Hirdetés

2020. november 25., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Thx1138Hu


Thx1138Hu
tag

Sziasztok! AMD 1800+ -os alaplapom van, és ahogy itt olvasgattam lehetne kicsit tuningolni! A biosba álltihatom az FSB-t is meg a szorzót is ! Mi a különbség ha az egyiket vagy a másikat állitom? Melyik az előnyösebb?
Most 11,5 -es szorzóval 133 Mhz FSB-n megy alapban! Léci segitsetek

Its always a pleasure to meet a Jedi

(#2) karib válasza Thx1138Hu (#1) üzenetére


karib
addikt

A lehető legnagyobb FSB-t használd, ezáltal az alaplapot tudod a maxra járatni - de ennek elérése sokmindentől függ. Aztán a szorzóval is lehet játszani, azzal a procit tudod a maxra hajtani. Olvasd el a tuning alapozót, plusz majd a héten kikerülő, AMD-k tuningolásáról szóló cikket.

Department of Redundancy Department

(#3) Thx1138Hu válasza karib (#2) üzenetére


Thx1138Hu
tag

Köszi !

Its always a pleasure to meet a Jedi

(#4) bdav


bdav
őstag

1 gyors kérdés: 1. steppinges 800mhz-s Duronnak lehet-e állítani a fsb-jét 133-ra anélkül, hogy a szorzót állítani kéne (semmi hangulatom leszedni a hűtőt :DDD)

10 féle ember van a világon. Aki ismeri a kettes számrendszert és aki nem. ''A név nincs hosszabb páncélszekrény''

(#5) Jym válasza Thx1138Hu (#3) üzenetére


Jym
tag

A szorzót csak akkor tudod állítani, ha a prockón kinyitottad a szorzózórat!!!
FSB állítás pontosan tökéletes, a proci bírja, probléma a RAM-modulokkal lehet. Kezdetben állítsd bátran 150-re, azt majdnem biztos, hogy elbírja a rendszered, és mindjárt egy 2100+ procid van. Ha stabilan bebootol a Win, futtass le nehány tesztet (3Dmark2001, PCmark, stb), és ha nem fagy, próbáld feljebb. Esetleg egy kis feszkóemelés megoldás lehet, ha a proci nyűgös, de erre kicsi az esély.
Ha eddig jó, próbáld feljebb. Ha stabilan bírja a 160-as FSB-t, az már gyorsabb, mint egy 2200+!!!

Nálam (1600+) ment a 160-as FSB +0,05 volttal, de a RAM nyűglődött, ezért 1900+ -on hajtom, -0,1 volttal, így alapban 39 fokos, terhelve max 45!
Igaz, 3 ventivel szellőztetett Codegen6061-es házban :P

No, sok sikert!

Jym

(#6) Drizzt válasza Thx1138Hu (#1) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Lehet egyáltalán a szorzót a PROCESSZORODON állítani? Mert az egy dolog, hogy az alaplapon lehet... Nálam egyébként 150*10,5 eddig a leghatásosabb páros. Ha tudod, akkor úgy érj el minnél nagyobb frekit, hogy az fsb-t a lehető legmagasabb fokig emeled, a szorzót csökkented.

(#7) Drizzt válasza bdav (#4) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Milyen alaplap?

(#8) bdav


bdav
őstag

A lap epox EP-8KTA+ és biosból csak az FSB-t tudom változtatni, a szorzót csak jumperrel. Namost az FSB állítással együtt frekvenciát is állít, ha jól emléxem +0.5V-al próbáltam 133mhz-re. A következő történt: beizzítom a cuccot monitor be se kapcsol, de érdekes módon csipog a cucc. BIOS törlés után simán megy... Olvastam már valahol valami olyasmit, hogy az adott steppinges processzorok nem tudnak akármekkora órajelen menni (nem csak a hűtés miatt, amugy se) elképzelhető-e hogy az 1. kiadású Duronom nem viszi az 1066 Mhz-t? (szeretnék megmaradni a szabvány órajeleknél...) A másik tippem lenne hogy a vidikártyám egy full noname gef2mx400 és elég szar szemeteli néha a képet, nem stabil minden driverrel (most a 30.82-vel megy, a többinél órajel-visszaállítás után volt csak stabil). Az lehet-e hogy az FSBemelés miatt az AGP sebessége is megváltozott (ez ugy van ugye?) és a graf.kártya egyszerüen leállt tőle? AGP 4X-ről 2X-re csökkentése segíthet?

10 féle ember van a világon. Aki ismeri a kettes számrendszert és aki nem. ''A név nincs hosszabb páncélszekrény''

(#9) Drizzt válasza bdav (#8) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nézd meg a vidkarin, hogy hány nanos a ram! Egyébként az én 800-as duronom 848-on se volt stabil... A +0,5 volt emelés meg enyhén durva(nem inkább 0,05?).

(#10) Thx1138Hu válasza Drizzt (#6) üzenetére


Thx1138Hu
tag

Az érdekes dolog az hogy Asus A7v8x-es alaplapom van! És frissitettem a BIOS-t 1010 verzióra, mert hogy ott már normálisan mutatja a proci hőmérsékletet, és akkor vettem észre hogy ez a bios verzió már engedi hogy a szorzot is állitsam :)

Its always a pleasure to meet a Jedi

(#11) Turmoil válasza Thx1138Hu (#1) üzenetére


Turmoil
senior tag

Első nekifutásra szorzót visszaveszed annyira, hogy akár 200-as FSB-vel se menjen az eredeti fölé a mag órajele (FSB*szorzó). Így kitapasztalhatod, hogy mennyit bír az alaplap (ügyelni kell az AGP és a PCI frekvenciára is!) Ha kitapasztaltad a maximális stabil FSB-t, akkor jegyezd meg, vedd vissza 133-ra, és jöhet, hogy az adott hűtéssel mit bír a mag. Az eredeti, vagy kicsivel nagyobb szorzó mellett ismét FSB-növelés, amíg nem kezd nagyon melegedni a proci. Ha az adott szorzóval könnyedén eléred a FSB-korlátot, akkor FSB vissza, és nagyobb szorzóval újra. Ha bírja, akkor minimális feszültségemelés is adhat pár MHz-t.

Minden lépés után tesztelni kell sokat (memóriatest, proci melegedés 100% terheléssel, stabilitás különféle alkalmazásokkal).

Ennyit tudok elméletből, amit innen szedtem össze, de ha hüjeséget írtam, akkor majd úgyis kijavítanak:)

Szóval a lényeg a kis lépésenkénti növelés és sok-sok tesztelés!

Aki tud, és tudja hogy tud, az veszélyes. Tőle féljetek. Aki tud, és nem tudja hogy tud, az bölcs. Tőle tanuljatok. Aki nem tud, és tudja hogy nem tud, az okos. Őt tanítsátok. Aki nem tud, és nem tudja hogy nem tud, az hülye. Őt hagyjátok ..

(#12) bdav válasza Turmoil (#11) üzenetére


bdav
őstag

Köszike mindent majd próbálkozom :)) )

10 féle ember van a világon. Aki ismeri a kettes számrendszert és aki nem. ''A név nincs hosszabb páncélszekrény''

(#13) Thx1138Hu válasza bdav (#12) üzenetére


Thx1138Hu
tag

Hmm na szóval! Érdekes hogy a szorzót hagyja állitani a BIOS, de valójában semmi sem történik. Az FSB-t meg max 147-ig tudtam felhúzni ! Az lehet a gond hogy a ramjaim 266 MHZ-esek? én erre tippelek ! És akkor hogy is oldjam ki a szorzot? :)

Its always a pleasure to meet a Jedi

(#14) Sidaries válasza Thx1138Hu (#13) üzenetére


Sidaries
őstag

Grafitozással. Össze kell kötni az L1 cache lábait. Talász egy kupac fórumot ezzel kapcsolatban valamint a net is tele van vele. Egyébként Fsb fel szorzó le.

I am the Visionaire, follow me if you dare...

(#15) szutsg válasza Sidaries (#14) üzenetére


szutsg
csendes tag

Nekem 1800+-os athlonnal 266-os ramok max 137-et bírnak gyári szorzóval (nem unlockoltam). Ez miért lehet? Szar a ram? (jó hűtésem van, de már a win is lefagy)

''Jogom van szándékomba állni akárminek.''

(#16) GeorgeTerror válasza szutsg (#15) üzenetére


GeorgeTerror
senior tag

Lehet gagyi ram. Simán. Vagy esetleg a proci nem supportálja azon a szorzón a komojabb fsb emelést. Szorzó monnyuk 5-re aztán hajrá fel 200-ig az fsb-vel :)

Kérek mindenkit, olyan e-mail címet írjon az adati közé, amit valóban használ

(#17) Ahhoj válasza Thx1138Hu (#13) üzenetére


Ahhoj
aktív tag

Ha minden igaz, akkor lesz itt egy cikk a szorzó feloldását illetően, de már nem tudom, mióta készül... :)

(#18) Il Padrone válasza Ahhoj (#17) üzenetére


Il Padrone
senior tag

Azt a cikket en is regota varom.

Il Padrone

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.