Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- CaNNa3IS: Kis előkarácsonyi muzsika csak nektek
- GoodSpeed: Ennél jobb Windows 7 Aero Skin nem igen van Windows 11-re (WindowBlinds 11)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
quailstorm
félisten
Vennék LCD-t. 17"-es IBM/Lenovo mondjuk. Korabeli tervezőmonitorok is jók, de latencyre vigyázz, mert többség nem gamingre van.
Nekem most helyszűkében úgy van, hogy van egy 17"-es CRT, meg egy 17"-es LCD D-SUB és DVI bemenetekkel (választós). Később ezek cserélve lesznek nagyobbra. Alighanem az LCD előbb, szülőktől örökölve egy 19"-est.
DOS nekem abszolút CRT, de 800x600 3D és felfelé mehet LCD-n is, ha nem torzít. Sajna nem 5:4 kéne, hanem 4:3, van persze az is, de DVI-D only.
-
zoltanz
nagyúr
Akkoriban a "majdani" neves gyártók még csak az első generációs karikat hozták ki. (inkább 2D monitorgyorsító kiegészítve 3D képességekkel)
A kötelezőt hozta a G200, gyorsabb volt a Voodoo 1-től, ami pl nem mondható el a Rage Pro-ról határozottan.
Amúgy van még egy 8MB-os G200A-m szívesen cserélném Slot1 P2 procira. -
Tudom, arra nem gondoltam,hogy tönkremegy idővel
beraktam erre error, gondoltam valamit kell rajta elhúzni de semmi... Mondom dejó. Erre rossz volt... 
Jokeph:
Sajna nincs. Leszedtem egy boot lemez készítőt az kiírta floppyra majd onnan dos boot és másolgatás, cserebere ,formázás.
-
flymi
addikt
Azért kíváncsi lennék rá, mit csinál az EVGA azokkal a begyűjtött kártyákkal.
Egyet adhatnának mondjuk nekem. Én elteszem nekik a gyűjteményembe.
Legalább két éve keresem már ezt és a társait is, de még egy eladó példányt sem láttam, igaz nem lógok egész nap a neten ezeket keresve.laskr99: Szép darab az a DFI és én is jó anyád pártját fognám, ez így nagyon egyben van, minek bolygatni?
-
-
Igen, ahogy írtad. 2x2 csatornán HW-es 28kHz-es mintavételig, felette CPU-val kellett megoldani. Nagyjából SB Pro szint, csak megelőzte 6 évvel. Ezért írtam, hogy még annyit sem tudott, mint a GUS. Pontosabban leírva: nem DSP, csak sima 2x 2 csatornás DMA-val támogatott 8 bites DA és 6 bites hangerőszabályozás.
Voltak mindenféle trükkök, de ezek szoftveresek voltak. Nem használtak DMA-t, mellé 8 bitnél nagyobb felbontáshoz a hangerőt folyamatosan szabályozva, szoftveresen mixelve a mintákat. Ez zabálta a CPU-t, mod lejátszáshoz jó volt, de egy játékban/demóban nem igazán fért bele a "CPU keretbe". A 68000 7MHz-en kb. egy 12MHz-es 286-nak felel meg, amíg a HW támogatás (hang és videó) keretein belül maradsz hihetetlen dolgokra képes, de amikor CPU-ból kell megoldani a dolgokat máris változik a helyzet. Azt mondanám, hogy az A500 megfelelt a gyorsításokat figyelembe kiaknázva egy jól kigyúrt (SB Pro+VGA kártya) 20-25MHz-es 286-nak, vagy egy lassabb 16MHz körüli 386-nak. Az 1200-es amiga felért kb. a 33-40MHz-es 386-ig, de ez 92-ben már kevés volt.
alvaro: Jól mondod. Lassab volt a chip RAM, de ennek előnye is volt, mert így a chipset is mindent elért. Amikor jönnek azzal, hogy az UMA milyen jó és megváltó ötlet mindig mosolygok és arra gondolok, hogy UMA már volt és akkor is az volt a gondja, mint ma. A RAM sebességén osztozni kell és ez limitálja a teljesítményt.
Az 500-nál az 512-es RAM még nem volt akkora gond, drága volt a memória és 1MB-ra bővítve elég volt "mindenre" A gond az volt, hogy az ECS-re ('90) és az AGA-ra ('92) túl sokáig kellett várni. Addigra már tényleg kevés volt. Az 500 plus-nak piacon kellett volna lennie 87-88 körül, hogy tartsák a lépést.
-
alvaro
senior tag
Amigán az "alsó" chip ram (olvasd: shared) volt a terület, amit a chipset meg tudott címezni, itt helyezkedett el a video és a wavetable ram is. Ez általában elég korlátozott a CPU teljes címteréhez képest.
Azt viszont nem tudom, hogyan kezelte a rendszer a memóriafoglalásokat. Sima kód/adat jobb volt, ha a "fast ram" területre került, mert a nevéhez méltón innen gyorsabban futhatott (mivel nem konkurált az elérésben a chipsettel). Viszont ha valamit meg kellett etetni a blitterrel vagy lejátszatni Paulával (4 csatorna wavetable hardveresen, efölött szoftverrel kellett keverni, illetve érdekesség még, hogy 2-2 csatornát "össze lehetett kötni", így sztereó 14 bitet kaptál, persze akkor tényleg ott maradtál egy sima sztereó DMA hardverrel, a'la SB), akkor az csak onnan ment.
Ja, a chip ram elég korlátozottan bővíthető, a'sszem egy eredeti 500-ason nem is mehet 1MB fölé, de majd jönnek biztos hozzáértőbbek. Ja, és ha már az eredeti 500-asnál tartunk: abban 512k chip ram volt, és semmi más.
-
Nincs neki. Sima PCM kimenet sztereó, 8 bit, 4 csatorna. Kb. egy sb pro szint. Csak éppen 85-ben, szóval megelőzte a PC-t. A szoftveres mixeléshez a CPU-ja laapból kevés. Jobb minőséghez már egy jobb mod-hoz is kell egy turbo kártya, mondjuk egy 68020 már 14MHz-en is hatalmas előrelépés. Bacsis retró kiállításán meg lehetett hallgatni. Hogy jövőre mi lesz az bacsison múlik, meg az önök kértéken.
Szerk: Volt Atari is. Egy STE-n volt PCM és mellé egy Roland. Együtt elég szépen szólt a kettő.
-
Jééé egér. Lassan én is elérem az a kort ahol egér is megfordul. Egyelőre valahol a 80-as évek elején járok. Végre lehet zenét hallgatni, igaz még nem értem el a SID-et, de már a Pokey is egész jól szól. OK ez kicsit csal, mert duplázva van

