- leslieke: leslieke farmerzsebe
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: A száz dolláros RTX 3060-as kártya tesztje (Jieshuo RTX 3060M 6GB)
- PSti: Volt már problémád az új típusú videokártya extra tápegység csatlakozásával?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: Gondoltam írok egy új hardverről csak éppen helyette egy random csomag érkezett.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Retro gamer virtuális gép Qemu/KVM-en :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geri Bátyó
addikt
Már nem tudom, hogy kivel beszéltem erről a csőproblémáról, de arra jutottunk, hogy az első kerámia sütőedény valószínűleg egy két végén lezárt és hosszában elvágott cső lehetett, amiből aztán kialakult a pataki-tál.
A puliszkán kívül is van jónéhány régi paraszti étel, ami a mai életvitel mellett nagyon nem egészséges, de mégis szeretjük: dödölle, slambuc (és butított formája a krumplis tészta), lángos és még lehetne sorolni.
Én azt gondolom ezekről, hogy finomak és időnként belefér. Nyújthatnak egy kis változatosságot. -
bteebi
veterán
Hú, ezek nagy rész egész finom. Éhes is lettem.

-
totron
addikt
Jó, de nincs cső. A kukoricaliszt meg egy igazi istenátka, a paraszti világ nélkülözéseiből maradt ránk, mint annak legmakacsabb kultúrjegye és öröksége. Ritka meredeken lövi az egekbe a vércukorszintet. Ettől függetlenül köszi a megosztást, a képeket és gondolatokat.
-
Geri Bátyó
addikt
Nem kell offba rakni.
Én is igénylem már a tavaszi zöldségeket, ezért is írtam ezt a bejegyzést. Van már ez-az, de valóban azt érzem, hogy 2-3 hét elmaradásban van a természet. -
Argos
őstag
Egy nagyon fontos és a Kárpát-medencében mára már egzotikusnak számító fűszer hiányzik csupán.
Egy csipetnyi Tavasz!
Az bármit képes megbolondítani, a lecsótól a francia-krémesig.
-
Hieronymus
veterán
A képen azért ilyen halovány az enyém, mert elég rosszak voltak a fényviszonyok, de az is igaz, hogy én nem színezem sem sáfránnyal, sem kurkumával.
Tényleg sokrétű. Csináltam már hasonlóan, mint a dödöllét: sűrűre főzve kanállal kiszaggattam és zsiradékon megpirítottam (mondjuk az olívaolaj volt). Volt, hogy lerétegeztem egy tepsibe túróval sajttal és tejföllel és be a sütőbe (meg persze szalonnapörc). Nagyjából a túrós csusza egy változata lettA képen eredeti a szín látható. Az olaszoknál egyszerű, mindennapos étel. Nem érdekeli őket a szín. Általános köretnek használják, nagyjából úgy mint mi a krumplit.
-
Geri Bátyó
addikt
A puliszka nem bonyolult, ha ilyen hígra főzi az ember. Némi kukoricadarát felöntöttem a maradék húslevessel és alacsony lángon lefedve főztem, míg puha és krémes nem lett. Időnként kevertem rajta egyet és ennyi.
Az olaszok polentának hívják és messzebb jutottak a felhasználásában.
A lágytól, a grillezett polentáig, rengeteg formában fogyasztják.
A tiedtől eltérően sárgás a színe. Gondolom a teljes kukoricaszemet felhasználják. A tied viszont majdnem fehér.Valójában a kukorica lisztet is használják az olaszok. Ez ad nekik egy extra lehetőséget. Például kukorica liszttel panírozhatnak. Zamatosabb mint a búzaliszt.
Az olasz alaprecept, két személyre.
100 gramm kukoricadara
200 ml víz
200 ml tej vagy zöldség (alap)lé
teáskanál só
1 evőkanál vajExtrák.
kevés szerecsendió
20 gramm pármai sajt. A lényeg, hogy kemény sajt legyen.A szín feljavításához és az ízvilág mélyítéshez késhegynyi kurkuma. Ha kurkuma, akkor közel hasonló mennyiségű valódi bors is jár mellé. Az egészségre gyakorolt pozitív hatás fokozására.
Ebből kb 15 perc alatt, keverés mellett elkészül az alap puliszka. Bocsánat, polenta. Ez még elég folyékony.
Zsírpapírral kibélelt tepsiben, sütőben szikladarabra kell sütni. Max 180 fokon. A teteje enyhén sötétebb lesz.
Ez tipikusan háromszög alakba vágják. Köretként szolgálják fel.
De itt még nincs vége a történetnek. Ha az nap nem fogy el vagy előre készítik, akkor grillezéssel melegítik vissza. Ezzel adnak egy kevés aromát a polentához. Látványban sem rossz a barna csíkokkal díszített egykori kukorica kása.
A nagymamáink kényszer konyhájában kapott egykoron szerepet a puliszka, pedig nagyon finomra is lehet elkészíteni.
Méghogy nem lehet főfogás a puliszka!
A képen azért ilyen halovány az enyém, mert elég rosszak voltak a fényviszonyok, de az is igaz, hogy én nem színezem sem sáfránnyal, sem kurkumával.
Tényleg sokrétű. Csináltam már hasonlóan, mint a dödöllét: sűrűre főzve kanállal kiszaggattam és zsiradékon megpirítottam (mondjuk az olívaolaj volt). Volt, hogy lerétegeztem egy tepsibe túróval sajttal és tejföllel és be a sütőbe (meg persze szalonnapörc). Nagyjából a túrós csusza egy változata lett -
Geri Bátyó
addikt
-
Hieronymus
veterán
Hogyha nektek is vannak tipikus tavaszi ételeitek, akkor jöhetnek a receptek!
A puliszka nem bonyolult, ha ilyen hígra főzi az ember. Némi kukoricadarát felöntöttem a maradék húslevessel és alacsony lángon lefedve főztem, míg puha és krémes nem lett. Időnként kevertem rajta egyet és ennyi.
Az olaszok polentának hívják és messzebb jutottak a felhasználásában.
A lágytól, a grillezett polentáig, rengeteg formában fogyasztják.
A tiedtől eltérően sárgás a színe. Gondolom a teljes kukoricaszemet felhasználják. A tied viszont majdnem fehér.Valójában a kukorica lisztet is használják az olaszok. Ez ad nekik egy extra lehetőséget. Például kukorica liszttel panírozhatnak. Zamatosabb mint a búzaliszt.
Az olasz alaprecept, két személyre.
100 gramm kukoricadara
200 ml víz
200 ml tej vagy zöldség (alap)lé
teáskanál só
1 evőkanál vajExtrák.
kevés szerecsendió
20 gramm pármai sajt. A lényeg, hogy kemény sajt legyen.A szín feljavításához és az ízvilág mélyítéshez késhegynyi kurkuma. Ha kurkuma, akkor közel hasonló mennyiségű valódi bors is jár mellé. Az egészségre gyakorolt pozitív hatás fokozására.
Ebből kb 15 perc alatt, keverés mellett elkészül az alap puliszka. Bocsánat, polenta. Ez még elég folyékony.
Zsírpapírral kibélelt tepsiben, sütőben szikladarabra kell sütni. Max 180 fokon. A teteje enyhén sötétebb lesz.
Ez tipikusan háromszög alakba vágják. Köretként szolgálják fel.
De itt még nincs vége a történetnek. Ha az nap nem fogy el vagy előre készítik, akkor grillezéssel melegítik vissza. Ezzel adnak egy kevés aromát a polentához. Látványban sem rossz a barna csíkokkal díszített egykori kukorica kása.
A nagymamáink kényszer konyhájában kapott egykoron szerepet a puliszka, pedig nagyon finomra is lehet elkészíteni.
Méghogy nem lehet főfogás a puliszka!
-
himpike
aktív tag
Káccsazsíros kinyéé' zűd hajmávaa'
-
Geri Bátyó
addikt
Hogyha nektek is vannak tipikus tavaszi ételeitek, akkor jöhetnek a receptek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Dell Precision 5570! 4K Touch / i7-12800H / RTX A2000 / 32GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- Apple AirPods Max 2 Midnight ! Új Bontatlan, 2028.05.14.-ig Garancia
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 27% - Kingston KC3000 2TB M.2 PCIe NVMe
- 27% - Logitech G PRO X Vezeték Nélküli Fejhallgató