Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- COD:MW4 segédlet gyűjtő
- V.Milán: Lányok 2026-ban...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Pajac: Olga
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
hcl
titán
A WTO '94-es megalapítása óta 165 panasz érkezett az USA-ra, 98 az EU-ra míg Kínára csak 53. Csak hogy átgondoljuk, hogy biztos ki akarjuk-e zárni a szabálysértőket arról a bizonyos közös játéktérről...
És a panaszok vajon a valós problémát tükrözik, vagy csak egyedi ügyek?
Meg ez ugye csak kereskedelem, a kínaiaknak van egyéb saruk van.@madari : Ja, Karotta, Winkler is úgy tűnik azt írja most, amit kérnek tőlük :S
Amúgy ja, most ugye lesz vám a kínai cuccokra, de minden olyanra is, amit az EU-ban nem is gyártanak
-
Feketelaszlo
senior tag
Ha EU-ból veszed ugyanazt, az is Kínában készül. Kerülöm ezeket ahol csak tudom. Kínának tudhatólag policyje, hogy megkerülhetetlen legyen, és leuraljon minél több piacot.
@bambano : Viszont a kínaiak nem a piac szabályai szerint működnek. Szerintem ezért pont jár a közös játéktérről való kizárás.
@V.Milán : A kínaiak nem nyevetséges árréssel dolgoznak? De, az a lényege.
A WTO '94-es megalapítása óta 165 panasz érkezett az USA-ra, 98 az EU-ra míg Kínára csak 53. Csak hogy átgondoljuk, hogy biztos ki akarjuk-e zárni a szabálysértőket arról a bizonyos közös játéktérről...
-
madari
csendes tag
Ha EU-ból veszed ugyanazt, az is Kínában készül. Kerülöm ezeket ahol csak tudom. Kínának tudhatólag policyje, hogy megkerülhetetlen legyen, és leuraljon minél több piacot.
@bambano : Viszont a kínaiak nem a piac szabályai szerint működnek. Szerintem ezért pont jár a közös játéktérről való kizárás.
Pontosan.
Sajnos lassanként minden iparágban megkerülhetetlenek a kínaiak, és egy idő után ebből következően egyeduralkodóak lesznek.
Mi magunk tesszük azzá őket, de nem tudjuk nem tenni. Ez a brutálisan profi bennük.
Vannak, akik ebben nem látnak semmi veszélyt. Karotta (autós újságíró) például egy pár hónappal ezelőtti Karotta Közlönyben elnézően mosolygott azokon, akik világhódító terveket vélnek fölfedezni a minden kontinensre beáramló olcsó és jó kínai autók kapcsán. Konkrétan mondta is, hogy de hát a kínaiaknak nincs is hódító törekvésük.
Aha, aha aha. Erről talán meg kéne kérdezni sok más nép közt például a tibetieket. Lehetséges, hogy ők némiképp másként látják.
-
hcl
titán
-
madari
csendes tag
A kínai cégekben sem konkrétan az zavar, hogy a kínai állam igazgatja őket, még az sem, hogy tisztességtelenek másokkal szemben. Sőt, az meg aztán végképp nem zavar, hogy engem kihagynak belőle.
Ami viszont kib..ul zavar, az az, hogy brutálisan profin csinálják. Nem csak gagyit tudnak olcsón gyártani, hanem profi terméket is, szintén elég olcsón.
Ahhoz mindenképpen elég olcsón, hogy lehetetlen legyen versenyre kelni, velük, vagy védekezni ellenük. Pár módszerüket kötelező volna legalább részben megpróbálni átvenni...
A gépipari ügyfeleink közül van olyan közepes méretű cég, amelyik svájci tulajdonú volt, kínaiaknak szállítottak. Most pedig már kínai tulajdonba kerültek. De legalább a svájciak pénzt kaptak érte.
Ja, hogy egyébként legtöbbször a kínai cégek lopják a know how-t? Hogy kb soha senkinek még nem fizettek szellemi tulajdonért? Pereld be őket! Esélytelen...
Európa meg csak vakaródzik, ostoba részletkérdéseken filózik éveket, és az egyetlen "zseniális" terve a helyi gépipar megmentésére a fegyvergyártás...
Nem volnék meglepve, ha a fegyvergyártásban IS leköröznének minket a kínaiak. -
V.Milán
aktív tag
Lehet. De amíg csak hisztis vásárló vagyok, szeretném ilyen hangzatos eszmék követését elvárni
vagy legalább a látszat legyen meg. Kisebb vállalkozások közül azért akad ma is korrekt és olyan, ahová szívesen adom oda a pénzem. -
Graphics
Jómunkásember
Szó -szó, lehet lopásnak nevezni, lehet mérnökelszippantásnak vagy technológiai porszívónak is.
-
Egon
nagyúr
Hogyne zavarta volna az embereket: azon az elven, hogy "korrupció az, amiből engem kihagynak".