De már olvasgatom az évtized közepének a híreit. Vicces amikor arról van szó, hogy két volt üdítőitalos vezető is átigazolt a számtech iparba. Én már persze tudom, hogy mi történt a cikket követő pár évben, de teljesen más a korabeli szemszögből is megnézni a történteket. Akkor még nem alakult ki a Jobs legenda és lehetett rosszat mondani a Commodore-ról anélkül, hogy a hívők fellógatnának egy kompozit kábellal.
-
-
erer1000
őstag
Ebay, pár száz forint darabja
Dsub-hdmi
Illetve dsub-DisplayPort kábelt használok pl nap mint nap , mert 2 analóg monitorom van 1050Ti on meg csak digitális kimenetVannak olcsó, szarok amik színezik a képet vagy vibrál, de linkelhetek olyat ami bevált

1000ft alatt van postával együtt -
com-usb : ilyet nem használtam, nem is tudom hogy működik-e, ha igen lehetne a golyós egér helyett optikait használni (286,386,486). Valahol rákérdeztem, azt mondták elvetemült ötlet
és felejtős.
ps2-usb : ilyenem van de nem működik
analog dsub - hdmi : ebből meg csak problémásakkal találkoztam, cégnél a kivitele problémás, nem stabil a mechanikai kontakt, fiamnál meg néha villogó képet ad.Retro monitort tartok, valamint újból is olyat vettem, melyen van még dsub is, és a képarányokat is kezeli.
(#52404) laskr99 : arra én is kíváncsi lennék hogy műkszik-e rendesen, mert idővel azért az AT tápok kikopnak, tönkremennek majd valszeg.
-
-
-
RexMaximus
senior tag
De van benne PCI !

Igazabaol egy erdekes megoldas volt ez a kialakitas, az alaplap meg van forditva es igy a kartyak felfele neznek. Esetemben valamennyire lezarja a tapot a hangkartya.
Hat hirtelen nem is tudom mennyi dos-os jatekkal jatszhattunk "haloban". (2 gep soros porton osszekotve nalunk
)NetWars-ra emlekszem ami tuti dos-os korszakban volt, suiban szakkoron ezt toltuk - [link]
-
flymi
addikt
Már régóta megvan, MX-eket kezdtem el legelőször gyűjteni, mert tetszettek és gombokért voltak. Pont nekem valók. Aztán később kiszélesedett a gyűjteményem, jöttek a hűtők, néhány alaplap, procik, ramok, majd a komolyabb vga-k (gtx-ek, dupla gpu-s kártyák, ez már költségesebb szórakozás).
Emlékeim szerint a Manli MX400 és a Hercules 3D Prophet 4000XT nem melegedett ennyire, mint ez a Soltek.
(Van egy működő MSI MX440-em aminek beállt a ventije, mégsem cseréltem le a hűtését, igaz nem is volt nagyon mire.)Bár azt mondtam, hogy az idén már nem veszek semmit, hamar megcáfoltam magam.

Sikerült zsákmányolnom egy dobozos CM V8-at! Kihagyhatatlan volt, na. Már úton van, elvileg holnap már nálam lesz. -
RexMaximus
senior tag
-
A PIII- ra kb ennyit saccoltam volna, talán kicsit kevesebbet, de jó sok cucc van benne, felvesz azért rendesen.
A C2Q már közelít a Phenom II + GTX580- hoz. Nekem a Win7 idle alacsonyabb, valszeg az 580 jobban leveszi az órajeleket - 105W, teljesítménycentrikusban is alacsonyabb - 170W, 3DM06 hasonló - 327W max, a Furmark viszont bitang - 448W.
A Phenom II + HD6850 meg jóval kevesebbet kér [link](#52254) sanchezsa : kell a fűtés télen...
-
zoltanz
nagyúr
Tovább nehezítette az Intel platform váltást azzal, hogy a "Katmai" P3-ak belementek a Slot1-es lapokba, SSE utasításkészletet is támogatva. Míg a S370-es Celeron-ok csak MMX-et támogattattak,
slussz poén, hogy ebben a Pentium III-ban (és bizonyos Pentium II-sekben) 512 KB L2 cache volt a processzor órajelenek felével futott, míg a Celeron-okon tejes sebességgel ment a 128 KB-nyi cache, bizonyos alkalmazásokban gyorsabb lehetett!
Azt hagyjuk, hogy a Cerkák 100 FSB-vel jöttek, de nem nagyon volt gond nekik a 133. -
Sajna azt írja nem megfelelő az iso.
A freedos meg ezt dobja nekem hibaként és elvileg a megoldás is itt van:
The command.com, msdos.sys, io.sys or drvspace.bin is missing or corrupted
Use a bootable floppy diskette with sys.com on it. The first MS-DOS diskette, Windows 95, or Windows 98 diskette also works.
Boot from the floppy diskette and get to a A:\> prompt.
Once at the prompt type sys c: and press enter
This should give you the message system transferred. Once the system has been transferred, remove the floppy diskette and reboot the computer.
This issue can only be resolved with a bootable diskette. If you do not have a bootable diskette refer to our boot diskette page for information on how to create one. See the boot disk page for further information about creating a boot disk. -
-
-
Spec
őstag
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Akkor kutatok ,keresek tovább, aztán csak rábukkanok egyre, vagy legalább egy hasonlóra. Végülis már egy klasszikus retro mini AT ház is jó lenne egy működő táppal, ami hasonló, persze a legnagyobb királyság egy pont ugyanilyen lenne. Erre sajnos én is elhanyagolható esélyt látok, hogy találok. Ezért gondoltam, hogy hátha van egy gyártója, típusa, sorozatszáma, bármije, ami alapján talán hatékonyabban tudok keresni. Azért köszi!
-
bacsis
Közösségépítő
hááát, ha te is, és Darthsun is azt mondjátok, hogy táp... akkor kipróbálom... magamtól biztosan meg sem fiordult volna a fejemben, de egy próbát megér, köszi

flymi!! Ne bánd hogy az a lap nálam kötött ki, egyrészt előkelő helyen, a vitrinemben van kiállítva, másrészt ha rákeresel, gugli 4. képtalálata a te lapod
-
-
Elindítottam, csak a hűtés/procihőfok miatt, elég jó ez a hűtő. Igaz csak 3 iterációt mertem
, de ennyi már bőven elég hogy beálljon a max maghőmérséklet.1 CPU, 2 szál, HT on, idle, mérsékelt tuninggal - 3.6GHz, CPU 27 fok

