Hirdetés

2021. március 7., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#301) liksoft válasza BobChemistry (#300) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Amit a gyári speckó megad: Bővebben: link

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#302) Freddy TNT


Freddy TNT
őstag

Mint már említettem a megmentett 20Gb-s Slim vincsi végképp eltávozott tőlünk az örök bitmezőkre. Elötte azonban még megmozgattam vele néhány Gb-t na meg lementettem róla az adatokat.

Most már csak az érdekelne, hogy pontosan miért halt be és miért lehetett még használni 4-5 bekapcsolásig. (ha nem vesz el sok odő tőletek a válsz, hisz elvégre csak kíváncsiskodok)
Mivel nem lehetett rá a végén már normálisan írni(aztán már olvasni se) ezért gondoltam partíciót bontok és 1-be rakom az egészet (tudom végzetes hiba volt)

Format C:.....elment tizen pár százalékig,majd: Trying to recover allocation.
Unit: 242,118 ezt elszámolta 243,452-ig, aztán:
Not ready.
Format terminated.

Powermax ezután:
Basic quick test: Diagnostic code: c79ba050
Advenced test (full read scan) :
-drive recall test: error (hibás szektorok)
-congratulions! Your drive has been repaired. ( :) )
-test resaults: Passed

Burn in test: (1-60) kiválasztva: 1
-diagnostic code: c79ba0b0
Low level format: diagnostic code: c79ba020
low level format (quick) Di. code: c79ba020 ( :( )

Ennyi

[Szerkesztve]

(#303) Freddy TNT válasza liksoft (#301) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Acoustic
Idle (Bels) 3.0 (3 disks) 3.0 (3 disks)
2.8 (2 disks) 2.8 (2 disks)
2.6 (1 disk) 2.6 (1 disk)

Ebből én nem sok mindent vonok le. Felvilágosítasz légyszives mit kéne megérteni ? Mármint, hogy ez hány decibelnek felel meg vagy makkora rúgdosásnak vagy ilyenek.

(#304) Freddy TNT


Freddy TNT
őstag

Arra gondoltam lecserélem a SIL RAID vezérlőmet meg a két IDE-s vincsit (talán épp van rá vevő) és átnyergelek SATA RAID-re. Egyrészt azért,mert nagyobbat veszek na meg újjat, másrészt kéne a PCI hely.

A kérdés az az, hogy lehet-e alaplapi SATA RAID vezérlőt szoftveresen RAID-elni, mint azt valahol olvastam. (csak akkor konkrétan ilyen PCI-s 0680-as Sil kártyával volt leírva) Mert ha már új cucc, akkor szoftveres RAID0-ra gondoltam ( a tesztek alapján gyorsabb,mint ha a kártya csinálná. )

Mondjuk gáz, ha az alaplapot cserélem. Ezzel tisztában vagyok. ( de mondjuk valahogy megondható ? átrakni majd másik alaplapba ? )

szerk: a válaszokat előre is Köszönöm ! :R

[Szerkesztve]

(#305) liksoft válasza Freddy TNT (#302) üzenetére


liksoft
Topikgazda

holnap.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#306) mr_ricsi válasza Blackmate (#296) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''inteles alaplapban lett megtesztelve a vinyo.''
Az Intel nem támogatja az ATA133-at.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#307) mr_ricsi válasza Freddy TNT (#303) üzenetére


mr_ricsi
veterán

1Bel = 10 dB

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#308) Freddy TNT válasza liksoft (#305) üzenetére


Freddy TNT
őstag

OK kössz :)

#304-re valamit ? :U

(#309) Freddy TNT válasza mr_ricsi (#307) üzenetére


Freddy TNT
őstag

A Bel az milyen mértékegység ?

