Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
-
-
envagyok
veterán
válasz
üzenetére
Van, csak sokan nem hirdetik.
Nekem is van thermaltake silent tower, Több zalman, avc, illetve, amit régen használtam, csak nem tudom a típusát: méhsejtszerű hatszög rudak vannak benne, és a tetejére raktam egy 120->80 szűkítőt.
Azzal a hűtővel, Papst ház és cpu ventilátorokkal, enermax táppal, passzív zalman hűtős gf 4 ti4600-al olyan csendes volt a gép, hogy a leghangosabb a hdd volt. -
jokeph
nagyúr
válasz
üzenetére
Igen, pl. Coolink NPH1.

Van is belőle itt az aprón egy eladó.

Top-flow kivitelben pedig Zalman CNPS 7700-cu (jó még s775-re Intelhez, illetve AMD-hez s754,s939 és S940).
Csak arra kell figyelni, hogy meglegyen minden kacatja hozzá.

(#61983) envagyok:
+1.

A maga idejében a P4, főleg az NW, jó volt, részemről a prescott mag nem bejövős, kazán módon fűtött, és nem volt számomra érzékelhető előnye egy 3,0 GHZ-es FSB 800-as NW-hez képest... az NW-nek kb. elég volt egy stock hűtő is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
512 MB-os RD ramot nem tudtam sosem beszerezni... úgyhogy a 4 db egyforma 256 MB-os RD800-as Samsung-nak is örültem. Igazából még az 1 GB ram is kicsit overkill, ha meggondolom, anno nem hiszem, hogy 4*128 MB-nál több lett volna földi halandó gépében, bár a Rambus árait ismerve, földi halandónak nem is volt rambusos P4-e, csak a fanatikusoknak.

-
Frawly
veterán
válasz
üzenetére
Mindenképp a 9600-as Radírt tedd bele. Egyrészt a 256 MB VRAM miatt, másrészt az már DX9-es kártya, míg a Ti4200 csak DX8.1 és hiába gyorsabb DX8.1-ben, nem sokkal. Illetve az sem mindegy milyen Ti4200, abból volt egy korai AGP4x-es 64 MB VRAM-os verzió is, meg egy kései AGP8x-es 128 MB VRAM-os. Persze az is igaz, hogy az AGP8x nem sokat számít, és a P3-as lap úgyse fogja tudni, sőt, kéne figyelni, hogy hány voltos benne az AGP foglalat, ezt így fejből nem tudom megmondani.
Erősebbet felesleges beletenni, a P3 úgyse tudná kihajtani. Meg a régi játékok közül a legtöbb inkább CPU limites, meg azokon az alacsonyabb retro felbontásokon kevésbé jönne ki bármilyen GPU többleterő, max. akkor tudom elképzelni, ha telerakod szűrőkkel is.
HDD-ből nem muszáj visszatenni a 18 gigás SCSI HDD-t. A normális IDE HDD sem lassabb, nem terheli jobban a CPU-t sem, ha PIO helyett UDMA módban használod, cserébe nagyobb tárterület. SCSI HDD-nél kell driverekkel is szórakozni, egy P3-as meg úgyis olyan gyenge, hogy nem éri meg az az esetlegesen parányi sebességkülönbség, ha van is egyáltalán.
-
jokeph
nagyúr
válasz
üzenetére
Ezek jó cuccok, én használnám, meglendítí a gépet.
A kedvenc cd- íróm egy 4x-es Matsushita-Panasonic volt, saját aktív hűtéssel, '98-ból (RW-t még nem tudott), PII 400-as Celeron mellett gyönyörűen lehetett vele írni, és közbe lehetett a géppel mást is csinálni, fityfenét nem terhelte a CPU-t.

