Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ezek akkor is alacsony szamok. Mekkora driveokrol beszelunk? Mekkora driveokrol beszelunk? 2 TB? Az alaplapi IDE, nem PCI-on (illetve, nem azon a PCI-on) ul, igy nem lassitja a dolgokat (Intel eseteben egyebkent a 800-as sorozattol, VIA eseteben pedig a 266-os chipektol van igy).
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ha azt a horror kijelzőt fantasztikusnak találod, próbálj ki egy IPS kijelzős T60-at, vagy T60p-t, lehetőleg olyat amiben LG-Philips, vagy Boe kijelző van.

Nem véletlen írom én sem ezeket a sorokat egy T60 házban lévő T61 alaplapos notin.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A mai napig kapja a húdejóképevan megjegyzéseket kollégáktól, amikor becipelem irodás napra.

-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
"amúgy igen, és amilyen kedves olyan nehéz is"
Mondjuk egyrészt kicsit túltólták a Dell -nél a diesig elemeket azért sztem, de a súly a tápegységeknél általában nem jelent rosszat.
Ezekbe elég minőségi beles tápokat pakoltam amúgy. (más kérdés általában olyan helyen működtek ajol 7/24 jártak, újra kondizni ildomos lehet.) -
válasz
jokeph
üzenetére
Kedves kis gép, nekem is megvan. Az utolsó BIOS-szal tudja az USB boot-ot is.
DarthSun:
Sajna LP hátlapom nincs külön hozzájuk, szóval ha éppen kell egy, másik kari bánja.
PNY-ből tán 3 karim van összesen, ez viszont nincs is nagyon eltéve, és fotogén:
Az a karc a hableányon mondjuk elég csúnya, de majd valamikor lecserélem azt az előlapot egy karcmentesre. -
arn
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
A ss7 platform a maga koraban egy remalom volt a bugjaival, most lehet a platformnal evekkel ujabb driverrel minden szuper, de ez a korabeli felhasznaloknal eleg mely nyomott hagyott. Meg ha fut is, akkor is joval lassabb az fpu miatt, a 3dnow tamogatas meg olyan amilyen, kevesen gyujtogettek anno mindenfele patcheket. Egy tuningolt celeron nem csak olcsobb, stabilabb de gyorsabb is volt altalaban.
Retrozasban lett ritkasag amiatt, mert anno kevesen vettek, es keves maradt belole