Ezek szerint a 3 HDD 30 dB ? Vagy ennyit viselnek el ? (ténylegesen akkor hol van a zajszint-elviselés megadva ? )

[Szerkesztve]

(#310) Freddy TNT válasza liksoft (#291) üzenetére


Freddy TNT
őstag

És sok ilyen 200-as vincsit kaptok ? Bár szerintem még nincsenek igazán elterjedve. Elég friss cucc.....
Arra vagyok kíváncsi, hogy jellemző-e rá a MAXTOR 80-as szériahiba. Vagy attól azért messze van. (jól van na egy kicsit parázok, hiszen minden azon van)

A feltöltéskor és archiváláskor igaz, hogy kockáztatok, hiszen akkor nincs még egy 3. vincsi ami akkor nincs a rendszerben. De hát 4 óra kb amíg átmásolódik, utánna le van kötve akár egy hónapig is. (amíg össze nem gyűlik annyi, hogy érdemes legyen rákötni a deszkára )

DVD írót meg nem akarok venni. Akkor már inkább még egy vincsi...... Arról nem is beszélve, hogy kb 1 év után olvashatatlanok azok is.... na meg csak 4 GB/lemez... Majd talán Blue Ray vagy HD DVD Persze majd barátságos áron

(#311) Freddy TNT


Freddy TNT
őstag

Mivel rosszul alszom ezért feltennék még egy kérdést :B Mi lenne ha megtartanám a PCI-s RAID vezérlőt és arra lenne kötve mégis csak a két új HDD ?

A kérdés azért érdekes,mert van a PCI-ben van: Audigy2, Silicon image raid0680, Wireless hálókari(nem szabványos foglalatban és ráadásul jelenleg nem használom,de a PCI erőforrásait használja.) valamint tervezek egy TV tunert is.

Nem lesz egy ''kicsit'' túlterhelve ezzel mégis csak a PCI sín ? :U :B

[Szerkesztve]

(#312) liksoft válasza Freddy TNT (#311) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Sorjában:

#302 A fej fokozatosan halt meg, a félvezető író-olvasó áramköre. Még időben mentettél, de melegedve egyre rosszabb állapotba került, a hibásan írt területeket meg már persze nem tudta olvasni. Mivel az adminisztrációját leálláskor írja, azt is elcseszte, legközelebb nem tudta olvasni, tehát halott.

#303 Mr_Ricsi adott már választ.

#304 Mindegy, hogy ata vagy sata vezérlő. Ha nem teszed bios szinten raid-be, mint különálló winyókat az OP alatt megteheted. Figyelem! Soft RAID0 esetén erről nem tudsz boot-olni. Tehát pata boot (kevesebb probléma mind a mai napig mint a sata boot), majd soft raid0 második winyó. A 0680 DOS alatt csak 28 bites címzést tud! Csak a drivere 48 bites. Így ha win fat32 alatt 200-as winyót használsz, dos alatt nem érhető el a 128 feletti terület, illetve körbeforog, és az elejét címzi. :Y Ma már ezt a kártyát csak 120-ig szabad használni !!!! Alaplap cseréje után a soft raid megborulhat. Nem mindig lehet átvinni a leírótáblákat. Azt is tudtommal csak kézi módszerrel. - Ha valaki tud biztos módszert, jelentkezzen! -

#309 A bel a hangerősség mértékegysége. A gyári adatokban az 1, 2, 3 lemezzel rendelkező (egyre nagyobb kapacitású) drive működési ''zaj'' hanerősségét adták meg. Semmi köze a biztonsághoz.

#310 Még kevés érkezik be, hiszen kevesebbet is adtak el. Legalább egy MAXX tápvédőt tegyél a házba, táphiba esetén legalább esélyed legyen, hogy az egyok drive túléli a túlfeszt. Használj minőségi DVD-t és igenis tessék archiválni. Mivel több darabra fér ki, ha az egyik mégis meghal, nem mindent veszítessz el. A winyónak nagyobb a kockázata. olvasd el: #1. Ne hidd, hogy biztonságosabb lesz az új cucc. Csak egyszerre több adatot fogsz veszíteni, ha az hal meg. A DVD jó méretű adathordozó. Gondold végig: mit tudok máshonnan beszerezni (csak idő, de nem veszteség) és mit NEM. Igazából elég a másodikat menteni. Ebből meg ugyebár kevesebb van, általában 1-2 lemezre kifér, ha nem családi felvételek. Azt meg úgyis kiteszed DVD-re, hogy asztaliban is meg tudd nézni. Egyébként érdemes lenne sűrűbben másolni, mert a winyók 1 másodperc alatt is meg tudnak halni.

