Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7992) Cheesy


Cheesy
őstag

Csak leírom a tegnapi agyrémet.
Adott egy WD Elements USB 3.0. (ha kell írok pontos típusszámot a benne található vinyóról, ha hazaértem)

Kizárólag adatmentésre vásároltam, ebbe beleesett azért csalás is, hogy rákötöttük a TV-re és filmet néztünk róla, de ez nem volt valami nagy igénybevétel. A vinyó kb. 2 éves, újonnan vásároltam.

Tegnap csatlakoztattam az asztalimhoz, hogy a munkafájlokat lementem. Csatlakozott, elkezdtem másolni. Kb. 10mp után megállt, Total Commander nem válaszol. Bezártam, HD Sentinelt előhívom, az is lefagy, ha a mobilvinyót akarom lekérdezni. Biztonságos eltávolítás sem ment, így le kellett húznom. A rendszer hirtelen megához tért, mikor lehúztam, valami nagyon csúnyán timeoutolt. Vártam kb. 1 percet és újra csatlakoztattam.

Innentől horror:
- periodikusan ismétlődő SEEK zaj jön a vinyóból
- eltávolítható eszközként megjelent az értesítési területen
- a hőmérséklete megjelent HD Sentinel értesítétési ikonjai között
- TC-ben megjelent a meghajtó

Megpróbáltam megnyitni a meghajtót és TC lefagy (nem válaszol). Windows elődobja, hogy "a lemezt formázni kell használat előtt". Itt meghűlt a vér bennem. Nem sok, 40-50 GB volt tárolva rajta, de munkafájlok és szkennelt régi családi fényképek. Utóbbiak pótolhatók, de előbbiek nem. (Csak ha még a régi régi DVD-kről és CD-kről sikerül beolvasni, de pont ezért vettem a mobil vinyót anno, hogy azon legyenek)

Egy 500GB-os primary partícióból állt a vinyó.
Testdisk, GetDataBackForNTFS (mert NTFS volt a vinyó fájlrendszere), Zero Assume Recovery.
Testdisk volt az első. Analyse, látja, hogy a logikai kiterjedése a vinyónak ok. Akkor keressünk partíciót, hátha. Semmi. Deep analízissel sem. Azt viszont láttam, hogy a hibás szektorok száma pörög.
GetDataBack: semmit nem talált. Gyakorlatilag 2 mp után kezdte sorolni a hibás szektorokat. Inkább nem vártam meg a teljes szkennelés kb. 300 órára becsült folyamatát.

Tehát hirtelen megsemmisült a partíciós tábla, értelmezhető adatot nem sikerült belőle kinyerni.
Elkeseredésemben minden mindegy alapon megpróbáltam TestDiskkel új partíciót létrehozni, de nem ment neki. Windows sem tudja leformázni, még ha fel is ajánlja.

A WD leírta magát előttem.

Most beszerzek egy jobb külső 3,5" HDD házat és egy 3,5" asztali HDD-t bele. Nem kell nagy, 500GB bőségesen elég. Kár, hogy a régebbi 500-as Hitachi Deskstarokat már nem látom árulni újonnan. :(

www.vakbelmutet.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.