-
alvaro
senior tag
válasz
üzenetére
Nem hiszem, hogy túl erős lenne. Nekem az a tapasztalatom, hogy hajlamos vagyok olyan felbontásokat használni, ami a maga idején eszembe se jutott volna, így simán elkell a korhűnél pár generációval erősebb VGA. Ebben a kontextusban inkább gyengének mondanám. Persze nem árt vigyázni meg óvatosan próbálgatni, mi az, ami szépen stabilan megy benne, főleg, ha nincs saját tápcsatlakozója. AGP korszakban még viszonylag ritka volt. Egy ideig.
-
siti
őstag
válasz
üzenetére
éppen árulják a párját vaterán
(nem az enyém, de dézsa vű) -
siti
őstag
válasz
üzenetére
az én 386-os lapomon gyárilag nincs külső elem, csak a 4pines csati, ami így van rádugva:
Pin1 pozitív
Pin2 nc
Pin3 nc
Pin4 negatív
Ezen most egy 2032-es 3V ikea elem lóg és megy lassan egy éve. Előtte tölthető elem volt ott, lemerült, ezek szerint nem töltötte és működés közben se tudtam értelmes feszültséget mérni ott, ami feltöltene egy elemet.
De mindenki saját felelősségére, eddig ha kellett, sose találtam külső elem csatlakozóról gyári leírást (tölthető, Li vagy más, nem tölthető. A 286-os laptopomban Li akku van gyárilag, diódával sorba forrasztva, ha esetleg fordítva dugná rá az ember, bár elem csere miatt szét kellett forrasztani, de nem hibáztam
)Amúgy meg hordó kiforraszt, egy új hordó be, ezt két-három évente megejtem az összes lapon. Ennyi törődés meg kell nekik.
-
válasz
üzenetére
Én nem méregettem semmit, a két szélsőre ment az elemtartó, persze a polaritást figyelembe véve. Az elemtartót helyben veszem olcsón, be is készleteztem egy csomó tartalékot (2x1.5V AA elegendő). Meg az Y molex táp és a belső audio kábel is helyben, vadiújan, horribbilis 50Ft/db áron
, régebben fotót is tettem be [link]. -
-
r0b3r
senior tag
válasz
üzenetére
Na igen, ez jó játék szokott lenni.
Mondjuk én már nem szoktam külső elemeket kötögetni a lapokra. Megnéztem ebay-en mi a legolcsóbb elemtartó, de 10+ gépnél már olyan összeg, hogy annyit nem költök ilyenekre. A régebbi gépekben a vinyó adatain kívül általában mást nem szoktam állítani a biosban, azt pedig fel szoktam írni egy cetlire és a gép oldalára, aljára ragasztom. 
-
válasz
üzenetére
Szuper, köszi szépen.
plömplöm: Ez is jónak tűnikcs, csak kitartson a rgasztó.
Újabb kérdés: Csináltam egy pár másodperces felvételt, aminél a kölyök fidget spinerén forog a gép. Van ötlet csapágybolton kívül, hogy hol érdemes valami nagyon lapos csapágyat vadászni amin stabil és lehet rajta gépet forgatni? Csapágyboltban khm. kiröhögtek. Értem, hogy nem én vagyok a célközönség, de ha elémlöknek egy katalógut kiszolgáltam volna magam.
-
RexMaximus
senior tag
-
válasz
üzenetére
Szép fogás, jobban jártál vele mintha AGP- s lenne, a PCI- s ritkább és értékesebb. P1 szerintem sem hajtja ki, min P2, én P-III Copper mellé tenném.
(#49931) frescho : a K5- öt azért tartom nagyra mert az első saját fejlesztésük. Tudom licenszet vásároltak, meg talán koppintottak is featurákat, de mindenki úgy dolgozott, még a Microsoft is licenszet vett, aztán azt csiszolta tovább.
-
válasz
üzenetére
"PCI-t valami olyanba volna érdemes tenni, amiben nincs AGP, nem? Ezért gondoltam a p1-re."
Vagy olyan P2-be, amiben nincs AGP port.
Nekem az egyik brand gépemben nem volt AGP port. Illetve volt, de nem volt riserre kivezetve szemben a többi porttal, így csak félmagas kártyát fogadott. Olyan meg csak S3-nak volt. Ami amúgy is volt az alaplapra integrálva...Épp amit linkeltem az imént vaterás link, ott is van egy low-budget AT-s P2 lap, amin nincs AGP port. Ilyen helyekre volt elsősorban jó ez a Voodoo.
-
válasz
üzenetére
Nem sokkal gyengébb az AGP verziónál.
Ugyanbból a HW-ből épül fel alapvetően, némi módosításokkal. Például van kiegészítő feszültség stabilizátor a magasabb PCI busz feszültség miatt (hűtőbordás alkatrész). Ott meg szokott pörkölődni a nyák, érdemes jól szellőző házban használni.mod: innen most nem mondom meg hogy 3000 vagy 2000 a verzió. Én anno 3000-ret használtam egy P2 450 MHz mellett. Szerintem Pentium 233 MMX mellé overkill egy ilyen, még 2000 esetén is. Inkább Voodoo 2 oda.
-
válasz
üzenetére
Ragasztott borda általában OEM kiszerelésben érkezett, gyárilag ragasztva.
Nem volt olyan szinten kritikus a hőelvezetés, a ragasztás ezt akadályozta volna. Bőven elég volt azokra a 4-6-8 W-os CPU-kra ez a megoldás akkoriban.Nekem egy Socket 4-es Pentium 66 MHz volt ragasztva, és így az oldalán voltak feltüntetve az értékei.
-
quailstorm
félisten
válasz
üzenetére
Nekem van CPU-ra csúsztatós hűtőm is, ilyen sínes, az van a DX4-100-on. De hogy honnan kéne beszerezni hogyha nem volna, az passz.
Azt linkelte frescho. Olyat ha szerzel, az elég.DX2-66-ot meg úgy vettük még a 2000-es évek elején, hogy már rajta volt a borda ragasztva.
-
válasz
üzenetére
Tegnap láttam, hogy 150EUR az ára. 100-ért nagyon megérte.
Jó lenne egy TVC-hez és egy Enterprisehoz is. Csak találni egy eladó darabot kicsit olyan mint amivel tegnap játszottam: Mission Impossible. De találtam egy szakadt TVC dobozt. Be fogom scannelni, retusálni és lehet majd reprot készíteni.
Ha láttam volna már nem élnék, elvinne a szívinfarktus ott helyben. Amikor a futár hozott egy olyan csomagot amin átvert valaki egy pajszert akkor is majd' megütött a guta.
A mai feladat végrehajtva, van egy üzemelő IIC-m, aminek a háza és a billetnyűzete is ép. Ráadaásul olvassa a floppy-kat is. Na meg van egy másik, amiben csak egy működő táp/alaplap van, a többi része kuka...
-
válasz
üzenetére
HC508? Na azzal már kapar rendesen, de nekem a sidecatr nem jön ben. Mostanában rákaptam arra, hogy nem kell nekem atomreaktor. A turbo inkább a memória miatt jön jól. Itt fekszik a lábam mellett az egyik 1200-es. Amíg dolgozom a 2 fél almából egyet projecten a háttérben szól a War in the middle earth sm3. Péntek esti vasazás