#311 Tegyél be inkább egy Promise vagy HPT raid vezérlőt. A sil a kártyán rögzíti a raid infót a másik a winyón. Így kártya halálkor nem mindegy, hogy cserélhető-e azonos típusúra és megy tovább, vagy meglátogatsz engem. A túlterhelés függ az alaplapi bios-tól, a chipset-től, a kártyák sorrendjétől (!), tehát mivel nekem nem ez a konfigom, nem tudom megmondani.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#313) mr_ricsi válasza liksoft (#312) üzenetére


mr_ricsi
veterán

''A bel a hangerősség mértékegysége.''
Annyit kiegészítésként, hogy itt és most a hangerő mértékegysége.
A legcsendesebb hang, amit az ember meghall a 0dB, és ehhez képes 30 a vinyó. (Lehet találni összehasonlító adatokat, hogy pl. a normál beszéd 40dB, a suttogó 30, a könyvtár ''csendje'' 20, stb.)
A 30 dB-es vinyót a könyvtárban például simán lehet hallani, ha működik.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#314) Freddy TNT válasza liksoft (#312) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Kössz a terjedelmes választ :)

''Ma már ezt a kártyát csak 120-ig szabad használni !!!! Alaplap cseréje után a soft raid megborulhat. Nem mindig lehet átvinni a leírótáblákat. Azt is tudtommal csak kézi módszerrel.''

Úgy olvastam, hogy a szoftveres (win által kezelt RAID) pont az az egyik előnye, hogy nyugodtan át lehet rakni másik lapba,mert nem a kártya, hanem az OP tárolja a RAID infókat. ( http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/1/y/128/z/5.html ) Utolsó bekezdésben.

Engem olyan megoldás izgatna, hogy a win és egy-két partíció RAID0-ban menne, de a többi már külön-külön. Ez megoldható tudtommal. Csak még nem tudom hogy :)

Most 2*80 GB van. Ezt két új 2*80-ra, esetleg 2*120-ra cserélném. (anyagi vonzata van) Na meg talán SATA-ra a PCI busz megkönnyítésére. Egyrész zsír újjak lennének, másrész azonosak (most samsung(8MB)+maxtor(2MB) kombó van)
Szóval akkor a 120-as a legfelsőbb határa a Sil kártyának ?Mondjuk nem is engedhetek meg most 2*160-at. Ilyen RAID vezérlőket meg végképp (20.000-ért minimum) amiket ajánlottál :(

Van egy Blazer 600-as APC-m az nem elég túlfeszre ?

(#315) Freddy TNT válasza mr_ricsi (#313) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Így már világos Köszi :)

(#316) Freddy TNT válasza liksoft (#312) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Jah és egyrészt nincs DVD íróm, másrészt nekem kell az összes kapacitás a 200 vincsin. Ugyanez megvan a RAID köteten is. Na meg van 2*20Gb még a sarokban kiegészítésképpen(ami a RAID-re nem fér fel.) szóval tényleg csak átmásolok és utánna használok mindent ugyanúgy,csak a két 80-ason.

Na már most 186GB-t kiírni DVD-re nem kis költség. Egyrészt DVD író+anyag az időröl már ne is beszéljünk. Ezért választottam anno inkább a 200-as vincsit,mert kiszámolva árban ugyan ott vagyok. :U Igaz ha megdöglik,akkor gáz. de mondjuk megvan a RAID-en is és a két quantum vincsin is akad 40GB..

(#317) liksoft válasza Freddy TNT (#314) üzenetére


liksoft
Topikgazda

#314 Én félek ettől a leírástól. A 3. oldalon a raid 6 számomra nem érthető a képek alapján, míg az utolsó 2 képen a stripe tömb más szeleteltségű. Akkor most hogy is van ez? :F Lehet, hogy tudja, de átszaladt a képek fölött (felületes). Valamint kipróbálták a raid áttelepítését? Nem. Csak a sebességét tesztelték. Én azt nem vontam kétségbe. De a raid áttelepítése (lehet, hogy a hw-hez képest könnyebb amit kétlek) szerintem azért is veszélyes, mert a W.. az elérés fizikai csatornáját is rögzíti (tudomásom szerint). Ha pedig ez így van, akkor a csatorna megváltozása a raid szétesését eredményezi. Lehet, hogy van újraaktiváló progija, de soha nem próbáltam ki. Nekem túl nagy a kockázata, pedig az értékes adataim 1 DVD-n elférnek.
Szerk: A 3. oldal utolsó ábrája két jbod kötet tükrözése, nem 2 stipe köteté. De nem akarok kötöszködni.

#316 Elfogadom. Ha ilyen sok adattal dolgozol, a winyó tényleg a leghatékonyabb. Gondolkoztál már 2 mentöwinyón? Így egyszerre egy tutira kint van a gépből. (Ha már tökéletes biztonságot szeretnénk.) Vagy gigabites hálózattal másik gépre. De mivel dolgozol, hogy ennyi adatod van? (Ha nem vagyok tolakodó)

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#318) Freddy TNT válasza liksoft (#317) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Honlapkészítéssel és egyebekkel szeretnék foglalkozni hamarosan. Jelen pillanatban számítógépek összerakása, javítása,átépítése...stb a foglalkozási köröm (és hobbim)
A nagy kapacitás egy részét személyes anyagok, zenék, filmek,klippek és a ''munkám''hoz tartozó programok teszik ki.

Másrészt haldokló merevlemezekről mentek le dolgokat. (amíg az újjat meg nem veszik) Jelenleg 6 ilyen mentés van 65 GB mennyiségben.

(#319) demagóg válasza liksoft (#317) üzenetére


demagóg
aktív tag


Én félek ettől a leírástól. A 3. oldalon a raid 6 számomra nem érthető a képek alapján, míg az utolsó 2 képen a stripe tömb más szeleteltségű. Akkor most hogy is van ez?

Igen. Sajnos elkutyulták a képeket, de a képeken lévő linkek már jók. Az eredeti Bővebben: link már korrekt. A magyarázatok és tulajdonságok is szebben le vannak írva.

Valamint kipróbálták a raid áttelepítését? Nem. Csak a sebességét tesztelték.

Az XP RAID5 írási sebessége botrányosan lassú. Csak akkor javasolt a használata, ha nincs más lehetőség.

De a raid áttelepítése (lehet, hogy a hw-hez képest könnyebb amit kétlek) szerintem azért is veszélyes, mert a W.. az elérés fizikai csatornáját is rögzíti (tudomásom szerint). Ha pedig ez így van, akkor a csatorna megváltozása a raid szétesését eredményezi. Lehet, hogy van újraaktiváló progija, de soha nem próbáltam ki. Nekem túl nagy a kockázata, pedig az értékes adataim 1 DVD-n elférnek.

Igen, átrakáskor valóban szétesik. A kiszedett RAID tömbök kézi törlésig ott virítanak a lemezkezelőben kapcsolat nélküli egységként. Ha a meghajtó betűjele változik, már akkor is szétesik a tőmb. Idegen gépen biztosan aktíválni kell. Rossz esetben elötte még importálni is az egyes dinamikus lemezeket. Az aktiválási folyamat sikeres szokott lenni. Viszont ha gond van, akkor a javítás baromi sokáig tart. Na meg ez is olyan mint az általam nagyon szeretett SCANDISK, néha többet árt mint használ (de ez legalább rákérdez). Mindezek ellenére én gond nélkül használom az XP RAID5-öt. De azért van egy független file serverem is amelyen valódi HW RAID5 van. Ja és azért hetente minden fontosat kiírok DVD-re (szintén egy DVD az egész életmű).

-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...

(#320) liksoft válasza Freddy TNT (#318) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Hát... Adatmentéshez azt tudom mondani, hogy pár ezer különböző winyó, pár tera kapacitás (nem egy gépben), tisztaszoba, firmware eszköz, programok, saját fejlesztés, mechanikai labor (célszerszámokhoz) vagy elkészítteted (szerszámkészítővel, nem 1-2 fillérért), stb... Ez testvérek között is pár 10 milla, és ez az induló készlet. Utána lehet tovább legozni. Ja, és nem árt az MFM idejétől kezdett gyakorlat és tapasztalat, mert könnyű melléfogni, és akkor ugrik minden.

