Hirdetés

2021. január 16., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#801) tzoli986 válasza JamesHolden (#799) üzenetére


tzoli986
tag

nemtudom,hogy hogy csináltad,hogy rászorult a cooler tápcsatlakozója. :F
amúgy ha tényleg szakadás baja van akkor egyszerűen forraszd vissza.ha nem sikerül a forrasztás akkor keresni kell hozzá egy másik nyomtatott áramkört.
amúgy az adatmentéssel kapcsolatban annyit,hogy pont ma néztem egy debrecni cég árlistáját és azt írták,hogy nyák hiba esetén az adatmentés 10-30ezer Forint.namost 150gb esetén inkább a felsőhatár környékén kell gondolkozni...

(#802) mr_ricsi válasza tzoli986 (#801) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''ha nem sikerül a forrasztás akkor keresni kell hozzá egy másik nyomtatott áramkört.''
Ez nagyon hibás hozzáállás! Aki nem biztos benne, hogy a forrasztás után múködni fog a vinyó, az egyáltalán ne is fogjon hozzá!

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#803) tzoli986 válasza mr_ricsi (#802) üzenetére


tzoli986
tag

én se azt mondtam,hogy mindenki álljon neki ha ért hozzá ha nem.csak azt mondom,hogy ha valami fél képpen mégis elcsúszna a forrasztáson akkor új nyákkal még használhatja.mondjuk ez tulképpen teljesen felesleges hozzászólás volt,mert úgy is vágja mindenki plusz még félre is értetted.vegyétek úgy,hogy nem mondtam semmit.

(#804) mr_ricsi válasza tzoli986 (#803) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''én se azt mondtam,hogy mindenki álljon neki ha ért hozzá ha nem''
Szerintem viszont ezt írtad: ''ha tényleg szakadás baja van akkor egyszerűen forraszd vissza''.
Aki nem ért hozzá, az általában fel sem tudja mérni a veszélyeket, mert nem ért hozzá. Főként, ha azt írják neki, hogy ''egyszerű''. (Pl. ha egyszerűen pisztolypákával nekiáll, attól elszállhatnak a nyákon az alkatrészek.)

''ha valami fél képpen mégis elcsúszna a forrasztáson akkor új nyákkal még használhatja''
Az adatainál egy 200G-ás Samsung vinyó van megadva. Szerintem ez a nem működő vinyója.
Ha viszont Samsung, akkor a panelcserével ez az esélye: [link]

Szumma: ha a vinyójával elkocogna pl. Liksofthoz, és valóban csak egy forrasztással orvosolható a hiba, akkor max. 5eFt-ért visszakapna egy garantáltan működő vinyót, és az összes adatát. Ha rád hallgat, és maga nekilát, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint kell egy új vinyó a mentett adatainak (~25eFt), és egy 100eFt-ot meghaladó számlája is keletkezik az adatmentésért. (150GB egyszerű másolása is minimum 1 óra, aztán a hibamegállapítás, a panelcsere, stb.).
Ebben a helyzetben nem az sk. forrasztást kellett volna javasolni, szerintem!

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#805) tzoli986 válasza mr_ricsi (#804) üzenetére


tzoli986
tag

mr_ricsi:
nemtom annak a hozzászólásnak konkrétan mi volt az értelme,mert egy bizonyos szinten minden nyák a mechanikához van belőve.
lásd p list d list.nemhiszem,hogy ezenkívűl más is függne a mechanikától.max az lba száma.ez szoftveresen mind javítható,tehát ha leszedsz mondjuk egy 80-as samsungról egy nyákot és átrakod egy ugyanoly vinyóra(feltételezzük,hogy mint liksoft is írta a mechanika nem rossz és ezért nem nyírja ki a jó nyákot) gondolod hogy az úgy nem működik?mert én nehezen tudom elhinni.

azt meg nem tudom így hirtelen,hogy ki hol lakik így nem javaslom senkinek,hogy hova menjen...én példáúl debrecen közelében lakok és ha valami baj lesz a vinyómmal tuti nem megyek szaladgálok fejetlenül liksoft után,mert lehet nem lenne olcsó dolog.hiába mondjuk,hogy az adatok azok milyn sokat érnek ám,mert ha valakinek nincs rá pénze akkor nincs.

