ó, az az enter. ó, az a powergomb. ó.
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
ó, az az enter. ó, az a powergomb. ó.
Jaja. A 900k pénzbe nem fért bele egy rendes ISO kiosztás, az ANSI kiosztást kellett hackelni: Bal shift- félbevágni, Enter-t fébevágni. De mindegy is az ilyen kurzor billentyűk mellett!
Lehet csak én nem értem az összehasonlítást a qualcomm snapdragon és az intel megoldásaival, de nem hiányznak az ellenfelek mérései?
Nem vagy egyedül
ez most tűnt fel:
"a Maximális sebesség beállításon a TDP kifejezetten throttling-gyanúsan viselkedik"
és ki kellett volna a teszteléshez, hogy ezt a gyanút igazolja, vagy cáfolja, Columbo? vagy tudjátok pontosan, hogy throttlingol, de nem szerettétek volna beleírni a tesztbe?
itt van egy előző gen-es Intel teszt [link] (ha egymás mellé volna téve, máris nem volna szuper a vadiúj AMD).
Mire lehet ezt így használni?
Ha kötök rá dokkolót (billentyűt+egeret+monitort) akkor talán dolgozni is lehet vele valamit, nem csak tesztelni :-)
Munkára ennél olcsóbbat is lehet venni. Az AI tesztet hiányolom.
jesszusom tényleg. Amúgy macbook-on is hasonló helyen van a power, de igazából az a Touch ID és nem olyan gomb mint a többi, hanem elég nagy erő kell benyomni.
(Ujjlenyomat olvasáshoz elég csak megérinteni)
Nyers erőben nem marad el a Snapdragon Elite X. És nem fair emulált teljesítményt natívhoz hasonlítani. Az IPC-je valahol az M3 és a HX370 között van, energiahatékonysága pedig nagyságrendekkel jobb.
[ Szerkesztve ]
"4 Zen 5+8 Zen 5c"
Az agyam, amikor először értelmezni próbálja ezt az információt:
Nem kell, hat itt az uj laptop AI-val, majd o kibogozza neked.
A linkelt teszt alapján, egymás mellé téve is nekem az jön ki, hogy szuper a vadiúj AMD.
Cinebench R23 alapján erősebb 1 szálon, többszálon, grafikában a 3DMark TimeSpy alapján kb. azonos ligában vannak. Mindeközben AMD TDP ebben a tesztben: 28W.
Ilyenkor tényleg vajon mennyire fájna a cikk készítőjének egymás mellé tennie a régebbi tesztek eredményeit, hogy egy grafikonon látszódjon minden???
Mert ez így teljesen színvonaltalan.
Én kérek elnézést!
Mi kerül ezen a laptopon ennyibe?
[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
Az előző generációs Intellel azonos teljesítményű, kínos lett volna összehasonlítani.
10600k 16GB 1660s 5TB
Hogyne. Csak fele annyi TDP / fogyasztás / melegedés mellett.
Persze ha adunk 150W-ot (desktopon 300W) a CPU-nak és egy teszt erejéig boostolhatunk majdnem 6.0 Ghz-re, még mindig az Intel a király.
Ha a linkelt forráson megnézzük a "Power Consumption / Cinebench R23 Multi Power Efficiency" eredményeket, ott is kijön, hogy hatékonyságban az Apple M3 chipek az elsők, mögötte Qualcomm Elite X és AMD. Akár az R23, akár a 2024 verzióját nézem a Cinebenchnek, ez az eredmény.
[ Szerkesztve ]
Intel Core Ultra 9 185H
A 9-es Intelt hasonlíts össze a 9-es amdvel
10600k 16GB 1660s 5TB
Garantáltan throttlingol, azaz befékezi a teljesítményt a hőmérséklet kordában tartására. A vékonyság miatt ez a rendeltetésszerű működés tán az összes notebooknál, hogy elemegyünk a falig hőmérsékletben, és az adja ki a sebesség határt. (Említhetném a céges amúgy Intel-es Thinkpad-et, ami akkor is hangosan fúj ha nem csinálsz semmit, ezért energiatakarékosra állítom. Az úgy -30% teljesítmény, de hát a kötelező szexi vékonyság miatt, amit kutya sem kért, ez van.)
