Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: ALZA vagy eMAG?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- VHS digitalizálás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
senior tag
Nem azt írtam, hogy bármire felmegy, hanem, hogy amire eddig próbáltam, arra felment. Természetesen hivatalos Win. Amit írsz, az elméletben járható út lehet, nyersz vele két évet, aztán megint ugyanott leszel, mint most. A valódi megoldás a gépek cseréje lenne, ha magánfenntartású a suli, akkor a "magánfenntartót" kellene zargatni, azok a gépek támogatástól függetlenül is már valószínűleg bőven megérettek a cserére. Nem kell annyira sajnálni ezeket a fenntartókat, hívják őket bárhogy, amire akarják, arra tudnak pénzt keríteni, ez semmiképp nem a Te problémád. Jelzed feléjük, aztán vagy megoldják, vagy nem.
-
bolvar
senior tag
Erősen kétlem a legit telepítő felmegy bármire tpm nélkül.
Ők a kifü utódjai a licence őt biztosítják.
Megvan a lehetősége ltsc csatornán biztosítja a win10-et ennyi.
Magánfenntartású suli(művészeti nem burzsuj), a tankerületnek így semmi szerepe itt(sajnos nem sajnos az nézőpont kérdése). -
bigyo108
aktív tag
válasz
Rinocerosz #90 üzenetére
Ez így igaz.....viszont nem maradna időm a rendszergazdai feladatok korrekt ellátására.
-
pilipi
aktív tag
Nálunk a helyzet a következő, a kb 80 darab asztali gépből 5-8 darab Windows 11 kompatilbilis.
A nagy része kb 50 darab Dell OptiPlex 3020, DualCore Intel Core i3-4160, memória 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM. A többi Fujitsu DualCore Intel Core i3-6100, memória 4 GB DDR4-2133 DDR4 SDRAM
Az a néhány darab ami újabb és megfelel a Win 11-nek azokat vagy osztálypénzből a szülők vásárolták vagy felajánlás volt (természetesen nem a tankerület ajánlotta fel) .
Velünk mi lesz október 14 után? -
2024. december közepétől érhetők el a szoftverek újabb verzió.
A Windows 10 támogatását a Microsoft szünteti meg idén október 14-én, utána ha kikerül az igényelhető szoftverek közül, a licencelése is megszűnik. Előzetes KMS aktiválással utána - az utolsó sikeres aktiválástól számítva - még visítva ledöcög valameddig (akár 180 napig). Viszont egy a Microsoft által már nem támogatott oprendszer használni, az már más kérdés, vannak kockázatai, felelősséggel jár... -
-
bolvar
senior tag
Ezért kell óraadónak lenni akkor szerintem lehet
Btw ha valakiét érdekel rákérdeztem jó pro-m mi a helyzet a win10-11 váltásnál, mi van ha 200 gépet kellene cserélni hogy támogatott legyen, részükről annyi volt a válasz novembertől a win11 licence elérhető, szóval választ nem kaptam mi lesz a win10 gépekkel idén november után ha pl újratelepítem és aktiválni kellene...
-
bigyo108
aktív tag
Vagy tanár vagy, vagy rendszergazda, nálunk ez a mondás.
Én rendszergazda vagyok, de már nyaggatnak, hogy menjek suliba, mert a végzettségemmel 2 év alatt tanári diplomát tudok szerzni.
Viszont ha tanítok és órát adok, mondjuk 4 órában mert a munkaidőm fele kell a rendszergazdai feladatok ellátására, akkor vagy a padagógusi bért felét kapom, vagy a rendszergazdai bért.
Halmozni nem lehet, nem vehetek fel hivatalosan 2 féle bért. -
Tamy
senior tag
válasz
Rinocerosz #85 üzenetére
Mindenképpen jelzem akkor, ezért kérdeztem rá, hogy nálatok is ilyen vacak-e, vagy csak minket tisztel meg. Mint írtam korábban többször jeleztem feléjük, nézegették, ígérgettek, de érdemi megoldás nem született, közben én se foglalkoztam vele, mert annyira nem gyakori.
-
Rinocerosz
őstag
Érdekes nagyon. Nálunk azokkal a beállításokkal amiket írtam nincs semmi probléma. Nem is nagyon tudják a felhasználói adataikat mert egyszer beállítottam és azóta jó.
Egy win 8-as gépen állítottam be úgy az eduroamot ahogy fentebb írta a kolléga, de amúgy minden jól megy. Ráadásul 3 intézménybe is vagyok és egyiknél sincs gond.Lehet ha jönnek átállítani az AP-kat akkor érdemes lenne ezt megbeszélni velük.
-
Tamy
senior tag
A fent írt beállításokkal tart néhány hónapig? Ha igen, akkor tényleg neki se állok, ezek nélkül is random ideig tart, kinél meddig, de azért nem kell naponta beállítani. Nálunk 1-2 tanár van, aki képtelen maga megcsinálni, a többi nem szokott zargatni vele, persze van aki nem is használja az eduroam-ot, mert a "választási" laptopja otthon pihen, vagy épp a gyerkőc, unokahúg, nagybácsi, nagynéni használja. A felhasználónév/jelszó párosokat én kiraktam a faliújságra a tanáriban, meg csináltam mellé egy szájbarágós magyarázatot, hogy kell kiegészíteni a felhasználónevet. Aztán van aki felírta magának a sajátját, jellemzően egy cetlire, ami a laptopra van ragasztva.
-
akaido
addikt
Nem magyarázom a tanár kollégáknak, mert az tovább tart, mint amikor -már rutinból- állítom be az új Wifi kapcsolatot. Általában egy kövi Win frissítésig jó marad, ez kb néhány hónap, így legalább nem kell naponta bepötyögniük az eduroam azonosítóikat és jelszavaikat.
Aztán némelyik Win update után újra neki kell futni néhány gép beállításához. -
Tamy
senior tag
Köszi, majd lehet, hogy kipróbálom, de na ez egyre jobb. Szívjon vele ennyit akinek hét anyja van, nekem egyelőre annyit nem ér. Valami olyasmi dereng, hogy anno' volt hozzá valami telepítő, de sose próbáltam. Hogy ezt se tudták normálisan összetákolni. Próbálom elmagyarázni a tanaraknak, hogy hogyan kell megadni újra a felhasználói adatokat, ha ledobja őket, bár némelyik elég nehéz eset...
