Hirdetés

2020. május 28., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4901) somapet1 válasza liksoft (#4900) üzenetére


somapet1
(csendes tag)

Üdv.
A külső HDD-t elvittük egy ismerős szakemberhez. Sajnos nem sikerült megcsinálnia. Azt mondta sehogy sem találja a windows a dolgokat, mivel lefagyhatott a gép mikor elvesztek az adatok illetve lehet, hogy rosszul lett eltávolítva és azért történt mindez, de elvileg nem vírus.
Ebben az esetben esélytelen, hogy még valaha lássam a dolgaimat? Igazából az a baj h rengeteg kép, dokumentum volt rajta az elmúlt 10 évből és hát eléggé fájó, ha elvesztek, nem nagyon szeretném elhinni.. :(
Holnap még egy adatmentésben még inkább jártas személy is megpróbálkozik vele, de érdekelne a véleménye, ha tényleg windows kavart be, vagy rosszul lett eltávolítva és ezért 'vesztek' el, akkor nincs olyan szakember, aki vissza tudná hozni?
Úgy látom az ÖN cége is vállal ilyet. Érdekelne, hogy holnap, ha megint negatív hírt kapok, esetleg vállalná vagy felesleges is tovább próbálkoznom ebben az esetben?
Köszönöm a válaszát

(#4902) liksoft válasza somapet1 (#4901) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szép Napot!

Meg kell nézni. Több dolog miatt is történhetett hiba, így ennyiből nem lehet megmondani, csak win adminisztráció sérült, vagy akár a drive gyári adatai is. USB drive esetén bármelyik lehet. A mentés esélyeit a hiba határozza meg alapvetően.

Fontos: A drive-ra írni tilos, szétszedni sem jó, hogy megnézzék belülről mi lehet a hibás! Ahhoz tiszta tér kell, és olyan nem kapható a sarki fűszeresnél.

Természetesen kollégámmal meg tudjuk nézni, térjünk vissza rá akkor holnap.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4903) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
(őstag)

Hogyan kellene bánni egy HDD-vel,hogy valóban tartós legyen?
Külső HDD-re gondoltam.

(#4904) mr_ricsi válasza Kezdő vagyok (#4903) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

"Hogyan kellene bánni egy HDD-vel,hogy valóban tartós legyen?
Külső HDD-re gondoltam."

A bolt polcán kellene hagyni. :)

A külső HDD-k feladata, hogy nagy tömegű adatot lehessen hordozni rajtuk. Nem tárolni, hanem hordozni! A megbízhatóság csak sokadlagos szempont.

A külső meghajtókat hordozzák, ami egy finommechanikás eszköznél eleve élettartam rontó dolog. A hűtésüket is elnagyolják, eleve melegebben működnek, mint a (jól) beépített társaik.
De ha úgy vigyázol rá, mint a hímes tojásra, akkor is könnyedén ellophatják, ami az adataidnak azonnali "fatal error".

(A 2.5-ös pocket HDD-k burkolat konstrukcióját elnézve én eleve kétlem, hogy gyárilag többórás folyamatos működésre lennének tervezve.)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4905) Kezdő vagyok válasza mr_ricsi (#4904) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

Köszönöm!

És hogy lehet észrevenni,hogy sérültek rajta a fájlok?

(#4906) föccer válasza Kezdő vagyok (#4905) üzenetére


föccer
(nagyúr)

Nem tudod beolvasni őket pl :)

üdv, föccer

(#4907) King Unique válasza mr_ricsi (#4904) üzenetére


King Unique
(félisten)

Az,h csak adathordozásra való,ez nem igazán hejtálló :N,ráadásul csak 2,5" (1,8") kategóriánál mondható el,a 3,5" külsőket meg nem igazán hordozza,otthon fix helyen tárolja az ember. 2,5"-be is van csomó fajta ütésálló,belső rezgéscsillapítással ellátott gyari külső,+masszív védelmet adó tokok...ami azért ad egy fajta védelmet a mechanikájának hordozásnál is.Folyamatos használatnál,nyilván nem 24/24-be kell járatni,de azt a napi pár-esetleg néhány órát,amit használja az ember,azért kibírják,legalábbis én már régóta használok külsőket és nem volt velük gondom emiatt.Az elvesztés,lopás estére is van több szoftveres, akár hw-es titkosítással bíró,mint pl a WD,aminél azt élesítve,nem lejet csak úgy hozzáférni illetéktelenül az adatokhoz :N (persze egy profi hacker...)
A melegedés az sajna adott,mivel passzív hűtésesek (nem mint jó hűs hűtőventizett gépház),de én eddig max 40-45fok közötti értékeket tapasztaltam,az is inkább pl. sok órás használat,masszív másolás után
Ezektől függetlenül van igazság abban,amit mondasz :K ,100%/-os megbízhatóság garancia nincs rájuk ilyen téren,de nem is kell túlmisztifikálni a dolgot,h csak hordozásra valók,másra meg totál megbízhatatlan sz@rok....tönkremehet belső hdd is, külsőből gyári kompakt,mobilrack esetén is megfelelő minőségűt kell venni,akár többet is (nem drága manapság :N )+archiválni online tárhely,DVD,BD és akkor vsz nem lesz gond. ;)

