Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szevam

senior tag

LOGOUT blog (1)

Elég durva. Én azt gondolom, - bár nem vagyok ebben biztos - hogy sokszor a szülők nem tudnak foglalkozni a gyerekkel, mert folymatosan dolgozni kell. Ma már nem elég megélni csak egy fizetésből, így sokszor anyának is be kell szállni a "buliba". A gyereket, ha tudják lerakják nagyszülőknél, ha meg nem, akkor otthon marad egyedül, vagy ki tudja milyen megoldások vannak. Sokan nevelik egyedül a gyereket. A gyerekeket önállóságra kell tanítani első sorban, hogy tudják értékelni mi az ami körülveszi őket.

A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.

• Hieronymus

addikt

LOGOUT blog

"Elérte a célt a fogyasztói társadalom, ez ment évek óta, hogy csak te, csak neked, csak most, mert megérdemled..."

Ennek nem sok köze van a fogyasztói társadalomhoz,
    Évtizedekkel ezelőtt a kulcsos gyerek kategóriának hívták. A szülők nincsenek otthon, a nyakba akasztott kulcsot használták a gyerekek. Normális módon nem kaptak kulcsot, mert elhagyták a gyerekek.

A szülők dolgoztak vagy kocsmáztak vagy akármi mást csináltak. Az otthon volt az első, amit el akartak kerülni. A többszörös probléma halmazból a gyerek leszorult a többedik helyre. Azóta ezek a gyerekek felnőttek és ugyan olyan problémáik vannak mint a szüleiké volt.

Az iskola szülői megítélése is sokat számít. Ha a gondoskodó szülőkben romlik egy iskola megítélése, máshova viszik a gyerekeket. Ami után szerényebb képességű gyerekek kerülnek az intézménybe.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

• Geri Bátyó

addikt

Na jó, most írok egy sztorit, aminek amúgy semmi köze a gyerekekhez, csak mondjuk ahhoz, hogy milyen a világ, aztán kitérek a gyerekekre is.

Adott egy férfi, aki nőnek vallja magát és egy nő, aki férfinak vallja magát. Harmonikus párkapcsolatban élnek és a nőnek, aki férfinak vallja magát gyereke fog születni, a férfitól, aki nőnek vallja magát.
    kérdés:
    1. Itt most a férfi fog szülni, akit a nő ejtett teherbe
    2. vagy ez egy sima heteró pár, akik feltűnési viszketegségben szenvednek, mert a mai társadalom az idiótákat támogatja.

...és akkor térjünk rá a gyerekekre.
    1. A mai fiatalok 50-70%-a ADHD-s,. vagy autista, vagy figyelemzavaros, vagy a fene tudja még hogy mi
    2. vagy a mai gyerekek egyszerűen nincsenek megnevelve.

Írhatnék még sok mindent de szerintem fölösleges.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

• Szevam

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz Geri Bátyó #3 üzenetére

Az első részt itt folytathatod ;]

[ Szerkesztve ]

A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.

• démosthenés

csendes tag

válasz Geri Bátyó #3 üzenetére

Most csukja be a szemét a sok -ista amikor én tanultam ilyen gond nem volt, mint amit leírtak volt tanár aki adott az ilyeneknek egy körmöst vagy repült a kulcscsomó vagy csak kiküldte az ajtó elé ezzel sem járt jól a delikvens, mert igazgató körbe járt az órák alatt folyóson és csak annyit kérdezett, hogy párosan vagy páratlanul szép-e az élet....
    Amúgy meg örültünk, hogy tanulhatunk, a zsebpénzünkből a suliban részletre vettük a könyveket és azokat faltuk, újságokból vagy a tévéből tanultuk BASIC-ben programozni stb.
    És csak jelzem, hogy nem elit iskola volt, hanem olyan iskola ahol az osztály fele nevelő otthonos gyerek volt (árvák vagy a családjuk problémás volt ezért kerültek állami "gondozásba") de mégsem voltak ilyenek, mint amit leírtak itt.
    Manapság az informatikából a többség meg csak annyit tud, hogy van faszbuk meg intant picsa és azt bambulja egész nap (mint egy zombi):C

[ Szerkesztve ]

• totron

addikt

válasz Hieronymus #2 üzenetére

máshova viszik a gyerekeket.
    Sö mi van a területileg illetékes kötelezvénnyel? Oda kell járatni, nem? Ahova. Általános esetén.