-
akaido
addikt
Az Eduroam Wifihez az egyik megoldás lehet: https://cat.eduroam.org/
(Diákháló-->A Win8 vagy újabbat töltsd le.)Másik megoldás kissé hosszabb: (Az eduroam kapcsolatot előtte el kell felejtetni.)
1. etap Vezérlőpult/Hálózati kapcsolatok/Új kapcsolat/Csatlakozás kézzel vezeték nélküli hálózathoz/ Beírod a képen láthatókat:2. etap A Kapcsolat beállításainak módosítása:
3. etap, a hitelesítési módosítások megváltoztatása a Windows tanúsítványról Felhasználó hitelesítésre:
Hitelesítő email cím és jelszó megadása:
-
Tamy
senior tag
válasz
Rinocerosz #78 üzenetére
Nem tudok róla, hogy jönnének, de ha így van, majd megemlítem nekik. Korábban többször jeleztem, nézegették, de igazán nem történt semmi konkrét javítás. Nem vagyok elszállva ettől az Eduroamtól, sokáig döcögősen ment (illetve inkább nem ment), mostanában amúgy stabil, leszámítva ezeket.
-
Rinocerosz
őstag
Egy időben én is sokat szenvedtem vele. Esetleg még annyit lehetne csinálni, hogy a KIFÜ-nek írni ezzel kapcsolatban mert át lehetne nézni a beállításokat. Azt hiszem nekem sikerült elérni, hogy újra legyen konfigurálva minden.
Mondjuk most úgy is mennek biztos hozzátok is az AP-k átállítása miatt és akkor meg lehetne egy ilyet beszélni vagy hogy esetleg neki mi a véleményük. -
Tamy
senior tag
válasz
Rinocerosz #76 üzenetére
Diákoknak otthonra én nem telepítek semmit, legutóbb egy pedagógus gépén fordult elő, de korábban a saját otthoni gépem csinálta ezt. Most még van egy pedagógus, akinek múlt héten telepítettem, ő még nem hozta vissza, de lehet, hogy be se kapcsolta azóta (vagy nem használta az Office-t).
IPv6 minden gépen tiltva van, illesztőprogramok is naprakészek, most annyit csináltam még, hogy letiltottam a bluetooth-t is, úgysem használják.
-
Rinocerosz
őstag
Nem lehet, hogy a diák lép ki vele valami úton módon? Nálunk nem volt ennyi gond ezzel. Most csináltam meg az össze pedagógus gépet és nekik is ez a o365 van, de csak 2-3 hozta vissza ezzel a gondal. Ott arra jutottam, hogy maga az office frissítés szedhette ki a jelszót.
Eduroamál ez ismert hiba:
1.A vezeték nélküli chipset egységes egész, tartalmazza a Bluetooth rendszert is, azonban annak drivere független magától a Wi-Fi drivertől amelyek így zavarhatják egymást, például azzal, hogy a bekapcsolt Bluetooth folyamatosan láthatóvá teszi a gépet (hirdeti magát) más eszközök számára. Ezt a funkciót célszerű kikapcsolni, mivel elég addig láthatónak maradni amíg az a többi gép/mobil eszköz párosítása sikeresen megtörténik (1-2 perc).
2. Tiltsuk le a vezetéknélküli hálózatok felderítését a használt Wi-Fi hálózat (Eduroam) tulajdonságok menüjében.
3. A Wi-Fi chipset és driver esetében az energiagazdálkodási fülön tiltsuk le az elalvás/kikapcsolás funkciót.
4. Tiltsuk le az IPv6 protokolt, fölösleges kétszeres hálózati adminisztráció, Magyarországon úgysem találkozunk még közvetlenül elérhető natív ipv6 hálózatokkal. -
Tamy
senior tag
válasz
Rinocerosz #74 üzenetére
Nem hiszem, hogy frissítéshez lenne köze, a napokban pl. egy naprakészre frissített rendszer kérte be újra még aznap, vagy másnap. Volt ami már annyiszor kérte be, hogy megfogadtam, inkább megoldom "máshogy"
Jobban szerettem, míg a korábbi Officeokhoz rendes kódot adtak, azzal sose volt ilyen gond.
Amit a wifire írsz, azt a kis Lenovo szörnyetegeknél tapasztaltam, volt olyan, hogy használat közben, aktív netezés közben, szinte full akkunál fogta és levágta a wifiről, úgy, hogy "természetesen" el is felejtette a jelszót. Ezeknél valóban segített az energiagazdálkodásnál a pipa kivétele, de ez sem oldotta meg 100%-osan. A "választási" HP laptopoknál is kikapcsoltam, de időről időre akad, akinél elfelejti. De az otthoni wifijét sosem, csak az Eduroam csinálja.
-
Rinocerosz
őstag
Néhány gépnél elő fordult már, hogy ismét kérte a bejelentkezést. Szertinem az lehet a gond, hogy a frissítések elkezdenek települni és valamiért ilyenkor újra kéri a bejelentkezést.
Eduroma WIFI-hez:
Hálózati kapcsolatok -> Ethernet adapter -> Tulajdonságok menüpont -> adapter beállításai -> Energiagazdálkodás fül -> A gép kikapcsolhatja ezt az eszközt, hogy energiát takarítson meg vedd ki a pipát.
Azt hiszem ez oldotta meg régebben a gondokat. -
Tamy
senior tag
Nálatok az otthoni gépekre telepített O365 működik normálisan? Nem sokkal volt eddig dolgom, de azok mind folyton bekérik a bejelentkezési adatokat. Megcsinálom a regisztrációt Krétával, vagy igénylőlappal, megvan az a véletlenszerű e-mail címes felhasználónév, elfogadja, aktiválva, minden szuper, aztán legközelebb indításnál megint kéri a kódot (ami ugye nincs), meg ki van jelentkezve.
Más: Eduroam wifit random időközönként elfelejtik a laptopok. Telóknál nem tapasztaltam, és más wifinél se.
-
akaido
addikt
Tudomásom szerint nincs megkötés e tekintetben.