-
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Kikísérleteztem SS7 esetén is, Via/Ali- val is, a telepítési folyamatot, driverezést. Korábbi hozzászólásban össze is szedtem javaslatként. Atomstabil, másképp a cikkem sem jöhetett volna létre, alá van támasztva hiteles képmentésekkel.
A próbálkozókat az ajánlás nemigen érdekli, ahogy észrevettem. Korábban és később is jöttek hsz- ok, melyekben a telepítési módszer fail, aztán segítség kérés, ismét ajánlás, ezt megint figyelmen kívül hagyják, aztán kitépik a hajukat és feladják. -
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, az Általad leírt korszakban elég dinamikusan változtak az erőviszonyok.
A Willamette Celeron nyilván felejtős kategória, itt inkább a 256k cache- s P4 Willi, ami már jobb volt, bár azért azt csodálom hogy a 450- es K6-2 képes volt megszorongatni.
Én kicsit tovább vittem a fonalat, a Barton már a nagyobb P4- ek ellen vonult :
-
válasz
jokeph
üzenetére
Érdekesek. A korabeli nyilatkozatok szerint a K6-2 a P2 ellen, a K6-III pedig a P3 ellen indult. Összesítésben a tesztem szerint az 500@550 Katmai nyer a 400@617 K6-III ellen, de van olyan teszt amiben az AMD jobb.
A SlotA- val kezdődött az igazi teljesítmény AMD részről, a Pluto már partiban van egy átlag P3- al, a Thunderbird már minden téren erős, aztán az AthlonXP meg ár-teljesítményben jóideig ász. Majd a későbbi P4- ek magasabb órajele, tuningolhatósága nyer. Pld már a D0- ás 3GHz- es Prescott is @4GHz- re képes. A Barton a méréseim szerint @2315- ön még picit jobb a @3300- on hajtott Prescottnál, de 4GHz- re téve az Intelt, már nincs verseny.Mindenesetre nekem az S7/SS7 kedvenc, de a BX is. Utóbbi probléma-mentesebb, az előbbi meg különleges. De az SS7 is belőhető stabilra, csak tudni kell mit hogyan, hardveresen és szoftveresen is.
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
167*2 = 333-as órajel az elég gyenge egy mx460-asnak tekintve hogy az mx440-esnek volt 400 a referenciája. Majd ha lesz lehetőséged le tudád fényképezni a ramokat rajta?
Leginkább 550-en kellene mennie a ramoknak.
Csak azért érdekel mert ebben az időben kezdtek hamis kártyákat gyártani, azaz inkább noname gyártók trükköztek a ramokkal. -
válasz
jokeph
üzenetére
Neked valami extrém butított MX460-asod van a ram órajeléből ítélve. Azaz persze a GPU-Z rosszul írja ki valószínű DDR1 333 128bit lesz az.
Az eredeti mx460-asokon aránylag jó ramokat pakoltak:
https://www.gpuzoo.com/GPU-NVIDIA/GeForce4_MX_460.htmlAz FX-ed látszólag referencia azaz DDR400 128bit 6,4gb/s azaz GPU-Z téved itt is.
https://www.gpuzoo.com/GPU-NVIDIA/GeForce_FX_5200.html -
válasz
jokeph
üzenetére
Érdekesek ezek az IGP eredmények, 2000 környékére vetítve játékra is jó, a Nature teszt eredménye sugallja hogy későbbre már problémás lehet. Pld már egy FX eredményen is látni (Nature : 90FPS) hogy későbbi gamevel, akár UT2004- el(77FPS) is még jól megy, pedig a GPU korábbi. Ettől függetlenül költséghatékony megoldások az biztos.
#87615 :
, kössz, amúgy szinte majdnem tovább tart egy DOSt belőni rendesen, mint a Win- t.
Nem lett rossz a cikk, azért kevésbé kiforrott mint a későbbiek, bár mindössze 2 éve készült. Olvasd el
(#87617) gban : kistaférungoltad ezt is. Miért lenne beteg ?, jó az oda, príma kártya, és bármit bele szabad pakolni. Ráadásul még korban is illik hozzá
...asszem, de nem néztem meg most az évszámokat, meg nekem nincs is nagy jelentősége.(#87618) FoxiestFox : sztem a 9000- es a jó oda, én nem cserélném S3- ra...
(#87619) jokeph : nálam megy az NF7-S2 púpos kondikkal is, majd cserélgetem őket.
-
gban
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Before képeket nem szoktam csinálni csak ritkán jut eszembe, annyira gusztustalanok a retkes hardverek, meg fogdosni se nagyon szeretem, reflexből pucolom őket azonnal.
Meg az északi híd hűtésének a hangját se vettem fel
Utóbbi igaz a 9600XT hűtőjének a hangjára is.
Na találtam előtte-képet, amit nem én csináltam:
Utána kép is lesz majd, alapvetően a lapcsalád egy eltérő funkciót szolgáló lapjára szoktam feltenni
de majd ide is beteszem, a 9600XT-ről is. -
gban
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Én is most újítok fel egy NF7-et, berakhatok én is tesztet de az nem olyan

A hűtő venti nélküli, de rézmagos - kapott egy 8 centis halk ventit meg egy hűtőrácsot, nagyon baró lett.
A proci 2800+ Sempron, szép, sarkazásmentes.
Az északi híd ventije igen zajos volt, már teljesen halk, meg újra is pasztáztam.
Van egy Abit 9600XT, aminek az eredeti hűtőjét szintén felújítottam, azt mennyire beteg ebbe betenni?
Mármint NForce mellé Ati-t
-
válasz
jokeph
üzenetére
Inkább valami netbrust celeron illene hozzá.... Viccen kívül ha megy akkor i5 6400 lesz a közös platform a kártyákhoz win7 64bit. Crysis megy dx9-ben
bár hogy sm2-vel megy-e azt nem tudom.
Viccet félretéve olyan bazi erős proci nem kell hogy kihajtsa tekintve mx440 szintjét sem üti meg. Szóval egy normálisabb P4 vagy akár egy alacsony órajelű core2 is elég neki. Tehát az a Sempron 3000+ még jónak is mondható hozzá.
Ha lenne egy x300 turbocache annál már érdekesebb lenne a helyzet ha gyenge sávszélű proci menne mellette. -
válasz
jokeph
üzenetére
Nálam működött úgy is, hogy másik AGP kártya bedob, ami bírja a megadott értéket, módosít, aztán kártyacsere. De ilyet, hogy egy gyönyörű állapotú kártyával be se tudok bootolni, eddig nem láttam. A történet háttere, hogy az AGP driving value-t korábban a Radeon DDR-hez lőttem be, de jó volt több másik karinak is. Ennek az egy MX400-nak viszont nem.
12000 pötty nagyon baba, még mikor kérdeztem, hogy 11k megvan -e, gondoltam, meg kéne kérdezni inkább a 11,5k-t, mert kábé az a reális csúcs (tippre).
-
válasz
jokeph
üzenetére
AGP Driving value : valójában ezt én sem tudom, kíváncsi vagyok, tuti hogy valaki tudja a kollégák közül.
Hirtelen találtam ezeket a Guglival :
Az AGP Driving Value határozza meg az AGP busz jelerősségét. Minél magasabb az érték, annál erősebb a jel. Az AGP-busz jelerősségének növelésével javíthatja a stabilitását túlhúzott sebességeknél.
Miért instabil a GeForce 2 GTS vagy MX kártyám?
Az ABIT hivatalos GYIK részéből: "Az nVidia GTS és az MX új grafikus chipek. Ha a rendszer instabil 3D-s játékok közben, próbálja meg manuálisan beállítani az AGP vezetési értékeit a "Speciális lapkakészlet-funkciók" részben. Általában a DA vagy az EA megfelelő a kártyákhoz. nVidia referenciakártya. Prolink MX esetén próbálja meg az E9-et, és tiltsa le a gyorsírási funkciót."Egy felhasználó azt tapasztalta, hogy nem tudta hidegen indítani a rendszerét, amikor egy GeForce2MX-et telepítettek. Azzal, hogy engedélyezte az IDE Prefetch módot a BIOS Integrated Peripherals részében, megoldotta ezt a problémát.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Mikor 775-be teszem az MX400-at, én is néha nézek nagyokat, hogy ez bizony nagyon nem úgy megy, mint mondjuk egy 6600 GT, de Nálad itt azért mégis több pontot kéne látnunk. "AGP4x@PCI" látszik GPU-Z-n, itt lehet a probléma kulcsa.
Egyébként tegnap én is találkoztam valami nagyon érdekessel: másik olcsó MX400-am halottnak tűnt teljesen, miközben ránézésre tökéletes, még újra is lett kondizva. Lett egy ötletem, és a működő MX400 alatt elkezdtem csökkenteni BIOS-ban az AGP driving value-t; kártya ki, másik kártya be; és ahogy elértem CA-ra, a halottnak tűnő kari életre kelt. -
válasz
jokeph
üzenetére
Szép, 3DMark2001SE-ben megvan a 11k?

DarthSun: Én is kedvelem őket, de attól még gyöngécskék nagyon. Nálam az MX és az MX400 egyfajta kiindulópont szerepben szokott lenni, hozzájuk mérem az erősebb karikat, nélkülük hiányérzetem lenne. Ők a mihezképest. Ez viszont ad nekik egyfajta megbecsülést is.
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ilyenkor a user kénytelen olyan VGA- t választani, mely még beletehető, ha van egyáltalán AGP vagy PCIe slot a lapon. Bár a fentebb említettekben van.
Pld a Siemens kis teljesítményű tápja mellé a HD6850- et már nem mertem bepakolni, de a 8600GTS- t igen. És érdekesség hogy így, az E6600+8600GTS kombináció alaposan lenyomja az A64X2+HD3850- et - 39932 vs 31486 - mindkét proci 2.6GHz- en járt a tesztek alatt. -
válasz
jokeph
üzenetére
DELL brand gépeknél mondjuk a tápok gyakran problémásak, mert alultervezettek akkor is, ha minőségiek. Nem gondoltak arra, hogy a VGA karik fogyasztása folyamatosan nő. Több halott táp áll nálam most is DELL-ekből, majd cserélek bennük kondikat, ha lesz rá kis időm, de csak akkor lehet tartós a javítás, ha erősen korlátozom majd, milyen VGA karikat használok velük.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Na annál sikerült párszor belevágnom a lapba. Azt furcsáltam hogy némely hűtőnél kellet elég nagy erőt kifejteni mégsem törött le a műanyag kiálló rész amire ráakadt pedig brutál erővel feszítette. Gondolom lehetett benne valami betét vagy akármi mert egy sima műanyag nem bírna ki ennyit.
Na igen a másik meg a pcie rögzítés...minek? kiszedéskor nem is lehet hozzáférni a kártyához egy zsúfoltabb lapon. (nekem nem fér be a kezem a hűtő és a pcie slot végén lévő kis rögzítőhöz, úgy kell feszegetni a kártyát hátrafele, nekem az a kétoldali szárnyas megoldás van)
De ugyanígy valamelyik lapon a ddr4 ramoknál egy oldalon nincs rögzítő, én azt sem tudtam normálisan használni csak úgy hogy recseg ropog az egész. -
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem legjobban a kínai x79/x99 keretes megoldása jött be azaz nem kell csavarozni csak ráhajtani az am2-es hűtőt és kész. (ugyanígy az 939/am2/3 is jó volt szerintem)
Amit az Amd művelt az am4 csavarozós hűtőjével az valami horror, csavarozni kell és közben hajlik össze vissza a lap. Eleve kiráz a hideg amikor a lap irányába kell akár mit is csavaroznom, elég annyi hogy ha megcsúszik a csavarhúzó akkor végigszántom a lapot. (sajnos sikerült már ilyen)
Az intel féle benyomós fordítós meg el tud használódni bár még mindig jobb mint csavarozni.
De van olyan is amit kissé túlgondoltak LGA3647/4189/SP3 aminél elég egy kis hiba és már nem működik a gép és szerelni is szar szerintem.
Az tény hogy hátlap az kell, de a csavarok ellen vagyok teljesen. Mai napig nem értem miért használunk csavarokat összerakott asztali gépeknél amikor OEM-eknél nagyrészt elterjed a csavarmentes szerelés.
NVME meghajtónál is nálam a lapon csak egy műanyag hajítható valami van, nem kell csavarozni a kommersz lapoknál meg ilyen pici apró csavart könnyen el lehet hagyni. -
-
válasz
jokeph
üzenetére
Javítottam.
Mx460-nál a ramsávszél az ami érdekessé teszi és azért jobb minőségűek is voltak mint a sima mx420-440 tömegcuccok. Azaz már amelyik, mert lehetett dzsunka belőle.MX460-al a WR is egész szép

Ez meg a pcx5300-as WR-je.
Látható hogy felét hozza az fx5200 64bit az mx460 fullos 128bites ellen ami érthető. Mindkettő porig kitaposva, ráadásnak az fx-nek erősebb proci jutott.
Esetleg dx9 lehetne előny de ahhoz meg gyenge a kártya.Nagyrészt akkoriban a video ramok háborúja is volt. Ma már nincs akkora jelentősége a vram típusnak mert alig van pár féle a kártyákon azok is szénné vannak hajtva.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Core2-vel msi low profile passzív hűtős Mx440 64 bites (asszem húzva) igaz core2-vel ami azért ad alá rendesen.

Fx5600XT (64 bites ramokkal) gyengébb azonos gpu és ram órajeleken.
Ennek fényében fx5200 pcie verzió is kb MX420 szint lehet dx7-ben.
De kiderül tekintve a pcie miatt erős proci mehet mellé.Rendes Mx460-asnak 128bites ramokkal core2-vel szerintem 10k-t karcolna.
javítottam bocs
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ismét kössz !
Persze a Doom64 kissé más Win alatt. Most a DOS határait próbálom feszegetni, overkill gépen, natív használattal. 400x300- as retrokockás texturákkal nosztalgikus. Emlékszem amikor először láttuk, még a 320x200- as képre is leesett az állunk.Köv. hsz- ban is kis érdekesség...
-
válasz
jokeph
üzenetére
Apróról lehet lőni olcsón időnként pici tápokat is. A nagy kérdés, hogy az Athlon XP az 5v-os vagy a 12v-os ágat használja -e? Egyszer rákerestem, és hitelesebb oldalak szerzői is fele-fele arányban szavaztak ide vagy oda, vagy állították biztosra egyiket vagy másikat. Durva, hogy tudnék linkelni mindegyik álláspontra nyilatkozatot hitelesebb helyről.
Azóta igyekszem sima Athlon és Athlon XP mellé is olyan tápot tenni, ami erős az 5v-os ágon, hátha azoknak volt igaza, akik erre szavaztak. A 12v manapság nem probléma, kábé minden táp arra gyúr, de egyre nehezebb 5v-on erős PSU-kat beszerezni, pláne kis méretben.
Ezt pár napja vettem, egy 900-as Athlon Thunderbird-öt kell majd szolgálnia. De még sztem addig rákeresek erre az 5v vs 12v témára, és ha a 12v nyer az Athlonnál, akkor megkapja egy PIII-as konfig:

-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Erre a korra jellemző az alulméretezett venti/borda.
Igen, S462- re akkor érdemesebb a sima Freedom XP- t tenni, vagy egy hasonló korabeli telepítőt választani. Csak tippeltem hogy régebbi gépre is jó a DS XP, mivel az alap driverek is bennne vannak, de eszerint az újabb portolt driverek zavart is okozhatnak.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ilyen szép FX 5200-ast tán még nem is láttam!
MasterDeeJay: "Havernál rohad garázsba több ilyen lap is kondicserére várva." Tán ideje lenne megejteni azokat a kondicseréket. Kedvelem a SOLTEK-et, néhány lapjuk pedig számomra kiemelkedően ízléses, egyet egyszer linkeltem is ide, szerintem a legszebb KT133A-s lapot ők csinálták.
KROK640: Már két feketéről is tettem be képet a topikba.
Éppen egy Radeon LE-t nézegetek eBay-en, nekem még nincs belőle, és vonz. Csak két darab Radeon DDR (7200 DDR) vétele után kissé pénzkidobásnak tűnik, pláne úgy, hogy voltak teljesen Radeon DDR-nek kinéző Radeon LE-k is. Egyáltalán: hivatalosan létezett olyan, hogy Radeon LE? Az ATI bejelentette őket? Most olvasom.
Két régi topik: ATi RadeOn LE, Vettem Radeon LE-t, tök jó olvasni őket. Illetve EZ-t is.
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Lehet. Boltos is...akkor amatőr

Nekem melóban is fel kellett vennem a kesztyűt, 88- ban elémvágtak egy 286- ost, DOS+Pascal/assembly kód, hogy tartsam karban a programot. Fejléc a változókkal+újrafordítgatás. De akkor láttam először PC- t.
Hosszú tanulási folyamat, aztán végül meg hobbivá is vált, otthonra először 386- ot vettem.Szorgalmas vagy, rengeteg eredményed lesz

Slot1 P2B - jó lap !
-
válasz
jokeph
üzenetére
Én kötődök a 286- tól a PC- hez. Megszoktam a hardveres-szoftveres belövéseket. De aláírom hogy aki nem volt benne a kezdetektől, annak furcsa vagy nehéz.
Kompatibilitás sztem akkor is jó volt. Szinte mindent társítani lehet mindennel. Sőt az overkill agyszüleményeim is ezt erősítik. Pld 40GB- os vinyó a 286- ban, flash drive a 386- ban, az említett 16 bites OAK az XT- ben, SCSI cuccok a 486- ban, aztán később a R9800Pro az SS7- ben, melyek hirtelen eszembe jutnak. -
válasz
jokeph
üzenetére
Azért az inkompatibilitást nem kell túlspillázni. Már akkor is voltak jól bevált összeállítások. 10MHz-es turbo XT, 640k RAM, 360-as floppy és egy mono hercules kártya/monitor. 386DX40, 4MB RAM, 1.2MB-os floppy, Trident vagy Cirrus VGA, super IO kártya, 40-120MB közötti vinyó (opcióként: SB Pro kompatibilis jumperelhető hangkártya, 2x CD-ROM) sokkal később: SIS-es 486 PCI deszka AMD 5x86-tal, 16MB RAM, PCI-os S3 és egy pnp SB kártya, 200-420-as vinyó. Ezek stabilan mentek együtt és olcsón adtak elég lóerőt.
-
válasz
jokeph
üzenetére
A PC a VGA-ig nagyjából követő üzemben működött. Az IBM nem is értem miért nem lépett előre a proci sebességgel és a tényleg minimális erőfeszítéssel megugorható dolgokat valahogy kihagyta.
Kijelző oldalon gondolok a CGA paletta mellett arra, hogy az EGA lehetett volna rögtön 640x400-as, mert a 128k memóriába belefért volna. Ha nem mennek bitplane irányába, akkor a programozók dolgát is könnyítették volna. Persze vannak előnye a bitplane-nek, de ha eddig egy módon kezelték a képernyőt, akkor előnyösebb lett volna azt kiterjeszteni. Ugyanígy ha analógra váltanak, akkor rögtön meg lett volna oldva a színmélység fejlesztése, illetve az alap paletta is lehetett volna sokkal nagyobb. Mindez úgy, hogy az EGA-hoz képest minimális lett volna az alakatrészigény különbség és a CGA kompatibilitás megtartása is könnyű lett volna. Az új monitornak sem kellett volna multisyncnek lennie, simán kitolhattak volna minden sort 2x a CGA kompatibilis módban, mintegy felskálázva azt. Persze utólag könnyű okosnak lenni.
A CPU-ra visszatérve a klónok gyorsan eljutottak a 10MHz-es 8088-ig, de volt aki 8086-ot rakott a gépbe. Az IBM erre az XT-be ugyanazt a 4.77-es CPU-t rakta amit a PC-be. Mindezt 2 évvel később!!! A 286 is 6MHz-en jött ki, majd álltak és nézték a 2-3x gyorsabb konkurenciát. Mondjuk a Commodore-hoz képest még így is fejlesztettek... Proci meg azért kellett volna, mert mindent is azzal oldottak meg, míg egy Amigában ott volt a chipset ami levett nagyon sok dolgot a CPU válláról. Azt gondolom, hogy egy A500 felért egy gyors, 16Mhz-es 286-VGA-SB Pro kombóval. Az A1200-nek meg nem kellett szégyenkeznie egy 386 mellett sem, de a PC-k ekkor hihetetlen sebességgel lettek egyre olcsóbbak és gyorsabbak.
Amúgy a PC és a TVC hangja kb. party-ban volt. Ha nem volt bekötve a speaker, akkor persze nem, de ez nem a PC hibája.
MasterDeeJay: A hercules egy jól eltalált dolog volt. Ott is az IBM mérnökök munkáját vitte tovább egy egyetemista aki a szakdogájához fejlesztette tovább az MDA-t. A PC-nek ez volt a legnagyobb előnye szerintem, hogy bárki tovább tudta fejleszteni. Persze közben az hátrány volt, hogy amit nem az IBM adott ki jórészt nem tudott elterjedni. Az Apple szerencséjére nem volt rendes grafikus oprendszer sokáig a PC-re, pedig egy gyors XT-Hercules páros felvette volna a versenyt a korai Macintosh gépekkel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Én meg Phenom 9500-al indítottam, így az a tréfás tanyasi tény esett meg velem, hogy előbb lett 4 magos CPU-m (főhasználatú - tehát nem eladásra szánt) mint saját két magos gépem, mert utána lett 2C4T-vel a Core I3 4330.
Azt nem tudom, hogy a HD3200 milyen, de a HD4200-al nekem is van tapasztalatom, és egész jól el lehetett vele kerregni, egy csomó játékot simán játszhatóan futtatott. A HD3870X2 és a HD4850 között egy ideig (pár nap) nem volt VGA-m addig nyomultam azzal, plusz 2011-2012-ben pár hétig.
Azért sajnálom, hogy ma már nem divat az alaplapra VGA-t integrálni, mert ha a HD4200-ból indulok ki, akkor mostanra akár járhatnánk az RTX3200-nál is, ami mondjuk valahol a GTX960 és 970 között lenne teljesítményben kb félúton. Vagy hasonló Radeon oldalon. Az a gyanúm, hogy ma már lehetne olyan VGA-kat a lapra rakni amikkel simán el lehet játszogatni, és jobb bármelyik legújabb IGPnél is (hiszen az IGP esetén sokkal-sokkal kisebb helyen kell megoldani mind a nagyobb számítási kapacitást, mind a hőelvezetést).
Amióta csak bejött ez a CPUba integrált VGA történet, én azóta érzem ezt visszalépésnek sok szempontból. Maximum valami nagyon mini ITX projectnél jön ez jól.
Mondjuk szép is lenne a lapra integrált játékra alkalmas VGA, de ha a prociban is van egy VGA, meg a lapra is integrálva, az már eléggé fölös pénz kidobás, főleg ha dedikált GPU-t is vesz a player. Persze mindez is csak akkor lenne érdekes, ha nincs ez a cripto baromság, mert amúgy csak annyi történne, hogy az (integrált VGA-s) alaplapok is megdrágultak volna... Furcsa, hogy ekkor jöttek ki az F-es (VGA nélküli) procik is ... -
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, szerénytelenség nélkül mondhatom hogy jó lett a DS XP, ráadásul azt önállóan nyomoztam le, legóztam össze. Hasonló driverek vannak ebben is, némelyik ugyanaz. Ami plussz hogy átírták az ACPI drivert, belepakolták az nVME drivert is, ahogy emlitetted. Kontra viszont hogy a custom programtelepítő ebben nincs benne, de azt meg a telepítés végén lefuttattam a DS XP lemezemről, ezt érdemes mert van benne pár szükséges prog/driver, ami az Olaszba nem került bele.
Még annyi hogy az olaszok a szériaszámot mellékelik, de nem kell beírogatni, bevési a telepítő menet közben.Mokány kis Zotac kártya