[ Szerkesztve ]
Nem értietek vazze az élet lényegét... A fontos, hogy téglalapba férjen bele az összes billentyű, mert úgy néz ki LETISZTULTAN.
Nyugi, webkamera sem fért bele ennyiért
Ez szokásos újgenerációs "használhatatlan" + túlárazott asus termék
[ Szerkesztve ]
Dell Latitude 5420-5440 dettó HP Elitebook 840 G7-G8...
@Chiller : Az Asus eddigi cuccai is túlárazottak voltak... Úgy a 2000-es évek közepe óta
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
Különböző TDP osztályokat összehasonlítani energiahatékonysági szempontból az félrevezető. Plusz érdemes megnézni a multi eredményeket is, ott van még extra infó (lenti kép)
Az alap teszten, a komplett Asus Zenbook 46,7 Wattot fogyasztott és 921 pontot ért el. Az AMD proci 28 Watt TDP-re volt állítva ehhez az eredményhez.
Az egész gép fogyasztások alapján a Snapdragonok amik megelőzik, mind alacsonyabbra voltak korlátozva.
Az AMD-nél viszont ugyanezt a hatást elérheted, azt is le lehet vinni kisebb fogyasztásra. A lenti tábla alapján 28-ról 20-ra korlátozva 9%-ot javul a hatékonysága, 28-ról 15-re 25%-ot.
Vagyis ha kiszámolod, rendre megelőzi a Snapdragonokat ugyanakkora fogyasztással is, nem csak az alap magasabbal, vagyis hatékonyabb is náluk.
Sajnos egyetértek. Nagy reményekkel vártam ezt a gépet, de most úgy érzem, tovább kell keresgélnem. Az AMD proci jó lett, de a gép túl vékony, túl kevés porttal és degenerált billentyűzettel. Én a gigászi tapipad értelmét sem látom. Inkább lennének normális iránybillentyűk! Meg egyébként is: férjen bele egy 16" laptopba a numpad! Bosszantó lett ez a gép.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
Egyébként már a legújabb Dell Latitudeok is áttértek a nyomi nyílra, meg ki/be kapcsoló jobb felső sarokba tételre. Lenovo ki tudja meddig tart ki, de aligha örökké. A vékonyság verseny sem csillapodik egyáltalán. Szóval ezeket egyre inkább irreális lesz elkerülni.
HP is nagyon régóta. X360 1030G4 már olyan. Elitebook 840G6 is.
Kíváncsi lennék, hogy csináltak A/B tesztet, és nyomi nyilasat vitték jobban? Mintha akkora esztétikai katasztrófa lett volna, ha nyilak kicsit lejjebb lógnak... Ill. ezzel így most már teremtettek egy niche kategóriát, amit bekaszál a Lenovo.
A Dell jelenlegi színvonala mellett nem is baj
Én csak valami jogvédelmi okot tudok elképzelni. Amennyire figyeltem, gyártófüggő hogy ki alkalmaz normális kurzorbillentyűket (pl. Lenovo) és ki nem.
Mivel többnyire külső billentyűzetet használok, ezt még valamelyest tudtam volna tolerálni, de a portok kasztrálása már kiborította nálam a bilit.
négy USB kellene legyen a minimum egy 16" laptopnál. Plusz HDMI és külön tápcsati, azon felül hogy legalább egy USB PD legyen.
Szinte pontosan ugyanaz az eredmény, és szerintem ezt te is tudod. Trollkodásnak ez nagyon béna és átlátszó.
Ugyanaz az architektúra, gyártástechnológia, magszám, cache méretek, alapórajel. Az egyetlen érdemi különbség az Intel 185H és 155H között a +300Hz legmagasabb turbó órajel a nagyobb TDP-nek köszönhetően, ami 1-2 szálas rövid terhelésen kívül aligha számít. Összefoglalva, hatékonyságban (teljesítmény/fogyasztás) a legtöbb feladatban jelenleg az Intel az utolsó a 4 legnagyobb közül (Apple, Qualcomm, AMD, Intel), akik laptopba akármilyen SoC-ot adnak el.
[ Szerkesztve ]
Azonos TDP-re állítva a Snapdragon Elite X ha marginálisan is de hatékonyabb. És ott a TDP keretbe a memóriavezérlő és a RAM fogyasztása is beletartozik.
Én az IPC-re akartam rávilágítani, ami jelentősen magasabb, mint a Zen 5 mag IPC-je, az M4-nek pedig több, mint 60% előnye van. És nem az ISA miatt. Ezen lenne mit gyúrniuk az X86 mikroarchitektúra tervezőknek.
Eleve azért sem érdemes throttling-ról beszélni, mert az "alap" órajelek is oda tehetőek ahova a gyártó(k) akarják. Ha kisebbet írnak rá akkor nincs throttling? Ha nagyobbat akkor van? Meg még ez is nehéz lenne hiszen a TDP is gépfüggő, a hűtés is amitől meg függ a TDP.
Desktop fsp huszárok szerint akkor nincs throttling, ha az egyszálas órajelet tudja teljes magszámon is a cpu.
Mobilban viszont valóban teljesen más a koncepció. Perf/TDP(hőmérséklet) arány számít és pont azért is kerül be 8-10-12 mag eleve mert hatékonyabb alacsony órajelen (TDP-vel) mint kevesebb mag magasabb órajelen. Mondjuk 4 mag 6GHz is hozhatna hasonlót mint 8 mag 3GHz, de kinek lenne jó?
Jól sikerült a proci. Meglepett először a viszonylag szerény teljesítmény, főleg gpu-nál, de jobban megnézve az ultrakonzervatív TDP-ket, turbókkal együtt - sehol még egy short term 54-75W elengedett TDP sem - ez így 15-35W-ból szerintem brutális.
Ami külön extra azok pedig az üzemidő benchmarkok. Az is működik, hogy ha gyenge terhelés van akkor sem aránytalanul magas a fogyasztás.
Egyébként nekem már pozitív meglepetés volt a korábbi széria is, van 5500U/5600U-m, light load-on félpasszív noti. Akksival alapon azért kevésbé bírja, de 15-18W körül az is brutál hatékonyságot tud. Ez pedig a 25-35W range-ben is értelmezhetően előre lépett.
A verseny pedig kifejezetten jó.
Akartam is valami ilyet írni. Kb. dinamikus sebességszabályzás.
Annyival kiegészítve, hogy azért elég sokszor nem ugyanaz a gépre írt értékek, meg amit valójában tud is.
Az M3 (tsmc n3) és az M4 (tsmc n3e) is jóval fejlettebb (drágább) gyártástechnológián hozza amit hoz az új AMD ellenében.
Az M2-vel igazságosabb lenne összevetni, az van közel ezen a technológiai szinten legyártva, annál valamivel jobb.
Máris nincs semmi baj az X86 tervezőkkel
A Snapdragon Elite X ami ugyanaz a TSMC 4nm. Látszik is az eredményeken, hogy fej-fej mellett vannak hatékonyságban.
Az más kérdés, hogy az X86-okat meg lehet küldeni nagyobb powerrel is, és akkor állva hagyják ezeket.
Majd szeptemberben az Intel Lunar Lake lesz ami már legalább az M3 technológiájával azonos node-on készül. Az M4 még azzal szemben is előnyben marad.
[ Szerkesztve ]
Egyrészt Apple vonalat annyiból nem fair idekeverni, hogy ott az OS és a HW szigorúan egy kézben van. Minden mindennel, és kizárólag csak azzal van optimalizálva.
Windows vonalon pedig immár arm és x86, x86-on belül pedig rengeteg eltérő proci architektúrát támogatni kell, biztos vagyok benne, hogy a teszt programokban, energia hatákonyságban ez a hátrány is erősen megjelenik.
Másrészt mikor valaki gépet választ (és nem számít az OS), akkor mégiscsak együtt kell ezeket a benchmarkokat vizsgálni, és a legjobb ár-érték arányút megvenni.
Én kérek elnézést!
Ha a csúcs X86 mag integerben 60%-kal FP-ben pedig 50%-kal lassabb ISO frekvencián az M4 P magjánál akkor az nem mutat túl jól szerintem.
Erre gondoltam főként az SDX esetében is. Ami szintén erősebb IPC-ben egy darab Zen 5 magnál.
Bocs, lejárt az idő.
Nincs nagy különbség a nodeok közt az energiahatékonyságot nézve . A TSMC szerint az N5 és az N4P összehasonlításban az N4P 22%-kal hatékonyabb. Szintén a TSMC szerint az N5 és az N3B között 25-30% a különbség tehát az N4P és az N3B között nem jelentős az eltérés.
Plusz egy fontos jellemző. (n5 vs n3)
- 42% reduction, 1,7x density
Vagyis lehet tervezni tranzisztorok egész hadával egy-egy adott feladatra. Kevesebb a trükk, meg a kényszerű spórolás, nagyobb az IPC.
Nyilván kell a mérnöki teljesítmény. Lást Intel7 technológiára épült termékek, aminek az "elmaradottságát" megcáfolva, sok esetben még mindig ott tudnak lenni az élen.
[ Szerkesztve ]
Anyám borogass... ez ami gamingre egy nulla 900K akkor mennyi lesz vajon a 40cus strix halo variáns 3 millió? Kicsit elszédül az amd...
[ Szerkesztve ]
Itt nem a proci, meg nem az IGP van beárazva, hanem a körítés.
Nem gamingre való, nem arra kell megvenni.
900k, és 3 év gari. Lehetne több jótállási sáv, mint ami most van, például 250k és 500k között kötelező 4 év, 500k felett pedig 5.
Onnantól hogy játékra notebook-ot kell venni valami életkörülmény miatt, már igen hátrányos helyzetből indulsz...
Hátrány ezen a téren egyedül a laptopot összeállítok miatt van. Legalább 6-7 éve nézem ezt a piacot és a szánalmas szó nem fejezi ki azt ami itt zajlik
Tudom hogy most az AI az új sláger, de ez hétköznapi felhasználásnál mire jó? Vagy az AI modul csak számításigényes munkafolyamatoknál kell?
Vagy ez is olyan mint a többi világmegváltó feature?
Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.
Ez a Ceraluminium valójában egy magas hőmérsékleten előállított, extrém magas kopásállóságot biztosító bevonat
Szóval újra feltalálták a cerakote-ot, remek.
Sent from my keyBoard
A belseje lehet innovatív, de ennyi pénzért ilyen fos billentyűzettel és tükröződő kijelzővel kuka.
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
Azt írják, hogy forróvízben kerül rá/bele a bevonat, kvázi mint színes anodizálásnál a festékanyag. A cerakote-nál ha jól emlékszem fújják.
Egyébként mindenhol azt írják, hogy csak a képernyő hátoldalára vonatkozik, az oldala, alja nincs kezelve.
[ Szerkesztve ]
Egyelőre nem sok lényeges dologra. Viszont könnyen meglehet, hogy hamarosan olyan alapelvárás lesz, mint anno az FPU, MMX, SSE, AVX, stb. Szóval el lehet élni nélküle, csak (főleg bizonyos célfelhasználásoknál) egyre inkább hiányozni fog.
Amennyire én értem, alapvetően kelleni fog minden olyan felhasználáshoz, amit nagy AI clustereken kiképeznek/létrehoznak, de amikor kész, már a kis helyi AI-n is jól elfut. Kreatív eszközökben már szinte most is benne van, játékokban szerintem hamar megjelenik, aztán terjed tovább az egyéb programtípusokra.
Hát én egymás mellé tettem a kettőt 2 db teszben volt jobb az intel mint az AMD. Nem számoltam ki pontosan, de kb mindenhol 10-15% előnye volt az AMD-nek, grafika terén megg kb 100%.
"Mire lehet ezt így használni?" Hát ugyan arra mint az intelt csak jobban