Épp nemrég hoztak be egy winyót ami másik helyet már megjárt. Állítólag pontosan nem is tudják mi történt vele, a lemez sugárirányú :Y felületi sérülése a gyári adminisztrációs területen fotózható. :Y Nem én intézem, folyamatban van, így többet nem mondok. De ha pontosan nem derül ki mi történt, és nincs meg az eredeti fejszerelvény, esélye sincs a tulajnak! Na ez a katasztrófa. Szerk: Nem a nagy öregtől jött.

A zene, film újra megszerezhető (macerás, de megy tovább az élet nélküle). A programok meg úgyis kellenek másik gépen is. Tehát a DVD működik. Valamint a mentett adatokat is DVD-re célszerű írni ha 4-5 darabon elfér.

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#321) liksoft válasza demagóg (#319) üzenetére


liksoft
Topikgazda

:R Üdvözletem a kollégának.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#322) Freddy TNT válasza liksoft (#320) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Nos én csak olyan vincsik tartalmát mentem le amik még működnek,de döglődnek. A legtöbb a 80-as maxtortól van,de akad itt 1-2 GBtől 120-ig mindenféle. Nem túl gyakori jelenség,de van mikor itt terem 100GB lementenivaló.

Na meg itt volt ez a 20Gb-s Slim maxtor is. Az például meg sem moccant és a segítségetekkel kelt életre(egy darabig :) ) Van egy 20Gb-s quantum amit meg elektronikacserével hoztam helyre meg ilyenek.
Általában csak addig tartom meg a cuccaikat amíg új HDD-t nem vesznek aztán visszamásoljuk és kész. Az ilyen adatmentésekből jött össze a mostani 200Gb-s vincsi is.
Megbontani nem bontom őket,mert úgy sem tudom megjavítnai őket. :(

A zenéim és filmeim (na meg a személyes anyagaim) egy része egyáltalán nem pótolható. De ha pótolnám is őket több tízezerbe kerülne. (pl: internet havidíj )
És akkor még nem beszéltünk a rendszerezésre pazarolt időröl. Mert ugye azt is kezdhetném elölről.

(#323) liksoft válasza Freddy TNT (#322) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Már eleve rendszerben KELL tárolni és menteni az adatokat. Ez íratlan törvény.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#324) Fade_Away


Fade_Away
őstag

remélem nembaj, hogy iylen tanácsot kérek:

véleményed szerint a jelenlegi SATAs 200gb+os piacon melyikek a leghalkabb hddk?

tudom kicsit extraordanary a kérdés....

(#325) Freddy TNT válasza Fade_Away (#324) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Nekem egy Samsung 200GB-s (igaz IDE-s) van és aszbszolute semmi hangja nincs. A 80-as samsung hallatszik mellette. :C

[Szerkesztve]

(#326) Freddy TNT


Freddy TNT
őstag

Tudom nem merevlemez,meg nem is adatmentés,de miért nem lehet egyszerre használni 2-3 cd rom-ot ? Pl: ha elkezdek egszerre kettőről másolni, akkor elindul az egyik és a másik csak akkor kezd neki, mikor az első kész lett. Addig ott van, hogy másolás.... de nem csinál semmit.

Pedig próbáltam már két külön IDE kábellel is,de sehogy sem megy. Meg lehet ezt valahogy oldani ?

