Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DraXoN
    addikt

Találkoztam olyannal, amihez valami linux disztró volt, de GUI nélkül :DDD

Acer Travelmate 5520G-t adták GUI nélküli linuxal (tudom mert úgy vettem anno). Nem tudom már milyen linux volt, de megnézném a mai linux tudásommal "használhatóvá" lehetett-e tenni :)
    2007-ben volt úgy 160eFt, windows Vistával 180eFt volt.

• wasd.hu
    senior tag

Consumer vonalon Magyarországon minimum, de lehet az EU-ban is kötelező valami OS-t adni a géppel, ha egyben veszi az ember. Ezért volt FreeDos is.

"EU-ban is kötelező valami OS" jó de a freeDos azért már egészen elavult poén. Dobjanak rájuk steamOS-t vagy egy akármi linux plus proton-réteget, csak úgy előtelepítve, minden komolyabb config nélkül rádobva!

Az sokakat megörvendeztetne

• Consumer vonalon Magyarországon minimum, de lehet az EU-ban is kötelező valami OS-t adni a géppel, ha egyben veszi az ember. Ezért volt FreeDos is.

Találkoztam olyannal, amihez valami linux disztró volt, de GUI nélkül :DDD

• Alaaf Pi
    őstag

Mert általában olcsóbb egy Windows-zal előtelepített gépet venni, mint egy linuxos gépet + külön Windows hozzá, legalábbis céges környezetben. És előtelepített gépet általában cégek vesznek, akik valószínűleg a nagyobb piaci szegmenst képviselik.

Consumer vonalon Magyarországon minimum, de lehet az EU-ban is kötelező valami OS-t adni a géppel, ha egyben veszi az ember. Ezért volt FreeDos is.

• Naja, de én általában problémamegoldásra használom a gépemet :D Legyen az brickelt router visszahozása az életbe, drónfelvételjavítás, elveszett adat visszahozása haldokló winyóról, a lista végtelen.
    Plusz ha belegondolsz a mostani szitumba: Egy nagyon kedves és aranyos 50-es emberke nem túl diszkrét sör/pálinka kipárolgással elküld egy felvételt amit nem tudsz újrakreálni mert már hazajöttél, ellenben a gyerekek egész hazaúton arról beszéltek hogy milyen jó lesz majd... aztán szembesülsz vele hogy nem nyílik meg... hát nem sok választásod van mint apuka aki körül két lefele görbülő szájú 4 és 6 éves gyerek pislog hogy "apa, mikor nézhetjük meg a videót?"

A gyerekeket még le lehet csendesíteni apának, az a jobbik eset, de ha az asszonynak is kéne...:DDD Én mplayert használtam Windows alatt egy fájlrendszer hibás vinyón javítás után átnézni, mely állományok lettek hibásak, igaz én nem akartam helyreállítani, inkább csak szétválogatni.

• hunluki
    senior tag

Te vagy az a 10 százalék (vagy annyi se), aki ezzel elkezdene foglalkozni, a többi pampogna a drónosnak.

Naja, de én általában problémamegoldásra használom a gépemet :D Legyen az brickelt router visszahozása az életbe, drónfelvételjavítás, elveszett adat visszahozása haldokló winyóról, a lista végtelen.
    Plusz ha belegondolsz a mostani szitumba: Egy nagyon kedves és aranyos 50-es emberke nem túl diszkrét sör/pálinka kipárolgással elküld egy felvételt amit nem tudsz újrakreálni mert már hazajöttél, ellenben a gyerekek egész hazaúton arról beszéltek hogy milyen jó lesz majd... aztán szembesülsz vele hogy nem nyílik meg... hát nem sok választásod van mint apuka aki körül két lefele görbülő szájú 4 és 6 éves gyerek pislog hogy "apa, mikor nézhetjük meg a videót?"

• Balu117
    junior tag

A mobilitás igény nyilván kilövi. A nem fér el a lakásban... Ha napi 8+ órát lapátol az ember rajta, nagy ugrás életminőségben már csak egy rendes monitor a notebook-on kucorgáshoz képest. Annak meg kell állandó asztal, és már csak elfér egy ház alatta. Bibelődni meg nem kell vele, csak mert lehetne. Amikor viszont valóban kell bővíteni vagy javítani, akkor könnyebb. De nálam a fő ok, hogy egy desktop csendes tud lenni terhelve is. Notebook meg... lutri, és sosem igazán csendes, kivéve passzív MacBook Air-t, de az persze más döntéseket is tartalmaz.

