Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsis
Közösségépítő
Elég szomorú ha egy ilyen ritka, ennyire úttörő, és egyedi eszköznél, ami már egy évtizede idejétmúlt, te a használhatóságot keresed.
Bizony
Használhatóságot keresek egy 386-osnál is, s a fostalicska 33-as SX helyett a 40-es DX-et fogom választani, emrt azon jobban megy a Doom, de bakker.. pont neked magyarázzam, te azok között vagy akiknek 101%-osan kellene a mondandóm mellett kiálni
-
bacsis
Közösségépítő
de igen a haszálhatóság a lényeg
mert ha nem a használhatóság lenne a lényeg, akkor tök mindegy, hogy Trident 9000-es, vagy Tseng ET4000-es VGA van a gépben.... Szóval a használhatóság a lényeg, persze a maga kategóriáján belül

2000 környékéből volt a bátyámnak egy olympus digit gépe, 1,3Mpixeles vót, az persze újabb is volt egy hajszállnyival... Szal én sem azt vártam el ettől, hogy tudjon 20megapixelt tök tudja miylen ISO-kkal ,meg tükör reflexes optikával, meg ami manapság menő, csak hogy jó lett volna ha tudott volna egy 1024X768ban lőni képeket.. tesség még az 1,3Mpixelt sem várnám el tőle
Mondom ezt úgy hogy fél európát egy szaros Sony ericsson T68i+hozzá való VGA felbontású kamerával ffényképeztem körbe
-
fsb1000
nagyúr
Ezt az állításod nem is kell cáfolni, csak azt, hogy melegedéssel jár ha a passzív hűtéssel ajánlott alkatrészre hűtőbordát rakunk.
(Az user errornak számító felületek közötti hőátadás elcseszésétől tekintsünk el.)Rakhatsz oda bármekkora bordát , ha a PCB felőli oldal nem változik, akkor a PCB felé ugyanannyi vagy kevesebb hő fog az alkatrészből távozni és a hűtendő alkatrész és annak szilicium rétegeinek hőmérséklete is csökkeni fog valamennyire.
////////////////////////- hardcore tudományoskodó rész -//////////////////////////
Azt az egyszerű tényt kell elfogadni, hogy a termodinamikai szempontból minden kölcsönhatásban lévő anyag szerkezet hőegyensúlyra törekszik, és máig sem cáfolt megfigyelés, hogy a hőcsere iránya kizárólag a melegebb szerkezetek irányából a hidegebb felé mutat. (gyak ez a 2. tétel, nem kell túlspirázni wikiből)
Az elektronikai alkatrészek esetében általában van egy hőtermelő rész, amely mindig magasabb hőmérsékletű mint a vele termodinamikai szempontból kapcsolatban álló más hőt nem termelő szerkezetek.
Nevezzük a hőtermelő részt szilícium lapkának, amely a termelt hőenergiát először a saját tokozásnak adja át.Ha a tokozás úgy van kialakítva, hogy egyik irányban nagyobb hőellenállást mutat, akkor arra kevesebb hőenergia fog távozni, de amíg van hőmérséklet különbség, addig mindenképp lesz hőcsere is.
A másik irányba (PCB) kisebb a hőellenállás ezért a keletkező hőenergia nagyobbik része távozik ebbe az irányba Tegyünk egy hűtőbordát az amúgy passzív hűtésre tervezet alkatrész tokjára ( a nem PCB felőli oldalra)
Mi történhet?1. Helyes működés
Nagyobb felületen tud hőt leadni a környezetnek ezért csökken a tok felületi hőmérséklete, nagyobb lesz a hőmérséklet különbsége a szilícium laphoz képest, ezért több hőenergia távozik ebbe az irányba, a szilícium lapka hőmérséklete csökken. A PCB felé kevesebb hőenergia távozik. Természetesen csak minimális mértékű a változás, ha a tokozásnak eleve nagy volt a hőellenállása ebbe az irányba.2. User error.
A hűtőborda úgy lett felhelyezve az alkatrész nem PCB oldali felületére, hogy annak romlott a hőleadó képessége a környezet felé (rossz felületi csatolás -> hőszigetelés, ahogy korábban mások is írták), és a tok felületi hőmérséklete ennek következtében magasabb lett.
A következmények fordítottak, mint a helyes működés esetében: kevesebb hőenergia tud távozni ebbe az irányba, ezért a PCB felé többet kell leadni, növekszik a szilícium lapka hőmérséklete.****************
Összefoglalva: Ha kizárjuk az user error esetét, akkor normál működés közben (értsd a környezeti és PCB hőmérséklet alacsonyabb, mint a szilícium lapkáé) nem fordulhat elő amit te írtál. Különben ütné a termodinamika 2. főtételét. -
fsb1000
nagyúr
Már leszoktam arról, hogy itt a PH!-n alapdolgokat magyarázgassak.
Nekem aztán tök mindegy kinek milyen tévképzetei vannak a hőtannal kapcsolatban.
Az a meglepő (lásd vízhűtés fórum), hogy műszaki diplomások vagy ilyen jellegű felsőoktatási intézmény diákjai is képesek inkompetens elképzelésekhez ragaszkodni. -
fsb1000
nagyúr
-
Peter789
senior tag
ez így elég nyakatekert, gondolt át újra... a hő arra megy, amerre kisebb a hőellenállás. a borda nem egy mágnes ami rabulejti a hőt a csipp belsejében, ha közelít hozzá de nem fekszik fel rajta...
a gond ott lehet, ha a tokozást arra tervezték, hogy részben a PCB felé, részben pedig a csupasz csipp felülete adja le a felesleges hőt, és mindez kap a nyakába egy gagyi szivacsosan felragasztott bordát. akkor onnantól kizárólag a PCB felé tud távozni a felesleges hő, ami a dizájnos borda alatt lehet hogy túlmelegedést okoz...
-
-
Peter789
senior tag
nemrég beszélgettem valakivel, aki picit jobban benne van az újrahasznosítós témában... azt mondta, hogy minél régebbi annál jobb, egy igényesebb 2-3-486 lapból 0.5-0.7g aranyat is ki lehet termelni, aminek grammja meg tizen-párezer forint. tehát elég jelentős értéke tud lenni - ha pedig még működik is, akkor annak a felárát is ki kell fizetni... az újabb lapok persze már jóval spórolósabbak, messze nincsen bennük ennyi arany...
-
bacsis
Közösségépítő
Nagyon profi a program
nagyon köszi ajánlom mindenkinek aki nem ismeri 
CPU benchmark teszt, memória és kess memória olvasási teszt, továbbá a HDD tesztje is nagyon profi
állat hogy a letesztelt HDD-ket szintén összehasonlítja más pontos HDD tipusokkal! iylent mai modern Win-es tesztproginál sem láttam
-
spista222
addikt
terméktámogatás +1 mert míg Asus-ról szépen tűnnek el a régi lapok addig Intelnél megtalálok szinte mindent. Abit ezen a téren is szenved már

A Cmos Clear-t meg szokni kell mivel nincs
csak át lehet állítani egy jumperrel setup-ra amikor mindent alapon indít így minden beállítás megmarad (nem úgy mint más lapoknál hogy BIOS reset után kezdheted elölről az állítgatást) és csak a jumper áthelyezése normál-ra aktiválja a beállításokat.Bios frissítés: volt alkalmam letesztelni 865-ös lappal. Intel honlapjáról letölt-> csak dosban kitömöríthető önkicsomagoló fájl ami kicsomagol még egyet és nagyon sok fájl közül ki kell választani azt amit szeretnél
Egy kis idő volt mire rájöttem
de végül sikerült. -
Murphistic
aktív tag
Aztán hardveres Dolby True HD dekóder van-e benne?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként sikerült mégegy retró VGA-t beszereznem. Valamilyen Matrox, ami persze dualheades, de gőzöm sincs, hogy milyen típusú... Passzív hűtésű, a memóriákon ez a kód szerepel (Samsung gyártmányú a két chip) : K4D263238M-QC40
Szerk.: a kód alapján ezek 16MiB-os DDR memóriamodulok... -
bacsis
Közösségépítő
Én a Fallout3-al vagyok/voltam így.. kipróbáltam nem teccik, kicsit később azaz pár hónap múlva, ismét megpróbáltam, akkor se tetszett... Láttam hogy jó játék meg minden de valahogy nem kötött le.. haver jön hogy mutassak neki jó kjátékot.. mondom itten van csak nekem nem jön be.. elkezdtem tolni neki hogy is megy meg minden, és na akkor annyira bejött hogy laza 100 tiszta játékórát totlam bele... és még hogy nincs manapság tartalmas játék, egyszerűen imádom

