Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Idealista vagy
Volt is, van is motorom kb 40 éve, jó dolog, szeretem, de olcsónak nem mondanám.
Nézz kicsit körül, kellékek (cdozma, ruha, sosak) kisebb vagyonért mennek, szerviz iszonyat drága, és ugyanúgy viszed műszakira, fizeted a kötelezőt, mi t egy autónál.
Krosszmotor szezononként minimum 100k a szerviz, ha te csinálod: gumik, lánc, olajcsere üzemóránként, de ha szivárog a teló, tegyél hozzá még 1x annyit.
Múltkor a 22 éves BMW R1200C-ben tönkrement az ABS, gyári szervízt meg se mertem kérdezni, kb 600k lett volna a javítás.
Abból 3 voodoo5-öst veszel, és ez csak egy átlagos szervízköltség.
Spórolni nem szabad, mert az életed kockáztatod vele.Horgászat.
Ott is nézd meg a felszerelés fogyóeszköz árakat, plusz horgászengedély országos+területi, magántónál +belépő+ha kifogod, a hal ára.
Meg gondolom nem a szomszédban van a tó, oda elautózol, ha nem fogsz semmit, akkor az a pár ezer ft el is ment a semmire, olcsóbb a boltban megvenni.Régen repülőmodelleztem, nagyon olcsó akkor se volt, de most egy nem játék belépő modell 7 számjegyű, mire feláll, aztán elég egy rossz mozdulat, és megy a lecsóba. Múltkor elmentem a régi klubomba, aztán nem győztem hüledezni, mikor mondták, hogy ez 1 millió, az 2 millió.
Szóval ezekhez képest egy voodooért, vagy egy hd3850agp-ért 20-50k aprópénz.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Szerintem nem drága ez a hobbi.
Nézd meg mennyiből jön ki egy nap sielés szállással, étkezéssel Ausztriában, vagy motorozásnál, krosszmotorozásnál a pálya és benzinköltség, na meg egy motor ára, wakeboardozásnál 60 perc motorcsónakos vontatás ára, vagy kábelpályánál napijegy.
Esetleg egy nap a Balcsin útiköltséggel, strandbelépővel, meg ha már nyaralsz, nem spúroskodsz, és eszel egy lángost, hozzá sört, később egy fagyit.
Amiket itt felsoroltam, egyenként árukból a legdrágább retró cuccokat veheted, viszont egy napig örülhetsz neki, másnapra csak emlék marad, míg a retró cucc marad.
Persze biztos van olcsóbbnak gondolt hobbi, pl futás, kerékpározás, de ha ott is utánamész mindennek, horror árak jönnek ki.
Egy átlagos bicikli több 100k, egy olyan futócipő, ami nem teszi tönkre a lábad, kb 50k, és ha használod, 2-3 havonta csere, mert 7-800km bírnak a jobbak is csak.
Horgász ismerős mesélte, hogy ott is mi pénz most a felszerelés, fogyóeszköz, horgászjegy, seggreültem.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a kaja mennyi hetente.
Úgy gondolom, hogy a fentiekhez képest, mondjuk 20-30-40k egy 3dfx v1,v2,v3 kártyáért, vagy egy ritkább régi hangkártyáért aprópénz. -
ata99
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem azért van több. Télen előszedem, leporolom és ha évközben sikerült beszerezni valamit hozzájuk, akkor belerakom, átépitem. Van egy alaplapra ráforrasztott amd-s 386-osom, na ahhoz vagy 15 éve hozzá sem nyúltam. Át kellene installálni. Azok az MS DOS 5.0-ás floppyk, amik vannak hozzá, azok talán még az eredetiek. Lehet, nyugdij előtt kedvem sem lesz hozzá...
-
ata99
tag
-
gban
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Érdekes ez az AGP tervezés a 462-es lapokon...
Sokszor tapasztaltam, 3DMarkok vagy kifagynak de leginkább resetelik a gépet egy erősebb proci és vga mellett bizonyos lapokban, itt is beszámoltam hasonlóról párszor, ekkor mondta a főni hogy nem kap elég mannát a proci vagy még inkább az agp, vagy mindkettő.
És nem csak a CPU segédtáp nélkülieken.Valóban nem a 3,3-as AGP-re írtam hogy lehet találni, egyértelműen már azoknál a lapoknál sem amik nem is tudnak 200-as FSB-t a 3200+ -hoz.
-
válasz
Pikari
üzenetére
OK, van a woodoo két floppy-s trükk. Kell hozzá valami kellően gyors gép ami képes rendesen kezelni két meghajtót. Elég gyors, hogy bit abngelni tudja a DMA vezérlőn keresztül a floppy meghajtót, de elég öreg, hogy elfusson rajta a program. Kb. 5 gépből egyen tudtam életre imádkozni, inkább soros kábelezek...
szerk: Na már be is linkelték. Sok sikert sidi, majg számolj be ha sikerül, mert eléggé nagy taknyolás amit csinál a progi.
-
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Ha ebbe kapaszkodsz, leteztek 100as fsbs verziok, es de bele tudtad tenni, ahogy en is beletettem.
Csak arra probaltam ravilagitani, hogy semmi sem fekete es feher. Mindketto mellett szolnak ervek, az athlon kb addigra valt kiforrotta, amire orajel elonye is lett (2000 masodik feletol), de addig a p3 az alacsonyabb fogyasztasaval es kiforrott platformjaval vonzo alternativa volt sokak szemeben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
A régebbi alaplap jó eséllyel 100-as FSBn tudta hajtani. ha mégis ment 133-on, tuning akkor is kb nuku.
Azonfelül - nem emlékszem erre már pontosan - de volt PPGA/FCPGA probléma is a Celeronoknál, nekem legalábbis részben ez állta útját nagyra törő terveimnek, lapcsere nélkül max 533-as CPU-t tudtam beletenni, amik még 600-on sem mentek. Pedig az volt az álmom, hogy a 466 után egy 566@850 majd milyen jó lesz.
Athlon XP-ből a legalja butítás nélkül az 1500+ (1333MHZ) volt, de az alapból eléggé ritka volt, inkább az 1600+ (1400MHZ) volt a jellemző. Ahhoz, hogy ezt legyorsuld, minimum egy leggyorsabb TUA-t (és esetleg tuningot is) támogató lapra volt szükség, mert ez ellen nem volt az a Copper P3 ami csak labdába rúghatott volna.
-
ata99
tag
válasz
Pikari
üzenetére
Most már én is kikerestem
i8080...Z80
i8085...Z80A
A spectrumban a Z80A van, ami alapból 4 Mhz, de a valóságban csak 3,5 mivel a grafikára ellopja minden 8.-ik órajelet
Na de most már tényleg előveszem a kézikönyvét...
Amúgy meg az előbb megnéztem A socket téren hogy mi is van otthon. Azt mondja AXDA3200DKV4E Hogy ennek miért pont 15 évvel később kellett a kezembe kerülnie, mint ahogy szükség lett volna rá
Nem tudom műxik e , mert egy halott lapból vettem ki és még kipróbálnom sincs miben. Nem állt szándékomban felállitani egy A socketes konfigot -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Az tény, hogy régen nagyon csúnyán be tudtak lassulni a CPU-k a nem megfelelő meg low end lapoktól. Emlékszem mikor haverral összemértük, a 366-osát és a 466-osomat, és a kettő között semmi különbség nem volt érzésre, csak épp a 366-os alatt Inteles Abit lap volt, nekem a 466-os alatt meg Via Tomato.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
12-16 szál vagy mag kell? ha szál is elég akkor sokkal bővebb a lista.

Magam részéről azért igyekeznék a helyedben összerakni, mert ezek a gépek is könyörtelenül avulnak, plusz áll benne csak a pénzed, és még áltában is tönkre mehet. Ráadásul engem furdalna a kíváncsiság is, hogy vajon jó-e amit vettem?
Mennyiért vetted? Mert most nem lelek fent egyet sem, de olyan 10 és 20 közé saccolnám az árát. -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Én is azért a 8 magosra célzok, mert annak még egész magas az alapórajele.
Szerencsém volt, a kedves első tulaj ha csak 4C8T processzorral is vette, legalább abból a legerősebbel, 4 GHz az alapórajele, 4,5 GHz-ig turbozik. 6 magosból van 2 modell, az erősebb 3,7/4,5 GHz-es. 8-tól felfelé csak egyféle van, ha az Apple-nek szállított változatokat nem nézzük. 8 magos ugyanúgy 3,7/4,5 GHz-es, a 10 magos már csak 3,3 GHz-es alapon, még több maggal meg 2,5 GHz csak. A turbo asszem 10 magig 4,5 GHz, felette 4,3, szóval az nem sokat változik, de nem tudom, játék alatt mennyire tudná tartani.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Oh, akkor nem fényezem a nemrég talált Dell Precision 5820-at, hogy annak is van PCI foglalata. 1, azaz egy darab.
Amúgy HEDT pipa, baromi sok ram (egyik forrás szerint 256 GB, másik szerint 512 GB) pipa, sok mag (18C36T) pipa. A 2 procis változat (7820) főleg mindent is tud, kivéve a pci többes számát. Meg a floppy-t. Egész tűrhető áron is vannak már, csak a belevaló nem olcsó, és gyanítom, nem is lesz. Na jó, a ddr4 ecc az nem vészes, és valószínűleg 3-5 éven belül tényleg olcsó lesz. Mellesleg 8 foglalat van egy processzorhoz, úgyhogy nem is kellenek őrült nagy modulok. A nagyon sok magos 2066 processzor viszont tuti tartani fogja az árát. 8C16T-re fáj a fogam hozzá, az most már elvétve van épp 100 usd alatt, de ez még nem annyira tetszik. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Persze, nem voltak valami jók a maguk idejében, cserébe drágák voltak. Nem csoda, hogy azokban az időkben a remek AMD-m ellenére nagyon bőven az Intel felé hajlottam, hacsak nem Athlon XP, akkor AMD-s gépet nem is építettem. Az eladásra összerakott Pentium D-k is mind Pentium D volt, X2-t egyszer sem építettem. Aztán mikor benyitott a C2D akkor mégjobban elhajoltak a dolgok az Intel felé.
Akkoriban már a számtech boltban dolgoztam és a megrendelt gépek 90+ %-a természetesen valamelyik C2D volt, vagy Pentium D/Celeron D, de AMD az alig-alig ment. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, akkoriban a Pentium D sokkal jobb választás volt. Ráadásul a D805-ös pl sokkal jobban is tuningolható volt. Egy X2-vel ha elérted a 3400-3500MHZ-et akkor már nagyon csúcs voltál, a D805-ös Pentium D-ből meg majdnem mind vitte a 4GHZ-et, de akadt ami az 5GHZ-et is.
-
KROK640
nagyúr
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
otthon ZX Spectrum 48k + Speccy DOS4.0s FDD interface volt
de a kozepsuliban volt PC, jellemzoen 286-k
volt nehany 386 es 486 a nyelvi teremben, kulso SCSI lezerlemez olvasokkal
1995-ben lett vmi Phare(?) program kereteben vagy 40-50db Pentium75 ott is, még a Göncz Árpi bá adta at oket -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
A 6600GT-t nem használtam sokáig, HD3850-re cseréltem. 2 giga ram-mal, 1 mega cache-es processzorral én is jól elvoltam vele. A nagyjából aktuális játékok még jól futottak 1 magon. Természetesen szerettem volna 2 magos processzort, de sajnos túl drágán adták HA-n még 2009-ben. Nyár végén aztán komplett platform váltás lett, AM3-as lap, 4 giga ddr3, Athlon II X2 váltotta, a HD3850 maradt. 4770-re szerettem volna cserélni benne a vga-t, de az sem akart aztán olcsó lenni, végül 2010-ben ebből csak a ram maradt meg, Lynnfield váltotta, ebbe az akkor új 5770-et sikerült vennem..
-
válasz
Pikari
üzenetére
SiS 6326 az egy jó kártya, nekem PCI-s van, úgy nagyon jó. 2002 körül kaptam, betettem az AMD 5x86-osba, aztán mondtátok itt, hogy oda felesleges, így majd át fogom tenni Socket5 - K5 gépembe ha elkészül. 5x86-ba pedig PCI Trident 9440 kerül, tudom lehet S3 jobb választás lenne, de eredetileg is Trident volt benne csak az még ISA-s 8900CL-C, [kép] - az tudott 16 bitet is, CL-B még nem tudja, hiába teszek bele 16 bites RAMDAC-ot: [kép]
Legalább indításkor ugyanúgy Trident-et fog kiírni mint régen, ez a 9440 is pont kiírja. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Akkor sem volt másképp a 180GB-os HDD-vel. Mint mondtam, simán falurekorder voltam 40GB-al, tehát még csak nem is átlagos középkategória, ez a 180GB-os Seagate meg akkor ugyanúgy a non plus ultra volt mint most a 32TB.
