre, amit azon nyomban "megbolondítottam" egy Asus TOP biossal. Minden szép volt és jó, de az alaplap már a proci minimális húzásakor lehalt és csak hosszas kínlódás (sokszori cmos reset, elem ki-berakás) után támadt fel. Aztán jött a processzorcsere (szervízben) egy Phenom II X3 720BE-re. Nagy boldogan vittem haza, gondoltam, megnézem a procit 15-ös szorzóval, vagyis 3000 MHz-en. (ennyit alapfeszen bőven tudnia kell). Szorzó átállít, gép újraindít és se kép, se hang, csak a ventik forognak, meg a vinyó kattog egy kicsit. A videokártya ventije - roppant idegesítően - periodikusan gyorsan-lassan forog (nyávogásszerűen). Másnap visszavittem a szervízbe, ahol a srác egész délelőtt kínlódott vele. (proci új alaplapban jó, videokártya jó, memóriák jók és az alaplap néha-néha elindul a régi procival) Egy ilyen világos pillanatában visszarakta az eggyel régebbi biost, amivel szintén minden huszadik kisérletre beindult a régi procival. Úgy tűnik a biosban valami nagyon beragadt és a cmos reset sem működik megfelelően. (már a kezdetektől)
Akkor hát legyen új alaplap, egy Asrock A770 BE+-t választottam, ezzel elvileg remény van a negyedik mag aktiválására. Ismét boldogan vittem haza a gépet, biosban "auto"-ra állítottam az ACC-t és nini: megvan a negyedik mag. Jó, hogy nem bontottam pezsgőt, korai lett volna. Szépen fut a Windows, aztán egy újraindítás és megint csak a venti nyávogása, gyakorlatilag ugyanazok a tünetek, mint az előző teljesen más alaplappal. Még szerencse, hogy az újban működik a cmos reset. Aztán megpróbáltam a 15-szörös szorzót, megint meghalt. Úgy tűnik, ha a biosban bármiféle teljesítményfokozást szolgáló műveletet végzek, vége.
Egyébként Windows alól semmi probléma nincs, mind a proci, mind a videokártya szépen húzható, prime95-tel vizsgálva teljesen stabil.
A talány az, hogy egy gép, amiben külön-külön minden részegység bevizsgáltan jó, hogy tudja ugyanazt a hibát produkálni a régi nVidiás és az új AMD-s alaplappal is.
Kérem, ha valakinek van valami tippje, ossza meg velem. Előre is köszi.