-
Fenyő
őstag
Nem semmi gyűjtemény
, nem kevés idő és energia lehetett összeválogatni/vadászni hozzá az alkatrészeket, mondjuk nekem sem lenne szívem az összestől megválni, de biztos jó okod van rá, hogy így döntöttél, majd én is figyelni fogom őket, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy egyiknek másiknak - megjegyzem jogosan - eléggé el fog szállni az ára
.
Esetleg ha a 486-os konfigban levő Gravis ACE-t adod külön is az érdekelne
ZoltanZ: Anno öcsémnek volt KT890-es Vias lapja, és azon max csak langyos volt a passzív borda (pont a forrófejű Nvidia helyett lett az választva), szóval ott vmi nem kerek... -
Király a két konfig - 386 meg az MMX. Majd ránézek, de valszeg fel fog menni a licit, mivel értékes, ritka cuccok vannak bennük.Az egyik 486 nekem is olyan Albacompos házban van

Én nem válnék meg tőlük, még ha kevesebb helyem is lenne, de nem akarok okoskodni, ahogy írtad biztos alapos okod van rá.
-
bacsis
Közösségépítő
ehhhhehheee

pont most találtam ki hogy lehet csinálok egy amolyan amatőr kiállítás félét
bár számotokra ez nem lenne már annyira érdekes, mert valljuk be.. a K6-III topic látogatói nem hétköznapiak ezen a téren

