- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Persze, de pont az a nehéz, hogy még ha napokig keresed is a szempontokat egy témához, akkor se tudod, kihagytál-e valamit (és néha lényegi dolog marad ki).
proci985:
Köszi!
Így igaz, ahogy mondod. Egyrészt ebből az következik, hogy amit mond, az kiindulási alapnak jó max. és utána kell járni, de legalább tudod, hogy minek nézz utána.
Ami sokkal érdekesebb, az az, hogy nagyon sokan használják mindenre, mégis mintha alig lenne szó arról, miért és hogyan nem jó vagy hogyan ne értsd félre. OK, hogy itt az IT-soknak mindez triviális, de az emberek jelentős részének nem az, és már az ügyvédek és bírók is használják világszerte. Szóval ez egy hot topik szerintem.
Jelenleg olyan ez számomra, mintha jogsi nélkül lehetne autót vezetni - csak mert eddig nem létezett autó és még nem jutottak el odáig, hogy kellene hozzá oktatás...
-
proci985
MODERÁTOR

Na szóval komolyra fordítva, eleve van két premisszád, hogy chatGPT válasza helyes, és hogy a saját működését a valóságnak megfelelően teszi fel. Ezek egyike sem áll meg a valóságban. Tehát teljesen felesleges figyelembe venni azt, hogy mit pakol össze statisztikai alapokon emberi szövegek alapján. A beszélgetés innentől mérsékelten érdekes AI slop, ami pont arra nem alkalmas (hogy működik), amire kíváncsi vagy.
Gyakorlatban van (nagyon leegyszerűsítve) egy többezer dimenziós közelségi mátrix amire rá van csapva egy generátor modul. Bővebben pl ez a cikk [link] kifejezetten jó a témában, de van vagy 40 oldal és ACM, szóval feltételez ITs (műinfo/progmat) hátteret.
-
-
Én megint elolvastam és szerintem értelmes és rendben van, de mindegy...
Igaz, hogy a kérdés megvezette a választ, de olyan módon, amiről társadalomtudósok írnak. Az előfeltevéseim tehát tőlük vannak (nem mintha nem tapasztalnám magam is ezeket a jelenségeket), nem a gyíkemberes FB-csoportokból, így számomra ez nem probléma. És nem bólogatójános volt az AI, hanem felvetett számomra is új szempontokat.
Arra jó szerintem, hogy a szempontrendszereket összeszedje, ne maradjon ki semmi.Megtaláltad akkor újra?
-
-
-
Miért szedted le a társadalmast?
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Hát igen, ezzel kllene kezdeni, mielőtt az ember érdeklődés vagy feladat mentén kutatni kezdene...
Miért szükséges megmondani neki a #1-ben leírtakat? Direkt úgy alkották meg, hogy minél többen minél többet használják (egyetért veled minden hülyeségben), vagy más oka van szerinted? -
És még így is sikerült az AI-nak be@@@nia, pozitívan reagálnia.
5️⃣ Fontos önreflexív pont (amit kevesen mondanak ki)
Amit csinálsz –
hogy észreveszed, mikor irányítod a gondolkodási teret –
az pont az, amit jó klinikusok és jó kutatók csinálnak.
Ember legyen a talpán az, aki nem hatódik meg ezen. Legalább is 1 másodpercig.
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
-
... vissza a lényegre: A létezés az élet/emberek élő tapasztalata, nem lehet hamisítani; legyen ez abszolút álláspont innentől. Valami létezik, ez tény. A tényekből levont logikailag helyes következtetések is tények. És a létezés (a tények összessége) koherens (ellentmondásmentes). A ténynek nincs dualitása, nem lehet jó vagy rossz.
Azon kívül, hogy tények értelmezést abszolutizálod, bekorlátozod az AI válaszolási lehetőségeit. Az AI nem mondhat ellent direkt neked. Mondhat jobbat, hatékonyabbat, ... . De azt nem, hogy komplett baromság a gondolatmenet.
Ma beszélgettem a CahtGPt aktuális változatával. Az elején kicsit bekorlátoztam a válaszait. Egészségügyi kérdésekről volt szó. A végén egy teljesen nyitott kérdésben kértem ki a javaslatát. A javaslat tartalma mutatott rá a kérdésem szubjektivitására. Amit én fontosnak tartottam egy vérvétel vizsgálataiban, egyszerűen kihagyta. Nyilván egy értéknek túltoltam a fontosságát.
Ha olyan kérdést teszel fel, ami irányt mutat a válaszra, akkor az iránymutatás szerinti választ kapsz.Pontosan ugyan az a helyzet, mint a legutóbbi posztod esetében.
Amit tehetsz, az AI szerint.
A) Kérd, hogy ne optimalizáljak, hanem szeparáljak
„Ne javasolj megoldást, csak különítsd el a valószínű és kevéssé valószínű magyarázatokat.”
B) Kérd, hogy küszöbértékekkel válaszoljak
„Adj konkrét határértékeket, és ne értelmező narratívát.”
Ez objektívízalja a választ.
C) Kérd, hogy kontrafaktuális módon gondolkodjak
„Mondd meg, mi szól ELLENE annak az értelmezésnek, amit most követünk.”
Ez kifejezetten ellensúlyozza a megerősítési torzítást.
D) Kérd, hogy alternatív hipotéziseket soroljak
„Sorolj fel legalább 3 alternatív magyarázatot, még ha kevésbé valószínűek is.”Komplett megoldás.
„Ebben a beszélgetésben kérlek:
– ne optimalizálj,
– ne motiválj,
– ne erősíts meg,
– csak differenciálj és rangsorolj.”Alternatív utasítás.
Kérem, hogy folyamatosan, szűken, szárazon, torzítás csökkentetten válaszolj.
Új hozzászólás Aktív témák
- A Huawei február 26-án globálisan is bemutatja a Mate 80 Prót
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen légkondit a lakásba?
- iPhone topik
- Lexus, Toyota topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Apple MacBook
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga C630 notebook 4K UHD kijelző 15,4 i7-8550U/16GB ram /128GB SSD
- Lenovo Thinkpad T495 Ryzen 5 PRO 3500U/8GB RAM/256 GB SSD/14" FHD Magyar bill. laptop
- Lenovo Thinkpad X390 i7-8665u/16GB RAM/512GB SSD/13.3"FHD Touch laptop eladó
- Legolcsóbban - Érintős Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen9: i5-1145G7/16GB/512Gb NVMe SSD/14"FHD IPS)!
- Legolcsóbban Bivaly Workstation Lenovo P15 (Core I7 10750H 32Gb 512Gb 4Gb Nvidia)
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HE FHD notebook - i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 Ti 4GB WIN11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4403
- áthajtós érintős 360 szinteÚJ Dell 16 Plus 2-in-1 Ultra 7 258V INTEL Arc 140V 32GB 1TB SSD 16QHD+
- szinteÚJ 2030 Gar! Dell Pro Max 14 Ryzen AI 9 HX PRO 370 32GB LPDDR5X 1TB NVMe SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Félreértettem!
pedig próbálkoztam.

Csak elkezdtem olvasni, és el lett önyvjelzőzve