- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Cyberpunk, Chippin In
- Balu77: MS365 home family (6usr) kalandok, miért nem ér semmit az 5 csillagos értékelés
- Rap, Hip-hop 90'
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- COD:MW4 segédlet gyűjtő
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sub-S
senior tag
Ez így szerintem nem teljesen igaz, 7 évig kell megőrizni sem valós(majdnem lehet 7 is).
Ha a példád nézem:
- 2026 május 22-én állítasz ki bizonylat -> 27-es bevalláshoz tartozik
- adóhatóság adó megállapítási joga a jogszabály szerint a bevallás évének utolsó napjától számított öt év elteltével évül el -> 2026. évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos adó megállapítási jog 2032. december 31-én évül el
- "Ha ma eladsz valamit, arról a nyilvántartást is 2033 május 20-ig kell megtartani." - ez 2032. december 31. fentiek szerintÍgy mondjuk nav oldalán ezt a rész picit átfogalmazhatnák:
"A bizonylatot és a nyilvántartást az értékesítéstől számítva hat évig meg kell őrizni, ez az elrontott bizonylatokra is vonatkozik." -
envagyok
veterán
Oké. ¯\_(ツ)_/¯
Valamit magyarázott hogy 6 plusz 1 év.
Olyasmi volt az indoklás, hogy a 6 évvel ezelőtti adóbevallás a 7 évvel ezelőtti évhez társul. -
morcosharcos
őstag
-
envagyok
veterán
Nem, nem úgy értik, 5 év az általános polgári jogi elévülési idő, tehát a nav alapesetben 5+1 évre őriztet meg minden adóiratot, hogy pl. az szjabefizetés éves határidejében, tehát mindig május 20-áig még tudj igazolni. Nincs 7 év.
Sajnos az, hogy a NAV weblapján a tájékoztatójukat átfogalmazgattad, nagyjából a tartalmát megtartva, nem váltja ki a Ptk. (VI. könyv, kötelmi jogi rész), az Art. meg az Szja.tv. ismeretét, azokat el illene olvasgatni szerintem, ha már tanácsokat fogalmazunk meg. Nem szemétkedésből mondom egyébként.Nekem navos szakértő mondta, hogy 7 év.
-
morcosharcos
őstag
Akkor úgy van.
Az off-hoz: Én egy összefoglalót írtam. Aki az általad említett törvényeket is kívánja olvasni, az általam mellékelt NAVos forrásban hivatkozva van. Továbbá az összefoglalót is azzal kezdtem, hogy mindenki maga győződjön meg a jogszabályokról. Ha 1:1 idéztem volna az általad felhozott forrásokat, nem igazán lett volna értelme megírnom a bejegyzést, hiszen már úgy is meg van írva minden.
Ráadásul a hivatalos honlapjukon.
-
V.Milán
aktív tag
Nem, nem úgy értik, 5 év az általános polgári jogi elévülési idő, tehát a nav alapesetben 5+1 évre őriztet meg minden adóiratot, hogy pl. az szjabefizetés éves határidejében, tehát mindig május 20-áig még tudj igazolni. Nincs 7 év.
Sajnos az, hogy a NAV weblapján a tájékoztatójukat átfogalmazgattad, nagyjából a tartalmát megtartva, nem váltja ki a Ptk. (VI. könyv, kötelmi jogi rész), az Art. meg az Szja.tv. ismeretét, azokat el illene olvasgatni szerintem, ha már tanácsokat fogalmazunk meg. Nem szemétkedésből mondom egyébként.Akkor úgy van.
Az off-hoz: Én egy összefoglalót írtam. Aki az általad említett törvényeket is kívánja olvasni, az általam mellékelt NAVos forrásban hivatkozva van. Továbbá az összefoglalót is azzal kezdtem, hogy mindenki maga győződjön meg a jogszabályokról. Ha 1:1 idéztem volna az általad felhozott forrásokat, nem igazán lett volna értelme megírnom a bejegyzést, hiszen már úgy is meg van írva minden.
-
morcosharcos
őstag
Sajnos az, hogy a NAV weblapján a tájékoztatójukat átfogalmazgattad, nagyjából a tartalmát megtartva, nem váltja ki a Ptk. (VI. könyv, kötelmi jogi rész), az Art. meg az Szja.tv. ismeretét, azokat el illene olvasgatni szerintem, ha már tanácsokat fogalmazunk meg. Nem szemétkedésből mondom egyébként. -
V.Milán
aktív tag
Szerintem az ottani hat évet is így értik. Ez így szokott lenni valamennyi igazolási kötelezettségnél.
-
Sub-S
senior tag
Ezt akkor a nav oldalán is átírhatnák, mert ott így szerepel:
"A bizonylatot és a nyilvántartást az értékesítéstől számítva hat évig meg kell őrizni, ez az elrontott bizonylatokra is vonatkozik."Ez amúgy miért lenne szigorúbb mint az adózási elévülési idő?
-
V.Milán
aktív tag
6 adóévig. Ha 2026 május 20 a bevallás és te 2026 május 22-én állítasz ki bizonylatot, akkor 2032 május 22-n telik el 6 év, következő bevallásig (2033 május 20) még meg kell őrizni, tehát kb 7 év.
Ha ma eladsz valamit, arról a nyilvántartást is 2033 május 20-ig kell megtartani.
-
Sub-S
senior tag
-
V.Milán
aktív tag
Én a büntiről nem tudok. Az a bünti, hogy 25% hasznot állapítanak meg. Szerintem csak eladóra vonatkozik, hogy 6 befejezett adóévig meg kell őrizni a nyilvántartást. De javíts ki, ha rosszat mondok.
EV más téma, ott meg kell őrizni mindkét oldalon, de azok már számlák, nem ilyen "egyéb bizonylat"ok
-
Tikakukac
titán
-
envagyok
veterán
"Azt, hogy mennyiért vettél valamit, amit most eladsz, valamilyen számlával, vagy bizonylattal kell igazolnod. Amennyiben már nincs meg semmi a cucchoz az eladási árad 75%-át tekintik a beszerzési árnak."
- ebből nem az jön hogy nem fognak következtetni semmire, nincs számla/bizonylat akkor jön a 75%-os módszer?Ha 7 éven belül vetted, akkor bünti is jön, mert köteles vagy megőrizni.
De igen, ilyen esetekben 25%-a az eladási árnak a jövedelem. -
Sub-S
senior tag
"Azt, hogy mennyiért vettél valamit, amit most eladsz, valamilyen számlával, vagy bizonylattal kell igazolnod. Amennyiben már nincs meg semmi a cucchoz az eladási árad 75%-át tekintik a beszerzési árnak."
- ebből nem az jön hogy nem fognak következtetni semmire, nincs számla/bizonylat akkor jön a 75%-os módszer? -
V.Milán
aktív tag
Bocsi, csak épp bemutattam az elfelejtés gyakorlatát az adózásban.