az adatmentést általában dvd/cd-re szokták csinálni,tehát nem kell megvenni még egy vinyát.csak ha feltétlenül szükségesnek érzi.azt nem tudom,hogy hogy jön ki neked több mint 100k.vagy felétek ennyivel drágábban dolgoznak? lehet.

az nyilvánvaló,hogy ha valaki nem tud forrasztani akkor nem nyúl a pákához.vagy ha mégis akkor valószínű,hogy tisztában van vele,hogy megvan az esélye,hogy rá fog b*szni a dologra,mert esélyes,hogy elront valamit.ha valaki csak azért kezd el forrasztani,mert én azt mondom neki,hogy forrasszon akkor szerintem annak az embernek már régen rossz...
remélem érted,hogy mit akarok ezzel mondani.

(#806) JamesHolden


JamesHolden
aktív tag

köszönöm a válaszokat!
természetesen nem mertem hozzányúlni, inkább minél előbb bevittem egy szervízbe
amúgy maxtor volt, egy 160-as :(((
az adatlapomon már egy új vinyó van, egy 200Gb-os...
kíváncsi leszek, menthető lesz e még az a maxtor :)

(#807) tzoli986 válasza JamesHolden (#806) üzenetére


tzoli986
tag

szerintem igen.
máskor meg óvatosabban takaríts... :)

(#808) Colalite


Colalite
csendes tag

Hali!

Probléma:
Van egy (volt egy) Maxtor 80-as vinyóm, amin a smooth chip elfüstölt, sajna !
A vinyó egy részén családi fotók vannak, lekellene mentenem róla, ehhez jó lenne egy működő elektronika:

Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB ATA/133 HDD
Code: YAR41BW0
SN: Y2J1RFNE
6Y080L0422611
Mfg.Date: 03OCT2004

Ha valakinek lenne hozzávaló cucca, nagyon örülnék! (és természetesen meg is venném, ha nem horror az ára)

Segítségeteket előre is köszi!

(#809) liksoft válasza tzoli986 (#805) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Nagyon szépen kérlek, máskor winyó témában NE adj tanácsokat! :( :(((

Ezért:
Az elektronika minden azonos szériánál azonos áramköri elemeket tartalmaz. Viszont van benne BIOS-hoz hasonló program. Tehát a valódi működtető programot a felületről tölti be bekapcsoláskor, a hibalábláival (általad p és d lista) együtt. Tehát a felületen van a lényeg, így hibás fej vagy a gyári adatok sérülése esetén a drive működésképtelen, hiába tökéletes az elektronika. De a BIOS tartalmazza sok esetben a gyári számot, valamint több gyártónak azonos elektronikában 15-20 egymás adataival nem működő program változatát is! (Alaplap BIOS update esetén Te próbálkoznál intel chipsetre via bios-szal ha ugyanaz a gyártó? Ugye nem. Hát itt se tedd!) Vagyis tedd össze a kezed, és buzgón fohászkodj az égiekhez, hogy az általad említett típusnál a cserenyák működjön a mechanikával.

Magyarországon a települések közötti távolság hidd el, eltörpül az adatok fontosságához képest. Az meg, hogy kinek mennyi pénze va, az a magánügye és a saját baja. Sajnálom, de a családban 5 gyerekről kell gondoskodnom (3 saját - de ez igazából nem tartozik ide), így ha valaki valóban nagyon rászorul, segítek, de alkatrészben nem vagyok hajlandó ráfizetni. Arról nem is szólva, hogy nem egyedül dolgozom, és a kollégám bizonyos testrészével nem verhetem a csalánt. Tehát a mentésnek ára van. Ha belegondolsz, a több ezer parlagon heverő winyó az alkatrészraktárban, a pormentes tiszta tér biztosítása, a szerszámok, vásárolt és saját fejlesztésű programok mind az ég ajándéka, és az ölünkbe pottyant. Ha viszont nem, akkor a mentések árából kell ezt a hátteret biztosítanunk. (Biztosíthatlak, párszor 10 millióból tudnád csak összerakni.)