A 600 nekem bejön. Van egy szépen kigyúrt darabom. Kicsi, könnyen hurcolható, megbízhatóbbnak bizonyult, mint az 500-as. De ez ízlések és pofonok.
-
YumeD
tag
-
válasz
üzenetére
Feltelepíted a kártyát Win vagy akár dos alá.
Win alatt a multimédiában ki tudod választani az SB Awe32 midi synth- et - a képen bekereteztem pirossal - itt 640h- n található, de ha irq5- ön van a kártyád akkor 620h- n lesz. Akkor tudod kiválasztani ha az eszközkezelőben bent van a hozzátartozó meghajtó, a képen azt is bekereteztem pirossal. Utána elindítasz egy midi lejátszást és szólnia kell ( szebben mintha az FM szintézis lenne kiválasztva ).
Dos alatt pedig elindítod mondjuk a kártyához tartozó Diagnose progit, végigmész a beállításokon, hagyhatod amit felajánl, a végén lesz egy próba, melyben az Awe szintézises menüpontnak meg kell jelenni, azt elindítva szólnia kell egy kellemes hangú mintának.
Vagy valamilyen játék, melyben kiválasztható az Awe32. -
arn
félisten
válasz
üzenetére
a te kepeden felso secc2, also secc1. nem adod el az alsot?