[ Szerkesztve ]

(#4908) liksoft válasza King Unique (#4907) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Jaj. Több sebből vérzik, amit mondasz. A 3,5" nagyobb kapacitású, de alapvetően azt is hurcolászásra tervezték régen. Mivel az igény megvolt rá, a tudását bővítették, csak a méretét nem. Ez hiba, hiszen a folyamatos üzemet így nagyon nem szereti! Viszont a felhasználók visítottak, hogy a nagyobb nekik NEM KELL! Hát tessék, akkor van egy kicsi, nagy kapacitású tároló, mely télen jó, mert melegít. :DDD Az 1,8"-os drive-ok többsége meg nem hurcolós drive-nak készült, hanem hordozható eszközökbe ki nem vehető belső tárolónak. Médialejátszók, filmfelvevők.

Ja, a titkosítás. A WD akkor is titkosítja az adataidat, ha nem kéred. Csak az elérésükhöz nem kér jelszót. Így ha a külső ház tönkremegy, akkor az adatoknak is lőttek. Ügyes. :D

A fentiek után meg ne kérdezd meg, hogy miért lehet szimpla USB csatlakozóval kapni olyan 2,5"-os külső drive-ot, amelyik 800mA-t kér a gyári adatok alapján, holott a port csak 500-at kell, hogy tudjon. :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4909) Kezdő vagyok válasza föccer (#4906) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

Értem.
De mit érdemes megnézni,ha úgy gondolom,hogy gond lehet a rajta levő fájlokkal?
Egyesével végigellenőrizni mindet? :Y

liksoft:sok ilyen gond van a WD-kkel?

Ja, a titkosítás. A WD akkor is titkosítja az adataidat, ha nem kéred. Csak az elérésükhöz nem kér jelszót. Így ha a külső ház tönkremegy, akkor az adatoknak is lőttek. :erre van valami megoldás,ha baj van? :F

[ Szerkesztve ]

(#4910) liksoft válasza Kezdő vagyok (#4909) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Minden gyártónak és terméknek vannak jó, és rossz tulajdonságai.

Ha ráküldesz egy string keresést, akkor ha nem tudja olvasni, hibát fog adni.

Van megoldás. Másik eszközön biztonsági mentés.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4911) Oliverda


Oliverda
(félisten)

Sziasztok!

Ismerősömnek egyik pillanatról a másikra meghalt a Samsung HD103SJ HDD-je. Gyakorlatilag olyan mintha nem kapna áramot. Fel sem pörög, nem is erőlködik, abszolút semmi. Most volt nálam egy szinte ugyanilyen és ráraktam annak az elektronikáját. Azzal már felpörgött, de a BIOS nem ismerte fel. Ennek az lehetett az oka, hogy az az elektronika mégsem passzolt hozzá teljesen, vagy esetleg a mechanika is sérült valamilyen módon?

TransferWise £500-ig ingyen: kód privátban

(#4912) liksoft válasza Oliverda (#4911) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

Mindkettő lehet.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4913) Oliverda válasza liksoft (#4912) üzenetére


Oliverda
(félisten)

Ergo akkor még van esély, hogy egy tök ugyanolyan jó elektronikával meg lehet menteni az adatokat, de az is lehet, hogy már azzal sem.