Fel is töltöttem a bejegyzéshez. 4 bizonylat/A4-es lap, a megnevezés helyre megy az értékesített cikk neve és típusa; mellé a sorszám (SN); alatta meg az érték (tételesen sorrendben, ha több cuccot adtál el)
-
Sub-S
senior tag
-
mentor_4
tag
nagyon hasznos írás, köszönöm
-
envagyok
veterán
Plusz alkudni is szoktak.
Nálam sokszor olyan is volt, hogy pár ezres cuccot a végén ingyen/csokiért a gyereknek, ha személyesen jött érte.Erről jut eszembe, a csere is 2db adásvételnek számít mindkét félnek
Azaz egy vétel, egy eladás.
És teemészetesen az éves keretet érinti. -
V.Milán
aktív tag
Nem én találtam ki. A kolléga említette, hogy értékelések alapján következtettek a beszerzési értékekre, bevételre; a PÜ meg "hát azzal akárki akármit is csinálhat"
Ez egy ilyen rendszer.
-
Sub-S
senior tag
Maga a hirdetésben szereplő ár nem jó semmire, mert azt tényleg akkor lehet átírni amikor csak akarod...
Mire lenne jó az értékelés ha az előbb meg pont azt írtad, hogy a privát üzenet nem ér semmit? -
V.Milán
aktív tag
Ilyeneket olvasva már rohadtul nem lesz kedvem eladni semmit sem, inkább ledobom a pincébe és majd 20 év múlva megy a szemétbe.
Amiket itt olvasok gyakorlatilag nem szabad csinálni semmit.Hát erre remek jók ezek a szabályok, hogy minél többen maradjanak ki ebből és kínálat híján a fogyasztók is elforduljanak a használtpiactól.
-
V.Milán
aktív tag
-
V.Milán
aktív tag
Ha nincs bizonylatod a vásárlásaidról akkor hogyan tudod igazolni, hogy nincs rajta hasznod eladásnál?
"Szerintem nem elég; ez egy keltezett bizonylat aláírással, stb. Azt mondanák, hogy hamisított/utólag készített."
Hogyan lehetne meghamisitani? Privát üzenetet nem csak addig lehet max szerkeszteni amíg a cimzett el nem olvassa?Hogyha NAVunk az eladásnál alapul veszi az itteni hirdetéseket (az alapján alakít ki profilt), akkor a vételnél is illene elfogadniuk, hogy nem a semmiből lett a cucc, amit eladok. Csak legyen meg értékelésként.
-
westcoastog
veterán
Ilyeneket olvasva már rohadtul nem lesz kedvem eladni semmit sem, inkább ledobom a pincébe és majd 20 év múlva megy a szemétbe.
Amiket itt olvasok gyakorlatilag nem szabad csinálni semmit. -
laskr99
addikt
Most akkor ha jól értem, sztenderdizálni lehet egy bevételi pénztárbizonylattal is? pl a plusz adatokat a széleire kiírni, vagy valami ilyesmi?
-
hcl
titán
-
Tikakukac
titán
Ha nincs bizonylatod a vásárlásaidról akkor hogyan tudod igazolni, hogy nincs rajta hasznod eladásnál?
"Szerintem nem elég; ez egy keltezett bizonylat aláírással, stb. Azt mondanák, hogy hamisított/utólag készített."
Hogyan lehetne meghamisitani? Privát üzenetet nem csak addig lehet max szerkeszteni amíg a cimzett el nem olvassa?Privát üzenet alapján kaptam halálos fenyegetést és amiatt sem történt semmi, mert "hát azzal akárki akármit is csinálhat"

-
Sub-S
senior tag
A 450 üzletből kb 1 kapott bizonylat volt és 1 adásvételi.
Kapott bizonylattal én úgy vagyok, hogy nem erőltetem, hogy adjanak. Mindenki saját felelősségre. A NAV úgyis szeret tájékozódni az itt írt árakból; én mindenem használtan veszem és kb egyértelműen látható, hogy egy fillért nem nyerek.
Hogyan lehetne meghamisitani? Privát üzenetet nem csak addig lehet max szerkeszteni amíg a cimzett el nem olvassa? -
envagyok
veterán
-
hcl
titán
1 hülye kérdésem van.
Ki kapott úgy nagyságrendileg is bármiről bizonylatot amit vett így használtan?
Hát én kb. semmiről, szóval értem én hogy eladási ár 75%-a ilyenkor a számítás, de ez azért eléggé egyoldalú döntés, persze valamit hozni kellett szabályt, de ez nagyon leegyszerűsíti a problémát...
Én 1-2 eladótól már kaptam.
@envagyok : Hejj, az szép. De akkor nem véletlenül találtak be, és lehet hogy akkor a többit se, akit ellenőriztek?
-
envagyok
veterán
A jófogás jelentett be, mert elértem a 30db háztól házigos eladást.
Akkor vezették be a dac-7 irányelvet, miszerint a 2023-as év statisztikája alapján a 30db-ot vagy 2000€-t elérő hirdezőket ki kell adni 2024 január 31-ig a NAV-nak.
Havi 2-3 eladás felett már ez jár. -
V.Milán
aktív tag
1 hülye kérdésem van.
Hát én kb. semmiről, szóval értem én hogy eladási ár 75%-a ilyenkor a számítás, de ez azért eléggé egyoldalú döntés, persze valamit hozni kellett szabályt, de ez nagyon leegyszerűsíti a problémát...
A 450 üzletből kb 1 kapott bizonylat volt és 1 adásvételi.
Kapott bizonylattal én úgy vagyok, hogy nem erőltetem, hogy adjanak. Mindenki saját felelősségre. A NAV úgyis szeret tájékozódni az itt írt árakból; én mindenem használtan veszem és kb egyértelműen látható, hogy egy fillért nem nyerek.
-
V.Milán
aktív tag
a cikkhez is lenne egy kérdésem
Az eladó köteles bizonylatot kiállítani az eladott termékről
itt vajon az elég lehet, hogy megbeszéltük az apró felületén a dolgokat?
ott van elektronikus formábanplusz, látom, hogy kell lakcím, meg adóazonosító is
ez nekem nagyon fura, hogy minden jött-mentek oda kell adnom ilyen adatokat magamrólaz adóazonosító külön vicces, szerintem sosem kaptam magánszemélytől még
Szerintem nem elég; ez egy keltezett bizonylat aláírással, stb. Azt mondanák, hogy hamisított/utólag készített.
Meg én nem szoktam elektronikusan PÜben közölni a lakcímem, adószámom stb a partnerrel.
Hogyha már tényleg eljutok oda, feltöltöm a saját bizonylatomat. Az adóazonosítót én ráírom; nem éri meg kockáztatni, de lakcímnek csak IRszám és település és feltűntetem, hogy adóügyi eljárás esetén itt és itt elérnek, közlöm az adataim.
