Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pikari
üzenetére
A 68010 a 68000 ráncfelvarrása. kb. 10-15% sebességkülönbség van a kettő között. De annyira hasonlóak, hogy 1:1-ben cserélhető a foglalatban a kettő. Nem google, hanem saját mérés és tapasztalat alapján írok a Motorola procikról. (szerk: megtaláltam ) Sokan szeretik őket sztárolni, de az igazság az, hogy bár architektúrálisan jobbak voltak, a Motorola fokozatosan lemaradt. A 68020 amúgy annyira átmeneti volt, hogy a megjelenésétől számítva sokkal lassabban jöttek ki vele a gépek, mint a 68030-cal. Az utóbbiak kevesebb, mint egy évvel később követték a 20-szal szerelt gépeket. Ja és azonos órajelen 50%-kal voltak gyorsabbak. Csak sajnos az órajel maradt a 16-20Mhz-es tartományban még egy évig. Talán egy Sparc vagy PA proci elég gyors lehetett volna. Talán, de annak meg az ára nem volt vicces és ha jól emlékszem azok is a 68030-cal voltak kb. kortársak.
Amit leírsz, az érdekes módon illik az Amigára.
Szóval fejlesztőik voltak (vettek kilóra az Amigával/Amigához) és nem egy elég penge volt közöttük. Ha sorba kellene állítani 85-ben az elérhető OS-ket, akkor a Unix-ok mögé raknám az AmigaOS-t. Moduláris volt, a hardveres cuccokat képes volt detektálni (OK, ez lényegében az A2000 Zorrojával jött rendesen össze) volt GUI, multitask, C-ben írták, tehát elvileg portolható volt stb. Aztán úgy 87-ig még mentek előre és onnan a managementnél teljesen elgurult a gyógyszer. 
68000-át még csak-csak tudtak volna gyártani, de nem költöttek a MOS-ra. Ez rendszeresen okozott gondot, például a TOI-hoz készült chipeknél, vagy az Amiga továbbfejlesztése közben, esetleg a C65-tel kapcsolatban. De most nem citálom elő az összeset, pedig akad még elég sok. Ha még nem említettem volna a szar vezetői döntéseket, akkor most szeretném megemlíteni, mert a beruházásokról sem a mérnökök, fejlesztők döntöttek.

A C128-as összefércelt Frankenstein-ről a management/sales tehetett, a mérnök csak megcsinálta amit mondtak neki. Mondjuk be is dobhatta volna őket a napba, de akkor nem kapott volna fizetést. A TED-ről is, mert a vezetők annak az eredeti koncepcióját teljesen félrevitték. Aztán 87-ben 68000-val adták ki a felső kategóriába szánt A2000-et, ahogy a Mac II is már azzal jött. Mindezt úgy, hogy megvolt a kész proto 68020-szal. Szinte készen volt a ranger chipset is, de azt sem használták fel. Mondtam már, hogy 87-től indult az ámokfutás?

De ezt ne kever össze a technikai lehetőségekkel. Úgy 88-89-ig a technikai limitációk nem tették volna lehetővé a C64 emulációt. A C128, amiből kiindultunk pedig 85-ben már a piacon volt. Ami azért érthetetlen, mert ott volt a sokkal fejlettebb Amiga ugyanabban az évben. Majd két évvel később a C= management talált egy vicces pirulát és

-
válasz
Pikari
üzenetére
Aha, létezett. Macrepot, gardent és társait elég jól ismerem és az, hogy 68k-n fut nem jelenti azt, hogy tényleg megy. Csak annyit, hogy a kód azzal kompatibilis, de lehet, hogy 68030 vagy 68040 kell neki.
A 68020-at a 87-es A2000-hez már akár tudták volna használni. Egészen pontosan elkészült a proto kártya, de a management lehúzta. A korábbi használattal lett volna egy apró gond, mert a létezés és az, hogy tudják-e szállítani nem ugyanazt jelenti. Az IBM is többek között ezen ok miatt választotta a 68k-val szemben a 8088-at. A Motorola ugyanis nem tudott mennyiséget szállítani a release date után, nem volt second source... Pedig ugye a sima 68k 1979-es és a PC-hez 80-ban kerestek procit.
A sebességet se felejtsük el. Egyrészt az órajellel voltak gondok, a 16Mhz nem lett volna elég. A Mac II véletlenül pont ilyen procival jött ki 87-ben, mentek volna feljebb sebességben, de ezt tudták nekik szállítani a Motorolától. Másrészt a 68030-as széria volt a 386-tal nagyjából party-ban. A 68020 inkább a 286-os gépek sebességét szorongatta. Nem véletlenül szoktam az A1200-as processzorát is kritizálni. 92-ben egy 14Mhz-es 68EC020-as gépet kiadni?!?
Az árat boncolgathatjuk, a C64 komplett chipsetét annyiért állította a saját gyárában elő a C= amennyiért egyetlen ilyen proci nagy tételes ára lett volna. Akkor mi lett volna nekik az üzlet az egészben?
A speciális IC-s felvetés azért jó, mert a Mac II a PC-hez hasonló, buta módon közelítette meg a feladatot. Annyival voltak okosabbak, hogy a glue-t berakták 1-2 LSI IC-be. Nagyon sokáig még a Mac II-es gépekben nem használtak semmilyen gyorsítót. Az Apple-nél sem lettek volna hülyék egy szoftveres emu helyett fizikai kártyát csinálni, ha meg tudták volna oldani a dolgot. Az LC gépekhez is jött még IIe kártya, pedig azok 91-ben már minimum 68030, de később 68LC040 procikkal bírtak. Az utóbbiak 486SX szinten voltak. Rájuk nem mondhatod, hogy nem voltak jó fejlesztőik, mert nem sokkal később már rosettáztak.