TransferWise £500-ig ingyen: kód privátban

(#4914) King Unique válasza liksoft (#4908) üzenetére


King Unique
(félisten)

Nem is kérdem :DDD ,mivel nem biztos,h mindegyi 800mA-t kér,sokhoz még,ha Y kábel is tuti megoldás,elég mégis egy kábel (lehet aztán nagyon feszegetve a témát,az esetleges elégtelen,épphogy elég tápellátás nem tesz neki jót hosszútávon,de nekem,ismerettségi körbe már évek óta nem volt emiatt probléma)...de usb3 megjelenésével már ez is megoldva.
WD titkosítást már átbeszéltük,tudhuk,h akkor is csinálja...,viszont adatvédelem,illetéktelen hozzáférés védelmére,meg tökéletesen jó :K,ill.normálisan használva WD se megy csak úgy tönkre.
Lehet hordozásra tervezték régen - ma meg sokan adattárolásra használják,3,5"-est főleg - ,az, h szereti nem szereti,bírnia kell és bírja is,mert a napi pár órás használattól nem hal csak úgy be jóval idő előtt (tisztelet a silány kivételeknek :D ),ill.az az x év mialatt egy ilyen elhasználósik,addig meg vesz a user jóval olcsóbban másikat,nagyobbat stb. Lehet 1,8" se hurcolászásra készült anno,de ma (sokan) használják mégis arra...
Adattárolásra ma az egyik lepraktikusabb a hdd,külső hdd,én saját-hallott tapasztalatok alapján azért megfelelőnek (megbízhatónak) tartom a külsőket hordozásra,tárolásra is,még ha nem is igazán arra tervezték...,eddig nem volt rájuk panaszom,legtöbb felhasználó úgy se folyamatosan járatja,v olyat is ismerek aki szinte igen,többet is,mféle gond nélkül. ;)
V,ha szerinted,ha ez ennyire nem erre való,nem jó,akkor mit ajánlasz,több 100 GB-nyi,több TB-nyi adat tárolásához,azoknak,akiknek gép hdd-n nincs elég hely,v nem oldható meg+hdd beszerelése - v egyszerűen mobilitás végett mást akar - ,drága neki a Raid megoldásos verzió,nincs elég gyors nete,h felhőkbe tolja a cuccait,mi az ami jobb és ára,sebessége is OK... :F
Vegyenek külső SSD-t,mert az kévésbé érzékeny rezgésre,kevessebbet fogyaszt,vsz kevesebb krafttal bééri,v az se hurcolászásra lett tervezve?,viszont drágá és sokx írást nem szereti,nem ajánlatos full telepakolni... :U

[ Szerkesztve ]

(#4915) Kezdő vagyok válasza liksoft (#4910) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

Akkor azt kérdezném meg,hogy adatvisszaállítást/adatmentést illetően melyek az ajánlott márkák,típusok?
Melyekről könnyű helyreállítani a dolgokat?
Egyik gyártó sem tökéletes,de melyek akkor a jobban bevált modellek?
Amelyekre kevesebb a panasz?
Most csak a saját tapasztalatodból levont tanulságokra gondolok.

(#4916) Kezdő vagyok válasza liksoft (#4910) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

string keresést:ez pontosan mi is?tudatlan vagyok,bocsánat. :B

(#4917) liksoft válasza King Unique (#4914) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

A sírást. Ugyanis ha semmi nem jó, de minden kell, az nem fog menni hosszú távon.

A RAID1 működési biztonságot ad, nem adatbiztonságot. Vagyis tároláshoz nem jó!

Normál táppal lévő kisméretű házak léteznek. Vagyis ha a WD-vel hasonlítom össze, akkor nem egy, hanem három lexikont kell levenni a polcról. Rettentően nagy különbség. Viszont cserébe stabilabb vasat, moduláris felépítést, programokban teljes szabadságot, jó hűthetőséget kap. Szerintem megéri, még ha kicsit drágább is, meg macerásabb elkészíteni. De úgy tűnik ez csak az én egyéni parám.

Nem vagyok benne biztos, de ha jól olvastam, az USB3 specifikációja alapján ugyan több áramot kell tudnia kiadni (nem sokkal), de nagyobb feszültségesés mellett. Márpedig a drive 4,75V alatt bizonytalanul fog működni.

Örülök annak, hogy ismeretségi körödben még nem volt gond. Én sok drive-ot kapok mentésre melyek így lettek mágnesesen felületsérültek, és van közöttük nem is egy ami nem is menthető! Íráskor ugyanis ha beesik a feszültség, akkor kezd elmozdulni a kar, mely spirális írást okoz. Ha a lemez közepén történik, akkor felülethibás lesz (van olyan hiba amikor teljesen kiakad a drive), a szélén viszont felülírja a gyári adatokat! Azok nélkül viszont nincs adatmentés.