-
DarthSun
félisten
1 hülye kérdésem van.
Nálam volt egy kolléga, aki számlával küldte a használt cuccot.
-
tope
addikt
1 hülye kérdésem van.
-
DarthSun
félisten
Nem bérbeadás, hanem eladás.
És igenis fontos, hogy tisztába legyen az ember, hogy vannak veszélyek, amikor üzletszerűnek minősítenek gyanútlan magánszemély eladókat, ahogy engemet is.
Az én példám:
Gyűjtök régi számítástechnikai eszközöket kb 15 éve.
Átlag havonta vettem komplett pc-t egy-egy alaplap, processzor, videókártya, hangkártya miatt, mert ritka régi holmi, vágytam rá, és az eladó nem akarta külön eladni.
Mondjuk megvettem egy ilyen gépet 50000Ft-ért.
Kivettem belőle az érdekes terméket, betettem helyette egy mésik alaplapot, vga-t, stb, és meghirdettem, mivel arra nem volt szükségem.
Eladtam 40000Ft-ért egyben vagy szétszedtem részegységekre, és úgy.
Ezt én úgy gondoltam, hogy 10000Ft mínusz, ezért eszembe se jutott emiatt vállalkozást kiváltani, bevallani, adót fizetni.
Egy ilyen 40000Ft-os számítógépet próbavásárolt a NAV nálam.
Egyből azzal jöttek, hogy nem adtam bizonylatot, és nem tudtam azonnal odaadni nekik a nyilvántartást, hiszen mit tartsak nyilván veszteséges eladásokon.
Ez most 800.000Ft induló bírság.
Aztán azt mondták, hogy üzletszerű vagyok, így jött a feketeleves.
Elkezdték visszamenőleg 6 évre nézni az eladásaimat, és kitalálták, hogy adószámos magánszemélyként a bevétel 82%-a volt jövedelem, és abból 15%szja, meg kb ugyanannyi szochó jár (szerencsére nem értem el az ÁFA határt).
Így évi 500000Ft bevétel szerintük 410.000Ft jövedelemmel járt, amiből kb 130000Ft a fizetendő adó.
Persze 6+1 évet vizsgáltak, így kijött 904000Ft, amire kaptam 904000Ft adóbírságot, ami 1.8 M Ft, és rájött a 800k bizonylatolási probléma.
Kb 3M forintom, és egy gyomorprobléma bánja ezt az évi 500k-s bevételt, ami igazából bukás volt.Azta k.. életbe. Nahát nem semmi, 3milla
Akkor semmit-sehova nem teszek fel, itt rohad meg nálam. Még elektronikai hulladékként sem adhatom le, mert ott is kérik a nevet... stb. -
Alex91
félisten
És igenis fontos, hogy tisztába legyen az ember, hogy vannak veszélyek, amikor üzletszerűnek minősítenek gyanútlan magánszemély eladókat, ahogy engemet is.
Az én példám:
Átlag havonta vettem komplett pc-t egy-egy alaplap, processzor, videókártya, hangkártya miatt, mert ritka régi holmi, vágytam rá, és az eladó nem akarta külön eladni.
Kivettem belőle az érdekes terméket, betettem helyette egy mésik alaplapot, vga-t, stb, és meghirdettem, mivel arra nem volt szükségem.
Ezt én úgy gondoltam, hogy 10000Ft mínusz, ezért eszembe se jutott emiatt vállalkozást kiváltani, bevallani, adót fizetni.
Egyből azzal jöttek, hogy nem adtam bizonylatot, és nem tudtam azonnal odaadni nekik a nyilvántartást, hiszen mit tartsak nyilván veszteséges eladásokon.
Elkezdték visszamenőleg 6 évre nézni az eladásaimat, és kitalálták, hogy adószámos magánszemélyként a bevétel 82%-a volt jövedelem, és abból 15%szja, meg kb ugyanannyi szochó jár (szerencsére nem értem el az ÁFA határt).
Így évi 500000Ft bevétel szerintük 410.000Ft jövedelemmel járt, amiből kb 130000Ft a fizetendő adó.
Persze 6+1 évet vizsgáltak, így kijött 904000Ft, amire kaptam 904000Ft adóbírságot, ami 1.8 M Ft, és rájött a 800k bizonylatolási probléma.
Kb 3M forintom, és egy gyomorprobléma bánja ezt az évi 500k-s bevételt, ami igazából bukás volt.Azert ez kicsit durva…
Gondolom azt nem tudtad meg, hogy miert pont toled “vasaroltak”…?
-
sonar
addikt
ott van elektronikus formábanplusz, látom, hogy kell lakcím, meg adóazonosító is
ez nekem nagyon fura, hogy minden jött-mentek oda kell adnom ilyen adatokat magamrólaz adóazonosító külön vicces, szerintem sosem kaptam magánszemélytől még
+1
Ez a bizonylat engem is érdekelne. -
tlac
nagyúr
-
V.Milán
aktív tag
Ez semmilyen jogszabályra, vagy kötelezettségre nem utal. Annak az akciónak a keretein belül 2 értékesítési megbízást adott magánszemélyeket is vizsgálták.
-
hcl
titán
Igen, én is szoktam röhögni, hogy akik autós tematikus csoportokban szakmányban árulnak alkatrészt, azokról az autókról biztosan van bontási igazolás

@V.Milán : Annyiban jogos, hogy nem sokat tudni ezekről, pl. valaki bejelentette-e őket, stb., de mindenesetre létező jelenség, szóval, én inkább félek mint megijedek. Envagyok az egyik,de többen is voltak már.
-
V.Milán
aktív tag
Az én példám:
Kb 3M forintom, és egy gyomorprobléma bánja ezt az évi 500k-s bevételt, ami igazából bukás volt.Hallod, ez kegyetlen. És naponta hány embernek okoznak ilyet, mert nem ismerte részletesen azt a sok szabályt...
-
V.Milán
aktív tag
-
V.Milán
aktív tag
Ez jogos. Gyorsan olvastam és valahogy bérbeadás maradt meg. De a sztori szempontjából ez lényegtelen. Nem kéne ai által generált töltelék szövegeket készpénzként terjeszteni, hogy majd "felnőtt vagy, megoldod".
-
Sub-S
senior tag
Az én példám:
Kb 3M forintom, és egy gyomorprobléma bánja ezt az évi 500k-s bevételt, ami igazából bukás volt.Azt hogyan kell érteni, hogy 6+1 évet vizsgáltak?
Nem csak 6 évig mehetnek vissza? -
tlac
nagyúr
-
envagyok
veterán
-
tlac
nagyúr
-
Sub-S
senior tag
Milyen érdekes egy ilyen hsz pont az alatt, ahol kértem, hogy ne.