-
bacsis
Közösségépítő
-
Kopmoly kis gépek. Azok a SCSI cuccok viccesek benne, masszívak lehetnek. Valószínűleg tovább írják majd mint a sima ide-s wincsik.
Az SB32 az mi pontosan? Azon is van EMU8000-es chip?KVM Téma. Csutka hülye vagyok ebben a témában. Most hogy felvilágosítottál, meg értettem a dolgokat! Még wiki-t is olvastam és az ipon termékeit is átböngésztem a témával kapcsolatban.
Szerzek az itthonihoz egy 9V-os adaptert és remélem, hogy működik. Csak a kábelekkel leszek bajban. Mert az nincs, csak mind a fordítottja van
-
bacsis
Közösségépítő
-
Fenyő
őstag
Tyrian nem indul el. Aladdin EMS hibát követel mindig (akkor is ha azt töltök be) - erre jó az eatxms - a 64mb-os 5x86-al és 96 mb-os P1MMX-el próbálva is gond nélkül mennek a nevezett játékok (egyébként még a Chaos Engine/Alien Breed ilyen, hogy 32mega fölött kell az eatxms, másról nem tudok, szóval összvissz 4 játék, simán lehet nekik batch fájlt csinálni eatxms-el) - de ez nem 7.1 hibája, 6.22-vel se mennek 32 mb-nál több rammal a fenti eljárás nélkül...
-
Fenyő
őstag
Én nem vettem észre, hogy bármivel is jobb lenne a 6.22-es dos a 7.1-nél dosos játékok alatt, pedig nem 1 játékkal próbáltam (ugyanúgy megy minden), egy 2gb-os vinyónál pedig pont az ilyen kis fájlméretű dosos cuccoknál az kis hely elvesztés több száz mega, nálam bő 300 mb volt a fat32 javára. Sebességre nem tudok mit mondani, mivel ugye a dosos hdd benchek nem indulnak fat32-es partíción, de érzetre nincs jelentős különbség, legalábbis én nem érzékeltem. Ráadásul a 7.1 már tudja kezelni a hosszú fájlneveket, a 64-nél több memóriát (bár néhány dosos játék prüszköl 32 mb felett, de erre is van megoldás az eatxms nevű kis progi, amivel tetszőleges mennyiségű xms memóriát csíphetünk le, más esetekben meg jól jöhet az a plusz, ha másnak nem hát smartdrive-nak és máris be van hozva a sebesség deficit), a dos rezidens nagyobb részét tölthetjük a hma-ba, umb-e, nem kell qemm-mel meg hasonlókkal bűvészkedni a nagy alapmemória igényű progiknál, az mscdex kompatibilitása is jobb stb.
Persze egy 386-osra, gyengébb 486-ra 1gb-nél kisebb hdd-vel (főleg, hogy a 94 előtti biosok bűvészkedés nélkül max 512mb-ot kezelnek) én sem raknék 7.1-et, de egy combosabb 486-al (mondjuk dx4-100 vagy afelett) már nem vacakolnék 6.22-vel. -
snake1977
őstag
Talán azért DBob mert szerintem az átlag ember nem lát ilyen lapot túl sűrün főleg nem kéz közelből (mint még én sem), pedig több száz alaplap átfutott a kezemen mióta létezik 775-ös foglalat.
Akkor valószínüleg az árfekvése miatt nem kerültem ilyennel kapcsolatba.
Jól gondolom hogy a cnc maró és egyéb ipari gépek megjelenités vezérlője miatt van ISA rajta? -
Az osszekotes meg nem is nagy gond, mert lehet venni par ezresert SATA-ATA konvertert.
A 386-os nagy valoszinuseggel csak fel gigaig latna a lemezt, mert meg nem LBA kompatibilis a BIOS. Az ISA bus sebessege sem lenne igazan eleg az SSD-hez, ami talan meg a RAM-nal is gyorsabb, de az eleresi ido tenyleg jo lenne.
Talan egy jobb CF kartya is boven eleg a teszthez, az pedig van bacsisnak atalakitoval egyutt.
-
gban
veterán
Mi a hihetetlen ebben?
Akkor még a telefonos net sem nagyon létezett az otthonokban, az a pentium korában kezdett terjedni, ha jól rémlik, most meg csak úgy jönnek le a bitek, lehet egy 386-os is többet tud egy hálókártyával, mint egy 486-os tudott egy modemmel.
Legalábbis szerintem, de simán lehet hogy tévedek. -
Igaen, arrol beszelunk. Debian alapu hommed NAS, anno domini meg nem lehetett elore gyartott dobozos cuccokat venni. Volt benne TV kartya mythTV-vel. Az utod meg RAM hibas. Azt hiszem a heten nem nyulok egyetlen eles gephez sem...
DarthSun:
Keresed parancs.