gyk a tokozast azert talaltak ki, mert nem tudtak tovabb skalazni a processzort, igy megszabadultak minden koztes retegtol, hogy kozvetlenul a processzort lehessen huteni. ennek p2nel mar nem volt jelentosege, mert igyisugyis 450mhz volt a max, viszont a katmai 600mhzig ment. gyanitom a p2nel csak az olcsobb gyarthatosag miatt jelent meg a kesoi dboknal. felhasznaloi szempontjabol mindegy, ill talan a secc2 tovabb huzhato. a katmai koraban megjelent celeronok is tovabb voltak mentek (550+).
-
gban
veterán
válasz
üzenetére
Próbáld meg hűtőbe tenni, ezeknél a motorral volt gond, és attól durrant el a vezérlő IC.
Ha hidegre javul, itt is szorul a motor amire nincs sajnos megoldás.
De igazából másra se ilyen kattogásnál, csak érdekességképp javasoltam a fenti megoldást, meg adatmentésnél jöhet még jól a tipp. -
bacsis
Közösségépítő
-
Rive
veterán
válasz
üzenetére
Az úgy megy, hogy az adatbusz szélessége:
386SX => 16 bit
386DX-486 => 32bit
P1 => 64 bitA memóriák 'szélessége':
SIMM: 8 bit
SIMM32: 32 bit
SD: 64 bitA SIMM32 az a széles EDO vagy FPM modulokat jelenti, illetve az 'SD' az ~ az SD hosszúságú SD vagy EDO modulokat. Mer' ugye olyan átok is volt, ráadásul hol 3.3, hol 5V változatban...
Szóval 386SX kér két SIMM-et.
386DX - 4 SIMM
486 - 4 SIMM vagy egy SIMM32
P1: két SIMM32 vagy 1 SDLáttam föntebb kérdés volt: EDO-FPM korban is volt 'kétoldalas' modul, illetve lap, ami nem szerette egymás mellett a nagy kapacitású modulokat.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Hogyaza ... Ezek a cuccok egy Epox 3VBA+ lapba mentek volna, de ebben a lapban a Voodoo 3 anomáliákat okozott. A win98 telepítés különböző hibákkal elakadt, az acronis backup boot cd lefagyott screen műveleteknél (egér alatt gomb háttér váltás, stb.)
Más kártyával (S3, Gef2, Gef4) nem volt ilyen gond.
Más lapban Voodoo is üzemel. Fene ezeket, hogy ennyire nem bírják egymást
-
válasz
üzenetére
Az nem volt semmi akkoriban. 5x86-on ugy irtam linux alol, hogy a bash script visszaszamolt amig nem vegzett. En meg nem is mentem a kornyekere amig nem zarta le a disket.
Ami alkeresgetos volt meg, amikor cimbora CD-t olyan sebesseggel grabbelte mp3-ba az uj gepevel amivel en a wav-ba ripeltem.
-
arn
félisten
válasz
üzenetére
mongy a dma mod bekapcsolasa is csodakra kepes a winnel, mert nelkule vinyomuveletek alatt megallt a tudomany
az mmx/430tx mar tamogatta.a korai idoszakban en ket esetben talalkoztam haveroknal scsivel 94 kornyeken - 2 gigas vinyoja volt a sracnak, kulso cdiroval, meg kb 95ben vlbs masinanal, o meg bbst uzemeltetett. de kb ennyi.
-
válasz
üzenetére
Van értelme, ha kihasználod az előnyét. Egy jó SCSI vezérlő es 8 disk jól fel tudja pörgetni a dolgokat. Bár egy PATA-SATA átalakító + SSD még jobban és az a korszak röhögve elfér még a régi 60G-s Intel SSD-n.
Raid0 nem olyan CPU igényes. A Raid5 már igen, de kb. az utolsó P4, 939 környékén már azt is röhögve leviszik a gépek 4 lemez mellett.
-
válasz
üzenetére
+ chip RAM, átkapcsolható ROM, 256MB-os CF és pcmcia CF olvasó a file-ok átviteléhez. Ebben a gépben volt 3.5"-es HDD is
Nem nagy durranás, gondolkoztam egy újabb 68020-as bővítésen amihez nem kell durvább táp, venti és más huncutság, de az anyagi forrásokat inkább más irányú gépparkbővítésbe fektettem.Ha már bővítés: Keresek Primot, HT 1080Z-t, homelab és tsai gépet. Ha tudtok valahol eladót, akkor szóljatok.
-
MMIX
addikt
válasz
üzenetére
Egyelőre megtartanám, lehet még jól fog jönni, ha szerzek egy 1200-ast valamikor és pont nincs meg a lemeze.
Fénykép, hogy hogy néz ki, ha lemásolná valaki és az alkatrészszám a fémlemezekről.
Ezek kerültek ki a gépből, hogy beférjen a 3.5" HDD (a kis fehér műanyag egy tüskesorról lett lehúzva, utána elhajlítva). Egy rövid 3.5" HDD szalagkábel volt benne (egy részes, csak "master"), pár cm és a kis adapter egyik oldalán 2.5"-os a másik oldalán 3.5". (ez volt a lapon)A számok gondolom alkatrész azonosítók:
a szürke lemez: 364983
a krómozott lemez: 365015Volt benne egy Samsung 120MB és később csere 540MB IBM DALA-3540
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584, 100% Akksi
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600X / GTX 1080Ti / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(nem az enyém, de dézsa vű)
Mondjuk én már nem szoktam külső elemeket kötögetni a lapokra. Megnéztem ebay-en mi a legolcsóbb elemtartó, de 10+ gépnél már olyan összeg, hogy annyit nem költök ilyenekre. A régebbi gépekben a vinyó adatain kívül általában mást nem szoktam állítani a biosban, azt pedig fel szoktam írni egy cetlire és a gép oldalára, aljára ragasztom. 

DarthSun