Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• setup

tag

válasz Whysperer #39721 üzenetére

Szerintem tedd fel rá a 7C02v19 verziójú BIOS-t, mert ennek a leírásában szerepel a 3200G támogatása. Elvileg a későbbiek is jók, de ezzel tuti szépen mennie kell, így ha nem, akkor legalább a BIOS-t kipipálhatod a lehetséges okok közül.

• setup

tag

válasz Dragon3000 #39718 üzenetére

Néztem én is és nekem is racionálisnak tűnt az 5600, de mostanra már azt gondolom (nekem) hülyeség egyelőre beletenni a pénzt. Mire ez a 3600 15k-ról lemegy 5k-ra az aprón, addigra a 35k-s 5600 lemegy 15k-ra.
    Szóval csak dupla pénz égne el a semmire, mert közben meg ugyanazokat a szoftvereket futtatom, amik a 3600-al is GPU limitesek. Most annak mi értelme, hogy a CPU használat nem 90%, hanem 60%? Semmi. Ha lesz is olyan cím, aminek kevés a 3600 és tetszik majd kipróbálom később.
    Meg igazából a CPU-t a legegyszerűbb kicserélnem, mert a csavarok végéről felfelé lejönnek az anyák és kvázi leemelem róla a blokkot csövekkel együtt, csak egy kicsit csavargatni kell előtte, mert letapad a paszta, de nem nagy mutatvány. Ha később kicserélem 5600-ra sem lesz drágább.
    De elég volt a szerelésből egyelőre, 4.2-őn megy, jó lesz ez.
    Inkább az 1600AF-hez kéne valami filléres lap, vagy el kéne adni, de annak sincs értelme, hogy ez itt áll a polcon.

• setup

tag

válasz Dragon3000 #39716 üzenetére

2024 márciusban vettem a 12GB 6700XT-t használtan 80k-ért, ami addig volt 8GB RX580 akkor éppen 20 rongyot ért, ezért azt akkor el sem adtam, azóta azzal nézem, a filmeket. Azóta a HTPC-ben van, tök jó rá, fel sem pörög a hűtése. Most cseréltem procit 15k-ért. Ennyi.
    Úgy ki tudtam óvatoskodni, hogy le sem kellett engedni a rendszert hozzá.
    Amikor erre a B450-es alaplapra felépítettem a konfigot, akkor a lapot meg a cpu-t újonnan vettem, az RX580-at azt már akkor is használtan 40k-ért, de utána volt, hogy 100k-t ért, amikor kilótt a BTC árfolyama.
    Szóval még a bányász őrület előtt volt ez az egész gépépítés pfúú nem is emlékszem már mikor. Régen. Akkor még volt egy- két VR cím, ami rávett erre.
    Úgy volt, hogy "majd a nyáron" leengedem a vízhűtést és majd akkor alaplapot cserélek, kicserélem a csöveket, kitisztítom a radit, blokkokat. Semmit nem csináltam megint. Be sem kapcsoltam az asztali gépet vagy 2-3 hónapig. Áhh.
    Nem tudom, talán a GTA6, ha jó lesz. Talán.
    Akárhogy is, ebbe az AM4-be szerintem már oly mindegy. Ha lapot cserélek akkor már úgy is AM5, szóval el kell adni a CPU-t így is, meg úgy is.
    Kérdés rá tudnak e venni, hogy kicseréljem az alaplapot. Nem lesz könnyű :DDD