És ez egy tipikus AI alapú félreértés. Nincs olyan, hogy 3 bérbeadás/24 hó, ez nem determinisztikus. Ha én megkérdezem, akkor nekem is azt írja, hogy ha 2-3-t bérbe adok, az már kockázatos, mert üzletszerűnek tekinthetik; egyszerű ai töltelék duma. Nincs semmi erre vonatkozó szabály. Az üzletszerűséget nézik.
Miért bérbeadást/kiadást írsz mikor eladásról van szó?

Látom közben nem csak én kérdeztem.

-
envagyok
veterán
Milyen érdekes egy ilyen hsz pont az alatt, ahol kértem, hogy ne.
És ez egy tipikus AI alapú félreértés. Nincs olyan, hogy 3 bérbeadás/24 hó, ez nem determinisztikus. Ha én megkérdezem, akkor nekem is azt írja, hogy ha 2-3-t bérbe adok, az már kockázatos, mert üzletszerűnek tekinthetik; egyszerű ai töltelék duma. Nincs semmi erre vonatkozó szabály. Az üzletszerűséget nézik.
Az én példám:
Kb 3M forintom, és egy gyomorprobléma bánja ezt az évi 500k-s bevételt, ami igazából bukás volt. -
V.Milán
aktív tag
A NAV ingóságoknál egyformán gondolkodik.
Mindegy hogy autó, processzor, toronyóra.
Az üzletszerűség fogalmának jogszabályi megfogalmazása annyira jól sikerült, hogy gyakorlatilag bárkire ráhúzható:
Az Áfa törvény szerint a gazdasági tevékenység az
• üzletszerűen, illetve tartósan vagy rendszeresen végzett tevékenység, ami,
• ellenérték elérésére irányul vagy az az eredménye, illetve
• független formában végzik.Szóval rágjuk át:
Tartós, rendszeres:
Meghirdetsz egy processzort, 2 hét múlva egy másikat, 4 hónap múlva egy harmadikat.
Már tartós és rendszeres vagy.
Ellenérték elérésére irányul, vagy az az eredménye:
Pénzt kapsz érte, már meg is álltDe bárkihez beállíthatnak próbavásárolni, mert akit kidob a ai alapú a netet folyamatosan monitorozó rendszerük, ahhoz kimennek.
És ha ott nem mutatod be a nyilvántartást, és nem adsz bizonylatot, 2024-ig 200k-200k, azóta 400k, 400k a kedvüktől függően.
És még az sem érdekli őket, ha vesztesz valamin, mert az a te bajod, de a többszöri értékesítés már akkor is üzletszerű.[link]
És pár idézet az írásból:
Az ellenérték fejében végzett tevékenység akkor is lehet üzletszerű, ha az egyszeri, vagyis mindig vizsgálni kell az összes körülményt.
Ha az ellenérték fejében végzett, vagy azt eredményező tevékenység nem üzletszerű, de tartós vagy rendszeres, akkor az áfa szempontjából szintén gazdasági tevékenységnek számít, így adóalanyiságot eredményez, feltéve, hogy a gazdasági tevékenység egyéb ismérvei is fennállnak.
Nem feltétel tehát, hogy mindkét körülmény, a rendszeresség és az üzletszerűség egyidejűleg fennálljon, elegendő az egyik is az áfaköteles gazdasági tevékenységhez.
Tartós vagy rendszeres tevékenységnél
• nem feltétel, hogy az adott személy árréssel értékesítsen, az eladások ismétlődése már adóalannyá teheti az értékesítő személyt,
• az áfaalanyiságot az sem befolyásolja, hogy azt az adott személy fő- vagy melléktevékenységként, vagy esetleg hobbiként folytatja az adott tevékenységet.És ha azt hiszitek, hogy ez segít:
Például, ha valaki a háztartásában feleslegessé vált tárgyait alkalomszerűen értékesíti (egy évben akár többször is), akkor ez az eladás nem eredményez adóalanyiságot. Egyértelműen gazdasági tevékenységre utal azonban, ha egy személy másoktól vásárol fel, gyűjt össze különböző használt termékeket – például ruhákat, konyhai eszközöket, bútorokat, hagyatékot – , és ezeket rendszeresen értékesíti például piacokon vagy online felületeken.Elárulom, hogy nem.
Csak akkor tudod megúszni, ha minden hirdetésedben szereplő termékről megvan a több, akár 10 évvel ezelőtti nevedre szóló számla, a mivel igazolod, hogy tartósan használtad a terméket.Milyen érdekes egy ilyen hsz pont az alatt, ahol kértem, hogy ne.
-
envagyok
veterán
Ja és ha nem adod el az IT cuccaid, hanem gyűjtesz, és a felesleges cuccokat leadod kilóra (kötelező, kukába nem dobhatod), akkor meg illegális hulladék kereskedésért büntetnek meg.
Autós, aprós eladás, és hulladék leadás oldalról is van több ismerős, akit már keményem megbüntettek. -
envagyok
veterán
-
envagyok
veterán
A NAV ingóságoknál egyformán gondolkodik.
Mindegy hogy autó, processzor, toronyóra.
Az üzletszerűség fogalmának jogszabályi megfogalmazása annyira jól sikerült, hogy gyakorlatilag bárkire ráhúzható:
Az Áfa törvény szerint a gazdasági tevékenység az
• üzletszerűen, illetve tartósan vagy rendszeresen végzett tevékenység, ami,
• ellenérték elérésére irányul vagy az az eredménye, illetve
• független formában végzik.Szóval rágjuk át:
Tartós, rendszeres:
Meghirdetsz egy processzort, 2 hét múlva egy másikat, 4 hónap múlva egy harmadikat.
Már tartós és rendszeres vagy.
Ellenérték elérésére irányul, vagy az az eredménye:
Pénzt kapsz érte, már meg is álltDe bárkihez beállíthatnak próbavásárolni, mert akit kidob a ai alapú a netet folyamatosan monitorozó rendszerük, ahhoz kimennek.
És ha ott nem mutatod be a nyilvántartást, és nem adsz bizonylatot, 2024-ig 200k-200k, azóta 400k, 400k a kedvüktől függően.
És még az sem érdekli őket, ha vesztesz valamin, mert az a te bajod, de a többszöri értékesítés már akkor is üzletszerű.[link]
És pár idézet az írásból:
Az ellenérték fejében végzett tevékenység akkor is lehet üzletszerű, ha az egyszeri, vagyis mindig vizsgálni kell az összes körülményt.
Ha az ellenérték fejében végzett, vagy azt eredményező tevékenység nem üzletszerű, de tartós vagy rendszeres, akkor az áfa szempontjából szintén gazdasági tevékenységnek számít, így adóalanyiságot eredményez, feltéve, hogy a gazdasági tevékenység egyéb ismérvei is fennállnak.