Azóta ezek a gyerekek felnőttek és ugyan olyan problémáik vannak mint a szüleiké volt.
    Ugyanazzal az immunválasszal?

#3Geri Bátyó, első blikkre jó a párhuzam, de aztán talán mégsem. Ha az identitás - legyen az nemi vagy akármilyen egyéb érdeklődésbeli - nincs, nem lehet kiélve, annál jobban dacol és kapálózik-kreatívkodik később az elme. Vagyis ha te a poroszos egyenfrizurára/fejformára nyíró rendszerben vagy gyerek, után egész életedben futólépésben űzöd az önmegvalósítást, akár túltolva azt. Ennél összetettebb a pszichológiája, de váznak megteszi ez.

Fókuszba a pedagógia nem egyszer dilettantizmusát, rossz megoldások hatékony rögzültségével és rögzítésével (továbbadásával) eszközölt károkozását tenném inkább: nem ismeri fel, ha tényleg spöciális a gyerek, cserébe keveri azzal, hogy egy teljesen egészséges, de a köztől eltérő tálentum, akivel dolga van és kincs került a kezei alá, aki viszont a kontextus minősége miatt rögtön inkább gyöngy, disznajok elé vetett. Fontos, hogy eufémizmusnak helye nincs: vagyis a destruktív tompika semmikor nem tálentum.

Hogy aztán a végén reciprok értékkel hat-e az érdemi nevelés vagy annak hiánya vagy épp hogy nem, na azt nem tudom. Meg aztán nevelésből sem csak egy van, a személyre szabottság 30+ kényszerközösségek esetén nem túl gyakori vendég. Nem csoda, hogy a Waldorf metódusba menekül aki csak teheti, az sem hibátlan.

El kell továbbá különíteni a tanári panaszfolyamot a valóságtól, mivel az évek alatt a szigma vagy nevezzük maradandó lerakódottságnak, besokallásnak bizony gyűlik és dagad. Ez az objektíven kimutatható színvonal-esést egy még borúsabb színezetben tünteti fel.

Anyukáék hallották ismerőstől, hogy az IT jól fizet, vagyis jó lesz neki a szak. A rosta a jó hírű technikum reszortja - már a felvételnél. Nők jutnak eszembe, akik földig hordják le a párjukat, de akiket mindig ők választottak. Vagy méltatlankodnak a csöcsbambulás miatt, de amiket ők tesznek ki mindig.
    Értem, hogy egyre emelkedik a mindenkori tompikásodás esélye (ténye), de akkor felzárkóztatóval - ami egyben szűrő is - kell kezdeni a tanévet és kevesebb a probléma, még ha fikarcnyival is. Nem lehet vég nélkül kifele mutogatni vagy ha de, akkor hagyjuk el a jó hírűt, mivel nem vagytok képesek megugrani a problémát, posztoló.

#4Szevam, mikor már atomfegyverektől ránk olvadt a világ mocska és csak kisujjunkkal vagyunk képesek érdei mozgást végezni, az a topik még akkor is pörögni fog... Kisütné az egészet egy buzibári látogatás, nosza hát.

#5démosthenés, Amúgy meg örültünk, hogy tanulhatunk, a zsebpénzünkből a suliban részletre vettük a könyveket és azokat faltuk,
    Konkrétan ezek melyek voltak?

• Szevam

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz totron #6 üzenetére

Szerintem az már kihalt. Minek linkelgeted az s-ek alá a nickem?

Nyilván több oldalú a probléma. Sokan akik kompetensebbek, inkább IT-n kötnek ki, minthogy tanítsanak.