Azt is muszáj észrevenni, hogy míg nálunk az ilyen állami vállalatok kirakatemberekkel típusú felállások általában kizárólag lopás céljából jöttek létre, addig Kínában messze nem ez a cél. -
Graphics
Jómunkásember
Az a borzasztó nagy baj, hogy lehetetlen megtenni, hogy nem veszünk kínai terméket.
Konkrét példa a szakmámból: a cnc síklézer gép egy olyan szerkezet, ami fém lemezből vág ki különféle alakú munkadarabokat lézerrel nyilván cnc vezérléssel. - Egy komplett, használatra kész kínai síklézer gép nagyjából 1/5 áron kapható, mint az európai síklézerek. Ráadásul gyakran japán Yaskawa szervóvezérlők és motorok vannak benne - mivel a kínaiak egy időben nem tudtak normális AC szervó vezérlőket gyártani. Egy ismerősöm cége akart egy lézeres célgépet építeni, ők is Yaskawa szervókat akartak használni, de olyan magas árajánlatot kaptak Japánból a motorokra, és a szervóvezérlőkre, hogy csak magában a szervók sokkal többe kerültek volna, mint egy kész komplett kínai gép - amiben amúgy szintén eredeti japán Yaskawa szervók vannak.
Ezért úgy döntöttek, vesznek egy kész kínai gépet, majd azt megfelelő módon átalakítják az igényekhez szabva.
A kínai gyártók azért tudják ilyen olcsón adni a lézergépet, mert nem 5-10 gépet építenek évente, hanem több ezret. Így keretszerződéseket tudnak kötni nagyon jó feltételekkel a beszállítókkal. Pl jelen esetben a Yaskawa-tól már csak az éves darabszám miatt is marha olcsón kapják az alkatrészt. De aztán eltelik pár év, és végül vagy sikerül elfogadható minőségben lekoppintaniuk a Yaskawa alkatrészeket, vagy megveszik maguknak az egész Yaskawa céget.
Sajnos a kínai cégek legtöbbször nagyságrendekkel tisztességtelenebbek még a nyugati társaiknál is - persze tisztelet a kivételnek.
És azt nagyon fontos tudni, hogy nincs valódi magán cég Kínában. Ott minimum állami felügyeletet "élvez" minden cég, de legtöbbször nem csak felügyelet, hanem közvetlenül az állam utasítására hozták létre, és az állam is működteti. Még ha vannak is gazdag menedzserek a cég élén, akiket a világ ismer, mint XY a Z cég arca, alapítója, vezetője...
Ez bizonyos feltételek mellett még akár követendő példa is lehetne... De ahogy van, így nem az.Ez a modell egy ideig itthon is megvolt,hogy állami cégek kitömött kiraktam emberekkel... Ez senkit nem zavart?
-
paatrick
őstag
"Milyen orientált legyen?
"
Tudom, már nem szokás hinni a csodában, de régen a mesteremberek szívvel lélekkel végezték a szakmát kisebb gazdasági egységekben. Most meg vannak hatalmas vállalataink, ahol a menedzser, meg a vezetés többi része tolja a "mégtöbb pénzt akármi áron" elveket. Annyira nagy kérés volna néha a fair tradet a bevétel maximalizálás elé tenni? Ilyen szemszögből kicsit sem jobb az EU, mint a Kínai, csak a Kínai olcsó."De milyen árrés ami még nem nevetséges? Ki határozza ezt meg? Visszahozzuk az Árhivatalt? Vagy hogy?"
Nos ez gusztus kérdése, de az Iphone 14-nél "jelentősen drágább" előállítási ár alapján az Applenek pl 47-58% tiszta nyeresége van csak BOM alapján ( [link] ). Nem vagyok Apple user, de azért szerintem ennyire nem jók azok a telefonok.
Ez nem EU példa volt, de hirtelen ez jutott eszembe; ez a nagyságrend a jellemző és ha kicsit alább adnának, a "szegény Magyarnak" is kedve támadna nem Kínából venni."És?"
Hogyha már úgyis a Kínaitól veszi, minek kerüljön bele egy extra lépés. Ha megkevered a szart, attól csak büdösebb lesz (bocsi a nyomatékos hasonlatért)"Annyira nagy kérés volna néha a fair tradet a bevétel maximalizálás elé tenni?"
Ezek a hangzatos eszmék mindig csak addig működnek míg te is elkezdesz dolgozni, saját vállalkozást csinálsz, alkalmazottaid meg felelősségeid lesznek. Akkor már nem fog érdekelni a fair trade
-
madari
csendes tag
Az a borzasztó nagy baj, hogy lehetetlen megtenni, hogy nem veszünk kínai terméket.