Ugynez 3 iteráció után, 47 fok

Látszik hogy a 2 szál terhelése végig 100%, és meg sem rezzen a vonal, én ilyet még egy programnál/játéknál sem tapasztaltam

-
Ilyennel nem is kísérleteztem, van mindegyikhez gyári telepítőlemezem. De a 100- as és a 220- as eléggé különbözik, sokan kérték is a telepítők .iso- jait, mert csak a sajátjukkal mennek alapból, akkor ezt a módszert egyikünk sem tudta. Van még az alap Creative bug is sajnos, ha előtte már más hangkeltő telepítve lett, gyakran nem megy fel, tiszta telepítés, vagy a registry takarítása kell. Bonyolítja a helyzetet hogy a 220- asnak több alverziója is van.
(#51692) Yutani : én jóval később vettem az elsőt, már olyan 5K körül volt csak asszem, addig elvoltam az Awe32- vel.
(#51693) RexMaximus : főleg az akkori alaplapiakat nagyon lemossa.
#51694 : Audigy- m meg már csak akkor lett, mire a retro kategóriába került

-
-
-
Sok idő és lóvé ment ebbe kicsinyenként, semmi kedvem felgyújtani
, furmark + prime95 együtt elég gyilkos lehet, nekem elegendő egy átlagos terhelés, csak furmark, vagy egy átlag játék, 3DMark stb. Tény hogy a furmark a procit nem hajtja annyira, de még ha hozzászámolok egy 30W- ot akkor is jó. Prime magában is gyilkos egyesek szerint, kárt is tehet a prociban. Csak a DDR3- ason futtattam eddig, ott is felmelegítette rendesen a procit a Mugen ellenére. -
Az újraklónozott gépeken stabil, asszem SS7 a legkisebb amire Win98SE- t szoktam tenni, S7- re már csak valamelyik Win95- öt. Persze ezeken azért már lassabban bootol mint egy P3- on, de ha már betöltött akkor jól használható. Pld a Cyrix- es konfig [link] is stabil, pedig kipróbáltam NV FX5950U- val is, igaz hogy azalatt FSP táppal ment.
#51625 : Az idle elég magas, pedig a HD6850 eléggé visszaveszi az órajeleit, végülis a proci is, de lehet hogy az ad hozzá mégis sokat. Akárhogy számolom, a sok venti/led/neon max 20W- ot ehet. De nem gond, a fogyasztás nálam nem szempont, csak amiatt mérem hátha kibukik hogy valamelyikben kicsi a táp. Ennél a konfignál a mérés szerint bőven elegendő táp van.
-
Jól megy az, ha rendes vas van alatta. Régen nekem is voltak vele gondok de az újraklónozott gépekkel nagyon szépen megy. Rendes hardverelemek kellenek hozzá, aztán go. A 90- es években összerakott hulladékokkal voltak gondok, de egy rendes lap/video/táp esetén stabil. Nekem a Win98SE a kedvenc retro oprendszerem. Pld az ST6+R9800- al atomstabil, nemrég viszont egy Acorp lappal instabil volt, félbe is hagytam azt a projectet.
-
quailstorm
félisten
Oké, de azzal még nem vagyok előrébb, még be is kell konfigolni a Blastert, hogy menjen DOS módban.
Igazából egy penészes midi fájl lejátszása kiválasztva a külső eszközt rég mehetne. 3 kártyával is kipróbáltam és mind néma. Itt már valami más gond van.
Ráérek utána DOS gépet rakni az egész köré.Ha RollandCG megengedi, azt lehetne csinálni, hogy elviszem hozzá, és megnézzük hogy mi van. Neki van MT-32 szettje.
Ha rossz a kábel vagy az eszköz, akkor nem éri meg felborogatni az egész házat, főleg most nem érek rá. Egyedül az eBay reklamáció ideje miatt sürgős ennyire.
-
quailstorm
félisten
Úgy, hogy gyárilag le van tiltva.
