Hirdetés

2019. október 17., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Pompi


Pompi
(MODERÁTOR)

Innen jöttünk: [link]

...

(#2) Vigneau válasza Pompi (#1) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Köszi Pompi az új topikot. :R

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#3) csigi


csigi
(addikt)

Érlelődik bennem a tuning gondolata...
Proci (E4400): itt azt olvasom, hogy sokaknak megy alapfeszen a 2,8GHz.
FSB: 400-ig megy mindenkinek.
Ram (Geil Value): AMD-vel jól kimazsoláztam már, de sztem itt elölről kezdhetem.

Az energiagazdálkodási fícsőrt azt szeretném használni, ezért jó lenne a 10Xfsb280. Így alapon a proci csak 6X280=1680-at menne.
Azért ki szeretném próbálni a 7Xfsb400-at is. Itt már nem sok értelme van a 6X szorzónak, viszont hátha látszik az FSB különbség...

Szerintetek milyen tesztprogi mutatná meg az ugyanazon prociórajel, de különböző FSB-k közti eltéréseket? PCMark-ok? :U
Köszi. :R

nofene

(#4) éN79 válasza csigi (#3) üzenetére


éN79
(addikt)

Sdi megnézte nekem korábban, hogy 9x320-on bizonyos rambeállítások mellett a SuperPI mit dob ki, és jó sok tesztelés után azt dobta a gép, hogy kb. 1-2 sec közötti az eltérés max, ami az adott eredményeket tekintve max. 10%-os különbség.

Everest azért nem lenne jó feltétlenül, mert a különboző sebességek mellett a rambeálíltások nem lehetnének eléggé egységesek, da akár ha mondjuk a 3DM06 csak CPU pontjád néznéd, az lehet ad különbséget, de én is kiváncsi vagyok nagyon. :)

(#5) csigi válasza éN79 (#4) üzenetére


csigi
(addikt)

Az FSB280-on akkor akár már 15% is lehet a különbség... :U
De a SuperPI meg a 3DM CPU teszt az szerinted függ az FSB-től is?
Mondom miket szoktam futtatni:
- 3DMarkok
- PCMarkok
- Everest MEM, CPU és FPU tesztek
- SuperPI
Az viszont igaz, hogy majd nem fogom tudni tökéletesen egyformára állítani a ramokat. Még nem is néztem, milyen osztókkal lehet kombinálni.
Ha minden jól megy holnap meghajtom!

Köszi! :R

nofene

(#6) Vigneau válasza éN79 (#4) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Pl. Everest-nél sokat dob a tRFC értéke. Már 42 és 52 között is szépen lehet érezni a különbséget.

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#7) Zájec válasza Vigneau (#6) üzenetére


Zájec
(veterán)

kicsit továbbnyúztam a 667 kingmaxokat.. ha már a proci nem-ment.. ;]
beállitottam 2.8 Ghz-re a memokat @ 1050mhz.. 2.0v , 5-6-6-6-18.
a tRFC-t 56-ra állitotta a bios automatán.. futtatam az orthos blend-5pri tesztet,
és 2órán keresztül nem hibázott :C
még mindig :( nem tudom hol a ramjaim vége.. ;)

[Szerkesztve]

(#8) Vigneau válasza Zájec (#7) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Nagyon szépen mennek azok a Kingmax-ok Nálad. Közben én is váltottam. Nálam is Kingmax-ok dolgoznak a gépben - no meg ismét a QuadGT -, csak épp az 1066-os fajták. Köszönet éN79-nek érte. ;) :R

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#9) Brumi˘ válasza Zájec (#7) üzenetére


Brumi˘
(addikt)

Az szép. :D Grat! :R Bárcsak anno az enyémek is igy hasitottak volna.

(#10) éN79 válasza Zájec (#7) üzenetére


éN79
(addikt)

Nekem ma cserélnek két ramot két 667-es Kingmaxokra, ha minden igaz. A korábbiak 900 felett mentek jócskán, remélem ezek is viszik majd az 1000 körülit. De a te eredményeid alapján bizakodó vagyok. :)

Vigneau: szívesen. :R

[Szerkesztve]

(#11) Zájec válasza Vigneau (#8) üzenetére


Zájec
(veterán)

köszönöm :R probálkozik az ember... de nekem valahogy gyanus hogy egy ilyen
nem ''tuning'' (pl.ősember féle ramok) ram ennyit megy.. pletykaszinten azt
hallotam hogy az első szériák nagyon hasitottak, pláne a kétszer félgigák..
a 800-k már nem annyira, kiváncsi vagyok az 1066 szériára, hogy sikerült :F
nálad most miért 900 ? gondolom cl4-be nyúzod azért.. :R cl5?
gratula neked, jo választás volt ár/teljesitmény viszonylatban..

Brumiˇ : :R , nálad az egyik nem jo fajtábol valo volt, azért nem ment..
mondat is hogy csak az egyik ,egyedül nagyon hasit...

éN79:most cserélsz, vagy ezek valami tartalékok, neked Adata EE+..van nem?
és pont 667 kingmaxra :U pont arra ami korábban is volt... belezavarodtam :B
kiváncsi vagyok nálad mit mennek majd.. :)
egyébként kingmaxbol is csináltak ezer fajtát.. nekem sorszámozot kit van.
KLCC28F-A8HD5 .. Hynix chipekel..
ami A8K..5 azokat kingmax chipekel szerelték..

(#12) hektor24


hektor24
(aktív tag)

Sziasztok!
1 hete vettem egy Abit AB9 alaplapot és 2 furcsaságot is csinált az alaplapi driverek telepítésekor:

1. Ha felteszem az XP-t és utána telepítem a chipset vagy az audio drivert, akkor megjelenik az Eszközkezelőben egy Ismeretlen eszköz, ami nem tudom, hogy mi. Kivettem a digitalizáló kártyám, a hangkártyám, letiltottam az alaplapi hálókártyát, hangkártyát, USB-t, SATA RAID vezérlőt, de akkor is ott maradt, kicsit idegesítő.

2. Szintén XP telepítés után, ha felteszem a chipset drivert és újraindítom a gépet, nem műkszik egyik USB sem. Az Eszközekezelőben mindegyik sárga felkiáltójeles, viszont ha egyesével kitörlöm ezeket, újraindítom a gépet, utána műkszik mindegyik. Trükkös chipset driver telepítés, erről nem írnak a leírásban. :)

Igazándiból az 1. esetre érdekelne valami megoldás, ha valaki tud, előre is köszönöm a segítségét!!!!! :R

(#13) lazydog válasza hektor24 (#12) üzenetére


lazydog
(addikt)

Szerintem telepítsd a uGuru-t, és eltűnik a ''!''-jel.

Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!

(#14) Zájec válasza Zájec (#7) üzenetére


Zájec
(veterán)

most már tudom.. itt a vége.. az 1080mhz már nem akarja :(
semilyen fesszel, még 2.1v sem.. de most visszavettem 2.0v-ról , 1.9v-ra..
eddig megy.. az uGuru szerint kap 1.88v-1.87v. tehát 0.03v a drop a lapnál.
probáltam az 1050mhz 1.8v de nem indul annyin, csak 1.9v-on.

(#15) Vigneau válasza Zájec (#11) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

CL5-ben hajtom, szinkronban. Ennyi csupán a dolog nyitja.