Igen a mobilitás áldozata lett a PC. És igen Air lett. Néma, gyors és hihetetlen üzemidő!

• Amúgy friss példa. Most jöttünk haza Horvátországból ahol találtkoztam egy formával aki drónozott és mutatta a gyerekeknek a drónt, csinált csomó felvételt ahol a gyerekek játszanak a drón előtt meg ők irányítják. Átküldte a google drive-os linket, fileokat leszedtem, de pont a lényeges felvétel hibás volt mert a drón rosszul zárta le:

luki@Chuwi:~/Letöltések$ mpv DJI_0389.MP4
    client removed during hook handling
    [ffmpeg/demuxer] mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2: moov atom not found
    [lavf] avformat_open_input() failed
    Failed to recognize file format.
    Exiting... (Errors when loading file)

2 perc gemini és kávé szürcsölése alatt meglett a tool amivel javítani lehet:

luki@Chuwi:~/Letöltések$ git clone https://github.com/anthwlock/untrunc.git
    cd untrunc
    luki@Chuwi:~/Letöltések/untrunc$ make
    untrunc: v409-a87f33a
    ffmpeg: shared

g++ -MMD -MP -DUNTR_VERSION=\"v409-a87f33a\" -isystem/usr/include/ffmpeg -std=c++17 -D_FILE_OFFSET
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/atom.o -c src/atom.cpp
    g++ -MMD -MP -DUNTR_VERSION=\"v409-a87f33a\" -isystem/usr/include/ffmpeg -std=c++17 -D_FILE_OFFSET
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/codec.o -c src/codec.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/common.o -c src/common.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/file.o -c src/file.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/main.o -c src/main.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/mp4.o -c src/mp4.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/mutual_pattern.o -c src/mutual_pattern.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/rsv.o -c src/rsv.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/track.o -c src/track.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/avc1.o -c src/avc1/avc1.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/avc-config.o -c src/avc1/avc-config.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/nal.o -c src/avc1/nal.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/nal-slice.o -c src/avc1/nal-slice.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/sps-info.o -c src/avc1/sps-info.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/hvc1/hvc1.o -c src/hvc1/hvc1.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/hvc1/nal.o -c src/hvc1/nal.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/hvc1/nal-slice.o -c src/hvc1/nal-slice.cpp
    g++ .build_shared/src/atom.o .build_shared/src/codec.o .build_shared/src/common.o .build_shared/sr
    c/file.o .build_shared/src/main.o .build_shared/src/mp4.o .build_shared/src/mutual_pattern.o .buil
    d_shared/src/rsv.o .build_shared/src/track.o .build_shared/src/avc1/avc1.o .build_shared/src/avc1/
    avc-config.o .build_shared/src/avc1/nal.o .build_shared/src/avc1/nal-slice.o .build_shared/src/avc
    1/sps-info.o .build_shared/src/hvc1/hvc1.o .build_shared/src/hvc1/nal.o .build_shared/src/hvc1/nal
    -slice.o -lavformat -lavcodec -lavutil -o untrunc
    luki@Chuwi:~/Letöltések/untrunc
    luki@Chuwi:~/Letöltések/untrunc$ ./untrunc /home/luki/Letöltések/DJI_0387.MP4 /home/luki/Letöltések/DJI_0389.MP4
    Info: version 'v409-a87f33a' using ffmpeg '8.1.2' Lavc62.28.102
    Info: reading /home/luki/Letöltések/DJI_0387.MP4
    Info: parsing healthy moov atom ...
    Composition time offset atom found. Out of order samples possible.
    [mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 0x145ebf00] All samples in data stream index:id [1:2] have zero duratio
    n, stream set to be discarded by default. Override using AVStream->discard or -discard for ffmpeg
    command.
    Info: special track found (meta, 'DJI.Meta')
    Info: special track found (text, 'DJI.Subtitle')

Info: unknown track 'priv' found -> fallback to dynamic stats
    Info: using dynamic stats, use '-is' to see them
    Info: reading mdat from truncated file ...
    Error: unable to find correct codec -> premature end (~100%)
    try '-s' to skip unknown sequences

Info: Found 12284 packets ( avc1: 11516 avc1-keyframes: 384 priv: 384 text: 384 )
    Info: Duration of avc1: 6min 24s 250ms (384250 ms)
    Info: Duration of priv: (0 ms)
    Info: Duration of text: 6min 24s (384000 ms)
    Info: saving /home/luki/Letöltések/DJI_0389.MP4_fixed-dyn.MP4

385 warnings were hidden!

Ezek után tökéletesen nyílt a felvétel, kb 5 perc volt kávéval együtt. Na ezt hozd le tableten, mobilon, vagy akárhol, szerintem még mac/win környezetben se lenne egyszerű megoldani.

De csak hogy ellenpélda is legyen, ahogy a fentivel végeztem be kellett fizetnem pár csekket ahol meg instant a mobilomhoz nyúltam mert simple-el villámgyorsan megvoltam vele :D

Te vagy az a 10 százalék (vagy annyi se), aki ezzel elkezdene foglalkozni, a többi pampogna a drónosnak.

• hunluki
    senior tag

mondjuk sok modern középkategóriás és felette lévő telefon ad asztali környezetet ha külső kijelzőre kötjük vezetékkel vagy anélkül. onnantól csak egy bluetooth egér és billentyűzet kérdése a "kényelmes" használat..
    még programozni is lehet ha eléggé elvetemült valaki, bár azért nem olyan mint egy asztali környezet

Amúgy friss példa. Most jöttünk haza Horvátországból ahol találtkoztam egy formával aki drónozott és mutatta a gyerekeknek a drónt, csinált csomó felvételt ahol a gyerekek játszanak a drón előtt meg ők irányítják. Átküldte a google drive-os linket, fileokat leszedtem, de pont a lényeges felvétel hibás volt mert a drón rosszul zárta le:

luki@Chuwi:~/Letöltések$ mpv DJI_0389.MP4
    client removed during hook handling
    Failed to recognize file format.
    Exiting... (Errors when loading file)

2 perc gemini és kávé szürcsölése alatt meglett a tool amivel javítani lehet:

luki@Chuwi:~/Letöltések$ git clone https://github.com/anthwlock/untrunc.git
    cd untrunc
    luki@Chuwi:~/Letöltések/untrunc$ make
    untrunc: v409-a87f33a
    ffmpeg: shared

_BITS=64 -g -o .build_shared/src/atom.o -c src/atom.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/codec.o -c src/codec.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/common.o -c src/common.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/file.o -c src/file.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/main.o -c src/main.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/mp4.o -c src/mp4.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/mutual_pattern.o -c src/mutual_pattern.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/rsv.o -c src/rsv.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/track.o -c src/track.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/avc1.o -c src/avc1/avc1.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/avc-config.o -c src/avc1/avc-config.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/nal.o -c src/avc1/nal.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/nal-slice.o -c src/avc1/nal-slice.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/avc1/sps-info.o -c src/avc1/sps-info.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/hvc1/hvc1.o -c src/hvc1/hvc1.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/hvc1/nal.o -c src/hvc1/nal.cpp
    _BITS=64 -g -o .build_shared/src/hvc1/nal-slice.o -c src/hvc1/nal-slice.cpp
    g++ .build_shared/src/atom.o .build_shared/src/codec.o .build_shared/src/common.o .build_shared/sr
    c/file.o .build_shared/src/main.o .build_shared/src/mp4.o .build_shared/src/mutual_pattern.o .buil
    d_shared/src/rsv.o .build_shared/src/track.o .build_shared/src/avc1/avc1.o .build_shared/src/avc1/
    avc-config.o .build_shared/src/avc1/nal.o .build_shared/src/avc1/nal-slice.o .build_shared/src/avc
    1/sps-info.o .build_shared/src/hvc1/hvc1.o .build_shared/src/hvc1/nal.o .build_shared/src/hvc1/nal
    -slice.o -lavformat -lavcodec -lavutil -o untrunc
    luki@Chuwi:~/Letöltések/untrunc
    luki@Chuwi:~/Letöltések/untrunc$ ./untrunc /home/luki/Letöltések/DJI_0387.MP4 /home/luki/Letöltések/DJI_0389.MP4
    Info: version 'v409-a87f33a' using ffmpeg '8.1.2' Lavc62.28.102
    Info: reading /home/luki/Letöltések/DJI_0387.MP4
    Info: parsing healthy moov atom ...
    Composition time offset atom found. Out of order samples possible.
    [mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 0x145ebf00] All samples in data stream index:id [1:2] have zero duratio
    n, stream set to be discarded by default. Override using AVStream->discard or -discard for ffmpeg
    command.
    Info: special track found (meta, 'DJI.Meta')
    Info: special track found (text, 'DJI.Subtitle')

Info: unknown track 'priv' found -> fallback to dynamic stats
    Info: using dynamic stats, use '-is' to see them
    Info: reading mdat from truncated file ...
    Error: unable to find correct codec -> premature end (~100%)
    try '-s' to skip unknown sequences

Info: Found 12284 packets ( avc1: 11516 avc1-keyframes: 384 priv: 384 text: 384 )
    Info: Duration of avc1: 6min 24s 250ms (384250 ms)
    Info: Duration of priv: (0 ms)
    Info: Duration of text: 6min 24s (384000 ms)
    Info: saving /home/luki/Letöltések/DJI_0389.MP4_fixed-dyn.MP4

385 warnings were hidden!

Ezek után tökéletesen nyílt a felvétel, kb 5 perc volt kávéval együtt. Na ezt hozd le tableten, mobilon, vagy akárhol, szerintem még mac/win környezetben se lenne egyszerű megoldani.

De csak hogy ellenpélda is legyen, ahogy a fentivel végeztem be kellett fizetnem pár csekket ahol meg instant a mobilomhoz nyúltam mert simple-el villámgyorsan megvoltam vele :D

• A mobilitás igény nyilván kilövi. A nem fér el a lakásban... Ha napi 8+ órát lapátol az ember rajta, nagy ugrás életminőségben már csak egy rendes monitor a notebook-on kucorgáshoz képest. Annak meg kell állandó asztal, és már csak elfér egy ház alatta. Bibelődni meg nem kell vele, csak mert lehetne. Amikor viszont valóban kell bővíteni vagy javítani, akkor könnyebb. De nálam a fő ok, hogy egy desktop csendes tud lenni terhelve is. Notebook meg... lutri, és sosem igazán csendes, kivéve passzív MacBook Air-t, de az persze más döntéseket is tartalmaz.

Lehet kombinálni is a kettőt, asztali gép távoli asztalon, tabletről, laptopról...

• ddekany
    nagyúr

Nekem az asztali gép sajnos kilőve. Pedig nagyon szerettem velük bíbelődni! 200 nm a ház de már nem férek úgy el. Régebben volt külön szerelő szobám, és kialakítottam egy irodát magamnak. Jelenleg gyerek szoba 1 és kettő lettek.
    Illetve ha nem külföldön vagyok, akkor is járom az országot pl. 2024 7 hónap Pest, 2 Székesfehérvár, utánna Kisvárda 2025 Kisvárda, Svédország, Pest, Kőszeg. Alig. Vagyok már itthon!
    Kivéve most mert sajnos táppénzen vagyok egész éven.

A mobilitás igény nyilván kilövi. A nem fér el a lakásban... Ha napi 8+ órát lapátol az ember rajta, nagy ugrás életminőségben már csak egy rendes monitor a notebook-on kucorgáshoz képest. Annak meg kell állandó asztal, és már csak elfér egy ház alatta. Bibelődni meg nem kell vele, csak mert lehetne. Amikor viszont valóban kell bővíteni vagy javítani, akkor könnyebb. De nálam a fő ok, hogy egy desktop csendes tud lenni terhelve is. Notebook meg... lutri, és sosem igazán csendes, kivéve passzív MacBook Air-t, de az persze más döntéseket is tartalmaz.

• Balu117
    junior tag

Istenigazából már én sem értem hogy minek van laptopom.

Életvitel és életszitu kérdése. Nekem pl. meg nem kell se okosteló, se laptop, asztali gép viszont igen. Mert nem kell helyszinelnem, és munkán kívül ritkán utazok ismeretlen helyekre. Ahol meg gépen csinálok valamit, oda úgy is kell értelmes méretű képernyő (és egér és billentyűzet), ami ugye nem mobil. Évetne párszor van valami fennforgás, amikor szívás hogy nincs a zsebemben a Net. Akkor előkaparok vmi családtól levedlett darabot, ha van vmi céges SIM belé. Mindíg rácsodálkozok, mekkor köpedelem egy ilyen droid telefon (meg a másik is), de hát ja, amikor az ember tévelyeg valami faluk közt, akkor térkép, menetrend, nyitvatartás, időjárás az kellhet.

Nekem az asztali gép sajnos kilőve. Pedig nagyon szerettem velük bíbelődni! 200 nm a ház de már nem férek úgy el. Régebben volt külön szerelő szobám, és kialakítottam egy irodát magamnak. Jelenleg gyerek szoba 1 és kettő lettek.
    Illetve ha nem külföldön vagyok, akkor is járom az országot pl. 2024 7 hónap Pest, 2 Székesfehérvár, utánna Kisvárda 2025 Kisvárda, Svédország, Pest, Kőszeg. Alig. Vagyok már itthon!
    Kivéve most mert sajnos táppénzen vagyok egész éven.

• ddekany
    nagyúr

Ez így van sajnos. Istenigazából már én sem értem hogy minek van laptopom. Mindent el tudok intézni a telefonról. Már esetleges filmnézésre sem kell mert ugye ott a vezeték mentes tükrözés (AirPlay), bármelyik modernek tv re/ monitor ra kitudom rakni amit akarok.

Sokszor jobb lenne gépen csinálni valamit, de szimplán mire elő pakolok oda megyek bekapcsolom addigra már kész lenne mobilon.

Istenigazából már én sem értem hogy minek van laptopom.

Életvitel és életszitu kérdése. Nekem pl. meg nem kell se okosteló, se laptop, asztali gép viszont igen. Mert nem kell helyszinelnem, és munkán kívül ritkán utazok ismeretlen helyekre. Ahol meg gépen csinálok valamit, oda úgy is kell értelmes méretű képernyő (és egér és billentyűzet), ami ugye nem mobil. Évetne párszor van valami fennforgás, amikor szívás hogy nincs a zsebemben a Net. Akkor előkaparok vmi családtól levedlett darabot, ha van vmi céges SIM belé. Mindíg rácsodálkozok, mekkor köpedelem egy ilyen droid telefon (meg a másik is), de hát ja, amikor az ember tévelyeg valami faluk közt, akkor térkép, menetrend, nyitvatartás, időjárás az kellhet.

• hunluki
    senior tag

Itt a nagyobbik baj hogy ragaszkodom a regiekhez is. Tavaly vettem m4 macbookot. Nagyon tetszik nagyon szuper! Villámgyors az akku is napokat bír nekem. Erre meg van benne vagy 10 töltés 😂😂 de tudom ha nem lenne akkor meg tuti kene azonnal.

Okok a hobbi gépeket nem számolom bele. Azok tényleg ritkán kellenek de akkor célirányosan. (Nem is kerülnek százezrekbe)

Lehet nálam is játszik a ragaszkodás, inkább nem kezdem sorolni a gépparkot, össz értékben egy közepes tescos bevásárlás többe van mint a vasak értéke, ellenben én remekül eljátszadozok velük :D Van itt XP-s atomos netbook, W7-es thinkpad, N3000-es retrojátszós minipc most éppen nem is értem miért de tumbleweed-el... na bakker, csak elkezdtem sorolni, befejeztem mert végtelen a lista :D

• Balu117
    junior tag

Teljesen jó, nincs ezzel semmi baj, én is megpróbáltam csak nekem nem sikerült :D
    Van amit egyszerűbb telefonon, van amit egyszerűbb gépen, annyi hogy amiket én csinálok abból az utóbbi van túlsúlyban.
    Egyébként meg mindenki használja azt ami neki szimpatikusabb/praktikusabb és kalap kabát :D

Itt a nagyobbik baj hogy ragaszkodom a regiekhez is. Tavaly vettem m4 macbookot. Nagyon tetszik nagyon szuper! Villámgyors az akku is napokat bír nekem. Erre meg van benne vagy 10 töltés 😂😂 de tudom ha nem lenne akkor meg tuti kene azonnal.

Okok a hobbi gépeket nem számolom bele. Azok tényleg ritkán kellenek de akkor célirányosan. (Nem is kerülnek százezrekbe)

• hunluki
    senior tag

Nekem valahogy praktikusabb. Pl. azért is vettem céges laptopot hogy az utalásokat, szerkesztéseket arról csináljam. Logikusnak tűnt, de szép lassan át szoktam a telefonra. Szimplán nem kell gép elé ülnöm. Főzés közben ahogy van kis időm tudom intézni a dolgokat. Illetve sok esetben kérnek dukumentációt az adott feladatról így kényszerből le kellett szoknom a másodlagos (nyomógombos!!!) telefonról. Mert hiába nehéz fizikai munka (ipari cső szerelés, távvezetékek fektetése) nagyon rossz körülmények között. De kérik a fotókat azonnal e-mailben stb. De legalább megtudom mutatni hogy mit kibírnak a mai telefonok tokkal és fóloával védve. (iPhone 14 Plus patika 3 évet ment, jelenleg 17 pro)

Teljesen jó, nincs ezzel semmi baj, én is megpróbáltam csak nekem nem sikerült :D
    Van amit egyszerűbb telefonon, van amit egyszerűbb gépen, annyi hogy amiket én csinálok abból az utóbbi van túlsúlyban.
    Egyébként meg mindenki használja azt ami neki szimpatikusabb/praktikusabb és kalap kabát :D

• Balu117
    junior tag

Először azt hittem a főzésről kérnek dokumentációt. :D
    " Főzés közben ahogy van kis időm tudom intézni a dolgokat. Illetve sok esetben kérnek dukumentációt az adott feladatról így kényszerből le kellett szoknom a másodlagos (nyomógombos!!!) telefonról. "

Kicsit félre érthető voltam. Bocsánat!

• jeni
    félisten

Ez se semmi:
    mivel a licencdíj a processzor kategóriájától is függ

Magyarán akinek Celeron procija van a gépében annak 2% a drágulás,akiknek i3-i5-i7 Intel proci van nekik 8%, az i9 proci -val rendelkezők meg fizesenek 10%-t a Microsoft szerint.
    Akiknek AMD proci van azok nem fizetnek. ;]

• Dragon3000
    nagyúr

A mai okostelefon arra lett fejlesztve, hogy aki semmilyen technológiához nem ért az is tudjon rajta 7/24 tartalmat fogyasztani.
    Minden másra ott a PC/laptop.

Az, hogy mi mire lett fejlesztve és az emberek mire használják két külön dolog. Nagyon sok embernek kiváltja a pc/laptop párost és vannak akiknek nem.

• Apollyon
    Korrektor

Azért itt attól is függ, hogy mit is akartok vele csinálni, mert van olyan felhasználás, ami minimálisan lassabb csak telefonnal, de van olyan, amikor a billentyűzet és egeret egyszerűen nem tudja pótolni a telefon.

A mai okostelefon arra lett fejlesztve, hogy aki semmilyen technológiához nem ért az is tudjon rajta 7/24 tartalmat fogyasztani.
    Minden másra ott a PC/laptop.

• Xpod
    addikt

Nekem valahogy praktikusabb. Pl. azért is vettem céges laptopot hogy az utalásokat, szerkesztéseket arról csináljam. Logikusnak tűnt, de szép lassan át szoktam a telefonra. Szimplán nem kell gép elé ülnöm. Főzés közben ahogy van kis időm tudom intézni a dolgokat. Illetve sok esetben kérnek dukumentációt az adott feladatról így kényszerből le kellett szoknom a másodlagos (nyomógombos!!!) telefonról. Mert hiába nehéz fizikai munka (ipari cső szerelés, távvezetékek fektetése) nagyon rossz körülmények között. De kérik a fotókat azonnal e-mailben stb. De legalább megtudom mutatni hogy mit kibírnak a mai telefonok tokkal és fóloával védve. (iPhone 14 Plus patika 3 évet ment, jelenleg 17 pro)

Először azt hittem a főzésről kérnek dokumentációt. :D
    " Főzés közben ahogy van kis időm tudom intézni a dolgokat. Illetve sok esetben kérnek dukumentációt az adott feladatról így kényszerből le kellett szoknom a másodlagos (nyomógombos!!!) telefonról. "

• Balu117
    junior tag

Tök érdekes, én pont az ellenkezőjét tapasztalom. Telefon és tablet király mert mobil és könnyű hurcolni, viszont akármit akarnék rajta csinálni minden bonyolultabb, komplikáltabb, több lépésből áll, touch miatt limitált, összességében sokkal lassabb mint gépen megcsinálni.

• DraXoN
    addikt

Tök érdekes, én pont az ellenkezőjét tapasztalom. Telefon és tablet király mert mobil és könnyű hurcolni, viszont akármit akarnék rajta csinálni minden bonyolultabb, komplikáltabb, több lépésből áll, touch miatt limitált, összességében sokkal lassabb mint gépen megcsinálni.

mondjuk sok modern középkategóriás és felette lévő telefon ad asztali környezetet ha külső kijelzőre kötjük vezetékkel vagy anélkül. onnantól csak egy bluetooth egér és billentyűzet kérdése a "kényelmes" használat..
    még programozni is lehet ha eléggé elvetemült valaki, bár azért nem olyan mint egy asztali környezet

• Dragon3000
    nagyúr

Sok faktor van benne. Nekem pl van otthon PC könnyen elérhető helyen, 10-15 másodperc kb leülni elé, rácsapni a billentyűzetre és már tudom is csinálni a dolgomat. Ennyi idő alatt telefonon belekezdenék valamibe és már fejben érezném is hogy mennyivel egyszerűbb lenne ez pc-n.
    Viszont nyaralni pl csak ipadet szoktam vinni, mindent meg tudok vele oldani de érhezhetően sokkal lassabban, de megéri hogy nem kell laptopot cipelni.

Az is sokat nyom a dolgon hogy amióta az eszemet tudom a gép előtt ülök, kb olyan tempóval tudok gépelni mint beszélni, ellenben touchtype iszonyat kényelmetlen és lassú, sokat hibázok, javítgatni kell, autocorrect bekavar, ha nincs autocorrect akkor ékezeteket kiírni plusz lassítás.

Valószínűleg nem vagyok egy mobilfüggő típus amiről az elmúlt 5 év alatti napi kb 2 óra mobilos képernyőidő is árulkodik, most hogy nyár van és nyaralás 1 óra alá is sikerült beesnem az elmúlt néhány héten.

Ahogy írta, hogy elő kell pakolni, gondolom laptopról írt, ott elő kell szedni esetleg tápra kötöd... kérdés ki hogy tárolja.
    A lényeg feladat függő, most te gépelésről írsz, de az nem jelenti azt, hogy más is azt csinálja, ez mellett ha nagyon kötekedő akarok lenni, akkor mondhatnám, hogy billentyűzet köthető a telefonra is... Visszakanyarodva az előző írásomra, feladat függő az egész.

• hunluki
    senior tag

Azért itt attól is függ, hogy mit is akartok vele csinálni, mert van olyan felhasználás, ami minimálisan lassabb csak telefonnal, de van olyan, amikor a billentyűzet és egeret egyszerűen nem tudja pótolni a telefon.

Sok faktor van benne. Nekem pl van otthon PC könnyen elérhető helyen, 10-15 másodperc kb leülni elé, rácsapni a billentyűzetre és már tudom is csinálni a dolgomat. Ennyi idő alatt telefonon belekezdenék valamibe és már fejben érezném is hogy mennyivel egyszerűbb lenne ez pc-n.
    Viszont nyaralni pl csak ipadet szoktam vinni, mindent meg tudok vele oldani de érhezhetően sokkal lassabban, de megéri hogy nem kell laptopot cipelni.

Az is sokat nyom a dolgon hogy amióta az eszemet tudom a gép előtt ülök, kb olyan tempóval tudok gépelni mint beszélni, ellenben touchtype iszonyat kényelmetlen és lassú, sokat hibázok, javítgatni kell, autocorrect bekavar, ha nincs autocorrect akkor ékezeteket kiírni plusz lassítás.

Valószínűleg nem vagyok egy mobilfüggő típus amiről az elmúlt 5 év alatti napi kb 2 óra mobilos képernyőidő is árulkodik, most hogy nyár van és nyaralás 1 óra alá is sikerült beesnem az elmúlt néhány héten.

• Dragon3000
    nagyúr

• hunluki
    senior tag

Ez így van sajnos. Istenigazából már én sem értem hogy minek van laptopom. Mindent el tudok intézni a telefonról. Már esetleges filmnézésre sem kell mert ugye ott a vezeték mentes tükrözés (AirPlay), bármelyik modernek tv re/ monitor ra kitudom rakni amit akarok.

Sokszor jobb lenne gépen csinálni valamit, de szimplán mire elő pakolok oda megyek bekapcsolom addigra már kész lenne mobilon.

• Balu117
    junior tag

A PC piac így is haldoklik a többségnek jó lesz az okosTV meg a mobil, a PC marad munkaeszköz, de az se sokaknak, mert az AI, ha nem is elveszi a munkát, de feleslegessé teszi sok helyen, hogy billentyűzetes/egeres gépnél kelljen egész nap ülni. Kiadja a dolgozó parancsot az AI-nak, és annyi.

• Dragon3000
    nagyúr

Mert általában olcsóbb egy Windows-zal előtelepített gépet venni, mint egy linuxos gépet + külön Windows hozzá, legalábbis céges környezetben. És előtelepített gépet általában cégek vesznek, akik valószínűleg a nagyobb piaci szegmenst képviselik.

Mert itthon úgy ismerjük a többséget, hogy meg is veszi a windowst... A többség egy gép esetében soha nem számol a rendszerrel, így azt letölti, sőt használható is a windowst aktivitás nélkül, max ott lesz jobb alsó sarokban az írás, illetve nem tudsz témát és hátteret változtatni, ezen kívül nincs más megkötés.
    A cégek amúgy is nagy tételben vásárolnak, illetve mennyiségi kedvezmény meg minden is van, nem keverném a simán a bolt polcán lévő kínálattal.

• Xpod
    addikt

Gondolom a vásárlók nagy része a windowsos verziót kereste, így a többség miatt inkább átálltak a windowsos megoldásokra.

• Dragon3000
    nagyúr

Valamiből pótolni kell a gigantikus veszteséget, még egy ok valami linux disztribúció mellett.

Amit nem értek, anno volt mód linuxos laptopokat és asztali gépeket venni. Manapság miért nincs? ... persze anno is vagy freedos vagy valami grafikus felület nélküli linuxszal adták a gépeket, véletlen se valami "talán versenyképes" variánssal (az utolsó ebből talán az UHU linux volt ami "out of the box" használható is volt a windows helyett)

Gondolom a vásárlók nagy része a windowsos verziót kereste, így a többség miatt inkább átálltak a windowsos megoldásokra.

• Saját maguk alatt vágják a fát. Egyre nagyobb veszélyforrás lesz a Mac és a Linux. Illetve itt a Steam Os! Ami bár Linux ugye de egy sokkal konzumerebb formában.
    Pont hogy most kellene ha nem is árat csökkenteni de legalább stagnálni, és várni a csodát!
    Engem már elvesztettek! És a családomat is elfogják ahogy kikopnak a jelenlegi cuccok. Pedig mindig fizettem a termékeikért, nem warezoltam.

A PC piac így is haldoklik a többségnek jó lesz az okosTV meg a mobil, a PC marad munkaeszköz, de az se sokaknak, mert az AI, ha nem is elveszi a munkát, de feleslegessé teszi sok helyen, hogy billentyűzetes/egeres gépnél kelljen egész nap ülni. Kiadja a dolgozó parancsot az AI-nak, és annyi.

• DraXoN
    addikt

Hát igen, az AI és Hormuz miatt egyre drágább Windows licencet is gyártani... ;]

Avagy, mivel sokminden dárgult, azért minden más is drágul. Amitől aztán még több dolog kénytelen drágulni. (A fizu emelés sajnos idén elmarad, mert a drágulás miatt nincs rá pénze a cégnek. Tudom, ne vicceljek ezzel, mert tényleg.)

Valamiből pótolni kell a gigantikus veszteséget, még egy ok valami linux disztribúció mellett.

Amit nem értek, anno volt mód linuxos laptopokat és asztali gépeket venni. Manapság miért nincs? ... persze anno is vagy freedos vagy valami grafikus felület nélküli linuxszal adták a gépeket, véletlen se valami "talán versenyképes" variánssal (az utolsó ebből talán az UHU linux volt ami "out of the box" használható is volt a windows helyett)

• Balu117
    junior tag

Saját maguk alatt vágják a fát. Egyre nagyobb veszélyforrás lesz a Mac és a Linux. Illetve itt a Steam Os! Ami bár Linux ugye de egy sokkal konzumerebb formában.
    Pont hogy most kellene ha nem is árat csökkenteni de legalább stagnálni, és várni a csodát!
    Engem már elvesztettek! És a családomat is elfogják ahogy kikopnak a jelenlegi cuccok. Pedig mindig fizettem a termékeikért, nem warezoltam.

• Dragon3000
    nagyúr

Hát igen, az AI és Hormuz miatt egyre drágább Windows licencet is gyártani... ;]

Avagy, mivel sokminden dárgult, azért minden más is drágul. Amitől aztán még több dolog kénytelen drágulni. (A fizu emelés sajnos idén elmarad, mert a drágulás miatt nincs rá pénze a cégnek. Tudom, ne vicceljek ezzel, mert tényleg.)

Ha kell új gép az az ms-nek is drágább, illetve drága az ai is, miközben a kódok egy részét már az írja... Ki kell termelni ezen plusz költségeket :D

• FireKeeper
    nagyúr

valamiből kell finanszírozni a senki által nem igényelt AI ámokfutást :N

• laed
    senior tag

Ez se semmi:
    mivel a licencdíj a processzor kategóriájától is függ

• ddekany
    nagyúr

Új hozzászólás Aktív témák