Konkrét példa a szakmámból: a cnc síklézer gép egy olyan szerkezet, ami fém lemezből vág ki különféle alakú munkadarabokat lézerrel nyilván cnc vezérléssel. - Egy komplett, használatra kész kínai síklézer gép nagyjából 1/5 áron kapható, mint az európai síklézerek. Ráadásul gyakran japán Yaskawa szervóvezérlők és motorok vannak benne - mivel a kínaiak egy időben nem tudtak normális AC szervó vezérlőket gyártani. Egy ismerősöm cége akart egy lézeres célgépet építeni, ők is Yaskawa szervókat akartak használni, de olyan magas árajánlatot kaptak Japánból a motorokra, és a szervóvezérlőkre, hogy csak magában a szervók sokkal többe kerültek volna, mint egy kész komplett kínai gép - amiben amúgy szintén eredeti japán Yaskawa szervók vannak.
Ezért úgy döntöttek, vesznek egy kész kínai gépet, majd azt megfelelő módon átalakítják az igényekhez szabva.
A kínai gyártók azért tudják ilyen olcsón adni a lézergépet, mert nem 5-10 gépet építenek évente, hanem több ezret. Így keretszerződéseket tudnak kötni nagyon jó feltételekkel a beszállítókkal. Pl jelen esetben a Yaskawa-tól már csak az éves darabszám miatt is marha olcsón kapják az alkatrészt. De aztán eltelik pár év, és végül vagy sikerül elfogadható minőségben lekoppintaniuk a Yaskawa alkatrészeket, vagy megveszik maguknak az egész Yaskawa céget.
Sajnos a kínai cégek legtöbbször nagyságrendekkel tisztességtelenebbek még a nyugati társaiknál is - persze tisztelet a kivételnek.
És azt nagyon fontos tudni, hogy nincs valódi magán cég Kínában. Ott minimum állami felügyeletet "élvez" minden cég, de legtöbbször nem csak felügyelet, hanem közvetlenül az állam utasítására hozták létre, és az állam is működteti. Még ha vannak is gazdag menedzserek a cég élén, akiket a világ ismer, mint XY a Z cég arca, alapítója, vezetője...
Ez bizonyos feltételek mellett még akár követendő példa is lehetne... De ahogy van, így nem az. -
Hieronymus
veterán
Én egyelőre a saját pénztárcámhoz igazítom a vásárlási tételeket.
15 éve veszek ha kell ha kínait, ha kell akkor más földrészről származót...
Erről szerintem nagy hitvitát nem is lehet nyitni.. az EU magának köszönhette, hogy ide jutottunk... Elég csak az autógyártást említeni..
Mindenféle agyonemissziózott szabályokkal ... Hagyjuk is... Nekem egyszerű igényem lenne egy normális szívóbenzines Honda...(BR-V pl.)
Vagy bármi... Távol-Keleten rogyásig van ezekből.. Hozzánk nem jöhetnek , mert fúj az nem zöld...Stbstb..
Most olyan autót akarsz, amit a Honda Japánban sem forgalmazhat?!
Az USA szabályzása hasonló mint az az európai. De engedékenyebb a szén-dioxid kibocsájtásban és nincs konkrét dátum a belső égésűek kivezetésére.
Kína EV és HEV, kettős vonalon szabályoz. Azt érdemes tudni, hogy az emisszió kibocsájtás szabályzása (China 6b), több részében szigorúbb mint az Euro 6.
India átvette az Euro 6 szabályzást, de a szén-dioxid célok esetében megengedőbb.érvényesek.
Afrika. Az egyetlen kontinens, ahol euro 2 és 3 szintű szabályzások vannak érvényben.
-
Graphics
Jómunkásember
Én egyelőre a saját pénztárcámhoz igazítom a vásárlási tételeket.
15 éve veszek ha kell ha kínait, ha kell akkor más földrészről származót...
Erről szerintem nagy hitvitát nem is lehet nyitni.. az EU magának köszönhette, hogy ide jutottunk... Elég csak az autógyártást említeni..
Mindenféle agyonemissziózott szabályokkal ... Hagyjuk is... Nekem egyszerű igényem lenne egy normális szívóbenzines Honda...(BR-V pl.)
Vagy bármi... Távol-Keleten rogyásig van ezekből.. Hozzánk nem jöhetnek , mert fúj az nem zöld...Stbstb..
-
Hieronymus
veterán
"Csak egy példa, ami azért szemlélteti a probléma mélységét."
Bejön 18 ezer tonna per év, az napi 49315 kiló kis kerekítéssel.
Ha mindenki 20 deka kenyeret eszik meg egy nap, ez nagyjából 250 ezer ember napi szükséglete egy nagyjából 80 milliós országban.
Ez nem az a szint, ami bezár pékségeket, ez kerekítési hiba.De abból is rájöhettél volna, hogy 280 millió zsemle az átlagosan 3.5 zsemle/fő. Vagyis évi kevesebb, mint négy zsemléből probléma lesz? Ahha...
Érzékelem, hogy anélkül írtál adatot, hogy meggondoltad volna, lehet-e helyes, ez valóban mély probléma.
Ha találgatnom kellene, akkor azt találgatnám, hogy bejön évi 18 ezer tonna kínai specialitás pékáru és alapanyag.
Ha mindenki 20 deka kenyeret eszik meg egy nap...
A németországi kenyérfogyasztás átlaga napi 58 gramm/fő.
Nagyjából napi 1 szelet kenyér. Ha minden pékárut számolok akkor is csak nagyjából 150 g/fő jön ki. -
Hieronymus
veterán
Nem tudok hasonlóan vicces választ adni, de egy átlag kínai városban annyi műszaki egyetem van, mint gyorsbüfé.
Ha statisztikázni akarunk akkor évi 4-5 millió STEM diplomást képeznek Kínában. Magyarországon ezzel szemben ~200 vegyészmérnök, ~150 fizikus, ~80 repülőmérnök, ~50 könnyűipari mérnök képződik évente (egyre inkább exportra). A nagy összefoglaló szakokba is bele lehetne túrni szakirányonként, de hasonlóan siralmas lenne az összkép.
Szerintem nem sokat nyom a latba az ipar összedőlése szempontjából, hogy az emberek honnan veszik a fogkefét vagy pékárut.Ez minimum két, probléma.
Az, hogy a tudás megszerzése kb. 50 éve nem elsődleges szempontja a kormányzatoknak, alapvető probléma. A tanult ember képes gondolkodni. A gondolkodókkal csak a baj van.Egy ország gazdaságát nem lehet importra alapozni. Eddig nagyon szép gondolat volt az országok közötti termelés megosztás. Mindegyik azt csinálta, amit a legjobb feltételek között. Miután az export csapokat és a vámokat elkezdték tekergetni, az álom szertefoszlott.
Egy ország gazdaságát nem lehet arra építeni, hogy Kínából és környékéről hozunk ide gyártókat. Elegendő a BYD Szegedi gyárának problémáira gondolni. Meg az Akkumulátor gyárak iránti rajongásra.Nyilván mind a két probléma körben hatalmas feladatai vannak a kormánynak.
-
Feketelaszlo
senior tag
Viccesen kérdezem.
Azt ugye tudod, nem a kínai büfés magyarországi teljesítményéről szól a történet?
A kínai büfés a helyben kapható alapanyagokból, helyben készíti az ételét. Itt adózik, itt él és nagyrészt helyben költi el a pénzét.A probléma azzal van, hogy akár ráfizetéssel is de tönkre akarják tenni a teljes európai gazdaságot. Nem csak Európát. Minden lehetséges országét. Ezt már eljátszotta Japán az ázsiai kis tigrisek. Sőt egy Ideig Magyarország volt a T-Shirts/póló nagyhatalma.
Mindegyik a belső kizsákmányoláson alapul.
Kína, méreténél fogva sokkal hosszabban képes az önkizsákmányolásra. Hatalmas károkat tud okozni mielőtt összedől ez a gazdasági rendszere.Ha sikerrel járnak lehet menni a kínai gyárakba dolgozni. A kínai olcsó bérkategóriában.
Csak egy példa, ami azért szemlélteti a probléma mélységét.
A német statisztikai adatok és jelentések szerint évente mintegy 18.000 tonna pékáru-alapanyag és fagyasztott tészta érkezik Kínából Németországba. Ez több mint 280 millió darab zsemlének felel meg.
Ezek nagy részét az üzletek helyben sütik készre.
Ezzel pékségek nagy részét felszámolták. Értelmetlen függőséget teremtettek. Ha holnap kiterjeszti Kínai a gazdasági harcot a pékárukra, hatalmas problémát szabadítanak a németek nyakába.
Rövid idő alatt nem lehet újjáépíteni a pékségeket. Pékeket képezni hosszú idő lehet csak.Tényleg hiányzik ez a fajta kiszolgáltatottság?
Nem tudok hasonlóan vicces választ adni, de egy átlag kínai városban annyi műszaki egyetem van, mint gyorsbüfé.
Ha statisztikázni akarunk akkor évi 4-5 millió STEM diplomást képeznek Kínában. Magyarországon ezzel szemben ~200 vegyészmérnök, ~150 fizikus, ~80 repülőmérnök, ~50 könnyűipari mérnök képződik évente (egyre inkább exportra). A nagy összefoglaló szakokba is bele lehetne túrni szakirányonként, de hasonlóan siralmas lenne az összkép.
Szerintem nem sokat nyom a latba az ipar összedőlése szempontjából, hogy az emberek honnan veszik a fogkefét vagy pékárut. -
bambano
titán
Viccesen kérdezem.
Azt ugye tudod, nem a kínai büfés magyarországi teljesítményéről szól a történet?
A kínai büfés a helyben kapható alapanyagokból, helyben készíti az ételét. Itt adózik, itt él és nagyrészt helyben költi el a pénzét.A probléma azzal van, hogy akár ráfizetéssel is de tönkre akarják tenni a teljes európai gazdaságot. Nem csak Európát. Minden lehetséges országét. Ezt már eljátszotta Japán az ázsiai kis tigrisek. Sőt egy Ideig Magyarország volt a T-Shirts/póló nagyhatalma.