Igen, CD-re vagy DVD-re is lehet mentést csinálni, ha az 2-3 darabnál nem több. De 3-400 GB-ot írj ki DVD-re, főleg ha 8-15 GB-os capture file is van közöttük. Te hát winyón célszerű átadni. Valamint ha hibátlan, akkor a fizikai másolatot visszatéve a gépbe, van esélye, hogy ott folytatja, ahol abbahagyta. Más típusú adatok is léteznek, nem csak olyanok mint a Tiéd.

A forrasztást meg senkinek nem ajánlom, aki nem csinálja nap mint nap. Ugyanis a statikus feszültségtől kezdve a többrétegű nyák hőtágulásáig (esetleg megszakad a vezeték - nem véletlenül létezik az egész panelt hátulról átmelegítő infra melegítő, hogy csak egy példát említsek) ''ezernyi'' buktatója van. Egy apró IC alatti zárlattól (nem látható) úgy elmehet a mechanikán belüli áramkör, hogy felültörli a felületeket! Ügyes ötlet forrasztásra biztatni a másikat ismeretlenül és a veszélyekre való felhívás nélkül. :(((

Több ponton nem vagy tisztába a veszélyekkel és a működési mechanizmussal. Ha a sajátodat ''rendbeteszed'' az a te dolgod, de másét lehetőleg ne.

U.i.: Elnézést, ha erősebb volt a szokásosnál, de ha az óvatos helyreigazítás nem használ, kénytelen vagyok kíméletlenül leírnom a saját véleményemet.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#810) brd válasza tzoli986 (#798) üzenetére


brd
nagyúr

Fogalmam sincs, nem használok linux-ot, az én igényeimhez semmi értelme, csak hátráltatna, pusztán a dd parancs működési mechanizmusával vagyok tisztában, a parancs kiadásának szintaktikájávál nem.

The only real valuable thing is intuition.

(#811) brd válasza tzoli986 (#796) üzenetére


brd
nagyúr

Én azért nem mondanám, hogy majd' mindet, de a te tapasztalatod valószínűleg ezt mondja.
Szerintem pedig a jumperelés a leggyakoribb hibaok, ilyen esetekben. :)

The only real valuable thing is intuition.

(#812) mr_ricsi válasza tzoli986 (#805) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''az adatmentést általában dvd/cd-re szokták csinálni,tehát nem kell megvenni még egy vinyát.''
Számoljunk csak:
150GB adat az 33db DVD-re fér fel. 1 dvd megírása 15 perc (biztonságos 4x-es sebességgel), az tehát összesen 4,25 óra. Valamelyik :) adatmentő cég bruttó óradíja 19200Ft. 1db márkás gyári tokos DVD 300Ft, a 200GB-os HDD pedig 25000.

Kiírás DVD-re:
4,25óra x 19200 = 81600Ft
33 db x 300= 9900Ft
Összesen 90500Ft.

Kiírás vinyóra:
1 óra x 19200Ft = 19200Ft
1vinyó x 25000Ft= 25000Ft
Összesen 44200Ft. (És ezt csak beteszem a gépembe, és minden adat azonnal hozzáférhető)

Én biztosan nem DVD-n kérném az adataimat! :))

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#813) L3zl13 válasza mr_ricsi (#812) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Matematikát még gyakorold egy kicsit.
33*15perc=4,25 óra??? :Y

Aki hülye, haljon meg!

(#814) liksoft válasza L3zl13 (#813) üzenetére


liksoft
Topikgazda

De a Ricsi tudja, hogy két írót is használunk ilyenkor - nem vagyunk azért annyira csórók, hogy egy körül tolongjunk mindannyian. :DDD

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#815) L3zl13 válasza liksoft (#814) üzenetére


L3zl13
nagyúr

:DDD
A lényeg a matek sehogy nem jön össze, mert 8,25/2 != 4,25
Mellesleg akkor már miért nem 4-gyel dolgoztok.
Egyébként meg remélem pusztán a DVD írás idejére nem teljes órabért számoltok. Elég durva lenne, ha 19k-t kellene fizetni csak DVD írásáért óránként! :Y


[Szerkesztve]

Aki hülye, haljon meg!

