Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szerintem te valamit félreértesz, hogy mi is az a felharmonikus. Pl. vegyük az említett triangulumot. Mikor arra ráütnek, akkor van egy alapfrekvencia, ami megszólal. De ez rohadtul nem a triangulum hangja. Ha csak azt hallanád, az elég kiábrándító lenne. Mikor megütöd a hangszert, az egész nekiáll rezonálni, az a frekvencia, ami az alap, a triangulum sajátja, és annak egész számú többszörösei is egyszerre. Ezek a felharmonikusok, és ezek együtt adják a hangszer (vagy bármi) hangját. De itt még nincs vége, mert a felharmonikusok aránya is számít. Ha minden hangszer alaphangja és a felharmonikusok aránya is tökéletesen megegyezne, nem tudnád megkülönböztetni a hangszereket egymástól. Szóval, a hangszerek lényegében a felharmonikusoktól lesznek azok, amik. A Stradivari hegedű is azért híres, mert egyedi hangja van (de amúgy minden hangszer egy kicsit egyedi). Szóval azt leírni, hogy az emberek nem hallják, már ne haragudj, de baromság. Pláne, hogy az lemezjátszó sem viszi át. Szerintem te valamivel nagyon összekeverted a dolgot.
    Ja, és az sem igaz, hogy csak 16 kHz-ig hallunk. Az tény, hogy a korral romlik a magas frekvenciák észlelése, gyakorlatilag mindenkinél, de ha csak nincs valami egészségügyi problémád, fiatalon (10-12 évesen) igenis 18-20 kHz-ig hall a legtöbb ember. Sőt, van néhány olyan kivételes hallású is, aki 23-25 kHz-ig is hall hangokat. Egy darabig. Meg létezik egy olyan is, lehet hallottál már róla, hogy abszolút hallás.

Lehet, én érték valamit félre vagy nem én.

Az LP-k max 20 kHz, a CD-k max 22 kHz frekvenciáig képesek hangot átvinni. Ettől magasabb frekvenciákon csak az Ultra-HD minőségű zenékben lehet jelátvitel, a felharmonikusokból.

Nyilván azon felharmonikusok amik 0 -1x kHz tartományba esnek, beleférnek a sávszélességbe.

Új hozzászólás Aktív témák