Kína, méreténél fogva sokkal hosszabban képes az önkizsákmányolásra. Hatalmas károkat tud okozni mielőtt összedől ez a gazdasági rendszere.Ha sikerrel járnak lehet menni a kínai gyárakba dolgozni. A kínai olcsó bérkategóriában.
A német statisztikai adatok és jelentések szerint évente mintegy 18.000 tonna pékáru-alapanyag és fagyasztott tészta érkezik Kínából Németországba. Ez több mint 280 millió darab zsemlének felel meg.
Ezzel pékségek nagy részét felszámolták. Értelmetlen függőséget teremtettek. Ha holnap kiterjeszti Kínai a gazdasági harcot a pékárukra, hatalmas problémát szabadítanak a németek nyakába.
Rövid idő alatt nem lehet újjáépíteni a pékségeket. Pékeket képezni hosszú idő lehet csak.Tényleg hiányzik ez a fajta kiszolgáltatottság?
"Csak egy példa, ami azért szemlélteti a probléma mélységét."
Bejön 18 ezer tonna per év, az napi 49315 kiló kis kerekítéssel.
Ha mindenki 20 deka kenyeret eszik meg egy nap, ez nagyjából 250 ezer ember napi szükséglete egy nagyjából 80 milliós országban.
Ez nem az a szint, ami bezár pékségeket, ez kerekítési hiba.De abból is rájöhettél volna, hogy 280 millió zsemle az átlagosan 3.5 zsemle/fő. Vagyis évi kevesebb, mint négy zsemléből probléma lesz? Ahha...
Érzékelem, hogy anélkül írtál adatot, hogy meggondoltad volna, lehet-e helyes, ez valóban mély probléma.
Ha találgatnom kellene, akkor azt találgatnám, hogy bejön évi 18 ezer tonna kínai specialitás pékáru és alapanyag.
-
Hieronymus
veterán
A BME mögött anno volt egy tűrhető kínai büfé - azon kevesek egyike ami nem csak a tucat húsos tészta szójaszósszal kombót árult. Többször vásároltam ott nagy tételben - szerintem minden egyes alkalommal fenyegető levelet küldött az egyetemnek a kínai nagykövet, hogy éppen melyik iparmérnöki kar bezárását kezdeményezi a vásárlásaimért cserébe.
Viccesen kérdezem.
-
Feketelaszlo
senior tag
A BME mögött anno volt egy tűrhető kínai büfé - azon kevesek egyike ami nem csak a tucat húsos tészta szójaszósszal kombót árult. Többször vásároltam ott nagy tételben - szerintem minden egyes alkalommal fenyegető levelet küldött az egyetemnek a kínai nagykövet, hogy éppen melyik iparmérnöki kar bezárását kezdeményezi a vásárlásaimért cserébe.
-
V.Milán
aktív tag
Emberek vagyunk mind. Szerintem alapvetően külön külön még az egészen elvetemült embertársaink is meg tudják mutatni, hogy mi a jó. De ha van lehetőség bebújni egy vállalatnak nevezett szörny mögé, akkor azért hajlamosak vérszemet kapni még az erkölcsösebbek is független, hogy Kína, nem Kína.
A globális verseny igazán csak azért átok, mert ha becstelen úton előnyhöz lehet jutni, annyi a szereplő, hogy valaki meg is fogja tenni és indul a lavina.
Nem egy nagy truváj. Az R1 ember minél több anyagi javat, minél több kényelmet akar minél kevesebb befektetett erőforrással. Ebből következik a világ magad körül.Az volt a kérdés, hogy tudja-e, hogy mi a helyes. Nem az, hogy úgy is cselekszik-e
-
Narxis
nagyúr
Akkor másik nagyobb vállalatot az EU-ból. Philips (de az AI is sok példát tud mondani). Sonicare DiamondClean (fogkefe) TechInsights alapján (AIval nyertem ki az infót, mert regisztrálni kell), az árrés 80+%. És ebben benne van a munkaerő és az alapanyag igény is. Ők is tömegben gyártják, csak ha Kínaitól megveszed kb ugyanezt 10% árréssel, akkor 35-40 US, ha meg a Philipstől, akkor 180-200 USD.
Jön a kérdés, amit igen sokan nem tudnak itthon megválaszolni; miért ér többet a Philips?
És érthetőek a fenntartások a Kínai cuccokkal kapcsolatban (bár itthon még nem nagyon volt olyan, hogy aminek alin utánanéztünk, hogy normális termék, az hamar tönkrement volna), de ha alap komponensekre gondolunk, DIY apróságokat is töredékáron beszerzel, amik 90%-ában semmi nem romolhat el.
Továbbra is állítom, hogy a mohóság az oka ennek a Kínai térnyerésnek.