-
válasz
jokeph
üzenetére
Haswell kitérő részletezve. Amint említettem a moddolt ACPI is aktív vele, de a prociszabályzás továbbra sem megy. Mindenesetre az ISO jó, legyalultam az XP- s vinyót és az utolsó kísérletet hagytam meg. Eddig avval foglalkoztam hogy a nagyját ami kell visszatelepítgessem.
Ezek nem az én kreálmányaim, de gondoltam belinkelem, hátha kell Neked, vagy bármelyik kollégának.
Olasz barátaink is aktívak ezügyben már egy ideje, tehát a legjobbnak bizonyult image Haswellre :XP Intel&AMD 2020 by Made in Italy
A lap aljára pörgetve van még 4 féle telepítőjük, azok is fókuszba kerülhetnek kűlönböző más konfigokra. Gyors, frappáns telepítők.
Valamint az oldal térképe elég kiterjedt, érdemes szétnézni, sok korabeli haszos cucc, pld komplett driverlemezek is vannak itt.Lassan leveszem a Haswellt a próbapadról, és viszem vissza a helyére.
Azért futtattam az új XP alatt egy a konfighoz mérten ultraretro tesztet, FinalReality a Xeon+HD6850- el
:
Valamint egy középretro teszt ugyazen konfigon, CB2003 :

Hangulatkép, nagyon tetszett a plexi oldallapon kialakult 3D tükröződés, pazar, a fotó nem adja vissza teljesen, de valamennyire látszik. Ez már off, mert éppen win10 futott, és az új monitoron.

Megy vissza a próbapadra a 939, DOS- ozgatok, kísérletezek.
-
válasz
jokeph
üzenetére
240-es volt nekem is, nagyon jó budget procinak találtam. Ráadásul tuningolni is lehetett. Az első ebből a családból egy korai Phenom 920 volt, azt is nagyon szerettem, a végén pedig az X6 bacsisnál kötött ki.
envagyok: 386/486-ba simán rakhatod. Ugyan nem VLB, de a rajta lévő RAM sokat dob a sebességen. De inkább kuriózum, mert amikor kijött már volt szoftveres megoldás.
DarthSun: Pentium kategória nekem csúszott, másra ment el a pénz. Pl. ott volt egy év amikor mellékesben dolgoztam, majd középsuliban tanítottam és már akkor sem volt sok a tanári fizu... Így amikor már tudtam váltani 6x86 volt az olcsó, de elfogadható sebességű választás. 6x86->6x86MX->150MHz-es Pentium (persze 200-ra húzva) -> 166 MMX tövig tuningolva... VGA-ból viszont kivártam egészen a Riva 128-ig, addig egy jó képet adó Miro S3-mat használtam jó sokáig. Előtte a VLB Cirrus, még előtte pedig az atombiztos Trident 8900CL adta a képet.
-
válasz
jokeph
üzenetére
A 6magos Phenom-II nálam is bakancslistán volt egy ideig, már a lecsengő korszakban. De még akkoriban is reménytelen volt, ha felkerült egy is eladóként, pillanatok alatt jegelték. Ma meg már elég a 4magos is félretronak, kiccserélni is lusta lennék, Mugen van rajta, ki kellene emelni a lapot. Okafogyott is lett, a hobbigép befogja a Phenom-II korszakot is.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Gumi és felni topik
- Samsung kuponkunyeráló
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Asztalos klub
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- Sega, Nintendo - retro konzolok
- A Soft Machines forradalmasítaná a processzortervezést
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240, 100% Akksi
- Bontatlan iPhone 15 (128 GB) (rendelhető)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3495, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 512GB FHD 400nit 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. De amíg az alaplap, táp működik, addig nincs gond, a többi alkatrész cserélhető .
kössz, gyorsak, stabilak, különleges gép építhető belőlük.

...asszem, de nem néztem meg most az évszámokat, meg nekem nincs is nagy jelentősége.

és még másoknál gyönyörű zenék voltak, nekem részlethiányos cincogásom volt csak
DarthSun