Igen, a WD-t kitárgyaltuk - MI. De akárhol lesz, mindig meg fogom említeni, mert mások NEM tudják. Legtöbbször Nekik szól az információ. Ugyanis ennek ismeretében már meg tudják tervezni a használatát úgy, hogy hiba esetén ne legyen adatvesztésük. Az információ nélkül viszont: "majd kiszedjük a tokból, be a gépbe, és lementjük". Hát nem.

Nem ez az első dolog, mikor a gyártók felvállalják a kockázatot, mert a nagy számok miatt még "belefér".

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4918) liksoft válasza Kezdő vagyok (#4916) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

TC-ben van keresési funkció. Ott megtalálod.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4919) Kezdő vagyok válasza liksoft (#4918) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

Köszi!
Nálad egyébként mire van mentve "5 példányban a család",ahogy említetted?
Milyen HDD-kre/DVD-kre/CD-kre?
Pontos típusokat szeretnék kérni! :R

(#4920) mr_ricsi válasza King Unique (#4907) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

Nem azt állítottam, hogy csak adathordozásra való, de a kérdező vagy 3 topicon is adatbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket tesz fel, vagyis ez kérdés nála a prioritások között van.
Márpedig ezeknél a rackeknél még a design is fontosabb gyártói szempont, mint az adatbiztonság.

A 3.5"-esek is kevésbé megbízhatóak, mert például gyakrabban esnek le, mint a komplett gépek. A tápjukat próbáld állandóan fesz alatt tartani, és nem fognak 1 évnél többet kibírni.
Némelyik fél óra alatt túlmelegszik, ha nem a gyártó által elképzelt -felállított- helyzetben szeretnéd használni, hanem elfektetve. Stb.
A titkosításról pedig annyit, hogy a tolvaj hiába nem fér hozzá az adataimhoz, de én sem! Vagyis számomra nem nagy különbség ha ellopják, vagy ha meghibásodik a vinyó. (Utóbbi talán még jobb valamivel, mert az adatmentésnek még lehet egy esélyt adni.)
A kis 2.5-est se'perc alatt meg lehet lovasítani, az asztali gépben lévőt már nem annyira egyszerű. Csomagban felejtve megröntgenezhetik, ez sem esélyes egy gépben lévő vinyó esetén. Elcsap egy autó, miközben viszed magaddal, asztalinál ez is elég ritka csoda lenne.
Ja, igen! Idegen géphez csatlakoztatva az azon lévő vírusok elkezdik túszul ejteni az adataidat: ez sem nagyon fordulhat elő egy jól karban tartott asztali gép vinyójával.

"külsőből gyári kompakt"
Inkább olcsó noname burkolatot. Abban nincs titkosítás.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4921) mr_ricsi válasza Kezdő vagyok (#4905) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

"És hogy lehet észrevenni,hogy sérültek rajta a fájlok?"
CHKDSK

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4922) mr_ricsi válasza liksoft (#4908) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

"a tudását bővítették, csak a méretét nem. Ez hiba, hiszen a folyamatos üzemet így nagyon nem szereti! "

Most csinálok magamnak egy külső HDD dobozt. Akkora hely van benne, hogy -gondoltam- teszek bele ventilátort is, hőmérsékletfüggő fordulatszám-szabályozással. És még vagy 500 db lyukat alulra-felülre-hátra-oldalra.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4923) liksoft válasza mr_ricsi (#4921) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Ezt azért nem szeretem, mert ha keresztbe linkeltnek talál file-t (lehet, hogy igaz, de ekkor még mentés megkísérelhető), akkor legalább az egyik hosszát nullázza, és törli az MFT-ben a kezdeti pontját is. Így a töröltek közül már nem hozható vissza. Ráadásul ilyen bizonytalan drive-on......

Volt részem ilyen drive mentésében, ráadásul ghost logikai file lett törölve. Az ellenségemnek sem kívánom.

Külső ház: :D

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4924) mr_ricsi válasza liksoft (#4923) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

Jó, de egy "átlagos" windows user nem úgy veszi észre, hogy valami gond van a meghajtójával, hogy időnként lefuttat rajta egy CHKDSK-t?

Amikor a hsz-omat írtam ez nem jutott eszembe, de most gyorsan félreállok a hozzászólásod elől: a CHKDSK grafikus változatában külön ki kell pipálni, hogy ne csak ellenőrizze, de javítsa is a hibákat. :)

"Külső ház:"
Egy fekete műanyag műszerdobozt képzelj el, ami dupla olyan vastag, mint a 3.5-es HDD, és a másik 2 kiterjedésében 4-4 cm-rel nagyobb. Ezért a HDD nagyon kényelmesen elfér benne. (Az ITX-es házban csak 2.5"-os HDD-nek van hely, ezért hirtelen ki kellett találnom valamit.)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4925) liksoft válasza mr_ricsi (#4924) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Így igaz. És alapból pipálják, vagy ha hibát talált újrafuttatják kipipálva. Utána adatmentés kipipálva. :D A HDSentinelben ezért lehet az automatikus ellenőrzést tiltani. Tudom, más a rendszer, és más a külső drive. De Murphy él és dolgozik. :D

Ház: biztos voltam benne, hogy kényelmes lesz a drive-nak. A vigyor azért volt, mert Te elkészíted úgy, ahogy gyárilag kéne.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4926) mr_ricsi válasza liksoft (#4925) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

"Ház: biztos voltam benne, hogy kényelmes lesz a drive-nak. A vigyor azért volt, mert Te elkészíted úgy, ahogy gyárilag kéne."

Akkor teszek még rá egy kihajtható fület a hordozáshoz, és egy nedvesség-érzékelőt, hogy hideg helyről melegre cipelés után ne lehessen azonnal áram alá helyezni.
És porszűrőt is. Meg rezgéscsillapítós-csúszásgátlós talpakat.

De nem tudom, hogy miért görcsölök annyira vele, amikor egy másik HDD-n lesz biztonsági mentésem az összes adatról :F

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4927) liksoft válasza mr_ricsi (#4926) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szerintem Te tudsz valamit.... :D

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4928) Kezdő vagyok válasza liksoft (#4918) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

Akkor legalább támpontot kérek,mire érdemes menteni. :R

(#4929) King Unique válasza liksoft (#4917) üzenetére


King Unique
(félisten)

Igen olvasni-hallani ezt azt,meg nem megnyugtató ez az "ingadozásos" tápellátás dolog se,de azért minőségibb cuccoknál még szerencsére nem tapasztalatm ilyen és fentebb említett problémákat sem - kopp-kopp. :) WD-nél ez a hw-es nyilván ciki lehet bizonyos esetekben,de magatól csak úgy nem száll el ált.,inkább fapados Elements-eknél hallottam gyakoribb meghibárodást.
Nem akarok én kötekedni,Te vagy a szakember :R ,csak hozzáfűztem ezt-azt,ami azért vmennyire reális. :)

(#4930) liksoft válasza Kezdő vagyok (#4928) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Garanciális winchesterre. Ha legalább egymástól elszeparált 3 példányod van, és egyszerre kettőnél több nem megy a rendszerben, akkor az elégséges biztonsági szintet elérted.

Nem tudok jobb vagy rosszabb típust mondani, mert mire egy megtetszik, már nem lehet kapni, csak az utódját.

Családi képeket 4, max.6-szoros írással 2 kópiában DVD-re is.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4931) liksoft válasza King Unique (#4929) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Köszönöm! A Többieknek így alakul ki az egész, ha beszélünk róla. Innentől nincs titok, csak gondolkodniuk kell. ;) :R

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4932) King Unique válasza mr_ricsi (#4920) üzenetére


King Unique
(félisten)

Hú hallod elég extrém :Y eseteket felsoroltál,azért szerencsére nem mki esik ilyenek áldozatául,de elvileg benne lehet a pakliban...de asztalinál is történhet: lakásba betörés lopás,vírusfertőzés (más gépére dugva külsőt fennálhat,amit mondasz,de ha vant fent vmi jobb vírusírtó,akkor csak nem,ráadásul néhány márkás ma már "ingyenesen" használható :D ),villámlás ha nincs túlfeszültségvédett ez+az,akkor problem stb.
De alapból,most "külső" megoldásokon van a hangsúly,mert nem mki akar xy okok miatt gépbe+hdd-t,ott,azon tárolni,mobilitás fontos,v csak kell neki divatból egy külső tároló is...
Ahogy mondtam minőségi,márkás cuccokkal eddig nem volt "gondunk",mobilrackből is azért noname fajtákról hallottam pont,h nem igazán ajánlott - hibák,amik hdd-t is akár kiüthetik - ,inkább vmi minőségibbet érdemes venni abból is,nem olyan drágák már egyáltalán.
Azért köszönöm a információgazdag tájákoztatást,majd igyekszem odafigyelni ezekre is! :R

(#4933) Kezdő vagyok válasza liksoft (#4930) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

És ha a garanciális"tojik be",a cég emberei vissza tudják róla állítani az adatokat?
Még ha WD-ről is van szó?
Igen,a nagyon fontos dolgok már 2 lemezen is rajta vannak nálam(DVD-n).
Transcendekről/Samsungokról mi a véleményed?
Egyáltalán 2.5-ösben van ami tetszik Neked,és jól is teljesít adatvisszaállítás szempontjából?