(#816) liksoft válasza L3zl13 (#815) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Csak az emberi munkát számoljuk, a gépidőt nem. Tehát 1 DVD írása kb 5 perc. (lemezcsere, gép indítás, leállítás, felügyelet) És írásellenőrzést szeretünk. De az, hogy mennyivel írunk, a feladat függvénye. Én is tudok számolni, így nem hagyhattam ki az előző hsz-t. :o

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#817) mr_ricsi válasza L3zl13 (#813) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''Matematikát még gyakorold egy kicsit. ''
Bocs, de vasárnap reggel óta összesen 3 órát aludtam. (És lehet, hogy azt is éppen a hsz írása közben...) :B

De a példában ügyfélként szerepeltem, tehát jófelé fogott a ceruzám.

[Szerkesztve]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#818) mr_ricsi válasza liksoft (#814) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''De a Ricsi tudja, hogy két írót is használunk ilyenkor''
Ti szóba sem kerültetek, hiszen ott ''valamelyik'' adatmentő cég óradíja szerepel. (Mint a ''hagyományos'' mosópor) :)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#819) föccer


föccer
nagyúr

Főleg, hogy 8,25/2 az 4,125 ,és nem 4,25 :)

Bocsi, ez már tényleg kötekedés :)

[Szerkesztve]

(#820) mr_ricsi


mr_ricsi
veterán

Liksoft:
Hogy a pcsába fordítják menet közben a fejet egy ilyen vinyóban?
[link]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#821) mr_ricsi válasza liksoft (#816) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''Tehát 1 DVD írása kb 5 perc.''
Ha most még azt is mondod, hogy a DVD-ket a Bakáts téren veszed hengeres kiszerelésben, akkor minnyá' hanyatt lököm magam!

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#822) L3zl13 válasza föccer (#819) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Persze, hogy az. Nem is kell komolyan venni. :DDD
De ha már osztunk, és tizedesre pontosan írunk ki valamit, akkor az szvsz tényleg legyen pontos. Ha azt írja hogy kb 4 óra akkor az már más... :U

Aki hülye, haljon meg!

(#823) L3zl13 válasza mr_ricsi (#820) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Mit fordítanak? Nem értem... :F

Aki hülye, haljon meg!

(#824) L3zl13 válasza mr_ricsi (#821) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Miért ne írhatná 8-16x sebességgel? Nem adatarchiváló cég, hanem adatmentő. Az adatnak csak addig kell olvashatónak maradnia, amíg az ügyfél hazaviszi, és feltolja a gépére. Hogy egy hónap múlva már sz@r az szvsz nem az adatmentő cég felelőssége.:F

Aki hülye, haljon meg!

(#825) föccer válasza L3zl13 (#824) üzenetére


föccer
nagyúr

Na, ha már igy szétoffoltuk a topikot, akkor elmondom hogy szerintem miért hibás ez az elképzelés, hogy 'Az adatnak csak addig kell olvashatónak maradnia, amíg az ügyfél hazaviszi, és feltolja a gépére.'

Szóval egy adatmentő cég, és szerintem minden normális cégnek úgy kellene gondolkodnia { és szerintem liksoft így is gondolkodik} Hogy nem ad ki gyenge minőségi munkát a keze közül. És miért? Mert szerintem, ha valaki kifizet valamiért akár 100 ezer forintot csak azért, hogy azok a bizonyos adatokat valaki 'megmentse' számára, akkor annak vannak bizonyos elvárásai. Ez az elvárás nem biztos, hogy megáll azon a ponton, '' Ja, csak tudjam selmésolni a gépemre!''.