#8 és #9
Emberek vagyunk mind. Szerintem alapvetően külön külön még az egészen elvetemült embertársaink is meg tudják mutatni, hogy mi a jó. De ha van lehetőség bebújni egy vállalatnak nevezett szörny mögé, akkor azért hajlamosak vérszemet kapni még az erkölcsösebbek is független, hogy Kína, nem Kína.A globális verseny igazán csak azért átok, mert ha becstelen úton előnyhöz lehet jutni, annyi a szereplő, hogy valaki meg is fogja tenni és indul a lavina.
Jó pár éve már amikor le akartam cserélni az Oral-B elektromos fogkefémet ami igazi high-tech modell volt, BT-vel mindennel akkor pont egy olyan fogkefét kerestem amiben ezek a szarságok nincsenek benne, az egyetlen hasznos dolog az akkumulátor töltöttség kijelzése, minden más sallangot kerülni akartam. Akkoriban az egyik legnépszerűbb cucc az árukeresőn a Xiaomi fogkeféje volt ami valami almárka néven volt de még egy rohadt kijelző is volt rajta, olvastam olyan kommenteket, hogy beázik de nem is ezért hanem az egyszerűsge miatt lett egy Philips Sonicare elektromos fogkefém ami mentes mindenféle extra hülyeségtől, van egy lassabb meg egy gyorsabb módja, 2 perc után leáll, jelez ha tölteni kell az aksit és ha cserélni kell a fogkefe fejet. Még mindig működik, van hozzá fej minden boltban és teljesen elégedett vagyok vele.
Ellenben a Xiaomi elektromos pumpám aksija döglődik és nem is tudom hogy kéne cserélni benne aksit de cserébe ugyanolyan olcsón vehetek újat ami már egy újabb modell és annyival tud többet, hogy 20%-al nagyobb a teljesítménye.
Én azt látom nincs fekete-fehér cég de hosszú távon mint vásárló, rövid távon mint európai lakos érdekelt vagyok a nyugati cégek fenntartásában és, hogy legyen verseny a keletiekében is de jelenleg a pálya erősen lejt.
#13 akkor sem fog az európai úgy dolgozni mint a kínai, ez mély, kultúrális különbség is. Teljesen máshogy látják a világot, szerencsére már ott is demográfiai problémák vannak így valami átalakulásra szükség lesz.
-
astorre19
aktív tag
A lényeg,hogy az európai munkás nem akar olyan körülmáynek között és annyit dolgozni,mint a kínai.A többi,csak duma.
Most még meg is tehetjük, de ha eltiporta Kína a konkurenciát,fordulni fog a kocka. -
KISDUCK
addikt
Amikor kínait vásárolsz...... tevőlegesen hozzájárulsz egy iparág felszámolásához a világ minden már részén.
Az biztos, amerikában már feketéket se lehet vásárolni.
Viccen kívül: a nagy gond az inkább, hogy az EU "fejletebb országai" pl.: Németország nem is akar jó ár/értékben gyártani.
Legegyszerűbb személyes példám: csak egy kulacstartó adapter kellett a bringámra, mert nem fért be a literes kulacs az ülés alá. Német gyártmány műanyagból volt ~10€ + a kiszállítás, kínai aluminiumból, kaptam hozzá csavarokat, imbusz kulcsot és egész jó minőség, ez még a felébe se került úgy hogy a fél világot átutazta.
Tényleg jó lenne, hogy ha az eu-ban lenne minden is, normális áron, de a nagy büdös valóság az, hogy az eu baszik mindenre. Ahelyett hogy az itt készülő termékeket jobb minőségben és hatékonyabban gyártanánk, az van, hogy inkább az eu-n kívüli termékeket akraják inkább megsarcolni. Mert Jürgen a 3000-5000 eurojáért nem akar megizzadni, se a gyárba, se a raktárba és a minőség se nagyon foglalkoztatja. Ezt láttam a saját szememmel. Chip gyártás is hol tart jelenleg az eu-ban? Már rég fel kellett volna húzni a gyárakat és legalább a saját gyárak igényeit kiszolgálni.
Vannak olyan termékek amiket jobb nem EU-n kívülről rendelni, mert előfordulhat hogy nem felelnek meg bizonyos biztonsági és egészségügyi feltételeknek, de sok másnál dönthet az ár. -
Aweriot
aktív tag
Akkor másik nagyobb vállalatot az EU-ból. Philips (de az AI is sok példát tud mondani). Sonicare DiamondClean (fogkefe) TechInsights alapján (AIval nyertem ki az infót, mert regisztrálni kell), az árrés 80+%. És ebben benne van a munkaerő és az alapanyag igény is. Ők is tömegben gyártják, csak ha Kínaitól megveszed kb ugyanezt 10% árréssel, akkor 35-40 US, ha meg a Philipstől, akkor 180-200 USD.
Jön a kérdés, amit igen sokan nem tudnak itthon megválaszolni; miért ér többet a Philips?