Nem feltétel tehát, hogy mindkét körülmény, a rendszeresség és az üzletszerűség egyidejűleg fennálljon, elegendő az egyik is az áfaköteles gazdasági tevékenységhez.
Tartós vagy rendszeres tevékenységnél
• nem feltétel, hogy az adott személy árréssel értékesítsen, az eladások ismétlődése már adóalannyá teheti az értékesítő személyt,
• az áfaalanyiságot az sem befolyásolja, hogy azt az adott személy fő- vagy melléktevékenységként, vagy esetleg hobbiként folytatja az adott tevékenységet.És ha azt hiszitek, hogy ez segít:
Például, ha valaki a háztartásában feleslegessé vált tárgyait alkalomszerűen értékesíti (egy évben akár többször is), akkor ez az eladás nem eredményez adóalanyiságot. Egyértelműen gazdasági tevékenységre utal azonban, ha egy személy másoktól vásárol fel, gyűjt össze különböző használt termékeket – például ruhákat, konyhai eszközöket, bútorokat, hagyatékot – , és ezeket rendszeresen értékesíti például piacokon vagy online felületeken.Elárulom, hogy nem.
Csak akkor tudod megúszni, ha minden hirdetésedben szereplő termékről megvan a több, akár 10 évvel ezelőtti nevedre szóló számla, a mivel igazolod, hogy tartósan használtad a terméket. -
tlac
nagyúr
-
envagyok
veterán
-
V.Milán
aktív tag
Ilyet én sem hallottam. Nem tervezek gépkocsit kiadni, de érdekelne a forrás. Amúgy sztem az is sima akármennyi mehet, különadóként, fix/számla alapú költségelszámolással. Az üzletszerűséget ugyanúgy ellenőrzik, mint itt.
-
V.Milán
aktív tag
Mindenkinek, aki a mi üzletszerű, mi nem üzletszerű szálon lóg; nem akarom, hogy szó érje a ház elejét (nem kaptam fenyítést senkitől (még
)) de:1. Sem a processzoros esetről, sem semmi másról nem tudjuk, hogy mi volt a teljes kép. Könnyű itt a rémhírt terjeszteni, hogy 3 cuccot felteszel egy kategóriába és jön a NAV, de ez nem egészen így van. Megy 1000-rel a hájp vonat és kerülnek elő a mindenféle sztorik, amikben az érdemleges (és kb egyetlen) részlet az, hogy igazságtalan a NAV. Ez egyedül arra jó, hogy nem kívánt figyelmet keltsen és befosasson pár olyan embert, akinek nincs félnivalója.
2. Ha van is valóságalap, az előzőek alapján önbíráskodás erről dönteni és a NAVot szidni. Vannak olyan topikok a lapcsaládon, ahol ezt ki lehet tárgyalni, de ezt nem annak szántam.
És ezzel szeretném lezárni a kit hogyan ítélt meg üzletszerűnek a NAV + összeg jellegű szálat. Maradjunk a magánszemély, nem üzletszerű ingóság jogszerű értékesítése témánál.
Köszi

És nyilván együttérzésem azzal, akit igazságtalanul bűntettek meg; ha én kapok, akkor valószínűleg valahol ki fogom írni magamból én is, de örülnék, ha nem jönnének itt ilyen hsz lezárások stb.
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
-
Sub-S
senior tag
-
Lenry
félisten
De az.
Gépkocsit is 2 év alatt 3db-ot adhat rl valaki nrm kereskedőként.
A processzor ugyqnúgy ingóság.
Ráadásul a jogszabályt úgy alkották meg, jogy gyakorlatilag aki egynél több eladást csinál 2 évente, belefér.
Van egy 500000ft-os pc-d.
Egyben kutyának se kell, te szétszeded, és komponensenként: ház, táp, lap, proci, ram, vga, hangkártya, ssd, hdd, monitor, bill, egér.
Mindjárt keredkedőnek néz a nav.Gépkocsit is 2 év alatt 3db-ot adhat rl valaki nrm kereskedőként.
erről most hallok először. tudsz adni egy linket erre?
-
Sub-S
senior tag
De az.
Ráadásul a jogszabályt úgy alkották meg, jogy gyakorlatilag aki egynél több eladást csinál 2 évente, belefér.
Egyben kutyának se kell, te szétszeded, és komponensenként: ház, táp, lap, proci, ram, vga, hangkártya, ssd, hdd, monitor, bill, egér.
Mindjárt keredkedőnek néz a nav.3 használt processzor eladása haszon nélkül miért lenne üzletszerű?
-
envagyok
veterán
Mivel számomra sem egyértelmű, hogy mit minősítenek üzleti jellegnek (3 CPU eladása biztos nem) és az üzletszerű tevékenység adói, bírságai szabályai már nem témába vág, ezt egyelőre nem; de majd tervezek egy összefoglalót az üzletnek minősülő és ev kereteiről és szabályairól, árrés ÁFA stb...
De az.
Mindjárt keredkedőnek néz a nav. -
DarthSun
félisten
-
hcl
titán
-
DarthSun
félisten
@Tikakukac : Két telefon? Tiltott vagyonosodás van, várjál

Azt a romantikus életbe, ez elég jelentős állami kincstár kiesést okozott
-
DarthSun
félisten
-
Sub-S
senior tag
-
Tikakukac
titán
Mondjuk telót már nekem is kéne cserélni, bár amire kell, jól működik még. Ha cserélek akkor sztem a régit a tesómnak adom, ő csak butatelóval nyomja, azt mondja nem ad ki annyi pénzt ilyen naponta töltögetős xarokra
(enyém még bírja 3 napig is, tehát indok kiseperve).
Mondjuk ha nekiállnék retrót kiárulni, akkor lehet hogy rám szállna a NAV
, a mostani árak szerint 3-4 millát simán be tudnék szedni...
Van kb. 70 thinkpadom. Sokat fogok eladni. Megnézem ki áraz be egy 30 éves laptopot.
-
DarthSun
félisten
Mondjuk telót már nekem is kéne cserélni, bár amire kell, jól működik még. Ha cserélek akkor sztem a régit a tesómnak adom, ő csak butatelóval nyomja, azt mondja nem ad ki annyi pénzt ilyen naponta töltögetős xarokra
(enyém még bírja 3 napig is, tehát indok kiseperve).
Mondjuk ha nekiállnék retrót kiárulni, akkor lehet hogy rám szállna a NAV
, a mostani árak szerint 3-4 millát simán be tudnék szedni...
-
Tikakukac
titán
-
weiss
addikt
-
Sub-S
senior tag
-
weiss
addikt
-
Sub-S
senior tag
-
V.Milán
aktív tag
Ott a pont, de azt továbbra is tartom, hogy az üzletszerűség problémája nem tartozik az íráshoz. Rövid, egyszerű összefoglalót szerettem volna.
