- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hieronymus: A DNS cache törlése Windowsban és böngészőben.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Séta Európa egyik legikonikusabb falujában - Hallstatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bitpork: Balcsis tali 2026
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
félisten
Az így már inkább tzatziki!
Tulajdonképpen igen

-
Geri Bátyó
addikt
-
mentor_4
tag
én kánikulában is csípőset eszem, teljesen jó hatása van, jobb megindítja az izzadást de utána a végeredmény a hűvösebb érzés
-
Geri Bátyó
addikt
Visszatalálós hozzászólás, köszi az írásokat, majd csemegézek belőle
Kedves egészségedre!
-
[Prolixus]
addikt
Visszatalálós hozzászólás, köszi az írásokat, majd csemegézek belőle
-
Geri Bátyó
addikt
-
mpierre
veterán
Szeretem az áfonyát!
Jóanyámat is kérdeztem, hogy mit főzött, náluk most meggyleves van. Jó nagy adagot főzött, hogy kitartson. Tegnap császármorzsát csinált mellé (mifelénk úgy hívják, hogy smarni) almakompóttal, amit szintén megfőzött előre és kihűtött.Ezzel elég sokan így vannak. Szerintem.
-
KROK640
félisten
-
Hieronymus
veterán
Szerintem kevered valamivel. A császármorzsának nem hiszem, hogy valaha is köze volt a maradékokhoz.
A Schmarrn volt eredetileg az előző napi maradékból készült étel.
Innen kapta az étel, a nevét. Mi morzsának fordítottuk, nincs megfelelő ételtípus nálunk.A legismertebb történet a róla elnevezett étel eredetéról.
A legismertebb történet szerint az udvari szakács eredetileg Erzsébet királynénak (Sisi) készített egy könnyű, palacsintaszerű desszertet. Sisi azonban a szigorú diétája miatt túl kalóriadúsnak találta, és visszautasította az ételt. Ferenc József erre állítólag így szólt: "Na, mutasd, milyen marhaságot (Schmarrn) sütött már megint a szakács!" A császár megkóstolta, ízlett neki, és az étel végül tőle kapta a „Kaiserschmarrn” (Császármorzsa) nevet. -
Geri Bátyó
addikt
Tudod ez olyan hogy sokáig nehéz fizikai munkát végeztem, értem én hogy saláta, de meló negyedénél felborultam volna.
Szóval a savanykás illetve a könnyen emészthető felé vettem ilyenkor az utam. Pl savanyú vetrece, pajsli, paprikáscsirke, rizseshús, szalonnás brokkolis tészta, paradicsomos töltött paprika, tökfőzelék sült oldalassal stb.
Most hogy pár éve "irodosta" vagyok, eltengődöm pl főzök szombaton egy fazék legényfogó levest, vasárnap meg pl egy nagy adag tökfőzeléket. Levest kiadagolom megy a fagyóba, reggel kikapok egy adagot estére kiolvad az a vacsi, tökfőzeléket meg 5 napig eleszem, csak virsli/tükörtojás/boltigagyifasirt/vagy ha sütöttem le oldalast és van abból egy kis darab ez az ebéd.
Reggelizni meg nem szoktam, nem bírja a belem ez van.Ugyan nem vagyok agglegény, de az asszony csúcsfogyasztása vetekszik egy finnyás oviséval, kb kár tányért koszolni azért amit eszik. Betol ebédre egy kiflit joghurttal aztán az egész napos fogyasztása. Szóval a konyhába agglegény vagyok, mert kb 20 fok felett max megkostoljka mit eszek.
Teljesen értem, amit írsz és egyet is tudok érteni vele. Én múlt héten, mielőtt bejött ez a brutál hőség, de azért meleg volt, sertésmájat sütöttem, illetve pár szem újkrumplit karikára vágva. Mellé meg betoltam egy rakás kovászosuborkát.
Van egy csomó olyan ragu, tokány, raguleves, ami savanykás, azok is jól működnek. -
Geri Bátyó
addikt
-
Geri Bátyó
addikt
Der Kaiserschmarrn, (vagy rövidebben Schmarrn) az eredeti neve.
Az eredeti étel, az előző napi maradékok keveréke volt. Egy szinttel a moslék fölött. Ezért az osztrák - délnémet területeken minősítő jelzőként is használják a szót.
Szerintem kevered valamivel. A császármorzsának nem hiszem, hogy valaha is köze volt a maradékokhoz.
-
Lacika112
aktív tag
Tudod ez olyan hogy sokáig nehéz fizikai munkát végeztem, értem én hogy saláta, de meló negyedénél felborultam volna.
Szóval a savanykás illetve a könnyen emészthető felé vettem ilyenkor az utam. Pl savanyú vetrece, pajsli, paprikáscsirke, rizseshús, szalonnás brokkolis tészta, paradicsomos töltött paprika, tökfőzelék sült oldalassal stb.
Most hogy pár éve "irodosta" vagyok, eltengődöm pl főzök szombaton egy fazék legényfogó levest, vasárnap meg pl egy nagy adag tökfőzeléket. Levest kiadagolom megy a fagyóba, reggel kikapok egy adagot estére kiolvad az a vacsi, tökfőzeléket meg 5 napig eleszem, csak virsli/tükörtojás/boltigagyifasirt/vagy ha sütöttem le oldalast és van abból egy kis darab ez az ebéd.
Reggelizni meg nem szoktam, nem bírja a belem ez van.Ugyan nem vagyok agglegény, de az asszony csúcsfogyasztása vetekszik egy finnyás oviséval, kb kár tányért koszolni azért amit eszik. Betol ebédre egy kiflit joghurttal aztán az egész napos fogyasztása. Szóval a konyhába agglegény vagyok, mert kb 20 fok felett max megkostoljka mit eszek.
-
Kalandor
HÁZIGAZDA
Inni ayrant, az nem kérdés

-
Hieronymus
veterán
Szeretem az áfonyát!
Jóanyámat is kérdeztem, hogy mit főzött, náluk most meggyleves van. Jó nagy adagot főzött, hogy kitartson. Tegnap császármorzsát csinált mellé (mifelénk úgy hívják, hogy smarni) almakompóttal, amit szintén megfőzött előre és kihűtött.Der Kaiserschmarrn, (vagy rövidebben Schmarrn) az eredeti neve.
Az eredeti étel, az előző napi maradékok keveréke volt. Egy szinttel a moslék fölött. Ezért az osztrák - délnémet területeken minősítő jelzőként is használják a szót.
-
Geri Bátyó
addikt
Na, a Telex Gasztro rovata is a melegre és a könnyen elkészíthető könnyű ételekre fókuszál: [link]
-
Geri Bátyó
addikt
-
Geri Bátyó
addikt
Szeretem az áfonyát!
Jóanyámat is kérdeztem, hogy mit főzött, náluk most meggyleves van. Jó nagy adagot főzött, hogy kitartson. Tegnap császármorzsát csinált mellé (mifelénk úgy hívják, hogy smarni) almakompóttal, amit szintén megfőzött előre és kihűtött. -
bambano
titán
Ti mit szoktatok ilyenkor enni? Van kedvetek egyáltalán főzni?
Húst.
Mi mást?
-
mpierre
veterán
Áfonyaleves. Hűtve. 15 perc alatt kész. Ellenben a hűtés időigényes, ha nincs sokkoló a konyha berendezései közt.
-
UnA
Korrektor
Na, ennek utána kellett néznem, hogy micsoda és rájöttem, hogy ilyet már csináltam!
Mondjuk a fűszerezése talán nem volt teljesen pontos, de akkor is egy csicseriborsó curry.Igen, pontosan az
-
Hieronymus
veterán
Ha lesz alkalmam, megkóstolom, de hogy én nem állok neki pacsmagolni az elkészítésével, az biztos!
Nagy kár!
A japánok eredeti, vélhetően részben vallási rituálé okokra visszavezethető rituálék okán, eredeti mochi készítési módja kissé komplikált. Több órán keresztüli munka után már az is nagy öröm lenne, ha a ragacsos rizsliszt pépből segítség nélkül ki tudsz szabadulni. Legalább úgy, hogy egy mochit készre tudsz gyártottál.
Nagyon ragadós, de legalább annyire nyúlós is.
A mohó evés közben nem csak gyomorra nyelik, ha félre megy a folyamat, akkor a tüdőbe is lenyílik. -
Geri Bátyó
addikt
Értelek. Azért próbáld ki a keményítőt. Más a hatása mint a rizsnek.
A rizslisztből két fajta van. A ragacsos é nem ragacsos.A ragacsosból készül a mochi. Évente tucatnyi ember hal bele a mohóságba. Megfulladnak.
A belsejében fehér főzött fehér bab massza van. Ezt borítják be ragacsos rizs masszával. Ezt hempergetik bele zöld tea porba. Majd keményítő porba, hogy ne ragadjon. a már mindenféle ízesítéssel lehet kani. Sokszor fagylalttal helyettesítik a babmasszát.
De a zöld teás. macha mochi az igazi.
De ne kérdezd meg miért. A konstrukció nem édesség. Az édességet mint fogalmat nagyjából 80 éve ismerik a japánok. Amikor ebéd utáni japán édességet kerestem a japán boltban, az eladólány értetlenkedett. Végül nattot adott. Fermentált szója csíra. Még a japánokat is megosztja. Úgy ragad, hogy a mosogatógép is nehezen boldogul a tisztítással. De legalább az íze is borzalmas. Félig megégett műanyag szagára emlékezetet. Viszont az érrendszeri betegségeket megelőzi és gyógyítja. Nattokinase forgalmazzák a hatóanyag enzimet. Annak legalább nincs íze, kapszulázva.
A macha mochi viszont tényleg finom. A modern változatot vörös babból is készítik az is finom.

Ha ki akarod próbálni, receptet tudok adni.
Ha lesz alkalmam, megkóstolom, de hogy én nem állok neki pacsmagolni az elkészítésével, az biztos!
-
Geri Bátyó
addikt
-
Hieronymus
veterán
A borsóhoz nem kell sűrítés, magában is jól sűrít. Amúgy meg nekem a rizs vált be nagyon. Egyszerűen belefőzök a zöldség mellé adagtól függően fél, egy marék rizst és turmixolás után olyan krémes állagot ad, hogy a tejtermék is nyugodtan elhagyható.
Értelek. Azért próbáld ki a keményítőt. Más a hatása mint a rizsnek.
A rizslisztből két fajta van. A ragacsos é nem ragacsos.A ragacsosból készül a mochi. Évente tucatnyi ember hal bele a mohóságba. Megfulladnak.
A belsejében fehér főzött fehér bab massza van. Ezt borítják be ragacsos rizs masszával. Ezt hempergetik bele zöld tea porba. Majd keményítő porba, hogy ne ragadjon. a már mindenféle ízesítéssel lehet kani. Sokszor fagylalttal helyettesítik a babmasszát.
De a zöld teás. macha mochi az igazi.
De ne kérdezd meg miért. A konstrukció nem édesség. Az édességet mint fogalmat nagyjából 80 éve ismerik a japánok. Amikor ebéd utáni japán édességet kerestem a japán boltban, az eladólány értetlenkedett. Végül nattot adott. Fermentált szója csíra. Még a japánokat is megosztja. Úgy ragad, hogy a mosogatógép is nehezen boldogul a tisztítással. De legalább az íze is borzalmas. Félig megégett műanyag szagára emlékezetet. Viszont az érrendszeri betegségeket megelőzi és gyógyítja. Nattokinase forgalmazzák a hatóanyag enzimet. Annak legalább nincs íze, kapszulázva.
A macha mochi viszont tényleg finom. A modern változatot vörös babból is készítik az is finom.

Ha ki akarod próbálni, receptet tudok adni.
-
UnA
Korrektor
Punjabi chole curry, mert a hőséget is bírni kell

-
Geri Bátyó
addikt
"borsó-krémleves"
A melegen készült levesek egyik legjobb kiegészítője a keményítő.
Mindegy melyik kukorica, burgonya, ....
Amikor a leves majdnem kész személyenként késhegynyi keményítő keverj a levesbe. A mikor éppen felforr, akkor már sűrű és krémes - habos a leves.
Melegen, hidegen, fagyasztva tálalhatod.
cékla,
Az alapanyag az amit találsz. Hagyma, fokhagyma, burgonya, cékla, borsó, ...
A keményítőt előre keverheted langyos tejjel, tejföllel, tejszínnel. Amiből van még egy kevés.
Személyes kedvencem az egy krumpli mellé cukkini változat. Ehhez nem kell extra tejtermék sem. A végén olíva olaj a keményítő mellé. száraz sajt, esetleg pirított kenyér kockák már luxus leves magasságába emelik a levest.Ha valóban sűrű és ízletes akkor főfogás csökkentett mennyiséggel is felszolgálható. 10-20 perc alatt nem múlik a leves utáni telt érzés. inom és gazdaságos.
A borsóhoz nem kell sűrítés, magában is jól sűrít. Amúgy meg nekem a rizs vált be nagyon. Egyszerűen belefőzök a zöldség mellé adagtól függően fél, egy marék rizst és turmixolás után olyan krémes állagot ad, hogy a tejtermék is nyugodtan elhagyható.
-
Hieronymus
veterán
"borsó-krémleves"
A melegen készült levesek egyik legjobb kiegészítője a keményítő.
Mindegy melyik kukorica, burgonya, ....
Amikor a leves majdnem kész személyenként késhegynyi keményítő keverj a levesbe. A mikor éppen felforr, akkor már sűrű és krémes - habos a leves.
Melegen, hidegen, fagyasztva tálalhatod.
cékla,
Az alapanyag az amit találsz. Hagyma, fokhagyma, burgonya, cékla, borsó, ...
A keményítőt előre keverheted langyos tejjel, tejföllel, tejszínnel. Amiből van még egy kevés.
Személyes kedvencem az egy krumpli mellé cukkini változat. Ehhez nem kell extra tejtermék sem. A végén olíva olaj a keményítő mellé. száraz sajt, esetleg pirított kenyér kockák már luxus leves magasságába emelik a levest.Ha valóban sűrű és ízletes akkor főfogás csökkentett mennyiséggel is felszolgálható. 10-20 perc alatt nem múlik a leves utáni telt érzés. inom és gazdaságos.
-
KROK640
félisten
Nekem kicsit másabb fajta az uborkalevesem, (vannak benne pl kígyóubi karikák) de igen jó tud lenni ilyenkor

-
Geri Bátyó
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CNC topik
- Honor 600 Pro - 苹果
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Bittorrent topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- HP EliteBook 745 G6 14" Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 128GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Eladó használt Nokia 5.3 4/64GB fekete / 12 hó jótállás
- Bomba ár! Dell Latitude 5401 I i5-9300H I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I 6 hó gari
- Akció! Csere-Beszámítás! Gamer PC! R7 9800X3D / RTX 5070 12GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- APC Back UPS 750VA 230V AVR IEC (BX750MI) szünetmentes tápegység, UPS!
Jóanyámat is kérdeztem, hogy mit főzött, náluk most meggyleves van. Jó nagy adagot főzött, hogy kitartson. Tegnap császármorzsát csinált mellé (mifelénk úgy hívják, hogy smarni) almakompóttal, amit szintén megfőzött előre és kihűtött.