Miért? Mert akinek már száltak el fontos adati, az nagyon hamar megtanulja, hogy bármikor elszálhat megint. Ebből kifolyólag, Én biztosan, hogy nem Vinyón tartanám tovább a fontos dolgokat, mert mivan, ha megint repül az egész rendeszer? Akkor menjek megint százezrekért mentetni? ÉS mi van akkor, ha ezúttal nem tudják helyreállítani? Akkor úszott több éves munkám? Csak azért mert spóroltam egyszer 3 órát a dvd íráson?

Szerintem az a tiszetsséges és elvárható egy adatmentő cégnél, hogy ha képes a teljes helyreállításra, akkor átadjon egy 'klón' meghajtót, valamint biztosítson számomra egy 'biztonsági másolatot', hogy az adott pontról keljes csak az esetleges adatokat menteni.

Szerintem.

(#826) tzoli986 válasza liksoft (#809) üzenetére


tzoli986
tag

az oké,hogy ha hibás a mechanika akkor nem tudja betölteni...mondjuk én eddíg azt hittem,hogy a firmware-t egy csip tárolja a nyákon.mindegy.de ha nem mechanika hibás,csak egyszerűen elment a nyák(mondjuk egy táp elvitte,mint anno nekem)akkor működika nyák csere.tény hogy azt a részt ahol a gyárihibás szektrorok vannak nem tudom normálisan kizárni,de annyi,hogy ketté partícionáltam és kész.igaz,hogy így buktam 5gb-ot egy 20gb-os vinyóból,de a másik oldala,hogy nyertem 15gb-ot és az tökéletesen működik.

a távolság meg attól is függ,hogy milyenek az adatok.egy cégnek biztos nem gáz utazni 300km-et egy adatmentésért,ha mondjuk elszállt az éves munka,de egy átlagembernek akinek mondjuk képek videók zenék vannak rajta lehet húzós...
amúgy nem mondtam,hogy adj ingyen alkatrészt.

a forrasztásról nem tudtam hogy ennyire leht gáz,de haver egyszer forrasztott már vinyóra csatlakozót.igaz tápot hanem olyat ahova az ide megy ott volt letörve egy láb,de simán sikerült,pedíg semmi spéci dolgot nem művelt,csak felkapta a pákát és odanyomta...

(#827) liksoft válasza mr_ricsi (#821) üzenetére


liksoft
Topikgazda

2-3 lemezre számoltam megközelítőleg az időt, munkában. Ennyi simán belefér a mentés árába, mint a winyóra való másolás is. Ez hozzátartozik a mentéshez. Ha viszont valaki nagyon ragaszkodik 3-400GB esetén is a DVD-hez, hát megkaphatja, de akkor már a nagy darabszám miatt felszámítom a nyersanyagot és azt az 5 percet lemezenként. Nem hiszem, hogy megéri. Egyébként ritka a DVD-s mentés már manapság. Valamint lehetőleg TDK vagy Philips lemezeket használok, hogy hosszú ideig lehessen olvasni, hiszen ez egyszerre az adatok archiválása is egy példányban. Ahogy Föccer írta, nem szívesen futnék bele 1-2 hónap multán nem olvasható lemezbe.

L3zl13: Inkább összecsapom a szakvéleményt (időt spórolok, mert nem ollózom, hanem mindenkinek egyedileg írom) de a mentett adatokat jó minőségben szeretem átadni.
A számolásnál térjünk vissza a 128GB-ra? ;] (Inkább ne :( )

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#828) liksoft válasza mr_ricsi (#820) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Kismanók 10 perces váltásban dolgoznak a fejeknél, és a biteknek megfelelően kézzel forgatják. Az újabb típusban (amit említ a cikk) már megpróbálják a munkaidőt 15 percesre bővíteni, és mindkét kezükkel fognak dolgozni. Így gyorsabb lesz az átvitel, és nő a felületi kapacitás. :))

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#829) brd válasza föccer (#825) üzenetére


brd
nagyúr

Én biztosan, hogy nem Vinyón tartanám tovább a fontos dolgokat, mert mivan, ha megint repül az egész rendeszer?

Ami azt illeti, tudtommal jelenleg a legbiztosabb adattárolási módszer még mindig az, ha egy (ill. inkább 2, távol egymástól) csak mentésre használt winyón van az adat.