Meg ennek annyira tág az értelmezése, hogy tartok tőle, ha konkrétumot írnék, nem maradnék ki én sem szardobálásból.
Adózásról szívesen írok, az megy. De az ilyen jogászos maszlag más téma és más idegzet kell hozzá.
-
hcl
titán
-
Sub-S
senior tag
-
davenport
senior tag
Mivel számomra sem egyértelmű, hogy mit minősítenek üzleti jellegnek (3 CPU eladása biztos nem) és az üzletszerű tevékenység adói, bírságai szabályai már nem témába vág, ezt egyelőre nem; de majd tervezek egy összefoglalót az üzletnek minősülő és ev kereteiről és szabályairól, árrés ÁFA stb...
Nincsen rá pontos definícó, mert nem is lehet pontosan definiálni, sem az Szja tv. sem az Áfa tv. nem teszi. Itt tesznek kísérletet a tartós-rendszeres meghatározásra, meg itt is, de ez valószínűleg esetről-esetre változik.
-
weiss
addikt
Már hogy a rákba ne vágna témába, mikor BÁRKIT megvághatnak érte, ha nem 1 db. valamit árul?

-
hcl
titán
Volt olyan rémtörténet is, hogy valaki azért vágtak meg üzletszerűségre, mert 2 ugyanolyan dolgot adott el.
-
V.Milán
aktív tag
-
hcl
titán
Amúgy teljesen felháborító, hogy ilyesmikkel, hogy kisgyerek, szívesség, visszaélnek a NAV-osok. A jófejséget ne büntessük már próbavásárlás során.
-
Egon
nagyúr
A lelketlen és ártorzító neppertevékenységűre sújtson is le a pénztárcaszaggató banhammer. A problem ott kezdődik, hogy nincs éles határvonal, a nepper nem nepperként éli meg magát, neki pénz beszél. Lehet, hogy most rajzolódnak át a védvonalak. Érdekes lenne látni hogyan változnak az árak a köztes kiesésével: nagyban és hivatalosan működő, 2nd handre épülő vállalkozások <==> nepperek <==> tényleges magánszemélyek a maguk 1-1 kis hirdetéseikkel.
Az eredeti posztban leíródott több gondolat szerint is, hogy mindegy mit izgulunk, ellehetetlenítés van és pénzbeszedés. Várjuk, mivé fajul.
Volt még olyan is, hogy egy üzletben WC-ellenőrzés volt mezei vásárlóuserek nem használhatják a dolgozóit, a NAV részéről megvolt a 8 éves gyerek és az ordibálás bevonása is. Elképzelem a munkaköri leírást: ordibálás. Ikszdé. Kering pár extrém sztori. Még érdekesebb lelkület kellhet ehhez, mint azt elsőre gondolná az ember.Kering pár extrém sztori.
A szüleim egy rövid ideig üzemeltettek presszót. Őket anno úgy a 2000-res évek elején megbüntették 100K-ra azért, mert volt egy üveg 1974-es gyártású diólikőr kirakva úgymond a kirakatba dekorációnak (az itallapon nem szerepelt ofc), mivel nem volt raja zárjegy...
A fellebbezést természetesen elutasították. Mivel amúgy is alig volt forgalom (rossz helyen és némileg rosszul pozicionált vállalkozás volt), hamarosan be is zártak (az ilyen hatósági zaklatások nélkül lehet hogy tovább üzemeltették volna, de ekkortájt jött be a teljesen elmebeteg standtörvény is, amit aztán hamar visszavontak). -
envagyok
veterán
Azért azt is beírhatnád, hogy ha üzletszerűnek minősítik az eladásaidat (már 3 processzor eladása=üzleti jelleg), akkor ugrik a séma, azonnal beugrik egy hatalmas bírság, 100% adóbírság, és akkor nem nézik a 600000ft bevételt, 200000ft jövedelmet mentességnek.
-
Sub-S
senior tag
A cikk az kategória, most kerestem rá:
Kereskedelmi forgalomban> vmely áru v. az áruknak bizonyos szempontból összetartozó egybefoglalt csoportja. Élvezeti, fényűzési, háztartási, keresett, közszükségleti, ruházati, tömegfogyasztási cikk. (bizalmas) Ez nálunk nem cikk: a) vevőink ezt nem keresik; b) (átvitt értelemben, bizalmas) ez minket nem érdekel, ez nálunk nem szokásos. Esernyőt s ehhez hasonló cikkeket nem tartok. (Mikszáth Kálmán) Édesanyja Bécsből fényűző cikkekből összeállított csomagot küldött. (Kuncz Aladár)
pl.: cikk: elektronikai eszköz
árú megnevezése: tamagochiKöszi.
-
davenport
senior tag
A lelketlen és ártorzító neppertevékenységűre sújtson is le a pénztárcaszaggató banhammer. A problem ott kezdődik, hogy nincs éles határvonal, a nepper nem nepperként éli meg magát, neki pénz beszél. Lehet, hogy most rajzolódnak át a védvonalak. Érdekes lenne látni hogyan változnak az árak a köztes kiesésével: nagyban és hivatalosan működő, 2nd handre épülő vállalkozások <==> nepperek <==> tényleges magánszemélyek a maguk 1-1 kis hirdetéseikkel.
Az eredeti posztban leíródott több gondolat szerint is, hogy mindegy mit izgulunk, ellehetetlenítés van és pénzbeszedés. Várjuk, mivé fajul.
Volt még olyan is, hogy egy üzletben WC-ellenőrzés volt mezei vásárlóuserek nem használhatják a dolgozóit, a NAV részéről megvolt a 8 éves gyerek és az ordibálás bevonása is. Elképzelem a munkaköri leírást: ordibálás. Ikszdé. Kering pár extrém sztori. Még érdekesebb lelkület kellhet ehhez, mint azt elsőre gondolná az ember.Ezt a WC történetet olvastam ott is, és nem volt teljesen tiszta hogy a NAV azon mit ellenőrizne. Egy kicsit jobban kifejtve: ez élelmiszeripari vállalkozásokra vonatkozó szabály, és élelmiszerbiztonsági okai vannak, hogy a dolgozó-nem dolgozó ott ne találkozzon. (852/2004/EK rendelet itthon pedig a 62/2011. (VI. 30.) VM rendeletben található meg), de ebben szerintem a NÉBIH jár el.
Az egy felnőtt + gyerek felállás sajnos szívás, de mivel párban járnak, keresni kell a társát. Régen, még jóval az online kasszák előtt a nyárra nav ellenőrnek elszegődő idős némettanár nénik szedték be a büntiket.
