Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Samus
    addikt

Köszönöm, hogy elolvastad. A gránitlapot én is használtam, sírkövessel készítettem. Ez 30 éve volt. Ma már DAC-ot használok. De a kérdésedre válaszolva: Talán attól szólhatott jobban, hogy 40kg-mal le volt súlyozva az állvány. A mechanikai stabilitás miatt szólhat jobban. Nem tudom, az ok nem is érdekelt, csak az, hogy jobban teljesített vele. Ezt a lesúlyozást egyébként gyártók is alkalmazzák a mai napig. Pl a Marantz. A Marantz HD DAC1 5kg-ot nyom. Ebből majd 3 kg egy tömör vaslap amit a gyártó, igen, a Japán Marantz beépít a készülékébe, az aljába! Bizony.

Soha nem fogom megérteni ezt a sok hókusz pókuszt, amit sokan placebo miatt kézzel foghatónak mondotok. A CD lejátszó digitális készülék, ha a rezgés miatt lenne a gránitlap, annak sem lenne értelme, mert maga a készülék akkor sem gerjeszt annyi rezgést, hogy befolyásolja az olvasás minőségét (szép is lenne...), anno a discman és CD-s autórádiókban is azért volt rezgéscsillapítás (mondjuk ott a mechanika fel volt függesztve a házon belül, nem súlyozva volt), mert ott mozgott maga a lejátszó egység (és ha hiba volt, egyszerűen megakadt a lejátszás, nem a konkrét hangminőség romlott).

De pesze megértem (igazából nem), mert nemrég megtudtam, hogy az UTP kábel minősége és iránya (!), sőt, a használt switch (!!!) márkája sem mindegy, ha hálózatról megy a zenelejátszás. Eszembe jut az a japán tag, aki külön villanyoszlopot rakatott magának, mert belehallotta a hálózati zajt a zenébe (az nem számít, hogy az oszlop külső oldalán ugyanaz a hálózat van, mint előtte). Bár az aranyozott csatlakozós Toslink kábel után már semmin nem lepődök meg...

A hivatkozott HD DAC1 pedig nem vaslapot rejt (utánanéztem), hanem egy masszív aluminium bordát, aminek egyszerű oka van: ezen vannak a meghajtó FET-ek, és minden más hűtést igénylő komponens (azért ekkora, mert passzív a hűtés). Ugyanilyet találni asztali erősítőkben is, az analógokban is. Azokba sem azért került akkora borda -ami gyakran a készülék 1/3 részét kiadta-, hogy ne csússzon le az asztalról.

Új hozzászólás Aktív témák