The only real valuable thing is intuition.

(#830) liksoft válasza tzoli986 (#826) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Amit írtam, azt is felületesen átfutod. :(

Mivel a mechanika tárolja a fimware-t és a HIBATÁBLÁKAT IS, így a hibátlan mechanikához illesztett másik elektronikával a drive 100%-os lesz! Ha vannak rajta hibás szektorok, akkor azokat létrehozhatta hibás írással a döglődő elektronikais. Akkor viszont a mechanika már hibás. Igaz, nem fizikai, hanem mágneses hibák vannak rajta, de a mechanika (mivel szerelt megbonthatatlan egység - működés szempontjából) nem tökéletes, tehát HIBÁS. :O

Javaslom, olvasd el kétszer, háromszor a szakmai szöveget, próbáld meg értelmezni, és inkább kérdezz ha valami nem teljesen világos. Hozzászólásaid komoly tévútra vezethetik a kezdőket. Ezt pedig nem tartom szerencsésnek. :(

Szerk: A távolság pedig MÉG MINDIG CSAK A TE SZEMSZÖGEDBŐL meghatározó tényező. Hidd el, igenis vannak annyira fontos adatok, hogy a 2-300km eltörpül mellette.

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#831) tzoli986 válasza liksoft (#830) üzenetére


tzoli986
tag

én eddíg úgy tudtam,hogy mikor a vinyókat gyártják alapból vannak rajta rossz szektorok(ezt több helyen is olvastam már,nem magamtól gondolom így).na én ezekről a szektorokról beszéltem és nem arról hogy a mechanika széttverte.mert ha rossz lenne a mechanika akkor egyre több lenne a rossz szektor idővel.nekem meg nincs több rossz szektorom mint volt,hanem ugyanazokat találja meg állandóan,hiába rakom be a hibás szektorok listájába.nemtom ezt miért csinálja úgyhogy kipartícionáltam az egész részt ahol volt rossz szektor.

ezt a távolság témátmeg talán hanyagoljuk,mert az annak nem gond akinek van pénze utazni.lehet akármilyen fontos az adatom,ha nem tudok elmenni odáíg ahol megcsinálják.
egy egyszerű példa:eltörik a kocsidban a külső féltengelycsukló.20km-re van egy szerelő aki meg tudja csinálni(nem megy házhoz az fix,mert szerszámok meg minden egyéb...)a szállítás mondjuk 10000Ft-ba kerül,de neked max annyid van rá,hogy megvedd az új csuklót.az autó a munkaeszközöd,tehát nagyon fontos lenne,de nem tudsz annyit fizetni az útra.na ezt hogy oldod meg?mert attól,hogy azt mondod,hogy ez nagyon fontos nekem nem terem ott a hiányzó összeg.remélem érted,hogy mit akarok mondani...

(#832) liksoft válasza tzoli986 (#831) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Az autot értem, sajnálom, de nem tudok változtatni rajta. Ha nem tudod megfizetni, mivel családom van, enni kell adni nekik, nem tehetem meg, hogy odamegyek, megcsinálom, és ezért fizetek is még Neked. Vagyis akkor vagy elvesztek az adataid, vagy felteszed a polcra és ha lesz pénzed, leadod mentésre.

A winyót meg még mindig nem érted (vagy alapvető információkat - működési elvet - nem ismersz, vagy megint felületesen olvasol). Igen, vannak rajta hibák, melyeket a gyár megkeres, és a GYÁRI HIBALISTÁBAN rögzít. Ha ez sérül, a drive nem működőképes. Ha ezen felül talál még (igaz állandóan ugyanazokat) akkor a mechanika mechanikusan vagy mágnesesen SÉRÜLT !!!!! Ezt írtam le az előző hsz-ben. Nem írom le mégegyszer. :(((

