Új hozzászólás Aktív témák
-
MrSealRD
veterán
válasz MrSealRD #18049 üzenetére
Akkor ez jó tanulság lesz nekem is és remélem másokat megkímélek egy fölösleges körtől...
Mivel GYED-et kapok ezért nem vagyok jogosult álláskeresési járadékra. Érdemes előtte ellenőrizni a jogosultságot...Effektíve semmi értelme nem volt, hogy elmentem. 2,5 óra az életemből, és emiatt toltuk el a másik ügyintézést. Kedd reggeli kapufa...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
válasz goodboy007 #18048 üzenetére
Hasonló helyzet, csak nekem az a második napom lesz az új helyen... Onboarding lépéseket még nem tudom... A probléma, a távolság. Még üres úton hajnal 2-kor is 30 perc a leggyorsabb út, hogy Piliscsabáról átmenjek Budakeszire. (Mert ott van az illetékes járási hatóság.) De az iroda meg Árpád híd környéke... Szóval ebben a Bermuda háromszögben kéne közlekednem... Múlt héten fogorvoshoz vittük a gyereket és 1:20 volt a 13. kerületbe eljutni. Holnap reggel odamegyek nyitásra... aztán kiderül.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
goodboy007
senior tag
válasz MrSealRD #18043 üzenetére
Ha van 1 nap, mikor munkanélküli vagy, utólag is le lehet papíroztatni, nem gáz.
Nekem kedden volt az utolsó munkanapom, szerdán kértem időpontot úgy, hogy következő hét hétfőn kezdtem az új helyen és azon a héten csütörtökre kellett mennem, tehát már 4. napja dolgoztam."propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
MrSealRD
veterán
válasz kexksz #18044 üzenetére
Ez lesz. Most beszéltem velük telefonon... Kedves segítőkész ügyintéző... Mondta, hogy bemehetek a héten is bármikor, de ki kell várnom amíg sorra kerülök...akármit is jelentsen ez. Gyorsan ránézett az adataimra, egyszerűnek tűnik az ügyem.
-
MrSealRD
veterán
Az imént kaptam meg a levelet, hogy jövő héten kedden menjek be... Az viszont már késő lesz. Facepalm ez az egész.
-
greggae
tag
válasz MrSealRD #18040 üzenetére
No igen. Azzal súlyosbítva, hogy a publikált dokumentum epapíros beküldése után küldtek egy vagy két hasonlót, hogy azt is töltsem ki. Aztán behívattak, és ott is volt papírtöltögetés. A következő időpontot (meg az azutánit) is személyes ügyfélszolgálatra kaptam, pedig jelöltem, hogy vállalom az online ügyintézést. 2022-ben még nem ragaszkodtak a személyes megjelenéshez, bár a többszörös dokumentumos szerencsétlenkedés már akkor is volt.
-
Patrec
csendes tag
válasz MrSealRD #18040 üzenetére
Én is így jártam, valahol azt írta még talán a weboldalon is, hogy online elvégezhető, vasárnap adtam be, hétfőn jött az e-mail, hogy kedden menjek be 10 órára. Ott mondjuk 30p alatt el volt intézve minden, de akkor is fura, hogy minek írják, hogy online elvégezhető ha nem. Nem hallottam még olyanról, akinek sikerült az egészet teljesen online végigvinni.
-
MrSealRD
veterán
Álláskeresési járadékot kezdtem el intézni, de egyelőre nem látom hasonlónak az ügymenetet mint ahogy itt többen leírták.
Először is beléptem itt: https://eugyintezes.munka.hu/
Majd miután bejelentkeztem a rendszerbe és a személyes adatokat frissítettem 2 gomb volt aktív. Az egyik a nyilvántartásba vétel. A másik az álláskeresési járadék igénylése. Majd itt leírták, hogy igényléshez előbb nyilvántartásba vétel szükséges. Oké, megnyomtam a gombot. Kaptam egy emailt, hogy a következő munkanapon felveszik velem a kapcsolatot a teendőkről...Én azt hittem ez teljesen online végig vihető... De most rákeresve erre a szituációra, azt látom, hogy ilyenkor bekéretnek személyesen... amit pont elkerültem volna, mert oda-vissza 1,5 óra kocsival.