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#16) Vigneau válasza lazydog (#13) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Pontosan, ezzel messzemenőkig egyetértek. :C

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#17) éN79 válasza Zájec (#11) üzenetére


éN79
(addikt)

Jól látod, azok/ezek amilyan kis tartalék memók, ha véletlenül nem indulna valamelyik friss szerzeményű lap a nagyobb ramokkal.
De sajna két fajta 512-es 667-esem van. Az egyik PQI, 800-at viszi elvileg simán, de kétoldalas, a másik egy kicsit többet megy, 1000-en már ment ebben a lapban, de ez meg egyoldalas, együtt meg nem igazán szeretnek menni, se csak ketten, se az A-Data-kkal, úgyhogy lehet inkább a PQI megy, bár köszönöm a sorszám tippet, megnézetem holnap mit is kapnék. :B

(#18) csigi


csigi
(addikt)

No, legínyek széjjelkaptam a lapot...
Mivel az új procihűtőm miatt ki kellett amúgy is szednem a deszkát, gondoltam leszedem az összes hűtőbordát és átpasztázom.
A déli hidat kár is volt szétszedni, rendes mázga volt rajta nem gumiszerű lap. Itt viszont találtam a borda alatt egy rizsszemnek a bőrét! Vagy legalábbis ahhoz nagyon hasonlót... :DDD Eltettem, lefényképeztem (minden mást is).
Szóval mindenhonnan kiszedtem a gumilapokat, átpasztáztam, összeraktam és most írogatás közben nézegetem a hőmérsékleteket. És mit látok: semmit. :W
Hiába a Zalman 9500, gyárihoz képest ugyanaz a 29-30 fok a CPU.
Hiába a pasztázás, gumilaphoz képest ugyanaz a 39-40 fok a PWM.
Megjegyzem mindez alapon értendő, nincs tuning, nincs nyúzás... Húzvanyúzva lehetne talán látni valamit, de sajnos ilyen adataim nincsenek.

Ja, a Zalmanom 3 tűs csatiját a deszkánk négyesére dugtam. Csak maxon pörgött... :U

Tuninghoz meg már fáradt vagyok, majd holnap.
Jó éjt, üdv: csigi


nofene

(#19) Brumi˘ válasza csigi (#18) üzenetére


Brumi˘
(addikt)

Ennél a lapnál szerintem teljesen feles újrapasztázni a pwm-et meg a chipsetet, mert a 40fok az nem para neki. Nekem tuning van rendesen a gépbe de még 55fok fölé nem ment a pwm hője.

(#20) éN79 válasza csigi (#18) üzenetére


éN79
(addikt)

Holnap van, tuningeredményeket akarok! ;]

(#21) syn7h37ic válasza csigi (#18) üzenetére


syn7h37ic
(veterán)

A 4 tűs csatlakozóra dugott 3 tűs ventitől ne is várjál fordulat szabályzást, mert teljesen más technikai kivitele van annál a fordulatszám szabályzásnak. és ez igaz az összes 4 tűs csatlakozóra. ( 4 tűs az impulzus szélesség modulált fordulat szabályzás, a 3 tűs sima fesz. emeléses)
Dugd rá a sys csatlira azt minden további nélkül hozzá lehet rendelni akár a CPU hőfokhoz is.

(#22) Vigneau válasza syn7h37ic (#21) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Egyébként van 3 to 4 pin átalakító ilyen csatikhoz?

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#23) syn7h37ic válasza Vigneau (#22) üzenetére


syn7h37ic
(veterán)

Úgy tudom nincsen. Legalább is még nem találkoztam ilyennel.

(#24) csigi válasza syn7h37ic (#21) üzenetére


csigi
(addikt)

Valaki korábban állította, hogy ez nála megy..., más meg azt hogy nem. Ki kellett próbálnom. De semmi gond, mert van egy előlapi ventiszabályzó panelem, azzal minden megy szép halkan.
Köszi. :R

nofene

(#25) éN79 válasza csigi (#24) üzenetére


éN79
(addikt)

Remélem én voltam az, aki a nemet mondta. :)

Tunying?

(#26) csigi válasza éN79 (#20) üzenetére


csigi
(addikt)

Kukuccs! :DDD
Na, hány MHz-ről írok most? Kerek 3000! :Y :DD

Mint azt tudod, kezdtem az itteni tapasztalatok alapján 7X400-al. Meg se nyekkent a gép. Mondtad proci FSB korlát lehet, a lapnak tudnia kellene... :R
Ezután elkezdtem a 10X280 290 majd 300-at. És megy, méghozzá alapfeszen.
Ramokkal itt 10X300-on lehet DDR800-at is 900-at is próbálni. Ezt majd később lejátszom, attól függően milyen időzítésekkel hozzák majd ezeket a frekiket.
Procit feljebb nem is próbáltam, ha ez stabilnak bizonyul összeteszem a két kezem.

Egyenlőre egy 20perces Orthos-on vagyok vele túl...
A feszej, ami alapon 1,325, az Everest szerint terhelésre 1,28 lesz.
Hőmérsékletetek alap(6X300) / terhelve(10X300):
CPU 30/54
1.mag 28/51
2.mag 28/51
PWM 39/47
Ezek cirka normálisak 3GHz-en, alapfeszen?

Köszi a segítséget. :R

nofene

(#27) éN79 válasza csigi (#26) üzenetére


éN79
(addikt)

Jessz! :C

(#28) csigi válasza éN79 (#27) üzenetére


csigi
(addikt)

Köszönöm. :R Te mondtad, hogy ilyen procit vegyek...
Mára már elég is volt belőle, még elindítok vele egy másfél/két órás Orthos-t, közben megnézek egy filmet, ha ezt elviszi, még játszok egy órát.
Majd holnap elmesélem hogy bírta.

Addig pedig elemezzétek ki a rizsszöszt a déli hidamból. :DDD A topikomban látható.
Jó éjszakát mindenkinek.
Üdv: csigi

nofene

(#29) éN79 válasza csigi (#28) üzenetére


éN79
(addikt)

Akkor jó8. :R
Így gyakorlatilag mondhatni jobban meg a tied mint az enyém, úgyhogy gratula mégegyszer. :C
Azért egyszer majd megnézheted, hogy merrefelé van a vége, bár már ez is nagyon szép szvsz. :)

(#30) Vigneau válasza csigi (#28) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Látom, szépen haladsz. Na ugye, hogy megérte váltani? ;)

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#31) éN79 válasza csigi (#26) üzenetére


éN79
(addikt)

Most így újra átnézve még feltűnt, hogy nálad a PWM bő 8-10 fokkal alacsonyabb terhelés alatt mint nálam. Ennek oka a pasztázás, a 9500-as jobb környezeti szellőztető képessége, a nagyobb huzat a házban lehet az oka, gondolom. :)

(#32) kolakola


kolakola
(tag)

Kedves fórumtársak, egy nagyon komoly problémával fordulnéék hozzátok.

Konfigom:
AB9pro, E6400, 4x512GB GEIL, 2x160GB Samsung Raid0, MSI7950GT 512MB.

A probléma:
Tegnap előtt este vad STALKER-ezés közben restart történt, és azóta nincs kép.
Amikor elindítom a masinát, eljut a 25-ös kódig (VGA), és onnantól semerre.

VGA-t kivettem, majd vissza - semmi javulás.
Elem ki-vissza - semmi javulás.
VGA haver gépében muzsikál.

Nagyon szomorú vok, mert ezek szerint a PCIe slot ment gallyra.
Ha valaki tudna segíteni - első körben bármilyen 5letre vevő lennék, de a saját elgondolásom szerint egy működő PCI-os vgakaresz kellene (természetesen nem ingyen), hogy a határidős szarjaimat le tudjam kaparni a wincsikről.

Kérek mindenkit, hogy segítsetek, vagy küldjétek tovább a segélykérésem, hátha valaki tud valami okosat mondani.

(legnagyobb gondom, ha alaplapcsere lenne, akkor vajon a RAID0-ás vincsik ugyanúgy muzsikálnának? vagy teljes/részleges adatvesztés? :( )

Mindenkinek, aki bármilyen formában segít előre is KÖSZÖNÖM!
:R

(#33) csigi válasza éN79 (#29) üzenetére


csigi
(addikt)

Köszi. :R Sztem a Tiéd is menne jobban, csak megelégszel a 2,8GHz-el, mert ott olyan szép kerek minden.
Itt Intel fronton számít valamit a ramok szinkron hajtása? Mert akkor majd később esetleg még erőltetném azt a 7Xfsb400-at.
Most így 8:6 az osztóm fsb300-on (a ramokkal még nem foglalkoztam)

Ja, tegnap este az Orthos-filmnézés kombó elbukott, adtam proccnak 1,35 Voltot (Everest1,31), és azzal szépen ment is 2 órát.
Ez egyenlőre így marad, ramokkal kellene még foglalkozni.

Azt mondod a PWM hűvös? Ezen kicsit aggódom, nehogy a rossz pasztázás miatt hűvi a borda, alatta meg ég az alkatrész. :Y Vajon hol lehet ez a PWM hőmérő?

nofene

(#34) csigi válasza Vigneau (#30) üzenetére


csigi
(addikt)

Ezt jókór kérdezted, ez a szép kerek 3000MHz elhomályosít minden emléket. :D :R

nofene

(#35) csigi válasza kolakola (#32) üzenetére


csigi
(addikt)

Ha a Te videókarid nem tette tönkre a lapod (megy havernál), akkor esetleg próbáld meg a haver videókártyáját a lapodban. Ha az se megy tényleg lapcsere.

nofene

(#36) kolakola válasza csigi (#35) üzenetére


kolakola
(tag)

így van, az ő karesz asem megy a lapban.

Csak tudod, mindenképpen ki kellene mentsem az adataimat, mert sztem a RAID0 nem éli túl az alaplapcserét.
Ehhez pedig sztem egy pci-os videókaresz lesz a megoldás.

(#37) éN79 válasza csigi (#34) üzenetére


éN79
(addikt)

Na ugye, nem is olyan rossz, főleg hogy igen jól tuningolhatóak ezek a procik, a lap meg szvsz. teljesen jó kis megoldás, leszámítva a gyökségeit. :R

kolakola: próbáld meg a PH!-s apróban, hátha van valakinek, akár kölcsön is.

[Szerkesztve]

(#38) csigi válasza kolakola (#36) üzenetére


csigi
(addikt)

Amúgy minden más működik? Chipset megmaradt? Mert akkor tényleg marad a sima PCI videókártya....

Vajon egy ugyanilyen lapban nem maradna meg az a RAID0?

nofene

(#39) kolakola válasza csigi (#38) üzenetére


kolakola
(tag)

a bootolásnál eljut addig, hogy a memókat látja, winyákat bekapcsolja, a vga-nál meg 25-ös kód (Valid VGA initialization, vagymiatúró), tehát sztem más gond nincs.

a RAID-hez annyira nem értek, ezért dobtam be én is kérdésnek, hogy lehet-e adatvesztésem.

bár az is igaz, hogy ha lapcsere lesz akkor már lehet, hogy quad GT.
:)

csak bírjam lementeni a cuccaim.... :O

(#40) syn7h37ic válasza kolakola (#39) üzenetére


syn7h37ic
(veterán)

Igazítsd meg rendesen a VGA-t, hogy semerre se feszüljön a lapban, mert hajlamos ekkor erre a kódra. Én már jártam így egyszer csak 25-ös kód, de a VGA igazítása után minden oké lett. Ezután egy hosszú cmos reset kell, minimum 2 perc. Elvben ezután menie kell.

(#41) kolakola válasza syn7h37ic (#40) üzenetére


kolakola
(tag)

megpróbálom, mert veszteni valóm már nincs vele, de az imént érdeklődtem egy PCI-os vga után, kb 2000Ft-ért van, így ezen a szálon is elindulok.
Köszi a tippet
:R

(#42) Vigneau válasza kolakola (#32) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

25-ös kód tudtommal nem éppen a VGA. Az a 2A, valamint a 2d. A 25-ös post kód a PCI sín, a memória, vagy az I/O eszközök - pl. PS/2 csatoló - hibájára utal. Nálam a PCI sínnel, valamint a PS/2-es egérrel volt gond.

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#43) Vigneau válasza csigi (#34) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Kérdezni tudni kell, Drága Barátom. ;)

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#44) kolakola válasza Vigneau (#43) üzenetére


kolakola
(tag)

Early PCI Initialization:
-Enumerate PCI bus number.
-Assign memory & I/O resource
-Search for a valid VGA device & VGA BIOS, and put it into C000:0

ezt írja a manyuál, ebből én vga-ra következtettem, de persze csak lelkes újonc vok.
:R :R :R

(#45) Vigneau válasza kolakola (#44) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Nem a rang teszi az embert, Drága Barátom. Ezt én is tudom a kezdetektől. ;)

Az első pont a PCI IRQ kiosztására hajaz. A második a memória és I/O eszközök detektálásával kapcsolatos gondra utal. A harmadik szerint pedig nem érzékeli a VGA biosát, azonosítóját.

Én azt javaslom, mielőtt szétbombáznád a gépet gariztatáshoz, próbáld ki a pár posttal fentebb írtakat. Hosszú CMOS Clear, VGA kivét és berakás, valamint a monitor csatlakozójának megmozgatása. Nálam egyébként az említett hibák alapból jelentkeztek. Már a gyárból hibásan kerütek ki a lapjaim. :(

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#46) syn7h37ic válasza Vigneau (#45) üzenetére


syn7h37ic
(veterán)

Jah. Elég peches szériát fogtál ki. Szerintem X360-at se vegyél, tuti rossz lesz :DDD :DDD

(#47) Vigneau válasza syn7h37ic (#46) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Érdekes dolgok ezek. Egy QuadGT és egy Pro. Ilyen a formám. :DDD
Mellesleg benézhetnél a QuadGT topikba is. Összeállt a gépem végre és elkezdtem bőszen tuningolni. Majd adhatnál pár tanácsot a feszek terén. :R ;)

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#48) kolakola válasza Vigneau (#45) üzenetére


kolakola
(tag)

Köszi a tanácsokat.
A kártya ki-berakást már kipróbáltam többféle variációban. Csak be a slotba, és hagy lógjon, felfelé feszítve, lefelé feszítve, középen tartva, és rögzítve.
A CMOS Clear is megvolt, egyszer jumperos megoldással, másszor elemkivéttel.
A VGA-n pedig csak DVI kimenet van, így az abba kerülő DVI-monitor átalakítót is többször leszedtem, és a monitormazzagot is megmozgattam.
Ennek fényében, ha van még tipped, örömmel fogadnám.
Bár eléggé le vagyok lombozva.

(#49) Vigneau válasza kolakola (#48) üzenetére


Vigneau
(nagyúr)

Nekem az a fura, hogy egyik pillanatról a másikra jött össze a dolog, minden előjel nélkül.
Mi történt játszás közben? Mitől indulhatott újra? Ha meglenne a PCI-s kari és azzal menne, lehet, nem ártana a biost újraégetni. De ez már nagyon a végső - bizonytalan - megoldás lenne a részemről.

Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...

(#50) kolakola válasza Vigneau (#49) üzenetére


kolakola
(tag)

Nem tudom mitől indult újra, semmi extra nem történt. Amint befejeztem a melót, elkezdtem jáccani, és egyszer dobott egy restartot. Azóta ez a helyzet.
Én ilyen bios újraégetéssel nem tudom, hogy fogok-e próbálkozni, mert még garis a lap, aztán lehet egyszerűbb lenne visszküldeni, csak akkor 2-3 hétig nincs masina.
:((

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.