Egyébként az a hibás terület a hibás írás során úgy sérül, hogy servot vagy szektorfejlécet ír felül a fej. Ezek nem javíthatóak, csak a szektor adatterületén keletkezett íráshibák. Azért lehet egy területre behatárolni, mert ott írt a meghibásodás pillanatában, így itt hibázott. A mechanikád hibás, hiszen teljes kapacitását hibamentesen nem tudod kihasználni. Az, hogy Te kiiktattad a hibás területet és a maradékot használod, a Te magánügyed, de ettől a tény tény marad, hogy a mechanika hibás.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#833) tzoli986 válasza liksoft (#832) üzenetére


tzoli986
tag

akkor ha jól értem mikor elment a tápm és kinyírta a nyákot akkor keletkeztek azok a hibák amiket megtalál és azok nem is a gyári hibák?
és ezekszerint egy egyszerű nyák cserével ugyanúgy kell mennie a vinyónak mint ahogy azelőtt ment ha nem lett mechanika hibás közben.akkor miért csinálta azt,hogy a hibátlan felületen lévő adatokat nem tudtam egy az egyben lehúzni rólla?

(#834) liksoft válasza tzoli986 (#833) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Mert a ''hibátlan'' területen a szektor adatrészét írta felül a mozgó fej, ami a felületre spirálisan írt vissza a hiba miatt. Egyes területeken adatrészt ért a felülírás, míg máshol adminisztrációt (servo, szektorfejléc - ezeket a gyár írja fel spéci servopadon, a fej mechanikus léptetése mellett).

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#835) mr_ricsi válasza liksoft (#828) üzenetére


mr_ricsi
veterán

A #820-at teljesen komolyan kérdeztem.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#836) mr_ricsi válasza brd (#829) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''tudtommal jelenleg a legbiztosabb adattárolási módszer még mindig az, ha egy (ill. inkább 2, távol egymástól) csak mentésre használt winyón van az adat.''

Én úgy tudom, hogy az optikai adattárolást biztonságosabbnak tartják, mint a vinyósat.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#837) liksoft válasza mr_ricsi (#835) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A fejszerelvény ívpályás mozgatására gondolsz? Mert ha igen, akkor ugyanúgy lineáris motorral mint a 3,5-es testvérnél, csak kisebb, laposabb.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#838) mr_ricsi válasza tzoli986 (#826) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''de ha nem mechanika hibás,csak egyszerűen elment a nyák(mondjuk egy táp elvitte,mint anno nekem)akkor működika nyák csere''

Anno neked a 20G-ás vinyód kizárt, hogy Samsung volt.
Liksoft írta: ''De a BIOS tartalmazza sok esetben a gyári számot, valamint több gyártónak azonos elektronikában 15-20 egymás adataival nem működő program változatát is! ''
A hibátlan működéshez az kell, hogy a nyákon és a felületen ugyanahhoz a firmware verzióhoz tartozó, összeillő adatok legyenek. Ha egy gyártónál 20 féle firmware verzió lehet ugyanabban az elektronikában, akkor véletlenszerűen választva 20 elektronikából 19-cel nem fog normálisan működni.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#839) mr_ricsi válasza liksoft (#837) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''A fejszerelvény ívpályás mozgatására gondolsz?''
Bocs, ez még mindig a tegnap hatása. Korábban olvastam olyan technológiáról, amivel a fejet mindig az érintőre merőlegesen tartják, és ezzel a sávok közelebb kerülhetnek egymáshoz, és több adat fér egy lemezre.
Azt hittem, hogy ez már az, de most már látom, hogy ''csak'' a mélységi adatrögzítés.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#840) tzoli986 válasza liksoft (#834) üzenetére


tzoli986
tag

akkor ahol admin-t írt felül ott keletkeztek a rossz szektorok ahol adatot ott meg egyszerűen hiányzik egy szelet a fileból és ezért nem sikerült menteni?
mostmár szinte semmit sem értek.példáúl,hogy akkor miért nem írta felül az összes admint?miért csak azt a párat?
ja meg hogy a firmware akkor pontosan hol van letárolva?
van egy pár lba amit nem használ a vinyó és ott van vagy hol?
vagy egyszerűen egy kis statikus memória van beépítve és ott?
meg akkor ezért írja ki az np40-et,mert nem tudja betölteni a firmware-t mechanika hiba miatt?mondjuk ha statmemóián lenne akkor az nem lehetne a baj,hogy mechanika hibás.

