Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Hieronymus

veterán

LOGOUT blog

... vissza a lényegre: A létezés az élet/emberek élő tapasztalata, nem lehet hamisítani; legyen ez abszolút álláspont innentől. Valami létezik, ez tény. A tényekből levont logikailag helyes következtetések is tények. És a létezés (a tények összessége) koherens (ellentmondásmentes). A ténynek nincs dualitása, nem lehet jó vagy rossz.

Azon kívül, hogy tények értelmezést abszolutizálod, bekorlátozod az AI válaszolási lehetőségeit. Az AI nem mondhat ellent direkt neked. Mondhat jobbat, hatékonyabbat, ... . De azt nem, hogy komplett baromság a gondolatmenet.

Ma beszélgettem a CahtGPt aktuális változatával. Az elején kicsit bekorlátoztam a válaszait. Egészségügyi kérdésekről volt szó. A végén egy teljesen nyitott kérdésben kértem ki a javaslatát. A javaslat tartalma mutatott rá a kérdésem szubjektivitására. Amit én fontosnak tartottam egy vérvétel vizsgálataiban, egyszerűen kihagyta. Nyilván egy értéknek túltoltam a fontosságát.
    Ha olyan kérdést teszel fel, ami irányt mutat a válaszra, akkor az iránymutatás szerinti választ kapsz.

Pontosan ugyan az a helyzet, mint a legutóbbi posztod esetében.

Amit tehetsz, az AI szerint.
    A) Kérd, hogy ne optimalizáljak, hanem szeparáljak
    „Ne javasolj megoldást, csak különítsd el a valószínű és kevéssé valószínű magyarázatokat.”
    B) Kérd, hogy küszöbértékekkel válaszoljak
    „Adj konkrét határértékeket, és ne értelmező narratívát.”
    Ez objektívízalja a választ.
    C) Kérd, hogy kontrafaktuális módon gondolkodjak
    „Mondd meg, mi szól ELLENE annak az értelmezésnek, amit most követünk.”
    Ez kifejezetten ellensúlyozza a megerősítési torzítást.
    D) Kérd, hogy alternatív hipotéziseket soroljak
    „Sorolj fel legalább 3 alternatív magyarázatot, még ha kevésbé valószínűek is.”

Komplett megoldás.
    „Ebben a beszélgetésben kérlek:
    – ne optimalizálj,
    – ne motiválj,
    – ne erősíts meg,
    – csak differenciálj és rangsorolj.”

Alternatív utasítás.
    Kérem, hogy folyamatosan, szűken, szárazon, torzítás csökkentetten válaszolj.

Új hozzászólás Aktív témák