A visszaalakítási folyamat tulajdonképpen az analóg-digitális átalakítás megfordítása. Először a PCM jelből D/A átalakító segítségével ismét impulzusamplitúdó-modulált (PAM) jelet kell előállítani. Ezután a PAM impulzusok szélességét mintavevő és -tartó áramkörrel megnövelik, kiküszöbölve egyúttal a D/A átalakítás miatt keletkező zavarokat is. Végül pedig a PAM impulzusokból integrálással állítják vissza az eredeti analóg hangfrekvenciás jelet. Az integrálás aluláteresztő szűrővel történik.
A D/A atalakitas tobb modon is tortenhet, ebbol harmat emelnek ki:
- Az elso, amikor szimplan egy n tagu (CD 16 mert 16 bites) R-2R letrara vezetik ra. Itt aprocska bibi, hogy a egyes ellenallasok pontossaga nagyon kritikus, raadasul a homerseklet egyuttfutas (elenallas valtozasa a homerseklet fuggvenyeben) is lenyeges. Szimplan nem egyszeru ilyet gyartani, jo ha 14-15 bitet tud valojaban a DA stabilan visszaadni. Itt a tarto aramkor egyszeru, mert a kovetkezo ertekig kiadjuk az adott feszultseget es kesz. Tovabbi hibalehetoseg, ha az egyes bitek nem egyszerre valtanak, erre megoldas, ha a DA kimenetet nemitjak, atallitjak a biteket es ujra engedelyezik a kimentetet.
- A masodik esetben sima impulzus szelesseg modulalt jelet hasznalnak. Az adott mintaveteli idotartamot (pl. 1/44100 masodperc 44.1kHz-es mintavetelnel) tovabb osztjak. 8 bitnel 256 reszre t=1/(44100*256). Igy a legkisebb erteknel vegig nulla marad, meg a legnagyobbnal 128*t ideig megy egyesbe a kimenet. Megvalositasanak legnagyobb elonye, hogy idot jobban tudunk digit aramkorokkel kezelni es nincsa az elozo modszer ellenallasi hibaja. A sokkal kisebb idoegyseg miatt viszont gyorsabb atkapcsolasra van szukseg, kulonben a fel es lefutasi ido torzitast okoz.
- A harmadik a masodik modifikacioja. Nem egybefuggo PWM jel van, hanem a mintakat sarokpontokkent hasznalva kiszamitjak, hogy a jel alak hogyan valtozik. Ez persze nem az eredeti jelalak lesz, de sokkal kozelebb van hozza, mint a "teglalapokbol" kirakott elozo ket verzio. Ahol a tarto aramkor kimeneti feszultsege az adott erteknel nagyobb lenne, hozzadnak egyet. Ahol kisebb, ott levonnak. Soka apro lepcsovel kovetik 1 biten a szamitott jelalakot. Az alulatereszto szuro kimeneten az ugrasok es a kozelites csipkezese eltunik, csak az eredeti jel marad vissza. Persze ehhez DSP, meg gyorsabb DA kell, de a minosege is jobb lehet, tobbek kozott azert, mert kisebb feszultsegugrasokat kell eliminalni.
Az integralo tag elvileg egy RC tag is lehetne. Ilyenkor a kimeneten eleg nagy a hallhato tartomanyt meghalado zaj is van a kimeneten, ami terheli az erositoket es a csipogot is. Erdemes egy normalis alulatereszto szurovel levagni a 20kHz folotti tartomanyt.
A hallgatasi lancban a DA-t erdemes a vegerosito ele helyezni kozvetlenul (esetleg szukseg eseten eloerosito/kevero lehet kozottuk) es arrol gondoskodni, hogy minden digitalis mahinacio az elotte tortenjen meg. DA utan az erositoben mahinalas (DSP) ujabb AD-DA-val es minosegromlassal jar. Ha olcsobb rendszert hasznalunk, akkor ilyenkor etessuk az erositot digitalis jellel, mert legalabb egy folosleges atalakitast meguszhatunk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen okostelefont vegyek?
- Call of Duty: Black Ops 7
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 5 235 14-Core (24M Cache, up to 5.00 GHz) LGA1851 OEM PROCESSZOR!
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- Intel Core i7-4702MQ Mobile Notebook Processzor
- FÉLÁRON!!! Intel Core i3-13100 4-Core 3.4GHz LGA1700 Processzor
- Intel Core i7-9700 CPU LGA 1151 + GIGABYTE Z390 UD
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP ProBook 650 G8 Intel i5-1145G7 15GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
- Honor 400 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Földnélküli paraszt? ezt hoy képzeljem el? 

emléxem régi ericsson telók úgy le tudtak merülni, hogy órákon át még a töltést sem jelezték ki... aztán ecver csak lőn világosság

nagyon köszi ajánlom mindenkinek aki nem ismeri

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

DarthSun