Ez nem jelenti azt, hogy majd nem "cenzúrázzák". Hallgatólagosan létezik? egy "ajánlott" menü szerkezet: Pl. Iskolai adatok, Közzétételi lista, Tanévi programok, Leendő elsősöknek, Tematikus link gyűjtemény, Alapítvány, Hírcsokor. Legalábbis utoljára amikor foglalkoznom kellett vele, sugalmaztak ilyesmiket. -
bigyo108
aktív tag
válasz
Rinocerosz #66 üzenetére
Szép napot,
Tehát akkor a wordpress engedélyezett? -
válasz
Rinocerosz #66 üzenetére
-
Rinocerosz
őstag
A dashboardon keresztül lehet igényelni minden iskolának tárhelyet és a domain-t. WinSCP-vel vagy amivel akarod fel lehet tölteni mondjuk egy wordpress vagy joomla fájlokat és onnantól mindent úgy ahogyan akarsz.
Szerintem lehet sima .html-t is, de gondolom inkább egy cms-t szívesebben használ mindenki.
Vannak olyan sulik ahol valakivel meg van csináltatva a weboldal, de ez a ritkább eset. Én inkább eddig wordpress-t és joomlát láttam... persze csak mindenből az ingyeneset.Annyit még hozzá tennek, hogy ezt a Kifü adja ami mögött már a Pro-M zrt van. (NISZ-el valahogyan összeborulva)
-
Üdv!
Mivel készülnek ezek az iskolaneve.edu.hu-s honlapok?
-
Tamy
senior tag
Én fix telepítésű laptopok esetében, ha lan-ra kapcsolódik mindig letiltom a wifi kártyát, többek közt azért, mert mindig akad egy "okos", aki ha valamiért nincs net madzagon (kihúzták a fali csatlakozóból pl.), akkor nekiáll megszakérteni a wifit. De esetedben ha csatlakozik is, még észre kell vegye a hálózaton a nyomtatót, majd telepíteni.
-
akaido
addikt
válasz
Rinocerosz #62 üzenetére
Úgy gondolom az egyik ok az lehet, hogy ha a GUEST_VENDEG hálózatot a diákok is használhatják -legalábbis nálunk igen- akkor pl. ők ne nyomtatgassnak "ész nékül" avagy "viccbűl", így ne látszódjon a vezetékes IP kiosztás és a Wifi IP egymásnak.
Az persze érdekes lehet, hogy a géptermünket szeptemberben 30 laptoppal telepítettem be, UTP Cat5e hálózatba kötve, de mint tudjuk a laptopoknak van Wifi kártyájuk is...azaz közvetlenül nem tudnák megoldani. Van nálunk egy pár "ügyes" gyerek, hátha rájönnek valamire. Ki is próbáltatom velük, oldják meg a "problemot". -
-
akaido
addikt
válasz
Rinocerosz #57 üzenetére
Elvileg nem lehet megoldani, hogy a "központi" Wifiről nyomtassunk, mert teljesen más IP tartomány. Ha valahol megoldották, akkor arról mélyen hallgat mindenki. Anno volt egy erős figyelmeztetés a tankerületi rendszergizda meeting prezentációjában is, hogy "el a kezekkel a Wifitől". A Page Control programról már szinte ne is említsek semmit, hiszen azon meg figyelhető, hol mennyi a nyomtatás...
-
bolvar
senior tag
válasz
captainhook #58 üzenetére
30/30, évente kérvény, nálunk nem a forrás a gond, szerintük nem lehet
-
Rinocerosz
őstag
válasz
captainhook #58 üzenetére
Egyszer adtam le kérést, ennek vagy 1 éve, de semmi. Most 250/25 Mbit/s-t adnak. Igaza kaphatnák a gigás netet...
Az előző kérdésemre, a nyomtatósra:
Abban az esetben ha kábelesen feltelepíted a drivert akkor wifin is tud nyomtatni bármilyen tűzfal szabály nélkül. Viszont a scann nem megy egyenlőre. A másik intézményben sajnos ugyan ez a metódus nem működött. Pedig a nyomtató ugyan az a fajta. -
captainhook
csendes tag
Ide vágó...
Most kaptam visszajelzést a Kifütől, hogy a fél éve elindított sávszélesség bővítési kérelem (50/50Mbit/s-ről) forráshiány miatt stornó.
Nálatok milyen sávszélességet biztosítanak? Volt valakinél már sikeres bővítési folyamat? -
Rinocerosz
őstag
Akkor ha már iskolai csoport lenne egy kérdésem.
Valakinek sikerült már azt megoldani, hogy ezzel a KIFÜ által üzemeltetett wifi-n valahogy a wifi-s tanári gépekről tudjunk nyomtatni a Konica/Develop nyomtatóval.
Egyáltalán lehetséges a tűzfalak megfelelő beállításval ezt megoldani? A nyomtatót a WIFI-ről tudom pingelni bármi beállítás nélkül. Viszont a Develop és a Konica driver se találja meg a nyomtatót.
Próbáltam 1-2 UDP és TCP beállítás a tűzfalnál, de semmi válzotás. A WiFi szegmensből próbáltam a privátba, de ez nem vezetett eredményre.Jó lenne ha 1-2 tanár tudna nyomtatni.
-
captainhook
csendes tag
válasz
Rinocerosz #55 üzenetére
Kösz a részletes választ.
A KIFÜ már jól ismer, irgalmatlan sokat hívtam őket az elmúlt hónapokban, sávszélesség emelés és dashboard dns regisztrálás miatt. Néha szerintem már azért csuklok mert egy emailem után hangosan anyáznak.A generációs probléma abszolute jelentkezik itt is, a rendszergazda egy technikai személyzet, a szög legyen beütve, az internet működjön de egyéb kapcsolódás nincs.
Volt lehetőségem az elmúlt napokban Microsoft inkubátor iskolákkal és olyan (távoli)pedagósusokkal beszélnem, akik nyakig benne vannak az MS expert képzésein, iszonyat komolyan nyomják, ez persze a másik véglet.
Fontos infót írtál, hogy nem reménytelen a tankernél kopogtatni, hátha nem küldenek el a francba és pár hasznos infót adnak.