Egyébként jah, az átlaghoz képest simán kiemelkedek a csak a gépben lévő 4+2TBvel, a legtöbb usernek akinek nincs NAS 1-2TBja ha van.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Így van, a RAM az pont jó* volt benne, hónapokkal később 384MB-al adtam el, és akkor ez volt az egyik selling pointja, hogy milyen jó sok RAMot adok hozzá, mert ahogy írod is, akkoriban még inkább a 256MB ment.
Úgy értettem, hogy maga a 466-os Celeron és a TNT2 M64 kombó volt annyira elavult, hogy azon már a sok RAMja se segített.* Igazából szükségtelenül sok volt. Aminek tényleg kellett 384MB RAM már az is erősebb procit és VGA-t igényelt. Mert ami ténylegesen profitált már 256MB VS 384MB-ból az már az Athlon XP-k idején jött, és olyasmi erejű CPU-t kért.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
A pentium 1-esben?
Egyébként a határok (ha jól emlékszem) akkor így voltak, és a limit cap jumper is ezekre vitt :
504MB, 8.4GB majd 32.0GB aztán 128GB. Értelemszerűen a nagyobbak a saját méretosztályba vittek, tehát egy 3GB-os HDD-n 504MB-ra, egy 20GB-os HDD-n 8.4-re egy mondjuk 80GB-os HDD-n 32-re és így tovább.Anno azért kellett a 466-os Celeronra váltanom, mert a két vadi új 20GB-os HDD-met nem vitte a lap, HDD ellenőrzésnél belefagyott. Limit cap-al vitte, de akkor 40GB-ból mindössze 16,8GB-t tudtam volna használni összesen, ami akkoriban brutális árkülönbség lett volna (2001 tavasza). Ezért inkább előre menekültem, és megcsináltam életem első PC-s félkonfig váltását. (A régihez képest) Új CPU, új lap, új VGA, a memória pedig maradt az akkor még (kelet MO-i nagyvárosi és falusi berkekben átlag userek között) rengetegnek számító 192MB. Örömöm azonban korlátozott volt, mivel az M64-es TNT2 miatt játékokban el is veszett az a +100MHZ, ráadásul bár a lap kezelte a 2×20GB-ot, de sokáig csak PIO módban, tehát 4MB/s alatti sebességgel, ami igencsak lassú és akadozó rendszert eredményezett. Ezt később megoldotta a 4in1 pack, a végére egész pofás gép lett, bár 2002 tavaszára már 768MB RAMmal is menthetetlenül elavult lett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Úgy emlékszem, hogy 8.4GB-nál, és a 20-30GB-os HDD-k limit cap jumpere is oda limitál le.
Egyébként az én P1-esem is jól vitte a 8.4-es HDD-t. Volt egy 133-asom, 128MB EDO RAMmal, Voodoo2-vel, 1.7 + 8.4GB-os HDDvel, CD íróval, és ISDN modemmel, Win98-al, igazi utólag feljavított "korszak csúcsgép" volt, de persze utólag 2003-ban építettem. Sajnos később egy csőtörés áldozata lett

-
gban
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem fura hogy a procira nem kell venti de a házban meg feltételezzük hogy van - akkoriban ez emlékeim szerint nem volt divat.
Persze érthető amennyiben a nagy venti halkabb mint a pici, bár a kicsi hangja hozzátartozik a retrohoz, meg amúgy is elnyomja a korabeli hdd hangja
-
-
-
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ja, csak Bios dátumot írtam, itt az alaplap egy Socket 7: [kép]
(majdnem ugyanilyen, csak nem törött a PCI és nem AMD K5 van benne.
2 ugyanilyen lapom van, a legharcoltabbról van képem, ezt tesztre használom.)
Leírás nem teljesen hozzá való: [link] - az enyémen nincs single/dual voltage CPU jumper.
(létezik ebből olyan lap, amin nem áteresztős a VRM hanem kapcsolóüzemű, azon van)gban: köszi, nem tudom később szeretne-e rá win9x-et, ezért hoztam létre 1 GB-ot C: -nek, bár elég lenne 504 MB is annak, ha az biztosabb akkor még újra particionálhatom, egyelőre csak DOS boot fájlok vannak rajta és Volkov Commander.
Én csak DOS-t teszek rá és Win 3.11-et meg programokat, játékokat.
Mentés partíció jó ötlet.
Persze biztos ami biztos CF kártyára is mentve lesz,
de HDD-ről fog menni, annak van retro hangulata és ez nem annyira hangos típus. -
Francia91
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Akkor nem az volt, sejtettem

Ez a gép volt az, akkor még egy HD3450-essel, de ugyanígy 3 GB RAM-mal
Ezt a gépet adtam oda tavaly bacsisnak, megtartottam az erősebbik S462-es gépemet, kettő majdnem ugyanolyan meg felesleges volt -
-
-
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Észrevetted? Helyes!
Nem mehettek el eretnek beszéd mellett. Helyette helyes nézeteket terjesztek. Ez lényeges, mert esztelen vélemények nem telepedhetnek meg. Mert lesz egy, s még egy és fejetlen, kellemetlen eretnekek lesznek eme emberek. Nem lehet, mert e hely nem ennek lett szentelve!
Egyetértesz velem?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem a 366-os Celeronom PS2-vel jött. 2002-re már a billentyűzetem és az egerem is USB-s volt. Aztán egy darabig használtam még az Athlon XP mellett PS2 billentyűzetet, mikor jött a Phenom 9500, akkor vettem memllé egy vadi új USB-s billentyűzetet is. S
#114240 Pista0001 : Néha megkell azt az Athlon XP-t is járatni, de érthető.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
akkoriban eleg gyakran jottek ki uj dolgok, szoval siman lehetett olyan, hogy kovetkezo PC update-kor az eger is PS2/USB-s lett
foleg ha gorgos egeret vett vki a regi DOS/Win3.1/Win95-hez hasznalt nem gorgos helyett, ami Win98/ME-nel is jol jott, a WinXP-nel mar szinte kotelezo volt, es ~ugyanannyiba is kerult a RS232 a PS2 es az USB-s eger is
akkor minek vegye ujkent akkor a regit?
belegondolsz a P2 es P4 kozott is 3,5-4 ev telt csak el
P3-s idokben is mar siman voltak USB-s egerek is
AMD K7-hez valo KT400-s Abit AT7-Max2 deszkan konkretan nem volt RS232 port se mar, "csak" 10db(!!) USB2.0... 20+ eve
abbol hatul 6, meg 2x 2-hez tusor a deszkan hatlap kivezeteshez
2000-s evek kozepe-vegere minden korabbi csatit igazabol levaltott lassan az USB2.0 USB3.0, mert az mindenen IS ott volt by default -
KROK640
nagyúr
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
15-20 eve meg siman ketto RS232 volt a deszkakon a hatlapon
amikor 20+ eve vannak USB printer, scanner meg multi funkcios gepek akkor pont ideje volt hogy eltunjon
ez olyan lassan, mint a VGA DSUB kimenet is
20-25 eve le van valtva DVI-HDMI-DP csatikkal, azaz mar a 3. generacio jott ki utana, de vki ma is kepes VGA only bemenetes monitort venni, mert az óccccccsssóbbbb voltutana meg pislog ki a buksijabol, hogy a ma mar fruttiba kerulos 6-7-8eves "gamer" VGA-kon sincs mar erre kimenet
-
hobizoli
nagyúr
-
válasz
Pikari
üzenetére
De nem problémázik rajta, Win11-->XP reboot esetén nem fontos visszavenni 4 vagy 2 magra. Általános használatnál nem kell belépegetni a BIOSba. DOShoz persze a 2C2T ajánlott, ott az SBLive is megzavarodik sokmag esetén.
Amúgy a modern Integral már rendben keni, akár a zsíroskenyeret is, nem is oly rég nézegettem, mi mennyi magot hajt. Pakolt folyamatokat a sokadik magra is, ha úgy látta jónak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
ha csak a Windows meg a chrome megy nekem is megáll 5-7GB RAM foglaltságnál, ha játékok is vannak, akkor is beleférek a 16GB-os határba (látszik, hogy ma mennyire figyelnek a játékok, hogy a 16GB-ba beleférjenek, sajnos ez magával hozza aszt, hogy a 32GB-ból nem is igazán profitálnak
), de munkánál simán felmegyek 30GB-ra, sőt a rekordom 40GB felett volt még anno 48GBval. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nem tudom, hogy a LPT port, IDE csatlakozó és Floppy csatlakozó miért fontos, ma már azért ezek eléggé elavult dolgok, sőt a 12 éves 4th gen idejében is azok voltak.
Egyébként ha "rendes" I7 helyett beéred Xeonnal is, akkor a következő a választékod :
1. I7 4790+ : E3-1286 V3
2. I7 4790 : E3-1285 V3 / E3-1280 V3
3. I7 4770 : E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3Ebből a legfeleső kb fellelhetetlen, pláne nem gyémánt árban. De a 4770-es sorban lévők kb negyed áron vannak egy I7 4770-hez képest, és pontosan ugyanazt tudják (plusz van ECC RAM kezelés és asszem TPM2.0 is)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Én Xeonos I7-el tervezem majd feljavítani a 4th gen gépet, ami most I3 4170. Meg rájöttem, jobb ha teljesen új RAMokat teszek bele (most 4×4GB van benne, de négyféle modulból)
Ryzen .. Anno Ryzen 1600AF-et akartam, és most hogy így mondod valami Ryzen nekem is izgatná a fantáziámat, csak hát ma már pénzpocsékolásnak látnám ha nem minimum egy 5000-es vagy még sokkal inkább 7000-est raknék össze. Csak a 7000-es már AM5 - DDR5, meg az árak is olyanok, hogy ott már napi használatos gépről beszélünk, nem hobbiról. -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Úgy tűnik, hogy nem úszod meg, hogy 2 géped legyen aktív használatban. Talán egy 775-ös vagy AM2/AM3 jó lehet a régi vonalra, natívan tud minden csatlakozót, amit szeretnél, és talán a Win 98 is egyszerűbb. "Új" vonalra meg mindenképp szerver/munkaállomás vonalra lőnék, ecc ramból nagyobb kapacitásúak vannak. Kevés modullal is már meglehet a célzott kapacitás, és így megmarad a lehetőség bővíteni, ha kell. 4C8T processzorral elég magasak az órajelek, így az egyszálú teljesítmény is.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Retró játékgépnek ezt az lga1366os masinát nem lehet használni, mert a 9x komoly anomáliákat, erőforrásütközéseket produkál, és csak 1 db pci van rajta ráadásul.
A későbbi RyZen viszont jó 98- ra, PCI port nem lényeg, mint fentebb jeleztem, konverterrel három-négy is mehet bele, és jó a funkcionalitása. -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Érdekes koncepció. Nem tudom, a munkádhoz mindenképp kell-e, a többihez biztosan elég 16 GB is, ebben biztos vagyok. Másrészt úgy gondolom, hogy egy gép egyre kevésbé tudja lefedni az igényeidet. A Haswell igen rövid haladékot tud csak adni. Már a Win 11 se megy fel rá "trükk" nélkül, szóval a legújabb Win részben már ki is esik. Emellett ezen sincs ide és floppy csatlakozó, sata is csak 4, szóval határeset.
Keresgéltem kicsit, 1156/1366-nál újabb nem tud mindent, amit szeretnél, úgy tűnik.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Amúgy mire szeretnéd használni, hogy mindenképp 32 giga rammal szeretnéd összerakni?
Másik, csak úgy elgondolkodtam rajta... A memória vezérlő a processzorban van a Nehalem óta. Ha a modulonkénti méret limitált, akkor nyilván 4 modullal számolnak, az az általános maximum. Szóval ha a memóriavezérlő azt mondja magáról, hogy 32 gigabyte-ot tud, nem gondolnám szentírásnak, hogy azt 2×16 GB formátumban is tudja, mert nem venném holtbiztosra, hogy "tudja" a memóriavezérlő, hány foglalat van összesen az alaplapon. Vagy ha tudja, akkor se feltétlenül biztos, hogy számol vele, és azt jelenti le, hogy abban a lapban mennyit tud.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ AKKU! Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370-A i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T7 Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

.
Persze biztos ami biztos CF kártyára is mentve lesz,
.
DarthSun