Köszönöm a válaszod!

[ Szerkesztve ]

(#4934) Kezdő vagyok válasza Kezdő vagyok (#4933) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

Csak az jutott eszembe,hogy pl.akkor ebben az esetben(WD My Passport)nem igazán sorolható a jó vételek közé. :((

(#4935) Kezdő vagyok válasza mr_ricsi (#4920) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

Igen,az adatbiztonság lenne a leglényegesebb...
És ha lehet,ne a gépben legyen.

#4904:csak most olvastam végig.Akkor külső 2.5-est ne is használjunk fontos adatok tárolására?
Tehát nem. :((

[ Szerkesztve ]

(#4936) kraftxld


kraftxld
(nagyúr)

Egy gyors kérdés:
Külső vinyó, partíció eltűnt, RAW formátum.
Getdataback megtalálja a filerendszert, de kb minden 400db visszaállított file-ból 1 db használható.
Erre van valami megoldás?

🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#4937) King Unique válasza Kezdő vagyok (#4935) üzenetére


King Unique
(félisten)

Lehet,mondják,h külső nem a legbiztosabb lehet xy okok miatt szakmai szemmel,viszont felhasználói szemmel egy jó külső,akár egy masszív ütésálló,azért kitart,legalábbis sok olyat ismerek aki pl.2,5"-esen tárol és nincs gond. :K
De akkor mi a jobb megoldás külső tárolásra,mert semmi se 100%-osan biztonságos fizikális tárolóknál,Murphy ott van mindig :D ,online adattárolás meg még nem müxik elég olajozottan...,na az mondjuk nem hibásodik meg :N ...max mi van,ha nincs net,adatszerver megszűnik,ill.biztonság :hackerek feltörik,+1 extrém:v hivatalos szervek is akár hozzáférhetnek,bár lefoglalhatnak fizikálist is,de azt max eldugod :D ,de lehet megtalálja a kutya..:D ...

[ Szerkesztve ]

(#4938) liksoft válasza kraftxld (#4936) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Szia!

Hibásan ismeri fel a rendszert. Ilyenkor sok esetben csak a kézzel preparált másolatról (eredetit soha nem írunk) lehet az adatokat lementeni. Ez legtöbbször számológép és hex editor. Vagyis szakember.

Annyit tudsz tenni, hogy a létező beállításokat a GDB-nél végigpróbálod.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4939) kraftxld válasza liksoft (#4938) üzenetére


kraftxld
(nagyúr)

Közben sikerült egy másik GDB opcióval, köszi a válaszod!

🇳🇿 | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#4940) liksoft válasza Kezdő vagyok (#4934) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Tudod, nagyon nem értelek!

- Ha van mentésed, mit foglalkozol a meghibásodással.
- Ha nincs mentésed, akkor azt kell kialakítani.

Ilyen árak mellett nincs egy drive sem amire azt tudnám mondani, minden szempontból hibátlan. Az én rendszerem is hibás. Csak ismerem a hibáit, és készülök arra, ha ott valami gond lesz, tudjam orvosolni. Ja, most jön az a kérdés, mit ajánlok. Megmondom: gondolkodást. Ugyanis minden rendszernek máshol van a gyenge pontja. Egy cég biztonságtechnikai felmérése ezért fontos, hiszen csak így lehet optimálisan előre készülni a hibákra.

Adatvesztése mindenkinek lesz valamikor az életében. A különbség az, hogy ki mennyire készül rá, és így mennyire tudja minimalizálni.