Az pedig, hogy pedagógus képzést bevállalni nagyon elgondolkoztat mostanában....utána fogok olvasni. Köszimég1x a hasznos választ! -
Rinocerosz
őstag
válasz
captainhook #53 üzenetére
Őszintén szólva én azt tapasztaltam, hogy nem igazán akarnak megismerkedni új technológiával a tanárok és a többi dolgozó. Nagyrészt azért se mert olyan korban vannak és azért se mert nem esik jól nekik
. Szerintem ha nincs olyan vezető a suliban aki fontosnak tartja az informatikát akkor jobb is hagyni. Magadnak ne csináljál fölösleges munkát...
Persze el lehet kezdeni apránként kis dolgokkal, de egyszerre ne csinálj sok mindent. Jó ha megismerkedsz azzal ami van és utána bele lehet fogni pár dologba mint pl: NAS vagy Nextclod szerver csak, hogy példát mondjak (Én is azt tervezek most proxmoxra csinálni).Sulitokba ha van eduroam wifi(dashboard) akkor azt se árt kiismerni, Konica/Develop nyomtatóknak is meg van a lelke
. Tanulói gépeket is újra lehet húzni minden évben... én azt szoktam csinálni. Csinálok egy custom iso-t és akkor azokat már lehet pikk pakk telepíteni. Veyon-t csinálhatsz a gépterembe annak biztosan örülnének
.
A tankerületben van rendszergazda és nálunk tőle lehet kérni cuclikat. Persze arra készülj, hogy lehet 1-2 év(nem vicc
), de azért én végül kapok minden amit kérek. Van olyan is, hogy elküldenek, hogy vedd meg te átutalásos számlára..stb. Tanulói gépekbe is 1 éve kaptunk ssd+ram-ot. Szóval ilyenekkel el lehet szórakozni, de a lényeg, hogy kitartónak kell lenni.
Akkor lenne ennek értelme igazán ha elő lenne írva a suliknak x,y szerver amit kötelező használni csak hát gondolom nem merik ezt meglépni mert hát hallod milyen korú szerverek vannak néhány helyen.
Más:
Én teljes állásban vagyok rendszergazda és azért nem mondom, hogy könnyű, de szerintem lehet ezt is szeretni. Sajnos a béremelés miatt haragszom nagyonmert nagyon alul vagyunk fizetve, rendszergazdához képest meg pláne. Nem tudom más országokba ez hogy van pontosan, de egyszer már kutakodtam és ha jól tudom akkor azért ennyire nem rossz a helyzet... sőtt van ahol többet is keresnek állítólag mint a tanárok. Remélem azért végül valamit nekünk is kiharcolnak...
Annyit tudsz csinálni, hogy ha van mondjuk valami kisebb iskola oda meg lehet beszélni, hogy megbízásiba tudjál menni mondjuk heti 6 órába... én csinálok ilyet, de sajnos csak 1 van. Netet, weboldalt, nyomtatót, KIFÜ-s dolgokat, gépeket elintézem és kész.
Esetleg ha van kedved és időd akkor elmehetsz valami tanár képzésre és onnantól annyi pénzt keresel mint egy tanár rendszergazdaként is.Szóval ez van...
-
bolvar
senior tag
Nem erőltetnéd? gdpr szerint kellene, random kontrollálatlan iskola tulajdonán kívüli levelezés kinek jó?
Ingyen van az o365 ott a sharepoint ott a teams onedrive 100gb-al.captainhook
Földi ad-ból van szinkronizálva a user, jár a szerverhez a licence ez a legegyszerűbb.
Jelszó ugyanaz erre nem sírhat senki.
Sajna a password writeback nem megy ahhoz magasabb azure licence kell ez picit fáj nekem.
Nálam pl kategórikusan kijelentették csak akkor jöhetek ha iskolai alkalmazott leszek. Az elődöm külsős volt 15 évig baszta át az iskolát és had ne mondjam mit hagyott maga után. Gyakorlatilag a file mentettem és mindent törölhettem és 0-ból újra.
Lehetett volna tákolni a régit de az én lelkiismeretem azt nem nyeli le, fizetnek szóval megcsináltam úgy ha esetleg elvállnak útjaink nem egy szemétkupacot hagyok magam után. -
captainhook
csendes tag
Köszi a válaszokat!
Az M365 A1 most futott be az év végén így a technológia adott már.
Jelenleg mindenkinek privát gmail-es címe van továbbá az iskola 1 azaz egy hivatalos email címmel rendelkezik, ami az önkormányzat aldomain-jén egy roundcube webmaillel elérhető.
Ennek adatkezelési házirendje, mentési vagy technikai support háttere ismeretlen, nagyjából 5 éve 1 fix jelszava lehet.
Az igazgatónak sincs feltüntetett saját email címe - én sem tudom :-) - és ez ugye mennyire kényelmes, őt senki nem tudja megszólítani, nincs kötelezve egy válaszadásra a tanároktól, szülőktől.
Ha jön valami a közösre, átszól a titkárságra, hogy válaszolják meg, persze az ő neve kerül az aláírsba.Szeptembertől vagyok ezen a területen, ezért is érdeklődtem, hogy van e valamilyen ismert kötelező direktíva pl. a tankerek részéről amit végre kell hajtani, amit be kell küldene vagy ellenőriznek és elkerülte a figyelmemet.
M365 "szépen át kell terelni őket oda"
Úgy érzem, az első "már megint egy újabb jelszó ?!?!" értetlenkedésnél elfog gurulni a gyógyszerem! :-)Más!
Közületek vannak kizárólag rendszergazdák?
Mi a véleményetek, hogy ránk nem vonatkozik a fizuemelés?
Létezik olyan, hogy az iskola megbízással alkalmaz nem pedig a tanker?
Van bármilyen mozgástér ezen a területen vagy csak a kint tágasabb választható? -
efemm
tag
Az iskolai email címeket (tanároknak) én nem erőltetném. A szülő - osztályfőnök/tanár kapcsolattartásra, osztály email listákra a legegyszerűbb egy google csoport. Facebook-om nincs (és nem is lesz), azért az nem annyira zárt, mint egy google csoport, de az sem a te felelősséged.
A tanulóknak -nálunk- lehetne O365-ös email-jük, de a rendszergazdán kívül minden ki- és bemenő Exchange forgalmat tiltottam, mivel a gyerekek ezzel kezdtek el játék oldalakra regisztrálni, meg kikerültek a jelszavak és a botok ezekkel kezdtek spam-melni. -
bolvar
senior tag
válasz
captainhook #48 üzenetére
A levelezésről rohadt nehéz őket leszoktatni, csináld meg az o365 regisztrációt a sulira mindenféleképp és szépen át kell terelni őket oda.
A többi önszorgalom, it szabályzatot én se csináltam igaz én nem főállásban vagyok de mindent leszedáltam, dokumentáltam és mentek. -
efemm
tag
válasz
captainhook #48 üzenetére
Majd ha feladatba kapod az intézményvezetőtől (írásban). Addig (meg egyébként is) az ő felelőssége. A GDPR-t írassa meg jogásszal, nem a te feladatod, sem nem értesz hozzá. Informatikai szabályzatot lehet copy-paste-elni más iskolából.
Ne kapj be vírust, ne legyen helyi admin joguk a felhasználóknak, tanulók ne használják a wifit, ne törjék fel se a tanárok, se az admin jogú Kréta felhasználóitokat.
5-6 éves géppark elég jó, nálam a szerver 15 éves, bár az infóterem 2-3.
Nincsenek is IT pályázatok évek óta, csak felülről osztogatnak, amikor jónak látják. -
captainhook
csendes tag
Sziasztok! Help!
Félállásban dolgozom egy általános iskolában.
Semmiféle informatikai szabályzatot nem örököltem meg, a felhasználói szokások is ennek megfelelőek.
Mindenki gmail-es privát címet használ és facebook csoportokban osztanak meg egymással anyagokat.
Ehhez a vezetőség is asszisztál, semmiféle igény, irány, adatvédelem, elképzelés nincs és nagyjából a jólvanezígy lengi be az egész témát, működik az internet, megy a színes nyomtató azt kész.
Ráadásul it pályázatokkal sem foglalkoztak évek óta, közel 5-6 éves a géppark, W11-et ezek már nem fognak elvinni.Tankerülettel ez idáig egy telefonbeszélgetésem volt más témában, de nem sok jót szűrtem le belőle.
Mit tanácsoltok, hogyan lehet neki fogni és elindulni az alapoktól?
Létezik kötelező gdpr vagy más szabályzás az iskolákra, amire hivatkozva elkezdhetném rendbe rakni ezt a trágyadombot vagy egyszerűen az asztalra csapva vezessek be vállalható házirendeket, tiltásokat majd plagizáljam formázzam egy másik iskola it házirendjét? A szép szó, a meggyőzés, a szakmai érvelés ilyen környezetben lehetettlen.Köszönöm a választ!
-
efemm
tag
Én úgy értelmezem, hogy a dashboard2 (https://dashboard.niif.hu) változatlanul az elsődleges felület, ezen kívül meg:
Ügyfélszolgálati elérhetőségek:
Telefonszám: + 36 1 450 3070
Ügyfélszolgálat e-mail cím: ICT.ugyfelszolgalat@ugyfelszolgalat.gov.hu
Hibabejelentő: ICT.hibabejelento@ugyfelszolgalat.gov.hu -
bolvar
senior tag
Visszatalálos ha már van direkt topik
pro m( ami amúgy nisz vagy 10 éve) nyitottam ticketet 1 hét alatt semmi válasz csak hogy megnézik a hibát
Dashboard megy mondom akkor felhívom kifü supportot, elérhetőek még és megnyugtatóan azt a választ kaptam senki se tud semmit
Tipikusan magyar lesz ez a váltás is -
akaido
addikt
Elvileg lesznek utód cégek:
"Jogutód nélkül szűnik meg idén december 31-én a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ). A szervezet dokumentumait Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodájához kell majd elrakni, amit nem, azt az alábbi szervek között dobják szét (a KIFÜ feladataival együtt):
Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.,
NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.,
Pro-M Professzionális Mobilszolgáltató Zrt.,
Digitális Magyarország Ügynökség Zrt.,
IdomSoft Informatikai Zrt.,
Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft."
Várjuk a fejleményeket...
-
bigyo108
aktív tag
válasz
captainhook #35 üzenetére
Szép napot,
DEC 15 -ös dátummal a KIFÜ megszűnt.
Továbbiakról még nincs információ.
Én tegnap azért még indítottam egy ticket-et, de már nem válaszoltak. -
akaido
addikt
válasz
captainhook #35 üzenetére
"1. KIFÜ-től igényelt edu.hu domain tulajdoni igazolás
2. Általános kérdőív
3. Az iskola "akreditációs" doksija (ami idehaza az Oktatási Hivatal weboldalán elérhető alapító okirat és egyebek lesznek remélhetőleg)" Ezeket nekünk "asszem" a Tanker intézte.
A többit is a Tanker "utasításai" alapján kellett véghez vinni, kötött pályán mozogtunk, igaz.
Keresem a mentéseim között az infókat, remélem meglesz. -
captainhook
csendes tag
Először is nagyon köszönöm, hogy válaszoltál!
A tankerülettel informatika terén hál'Istennek semmilyen kapcsolódásunk nincsen, még az elején futottam velük egy tiszteletkört, de hamar kiderült, hogy egyáltalán nincsenek tisztában, hogy az oktatási intézmények igényelhetnek ilyen szolgáltatást így elengedtem őket, remélem örökre.Az A1 miatt pont ma hívott vissza az MS-től egy végtelenül szimpatikus operátor ráadásul szép magyarsággal beszélt. Három dolgot kért és kapott.
1. KIFÜ-től igényelt edu.hu domain tulajdoni igazolás
2. Általános kérdőív
3. Az iskola "akreditációs" doksija (ami idehaza az Oktatási Hivatal weboldalán elérhető alapító okirat és egyebek lesznek remélhetőleg)Most várakozunk, kell e még valamit beküldeni illetve az elbírálásra.
Amit írtál, hogy a Krétából kellett export-importálni egy kicsit erőltetettnek tűnik.
Úgy tűnik, ezt inkább a tanker akarta mint az MS, tévedek?! :-)Ha eljutunk odáig, hogy jóváhagyják az igénylést nagyon boldogan fogok szenvedni mindenféle export-import ps szkripttel ! :-)
Ha van bármi útmutató vagy részinfó annak mind mind nagyon fogok örülni, előre és utólag még1x köszönöm!
-
akaido
addikt
válasz
captainhook #33 üzenetére
Üdv!
