Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Beleolvastam, majd keresővel mentem rá.
A jelszinteknél beszélni kell a Crest-faktorról - és itt megy félre nagyon a számításod a hangfalérzékenységről. Egy helyes számítás valahogy így nézne ki: szeretnék 100dB átlagos hangnyomást, amihez kell 10W átlagos teljesítmény. Mondjuk jazzt hallgatok, aminek a Crest-faktora 100, vagyis 10W átlaghoz 1000W-os csúcsok tartoznának. A kiszemelt erősítő pl. 100W-os, elég lesz-e? Nos, ha szépen klippel és a nagy csúcsokból kevés van a zenében, akkor beleférhet a klippelés, nem lesz zavaró (főleg iyen hangerő mellett); klippelés nélkül pedig 90dB átlaghangerőt is tud, ami elég lehet.
De diszkózenével már a 100dB átlag is megy klippelés nélkül, mert annak a Crest-faktora csak 10 körüli - cserébe gyakoribb is a teljesítménycsúcs, így nem is jó, ha engedjük klippelni.A nagy jelszint arra jó, hogy a kábel saját hangja (antennázás, mikrofónia) kevésbé rontsa a minőséget. A jelet az erősítőnél leosztva leosztod a hibákat és a zajt is.
Pszichológiához:
"nem mentem be a divatos zsákuccákba"
Visszatérően olyan állításokat fogalmazol meg magadról (egy szakmai írásban), ami mások fölé emel, magasra, beláthatatlan magasra (mivel tudást nem mutatsz mellé; ismét). Minderre talán Neked lehet szükséged, nem az olvasóknak.
-
Szena67
aktív tag
Te mondtad, hogy SE-nél nem használsz vcs-t, ott én sem, de ennek mellékhatása, hogy megnő a torzítás. Ami nem feltétlenül baj egy bizonyos szintig, csak, ha nem tesszük meg minimálisan azt sem ellene, amit megtehetünk, akkor sok lesz. De inkább a fő baj a duál triódás 300B meghajtással, hogy 50VPP ezeknek a triódáknak már olyan szint, ahol elvesztik jó tulajdonságaikat. Linearitásuk romlik, torzításuk nagyon megnő, amit pont nem szeretnénk egy maghajtónál. A végcső éppen elég saját torzítási karaktert visz be a képbe. A magam részéről nem a meghajtó fokozat extra torzítását akarom hallgatni, hanem az minél transzparensebb legyen és eredeti felvételt adja át minél kisebb változtatással. Mivel előfokot használok amiben szintén valamilyen ecc van, csak nem mai gyártású, így az is bele fogja tenni a saját döntően páros harmonikusait, csak ez nem lesz akkora mértékű, mivel nem 300B-t kell hajtaniuk, csak egy egyszerű line szintű kimenetet előállítani, ami lényeges különbség. Ők erre lettek kitalálva. Nem kell mindenben egyetértenünk, de egy rock-ot meghallasz egy jó PP-vel vagy egy nagyobb teljesítményű pl. 211 SE-vel, akkor meg fogod érteni mire utaltam. SE a rossz damping faktorával kis teljesítményével nem tudja olyan jól kontrollálni a membránt az ilyen zenéknél, másra viszont lehet jobb. Ezen kívül egy jó PP főleg ultralineár is 1-2W-os tipikus zenehallgatási teljesítménynél sokszor mérhetetlen kicsi a saját torzítása ami meghatározó lesz itt is az az előfok se kapcsolásból következő triódás hang. A szinergia a lényeg és az arányok, nem az SE vagy a PP kérdés.
-
Marhaságot írtál. Az adatlap arra tér ki , hogy
NOS DAC-ként működik (Non-Oversampling), ha közvetlenül kapja az adatot
🔹 Pontosan azt a mintavételi frekvenciát alakítja át, amit a bemenetén kap (pl. 44,1 kHz)
🔹 Nincs benne sem 4×, 8× stb. túlmintavételezés
👉 Túlmintavételezés csak akkor van, ha:
előtte használsz egy külső digitális szűrőt / interpolátort (pl. DF1700, SM5842, modern FPGA megoldás)... -
-
Köszönöm, hogy ilyen részletesen reagáltál. A leírtakkal egyet is értek. A PP vs SE kérdésben igaz, hogy mindkettőből lehet jót és rosszat is. Én mindent azonos odafigyeléssel és alkatrészköltséggel megépítve találom jobbnak az SE-t. Az ECC99 csövet én sem haaználom, bár építettem vele erősítőt.A példa kedvéért említettem mint ismert tipust. Azzal nem értrek egyet, hogy egy erősítő esetleg nem való bizonyos zenei stílusra. Akkor ott más baj van nem az , hogy SE. A cikk egyik lényeges mondanivalójának azt gondolom, hogy amit említesz a torzítás csökkentése érdekében tennivaló, nos pont, hogy nem kell tenni semmit! Pont az a lényeg, hogy az SE torzításait az ember nem torzításnak hallja. Ezt sok tanulmány alátámasztja. Mejből egyet idéztem is.
-
Szena67
aktív tag
A túlvezérlés része létezik, erre írtam. Sokan észre sem veszik, hogy túlhajtják az erősítőt, mert fogalmuk sincs az elektromos illesztés, forrás és meghajtó impedancia viszonya kérdésekről, jól megküldik, majd a felesleget levágja, füllel jól hallhatóan pont ez történik :-) Az a hogyan csináljunk szinuszból trapézt :-) Erre a részre írtam. A jelszint növelése szintén növeli a torzítást és a zajt, az a melyik ujjamba harapjak kérdés. Hová tegyem jelszint forrásába ami többnyire félvezetős tolom a többletzajt és a torzítást vagy az erősítőbe? Az osztós amit leírtál, ott az osztó ellenállás zaját felerősítve kapod meg a kimenetet. Mindennek ára van. Abban hiszek, hogy szűz dac kimenet bufferal + csöves kis zajú előfok = tökéletes illesztés egy csöves végfokhoz. Hangerő szabályzás digitálisan megoldva a forrásnál, nincs poti, nincs osztó, amit növeli a zajt. Míg a legtöbb magas kimentű dac a kimenetén mindig tartalmaz minimális dc komponenst ez egy csöves végfok munkapontját elcseszi = szar digitális hangja lesz az egésznek. Vagy csatoló kondenzátort raksz a bemenetre vagy csöves előfokot, ez utóbbi sokkal zeneibb lesz. Ezt modellelzik le sokan a csöves buffer-el a DAC kimenetén ami hasonló, mint az előfok, csak nincs erősítése,
-
bambano
titán
"A nagy jelszint meg túlvezérlés kérdéssel egyet tudok érteni": az a probléma ezzel, hogy ez az egyik legnyilvánvalóbb tévedés a cikkben.
Ha megnöveled a jelszintet, javul a jel-zaj viszony a megelőző vonalszakaszon. Tehát az, hogy "túl nagy" jelszinttel tolod két fokozat között, és a következő fokozatban ellenállásosztóval elküldöd a felesleget a lefolyón, az pontosan jó megoldás. -
Szena67
aktív tag
A nagy jelszint meg túlvezérlés kérdéssel egyet tudok érteni, a többivel már kevésbé. Igen egy érzékeny doboz beszerzése nem hátrány. A PP vs SE nem fekete-fehér. Lehet építeni nagyon jó PP-t és és igen szar SE-t is. A lényeg a körítés, az alkatrészek, a kapcsolás minősége, a kimenők minősége. Nem elméletből mondom, hanem van otthon épített SE is és van sok régi PP is. Hallottam re604-et, AD1-t kell nekik az érzékeny doboz ez tény, mert 2-4W, amit tudnak. Másképp szólnak, de pont emiatt SE nem lesz jó minden zenére. Rock-ot, elektronikus zenét ne akarjon senki pár W-os SE-vel hallgatni, oda legalább egy 211SE kell, mint ahogy a PP sem lesz jó minden zenére. Egy dynakit st-70, vagy Fisher x101d Stromberg asr880, vagy Scott, Leak, sorolhatnánk régiek közül megfelelően felújítva képes a milliós nagyságrendű boutique erősítőket megverni zeneiségben, tökéletesen emberi fül számára hangolva, mert utóbbiaknál a pénz nagy résza a marketingre és a kinézetre megy el. Mint ahogy a legjobb DAC chip kérdés is erősen szubjektív meg a delta-sigma vs R2R is eléggé túl van lihegve, mert mindkettőben létezik zeneibb, mert steril digitális xar is. Szerintem az elsődleges kulcs, hogy ha valaki jó hangot keres az jobb, ha elfelejti a mai gyártású csöveket és nem vallásos dogmákat keres, hanem valódi tapasztalatot. Nem azért mert egyáltalán nincs köztük jó, hanem mert minden ócskaságot eladnak. A régiek még kifinomult ipari gyártástechnológiával készültek, ahol más volt a cél, sokkal szigorúbb a minőség ellenőrzés, nagyobb verseny, nem manufakturális gyártás. Ezért pl. új gyártású ecc triódákat tök felesleges használni gitárerősítőn kívül. Hifi vagy audiofil célra a NOS-hoz képest hatalmas zaj, rövidebb élettartam, rosszabb vákuum, pontatlan rácsgeometria, egyenetlenebb emisszió, duál csöveknél rosszabb szimmetria, stb ez a kb. minden paraméterében rosszabb és ez csőmérővel látszik, fülre azonnal hallatszik. Egyébként meg lehet 40W SE-t is építeni, csak kell hozzá 2 db borosüveg nagyságú 212 trióda meg egy csomó pénz és idő. A torzítás és emberi fül kapcsolata is ennél a közhelynél sokkal érdekesebb. Ha a 300B-t pl. 2 trióda fokozattal hajtják meg, az egyszerű és nagyszerű, de akkor egyáltalán nem tettünk semmit a torzítás csökkentésére. Az első is döntően páros harmonikusokat termel a második is hozzáteszi a sajátját, felerősíti az elsőét. Jön hozzá a 300B torzítása, ezeket a kimeneten összeadva halljuk. Míg ha fogunk egy eleve nagy erősítésre, kis zajra, kis torzításra fejlesztett egyetlen ipari pentódát (c3m, c3g, d3a, e280F, stb.) mely képes a 300B-t egymaga meghajtani az eltérő torzítási jellemzők részben kioltják egymást a kimeneten, azaz döntően a 300B trióda karakterét fogjuk hallani. Ráadásul ezek a szükséges 50VPP-t sokkal kisebb torzítással és zajjal játszva előállítják. De ha valaki mégis ECC99 irányban látja a vágyai megvalósulását, akkor már inkább Tungsram E80CC 1000-szer jobb cső mint a szlovák csoda hang szempontból és itthon még fellelhető.
-
Zotya84
őstag
Én ugyan elolvastam, bár hejenként nagyon küzköttem a hellyesirássi hibákk miat.
S igen, a többiek mindent leírtak előttem. Jól fogalmazva, normális minőségben kiadva (s, mint látjuk szakmailag is kérdéses, ha csak a termék adatlapját is megnézem - mert nem értek hozzá, ezért olvastam el, hátha ragad rám valami) még akár lehetne is belőle használható írás.
-
mr_ricsi
veterán
"Nem véletlenül máig egyik legjobb hangú DAC chip egy öreg túlmintavételezés nélküli AD1865N amit a ’90-es évek óta nem is gyártanak."
A datasheetjében ez olvasható: "Operates at 16 x Oversampling per Channel"
-
Cefet
aktív tag
Ha rivaldafényre vágysz ajánlom az RTL klubot és a
Maunika show-t... -
bambano
titán
Megtennéd, hogy megírod ezt a cikket magyarul?
-
Mára elterjed jelszíntek a következők:
HI-FI - 0,316V, otthoni zenehallgatáshoz. CD, DAC.Itt megálltam a cikk olvasásában (pedig nagyon az elején van), mert ez nem így van

Új hozzászólás Aktív témák
- XPS 9340 13.4" FHD+ IPS Ultra 7 155H 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ERŐS, GARANCIÁS PC
- Acer Nitro ANV16-41 16" 1920x1200 Ryzen 7 8845HS 16/32Gb ram 1TB SSD + RTX 4060 8Gb 2027-ig gari
- Dell Precision 5560,15.6",FHD+, i7-11850H,16GB DDR4,1TB SSD,Nvidia T1200 4GB VGA,WIN11
- Wiim Amp Ultra Silver For Sale!
- LENOVO ThinkPad 13 - i7-7500U, 8GB RAM, 256GB SSD, új akku, számla, 6 hó gar
- Eladó Nokia 5.4 4/64GB kék / 12 hónap jótállás
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G2i - i5-11G I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 17 Pro 256GB Deep Blue Újszerű állapot 100% akku (51 ciklus)
- Apple iPhone 14 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 85%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest