Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10432) fulton


fulton
addikt

Sziasztok

Van egy pár HDD-m, ami meghasalt már rég, azonban talán a lemezeiről még tudnék kinyerni adatokat. Azt szeretném kérdezni, ha pl van egy Maxtor HDD m, ami 160 Gb os model number: 160YARB1, annak a lemezeit csak ugyan az a model számú maxtor hdd-be lehet átültetni?

(#10433) liksoft válasza fulton (#10432) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

A Maxtor HDD-k régen hírhedtek voltak arról, hogy még a fejszerelvény cseréje is csak mechanikai beszabályozás után volt cserélhető. A lemezt meg ha kiveszed, hogyan teszed vissza mikron pontossággal eredeti pozíciójába? Ugyanis a lemezek a hőtágulás miatt "lötyögnek" a tengelyen. :F Ha meg nem sikerül, akkor az excentricitás miatt lesz olvashatatlan.

Legtöbbjük felület kopás miatt halt meg, ott viszont az adatok mentése már amiatt nem lehetséges.

Ugyanakkor a fedlapról készített kép azért is jobb, mert nem csak egy azonosítót tartalmaz.

(U.i.: Adatmentéses szakik anno nem túlzottan kedvelték a Maxtorokat a sok nyűgjük miatt. Vagyis szakinak is kihívás ma 1-1 ilyen mentés. Otthon meg.......)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10434) fulton válasza liksoft (#10433) üzenetére


fulton
addikt

Nem tudok ezeknek mi lenne jó donor, amibe átültethetném próba gyanánt hátha ? (vagy ezeket csak ugyan olyan hdd-be lehet átpakolni , mármint a tányérokat?)
Ezek a régi hdd-im, amik előzőleg mentek tönkre. Am nem is használtam őket, direkt idő előtt kiszedtem , nyugdijaztattam őket, darabig mentek ha ezt azt kerestem rajtak és bekötöttem, de aztán megadták magukat a sima "állok a polcon" tól is.

[ Szerkesztve ]

(#10435) liksoft válasza fulton (#10434) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Csak ugyanilyenbe való átpakolás esetén van esélyed.

1. MAXTOR 6Y160P0 a modellszáma. Az azonosítók alapján 2 lemez, 4 fej. Térgeometriai beállításokra nagyon kényes. Pont ezt a szériát írtam, hogy felülettel szokott meghalni.

2. Seagate. Ez az 1CH164-510 széria híres volt a felületi leválásáról. Ez is mágneses sérülésre gyanús. A másik ennél a szériánál ritkább, mikor a gyári adatokat sikerül "összekuszálnia". Ehhez viszont nem kell szétszedni, hanem csak speciális adatmentéses eszközzel lehet menteni. Már ha nem lett volna bontva.....

3. WD2500JB. Még a régi mechanikás, szintén térgeometriai beállításra érzékeny. Sajnos több egymással nem csereszabatos fejszerelvénnyel gyártották, és annak adatait a panel elektronikájából kiolvasott adatok alapján lehet megtudni. A tetejére írt adatok is tudnak ebben segíteni, viszont annak használatával annyira leszűkül a választék ilyen idős darabnál, hogy szinte használhatatlan.

4. WD3200JS. Na, ennek a fejcseréje már könnyebb, de ugyanaz igaz a változatosságra, mint az előzőnél. Viszont ez is bontva volt, ami nagyon csökkenti az esélyeket.

U.i.: Az adatmentés egy szakma, sok éves tapasztalattal, tudással, eszközökkel. Egy orvos sem operációval kezdi a tanulását. Mire oda eljut, elméletben mindent tudnia kell. A bontási nyomokból ítélve ha Te tetted, se eszközöd, se gyakorlatod. Ezt viszont megelőzi az elméleti tudás is.
Ha az adatok kellenek, tudom javasolni adatmentéses szakember segítségét. A bontások és az eszközök kora, műszaki jellemzői miatt nem tartoznak az olcsó kategóriába. Ha viszont Te próbálkozol, előre borítékolom, jó Legózás lesz eredmény nélkül.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10436) fulton válasza liksoft (#10435) üzenetére


fulton
addikt

Köszönöm :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.