A google workspace-t a másik suliban nem én felügyelem, de az ottani rendszergarázdával majd elbeszélgetek, de egy héten csak egyszer vagyok ott, lehet írok neki emailt inkább.
Az A1 licenszet kb. négy éve intéztük a Tankerület engedélyével, és konfigurálásával, még Washingtonnal is beszélnem kellett félig angolul, félig magyarul az ottani ügyfélszolgálatossal. Be kellett állítani az összes tanárt és diákot a megfelelő e-mail címmel és jelszóval a kapott domainhez. A KRÉTÁból kellett exportálni az összes személyt, majd itt az office.com-on importálni. Piszok nehéz volt, nem is tudom hogy sikerált. Megpróbálok útmutatókat küldeni privátban hátha segítenek. -
captainhook
csendes tag
Szia!
Érdekelne van e már tapasztalatod vagy ismereted arról, hogy az oktatási intézmények milyen eséllyel pályázhatják meg az elméletileg ingyenesen elérhető M365 Education A1-et illetve az általad is említett Google Workspace csomagot.
Egy általános iskolának most próbálom előbbit megcsípni.
Eléggé alaposan átnézi mind a két cég az iskola hátterét, már első körben nekifutottunk de hiányzott pár dolog.Amiről eddig tudok:
- Kívánt domain tulajdonosát ellenőrzik, hogy az iskola nevén van-e ( ha nem edu-hu-s akkor alapból vagy céges v magánszemély ami helyből bukta, ráadásul az iskoláknak nincs adószámuk így az átírás az iskola nevére lehetettlennek tűnik )
- Oktatási hivatal adatait megnézik
- Screenshotok a kir-be vagy az OH-ra belépve.
- Egyéb kérdőív kitöltése....Köszi ha megosztassz információt, tapasztalatot, nagy segítség lenne!
-
bigyo108
aktív tag
Én most kezdek bele.
Végig is olvasom a tapasztalatokat.
-
Jók ezek a tapasztalatok. Szerintem a többség vagy legalábbis a fiatalok arra használják, hogy tapasztalatot szerezzenek, tulajdonképpen ezért van még ember, mert egymásnak adják a kilincset 1-2 évente.
-
peq
aktív tag
Röviden reagálnék. Két aspektusból közelíthető meg az iskolai rendszergazda lét.
Ad1.: tapasztalat, tudás
Jó választás, ha fejlődni akarsz. Közszférában kevés a pénz, osztályonként kis létszámmal operálnak, ebből adódóan a munkakör is széles.Ad2.: pénz, juttatások
Ha ez a szempont, messze kerüld elEgyébiránt, úgy jutottam ide/akadtam a témára, hogy netet böngészve kerestem kérdést azon válaszra, kötelező e köznevelés intézményekben rendszergazdát alkalmazni. Igen.. Egyetemi mellett egy gimnáziumot is mi viszünk
Magyar közoktatás, így szeretlek. Előre megyünk, nem hátra! -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Véletlenül láttam meg a topicot, gondoltam hozzászólok :-)
Én majdnem 20 évig voltam sulis rendszergazda, és 12 évvel ezelőtt hagytam abba eme tevékenységet (országelhagyás miatt) Szóval a múlt évezredben kezdtem, még '94-'95 környékén :-)
Mindig "mellékállásban" csináltam - úgy, hogy dolgoztam egy számtech cégnél, és az a cég kötött az adott (néha több) sulival kötött egy szerződést rendszergazdai tevékenységek ellátásáról.
Kb. akkoriban kezdődött a Sulinet is, amikor én ebbe belecsöppentem: 64-128kbit-es ISDN internet, Novell szerver, rajta proxy, FuSi munkaállomások Win98-Win95 rendszerrel. Komoly volt :-) Bár akkor még a Novell volt A SZERVER rendszer, a cégek is azt használtak: nyomtuk is keményen :-)
Aztán jött a linux, lecserélgettük a legtöbb Novell szervert, ahol lehetett linux + mars párosra :-) De a szerverként futó NT-ket is linux + samba-ra.
Az utolsó 13 otthon töltött évben másik városba költöztem, másik cégnél dolgoztam természetesen (sőt, kettőnél, de a legtöbb ügyfél "maradt velem") és egy sulinak voltam csak a rendszergazdája, de az elég nagy volt: általános iskola, gimnázium és kollégium. Összesen több, mint 100 fix számítógép, nagy épület, sok kábel, sok Wifi AP (akkor még Mesh meg ilyenek nem voltak, a komolyabb technikák meg árban elérhetetlenek voltak - sokszor egy pár ezer forintos valami megvásárlásánál is trükközni kellett)
Három internet kapcsolat (két sulinetes, egy vásárolt) , két szerver (egy linux tűzfal - load balancer stb., meg egy samba DC) , volt minden :-)Ezt is külsősként csináltam (meg mellette még >20 kis cég rendszergazrája voltam, mindenhol linux szerver volt - és persze sima szervizes melóra is kellett sok-sok időt szakítanom ;-) , néha napokig nem mentem, néha meg napokig ott voltam. Az pl. mindig vidám dolog volt, amikor újra kellett húznom a három géptermet, mindegyikben huszonakárhány géppel :-) Tanítás után lehetett csak nekiállni, és másnap reggel mindennek működnie kellett... Úgyhogy egyet újratelepítettem, mindent beállítottam, minden úgy volt, ahogy lennie kell, aztán image a szerverre. Másnap meg úgy 16-17 óra körül kezdés, a szerverről image-ből újrahúzni minden gépet, beállítgatni az egyedi dolgokat, teszt, teszt, és olyan éjfél - kettő között már haza is értem ;-)
De bírtam nagyon, szerettem az állandó rohanást, napi 12-14-16-18 órában :-) Nem csak a sulis rendszergazdaság miatt, hanem úgy általában ez a fajta IT-s meló ilyen. Az irodákban is zárás után lehetett csak komolyabban nekiállni bárminek...
Mifelénk (Zala megye ;-) kevesen alkalmaztak főállású rendszergazdát, inkább havi pár 10.000 forintért kötöttek egy szerződést egy számtech céggel. Praktikus, mert egy cég nem beteg, nincs szabadságon, nem kell otthon maradnia a beteg gyerek miatt, stb. ;-) , hanem mindig elérhető valaki, ha baj van... És sokkal olcsóbb is.