(#327) liksoft válasza Fade_Away (#324) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ekkorák még ritkán jönnek mentésre, de általában roggyantak. Mivel nem kereskedünk a társammal, így ezeknél még nincs gyakorlati tapasztalatunk. (Sam lehet zajos és teljesen csendes is. Itt nagy a szórás. A többi volt már, de vagy nem figyeltem, vagy egy-egy darab nem ad infót.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#328) liksoft válasza Freddy TNT (#326) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Nem tudom, nem vagyok felhasználó. De jó lenne, ha leírnád az OP-t is. Egyébként külön-külön gyorsabb mint egyszerre, pláne, ha egy winyóra másolsz. (Nálam egy író van gépenként, így nem tapasztaltam.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#329) Freddy TNT válasza liksoft (#328) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Windows XP professional. Service pack 2. Olykor cd-ket vagy DVD-ket hoznak. (felmásolom cd képbe(ISO) és viszik vissza. (mert csak kölcsönkérték mondjuk) aztán hoznak rack-et vagy cd-t és kiírom/másolom. De ez mondjuk ritkaság. csak akkor van ha valamilyen oknál fogva nem tudnak felszabadítani 4-8GB-t

De nekem is gondot okozott. PL: Másoltam a DVD lemezről (full) és közben jól jött volna ha felmegy 1-2cd is. Igen ám,csak nem megy egyszerre,mert amint elindítottam a másolást leáll az előző. (Mikor végez folytatja) Vagy éppen cd-t írtam volna. És külön IDe csatornán sem megy :(

Nem létfontosságú,csak nem volna baj, ha már van 3 CD-meghajtó a gépben.

szerk: a RAID szerintem bírná. :U

[Szerkesztve]

(#330) Freddy TNT válasza liksoft (#327) üzenetére


Freddy TNT
őstag

''de általában roggyantak'' ez mit jelent pontosan ? Mennyi átlagosan egy ekkora vincsi szervizelése ?

(#331) liksoft válasza Freddy TNT (#329) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szerintem ezt a kérdést az XP topikban tedd fel. Megnézted egyébként, hogy random módon 64kB blokkméret írása/olvasása esetén mekkora az átvitel? A fej mozgatása és sávraállás sokkal több időt visz el, mint remélnéd. Két file másolásakor 2 pozícióba ír, így állandó seek várható. Teszteld le akár winyók között, milyen ha 1 és ha 2 nagy filet másolsz. Ez nem válasz a kérdésedre, de lehet egy gondolat az OP által kialakított algoritmusra.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#332) liksoft válasza Freddy TNT (#330) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Hibás motorral, belerúgtak, stb... Adatmentésre jó winyót minek hoznának? :F Vagyis szinte biztos, hogy a hangja is más mint gyári állapotban. (Ha a fej gyagya, akkor állandóan seek-el, vagy kopog. Vajon milyen jó állapotban? Ha fejet cserélek, más a pozíciója mint az eredetié, így állandóan sávra kell állnia, ennek sem eredeti a hangja. Így nem tudok válaszolni becsülettel az eredeti kérdésedre.)

Szerk: Mit értessz szervizelés alatt? Javítani a mai árak mellett nem érdemes, az adatmentésnél meg kit érdekel a vas, amikor sokszorosát éri az adat.

Javítás: A drive gyári paramétereket tudó működőképességét kell visszaállítani úgy, hogy az adatok érdektelenek.

Adatmentés: Az adatokat kell leszedni, akár a drive halála árán is. Így a drive nem képez értéket, a mentés után állapota érdektelen.

A kettő nem keverendő össze, két teljesen más kiindulási állapotot tartalmaz. Más képviseli az értéket. Ha keveredik, annak a gyakorlat alapján előbb utóbb adatvesztés lesz az eredménye.

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#333) Freddy TNT válasza liksoft (#332) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Hát ez elég gáz. :U Azért kössz a kimerítő infót ! :R

(#334) YODA mester


YODA mester
senior tag

Szevasz.

Nagy a gebasz... Eltünt a raid-em új alaplapba téve és visszatéve a régibe sem láccot semmi a raid stripe-ból... Leszedtem a Get data back és Raid Reconstructor-t, a másodikat nem igazán tom használni, de a Get data back sok fájlt megtalált, kb. 60-70%, de a legfontosabbakat nem tudja összelegózni... Tudsz esetleg jobb megoldást vagy programot..? Kösz.:O

(#335) liksoft válasza YODA mester (#334) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Igen. Nagy valószínűséggel a RAID adminisztrációs információi is felül lettek írva. Ezek nélkül a ''csodaprogik'' nem mindig (általában nem) működnek hibátlanul. Tehát szakember!

(Csak apróbetűsen kérdezem: miért nem mentettél egy ilyen rizikós átépítés előtt? :F)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#336) YODA mester válasza liksoft (#335) üzenetére


YODA mester
senior tag

Mert hülye vagyok.

(#337) The Tiger


The Tiger
csendes tag

Hello!

Szintén elszállt egy 60GB-os vinyóm és a gép már nem is érzékeli. Fontos dolgok vannak rajta úgy hogy szeretném lementeni az adatokat róla....A windows telepítő is azt írja ki hogy nincs vinyó bent és ha egy másik vinyóval együtt indítom akkor miután a jó felállt azt írja k ia rosszra hogy memória olvasás közben hiba történt. Tudtok valami adatmentési megoldást?

Üdv.: The Tiger

(#338) The Tiger


The Tiger
csendes tag

Hello!

Nekem is elszállt vinyóval van bajom. A gép nem is érzékeli még a windows telepítő se. Nagyon fontos dolgok vannak rajta és szeretném lementeni valahogy őket. Ha másik vinyóval együtt indítom akkor miután a jó felállt a rosszra a sajátgépben azt írja ki hogy memória olvasása közben hiba történt. Tudtok valahogy segíteni? Csak az adatokat megmenteni?

(#339) liksoft válasza The Tiger (#338) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ha fizikailag hibás a winyó, minden indítás árthat neki. Az elektronikát másik hibátlan (teljesen!!! azonos) winyón kipróbálhatod (bizonyos panelhibák a mechanikát is tönkre tehetik)). Ha nem az elektro, akkor csak adatmentéses szakember, ha az elektro szar, 1 próbát megér. De csakis ekkor! Mérlegelned Neked kell!

Hétfőn tudok csak válaszolni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#340) YODA mester válasza The Tiger (#338) üzenetére


YODA mester
senior tag

www.runtime.org >>> download

(#341) Freddy TNT válasza YODA mester (#340) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Hát erősen kétlem, hogy ez bejön. Ha már nem is látja a vincsit, akkor felesleges.

Viszont a Salvation data ( http://www.salvationdata.com ) Segíthet. Nekem egy döglött 20GB-s maxtort állított talpra, igaz csak az adatmentés erejéig.

A probléma csak az, hogy igen csak fizetős...

(#342) 3z


3z
csendes tag

Hi!

Valaki legyen olyan szíves és világosítson meg, hogy miért nem lehet egy raid tömböt átrakni másik alaplapba, ha ugyanaz a biosbeállítás...!?
Előre is köszi a választ!

-ZZZ-

(#343) Freddy TNT válasza 3z (#342) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Valami olyasmi a válasz, hogy a RAID vezérlő kártya (feltételezem, hogy nem integráltról beszélsz.) függ a chipsettől (beállítások miadt).

Legalábbis én így értettem meg. De majd egy hozzáértőbb elmagyarázza, hogy pontosan hogy van ez.

(#344) The Tiger


The Tiger
csendes tag

Hello!

Bocsi..tök lámer vok ehhez elmagyaráznád lépésről-lépésre hogy hogyan kell kideríteni az elektromos problémát?És mi az a runtime?

(#345) BobChemistry


BobChemistry
őstag

HDS728080PLA380

na ilyen hdd-t kaptam

hitachi 80GB SATA2

ugye visszafele kompatibilisek?

Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.

(#346) liksoft válasza YODA mester (#340) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Fizikailag hibás eszköznél egy ilyen logikai mentő progival csak egy dolgot tudsz elérni. Mire kiderül a hiba igazi oka, ócskavassá gyalulja magát, és már a szakember is csak a kezét tudja széttárni.

Tehát a hiba valódi okát az első pillanatban jó kideríteni, és csak utána csinálni bármit.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#347) liksoft válasza Freddy TNT (#341) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Rengeteg firmware változat van. Nem mindegyiket tudja. Valamint a fizikai hibát (esetleg hibás fejet) nem tudja javítani. A Te eseted a ritkább a mentések során. Vagyis a progi jó, de a manuális változata (nem kereskedelmi termék, fejlesztés) a megoldás szaktudással és firmware választékkal. Az sem árt, ha a hibás alkatrészt tiszta térben előtte cseréli az ember. (De a fej és felület ujrakalibrálását is el kell végezni úgy, hogy a drive nem is üzemképes. Apró megjegyzés.) Vagyis a fizetős rész csak ezek után jön.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#348) liksoft válasza 3z (#342) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ha totál azonos típusú és beállításai is azonosak, akkor van rá esélyed. Ha a raid soft, vagy HPT vagy Promise controlleren van, akkor működik. A SiliconImage saját magába teszi a raid infot, így esélyed sincs csere esetén ennél a vezérlőnél. A többi vezérlőt nem ismerem.

Ha más típusú az alaplap, akkor mivel a különböző raid vezérlők más adminisztrációval rendelkeznek, világos, hogy nem látják a másik adatait. Soft esetén másik csatornaazonosítóval rendelkeznek a controllerek. Így a logikai láncot nem tudja felépíteni a rendszer (hisz akire hivatkozik az nincs, illetve más a neve). Ilyenkor újra kell fűzni a raid-et. És ez bizony programfüggő, hogy adatvesztés nélkül megy-e.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#349) Monya78


Monya78
veterán

liksoft: Bár már nem adatmentésről van szó, de úgy tünk nagyon értesz a vinyókhoz... :)

Adott egy winyó Seagate Barracuda 80Gb-os (ST380011A) bedöglött rajta a rendszer, majd utánna el is lett jumperelve, a jumper minden helyzetet kipróbált így a ''alternate capacity. Limits drive capacity to 32 Gbytes'' jumperelés is megtörtént, de azóta vagy 20x át lett jumperelve megfelelő helyre de még mindíg 32Gb-osnak látja a rendszer...a ScanTools Seagates progi felismeri 80Gb-osnak lehet is particionálni, viszont a bios nem... (inteles gépek biosa nem is látja a vinyót)...

Mit lehet csinálni hogy visszakapjam az eredeti 80Gb-ot....?

Manuálisan szivesen beirnám a winyó adatait a biosban, de sajna nem tudom a pontos értékeket...a seagate oldala erről nem ad információkat a cylinder, head, precomp, landing zone, sector értékekről :F

(#350) liksoft válasza The Tiger (#344) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Mielőtt bármit csinálnál, döntsd el, mennyit érnek az adataid. Igen, forintosítsad. Másodszor keress mentéseket, próbáld meg végiggondolni, mit honnan tudsz pótolni. Ezek után a maradék (hiányzó) adatoknak megkapod az értékét. Most jön a kockázatelemzés.

Nem vagy szakember, így okosan előbb kérdezel, majd utána cselekszel. :R (Sokan fordítva teszik.)

Az adatok értéke kicsi (pár ezer forint): Nyugodtan próbálkozhatsz teljesen azonos elektronikával, ha szerencséd van, meglesznek az adataid. (Előtte a másik winyó adatait mentsd le, mert ha elszáll az elektro, akkor arról is menteni kell. Az meg már nem buli.)
Közepes érték (pár 10eft): Óvatosan, lehetőleg szakember (rokon, ismerős, haver) mellett végezd a munkát, de NE az eredeti mechanikán. Hanem az elektronikát kell tesztelni a másik mechanikán. Hisz a mechanikában vannak az adatok, arra kell a legjobban vigyázni. Ha hibás az elektro, akkor szabad csak cserélni és próbálni. (Ettől még lehet fizikai hibás is!)
Több 10eft vagy még a felett: Ne kisérletezz. Vidd szakemberhez. Ne szervízbe (rossz a tapasztalat), adatmentőshöz.

De a legnagyobb esélyed csak valódi szakember esetén lesz. Sajnos a szakmában is vannak kezdők és ügyeskedők is. Ez nem lenne baj, ha tudnák, hol a határ, és nem mennének azon túlra. Sajnos nincs mindig így, és a szétmaszatolt felületről az adatok már nem fognak visszajönni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.