-
válasz
Pikari
üzenetére
286-os utasításkészletre írta a programozó, de attól kell alá egy 486. Én Pentiumon kiszúrtam hibákat. De tegyük fel, hogy valaki szuperül optimalizálja és egy 486-33 elég alá. 85-ben bármilyen programozót ültettél volna rá nem ment volna az akkori, de még a 86, 87, sőt 88-ban elérhető vasakon sem. 89-ig nem létezett pl. SoundBlaster, hogy legyen hozzá hang. 486 CPU sem. Az árakról pedig még nem is beszéltünk
Ezek sajnos olyan korlátok amiken nem tudott volna segíteni semmilyen programozó.Amit lehetett volna csinálni az egy C64 card, ahogy Apple II card is készült a Macintosh gépekhez. Ez egy részleges gép aminek a billentyűzet-megjelenítő-storage megoldását a host nyújtotta. Csak a PC ott is limitált volna, EGA alatt nem lett volna képes értelmezhető képet megjeleníteni. Az ugye 1985-ben jelent meg, tehát mondjuk 86-ra piacra is lehetett volna dobni a cuccost. A nagy kérdés, hogy a horror drága PC-n ki akart volna 1-200 dolláros C64-et emulálni?
-
válasz
Pikari
üzenetére
Kiegészíteném amit írtam:
133-as Pentiumon amúgy már elment a C64 emu, de a hanggal még néha-néha voltak gondok.
A gondok mindig demóknál jönnek elő amikor csúcson jár a SID/VIC és nagyon pontos időzítés kellene. Ha elolvasod amit linkeltél, akkor ott is csalt a programozó, nem tökéletes az emu. Egy WOR vagy Commandó esetén nem fog problémát okozni, de amikor a látvány/hang párosra figyelsz és nem a reakció köt le, akkor kiszúrod.Az emus ötlettel az a baj, hogyha megengedőek vagyunk és egy 486-ost veszünk alapul, akkor sem jön ki a matek. 1989-ben jött ki a DX 33, de még a 33-as 386 sem volt hamarabb a piacon. A C128 viszont 85-ös.
Ahol bevált az emulálás az a 68040-> PowerPC ugrás volt. PC-re lefordítva kb. egy közepes 486-ról váltottak egy PI szintre és az emuláción futó szoftver kb. 396-os sebességgel futott. Natívan mondva a rosetta sebessége egy 66Mhz-es Power-en kb. megfelel egy 68030-nak. Persze ez is nagyban függött a szoftvertől, mert a program lehet, hogy így futott, de a rendszer hívások már natívan. Mármint ez sem volt teljesen igaz, mert az első PPC kompatibilis System részben 68k kódot futtatott. Ez is egy érdekes téma és nagyon tanulságos, hogy az Almások hogyan másztak ki többször is a gödörből amibe estek.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nem, akkor még nem lehetett megoldani. Még egy 386-os sem tud emulálni egy C64-et, pedig az is már 86-ban jött ki. Még egy Pentium sem volt igazán elég hozzá, a Celeronoknál kezdett elfogadható lenni az emuláció minősége. 133-as Pentiumon amúgy már elment a C64 emu, de a hanggal még néha-néha voltak gondok.
Két működő megoldás létezett. Az egyik egy olyan proci használata ami utasításkészlet szinten kompatibilis volt és csak pár hardveres dolgot kellett szimulálni. A másik amikor elég gyors volt a gép és 2-3 olyan áramkört raktak be amit nem lehetett megoldani emulációval. Kb. úgy, mint a PC kártyák Amigába vagy CP/M kártya Apple II-höz.
A C= nem volt híján a programozóknak. A BASIC-et is továbbfejlesztették elég komolyan. Az Amiga OS-t is írták. Szóval nem ez lett volna az igazi szűk keresztmetszet. A baj az volt, hogy teljesen szétforgácsolták az erőforrásaikat és 1-1 projekten alig tucatnyi ember melózott. Ide tartozik az is, hogy az európai piacon vezető IBM klón gyártók voltak. A2000-ből kettőt is kifejlesztettek párhuzamosan...
-
-
.-..-.
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Sajnos NFS Most Wanted játéknál is bohóckodik a VGA.
A legutolsó és a gyári driverrel is.Illetve van egy hasonló laptopom, csak az nem Intel, hanem SIS chipset-es, de ugyanez a VGA, ott nincs ezzel gond.
Annyi a bosszantó, hogy a SIS nem tud dual DDR módot. Illetve ebben a laptopban van RAID, ami jól jön, mert 32GB-os IDE adapterbe pakolt mSata SSD-ket használok. Így lehetne ebben kettő.Ezen az oldalon találtam BIOS frissítést a VGA-hoz (is) [link] (u:repo, p:repo)
A legalsó sorban ez található:
BIOS 2005-06-30 Increase the graphic quality for 3D markFelraktam és most egyelőre nem mutatja a hibát. Játékban még nem néztem.
Bizakodom ... -
-
.-..-.
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Namost az van, hogy 3DMark 03-nal nem vettem eszre ilyen problemat. De a 05-nel igen.
Pasztazas nem jarhato ut, mert ez egy laptop es a gpu-hoz es chipset-hez egy billentyuzet alatti femlemez van ami alatt az Intelnel megszokott alufolias/szenporos hovezetes volt.
Most hovezeto padra csereltem es igy is ugyanaz a helyzet.Leveve az orajeleket sem lesz jobb 3DMark05-nel.
Amugy 10.2 radeon driver van mobility verziora megcsinalva, de a gyari driver sem volt jobb. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Akkor jól gondoltam a dolgot

Igazából lehet akár 128GB RAM is, csak annak ma még nem sok értelmét látom - főleg amire én használom - bár munkára olykor jól jönne a 64, talán a 128-at is kihasználnám (a 32-t azt ki tudom fogyasztani
)Normális alatt vagy olcsó és elérhetőre gondoltam pl RX 570 8GB, ami van is itthon, vagy valami jó ár/teljesítmény viszonyúra, persze használtan pl RTX 2060 6GB

-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Tehát először van 6 szál, ami az első CPU fizikai 6 magja. Utána megint 6 szál, ami a második CPU 6 fizikai magja, utána az első CPU virtuális magjai, és utána a második CPU virtuális magjai?
Most kicsit letörtél, nmert időről időre felbukkan a fejemben az ötlet, hogy dual socket X99 alapon lehetne valami kevés szálas magas órajeles Xeont csinálni, 32-64GB olcsó ECC RAMmal teletömve, meg bele valami normálisabb VGA-t, és ideális hobbi gép.