Ez másnak is így nézett ki, és meg kellett várni, a visszajelzést és folytatható volt másnap (jó esetben) elektronikusan?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
la_cc
addikt
válasz TrollBalint #18033 üzenetére
Igen, elvállaltam egy munkát a régi iparágamban, de a lóvé kicsit gatya, így továbbra is nézelődöm más írányba.
[ Szerkesztve ]
~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~
-
TrollBalint
addikt
válasz sh4d0w #18035 üzenetére
Igen, ez fizetős kurzus, valami cybersecurity cucc. Gondolkodom ezen a vonalon elindulni (inkább tesztelés részen, SW tesztelésben van azért jó néhány év tapasztalat)
De akkor még gondolkodom rajta, megnézem jobban, hogy miről is szól meg mit is ad
https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters
-
-
Egon
nagyúr
Azokat a certeket díjazzák a munkáltatók, amelyek szerepelnek a hirdetésekben. Azok viszont fizetősek. Egy meglehetősen ismeretlen certtel nem leszel előrébb, pláne valós munkatapasztalat nélkül.
A keresett certek, a teljesség igénye nélkül: CISA, CISM (és egyéb ISACA certek), CISSP, ISO27K LA, hacker vonalon CEH (és egyéb EC-Council certek) vagy inkább OSCP (és a többi Offensive Security cert, pl. OSWE). Cloud vonalon nem vagyok képben.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Ovatosan. Ha nem fizetsz a kurzusert, akkor altalaban arrol kapsz certet, hogy elvegezted, semmi tobbrol.
https://www.coreinfinity.tech
-
dellfanboy
őstag
csak a cert-et valós munkatapasztalat nélkül? hát max juniornak jó lesz..
eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
TrollBalint
addikt
Pont a napokban jutott eszembe, hogy találtál-e már melót? Ha jól emlékszem tavaly ilyenkor már / még kerestél....
Hogy ON is legyek: most elkezdtem én is pályázgatni, picit komolyabban. Úgy látom fellendült egy kicsit az IT részleg is. Bár nyomába se ér sem a régi önmagának, sem a könyvelő szakmának (feleségem hetente 2 megkeresést kap úgy, hogy ki van neki írva, hogy anyaságin van itthon... )
Coursera-ról van valakinek infoja? Gondolkodtam valami cybersecurity traninget (ha már a reklámlevélben megtaláltak vele) megcsinálnék, ad certificate-t is. Ezeket mennyire értékelik a cégek?https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters
-
Ittnemaz
aktív tag
válasz TrollBalint #18027 üzenetére
pont ezen gondolkodtam én is.
Beirtam az adatokat:
88 000 000 Ft hitel, 20 év futamidőre, havi 599 327 Ft-tól, 5.54% THM-mel. no gyerek No csok. Elkezdi fizetni, aztán hitelt vált ki, vagy majd lecserélni az ingatlan, ugrasztja a hitelt.... ennyi fizunál nem kell EPzni LTPzi, de ehhez kell egy kis élettapasztalat...[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Argh, uj elmeny. Megkeres linkedin-en, me'g csak nem is szabvany korlevel, mert tobb mint 3 eve mar a ceg mar megszolitott, pont mikor valtottam, akkor kerdes nelkul leraztam oket, de ezek szerint legalabb latta a profilomat. Most valaszkent feltettem neki a tizforintos kerdest (bersav), a 45% szeles(!) intervallumanak felso hatara annyi volt bruttoban, mint a mostani nettom. En komolyan nem ertem, hogy ennyire nincsenek kepben? Sot, a legseniorabb java-suknak akarnak fizetni lenyegeben netto 1M alatt?