Floppy kéne hozzá, vagy a patch, ami nem a HUN verzióhoz van.De szerintem nem ezen múlik, vagy a kábel a fos, vagy nem tudom. Most megpróbálom SB Live-val.
Egy .mid filet se tudok kitolni 330-as porton.
Érdekes a CT4830 nem akart menni WinME-n de a Live! value meg megy.
-
quailstorm
félisten
De, épp az a baj, hogy aktív...
Most kikapcsoltam, így semmilyen hang nincs
WinME alatt nincs DOS mód, semmi natív DOS nincs kéznél, eddigi AWE64-es gép meg nem hajlandó bekapcsolni, az 95 OSR2-s volt, ott sincs DOS és eddig ugye az emulált gmidit használtam...
Most megnézem mondjuk egy ESS AudioDrive-val. Az van kéznél.
Szóval most csak az a gép elérhető, amire viccből felraktam anno egy magyar WinME-t...
esetleg elő tudom kotorni a W98SE-s gépet, abban Vibra16 van, de az el van ásva a padlásonNem szól az ESS-sel se.
-
flymi
addikt
A nyertes licit 6,5 $ volt. Korábban rákérdeztem, postaköltség azt mondta megoldható 15 $ ellenében.
A végén 40 $-t kért, de nem küldte a számlát. Aztán miután egyenesen visszautasítottam alkudozni kezdett, már "csak" 8,5 $-t kért a termékért + posta. Erre is nemet mondtam, írtam az ebaynek, jelentettem a terméket. Ötödik kérésre végül elküldte a számlát 6,5 $ + 15 $ + extra költségkét felszámolt 18,5$-t. Kértem, hogy törölje a megrendelést, megtörtént. A továbbiakban nem foglalkozom sem vele, sem az általa licitre kitett termékekkel, csak azt sajnálom, hogy nem kap az ebaytől valami szankciót, amiért a vevőt meg akarja károsítani, át akarja dobni a palánkon. Az eredeti hirdetésben és a levelezésünkkor sem volt szó semmilyen plusz költségről. Szerintem csak nem akarta végül ennyiért odaadni.
Természetesen csakis Paypallal fizettem volna.Hogy on is legyek: Ma megjött a CM Jet7 cpu hűtő (a blower kezdődő csapágyas, ki sem kellett próbálnom, hogy halljam, de még nem szorul). A bordához való rögzítésért felelős 4 kis csavar hiányzik, majd kell oda keressek valamit. Szép példány még akkor is, ha nem akartam kivárni az aukció végét és inkább megvettem fix áron 2k-ért. Persze nem ez volt az év üzlete.
Megérkezett a Powermac G4 is, most bontogatom a csomagot.
Eladtam egy EVGA gtx480-at. Itthon kipróbáltam, nem indult, olyan tüneteket produkált, mint ami zárlatos. Se kép, se hang, nem indult a rendszer.
Elvittem ismerőshöz, kétszer is kipróbálta, azt mondta zárlatos és valószínűleg vízkáros is, javíthatatlan.
Feltettem apróra hibásként 1k-ért. Elvitték. A vevő srác is kipróbálta, rögtön vissza is írt, hogy neki pöcc-röff indult.
Használja sokáig egészséggel. Na ez volt az év üzlete! Neki.
Még nem tudom, hogy sírjak-e, vagy csak nevessek az egészen, de azt hiszem az utóbbi egészségesebb.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Laza koronavírus topik
- Anime filmek és sorozatok
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3610
- Újszerű HP 14s-dq5001nh - 14"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - Magyar - Garancia
- SK Hynix 32GB DDR4 2666MHz PC4-21300 laptop RAM
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

beraktam erre error, gondoltam valamit kell rajta elhúzni de semmi... Mondom dejó. Erre rossz volt... 

Jó hasonlítási referencia.

Használja sokáig egészséggel. Na ez volt az év üzlete! Neki.
DarthSun