- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csak a szokásos megalománia és ego, mit vártunk

Szép elemzés amúgy
-
VS461
tag
válasz
Kisgépkezelő
üzenetére
A Hiei és a Kirishima sztorija azóta megvolt. Amúgy a klasszikus BB vs BB felállasú csatákra gondoltam, meg arra, amit már más is pedzegetett, miszerint egy hatásos rakétafegyverzethez “minimális” hajóméretek is elegendőek, és nagyjából a megfelelő tengerállóság, flottával való lépéstartás képessége, hatótávolság/autonómia, zászlóshajó esetében C2 rendszer elhelyezhetősége korlátozza a minimális méretet. Pláne, ha nukleáris fegyvert is telepítenének, mert azt kis túlzással Nanucska-korvettekre is fel lehetne rakni, mert nem kell belőle sok.
Köszi a kiegészítést
-
gliskard
senior tag
Amikor meglátom, hogy van új Cifu anyag, akkor kb olyan érzésem van mint gyerekkoromban amikor megjelent a 'Haditechnika Fiataloknak' sorozatból egy új és alig vártam, hogy megnézhessem a könyvtárban.
Köszönet a munkádért
-
Dare2Live
félisten
Egy 40.000tonnas dög
szonár nélkül
128db vls... érdemben nincs rajta több fegyverzet mit egy 10.000tonnas Burken
alapvetően egy teljesen elavult koncepció.
....
Végülis tökéletesen illik a Navy LCS, Zumwalt, Constellation... navy hülyeség sorozatba.
Ha mindegyik helyett 3-4db F3/F4 Burket építésének összehasonlíthatatlanul jobban járna a navy. -
válasz
Kisgépkezelő
üzenetére
Ettől függetlenül ez még ugyanúgy a második világháború, és azóta már eltelt 80 év
-
Kisgépkezelő
senior tag
A Hood után még azért párszor volt, hogy csatahajók jelentős szerepet vállaltak más csatahajók/csatacirkálók elsűlyesztésében.
A Bismarckot ugyan nagyjából mindennel is eltalálták, de azért a pusztítás nagy részét a King Gerorge V és a Rodney ágyútüze okozta.
Guadalcanalnál Hiei amit ágyútűzzel tettek mozgás és harcképtelenné. Igaz utána még kicsit kellett bombázni, mielőtt végül a legénység maga sűlyesztette el.
Szintén ugyanott a Kirishimát viszont a Washington csatahajó "1v1-ben" sűlyesztette el.1943-ban a Scharnhorstot tette mozgás és harcképtelenné a Duke of York, mielőtt torpedókkal elsűlyesztették volna.
Még később, 44-ben a Yamashiro sűlyedt el 6 torpedótalálat következtében. Ebben mindenképp segített, hogy közben összesen vagy 10 csatahajótól és cirkálótól kapott találatokat.
Asszem ennyi.
-
DjFlanker
aktív tag
Azt a sok nyersanyagot nem véletlenül nem kezdte el még kitermelni senki, semmilyen szinten. Az meg full baromság, gigakamu hogy a NATO tag Dánia ne tudná megvédeni Kína (nem érdekli és túl messze van nekik, másra koncentrálnak és még fognak is sokáig) és az oroszok (10+ évig még nem lesz hozzá erejük, meg lesz nekik elég bajuk) ellen. Mert ugye ha elfoglalnád, meg is kell tartani ám..
"Narancsbohóc körbenézett és azt látta: Putinnak és Micimackónak engedik ezt a viselkedést"
Lévén mindkettő egy közepes/durva diktatúra, persze hogy "engedik" neki. Trumpnál szerencsére nem ez a helyzet. -
worxland
addikt
válasz
DjFlanker
üzenetére
"Persze aki Grönlandot akarja megszállni.." - kő a sok nyersanyag
Alaszkánál egyszer már bevált. Narancsbohóc körbenézett és azt látta: Putinnak és Micimackónak engedik ezt a viselkedést, a híveim mindent lenyelnek, akkor meg miért ne? És azt kell mondjam, hogy a sok tétova balfék hagyja, ahelyett, hogy elzavarnák és lesittelnék. Akkor kinek is van igaza? -
DjFlanker
aktív tag
Agymenés az egész, elképesztő..
Persze aki Grönlandot akarja megszállni.. -
Most nem is tudom, talán a Hood volt az utolsó nagy hajó, amit egy másik nagy hajó intézett el, mindegyik másikat tengeralattjárók és/vagy repülőgépek, mégpedig viszonylag könnyedén.
Ez most nem egészen így nézne ki, hiszen harci repülőgép nem is igazán tudna normális esetben egy rendes légvédelemmel bíró hadihajó közelébe menni. A távolról indított robotrepülőgépek / ballisztikus rakéták határoznák meg alapvetően a csapásmérést. Vagy maradnak a tengeralattjáró / torpedó párosok (ami ellen ma már aktív védelem van).
Ezzel együtt egy centralizált nagy hajó tényleg nem feltétlen a legjobb irány...
A railgun szerintem önmagában nem jelent akkora fejlődést, hogy egy Yamato-méretű hajót építsenek köré, a lézerek meg a párás tengeri környezetben lehetnek kérdésesek.
Főleg, hogy ahhoz nincs szükség ekkora hajóhoz, a Zumwalt-osztály is bőven elég hozzá...
Persze, ha nem gondolom túl, és csak a Kedves Vezető arcára nézek, akkor minden érthető.
Én még mindig nem tudom eldönteni, hogy e mögött igazából Trump & Co. áll, vagy inkább pár haditengerészeti főtiszt sakkozott jól az elnök egójával...
-
cami][us
őstag
Eddig nem láttam róla képet, de az ára alapján egy hordozóra számítottam.
-
válasz
forumpista
üzenetére
-
VS461
tag
Szerk.: és ebbe még a haditengerészeti légierőt bele sem gondoltam (csak túlgondoltam
) -
VS461
tag
Huhh, azta… először azt hittem, előre hozták április elsejét.
Nagyon szeretek a modern kori tengeri hadviselésről bármit is olvasni, most daráltam le egy csomó amerikai-német-angol flottafejlesztős cikket a Hét tenger blogon is. Ahogy ezt a cikket olvasom, folyton odatolakodik a fejembe az, hogy egy sokmilliárdos céltáblát fognak odarakni a kínai haditengerészetnek. Persze tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű, de hát a Navy nem véletlenül vezette ki a nagyobb méretű hajókat. Most nem is tudom, talán a Hood volt az utolsó nagy hajó, amit egy másik nagy hajó intézett el, mindegyik másikat tengeralattjárók és/vagy repülőgépek, mégpedig viszonylag könnyedén.
Innentől egy ekkora dög hajónak nemigen látni az értelmét, ha egyrészt az AEGIS miatt mindegy is, mi derít fel, meg honnan indul a rakéta vagy a torpedó, másrészt egy másik, az AEGIS-hez hasonló, integrált harcrendszerrel felszerelt flottával kerül szembe (gondolom, hogy a kínaiak is kitaláltak valami hasonlót, akármi Bíbor Ég néven), inkább a decentralizált harcképességnek lehet több értelme. A railgun szerintem önmagában nem jelent akkora fejlődést, hogy egy Yamato-méretű hajót építsenek köré, a lézerek meg a párás tengeri környezetben lehetnek kérdésesek.
Persze, ha nem gondolom túl, és csak a Kedves Vezető arcára nézek, akkor minden érthető.
-
worxland
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
Nana, csak Gorcsev Iván példáját követi.
-
-
-
angyalpc2
aktív tag
Ezt az írást Jelentem!

Jelentem, a távcső a tengerben!
Mi az, hogy jelented?
-
ergoGnomik
aktív tag
aztán rohan vissza a világ segget nyalni
Miért is tenné? Világosan bebizonyították, hogy egy bohócnak sem való s.ggfejet bármikor megválasztanak és annak kedve szerint törnek-zúznak a porcelán boltban. Három lépés távolságból lehet szemlélni amit művelnek és évtizedek múlva, ha úgy tűnik kijavították az elvi hibás rendszerüket, illetve tartósan komolyan vehetően viselkednek, majd újra lehet közeledni hozzájuk. Addig meg lerázni őket, mint kutya a vizet! Vannak olyan megfigyelések, amik szerint a világ épp ebbe az irányba indul.
-
hun_Banderas
csendes tag
Köszönöm a cikket! Tanulságos volt. Egyáltalán nem vagyok a téma szakértője, de én is elég nehezen tudom megérteni a koncepció létjogosultságát. Komoly kockázatnak tűnik, hogy a kiöregedő Burke osztály kiváltására megint egy új (ráadásul sokkal rizikósabb) tervvel állnak elő miközben így is szorítja őket az idő. A hajóépítési kapacítások is korlátozottak és feltételezem, hogy egy ekkora méretű hajótest a lehetséges gyártási helyszíneket is behatárolja. Ezenkívül úgy képzelném, hogy a modern tengeri harcászatban inkább az elosztott tűzerő irányába mozdulnak el. Tehát ugyanakkora tűzerőt több egységre bontanak szét és nem egyetlen nagy méretű hajóra zsufolják fel. Utóbbi esetén egyetlen hajó elvesztése sokkal súlyosabb kárt jelent mind fegyverzetben, mind emberéletben. Különösen annak fényében, hogy a fő riválisnak tekinthető Kína komoly erőforrásokat fektetett a hajók elleni (részben hiperszonikus) rakéták fejlesztésébe.
(UI: Jót nevettem azon, hogy hova helyezték el a tervezett lézerágyút a koncepciós rajzon. Ha előről vagy hátulról jön támadás, akkor muszáj lesz átlőnni a hidat/felépítményt
. Tudom, hogy csak ez csak egy látványterv, de akkor is szemet szúrt.) -
Fex
tag
A drónok korában ilyen f*szságokra költeni a pénzt.....
-
Alusky
senior tag
Két év múlva leváltják megint egy demokratára aztán rohan vissza a világ segget nyalni az USA-nak. Tudja jól mindenki, hogy csak ennyit kell kibírni azért nem is foglalkoznak vele komolyabban, hogy Trump épp mit csinál.
Ezt a pénzt költhették volna a kurva Nasa-ra is. Na nem mintha az olyan jó lenne, mikor elmeállapot undorítóan drágán csinálnak mindent
, totál indokolatlanul. Ott is gondolom elmegy minden zsebbe a pénz. Érdekes, hogy a szintén sokat utált Elon töredék árból eljut a Holdra és nem eldobható rakétákkal, a Nasa is képes lenne rá, ha nem a politikusok irányítanák.Az is vicces, hogy a hőpajzzsal minimális gondok vannak, de embereket küldenek vele pár hét múlva és vannak tesztek amiket még el sem végeztek pedig tudták volna az első üres repülésnél is. Csak már nyakukban liheg Kína, ilyenkor megkockáztatják az emberéletet is. Máskor meg ha egy hajszál van a burkolaton fél évre leállnak megvizsgálni.
-
bambano
titán
Én úgy tudtam, hogy hadihajókat csak halott emberekről szoktak elnevezni...
-
-
-
gabyka
senior tag
"Úgy tűnt, hogy fogták és 2025 végén a Trump-féle csatahajós megjegyzésre..."
Öhm...mintha itt hiányozna valami...
-
Ez az ember mindenbe beleszól, pedig nem ért hozzá láthatóan.
Csak tippelek, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az lehetett az időrend, hogy Trump szeptemberben az admirálisok előtt előjött a csatahajó reaktivációs ötletével, ami persze nem igazán működőképes. Erre a főtisztek felfújták a DDG(X) projektet, elnevezték Trump-osztálynak és besorolták csatahajónak. Trump ráharapott, kapott újabb 15 perc figyelmet, a főtisztek meg megkaptak egy nagyobb DDG(X)-et, elnöki támogatással.
Nem, én sem azt gondolom, hogy erre lenne szüksége a US Navy-nek, de egyre inkább úgy tűnik, hogy itt a Navy a fő ludas, megint egy "mindent bele" egységet szeretnének, mint anno a DD-21 / CG-21 esetében is indultak....
Mai világban nem sok értelme van a hadihajóknak, leszámítva a repülőgép hordozókat, kisebb rakétás cirkálókat.
Nagyon nem értek egyet. A légvédelmi fegyverzetű harci hadihajók tudják a flottacsoportokat megvédeni a beérkező nagy sebességű fegyverektől, a róluk indított nagy hatótávolságú robotrepülőgépekkel mélyen a front mögött is csapást mérni, és mintegy mellékesen, a tengeralattjáró-elhárításban is hatékonyan dolgozni.
Gyakorlatilag a repülőgép-hordozók fontossága pont korlátozódik szerintem, főleg, ha nem lopakodó harci gépek vannak rajta.
Egyre inkább felértékelődnek a nagy méretű járőrhajók, amelyek a korvetteknél nagyobbak, de sokszor akkora fegyverzettel nem rendelkeznek, mint egy fregatt.
Az olasz PPA a kedvendcem, PPA mint Pattugliatore Polivalente d'Altura , vagyis kb. Többfeladatú Mélytengeri Járőrhajó rövidítése, amúgy pedig Thaon di Revel osztályként ismerjük.
A maximális vízkiszorításuk 5830 – 6270 tonna közötti, az altípustól függően,
A hajótípusból a Light változat csak egy 127mm-es löveggel, egy 76mm-es közel-légvédelmi löveggel és 2db 30mm-es gépágyúval bír, a Light+ e mellé rendelkezik 16db VLS indítóval Aster-15/-30 légvédelmi rakétához, míg a Full verzió kap még 8db Otomat MK2 robotrepülőgép indítót illetve 2x3 torpedóvető csövet, valamint csalivetőket és komplettebb lokátorrendszert.
Ilyen egy Light+ egység:
Ez nagyjából 350 millió euro (az olasz haditengerészetnek) vagy exportra 500 millió euro (az Indonézok két ilyenért egy milliárd eurot fizettek).
-
Inkább nyugdíjazni kéne a bácsit, játszon otthon a terepasztalon. Kéne egy új törvény, hogy max 60 éves korig lehessen bárki az USA elnöke, és ne pénzember legyen. Ha így haladnak, Kína szimpatikusabb ország lesz, mint ők. Grönland meg az Eu is mondhatja, hogyha tovább feszíti a húrt, akkor bezárják a meglévő amerikai támaszpontokat. Ez az ember mindenbe beleszól, pedig nem ért hozzá láthatóan.
Mai világban nem sok értelme van a hadihajóknak, leszámítva a repülőgép hordozókat, kisebb rakétás cirkálókat. Úgy is a levegőből fogják kilőni valószínűleg, vagy tengeralattjárókról, szép nagy célpontok.
Új hozzászólás Aktív témák
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Fotók, videók mobillal
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kuponkunyeráló
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Reklámok kikapcsolása Xiaomi, Redmi és Poco telefonokon
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Legolcsóbban - Érintős Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen9: i5-1145G7/16GB/512Gb NVMe SSD/14"FHD IPS)!
- Legolcsóbban Bivaly Workstation Lenovo P15 (Core I7 10750H 32Gb 512Gb 4Gb Nvidia)
- MacBook Air 2024 m3 8gb/256gb
- HP omen 17-w131ng bontva
- Használt Lenovo ThinkPad T14 G1 laptop i5, 16GB RAM, 256GB m.2 SSD, 1 év garancia
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Xbox series x konzol
- 161 - 162 - 163 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060 (ELKELT)
- ASUS Zenbook S 13 OLED Ultra 7 155U 16gb ram 1tb ssd 3k oled pillekönnyű akksibajnok gyönyörű fedlap
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i7-6GEN I 8GB I 512GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Jobban várom az Űrhajózás 2025 anyagot mint a messiást
)