-
-
nyunyu
félisten
válasz akela91 #18025 üzenetére
Persze aki a keresete 50-60%-át törlesztőre költi, azzal szívesen elbeszélgetnék hogyan tud aludni.
600k-ig csak a nettód 50%-a lehet a törlesztőid összege, felette 60%.
Ezt a bankoknak kötelezően be kell tartaniuk, szóval eleve nem kap hitelt, aki nyakig el van adósodva, max a sarki uzsorástól, aki a dupláját veri le rajtad a következő fizunapkor.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
akela91
addikt
válasz Qtya123 #18024 üzenetére
Nagyon adom. Helyén kell tudni kezelni a dolgokat, én összeteszem a két kezem, hogy 29 évesen pár évvel ezelőtt hitelből fel tudtam építeni egy házat. Ehhez persze le kellett nyelnem nekem is pár békát. Pl.: Könnyűszerkezetes lett tégla helyett(akkor még óriási árkülönbség volt köztük), ráadásul megyeszékhely helyett egy közvetlen mellette lévő településen vásároltam a telket is töredék áron. Ez egy elérhető és felelős döntés volt úgy gondolom, a törlesztő pedig mai szemmel nézve(fix 3.1% 20 évre) kezd teljesen elinflálódni. Lehetett volna álmodozni és várni, hogy elérhető legyen a legfrekventáltabb helyen lévő 200m2-es ház, de nem volt realitása annak az akkori IT-s fizukkal sem ennyi idősen. Persze aki a keresete 50-60%-át törlesztőre költi, azzal szívesen elbeszélgetnék hogyan tud aludni.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Alexios #18018 üzenetére
"Számomra furcsa pont a magyar átlaghoz képest kiugróan kereső it-sok panaszkodása a kinyiló ollóra, mikor pont itt van esély még arra hogy saját erőből elérjen valamit az ember."
Szerintem ez pont abból adódik, hogy látótávolságba kerül. A br 500-600e Ft-ot keresőknek eszébe sem jut azon lamentálni, hogy öröklés/kőkemény családi segítség nélkül hitelmentes családi házon gondolkodjanak a főváros jobb részein.
Az IT-s meg úgy érzi, hogyha az átlagbér háromszorosát keresi, akkor nem a br 5-600ezres keresetűek "szintjére" akar lőni, hanem feljebb.
A valóság meg az, hogy a br 600ezres sok hitellel lőhet a "szarospanelra" az IT-s meg esetleg hitel nélkül is lőhetne erre, de a családi házra akarna lőni jó helyen 30, max 40 évesen, ami ugyanúgy hitellel, mint a 600ezresnek a panel, teljesíthető lenne akár, de ő inkább még egy szintet ugrana, hogy hitel nélkül legyen a frankó ház frankó helyen. Ilyen nincs és nem is volt, háttér nélkül mezei beosztotti szinten. Akkor sem ha jó a kereset.[ Szerkesztve ]
-
BE4GLE
aktív tag
válasz TheProb #18020 üzenetére
"Csak CV alapján már kiszórják az embert?"
Igen. Ezért is érdemes ajánláson keresztül próbálkozni. Na meg a CV-d is felturbózhatod picit. Nem azt mondom, hogy hazudj, hanem mellőzd az olyan infót, ami hátráltathat, és próbáld kiemelni, ami előnyös. Ez végülis egy reklámanyag rólad.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
axioma
veterán
esetleg mert a szerencseseknel a berles nem valtozo habitusu, tisztessegu es otletelgeto [eladom v megsem] maganszemelytol fugg, hanem inkabb ceggel szerzodos, amelyik nem tesz ki viszonylag varatlanul, enged bejelentkezni, es esetleg me'g erdeke az is hogy a lakasberlok milyen velemenyt mondanak rola?