• kilepoblog

újonc

LOGOUT blog (1)

válasz totron #6 üzenetére

Fenntartó nem engedi a felvételit... ennyi. Egyébként a Tompikák is ötös matekkal meg 4.0 feletti átlaggal érkeznek. Felsó tagozaton (is) a túlélésre mennek, azaz minél előbb szabadulnak a diákoktól, felelősség nulla, hiszen ebből semmilyen probléma nincs. Nálunk is van bemeneti, kimeneti mérés, ginop kutyafüle... van kötelező korrepetálás egyébként, mert a nyolcadikos ötös matekosok gyakorlatilag semmit nem tudnak. Van magyarból is.
    Az egész teljesítmény mérés a klasszikus mennyit fialjon a disznó metódusra hasonlít.

Abban igazad van, hogy elég sötéten látom a jelent, meg a jövőt, meg kicsit kiégtem már.
    De majd írok a weblapos cégről is, ahol tavaly bedolgoztam... az is bolondokháza, de a fizetés kicsivel jobb.
    A teljesítményromlás probléma valós, évről évre rosszabb, de most nagyobb mértékben esett a szint, mint eddig. Nem csak nálunk. Ha kötelező lesz a gimnáziumokban az 50 pontos felvételi, akkor azok is kiürülnek.
    Pont most jön a demográfiai mélypont, egyre kevesebb lesz a gyerek. Megint indulhatnak az intézmény bezárások, mint 2000 környékén, utána meg az újranyitások... Mert nem lehet, hogy ne 34 fős legyen egy osztály, hanem max. 20... bontva meg 10 fős. Úgy már lehetne tanítani is.

[ Szerkesztve ]

• ncc1701

veterán

Ez szuper dolog, mert mindig lesz munkám. Minél hülyébbek a kölykök, annál jobb. :)

• Szevam

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz ncc1701 #9 üzenetére

??? :Y

• ncc1701

veterán

válasz Szevam #10 üzenetére

Csak gondolj bele. Ezek olyan hülyék, mint a satu, egész életükben nem fognak érteni semmihez, és semmit sem tudnak megcsinálni. Ez nekem kánaán. :)

• Szevam

senior tag

LOGOUT blog (1)

válasz ncc1701 #11 üzenetére

A kérdés... Ki vagy Te? :Y ;]

Amúgy valszeg’ fizetni sem fognak neked, mert nem lesz miből :(

[ Szerkesztve ]

• zolikaDB

veterán

válasz Szevam #12 üzenetére

Úgy olvasd a válaszom az ő/én/vagy bárki nevében, hogy van benne egy talicska irónia: valszeg olyan valaki, aki fogja a fejét, de ért olyanhoz és annyira, meg élelmes is mindemellé, hogy a "jókor jó helyen" elv alapján, ha nincs más opció is, neki/nekem/bárkinek mégiscsak lesz kenyér az asztalon.
    Értsd jól: Marika néninek 5000-ért kicseréli a villanykörtét, mer a "számtekk zseni" onokája nem ér rá a PS5 elől elmászni...

Irónia OFF: van gyermekem, iskolakezdő, látom bölcsi óta a köznevelés bugyrait, és egy szóval: katasztrófa az iskolarendszer, és annak résztvevői.
    És, még ha rendben is van a nebuló, a többi képes addig b.sztatni, szekálni, duruzsolni neki a saját inkompetens kis életének elsőre vonzó részleteit ("gyere, minecraftozzunk!!!" - kérem, nem 2024-es internetező/fórumozót játszani és szétszedni ezen példa miatt engem, ez csak egy illúzió - vagy nem?!), hogy akár maguk közé rántja, és akiben fikarcnyi hajlam van, velük tart és nyáladzó "adhd-s" lesz...
    Brutális, amit tapasztalok.
    A részleteket, amit látok és a kirakat (iskola, intézmény) falai mögött zajlik, nem is ecsetelném.
    Félelmetes. (és nem is középsuliról beszélek, hanem a gyökerek)

Van jó példám is, de sajnos ez nem ragadós, és nem is "bezzeg" példa.
    Inkább arra épül, hogyha a gyerek kicsit le van vágva a mainstream-ről, értelmesen van korlátozva (fb, insta, tikktakk), merik "büntetni", de jutalmazni is, és itt nem a "takarodj havat lapátolni, majd kapsz kiflit, ha kész" stílusról beszélek, vannak azért jó irányok.
    Gyerekek, akik élveznek olvasni, bringázni, játszani a kutyával az udvaron és nem tehernek hanem jó lehetőségnek megélni, hogy van udvar, kert :)

Francba, pedig nem akartam hozzászólni :DDD

• Graphics

Jómunkásember

Sajnos..