És érthetőek a fenntartások a Kínai cuccokkal kapcsolatban (bár itthon még nem nagyon volt olyan, hogy aminek alin utánanéztünk, hogy normális termék, az hamar tönkrement volna), de ha alap komponensekre gondolunk, DIY apróságokat is töredékáron beszerzel, amik 90%-ában semmi nem romolhat el.
#8 és #9
Emberek vagyunk mind. Szerintem alapvetően külön külön még az egészen elvetemült embertársaink is meg tudják mutatni, hogy mi a jó. De ha van lehetőség bebújni egy vállalatnak nevezett szörny mögé, akkor azért hajlamosak vérszemet kapni még az erkölcsösebbek is független, hogy Kína, nem Kína.A globális verseny igazán csak azért átok, mert ha becstelen úton előnyhöz lehet jutni, annyi a szereplő, hogy valaki meg is fogja tenni és indul a lavina.
Emberek vagyunk mind. Szerintem alapvetően külön külön még az egészen elvetemült embertársaink is meg tudják mutatni, hogy mi a jó. De ha van lehetőség bebújni egy vállalatnak nevezett szörny mögé, akkor azért hajlamosak vérszemet kapni még az erkölcsösebbek is független, hogy Kína, nem Kína.
A globális verseny igazán csak azért átok, mert ha becstelen úton előnyhöz lehet jutni, annyi a szereplő, hogy valaki meg is fogja tenni és indul a lavina.
Nem egy nagy truváj. Az R1 ember minél több anyagi javat, minél több kényelmet akar minél kevesebb befektetett erőforrással. Ebből következik a világ magad körül. -
V.Milán
aktív tag
Azért az Apple egy külön állatfaj, az egész cég aaz exkluzivitásra építette a brandjét. Mintha a BMW-t hoznád példának az autóknál. Drágák de nem is nekünk készülnek.
Amiért jár az a bizonyos korbács a nyugati cégeknek az a gyártás külföldre telepítése miatt van. Inkább a hatékonyságot kellett volna növelni és nem a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni.
#8 és #9
-
bambano
titán
"
Tudom, már nem szokás hinni a csodában, de régen a mesteremberek szívvel lélekkel végezték a szakmát kisebb gazdasági egységekben. Most meg vannak hatalmas vállalataink, ahol a menedzser, meg a vezetés többi része tolja a "mégtöbb pénzt akármi áron" elveket. Annyira nagy kérés volna néha a fair tradet a bevétel maximalizálás elé tenni? Ilyen szemszögből kicsit sem jobb az EU, mint a Kínai, csak a Kínai olcsó."De milyen árrés ami még nem nevetséges? Ki határozza ezt meg? Visszahozzuk az Árhivatalt? Vagy hogy?"
Nos ez gusztus kérdése, de az Iphone 14-nél "jelentősen drágább" előállítási ár alapján az Applenek pl 47-58% tiszta nyeresége van csak BOM alapján ( [link] ). Nem vagyok Apple user, de azért szerintem ennyire nem jók azok a telefonok.
Ez nem EU példa volt, de hirtelen ez jutott eszembe; ez a nagyságrend a jellemző és ha kicsit alább adnának, a "szegény Magyarnak" is kedve támadna nem Kínából venni."És?"
Hogyha már úgyis a Kínaitól veszi, minek kerüljön bele egy extra lépés. Ha megkevered a szart, attól csak büdösebb lesz (bocsi a nyomatékos hasonlatért)"Annyira nagy kérés volna néha a fair tradet a bevétel maximalizálás elé tenni?": amit nem akarnak érteni az emberek, sem vevői oldalon, sem tőkés oldalon, sem gyártói oldalon, sem szabályozói oldalon, hogy a munka és a kereskedelem minden esetben a piac szabályai szerint működik. Ha a gyártást multinacionálissá teszik, akkor a helyi piac helyett a multinacionális piac fogja meghatározni a szabályokat.
Ennek van egy rakás következménye.
A termék árát a világpiac ajánlatai fogják meghatározni.
A munkaerő árát is!
A tőkeköltséget is.Tehát ha a piacon van egy szereplő, amely másképp játszik, akkor az egész piacnak menni kell utána. Ha ez a piac a világpiac, akkor a világon a bizonyos szempontból legjobb ajánlat lesz az irányadó. Vagyis ha Kína olcsón gyárt, és alacsony árakon kereskedik, akkor vagy le tudod vinni az áraidat, vagy tönkremész. Ha Kínában a munkás hajlandó egy tál rizsért dolgozni naponta szociális védőháló nélkül, akkor a te munkásaidra is ez a nyomás fog nehezedni, különben levernek a piacon, mint vak a poharat.
Hát ezt csinálta Kína. Olyan költségszinten szerezte be a munkaerőt, amin a fejlett nyugat munkásai nem hajlandóak dolgozni. Nem hajlandóak 8 óránál többet dolgozni, miközben Kínában ennél sokkal többet dolgoznak (még az usákok is). Tehát ha a fejlett nyugat nem hozza meg magától az áldozatokat, a piac rá fogja kényszeríteni őket. És nincs fair trade. Akkor van fair trade, ha a komplett piac minden szereplője egységesen kivétel nélkül hajlandó fair trade-t bevezetni.