-
Apollyon
Korrektor
Albérlet esetén a főbérlő bármikor mondhatja azt, hogy el kell költöznöd, mert... Ha egy év múlva, de akkor is. Volt, van, lesz rá példa.
Ha saját ingatlanod van afelett te vagy az úr, onnan nem rakhat ki senki. Plusz nem tömöd másnak a zsebét sem.[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
TheProb
veterán
válasz Alexios #18018 üzenetére
Kormánypropagandán kívül bárki képes emlegetni az "átlagbért", amit a KSH úgy hamisít, ahogy akar? Az meg nem tudom miért példa alap, hogy hol mennyi az ingatlanbirtokos. Nálunk kiugróan magas, mert a magyar ragaszkodik a saját tulajdonhoz, akkor is, ha vért hugyozik. Szerencsésebb fejlődésű országokban tökéletesen elvannak úgy, ha bérelnek. Nem ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenek felett saját lakásuk legyen. Ez lehet azért, mert jóval elérhetetlenebb az ingatlan és/vagy mert a bérlős konstrukcióval jobban kijönnek. Szerintem, ahol alacsony a százalékos ingatlantulajdonlás, ott reálértéken nézve jóval olcsóbb a bérlés, mint pl nálunk. A fizetésének kisebb hányadát cseszik el albérletre.
#18017BE4GLE: Nem is szándékoztam megkérdezni, hogy ténylegesen mennyit keresel.
Hogy legyen még egy kis ON:
Az említett nyári interjúk számomra furák voltak. Asszem 3-4 pozira volt első körös (HR-es, recruiteres) interjú, ami érzéseim szerint jól ment. Majd a 2. körös interjúkra már egyik helyen sem került sor, mert hogy nem elég a tapasztalatom/seniorabb embert keresnek. Számomra ebben az nem volt érthető, hogy akkor szakmai ember meg sem nézte a CV-met, mielőtt hívtak vna első körre? Csak CV alapján már kiszórják az embert? Mert nyilván az első körön a HR-es nem sokat fog megtudni a szakmai oldalamról. Szóval egyfelől elbaszott időnek éltem meg, másfelől meg nem értettem, hogy most akkor mi alapján szórtak ki.[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Alexios
veterán
válasz TheProb #18013 üzenetére
Én nem azt mondom hogy minden tökéletes, de az átlag fizetés az országban br 600ezer, a medián pedig br500 körül van. Ehhez képest br 1.5m az ennek majd a háromszorosa, ezeknek az embereknek ha nem örököltek a panel is teljesen elérhetetlen, nemhogy még válogassanak hogy az nekik nem jó. Számomra furcsa pont a magyar átlaghoz képest kiugróan kereső it-sok panaszkodása a kinyiló ollóra, mikor pont itt van esély még arra hogy saját erőből elérjen valamit az ember. Olyan idők iránt nosztalgiáznak, sírnak vissza emberek amik egyszerűen sosem léteztek.
A korábban említett svájcban az egyik legkisebb a lakástulajdonosok aránya egész európában, de ahol jobb az arány abban az országban sem merül fel senkiben hogy fiatalon kezdőtőke nélkül(öröklés, szülőktől ajándék, stb) saját ingatlant vegyenek egyedül hitel nélkül.[ Szerkesztve ]
-
BE4GLE
aktív tag
válasz TheProb #18015 üzenetére
Engem nem a jellemző bérek szoktak érdekelni, hanem a lehető legmagasabb, amit el tudok érni. Senior mobil fejlesztő vagyok. Bruttó kettő alatt már nem tárgyalok senkivel. A fizetésemmel nem kérkednék, ha nem gond. Legyen elég annyi, hogy az előbb említett összegnél picit több.
Redmi Note 9 Pro
-
BE4GLE
aktív tag
válasz TheProb #18013 üzenetére
Annak számítasz, aminek el tudod adni magad. Az önéletrajzodat te szerkeszted, és az interjún te adod elő, hogy mit tudsz. Senki nem mondta, hogy nem pályázhatsz magasabb bérsávú pozira. Azt mondasz a bérigényre amit akarsz. A LinkedIn-t arra is használatod, hogy megtaláld a belső embereket, és ajánláson keresztül is bejuthatsz. Ez sokkal hatékonyabb mint online felületen jelentkezni. A kapcsolati hálódon végigböngészheted, hogy ki hol dolgozik. Aztán fölnézhetsz a cég weboldalára, hogy ott van e nyitott pozi. Majd ráírhatsz a belső kontaktra, hogy beajánlana e. De még az se feltétlen akadály, ha közvetlenül nem ismered az illetőt. A jutalomért (mert általában kapnak) van aki így is bejánl. Persze lehet, hogy előtte váltana veled pár szót.
Én magam is ajánlottam már embert. Ez egy bevált módszer. Csak az álláskereső oldaláról igényel némi nyomozást és kapcsolat építést.[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
TheProb
veterán
válasz BE4GLE #18014 üzenetére
Nemtom amúgy te/ti milyen területen vagytok, de én nyár vége felé voltam pár interjún és fizetni továbbra sem nagyon akarnak a cégek (a "sajátom" sem, ezért akarok váltani). Átlag 1,4-1,6br volt a jellemző sáv DevOps-ra.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
BE4GLE
aktív tag
válasz VágniValó #18012 üzenetére
Szerintem teljesen jogosak az elvárásaid. Nem mindenki IT alkalmazott. Nem mindenki keres másfél millió nettót havonta. Ahogy a dolgok jelenleg állnak, a jövedelmek egyre nagyobb százalékát fogja kitenni a lakhatás. A befektetők hasznát ki kell termelni.
Ráadásul a száz százalékos foglalkoztatottság sem cél a jelenlegi gazdasági modellben. Alacsonyan akarják tartani a bérköltséget. automatizálnak, leépítenek stb. Bizonyos mértékű munkanélküliség ebben a modellben nem csak kívánatos, hanem elengedhetetlen. Azt pedig úgy vélem nem kell ecsetelnem mi történik, ha valaki nem tudja törleszteni a hitelét.
A fenti hozzászólásokat olvasva azt látom pár embernek cső látása van. Nem jó irány, hogy több évtizedes adósságba kényszerítjük az embereket. A tető a fejed felett alapvető emberi jog kellene, hogy legyen. Amit igenis MINDENKI számára elérhető áron kell biztosítani.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
TheProb
veterán
válasz BE4GLE #17999 üzenetére
Még junior bérsávban vagy?
Ez egy jó kérdés, jó 1,5 éve váltottam DevOps-ra, viszont 2016 óta vagyok a szakmában (Devops előtt system engineer-ként). Szóval ez egy jó kérdés, hogy ilyenkor devops-ból mostminek számítok, mert nyilván pl scriptelni előtte is scripteltem, stb, meg hát az előző évek sem semmittevéssel zajlottak.
Ebben is gondolkoztam, hogy itthonról külföldi cégnek, de nekem az jött le, hogy ilyen pozikra csak nagyon seniorként és/vagy ritka tudással lehet nekifutni. De a kérdés továbbra is az, hogy hol nézelődnétek ilyen vagy "sima" külföldi (relocation-ös) pozikat. Részemről csak a no fluff jobs-ot ismerem. LinkedIn szerintem egyre szarabb (kb olyan facebook, ahol mindenki játsza az agyát és a szart is úgy adja el, mint ha a világ achivement-je lenne). Glassdoor meg nekem sokszor átláthatatlan, értelmezhetetlen.
---------------------
Lakhatás és az "élhetetlen Mo kifakadásom": Jelenleg abban a dilemmában vagyok, hogy lakást venni lenne ésszerű, mert jelenleg is kb 300k-t fizetek havonta lakhatásra, amiből már lehetne akár hitelt is fizetni. Ellenben már most ott tartunk, hogy 50-60milla környékén is csak szaros panelek vannak. Most ennyi pénzért kurvára nem akarok egy panelban rohadni. Másik oldalon viszont jövőre nem csak az ingatlan árak fognak ugrani még inkább, de valszeg az albérlet árak is. Szóval teljes nonsense. Nekem nincsenek olyan unikornis vágyaim, hogy kp-ra vegyek 12 ker legjobb részén egy penthouse-t, de azért az olló iszonyat módon szétnyílt...[ Szerkesztve ]
-
addikt
OK, rendben aláírom irrálisak az elvárásaim, naiv volt európában ilyet feltételezni, pláne a "merjünk kicsik lenni fejben is" Magyarországon.
Azt elismerem, hogy fiatalabb koromban én is naiv voltam, mert azt hittem (vagy nem gondoltam bele) hogy a fizum növekedésével a termékek árai is együtt fognak felfele menni, pl egy ingatlan.Szaros civilként a pénzügyi helyzet nem arról szól, hogy minél nagyobb legyen a vásárlóerőm, hanem a hitelképességem
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
KubanitoS
veterán
Pontosan. Fix kamatozású legyen a hitel. A normális ingatlan értéke folyamatosan növekedni fog, a pénz meg romlani. A most esetleg soknak tűnő hiteltörlesztő részlet lehet 5-10 év múlva inkább a vicc kategória lehet, meg se éri kifizetni előre a hitelt, ha jól forgatod a pénzed.
Nothing will stand in our way. I will finish what you started.
-
opr
nagyúr
válasz adalbert1 #18008 üzenetére
Dania:
EU citizens can apply for permanent residence in Denmark if they meet the following criteria:
- They have lived in Denmark legally and continuously for at least five years OR
- They meet the conditions for at least one type of EU residence during that timeSzoval te EU allampolgarkent gyakorlatilag azt is megteheted, hogy veszel egy lakast, es abba migralsz ki.
Nekem is tetszene amugy, de ha mar koltozes lesz a dologbol (most Londonban elek), akkor foldrajzilag is szeretnek optimalisabb helyre menni, ne kelljen mar a budira is repulovel jarni.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Alexios
veterán
válasz VágniValó #18004 üzenetére
De amúgy mikor volt ilyen hogy hitel nélkül egyedülállóként jó környéken lakást/házat lehetett simán venni?
Ha valaki ezt várja külföldtől is akkor óriásit fog csalódni.(főleg Svájcban, lol)Én pont úgy látom hogy jól kereső IT-sként baromi jó helyzetben vagyunk, mert havi nettó másfél millióval(és br 2m+ nem olyan durva azért manapság ha valaki kicsit is jó), még budapesti albérlet árak mellett is simán félre lehet tenni pár év alatt egy önerőnyi összeget, ha meg nem egyedül kell pláne. 10 év kifejezetten rövidnek számít ingatlanvásárlásnál, ráadásul semmi nem akadályoz meg hogy ugyanúgy félrerakjon az embert mint mikor az önerőre kellett és előtörlesszen ha nagyon akar.
[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
Ezen meglepődtem, mikor elgondolkoztam Dániába kiköltözésen, akkor kicsit utánaolvastam, és nekem az jött le, hogy évekig ott kell élned mielőtt vehetnél ingatlant.
Így hirtelen az első találata a google keresésemnek:
To be able to purchase property in Denmark you are required to have either a permanent residence in Denmark or have lived in Denmark for a consecutive period of five years. The permission is obtained from the Danish Ministry of Justice.Amúgy nekem nagyon szimpatikus volt Koppenhága, sokkal jobban éreztem magam, mint Budapesten sétálgatva, jóval több mosolygós/felszabadult embert láttam, mint itthon, illetve úgy tűnt, hogy sokkal kevesebb lecsúszott ember is van (persze nyilván turistaként ez teljesen más, mint ha kint élnék már évek óta, akkor sokkal jobban látnám az árnyoldalait is, de úgy összességében egy sokkal magasabb életszínvonalú, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb társadalomnak tűnt, amit kint láttam, mint amit itthon).
#18004VágniValó: szerintem ez régen is így volt itthon, szüleim ötvenes éveik elejére jutottak el oda, hogy a lakhelyükön egy jó környéken lévő kertes házat vegyenek, előtte laktunk 3 szobás panelben és egy másfeles tégla lakásban is.
Amúgy egyedül lakva teljesen feleslegesnek tűnik egy 70nm-es lakás, ha nagyon venni akar valamit az ember, én vennék egy 3x nm-es 1 szobásat, és onnan később lehet tovább lépni, ha lesz családja az embernek.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
opr
nagyúr
válasz VágniValó #18004 üzenetére
10-15 ev hitel az baromi rovidnek szamit ingatlannal. 20+ az atlagos. Sokszor van az 30 is.
Plusz ne felejtsuk, hogy nem %-ot, hanem osszeget veszel fel. Ez lehet jo is meg rossz is, attol fuggoen, eppen merre mozog az ingatlanpiac.
Pelda:
Vettel egy lakast 100 millioert (igy egyszerubb szamolni).
Ebbol 20 milla volt az onero, 80 a hitel, 20 evre.
5 ev mulva 120 milliot er az ingatlan, mert ugy mozgott a piac.
Az elso 5 evben kb a kamatot fizeted ki elore, minimalis toke torlesztessel, szoval ilyen teren nem fogok szamolni megszerzett ertekkel.
Konkluzio:
Van egy 120 millas hazad, amibol 40 milla a tied, a hitel maradt 80, nem maszkalt a haz ertekevel semerre.Alternativ pelda, szinten 100 millas haz, csak osszeborul az ingatlanpiac es 5 ev mulva mar csak 80 millat er. Fentiek tovabbra is igazak, tehat...
Konkluzio:
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
addikt
válasz TheProb #17997 üzenetére
Szóval az ingatlan, megértelek. Egyedülálló IT-s vagyok én is, jó fizuval. De...csak hogy mástól látott reddit kommentet lopjak és sajátomra alakítsam át:
Ahhoz hogy éhen haljak röhejesen sokat keresek, de ahhoz nem eleget hogy normális (!!!) kerületben/környéken kertesházat vegyek hitel nélkül vagy apartmant ami 70nm+, hitellel OK de bazd 10 akár 15+ évre hitelt felvenni...
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
vans?
őstag
válasz TheProb #17997 üzenetére
Mi jovore koltozunk haza Nemetorszagbol. Itt sem valoszinu az ingatlanvasarlas egyedulallokent - magas az adokulcs. Az IT fizuk itt szerintem sokkal atlagosabbak, en nem vagyok IT-s, 85k a brutto fizum, viszont csaladdal az adozas jobb (persze a szumma nem ), egy olyan haz, amit Mo-n epitunk, kb. 700k+ EUR lenne. Osszessegeben nyilvan jobban elsz itt, mi sem financialis okbol megyunk haza nyilvan.
hábm bábm
-
nyunyu
félisten
Tavaly nézelődtem Bécsben, 60nm-es lakások 3-4-500k €-ért mentek (akkori budai árak 2,5-3x-szorosáért)
Azt még osztrák fizetésből sem egyszerű kigazdálkodni, sőt itthoni IT fizetésből könnyebben veszel Budán lakást, mint osztrákból Bécsben.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
Új hozzászólás Aktív témák
JobAngel - Az álláskeresők védangyala
- Delta Force - Nyáron jönnek a mobilos kiadások
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Filmvilág
- Hardcore café
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...