-
beef
őstag
Volt még olyan is, hogy egy üzletben WC-ellenőrzés volt mezei vásárlóuserek nem használhatják a dolgozóit, a NAV részéről megvolt a 8 éves gyerek és az ordibálás bevonása is. Elképzelem a munkaköri leírást: ordibálás. Ikszdé. Kering pár extrém sztori. Még érdekesebb lelkület kellhet ehhez, mint azt elsőre gondolná az ember.Ilyenkor kell a navost feljelenteni a gyermekvédelemnél

-
Graphics
Jómunkásember
-
totron
addikt
Jól meggyőzted magad erről, igaz-e?
A srác törölte, mert elkezdődik a kommentszekcióban az a vonal feljönni, hogy mennyire tekinthető nem kereskedelmi mennyiségnek az, hogy havi 10-20 telefont meg PS-t megforgatsz feketén
Én pont lementettem az oldalt mielőtt törölte, épp én is írni akartam neki, hogy figyuka, addig a pontig volt együttérzésem, amíg meg nem néztem a profilt és meg nem láttam milyen ipari szintű újraértékesítést tol embere és még ki is kéri magának, sőt, ő fogja ezentúl is így csinálni.
Volt még olyan is, hogy egy üzletben WC-ellenőrzés volt mezei vásárlóuserek nem használhatják a dolgozóit, a NAV részéről megvolt a 8 éves gyerek és az ordibálás bevonása is. Elképzelem a munkaköri leírást: ordibálás. Ikszdé. Kering pár extrém sztori. Még érdekesebb lelkület kellhet ehhez, mint azt elsőre gondolná az ember. -
DS39
nagyúr
Igazából ebből látszik, hogy mire megy ki ez a "játék"...
Teljesen életszerűtlen, hogy egy kacatot évekkel később ekkora haszonnal adj el. -
V.Milán
aktív tag
Kereskedelmi forgalomban> vmely áru v. az áruknak bizonyos szempontból összetartozó egybefoglalt csoportja. Élvezeti, fényűzési, háztartási, keresett, közszükségleti, ruházati, tömegfogyasztási cikk. (bizalmas) Ez nálunk nem cikk: a) vevőink ezt nem keresik; b) (átvitt értelemben, bizalmas) ez minket nem érdekel, ez nálunk nem szokásos. Esernyőt s ehhez hasonló cikkeket nem tartok. (Mikszáth Kálmán) Édesanyja Bécsből fényűző cikkekből összeállított csomagot küldött. (Kuncz Aladár)
árú megnevezése: tamagochiPontosan. De egyébként én, amit írok, ott egybe foglalom. Formai követelmény nincs. Pl.: ASUS z270-p alaplap.
Holnap feltöltöm a cikkhez a bizonylat sémát, amit én használok, hátha valakinek hasznos lesz.
-
KISDUCK
addikt
árú megnevezése: tamagochi -
Sub-S
senior tag
Nav oldalán ennek így mi értelme az 1-es pontnál, miért van kétszer?
· az eladott cikk megnevezése;
· az értékesített áru megnevezése (például gyermekruha), -
Tikakukac
titán
Jól meggyőzted magad erről, igaz-e?
A srác törölte, mert elkezdődik a kommentszekcióban az a vonal feljönni, hogy mennyire tekinthető nem kereskedelmi mennyiségnek az, hogy havi 10-20 telefont meg PS-t megforgatsz feketén
Én pont lementettem az oldalt mielőtt törölte, épp én is írni akartam neki, hogy figyuka, addig a pontig volt együttérzésem, amíg meg nem néztem a profilt és meg nem láttam milyen ipari szintű újraértékesítést tol embere és még ki is kéri magának, sőt, ő fogja ezentúl is így csinálni.
-
Kalacskepu
őstag
-
Károly85
tag
Amúgy HA-n a "Fontos tudnod!" alatt a számlaadásról/adózásról is lehetne információ.
-
King Unique
titán
A második blogról nem tudok érdemben nyilatkozni, mert több mint 100 hsz.-t nem olvastam el, de az elsőben nem volt semmi extrém szerintem. Néhányan írtuk is, hogy amit csinált az üzletszerű kereskedés és nem meglepő, hogy így járt, aztán ez nem tetszett neki és törölte a posztot, a másodikkal ugyan ez lett a hsz.-ek vége alapján. Arról most nem tehetünk, hogy op érzékeny arra, ha más véleménye vagy nézőpontja nem egyezik az ővével, így igazából nem is érdemes blogolni, ha az ember nem tudja elfogadni vagy megtűrni más véleményét és a "zárt" bejegyzésnek sincs sok értelme hsz.-ek nélkül, de ha csak tájékoztatni akart volna akkor azt megtehette volna akár a személyes története nélkül is, hogy ír egy figyelmeztetést, hogy ilyen ellenőrzések vannak/lehetnek és belinkeli a nav oldaláról azt amit nyomtatva kézhez kapott.
A NAV esetében, meg reméljük, hogy lesz változás az új kormány alatt, szerintem sokan örülnének, hogy a nagyban elcsalt és ellopott közpénz és adó visszakerülne oda ahova való és a felelősöket jól megdorgálnák, de erről többet nem írok, mert valószínűleg ezt a témát már a politika topikba kellene folytatniHa már személyes blogbejegyzést ír erről, akkor mondjuk adja magát a személyes történet, ahol letilthatta volna a hsz-eket, aztán kész, minthogy 2x törölni a bejegyzést.
Nehogy azt hidd, az csak mese, eddig sem volt, meg egyik tizenkilenc, másik egy híján húsz.
-
KISDUCK
addikt
Na igen, az AI leírta ott a tutit.

Viszont azért nem kell átesni a másik oldalra sem, mert alapvetően a tájékoztatás lett volna a célja, hogy mások is vigyázzanak, mivel sokan eleve nem is tudnak a mostani bejegyzésben leírtakról és pórul járhatnak, ha sokat, nagy értékben adnak el. + Amit ott is többen írtak, a kisembereket előszeretettel szereti b@szogatni a drága hárombetűs szerv, a milliárdokat mutyizó nagykutyákhoz meg hozzá sem nyúlnak.

A második blogról nem tudok érdemben nyilatkozni, mert több mint 100 hsz.-t nem olvastam el, de az elsőben nem volt semmi extrém szerintem. Néhányan írtuk is, hogy amit csinált az üzletszerű kereskedés és nem meglepő, hogy így járt, aztán ez nem tetszett neki és törölte a posztot, a másodikkal ugyan ez lett a hsz.-ek vége alapján. Arról most nem tehetünk, hogy op érzékeny arra, ha más véleménye vagy nézőpontja nem egyezik az ővével, így igazából nem is érdemes blogolni, ha az ember nem tudja elfogadni vagy megtűrni más véleményét és a "zárt" bejegyzésnek sincs sok értelme hsz.-ek nélkül, de ha csak tájékoztatni akart volna akkor azt megtehette volna akár a személyes története nélkül is, hogy ír egy figyelmeztetést, hogy ilyen ellenőrzések vannak/lehetnek és belinkeli a nav oldaláról azt amit nyomtatva kézhez kapott.
A NAV esetében, meg reméljük, hogy lesz változás az új kormány alatt, szerintem sokan örülnének, hogy a nagyban elcsalt és ellopott közpénz és adó visszakerülne oda ahova való és a felelősöket jól megdorgálnák, de erről többet nem írok, mert valószínűleg ezt a témát már a politika topikba kellene folytatni -
King Unique
titán
Ó láttam én a végjátékot kb. akkor vettem észre a posztot. Nagyjából ott csatlakoztam be a blog post #2-be amikor a kolléga ráeresztette a fórumtárs értékeléseire az ai-t és kiemelezte szépen, hogy lehetett számítani a pofonra és akkor a pószter besértődöt, beszólt neki hsz.-ben, majd nem sokkal később eltűnt a bejegyzés. Sajnos erről nincs mentésem, de az első bejegyzést lementettem "nyomtatott" fájlba. Úgy néz ki, hogy OP nem bírja az olyan véleményeket amik nem egyeznek az övével.
Az előző bejegyzés alatt kérdeztem én is amire jött egy olyan válasz ami alapján szerintem rendesen félreértette az enyémet OP, szóval sértődötten valamit válaszolt, de nem a kérdésemre és az arra írt válaszom* már nem ment fel a szerverre, akkor szépen csináltam egy "mentést" későbbre még jó lesz alapon és hát oda feltöltöttem a képet, választ remélve, de engem átugrott/ignorált és lesújtott másra.
(ez most kicsit kinte-kunta hsz lett, mert közben itt-ott megtoldottam, átszerkesztettem)
*beszúrom ide is, hátha eredeti blog post OP idetéved és meglátja és talán még válaszol isNa igen, az AI leírta ott a tutit.

Viszont azért nem kell átesni a másik oldalra sem, mert alapvetően a tájékoztatás lett volna a célja, hogy mások is vigyázzanak, mivel sokan eleve nem is tudnak a mostani bejegyzésben leírtakról és pórul járhatnak, ha sokat, nagy értékben adnak el. + Amit ott is többen írtak, a kisembereket előszeretettel szereti b@szogatni a drága hárombetűs szerv, a milliárdokat mutyizó nagykutyákhoz meg hozzá sem nyúlnak.

-
DarthSun
félisten
-
KISDUCK
addikt
Kíváncsi vagyok mikor jön tőle a kövi poszt.
Én azt tippelem, hogy ha lesz "part 3" akkor már nem lesz hozzászólási lehetőség.
-
Kalacskepu
őstag
-
KISDUCK
addikt
Ó láttam én a végjátékot kb. akkor vettem észre a posztot. Nagyjából ott csatlakoztam be a blog post #2-be amikor a kolléga ráeresztette a fórumtárs értékeléseire az ai-t és kiemelezte szépen, hogy lehetett számítani a pofonra és akkor a pószter besértődöt, beszólt neki hsz.-ben, majd nem sokkal később eltűnt a bejegyzés. Sajnos erről nincs mentésem, de az első bejegyzést lementettem "nyomtatott" fájlba. Úgy néz ki, hogy OP nem bírja az olyan véleményeket amik nem egyeznek az övével.
Az előző bejegyzés alatt kérdeztem én is amire jött egy olyan válasz ami alapján szerintem rendesen félreértette az enyémet OP, szóval sértődötten valamit válaszolt, de nem a kérdésemre és az arra írt válaszom* már nem ment fel a szerverre, akkor szépen csináltam egy "mentést" későbbre még jó lesz alapon és hát oda feltöltöttem a képet, választ remélve, de engem átugrott/ignorált és lesújtott másra.
(ez most kicsit kinte-kunta hsz lett, mert közben itt-ott megtoldottam, átszerkesztettem)
*beszúrom ide is, hátha eredeti blog post OP idetéved és meglátja és talán még válaszol is -
King Unique
titán
-
KISDUCK
addikt
A második posztoloasnál jelezte a szerző hogy ő törölte a hozzászólások miatt, tehát nem a lapcsalád volt.
-
V.Milán
aktív tag
Ez külön adózó jövedelem. Úgy tudom, nyugdíjasként is kell. Csak az összevont adóalap mentesül szja alól.
Bár ha nem szoktál feltenni, nem hinném, hogy egyszer csak eléred a 600/200 határt.
-
DarthSun
félisten
Nyugíjasnak is kell fizetni adót ilyen eladások után ? A nyugdíj ugye nem adóköteles. Mióta nyugger vagyok (nincs mellette más melóm, jövedelmem), nem kell adóbevallást leadnom.
Mondjuk eladni sem szoktam, de ha mégis feltennék valamit árulni, amiatt kérdem. -
V.Milán
aktív tag
-
davenport
senior tag
Azért az elejére vastagon kitenném azt hogy "A tartós vagy rendszeres haszonszerzéssel járó árusítás már gazdasági tevékenység, amire nem a felsorolt szabályok érvényesek".
-
weiss
addikt
Azt, hogy mennyiért vettél valamit, amit most eladsz, valamilyen számlával, vagy bizonylattal kell igazolnod. Amennyiben már nincs meg semmi a cucchoz az eladási árad 75%-át tekintik a beszerzési árnak.
Ja mert ha eladok valamit, annak általában felfelé megy az ára.

-
weiss
addikt
-
nullpoint
őstag
Kiváncsi vagyok hogy ezt a bejegyzést is törli-e a kettősmérce.hu lapcsalád. Mindig tudtam hogy vamzerek, gondolom most boldogok és jót röhögnek, lehet kis jattot is kapnak. Mindegy, költsék.... Ehh... Mindegy...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Rtx 3060Ti/ Ryzen 5 4500/ 32GB/ 1TB M2 NVMe SSD/ 1TB HDD/ Win 11/ Garancia
- Rtx 2060 Super/ Ryzen 5 3600/ 16GB/ 1TB M2 NVMe SSD/ 1TB HDD/ Win 11/ Garancia
- Rtx 3070/ Ryzen 7 3700X/ 32GB/ 1TB M2 NVMe/ 3TB HDD/ Win 11/ Garancia
- Gtx 1660 Super/ Ryzen 5 2600X/ 16GB/ 256GB M2/ 1TB HDD/ Win 11/ Garancia
- 2x 8GB DDR4 G.Skill Aegis 3200 MHz
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- MacBook (Retina, 12-inch, Early 2015) A1534 256GB/8GB memória (3hónap Garancia)
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 515+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- AKCIÓ! 4TB Corsair MP600 Pro XT NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI Katana 15 B14WEK-234 GAMER notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 5050 8GB W11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest