Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• niof
    veterán

A sok hókuszpókuszt én értem is meg nem is, de van egy elméletem.

Csak erős idegzetűek olvassák! :)

Az olyan apró részecskék, mint az elektron, viselkedhetnek anyagként, és hullámként is. Pl. a fény (foton) úgy működik, hogy ha hullámként méred (érzékeled), akkor hullámként fog viselkedni. Ha anyagként méred, akkor anyagként. Most az elektron talán nehezebb, de még annak is van valami hullám tulajdonsága.

Én azt gondolom, hogy egy gránitlap vagy egy plusz villanyoszlop elhelyezésével megváltoztatjuk az elvárásunkat az apró kis elektronok áramlásával kapcsolatban. Mivel másképp szeretnénk, hogy áramoljanak, másképp is fognak. Ha ez igaz lehet, akkor ez nem placebó.

Viszont ha nem, akkor placebó. Mivel tudományos magyarázat nincs rá, hogy egy CD lejátszó mitől szól szebben egy gránitlaptól, vagy egy DAC az aranyozott utp kábel csatlakazótól, mondhatjuk, hogy az egész egy nagy placebó. Ennek ellenére komoly (akár műszaki végzettségű) emberek mégis megveszik a drága kábeleket, és még hallják is a különbséget. :)

Az igazság odaát van. :D

Azért hallják, mert akarják hallani. Ez ennyire egyszerű. Ezt pofáztam régebben is a hifis topikban, mikor még látogattam. Minden egyes rendszert minden körülmény befolyásol. A kapcsolástechnika, a felhasznált alkatrészek, az áramkörök fizikai felépítése, a levegő páratartalma, a bútorok elhelyezése a szobában és hogy milyen bútorok. Merevek, vagy puhák, diffúzorok vagy elnyelők, a hőmérséklet, minden. Mivel ezek közül egy csomót nem tudunk befolyásolni, igyekszik mindenki valahogy a neki tetsző hangot nyújtó berendezést választani, amennyire teheti, vagy igénye van rá. De itt ugye bejön több téma is. A hifisek is több táborra oszthatók. Vannak, akik a meleg hangzást szeretik, vannak, akik az analitikust, és vannak, akik a fényest (általában az idősebbek, mert a kor előrehaladtával a magas hangokat rosszabbul halljuk, ezért ők olyan rendszert választanak, ami magasban kiemel, hogy azt is relatíve jól hallják). Érdekes módon, nagyon kevés hifista van, akik a neutrális (flat) hangú rendszereket részesítik előnyben. Pedig, ha azt akarnák hallani, amit a felvétel tartalmaz, és úgy, ahogy tartalmazza, akkor minél inkább a lapos átvitelhez kellene ragaszkodniuk. De nem, a többség azt szereti, ha a rendszere valahol kiemel, vagy színez (színezés=egyéb, az eredeti anyagban nem szereplő, a lejátszás során a lánc tagjai által belevitt torzítások összessége).
    Azt is különösen szeretem, mikor megjegyzik, hogy egy-egy hangszer milyen "élethűen" szól bizonyos felvételeken. Csak megsúgom, a valóságban egyik sem úgy szól, ahogy a felvételeken van, 99,9%-ban nem. Minden felvételen minden hangszer vagy mikrofon megkapja a saját kis utómunkáját. Egy kis EQ, kis zengetés, reverb, ha nem elég testes egy hegedű, átengedik a sávját mondjuk egy preamp-on, vagy csak egy transzformátoron, vagy felveszik szalagra és úgy játsszák vissza (tape saturation), kap egy kis kompresszálást és kész is. És ezt minden hangszernél, minden sávnál, dobok, ének, basszus, gitár, mindegy! :D Persze, ez nem mind kötelező, de kb. így fest a dolog. Meg még vannak ennél mocskosabb trükkök is, mikor egy alapvetően mono hangszer (mert hát a legtöbb hangszer ugyebár nem sztereó) gyönyörűen a széleken is szól, nem csak a fantom-középen (mid-side processing). És akkor ugye úgy szól, mint az életben. Aha. Mesélj még! Ezeket az embereket azt hiszem (legalábbis néhányukat) komoly lelki trauma érné, ha valójában megtudnák, hogy a kedvenc zenéik valójában hogyan lettek olyanok, amilyennek most hallják, és ha meghallanák a nyers eredetit, elég rondán fintorognának. De aki el akar mélyedni, hogy hogy is néz ki egy mix elkészítése a demótól a kész anyagig, annak tudok ajánlani egy videót. Ez egy Holland hangmérnök srác, önerőből építette a saját stúdióját, amiben dolgozik.
    Persze magyarok is vannak, az Echo Recording Studio, de nem ilyen részletes videókkal, inkább ők csak plugineket mutatnak be, és "tesztelik" őket.

Új hozzászólás Aktív témák