Bár, így legalább nem költök rá
-
válasz
Pikari
üzenetére
Azert a mostani geped NUMA problemajanak nincs koze a mult memoria savszel problemajahoz. A NUMA okozott gondot szerveres felhasznalasnal is amikor megjelent es ma is sok kellemetlenseget okoz, nem veletlenul cel az, hogy az egy memoria kontrollerre juto magok szamat noveljuk. Illetve az se volt veletlen, hogy folyamatosan fejlesztve volt a CPU-n beluli adatcsere, hogy ne legyen mindig blokkolva az osszes CPU, ha keresztbe kell kommunikalni. Viszont virtualizalasnal, kontenerezesnel szinte semmi hatranya nincs egy, akar 4-8 foglalatos NUMA gepnek sem, ha figyelembe veszed az architektura lehetosegeit.
szerk: egy BP6 peldaul tokeletesen alkalmas volt arra, hogy ketto lame enkodoljon egyszerre MP3-at, vagy hogy a videolan serverrel az analog tunerkartyarol streamelve tudj kozben framedrop nelkul bitchxet vagy ircii -t hasznalni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nem tudom, mert BP6-om igazából nem nekem volt, hanem a mesternek, és akkoriban sokat jártam oda. Fogalmam sincs, hogy mire használta, de valami értelme tuti volt, ha akkoriban sok pénzért ilyet épített.
Nem tudom 2db milyen procid van, de ha 6 szál a szálak negyede (vagyis 24 szálad van a két socketre) akkor miért ne mehetne 12 szálon? Annyi egy CPU. Ha csak 6 szálon mész, a másik 6 meg csinál minden mást, akkor tényleg áram pocsékolás. Bár nem hiszem, hogy plusz egy terheletlen CPU és egy picit nagyobb lap annyival többet fogyasztana, hogy az jelentős tétel a havi villanyszámlán.
"van rajtuk ps2 port, com port, néha akár lpt is" - egy rakás olyan port, amire ma az átlag usernek semmi szüksége sincs. Most csak magamból kiindulva : PS2-es egerem/billentyűzetem 20 éve nincs. A com portra semmim sme volt, LPT-t meg nyomtató használta (a '90-es évek végén), illetve még C64-esek floppy drivejait lehetet rákötni egy spéci kábellel.
Az Asrock B560 Pro4 lapomon 6db SATA van (jó, nem túl sok) három M2-vel egyetemben, igaz az egyikbe csak wifi megy, de ez akkor is 8 rácsatolható eszköz.
Ettől persze még én is szeretem a gazdagon felszerelt lapokat, csak amit leírsz, hogy mennyi hátrányuk van, úgy látom, hogy több a pain mint a gain. Egyedül tényleg az olcsósága meg az olcsó RAM szól még mellette.A Ryzen HEDT cuccok nem biztos, hogy olcsóak lesznek
, az Intel HEDT cuccai is aranyárban mennek, az ilyen I7 5820K, 5930, 5960X még mindig meglepően drága, a 7th genesekről nem is beszélve (pl I9 7980X). -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
A maga korában egy átlag usernek tényleg nem sok értelme volt. Maximum akkor ha történetesen sokat konvertált vagy ilyesmi, és nem volt baj, ha közben a gép használható maradt.
Ne felejtsük el, hogy ez az időszak a PII alapú Celeronok és korai PIII-asok ideje, amikor ha elindítottál egy nagyobb konvertálást, akkor lement a nap mire végzett, és közben még mp3-at sem nagyon tudtál hallgatni, jelentős lassulás nélkül, nemhogy mondjuk játszani.
A szerver üzemeltetés már csak azért is érdekes kérdés, mert ez kb 1999, akkoriban pedig a lakosság (aki olcsón akart szerverezni, nyilván nem a komoly szervertermek) elenyésző részének volt hozzá szélessávú internetkapcsolata.Valóban a kései K7 időkben már lényegesen többet ért a második proci, mivel az Intel addigra a HT-vel már igyekezett a két szálat a mainstream vonalba is berántani. Ennek ellenére még a Pentium D805-el is csak úgy tudtam kihasználni érdemben a második magot, ha konvertáltam/tömörítettem és közben játszottam.
2009-ben az Athlon XP-t nem azért cseréltem le, mert már a játékok durván profitáltak volna a két magból, hanem az SSE2 hiánya miatt. És pont ezért volt eléggé rossz a Phenom 9500, mert 2009-ben még alig akadt valami ami profitált két magból, - pláne meg négyből - de sajnos ehhez képest alacsony volt az órajele, a korábbi gépem meg szét OC-zva egy magon elverte. Így történt az, hogy - főleg eleinte - a 2003-as gyártású (de 2002-es alapú) CPUmat gyorsabbnak éreztem mint a 2008-as CPU-t, ami ráadásul papíron felsőbb osztály is volt. Aztán ezt cseréltem 2C4T-re, a HT ismét nagyot alkotott, és a növelt IPC meg a 3500MHZ-es órajel valóban jókora előrelépésnek érződött a I3 4330 mellett.Hiába volt már 2005-ben kétmagos CPU, ténylegesen a 2010-es évek elején vált csak "kötelezővé" a második mag. És hála az Intel magpolitikájának (ami fejlődési szempontból nem volt előremutató, viszont skippelhetővé tett egy csomó generációt), kb 2021-ig négy szál mindenre is elég volt. Meg lehet, hogy még most is elég nagyjából.
A 8th gennél emeltek meg kicsit a fejem, amikor növelték a magszámot, de végül a 10th gen I5-re mondtam azt, hogy itt már azért háromszorozzuk a szál számot, jobb IPC, magasabb órajel, erre már érdemes váltani. -
válasz
Pikari
üzenetére
Szerintem teljesen félreérted a BP6 célját illetve hogy mit képviselt a maga korában.
Egy szó szerinti megfizhető kétprocis lap volt, az első a műfajban, amivel költséghatékony szervert / munkaállomást lehetett üzemeltetni.Itt egy jó kis recap videó.

-
válasz
Pikari
üzenetére
A saját bevallásuk szerint sem konzolt akartak alkotni. Az erősen marketing szagú oldalukat itt lehet elérni: [link]
Mondjuk kérdéses mennyire hihető, mert eleve bullshittel indítanak.
It was possible to buy a personal computer before 1981, but for anyone other than a devout hobbyist, there wasn’t much point. There just weren’t many applications to compel the average consumer, student or business executive to own one. That started to change in August 1981 with the introduction of the IBM 5150 Personal Computer.