Dolgoztam középsuliban, oktatástechnikusként ( röviden tanár-csicska), én oldottam meg a tanár technikai problémáját, már annak, aki nem volt rest odahívni.

Na én láttam diákokat... Relatíve fiatalon kerültem oda, 2016-ban, jó is volt, diáklányok - fiúk között rám haverként tekintettek, mondhatni a cinkostársuk a tanárokkal szemben. Megvolt a tisztelet, számíthattak rám, stbstb.

Mikor eljöttem 2020 év végén ( covidhiszti, mindegy)... Na akkor már olyan generáció jött, akiknek ha szóltam, hogy ne kiabáljanak már mint az állatok az ajtó előtt semmi.. Jött a leghangosabb érces hangú tanár, az szólt semmi.

Hát már majdnem úgy voltam felrúgom az egyiket, aztán hátha végre elkussolnak, hogy a munkám tudjam csinálni ( fórumoztam lehet épp, komoly agyi tevékenység... ;] ) és nagy nehezen csend lett...

Eljöttem, sajnálom a tanár kollégáimat, kib.szott nagy küzdés az egész... Digitális analfabéta gyerekek, a technikát nem tudják jóra használni, nem tudnak keresni...

Példa: Infót tanítottam, mondom rakjunk össze egy jó gépet... ERre mi volt a lényeg, hogy ki milyen cipőt vett... Mondom fiúk vagytok, mivan'???

Áh mondom hagyjuk, összeraktak valamit, némelyik megértette a lényeget, mondtam nekik, hogy olvassatok, kutassatok, fórumozzatok...

Más világ...

Igazából a 2004 után született gyerekeknél komoly a gond..
    1. oké technikai fejlődés
    2. Otthon a szülők nagy része technikai analfabéta, értsd a digitalizációba bele kéne tanulniuk, de sokaknak nem megy... ( 40+ gen. szülőknél tisztelet a kivétel, ezt látom.. Word,excel ppt, semmi, tehát a gyereknek sem tud segíteni, szakadék)
    3. A gyerek kommunikációs csatornáját sem tudni, azt sem hogy most hol és azt sem hogy 20 év múlva hogyan zajlik majd a kommunikáció és hogy egyáltalán micsodán...?

Hisz nem volt Facebook 20 éve( cirka) és máshogy kommunikáltunk mi is...
    ---

Na más téma gyorsan még.
    gyanakkor csinálják a jogsit kismotorra... de szerencsére azt se tudják letenni.

Másik oldal, én B kategóriás oktató vagyok jelenleg, mindegy is hogy hol, 8 éve tolom, 30 éve látom ( szülők)

Jogsiszerzés? Oké drága, nem tudok mit kezdeni vele, ez most mindegy is..

Jönnek, figyelemzavaros, 18-30-ig szinte mind... Oké van néha kiemelkedő tehetségem is, tök jó sikerélmény... De hogy a koncentráció nagyjából 5-20 perc között van, és még lehet sokat is mondtam...

Kemény világ jön... Mert ezek már puhányok... A fiúk jogsira azért jönnek, hogy utána faszoskodjanak egymás előtt... a Lányoknak, mert én csak velük vagyok hajlandó dolgozni, sokkal jobbak az eredményeik, és mondom, hát ezekből a fiúkból kell válogatniuk..

Nos a lányoknál is néha vegyes a kép, de ezekkel a fiúkkal még csak .. Nem tudom, de ilyen nyegle fasz mind... Ecsetfejű, egyen-design, nullllllaaaaa.

Néha jön egykét értelmes srác, Simson, Babetta, autótszerel, traktorozik, ilyesmi... Mondom dik.. ilyen is van... Én 5 évesen Nysa-t vezettem... APám ölében... Meg Uno-t...

Babettát, hogy le se ért a lábam, oszlop mellett szálltam le... Ezek meg.. Semmi...

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)

Új hozzászólás Aktív témák