(#841) liksoft válasza tzoli986 (#840) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Hívj fel telefonon, vagy skype-on. Mire itt elmagyarázom, elfogy a server adatterülete. Szóban azért egyszerűbb és gyorsabb az azonnali reakciók miatt.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#842) tzoli986 válasza liksoft (#841) üzenetére


tzoli986
tag

skypom nincs,meg amúgy is letöltök,szóval lassú lenne.inkább majd máskor.de kösz az ajánlatot,majd élek vele mikor én is jobban ráérek.

[Szerkesztve]

(#843) JamesHolden


JamesHolden
aktív tag

nah
benn voltam szervizbe a meghalt vinyom miatt

faszi kérdezi: ''meghallgattad ezt a winchestert mielőtt behoztad?''
mondom Nem! kérdem miért?
ilyet szól, hogy ''kotyog''
meghallgattam és télleg ilyen kicsit zörgős, kicsit sípolós hangot adott a vinyó (mintha 2 gumit összedörzsölnénk kb. olyat)
nade a lényeg: ő is azt mondta, hogy nem lehet vele semmit csinálni :O

(#844) liksoft válasza JamesHolden (#843) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szerintem letapadt eredetileg. Azért nem indult. Valahogy mégis sikerült elindítani, aminek valószínűleg a következménye az lett, hogy a fejszerelvény sérült. Vagy elhajlott rajta a fej, vagy leszakadt róla. Ilyenkor alumíniumig képes szétszedni a felületet belül. Ez már nagy valószínűséggel tényleg nem menthető.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#845) tzoli986


tzoli986
tag

csak kérdés szinten...ha kotyog akkor már baj van?mert amiről a multkor írtam,hogy nem ismerte fel a gép utánna meg mégis és azt mondtad rá,hogy valszeg a nyák nem érintkezik rendesen és azért van az is kotyogott...meg ha mozgattam hallatszott,hogy valami mozog benne.kicsit fémes nyöszörgős hangon(én arra tippeltem,hogy mozog benne a lemez).szal ilyenkor közeleg a vég? vagy mi várható ha kotyog?

(#846) liksoft válasza tzoli986 (#845) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Típusonként más-más hangot adnak kikapcsolva a drive-ok. Én nem hallottam amit Te. Így pontosan válaszolni sem tudok rá. Működés közbeni szokatlan kattogás tápfesz, motor vezérlés, fejszerelvény, servo áramkör hibájából adódhat. Ha egyszer kattog, egyszer nem, az tápra enged következtetni első lépésként.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#847) fasyrt


fasyrt
őstag

Arra tudtok valami okosat, hogy ha van egy excelstor (tudomásom szerint javított Maxtor) vinyó, amit a bios sem ismer fel, és a gépet bekapcsolni 1 jó ideje csak a tápkábel ki-be húzkodása után lehetett, van valami esély az adatmentésre? :U

Nem lehurrogni, nem én vok a ludas, én szóltem jó előre nekik... A mentésért is, meg a tápért is. :(

(#848) liksoft válasza fasyrt (#847) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Utángyártó, így nehéz bármit mondani róla. Fényképet kérek a tetejéről és aljáról (elektronika) is. Csak utána.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#849) mr_ricsi válasza fasyrt (#847) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''egy excelstor (tudomásom szerint javított Maxtor) vinyó''
Akkor miért van tele IBM chipekkel?

''a gépet bekapcsolni 1 jó ideje csak a tápkábel ki-be húzkodása után lehetett''
Megszaladt a táp, ugye?

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#850) fasyrt válasza mr_ricsi (#849) üzenetére


fasyrt
őstag

Őőőő... én ezen 1 darab IBM csipet sem látok... Van 1 nagy M logós csip, 1 Smooth, 2 ST, meg 1 Issi memória.

Fotót megpróbálok, amperszaga nincs.
Táp az ilyen abszolút nevesincs 300w (volt?).

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.