Az a pár százezezer C= PET, még több TRS és sok-sok Apple II, na meg az összes többi csak dísznek, meg hobbistáknak való volt. Aha, persze... Mintha nem a Visicalc vette volna vállára például az Apple II-őt.
A CHM-es interjúk objektívebb képet festenek. Sajnos nem találom amiben a fejlesztés egyik vezetőjének az interjúját írják le. A lényege az volt, hogy lefelé akartak támadni, mert féltek, hogy a kis gépek fokozatosan elveszik az ügyfelek azon részét akik time sharing-et használtak, de elég lenne egy micro gép is a munkájukhoz. Jól látták, mert ez történt, csak ugye a saját, darabokból összefércelt PC-jük kelt életre, majd fordult ellenük.

szerk: Amit kerestem nem találtam meg, de ez is érdekes lesz. 81-ben a jövőbe próbálnak látni, többek között szerepel az IBM-es PC mögötti vezető is: [link]
De magáról a DOS-ról egy jó olvasni való: [link] Az érdekessége, hogy az x86 elsőséget elég hamar megkérdőjelezi. Ahogy az is jó kérdés, hogy DOS kompatibilis gép hamarabb létezett, mint az IBM PC?
Microsoft proposed licensing “86-DOS”, which had been written by Tim Paterson at Seattle Computer Products (SCP) for their 8086-based computer kit because the 16-bit version of CP/M was late.
A két idézet összevetése felveti a győztes általi történelem hamisítást.

Igen, a macskás videók. De már a korai nagygépekre is írtak játékokat, majd az éppen elkészült neten játszottak... Ez már csak ilyen

-
cbmfan
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
ezzel nem értek egyet. több tucat S370, Slot 1 és Xeon lapom volt és van is különböző chipsetekkel, néhány kivételével mind működik. pl. van egy MSI 694D ami 14 éven keresztül ment mailszerverként egy iskolában megállás nélkül, az egyetlen hibája két épp, hogy pupult kondi volt amit cseréltem. és ha jól sejtem nem vagyok egyedül a véleményemmel.
eredetileg két Mendocino Celeron vagy egy 100 MHz FSB-s PIII amit támogat, az a tippem, hogy azért mókolták, hogy menjen benne PIII párban.
(amúgy Xeonnak, Xionnak vagy Zionnak mondják helyesen? én mindig Xeont mondok, de egy totál ismeretlen piacon mással beszélgetés közben próbált kioktatni, hogy Zion a helyes, de diszkréten el lett küldve a búsba persze. vagy ez olyan mint a Pentium-Pencium téma?)
-
válasz
Pikari
üzenetére
frescho jól mondhatja, illetve az is lehet, csak én bénáztam, de nem tudtam tuningolni. A saját hibámra azért gondolok, mert nekem 900-as Thunderbird-öm lett, nem az Athlon Classic-ból volt 900-asom, szóval a TB meg elvileg mehetett volna 1000 MHz felett is.
jokeph: Nekem 2005-2006 környékén esett be egy GF3 Ti200 ideiglenes kártyának, sajnos annyi időre se lett jó, mint amit terveztem vele, mert használt túlhúzott volt, és szinte azonnal megdöglött nálam. Másrészt esztétikai élményt nyújtott, szép volt fizikailag az a kari nagyon, ha működött is volna rendesen, talán eltettem volna fiókba, miután már nem kellett volna.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Erre jutottam én is. Ha van egy erős procid, jó lesz a játékélményed gyengébb VGA karival is, legfeljebb csökkented a felbontást; de lehet bármilyen jó VGA karid egy gyenge procival, ott a játékélmény sosem lesz jó.
Aztán mondjuk hamar kevés lett a 900-as Athlon is. Az első játék, ami erősebb procit igényelt volna, a Deus Ex volt. Annak legalább másfélszer ilyen erős proci kellett volna. (GOTY kiadás valamikor 2001 tavaszán jött ki a Deus Ex-ből asszem.)
-
válasz
Pikari
üzenetére
Új gépet építettem, és proci tekintetében nekem lett a legerősebb gépem ismerősi körben, mert 900-as Thunderbird-öt vettem. Azt imádtam is, látva mások mire mennek a saját kis 300-800 közötti órajelű, többségében herélt (Duron, Celeron) procijukkal. De a pénzem elfogyott, és a jó proci mellé valami gyengébb VGA kari kellett.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Az MSX technikai felépítésében jobb volt, mint az első PC. Pont a 80 karakteres kijelző és billentyűzet terén nem, ami az üzleti felhasználóknak számított.
Az IBM-nél amit jól csináltak az a corporate előírások mellékterméke volt. A hardveres alap az semmiben nem volt nagy szám, de hihetetlenül jól ledokumentálták. Szinte olyan szinten ahogy egy szabványt szoktak. Akkor a hardver nem volt levédhető, így a doksi alapján bárki lemásolhatta könnyedén. A szoftver oldalon is ugyanígy dokumentáltak és bár maga a kód védett volt szabadalmilag, de ugyanolyan funkciókat nyújtó BIOS-t bárki írhatott a doksi alapján. Ez volt amúgy általában az egyszerűbben, gyorsabban megugorható. Az oprendszerre (DOS) meg nem kizárólagos szerződést kötöttek, hogy olcsóbban hozzájussanak. Ez Gates okos húzása volt, ő tanult abból az üzletből amit Tramiellel kötött a BASIC-re, az IBM-nél meg valaki spórolt pár ezer dollárt...
A szuper ügyes IBM a lassú fejlesztéseivel 1986-ra egyértelműen elveszítette a PC piacon a vezető szerepét. '87-ben bepróbálkoztak az MCA-val, de a 9-ek bandája nem kért belőle.
arn: A fenti neked is szól. Az IBM nem alkotott igazán jó gépet, nem is ők vitték sikerre. Amikor sikerült végre több PC-t eladni, mint Commodore-t addigra már a klónok a Compaq vezetésével vették át a zászlót. Az igazi erő a sok klón egymás közötti harca volt, mert ezért indult hirtelen fejlődésnek a PC. Nem csak pár cég, hanem több tucatnyi harcolt egymással. Egymástól vettek át fejlesztést és rá voltak kényszerítve a gyors haladásra az élen. A többséget adó bolyban pedig kegyetlen árháború ment, így történhetett meg, hogy 4-5 év alatt (86-hoz képest értve) a PC-k ára akkorát zuhant. A 80-as évek végére már az Amiga/Atari szintjén volt. 90-es évekre meg már ár/érték tudásban is odaértek.
Miért a PC-vel történt ez meg? A szorgos hongkongi, meg tajvani gyártók másoltak volna mást is, de azok zárták a lehetőséget hardver, szotver és jogi oldalról. Vicces, de a C= gépeket pont a chipset miatt nem tudták másolni, mert azt maguknak gyártották és nem adták el senkinek. A PC-hez meg szabvány, elérhető áramkörök kelletek, tehát bárki tudott építeni egyet.
sidi: Mert az IBM-nél 85-ben is alkatrésztemetőként hozták ki a 286-ost. [link]
-
válasz
Pikari
üzenetére
Műszakilag elavult volt már amikor kijött az egész. Az MDA éles karateres képe semmivel nem volt jobb, mint egy Apple II vagy CP/M 80 karakteres kártya+monitor páros. Gyakorlatilag az irodai gépek specifikációját másolták össze szolgai módon és adták el IBM PC néven. A saját ötletek hiánya ott is látszik, hogy mivel a CP/M-nél standard módon nem volt, ezért az MDA-nál ők sem oldották meg a bitmap grafikát. A CGA és MDA továbbfejlesztése olcsón, gyorsan megoldható lett volna, ahogy van rá külsős példa. A Hercules cég MDA továbbfejlesztése kvázi szabvánnyá vált. Hiába jelent meg az XT előtt, egész egyszerűen az IBM belső tehetetlensége nem tette lehetővé, hogy átvegyenek mástól fejlesztést. Ebbe a corporate tempóba sikerrel bele is buktak.
sidi: Két baja is van az alkatrész temetőknek. Az egyik a hibaarány, a másik az ár. Pedig cégen belül le is tudták volna gyártani. Láthatóan akkor kezdett el leesni a PC-k ára jelentősen amikor pár cél IC-be integrálták a sok-sok TTL IC-t. Mondjuk ez alapján pontosítanom kell, mert nem PC, hanem IBM féle PC ekézésről van szó. A PC minden féle gépet jelentett, csak az IBM kisajátította. Na tessék, ezt is ellopták... Ráadásul pont a modularitás miatt lehetett volna részenként javítani, csoportoknak kiadni. Volt rá emberük, mert 150-en kezdték a fejlesztést, mégis a corporate az corporate...
Amit linkeltél azon pont ott van egy IC-be sűrítve a fél XT alaplap. Vesd össze ezzel, nekem ezzel van a bajom: [link]
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Van akit a hangja zavar, van akinek nincs vagy nem működik már.
Itt éppen megy még a 85 MB Conner, bár hangja az van rendesen, de engem nem zavar,
inkább az, hogy egyre több a BAD szektor, itt-ott megáll olvasási hibával, akárhányszor nekiesek, a Scandisk egy idő után feladja, lehet újra kéne formázni... -
-
-
vrob
aktív tag
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem ilyen volt, egy komplett külső egység.
ISA 8 bit kontrollerrel:
https://www.recycledgoods.com/sony-se-so-9202-3-sony-isa-controller-card/
Rettenetesen stabil és megbízható volt.
Spéci kábel volt hozzá, baromi sokáig kiszolgált a kontroller kártyával együtt.
Sokáig nem mertem szétszedni. (tökre high-end technológia volt akkor) Csak később, miután ez megtörtént láttam, hogy sima belső IDE CD-ROM-ot rejt a doboza
E miatt le is maradtam valami korai Linuxról, mert az sajnos nem látta a kontroller kártyán keresztül a CD-t. -
.-..-.
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Elég lenne, a lényeg, hogy ne pörögjön annyit a venti.
Win98-ban tudok ilyet csinálni, hol lehet ezt beállítani?envagyok, petakpa1:
Nem pontosan értem ennek a mod-nak a működését, de gondolom valami HW id-t pakol az inf-be, igaz?
Win98-ra találtam Omega driver-t, azzal beindult a VGA, de majd megnézem ezt a megoldást is.Alacsonyabb TDP-s NW cpu-k után kutatva futottam bele ebbe a 2002-es hírbe: [link]
Hááát ...
-
.-..-.
tag
válasz
Pikari
üzenetére
1. Sajnos nem találok gyártói oldalt.
Ha jól veszem észre a dolgot, akkor a mobility Radeon driverek valami moddolt cuccok lehetnek, mert az Amd oldalán a Legacy részben is csak a desktop vonalhoz találok drivert. Vagy valami laptop gyártó specifikus dolgok talán?
Ez amúgy egy Chilligreen D47EV laptop, de Clevo D47EV néven is látom a neten, illetve a Clevo szerepel az alján a cimkén is.
De én nem találok gyártói pakkot ehhez.2. Van egy Pentium M cpu-m nekem is, de az s479. Csak megpróbáltam, hogy belemegy-e, de valóban 1db pinnel több van rajta. A jelölt saroknál a s478 esetén 2db pin hiányzik, a s479-en csak 1db, így egyetlen pin miatt bele sem helyezhetó, még próbából sem.
Csak NW magos mobil P4 támogatott, max valami olyasmit kellene találnom 533 FSB-vel.. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Fura, ha nincs, mert úgy 2001-ig játékokban is számított valamennyire, mondjuk egy 1 GHz-es PIII vagy Athlon esetén 1-2 fps előnyt vagy hátrányt jelenthetett, milyen hangkarid volt, és akkor többet ért az az 1-2 fps, mint ma.
Én például a Deus Ex (2000) esetén biztosan trükköztem valamint a hangkari/k terén, csak már nem emlékszem, mit, de lehetett vele nyerni egy kis extrát (900 MHz-es Athlonom volt).
Ha esetleg volt valami ilyesmi cikk, az Unreal és az Unreal Tournament idejére saccolnám, mert akkor aztán meg pláne többet érhetett az ilyen -jó esetben- 733-as cerkákkal pakolt játékgépek korában. Mikor a Celeron 300A volt a belépő szint.
-
-
-
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Ez csak részben igaz, mivel ma már számít a gyorsítótár mérete is, régen 3-4MB elég volt, akkor mindig pattogósabb volt az i3. Kb. a 8. gen Intel procik óta elég magasak a turbó órajelek i5/i7 prociknál, így nem lassabb egyik 6-10 magos proci sem, a nagy L3 gyorsítótár pedig ma már kell az AAA játékokhoz, mert 16-20MB között kérnek ma már a jobb játékok. Napi könnyebb használatra egyébként nálam is elég a Tiger Lake i3 proci, 16GB 3200MHz-es CL20 Fury ramokkal.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Kimondott probléma nem volt vele, azaz annyi hogy nekem sapphire nitro rx480 4gb-osom volt és arra raktam rá az rx580-as biost. Igazából egy kályha lett tőle bár lehet előzőleg is az volt. Valahogy alulméretezték a hűtést. Az tény hogy megjárta a bányát, akkoriban még asszem 45eft volt. Olyasmi volt mint egy R9 380-as, totál ugyan az az érzés hogy itt egy dupla ventis kályha, ment, működött, teljesítményre rendben volt de melegedett és hangos is volt. Zárt házba nem volt ideális.
Most aprón vettem egy powercolor vega56 referenciát 32eft-ért postával ami szerintem jobb vétel meg minőségibbnek is érződik. De persze nem gyárilag mert be kell állítani, alapból az is kályha és éppen csak GTX1070 szint, pasztázás és alulfesz kell neki hogy erősebb legyen. Egy jobban sikerült RX580 az jobb vétel lehet mint egy alap száradt pasztás vega.
Viszont vega eggyel újabb tech és azért az is számít valamit. Azaz dx12 támogatása kicsivel magasabb, meg valamivel jobb a video decoder is bár vp9-et ez sem tud normálisan.KROK640
Azt hogy az utolsó bokorban is rx580-asok nőnek ki, még a kínaiak is tonnaszám gyártják újra és újra. Szóval inkább vennék bányász P106-ost (szokott lenni 10eft-ért is!) meg valamit ami képet és videógyorsítást is ad mint rx580-ast.Hozzáteszem nekem kifejezetten bejönnek a referencia blower hűtések, meg amúgy a totál egyszerű kinézet. A ház amibe került SP és igen rossz szellőzésű, szóval itt egyértelmű előny a blower hűtő. Táp azt meglátjuk milyen, a 250w-os GTX580-ast nem bírta el háát vega is határeset lehet, jó lenne ha nem kellene azt is szereznem bele. Mondjuk shaderekkel fix 60fps-en lehet nem fogja meg a minecraft annyira hogy gond legyen belőle. A mostani RTX3080-as FE is szerencsére bár nem blower de logikus módon felfelé tolja a levegőt a házhűtő és táp meg kiviszi.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Végigpróbáltam mindent és hát lap nem tudja sajnos kezelni. Se régi driverrel se sehogy.
Viszont azt biztosan ki kell próbálnom hogy uefi kártyát hogy kezel.
Még gondolkozok mi legyen, igen sok jót találtam aprón. CMP40hx (RTX2070) meg mellé egy P600/P400. Bár ez drága dolog (50-60eft), van vega56 is az meg igen jó ár/teljesítményű és jól beállítható teljesítményre. (30-40eft) GTX780ti is van fent ami érdekelhet de kepler nem jól öregedett, nem az igazi ha esetleg modern játék is szóba jön majd. Megvárom a következő lomizást és annak fényében azaz bevételétől függően választok kártyát. RX5/480 és variánsait nem szeretnék, túl kommersz bár ki lehet fogni olcsón azokat is.
Ésszerűen p106+p600/p400 lenne jó az kijöhet 20eft-ból és kis moddal GTX1060 teljesítmény azért elég jó. -
válasz
Pikari
üzenetére
A 6970-hez kepest az
Amikor 70-80 fokot mutatott a szenzor a 6970-hez, akkor ennel a kartyanal csak 45-50-et, amikor 90-100 volt a 6970, ez akkor kezdte kostolgatni a 70-et.Szerk: az iMac-ba MXM-es GPU ment: https://vi.aliexpress.com/i/1005005104995584.html?gatewayAdapt=glo2vnm
-
válasz
Pikari
üzenetére
Mar nincs hasznalva a gep. Ahogy kijott a hir az elozo novemberben, hogy nem lesz nagy meretu kijelzos ARM-os iMac, le lett cserelve egy frissen megjelent uj iMac-ra. Persze, most megint jottek olyan pletykak, hogy lesz nagy iMac
...Szerk: foleg azert lett ez valasztva, mert miindenhol azt irtak, hogy a 6970hez kepest egy jeghideg valami. Jatszani mondjuk nem is akartam rajta, de nem baj az, ha nem fut valami folyamatosan ezerrel, mikozben megy a jutub.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Abban mi a retró? A PCI, AGP, SDRAM, ATX vonaltól lehet szabványokról beszélni az iparban. De kb. ez az ahonnan már nem retró.
Az almásoknak a szabványosítás kitaposásában nagy szerepük volt. Jobs jól felismerte, hogy szabványos megoldás amivel kiváltható a saját megoldásuk (NuBus, ADB) amit mindenben, mindehol használni kell. Korán adaptáltak mindent és benne volt a kezük a szabványok kidolgozásában. Sokszor túl korán, mert még nem volt hozzá eszköz, de így el tudták horror áron adni, de ez másik téma.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Na ez így érthető. Szóval esélyes hogy nem számoltak azzal hogy én legacyben fogom használni kis címekkel. Régi driver nem is rossz ötlet. Megnézem mit csinál az eredeti nem arc-okhoz szánt driverével (ugyanis összemosták a két drivert, az arc-oknak meg keményen kell a above4g/rebar)
Igen jó lett volna ez az irisxe low end gépekbe ha működne normálisan. Talán best buy is lehetett volna. És mindezt egyszerűen kukázták pár éve ebben a formában. Dell T5810 kezeli rendesen de az már 4gen ég is föld. -
válasz
Pikari
üzenetére
Pont a Commodore-t hozod fel aminél még magukkal is nyomokban voltak kompatibilisek? Ott Tramiel után a management üldözte az értelmes embereket és lopták kifelé a lét. Az volt a csoda, hogy az Amiga és a C64 eddig a felszínen tudta őket tartani. Nézzük inkább az Apple-t.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Mondjuk logikát nem találtam benne hogy mihez miért kell pl:
Tesla C2075 6gb-os és megy vígan, de nem is támogat nagy címet
Tesla K20C 5Gb kötelezően kell az above4g, rebart tudja
Tesla M40 12Gb szintén kell az above4g, rebart tudja
AMD V540 above4g kell de rebart bekapcsolva a gép nem látja
Asztali átlagos 4,6,8gb-os kártyáknak meg nem kell. De pl RX580-as 8Gb-vel meg megy a rebar pedig nem is támogatja hivatalosan.Iris Xe Max-nak kell bár talán az miatt mert arra lett írva drivere amúgy az csak 4Gb-os.
Az error amit a driver automata telepítője dob:
2024/10/19 19:04:18.401|ERROR|The "PCI\VEN_8086&DEV_4905&SUBSYS_00000000&REV_01\6&1409625&0&00080018" device has problem. Device manager error code: "12". ||
Igazából azt nem értem hogy miért nem az OS kezeli ezeket a címeket, mi a fenének kell egy modern rendszernél bios szinten támogati valamit.
Távoli eléréssel vagyok rajta azaz hála a jó égnek biost nem érdekli hogy van-e videókártya vagy nincs.
Nem tudom mi lenne rá a megoldás. A legjobb választás lenne ez a videókártya a célra, hiszen AV1-et tud, keveset fogyaszt, minecraft is megy rajta bőven. -
válasz
Pikari
üzenetére
Above 4g nélkül hogyan mentek volna a nagyobb kártyák?
Nekem lenovo d20-asba ment minden ilyen kártya. (Igaz az dual 1366 volt)
Iris xe-nek nincs normális értelemben vett biosa. Azaz semmilyen gépben nem ad képet biosnál. Driver tölti be rendesen. Nincs jelentősége hogy uefi vagy legacy, windows adna neki erőforrást ha tudna nagy címet.
A lap biosába kellene feltölteni.KROK640
Keresek másikat bele, mert amúgy elég erős az is Minecraftra. -
válasz
Pikari
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, ez így érthető.
LBA mód működését le lehet írni egyszerűen és érthetően?
Lehetséges, hogy a CF kártyák és az IDE SD is mérettől függetlenül csak LBA módban akar működni?
Lehet ezt nem érti egyes brand gépek lepusztított BIOS-a...
Soha nem fogtam fel, mi a gondja a Samsung 386SX-nek egy 32 MB-os CF kártyával, miközben az egy mezei 286-oson helyből megy, amin teljes BIOS van. -
válasz
Pikari
üzenetére
PCIe 1 és 2 sem mindíg veszi az adást a korai PCIe kártyákkal. A brand Q35 pld nem mindegyikkel indul. Viszont akár a korábbi ill későbbi nem brand lapok bármelyik PCIe verziójú videoval is indulnak.
Pld a Zen(sima, nem brand) akár a 6600GT- vel is simán fut, a sokkal korábbi Q35 pedig fekete képernyőt ad.
A brand megoldások az egyéb inkompatibilitások mellett esetlegesen a VGA használhatatlanságát is magukkal hozták.
Persze ennek pénz begyűjtési okai is vannak, csak a saját alkatrész, jó drágán...
Régebben is ódzkodtam a brandtól, ma meg már főleg, csak a saját system szerint összeválogatott diszkrét alkatrészekből épített gép lesz megbízható.
Persze nekem is van pár brand gépem, ingyen jöttek, úgy még elmegy, ha esetleg mégis ki kéne dobni, ha extrán kiidegelne... -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
A HD4200-as integrált VGA anno nekem meglepően jó volt, Phenom 9500 mellett hozta legalább a 3200+ Barton + 7300GT sebességet.
A Burnout Paradise pl simán ment vele 60FPS-el 1024-ben.Mindezzek együtt én is inkább a kései C2D/C2Q-kat választanám, Phenomból csak esetleg egy 980BE vagy az X6 ami elcsábítana. (na meg persze ha tuningolni akarok akkor a Phenom II 42 TWKR Black Edition
) -
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Hát, fene tudja.
Sokféle IGP-s lapot nyaggattam manapság, egyiknek sem volt kép problémája, 1600*1200-on, ez a benchmonitorom (Samsung Syncmaster 204B) natív felbontása.
Ilyenekekkel teszteltem:
nVidia: GF4MX, GF6100, GF6150SE, GF7025, GF 7100 és GF8200.
Intel: Extreme Graphics 2, GMA 950, GMA X3100, GMA X4500 és HD630
ATI: HD3200, HD4250, Radeon R7 (A10-7800 APU)
És az unicum cucc a cégére:
VIA S3UnichromePro - na ez tényleg gyalázatos.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Ebből elég sok a belépő/olcsó lapok aránya, ami pont értéktelen is marad hosszabb távon. Minimum középkategóriás lapnak van értelme retróhoz is, mert jobban hullanak a lapok mint a 90-es évek végén, ott ha kicseréled a régi kondit szinte örökké menni fog a PII/PIII-as alaplap.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Azok az ocsmány IGP-k nem voltak ám olyan rosszak.
Legalábbis, játékban jók voltak, az Intel e téren mindig is le volt maradva mint a borravaló, cserébe a CPU-ik izmosabbak.
HD3200-al évekig elvoltam (Asus M3A78-EM2 - AM2+), Opteron 1381 mellett (előtte Athlon II X2 240), 4 GB DDR2 rammal és 5400 RPM-es HDD-vel.
Uccsó upgradeként egy Gigabyte HD5670 1 GB GDDR5 VGA-t kapott, azzal megint elvoltam pár évig.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#109616Fücsök007:

Az említett lappal sosem volt ilyen gondom, és az AM3+-os MSI 970A GAming Pro Carbon-al sem - igaz, ez egy utolsó szériás AM3+-os lap, még M2 nVME slot is van rajta.#109618Pikari: ezt simán aláírom !
#109617envagyok: akár. Azért s775-ből nem mindegy, hogy melyik korszak.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
A többségével egyetértek, de minőségi AM3 lappal ezek a problémák nem jönnek elő ha késői bios van rajtuk, az integrált vga-s szutykokat pedig ajánlott kerülni alapból, ahogy a belépő kategóriás lapokat is. Ma pedig az már nem releváns, hogy Intel kicsit gyorsabb, mivel ilyen alapon ott van rengeteg Z77-es lap jó DDR3 támogatással és PCI foglalattal, amibe rakható i7-3770K és natívan megy rajta XP mellé az IGP-je is XP kompatibilis, így önmagában elég korai XP-s játékokhoz! Attól még, hogy egyesek járatnak QX9650/QX9750 (ES-példány létezik!) procikat 4,2GHz-en X48-as lapban nem jelenti, hogy van is értelme, mivel minimum Vista 64-bit vagy Win7 64-bit dual boot-os gépként van értelme, oda pedig már i7 kellene.
-
arn
félisten
-
válasz
Pikari
üzenetére
Erre tudsz hozni valami doksit? Mert en ezzel soha nem talalkoztam. Van driveom, ami az RW elotti idokbol van (a korabban itt is mutogatott IBM), nem is olvassa az RW lemezeket. De nem olyan regen, 48x sebesseggel megirt vadonatuj lemezt, azt siman viszi. Ez nem LD, ahol ez tenyleg probelma.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Megnézem mennyi az annyi... 3325 stabil, nemrég kinéztem a nappaliba, fut a Q2 demo még. Ahogy fentebb említettem, adok neki mindjárt rendesen, fel kell vennie a versenyt az előzőleg tesztelt AMD- vel. Az E5200- al is elég jól megy, persze a dualcore Phenom-II ellen majd az E8500 tudja felvenni a kesztyűt.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Tényleg... Na ezentúl féltve őrzöm őket. Fene se tudja mikor lesz rá szükség.
KROK640
Valahogy úgy olvastam én is, i7 és W széria Xeon 24Gb ram. 55/56xx xeon meg a csillagos ég, pontosabban amennyit a lap még elvisel specifikáción felül.
De azt persze nem írják milyen szervezésben (rank és bank) meg milyen méretben és órajelen. Hiába pakolnék bele 1db 16gb-os 2rx4 ramot valószínűleg nem menne vele. 8Gb-os modulok elvileg mennek de majd meglátom mit tud. Annyi biztos hogy 920-assal is próbálom meg majd a nagy dög 5690-essel is, nem lennék meglepve ha a 8gb-osokat csak a nagyobbik kezelné.
DDR2-ből olyan 40-50 modulom van, a 2Gb-osokból is volt ennyi annyit gyűjtöttem de eladogattam még ilyen 2eft-okért amikor még ért valamit.
Ha nagyon kell akkor érdemes keresni ömleszve ilyen száz darabosat, néha ki lehet fogni aprón vagy rá kell kérdezni nagyobb eladóknál. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ó, hát persze a Copper az már más világ, főleg 1GHz környékén.
Van amúgy egy 533/133- as Katmaim is, de az csak az egyik BE6- ban indul. A másik kettőben elsőre le kell vágni az FSB- t másik procival 100- ra, csak utána lehet plusszolni a behelyezett 533- assal.
Nemgond, mert az 500- as is fut magas FSB- vel, bár 5x133- al még nem próbáltam, de az Intel szívós, valszeg azt is bírná.
A Katmai ahogy említettem, a gagyi összeomlós cerka helyettesítésére kiváló, ha valaki robosztusabb teljesítményt szeretne a korszakból. Ráadásul a jobbik BE6- ban 600- on is megy, úgyhogy nincs verseny, csak azonnali kiütés. -
válasz
Pikari
üzenetére
Ez fura, nem hallottam még ilyenről. Részvétem. Szerencsére ez az eddigi üzleteimet nem befolyásolta, és majd ügyelek rá hogy ne vegyek tőled semmit, úgyse tudnád elküldeni.
Amúgy régi fajta otp kártya lol, azért mozdult egy nagyot a fintech előre azóta mióta az otp volt a menő. Csak azért nem mondtam még fel a számlám, mert arról fogom fizetni a házhitelt. -
válasz
Pikari
üzenetére
Ez jó nagy hülyeség bocsi.
Az utolsó 50 tranzakciómból szerintem 2-3 ember volt aki ne tudott volna foxin küldeni.
Illetve mezei Paypass van az automatákon, minden, forgalomban lévő bankkártya támogatja, de szerintem a felvilágosultak telefont érintenek ahogy én is, azt se tudom hol a fizikai kártyám.Nagyon sok cuccot vettem igazi vidékimenektől is, senki sem nyígott még azért, hogy ez a teknika meghaladná a techológia civilizációs képességeit.
Illetve küldeni is csak foxival szoktam (lévén az van a ház aljában), ez sem szokott gond lenni.
Illetve az én avatárommal mernék mást használni?
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Yuan Yuan Radeon 9600 képe kifogástalan 1600*1200-on iss.
Ugyanez elmondható a Sapphire X1650/X1950/X2600XT-ről is. (AGP, DVI-I to DSUB).
Némelyik noname GF2/4 MX-ről viszont ez nem mondható el, egyszerűen ratyi képet ad bármely felbontáson.
Bezzeg az Asus V3800M.... az pöpec, pedig az "csak" egy Riva TNT2. -
Yutani
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ati kártyákkal kb. az R300 óta foglalkozom, és nem volt sosem gond a képpel CRT-n. Láttam sz@rt is, azok mind dzsunka gyártóktól származó vackok voltak. Most is van egy GF2 MX400 a tesztkonfigban (a fentebb taglalat Asus A7N266-VM lapban), és igen vacak a képe az LCD monitoron VGA bemeneten.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3630,100% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Samsung Galaxy Z Fold4 Graygreen Duplakijelzős produktivitás, 120 Hz, Garancia 2026. 03. 22-ig
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Szóval fejlesztőik voltak (vettek kilóra az Amigával/Amigához) és nem egy elég penge volt közöttük. Ha sorba kellene állítani 85-ben az elérhető OS-ket, akkor a Unix-ok mögé raknám az AmigaOS-t. Moduláris volt, a hardveres cuccokat képes volt detektálni (OK, ez lényegében az A2000 Zorrojával jött rendesen össze) volt GUI, multitask, C-ben írták, tehát elvileg portolható volt stb. Aztán úgy 87-ig még mentek előre és onnan a managementnél teljesen elgurult a gyógyszer. 

Ezek sajnos olyan korlátok amiken nem tudott volna segíteni semmilyen programozó.

DarthSun