Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1473) Gh0sT


Gh0sT
addikt

Üdv Mindenkinek!

Lenne egy kérdésem az illetékesekhez.

Adott egy 300 GB-os Seagate Sata winchester a 7200.9-es szériából (rendszer winyó). Emelett egy szintén SATA-s Samsunggal és egy PATA-s Samsunggal is rendelkezem. A probléma kb. 3 héttel ezelőtt jelentkezett, amikor is a gépem se szó se beszéd fogta magát és újraindult.

Ezután meglepődve tapasztaltam, hogy az oprendszer nem akart felállni. Se normál módban, se csökkentettben. Hibaüzenet nuku, csak fekete képernyő a bejelentkezésnél. Talán egy héttel előtte raktam újra mindent, mivel cseréltem a rendszer winyómat, úgyhogy relatíve minden friss volt és megfelelően működött. Nosza, lenyeltem a dolgot és lementettem mindent, majd telepítés ismét, ám egy érdekes jelenségre lettem figyelmes. A PATA-s Samsung winchesteremet formázatlannak látta az XP. Gondoltam megsérült a particiós tábla, hát fogtam az Active Partition Recoveryt és nekiestem. Mondanom sem kell, eredménytelenül. Az utolsó fázison nem tudott túljutni a program, az adatokat kénytelen voltam GetDataBack-kel visszahozni.

Ezután gondosan formáztam volna a PATA-s Samsungot, de Partition Magic belefagyott egy hibaüzenettel. Kénytelen voltam a Windows lemezkezelőjéből megoldani a feladatot. Természetesen sikerült, az adatokat visszamásoltam.

Nagy elszántságomban az összes winyón csináltam bad-sector tesztet, de hibát nem találtam (HD-tach, HD-tune, Sea-tools). Az értékek elvileg sehol sem kritikusak. Felraktam a Paragon Partition Manager nevű programot, amiben ismét valami érdekes dolog fogadott. A formázott Samsung winyómat gyönyörű narancssárga színnel jelölte és nem tudta megállapítani a fájl rendszer típusát (NTFS helyett Other-nek ismerte fel). Persze minden működik megfelelően.

Emelett a SATA-s Seagatem néha-néha kattan egyet. Leginkább akkor, amikor valamit telepítek rá.

Összegzés: újraindul a gépem, amitől elszáll a SATA-s Seagatem rendszerparticiója, valamint a 250-es PATA-s Samsungom. A Seagate az újratelepítés után néha kattan egyet, a Samsungon nem ismerhető fel a fájlrendszer. Bad sector nincs, a fő paraméterek a kritikus értékeken belül vannak. A winchestereket hűtöm, nincs túlmelegedés.

Valakinek van valami ötlete, hogy hol lehet a hiba? Egyáltalán mivel tudom még őket tesztelni? Esetleg elképzelhető mechanikai sérülés? Ez hogyan tudom kizárni?

Köszönöm a válaszokat és bocs, hogy bő lére eresztettem.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.