Nem tudom, manapság hogy mennek a dolgok, mennyi pénz jut fejlesztésre, stb.: de akkoriban eléggé gyászos volt a helyzet. Az egyik terem még egy magos P4 Celeron procis gépekkel volt felszerelve, 40GB-os ATA vinyóval, 512MB és 1GB memóriával... Hát kellett optimalizálni az XP-t, hogy fusson rendesen ;-)
Aztán az elmúlt 12 évben meg felhasználó lettem :-)
-
akaido
addikt
Nyilván minden helyzet más, és más kihívásokat tartogat.
A kb. két évvel ezelőtti tankerületi iskolai rendszergazda meeteng alapján szerintem kisebbségben voltak a hozzám hasonló kollégák, azaz sulik többségében van főállású rendszergizda, plusz minimum egy központi szerver, szóval a mienkénél jobb a helyzet.
Egy főállású rendszergazdának talán nem kell ötfelé szakadnia mint nekem aki a főállása mellett fix időre szóló szereződéssel látja el ahogy tudja a feladatokat. "Slusszpoénként" érkezik újabb 30 Lenovo Touch Screenes laptop, csak hogy pihenhessek... -
akaido
addikt
Akkor folytatom.
Most voltam májusban 61. Végzettségemre nézve számítástechnika tanár volnék amit 37 évesen végeztem az ELTE-n. (Van egy tesis tanítói is).
Autodidaktaként Enterprise, C +4 gépekkel kezdtem még a 90-es évek elejé. Első PC-nek minősülő gépem egy 286-os 4 MB EDO RAM-os csodabogár volt, amin 1997-ben kezdtem a Fősulit.
Azóta az első végzés utáni évemben kapcsiból ki kellett építeni egy komplett géptermet, ami a fali UTP vezetékezéstől kezdve a gépek teljes összeszereléséből és Windows 2000-zel történő telepítését is jelentette. Itt foglalkoznom kellett Win2K szerverrel, komplett Leonardo program laborral is.
Gödöllőn folytattam 2004-től -ma is itt vagyok- ahol is egy olyan feladat fogadott, hogy a terem közepén lévő hatalmas kupac alkatrész, táp, gépház, vezetékhalomból két hét alatt építsek működő géptermet. Sikerült végszóra, floppyról klónoztuk a win95-öket egyik HDD-ről a másikra. Aztán a pályázatokkal jöttek a projektorok, újabb és újabb, újabb hálózatkiépítések -amelykeből mindig kihagytak- így az iskola hálózata toldozott foldozottá vált.
Volt aztán itt Novell szerver, szinte egy hónap alatt tönkrement, Saját Linux szerver, vezetői döntésre szűnt meg, most meg egy Synology kis NAS-unk van csak.
E tanév elején "besokalltam", hogy állandóan elszáll a KIFÜ net, és a belső háló is akadozik, és egy villanyszerelő karbantartóval ketten nekiugrottunk és amennyire lehetett észszerűsítettünk, halott kábeleket szüntettünk meg, újradugóztunk, kábelcsa_tornáztunk(és mi is tornáztunk eleget főleg létrán). Elég jól sikerált egész az őszi szünetig, amikor is tegnap visszaérkezve nem volt internet. A központi router PPP LED-je nem világított, ami sok-sok tapasztalatából azt jelenti, hogy nem jön a VodaConnectBoxból az éter. Fel kellett hívni az ügyfélszolit, mert abszolút nem működött, így onnan "hurkoltatták" a hálózatot, majd egy másik (Ge9) portra kellett csatizni a ConnectBoxból az UTP-t. Na azóta kétszer konfigoltam újra a belső hálót, mert lassú minden, a vezetékes és a Wifi háló is, és nem tudom mi a gond, pláne annak tekintetében, hogy van egy központi INEO printer aminek mennie kell az irodából, (plusz page control program), amit folyamatosan láttatni kell kifelé.
Be kellene konfigolni egy Huawei szünetmentes tápot a központi rack szekrényhez, de egyszerűen a manualt nincs időm, erőm elolvasni napközben, így egyenlőre csak van és és működik, de nem véd semmit, tiszta pazarlás sajnos.
Ezen kívül foglalkoznom kell az összes géptermi géppel ez most már két terem összesen 45 Win10-es, és néhány Win 8-as gépét jelenti. Aztán van itt 24 laptop amit 2022 januárjában kaptunk, folymatosan frissíteni kell(ene) őket, mert majd azokon is megy a kompetencia mérés. Van aztán 30 Lenovo tablet, amit a skacok folyamatosan elállítanak, így volt, hogy napokig szívtam a gyári állapot visszaállításával, mert van gugli fiók, amit a három gombos factory reset után nem ismer fel a tablet. Mindenféle tutorial trükk videó alapján lehetett csak működőképessé tenni.
Aztán itt van 55 kolléga akiknek a mindennapi infó nyűge is a nyakamban van.
Ezen kívül két épülete van a sulinak! ami újabb frontot nyit számomra, ott szerencsére azért kevesebb a gond, biztosabb a hálózat a Wifi központi(cég) kiépítése óta. Azonban a Digitális kultúra mint új tantárgy alsóban is megkövetelte egy másik épültbeli mini gépterem létét, ahová régebbi cégek által alapítványnak felajánlott EliteBookok vannak.
Mindezért a futkározásért havi 45 ezret kapok, mivel KRÉTA rendszeradmin nem lehetek, hiszen főállásként Digitális kultúrát tanítok, tesit a hetedikes osztályomban, négy úszás osztályom van, osztályfőnök vagyok, szóval a terheltségem maxon van. Most épp a bal térdem mondta be az unalmast(6 térdműtétem volt), és térdrögzítővel járok be dolgozni, de valszeg kénytelen leszek elmenni orvoshoz, mert nem javul, csak dagad.
Na egyenlőre ennyi, és most iszok egy Heinekent. -
válasz
Intruder2k5 #22 üzenetére
Akkor jó, hátha kedvet kap újra fórumozni.
De írhat más is aki iskolai rendszergazdaként dolgozik!
-
-
Hogy alakult azóta az életetek?
-
old gray
addikt
Hali!
