Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- KISDUCK: BULDAK 2X SPICY kóstolás
- Luck Dragon: MárkaLánc
- GoodSpeed: A BitLocker és a SmartThings problémák okai és azok elhárítása
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Szörnyűség
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Bemutatták, ezeket az újdonságokat hozza az Apple iPhone 18 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Újraírja az iPhone történetét a kinyitható kijelzős iPhone Duo
- Megvan, hogy mikortól telepíthető az iOS 27, ezekre az iPhone-okra érkezik
- Ennyibe kerül most egy új iPhone – ezek a magyar árak az Apple bejelentése után
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tothg86
aktív tag
Igen, a fekete előlap az egy Seagate MFM vinyó. Abszolút új világ volt
Én akkor még nem értettem ezeket, nem voltam benne aktivan jelen. A CGA elvileg 1981-ben jelent meg, az EGA 1984-ben. Szerintem a Hercules (ami nem vga) az inkább az XT-hez passzol, de gondolom anyagi lehetőségek szerint akkor is volt minden mindennel.
EGA-val az érdekesség kedvéért párosítottam. Egy 386-ban és feljebb már nem sok helye van egy EGA-nak, de ide miért is ne? -
freeapro
senior tag
Most nézem, amit fekete takaróelemnek hittem, az egy 5,25" HDD eleje.
Emlékeim szerint én egy teljes magasságú, de 3,5"-ok Kalok HDD-vel kezdtem. 20mb! Ma ez kicsit megmosolyogtató, de a 16 vagy 64kb-os Commodore korszak után ez egy hiperűrugrás volt. -
freeapro
senior tag
Klassz. Nekem monokróm Hercules VGA-m volt 286-hoz. EGA, CGA nem későbbi?
A fekete 5,25" takaró gondolom nem eredeti.
-
kovacslt_t
csendes tag
Aztatyűha!
Fogsz rajta Goblinst játszani?
-
frescho
addikt
-
Tothg86
aktív tag
-
sidi
aktív tag
-
laed
senior tag
Spectrummal vagy XT-vel nem akar valaki foglalkozni??
-
frescho
addikt
Elég gyors, hogy EPROM-ot, vagy akár procit emuláljon vele az ember. Teensy-vel bütyköltem is ilyet a HT-hoz, az még floppy vezérlőt is hazud a gép felé. De kis overclockkal simán menne Pico-val is. Simán mennek 400MHz környékén, úgy már igazi állat a cucc.
-
hcl
titán
Az új 2350 dual ARM és RISC-V. Ráadásul van benne egy véges állapotú gép (valami ilyesminek hívtuk amikor tanították) a portok kezelésére, ha nagy sebességű módot akarunk. Jó cucc, de már egy blue pill sem volt gyenge. A régi ESP a kettő között van tudásban. Ezek már rég nem a i8051 vagy Atmel 8 bit kategóriát képviselik.
Ért. Ez jó, valahova az Arduino és a Raspberry közé.
-
frescho
addikt
Az új 2350 dual ARM és RISC-V. Ráadásul van benne egy véges állapotú gép (valami ilyesminek hívtuk amikor tanították) a portok kezelésére, ha nagy sebességű módot akarunk. Jó cucc, de már egy blue pill sem volt gyenge. A régi ESP a kettő között van tudásban. Ezek már rég nem a i8051 vagy Atmel 8 bit kategóriát képviselik.
-
hcl
titán
Nem nano, hanem Pico. A 286-tal simán partyban van, sőt. Abból indulj ki, hogy emulálni lehet rajta egy komplett 286-os gépet. Natív programmal sokkal-sokkal gyorsabb lehet.
A vasat meg lehet tovább egyszerűsíteni, már level shifter sem kell, Pico 2 rev4 után hivatalos a 5V toleráns bemenet.
WTF milyen procis ez? RISC-V? Nekem az volt meg, hogy valami ESP szerű, de akkor keverem.
-
frescho
addikt
Nem nano, hanem Pico. A 286-tal simán partyban van, sőt. Abból indulj ki, hogy emulálni lehet rajta egy komplett 286-os gépet. Natív programmal sokkal-sokkal gyorsabb lehet.
A vasat meg lehet tovább egyszerűsíteni, már level shifter sem kell, Pico 2 rev4 után hivatalos a 5V toleráns bemenet.
-
Balu117
junior tag
Én is hasonló okból "lomtalanítottam" már többször is. Az asszonynak más a szép érzéke, neki nem egy szép VGA kártya vagy esetedben egy jól elrendezett telefongyűjtemény amit látni szeretne a falon... én a kártyákat egyelőre elraktam, majd ha lesz valaha egy hobbiszoba, majd ott. Mondjuk a telefonok szerintem kevésbé esnek abba a kategóriába, amit az asszony nem viselne el, szóval szerencsés vagy, hogy épp ezeket gyűjtöd. Minden csak viszonyítás kérdése, örülhet, hogy telefonok vannak ott.

Kislányaid nem kérik el a telefonokat? Fiaim nagyon szeretnek vele "telefonálni" képzeletben egy már nem működő kiszuperált "buta" telefonnal.Nem. Erre nagyon figyelünk a nevelésnél. Néha a nagyobbik megnézi ha jön valami új vagy amit éppen szerelek, de ennyi nem érdekli. (3 éves) A távirányítót használja telefonnak a Bluey mese miatt, abban látja hogy telefonálnak ezzel azzal.
A kicsi 1 neki csak egy világító valami.(és így is marad) -
hcl
titán
A Pi Nanon egy mikrokontroller van kb., az nem erősebb, mint a 286, vagy pariban van
(A Pi Zero W meg a sima Pi 1-5 az rendes ARM procis, azok erősebbek
)Kell hozzá egy minimális HW is, de amúgy otthon is építhető. Hercules, az jó
Viszont annak legalább rendesen volt felbontása. -
Tothg86
aktív tag
Szép az ega kép, nekem anno kimaradt. Most végignézek majd pár híresebb ega módú kepet.
Az xt-n (tervezek majd arrol is írni) végigpróbáltam mind a 4 módot a Prince of Persia-val. Merthogy annyira királyak voltak az alkotók, hogy megy herculesen, cga-n, ega-n és vga-n is. Na ilyet ki csinálna manapság? -
Tothg86
aktív tag
Biztosra mentem. Attol rosszabb nem lehet (de), hogy bill hibával nem megy tovább
A hw tök egyszerű. Persze erosebb a pi néhányszor, mint az egesz 286. Itt a kód, ami izgalmas lehet. Asszem open source, érdemes lenne megnézni egyszer
-
hcl
titán
Jaja, nagyon jó ez az MCE blaster, anno én is vettem hardveraprón belőle.
EGA kártyán ki tudja ki és miért vette ki a BIOS-t és került vissza véletlen fordítva,
bár nekem is volt hasonló, én egy időben kivettem az XT-ből a procit és a BIOS-t kiállításra, aztán visszakerült bár nem fordítva hanem rossz helyre, némelyik XT lapon van 8 db BIOS ROM-nak hely... és csak egy barátom vette észre, hogy rossz helyen van, azért nem indul. Valamint CPU és FPU foglalat is egymás mellett van, ráadásul mindkettő DIP40, de erről majd egy készülő blogomban megemlékezek...frescho: igaz az az XT IDE van neki is, tudom terveztél hozzá 3D nyomtatott hátlapot.
Volt ilyen. Apám szerzett a 486-ba cachet. Beletettük, foglalatos alaplap volt. (1,5db elektronikai szakember, mert én még csak tanultam.)
Gép bekapcs. Elindul. Cache-ből egy IC hrhrhrhrpssszt elfüstöl
...majd azt mondjuk, hogy rossz volt az egyik...
@Tothg86 : " Az ega kártya biost elküldtem a retrowebre,"
-
Tothg86
aktív tag
Az ega kártya biost elküldtem a retrowebre, ha bárkinek barmikor esetleg kellene
https://theretroweb.com/expansioncards/s/prisma-egamax-860Az MCE nagyon szuper tényleg. Egy hercules/mono monitorom van, de cga es ega nincs. Kipróbáltam, minddel működik.
-
frescho
addikt
EGA kártyán ki tudja ki és miért vette ki a BIOS-t és került vissza véletlen fordítva,
bár nekem is volt hasonló, én egy időben kivettem az XT-ből a procit és a BIOS-t kiállításra, aztán visszakerült bár nem fordítva hanem rossz helyre, némelyik XT lapon van 8 db BIOS ROM-nak hely... és csak egy barátom vette észre, hogy rossz helyen van, azért nem indul. Valamint CPU és FPU foglalat is egymás mellett van, ráadásul mindkettő DIP40, de erről majd egy készülő blogomban megemlékezek...frescho: igaz az az XT IDE van neki is, tudom terveztél hozzá 3D nyomtatott hátlapot.
Nem csak terveztem, pont most nyomtattam belőle párat.

-
sidi
aktív tag
-
sidi
aktív tag
Ez igaz! Nálam a kislányaim jelentették a nagy lomtalanítás okát. Egyszerűen kell a hely, az asszony mindent tele pakol 😂😂 az én cuccaim nem férnek sehova (pedig nincs sok).
Mondjuk én is össze gyűjtöttem mindent!Jelenleg (pár éve) iPhonokat gyűjtök! Az első igazi saját okos telefonom egy 3G volt. Most meg elkezdtem össze szedni, 2g től az X szériáig. Ezért is haragszik az asszony pedig sokkal kevesebb helyet foglal! [kép]
Én is hasonló okból "lomtalanítottam" már többször is. Az asszonynak más a szép érzéke, neki nem egy szép VGA kártya vagy esetedben egy jól elrendezett telefongyűjtemény amit látni szeretne a falon... én a kártyákat egyelőre elraktam, majd ha lesz valaha egy hobbiszoba, majd ott. Mondjuk a telefonok szerintem kevésbé esnek abba a kategóriába, amit az asszony nem viselne el, szóval szerencsés vagy, hogy épp ezeket gyűjtöd. Minden csak viszonyítás kérdése, örülhet, hogy telefonok vannak ott.

Kislányaid nem kérik el a telefonokat? Fiaim nagyon szeretnek vele "telefonálni" képzeletben egy már nem működő kiszuperált "buta" telefonnal. -
vrob
aktív tag
Wow! Nagy mentés, gratula! Az EGA nekem is sokat jelentett annak idején, a korszak végére egész sokat kihoztak belőle.
MCE Blastert néztem én is, nagyon jó dolog, de egyelőre nem raktam össze ilyen régi gépet. Majd talán egyszer én is ráveszem magam
-
frescho
addikt
Így szokott kezdődni.
Ha jól látom nincs hátlapod az XT-IDE-hez. Ha a Glitch Works féléd van, akkor írj rám... -
hcl
titán
Nagyon zsír
Főleg az a billentyűzetnek kívülről 5V 
A Raspberry EGA megoldás meg
Most nézem, nem is bonyolult a HW hozzá.Bontatlan EGA kártya, az mi kincs

-
Tothg86
aktív tag
-
Tothg86
aktív tag
-
Lars
őstag
-
Lars
őstag
Ez igaz! Nálam a kislányaim jelentették a nagy lomtalanítás okát. Egyszerűen kell a hely, az asszony mindent tele pakol 😂😂 az én cuccaim nem férnek sehova (pedig nincs sok).
Mondjuk én is össze gyűjtöttem mindent!Jelenleg (pár éve) iPhonokat gyűjtök! Az első igazi saját okos telefonom egy 3G volt. Most meg elkezdtem össze szedni, 2g től az X szériáig. Ezért is haragszik az asszony pedig sokkal kevesebb helyet foglal! [kép]
Pedig a telefon gyűjtés helytakarékos, ennél takarékosabban már csak elektron felhőket gyűjthetnél, de ott is megvan a gond, hogy az Atommagok már sok helyet foglalnak 😀
-
Balu117
junior tag
Az bizony és micsoda történet, ettől lesz igazán különleges a gép.
Remélem jó helyre kerültek, én is szoktam ingyen felajánlani, persze igyekszem megbizonyosodni róla, hogy jó helyre kerülnek-e, ahol megbecsülik és nem tovább adják, vagy még rosszabb esetben elektronika hulladékként lesz leadva.Ez igaz! Nálam a kislányaim jelentették a nagy lomtalanítás okát. Egyszerűen kell a hely, az asszony mindent tele pakol 😂😂 az én cuccaim nem férnek sehova (pedig nincs sok).
-
sidi
aktív tag
Az bizony és micsoda történet, ettől lesz igazán különleges a gép.
Remélem jó helyre kerültek, én is szoktam ingyen felajánlani, persze igyekszem megbizonyosodni róla, hogy jó helyre kerülnek-e, ahol megbecsülik és nem tovább adják, vagy még rosszabb esetben elektronika hulladékként lesz leadva. -
Balu117
junior tag
Gratulálok! Szép munka!
Kár hogy csak most vettem észre az írást. Tudtam volna adni ezt azt bele. Ma adtam fel postán, ingyen elvihető volt… -
sidi
aktív tag
Köszi a beszámolót, örülök, hogy, méltó helyre került.
Látom ennek a gépnek "lelke" van, de jó ez a történet hozzá.
Ez is 16 Mhz-es amúgy mint a házon a felirat?
Kijelzőt beállítottad? Tehetnél fel egy képet bekapcsolva is.
Látom sikerült helyrehozni a sérült előlapot is.
Végül az első hozzászóláshoz csatlakoznék.
-
Tothg86
aktív tag
-
Lars
őstag
Szépen összeállt a végére, remélem sokáig örömedet leled benne !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Robotporszívók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- Bemutatták, ezeket az újdonságokat hozza az Apple iPhone 18 Pro
- Eléggé felborította a piacot a VGA-k nyári áramelése
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Új Extra GAMER PC Ryzen 7 7800X3D / RX 9070 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB NVMe SSD / 1000W
- Új Entry GAMER PC Ryzen 7 5700 / RTX 5060 Ti 8GB / 16GB RAM / 500GB NVME / 700W
- Lenovo Thinkpad T495 // Ryzen 5 Pro 3500U // Radeon Vega 8 // 16GB // 256-512GB Bp., Foxpost, MPL
- Új Master GAMER PC Ryzen 7 9850X3D / RTX 5070 12GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD / 1000W
- Új ULTRA GAMER PC Ryzen 7 7800X3D / RTX 5070 Ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD NVMe / 1000W
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 7600X / 16GB DDR5 / RX 6900XT 16GB / 1TB SSD!
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 - AMD Ryzen 9 9955HX3D 32GB 1 TB RTX 5080(16GB) 3 év Lenovo garancia
- Xiaomi Redmi Note 8T / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Emlékeim szerint én egy teljes magasságú, de 3,5"-ok Kalok HDD-vel kezdtem. 20mb! Ma ez kicsit megmosolyogtató, de a 16 vagy 64kb-os Commodore korszak után ez egy hiperűrugrás volt.
Most nézem, nem is bonyolult a HW hozzá.