-
Aweriot
aktív tag
"
Hogyha már úgyis a Kínaitól veszi, minek kerüljön bele egy extra lépés. Ha megkevered a szart, attól csak büdösebb lesz (bocsi a nyomatékos hasonlatért)Annyira nagy kérés volna néha a fair tradet a bevétel maximalizálás elé tenni?
Inkább aranyosan naív -
Narxis
nagyúr
"
Hogyha már úgyis a Kínaitól veszi, minek kerüljön bele egy extra lépés. Ha megkevered a szart, attól csak büdösebb lesz (bocsi a nyomatékos hasonlatért)Azért az Apple egy külön állatfaj, az egész cég aaz exkluzivitásra építette a brandjét. Mintha a BMW-t hoznád példának az autóknál. Drágák de nem is nekünk készülnek.
Amiért jár az a bizonyos korbács a nyugati cégeknek az a gyártás külföldre telepítése miatt van. Inkább a hatékonyságot kellett volna növelni és nem a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni.
-
bambano
titán
"
Hogyha már úgyis a Kínaitól veszi, minek kerüljön bele egy extra lépés. Ha megkevered a szart, attól csak büdösebb lesz (bocsi a nyomatékos hasonlatért)Régen a mesteremberek kézi munkával készítették a termékeiket, amiket az emberek zöme nem tudott megfizetni.
Így jött a tömegtermelés.Szerintem nehéz megtalálni az optimumot a termelés körülményei között. Az tény, hogy ami most van, az nem jó, de az is tény, hogy a többség nem tudja megfizetni a hazait.
-
V.Milán
aktív tag
"tisztán profit orientált"
Milyen orientált legyen?
"nevetséges árréssel dolgozó"
De milyen árrés ami még nem nevetséges? Ki határozza ezt meg? Visszahozzuk az Árhivatalt? Vagy hogy?
"alapanyagok 90%-át úgy is kínából veszi"
És?
Szerintem kell egy verseny és jelenleg inkább támogatom elsődlegesen a magyar-európai ipart mint a kínait főleg, hogy a kínai nincs is rászorulva.
"
Hogyha már úgyis a Kínaitól veszi, minek kerüljön bele egy extra lépés. Ha megkevered a szart, attól csak büdösebb lesz (bocsi a nyomatékos hasonlatért) -
Narxis
nagyúr
"tisztán profit orientált"
Milyen orientált legyen?
"nevetséges árréssel dolgozó"
De milyen árrés ami még nem nevetséges? Ki határozza ezt meg? Visszahozzuk az Árhivatalt? Vagy hogy?
"alapanyagok 90%-át úgy is kínából veszi"
És?
Szerintem kell egy verseny és jelenleg inkább támogatom elsődlegesen a magyar-európai ipart mint a kínait főleg, hogy a kínai nincs is rászorulva.
-
bambano
titán
A benne levő túlzás ellenére jelentős valóságalappal rendelkező állítás. Persze itt is van egyik és másik oldal.
-
Hieronymus
veterán
A folyamat végét is látni kellene.
Amint minden Kínából származik, te is részese leszel, a nyerészkedő profitorientált rendszer rosszabbik végének. Valakinek olcsón kell termelnie ahhoz, hogy a célországokat be lehessen kebelezni.
A haszonélvező pozícióból a haszontermelő oldalon találod majd magad. -
V.Milán
aktív tag
Amikor Európait vásárolsz...
...tevőlegesen hozzájárulsz egy nyerészkedő, tisztán profit orientált nevetséges árréssel dolgozó ipar fenntartásához, ami a legtöbb iparágban az alapanyagok 90%-át úgy is kínából veszi.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Ryzen 7 9850X3D AM5 félkonfig Csak tesztelt!
- Hibás első generációs,modolható, nem patchelt LCD Nintendo Switch + dokkoló, hori split kontroller
- MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI eladó! GARANCIA/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)! Friss BIOS!
- ASUS TUF Z390M-PRO GAMING + Intel Core i5-9600K
- ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING WIFI + 0 perces 32GB 6000MHz CL30 DDR5! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- AKCIÓ! Dell Precision 3571 i7-12700H 32GB 1000GB FHD RTX T600 4GB 1 év teljeskörű garancia
- BESZÁMÍTÁS! 32GB Corsair Vengeance RGB 7000Mhz DDR5 XMP memória garanciával hibátlan működéssel
- 288 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- SK Hynix PC811 2TB PCI-E 4.0 x4 nvme SSD 7000/6500MB/s
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest

vagy legalább a látszat legyen meg. Kisebb vállalkozások közül azért akad ma is korrekt és olyan, ahová szívesen adom oda a pénzem.