Én Ormosbányán dolgozok (2000fős település a sötét Borsodban), 1 1/2éve főállású r.gazdaként. Van egy sulinet/közhálós netünk, 2K3 szerver + 47kliens, EU-s pályázat eredménye. Ellátom még a többi közintézmény informatikai feladatait is (önkormányzat, csal.seg. szolgálat, öregotthon, orvosi rendelő etc.). Napi 8 óra meló, nettó 65k a fizetésem! Most erre mit mondjak? ( semmit, munkaidőben is megy a biznisz, kell a mellékes)Összetehetem a két kezem, hogy ilyen álommeló, de ilyen sz.r fizetés mellett.....Közalkalmazottként dolgozok, diplomám nincs, kivágtak tanárképzőről
Én úgy gondolom, ez éhbér, de tapasztalatszerzésnek tökéletes terep! Maradok még 1-2évig, és ha elégnek érzem a tudásom, megpályázok/keresek v.mi cégnél melót. Vagy rágyúrok erre: [link]
[Szerkesztve] -
Atys01
csendes tag
Nem teljesen idevág, de ezért nem akarok új topikot...
Szóval van egy haver, akinek le kellene tennie az asztalra péntekre egy árajánlatot egy önkormányzatnak arra, hogy mennyiért csinálná meg a honlapjukat (ez lenne az első nagyobb munkája), amit majd 2hetente, havonta frissíteni is kellene. Általánydíjban gondolkodnak. Egy elég kicsi falu honlapjáról lenne szó.
Mennyit lehet kérni egy ilyenért? -
Atys01
csendes tag
Hali!
Újra előveszem a témát, mert van előrelépés! Leülünk a főnökkel tárgyalni.
A kérdésem, hogy valaki tud infót arról, hogy egy ált. iskolában mennyit keres egy rendszergazda? Most jó lenne ha pontosabb összeget tudnátok mondani!
Előre is köszi! -
Atys01
csendes tag
válasz
macilaci78 #16 üzenetére
Hát igen a kialvatlanság néha igaz, de nem mindig. Nálunk például nem okozott gondot, és most sem okoz túl sokszor. És már 4 éves a gyerkőc.
Bár az is igaz, hogy az egyik kollaganőnke van két lánya akik szinte folyamatosan betegek...
Ez sajna nagyon nehéz, mert a munkaadaó biztosat akar, a munkavállaló meg munkát... -
macilaci78
nagyúr
Jaja: kisded mellett éjszakázni kell, attól fáradt, kialvatlan a dolgozó, 8 éves koráig biztosan hurcolva van még az orrfolyással is a kölök a dokihoz, otthon kell vele maradni, figyelni, beveszi-e a lázmérőt, miegymást.
Közben jön a következő gyerek, újra a mókuskerékben...
Nem az a baj, hogy valaki gyermektelen friss házas, vagy kisgyermekes, hanem az az alapvető gond, hogy az ebből fakadó távollétek nem tervezhetők és nem lehet őket időtartamukat tekintve keretek közé szorítani. Na ez az, ami egy munkáltatónak az igazi fejfájást okozza! Az nem akkor probléma, hogy az ember most szól, hogy ''Főnők, augusztus utsó két hetében lemennék a családdal Balcsira.'', mert ez egy tervezhető, biztos távvollét, lehet úgy szervezni a munkát, hogy az adott emberre ne legyen szükség, vagy hogy pótolni lehessen a távollétét.
De az, hogy ''Terhes vagyok, ne csodálatos!'' Aztán veszélyeztett terher, még a küszöböt is csak orvosi engedéllyel lépheti át a lakásban, nemhogy dolgozni menjen... Ott a gyes, gyed, miegymás... -
5@$
aktív tag
télleg okosan dönts, nem könnyű manapság elheylezkedni,
pl nekem nincs papirom semmi tudásról, de szivesen tanitanám a 10 éves pistikéket illetve 11 éves arankákat hekkerkedésre -
tütüke
tag
hali!
Összetenném a két kezem, ha infótanárként dolgozhatnék egy suliban. Szerintem mázlista vagy, nagyon sokan pályáznak a helyedre. Érdemes Macilaci tanácsát megfogadni. csak ugy érdemes lépni, ha már van másik meló kilátásban, mert igy könnyen kirakhatnak. Melyik suli ez? Én is szivesen megpályáznám a helyed -
Atys01
csendes tag
Ettől félek én is. Van valaki aki hasonló helyen dolgozik? Neki mi a tapasztalata?
-
macilaci78
nagyúr
Az hagyján, de Téged elküldenek, aztán felvesznek valami fiatal pályakezdőt, aki meg annyora örül, hogy munkát talált, hogy még fel is mossa a termet! Óvatosan lépj! Szvsz előbb inkább nézz körül más állás után, ha ugyanannyi pénzt tudnál keresni máshol, akkor verd ki a balhét, Legalább legyen egy kettes párod, ha már blöffölsz.
-
Atys01
csendes tag
Hát ez az. Nem akarok áldozat lenni, mert amúgy nem egy rossz hely ez a suli. Csak nem akarok túl sokat kérni, nehogy azt mondják mások olcsóbban dolgoznak.
-
Tsunami
senior tag
-
Atys01
csendes tag
Hello!
Egy ált. suliban dolgozom mint számtech tanár. Emellett nekem kell minden gépet rendbentartani, meg minden számítógépes munkát végezni, persze teljesen ingyen. Van valaki hasonló helyzetben? Mit tegyek hogy megváltozzon ez a számomra áldatlan állapot? Mennyit kérhetnék ezért a melóért?
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: ALZA vagy eMAG?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hegesztés topic
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Eladó i3-13100f/ASRock Z690PG
- Folyadék hűtés alkatrészek (Komlett hűtőrendszer)
- iPhone 16 Pro 256 GB Desert Titán - 0 Perces - HFGY42Y2HX Warranty: 2025-12-28
- ! Dell Precision 5560 ( XPS 9510 ) 4K+ Touch/i7-11850H/32G/512G/NV Quadro/IR/FPR
- PlayStation 5 PRO + Disc Drive + Pulse 3D Wireless (black) + 2 játék eladó!
- GIGABYTE B650 UD AX WiFi AM5 DDR5 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Belèpő GAMER setup!! Kamatmentes rèszletre is!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest