Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• A CD olvasása is sok hibával dolgozik. Ezért vannak a hibajavító áramkörök.... de ezzel nem érdmes már foglalkozni. Ez már a múlt. A CD játszó digitálisból konvertál analóggá, tehát tartalmaz DAC chipet is, digitális szűrő chipet is, túlmintavételezést és átlagolást is végez... ezen chipek között illesztő chipeket is tartalmaz, és/vagy logikai IC-ket. . Itt rengeteg a hiba. És akkor az egész móka időzítéséről nem is emlékeztem meg az Oszcillátorok rejtelmes világából... Ezen néha érdemes javítani, néha a javító áramkör hoz be újabb hibákat. Működésüket minden-de-minden befolyásolja. Szóval sajnos nem ugy van, hogy csak 0-k és 1-sek mennek vigig a vezetéken... nagyon nem. De mindig elcsúszik valami valahol. Idézek a cikkből: "tervezek és építek készülékeket." DAC-ot is. Konvertert is. Érted én építem meg a semmiből, az áramkört is én tervezem. Tudom mekkora problémák vannak. De a cikknek most nem ez a lényege hanem a hangszóró érzékenysége vagy annak hiánya és annak következményei.

A CD olvasása is sok hibával dolgozik. Ezért vannak a hibajavító áramkörök....

Két módszert alkalmaz hibajavításra az olvasó.
    Az egyik módszer a matematika. 192 bitnyi tiszta zenei adatból a fizikai CD felületén a paritásbitek, szubkódok és a moduláció után végül 588 fizikai csatornabit kerül rögzítésre. 24 bitenként van 8 paritás bit rögzítve. Ha a 24 bit közül kettő hibás, gond nélkül állítható vissza. Ezzel elérték, hogy egy pontszerű sérülés nem okoz gondot a lejátszásban.
    A hosszabb karcok problémájára zseniális megoldást találtak. A az adott zeneszám byte-jait nem közvetlenül egymás után rögzíttették a lemezre. Szakaszosan más zeneszámot közbe iktatva.
    Ezzel elérték hogy a hosszú karcok csak kis részét érintsék az adott számnak. Nyilván ennek a módszernek is megvannak a korlátai.

Nincsenek hagyományos értelemben vett, dedikált hibajavító áramkörök.

CD játszó digitálisból konvertál analóggá, tehát tartalmaz DAC chipet is, digitális szűrő chipet is, túlmintavételezést és átlagolást is végez... ezen chipek között illesztő chipeket is tartalmaz, és/vagy logikai IC-ket. . Itt rengeteg a hiba. És akkor az egész móka időzítéséről nem is emlékeztem meg az Oszcillátorok rejtelmes világából..

Pontosítok. A CD lejátszó tartalmaz analóg hangkimenetet is. Ma inkább a digitális jelet továbbítjuk az erősítőig. A jó minőségű erősítőben jobb DAC megoldás van, mint a különálló eszközökben.

Az erősítő képes némileg korrigálni a hangszórók frekvencia menetét, hangfalanként. A hangszórók távolság eltérésének korrigálást.
    Némi ügyeskedéssel még a saját hallásom egyediségéhez is tudom állítani a hangzást, oldalanként.

Új hozzászólás Aktív témák