• setup

tag

válasz Dragon3000 #39714 üzenetére

Például Elite Dangerous, még így első gondolatra lenne hozzá kedvem,
    DE:
    1, Leveszem a szekrényről a Hotast,
    2, beállítom, hogy az legyen az első és ne a kormány a cockpitben,
    3, elindítom az auto hotkeyt, hogy mindent elérjek a hotasról,
    4, utána upgrade-el a Rift,
    5, utána upgrade-el az ED,
    6, nagy nehezen elindul, akkor eszembe jut, hogy nem jó kimeneten hagytam a hangot, akkor megint....
    Ez egy rítus. Erre elmegy vagy fél óra, tehát ha nincs legalább másfél órám, akkor esélytelen és akkor eltelik 2 hét mire újra van erre ennyi szabadidőm.
    Nekifutok, betölt és akkor az jön, hogy oké, de mit keresek itt? :DDD Minek jöttem ide? És rájövök, hogy teljesen elfelejtettem mit akartam 2 hete.
    Nézem a térképeket és fogalmam sincs mit akartam ott. De közben olyan bonyolult csak feltuningolni egy hajót, bányászni kell valamit vagy ég tudja, ide kell menni, oda kell menni és nem emlékszem mit akartam. Valamit kikerestem a neten valami leírásban, hogy amiatt oda el kell menni és nem emlékszem mit, így rákeresni sem tudok.
    Ülök a székben és töprengek vagy 5 percet, hogy mit keresek itt és aztán így....
    Szóval az ilyen „story” gémek már szinte reménytelenek.
    Marad az autós szimulátor, ami így instant. Elindítom és megy.
    TV-n meg egyszerűen nincs élmény a VR-hoz képest.
    Le sem kötnek ezek a mostani címek. Legutoljára a CP-nek szedtem le a virágbolti verzióját, de valahogy nem kapott el a flow még annyira se, mint a GTA anno.
    A többi címet azóta már onnan sem szedtem le.
    Ilyen „ingyen se kell” kategóriák.
    Az egyetlen kivétel ez a COD multi, mert itt a tudat, hogy az ellen is ember és az FPS pörgése együtt az valahogy fenn tudja tartani a feszültséget. Túlzás, hogy leköt, de legalább nem unalmas és ingyen van.
    Hardvereknél közben repkednek a százezrek. Oké, hogy lesz egy erős rendszerem, de mit csináljak vele? Valahogy nem tudnak mivel rávenni, hogy kifizessem az árát.
    Értem, hogy más megveszi, tehát én lehetek túl öreg, de attól még ez van. Eszembe sem jut, hogy én vegyek egy 5800X3D-t

• setup

tag

válasz Dragon3000 #39712 üzenetére

Úgy is a DirtVR-al vagy valamelyik VR szimulátorral megyek leginkább, amikor éppen van időm. Azért is húztam ki ilyen sokáig az 1600AF-el, mert VR-ban pixel/display override mellett annyira magas felbontást számol a GPU, hogy az 1600AF-el is 100%-on volt.
    Le kellett szedjem a Warzone-t ahhoz, hogy rájöjjek mennyire elsoványodott mára. Nem is gondoltam.
    Persze ha támogatná a Quest2-őt tuti feltenném a legfrissebb DL-t, de ha nincs benne VR... értesz VR-ban akkora flash volt már az eslő része is, hogy csak halvány árnyéka annak az élménynek az, amikor egy monitor panljére rajzolják a bármit.
    Én ezt a touch részét felejteném el és inkább billel meg egérrel, de minden gémet támogatnék VR headsettel.
    Ha így lenne építenék egy top konfigot, de ezek miatt a konzolport vackok miatt nem fogok.

• setup

tag

válasz CJ4567 #39707 üzenetére

A hardver és a szoftver együtt adja a teljesítményt. Én leginkább VR alkalmazásokkal izzasztom meg a GPU-t, de azokkal nem tudok tesztelni. Leszedtem egy ingyenes Warzone-t, abban pl. nem lett kevesebb az FPS, inkább több miután kikapcsoltam az SMT-t

#39708hokuszpk
    Kikapcsolt CPU ficsőrökkel stabil lett 4,2GHz-en, de nem egy jóféle proci. Feltettem 4,3GHz-re, így már elindult a Win11, de még a tesztelés előtt összeomlott a kernel, szóval el is engedtem.
    Maradt egyelőre 1,325V - 4,2GHz-en. Kérdés hosszabb távon (akár évekig) elviseli e, ezt a feszt, 1,288V-ra drobbolja 100%-on.

#39709CirrMee
    Ott kezdődött, hogy elvékonyodott az 1600AF, ami egy alacsonyabb órajelű 2600. Megnéztem mit érdemes most venni, az 5600 tűnt jó vételnek.
    Ezután vettem itt, tőlem 2 sarokra egy 5600G-t, mert nem néztem meg a speckóját és 30k-ért jó vételnek tűnt. Kvázi impulzusvétel volt. Azt hittem a vásárlás pillanatában, hogy az egy 5600G az egy teljes 5600 grafikus chippel.
    Itthon, amikor 90%-on volt Warzone alatt megnéztem a speckóját és akkor jöttem rá, hogy az úgy le van butítva, hogy sokkal inkább egy 3600 grafikus csippel, mint 5600, de ennek ellenére azt tapasztaltam elég még a 6700XT-hez.
    Mivel 30k-ért tovább tudtam adni a 3600-nak meg 15k az ára tovább adtam és megvettem ezt. Így a különbözetet ha rádobom a 16GB RAM-omra pont kiadja a 32GB-ot a matek, annak több hasznát veszem, mint egy int. GPU-nak a 6700XT mellett.
    Úgy vagyok vele, hogy ismerem magam. Ritkán nyúlok hozzá a géphez.

Most is túl sokáig vártam, mert az anno újonnan 32k-ért vásárolt 1600AF 5-10ezer Ft között van hirdetve mire kicseréltem.
    5k-ért nem adnám el, inkább áttenném egy irodai gépbe, de nincs benne GPU. Amikor megláttam gondoltam milyen jó lesz az 5600G, hogy abban majd lesz, amikor levetem, ahelyett, hogy megnéztem volna a speckóját.
    Így van ez, amikor az ember nem nézi meg pontosan vásárlás előtt, hogy mit vesz, szív.

• setup

tag

válasz Enigma1945 #39704 üzenetére

Én voltam a gyökér, PSS, SMT bekapcsolva maradt a másik oldalon, így már csak 53 fokos 100%-on

• setup

tag

válasz Enigma1945 #39704 üzenetére

Mióta használod 1.3-al? Mennyi ideje? Évek óta?

Húztam egy kicsit a lefogató csavarokon a kedvedért, de CineBench alatt nekem maradt 61-62 fokos. Játék az más lehet.
    Idle 32, szerintem jól van rajta.
    Egy random YT videón láttam, ahogy a srác a SOC/Uncore OC mode menüpontot letiltotta ugyanebben a B450 PRO4 lapban, a többit hagyta auto-n és még úgy is ment neki, 4,5GHz-en a Windows 1.35V-on. Annyin nálam nem is posztol, úgy kellett törölnöm a CMOS-t, szóval a valami az a CPU lesz vélhetően.
    Nekem egyébként elég a 4125Mhz is, inkább a fesz része érdekel...

• setup

tag

Sziasztok, egy most használtan aprózott 3600-nál azt tapasztalom, hogy nem ugrik csak 4GHz-re magától és 70 fok fölé megy úgy, hogy vizesblokk van rajta. Emiatt elkezdtem kézzel beállítani.
    Asrock B450 PRO4 lapban BIOS 1,325V-al stabil 4125MHz-en. Így 6x fokos 100%-on.

A gyári boost 4,2GHz-en viszont 1,35-el is hibázik. Hogy előnytelen darab vagy már degradáltan került hozzám nem tudom.

Ezt a BIOS feszt HWinfo szerint 1,28-ra droppolja CineBench alatt az alaplap.
    Hagyhatom így, vagy ez még degradálja?

Illetve 2x8GB 3200-as G.Skill RAM-om van, a pontos típus F4-3200C16D-16GIS.
    Ez CL 16-18-18-38 időzítést tud a gyártó szerint.
    Ennél érdemes esetleg megnézni valamit mást, vagy be kell tenni ezzel a gyári időzítéssel a gyári 3200-ra és ennyi?

Új hozzászólás Aktív témák