A sorrend: Feladat - alkalmazások - hardware. És nem fordítva!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4941) mr_ricsi válasza King Unique (#4932) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

"Hú hallod elég extrém eseteket felsoroltál"
Nem éppen! Extrém eset az lett volna, ha a lerókázott 2.5-es HDD esetét említem. :)
Vagy amikor a hölgy valamelyik ruhadarabja -úgy emlékszem a blúza- landolt egy 3.5-ösön, ami éppen torrent letöltésben vett részt. Aztán reggelre egy kis üröm is vegyült az örömbe, pedig nem is szakadt ki a koton. :))

"más gépére dugva külsőt fennálhat,amit mondasz,de ha vant fent vmi jobb vírusírtó,akkor csak nem"
Más gépébe dugva hogyan lehetsz biztos benne, hogy rendben van? Hogy nem lopott-e a rendszer, ami miatt 2 éve nem frissült, és hogy nem a "szokásos" tört NOD van-e rajta, ami maga vírusos?

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4942) mr_ricsi válasza King Unique (#4937) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

"akár egy masszív ütésálló,azért kitart,"
Vagyis a burkolat nem sérül. Csak a belsejében a vinyó. :) És éppen ezekben a legmelegebb a HDD.

"De akkor mi a jobb megoldás külső tárolásra"
Miért van szükség külső tárolásra? Mi annak az előnye?

"online adattárolás meg még nem müxik elég olajozottan..."
Otthoni NAS, vagy ilyen célú kis szerver például?

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4943) mr_ricsi válasza Kezdő vagyok (#4935) üzenetére


mr_ricsi
(veterán)

"Igen,az adatbiztonság lenne a leglényegesebb..."

100%-os biztonságú adattároló nincs, emiatt ki kell dolgozni a mentési rendszert. De mentési rendszer sem lehet 100%-os, valamint költsége is van, ezért egy olyan rendszer kell neked, ami (neked) felvállalható kockázat mellett működik, és belefér az anyagi lehetőségeidbe.

"És ha lehet,ne a gépben legyen."
Miért ne?

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4944) Kezdő vagyok válasza liksoft (#4940) üzenetére


Kezdő vagyok
(őstag)

Az járt csak az eszemben,ha ezt előre tudom,hogy titkosít alapból a WD,és ha "meghal",evégett nem lehet belőle kinyerni az adatokat,akkor nem ilyet vettem volna.

Direkt biztonsági mentésre vettem,hogy ne kelljen mindent más adattárolókon is rögzíteni.

De a fentekből említettek végett,úgy látom,igenis KELL ugyanazokat a fájlokat több adattárolón is tárolni.

Csak még most sem tudom,mit kellett volna helyette,a WD helyett választani.
Remélem,jól el bírtam magyarázni.
Mert nem akarok senkivel sem kötözködni.
Peace.

mr_ricsi:amiatt gondoltam külön helyen tárolni,hogy esetleges vírusfertőzés után a rendszer újratelepítésekor oda semmi esetre se kerüljön kártevő.
Tehát ha gyanúsat tapasztalok,azonnal újra tudom telepíteni a rendszert az adatok lementése nélkül,mert azok már rajta vannak egy külső adathordozón.

[ Szerkesztve ]

(#4945) liksoft válasza Kezdő vagyok (#4944) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Aha. Vagyis "tökéletesen biztonságos" cuccon egy példányban akartad tartani az adataid. Na ilyen nincs.

Végre megértetted, ezért már két példányban egymástól külön tárolnád. Sokkal jobb mint az előző, hiszen sokszor ad segítséget. De ahogy írod, ha vírusos lesz (állj! mitől lenne vírusos, ha van kergetőd, és odafigyelve ésszel használod? :F ), újra telepíthesd. Csak mi van ha a mentés közben jössz rá, épp mindkét példányt zabálja a kártevő?

Ami igazán fontos, azt fizikailag is külön minimum három példányban (mert lesz egy kópia ami a mentéskor egy rendszerben lévőktől is külön van) KELL tárolni.

Én itt kiszálltam, mert csak szájkoptatásnak érzem a továbbiakat. :o

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4946) King Unique válasza liksoft (#4945) üzenetére


King Unique
(félisten)

(#4940) liksoft: ezt már én is akartam tőle kérdezni,engem is bombáz,de én örülök neki,leköt :)

(#4944) Kezdő vagyok: 2-t vettél,nem,úgyhogy van biztonsági másolatnak is eszköz,bár az is WD,de jók az MP-k

Amúgy max egyetértek,túl van tárgyalva a dolog. :K

(#4947) liksoft válasza King Unique (#4946) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

De engem vár a munka, család. És ilyen ezerszer (vele is) kitárgyalt dolgokkal kell foglalkoznom. Időnként azon is elgondolkodom minek is vagyok itt?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4948) King Unique válasza mr_ricsi (#4942) üzenetére


King Unique
(félisten)

1.Azt hallottam én is,h az a spec burkulat,batakarja rendesen,de Sentineles értékek alapján nem aggasztó,ált.35-40 fok közt vannak,nyáron,hosszabb másolás után megy fel 40-44 köré,annyit meg normál nem ütésálló is élér,szal nem aggasztó ezeknél a dolog,annyira...
2.Mert mondom nem mki akar gépébe +hdd-t,v nem tud tenni.pl. notinál (cserélni bár lehet abban is,de nem mindig),v csak egyszerűen külön helyen akarja tartani cuccait xy oko miatt,Előny: mobilitás,mert míg asztali pc-t kevésbé,ezt tudod hurcolászni pl. ismerősökhöz adatokat cserélgetni.+pl.házimozihoz,filmnézéshez sokan külső hdd-t vesznek és arra pakolják,arról nézik filmeket,ok.h van hdd-s médilejátszó,de elég drága,mint a NAS,v gépet hozzákötöd TV-hez,v mi :F (lehet akár),de sokaknak ez sokkal kényelmesebb. :K
3.Igen,de NAS drága,szervert kialakítani bár megoldható,de az kis macera ami van vele (kiépítés),lehet nem kell egy átlag,egyszerű usernek,hanem csak vmi adattároló,amit usb-re dug azt kész.
(#4941) mr_ricsi: amiket korábban felsoroltál,azért normál esetekben nem történnek meg,de megtörténhet igaz,de akkor is spec.,extrém:autó elcsap,reptéren bent marad a csomagba-nem mki visz ki kfölfre...azért ilyeneket igyekszik mki elkerülni...
Más gépére dugva - nyilván nem akárkiére,hanem olyanéra akit ismerek,megbízom benne,képben vagyok vmelyest rendszeréről.ez a "tört" NOD manapság abszolút mellélövés... :U ,sokan -+akiket ismerek is,havi magazinos kóddal használják-progit,licenszt-ESET-től töltik le,az küldi nekik,szal ilyen veszély nem fenyeget :N ,meg vírusveszély se,mert azért elég jó és az új 5-ös a külső eszközöket csatlakozáskor egyből átvizsgálja...

Én is részemről lezártnam tekintem :o ,nincs értelme az adok-kapoknak :N és igenis sokan vannak akiknek szüksége van külső adattárra,sokan vesznek is manapság és javarészt elégedettek vele. :K

(bocs a rizsáért,több nem lesz... :B )
Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#4949) King Unique válasza liksoft (#4947) üzenetére


King Unique
(félisten)

Elhiszem,megértem,több topicba is akadnak hsz-ai ez ügyben...,de inkább kérdezzem az ember,mint hülye maradjon,bár néha egyeseknek fárasztó,visszaolvasni meg nem akarnak. :D
Inkább egy szakmaibb:SSD-t vittek már hozzátok,adathelyreállítani,v még új,drága nem nagyon volt rá példa?
Bár az külső behetásokra kevésbé érzékeny,mozgó alkaltrész híján,de élettartama végessebb,mint hdd-é,sokx írást nem szeretik,cellák elhasználódnak,az SLC-s meg elég drága stb.
Egy db DVD-ről 40k a mentés :Y ,karcos lemezek felületét lepolírozzátok,de,ha sok rajta az írási hiba (PIE/PIF),akkor progival se lehet,meg mással se helyreállítgatni gondolom.

(#4950) liksoft válasza King Unique (#4949) üzenetére


liksoft
(Topikgazda)

Igen, jött. Nem sok, de ennek az az oka, hogy még inkább csak a rendszert tartják rajta. Az meg ...... De igazi menthetőség tekintetében vannak gondok. Egyszer forrasztható chip-ek (kiszedést nem mindig élik túl), párhuzamosított adatok (nem a drive eleje vagy vége hiányzik, hanem bithibás az egész :D - előre a sebességért), a rengeteg firmware mind más wear leveling algoritmust használ (sérülésekor mindet visszafejteni), és mivel ezt írja a legtöbbet, sérülékeny. Ha meg ez a táblázat sérült, akkor a variációs lehetőségek jócskán túlnőnek a Lottón is! Flash-ez kéne egy olyan file-rendszer, melynél a 4096 byte-ból 4000 az adaté, a maradék 96 elég a cluster azonosítására. Ebben az esetben sokkal hatékonyabban lehetne menteni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.