Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• dseres
    tag

Soha nem fogom megérteni ezt a sok hókusz pókuszt, amit sokan placebo miatt kézzel foghatónak mondotok. A CD lejátszó digitális készülék, ha a rezgés miatt lenne a gránitlap, annak sem lenne értelme, mert maga a készülék akkor sem gerjeszt annyi rezgést, hogy befolyásolja az olvasás minőségét (szép is lenne...), anno a discman és CD-s autórádiókban is azért volt rezgéscsillapítás (mondjuk ott a mechanika fel volt függesztve a házon belül, nem súlyozva volt), mert ott mozgott maga a lejátszó egység (és ha hiba volt, egyszerűen megakadt a lejátszás, nem a konkrét hangminőség romlott).

De pesze megértem (igazából nem), mert nemrég megtudtam, hogy az UTP kábel minősége és iránya (!), sőt, a használt switch (!!!) márkája sem mindegy, ha hálózatról megy a zenelejátszás. Eszembe jut az a japán tag, aki külön villanyoszlopot rakatott magának, mert belehallotta a hálózati zajt a zenébe (az nem számít, hogy az oszlop külső oldalán ugyanaz a hálózat van, mint előtte). Bár az aranyozott csatlakozós Toslink kábel után már semmin nem lepődök meg...

A hivatkozott HD DAC1 pedig nem vaslapot rejt (utánanéztem), hanem egy masszív aluminium bordát, aminek egyszerű oka van: ezen vannak a meghajtó FET-ek, és minden más hűtést igénylő komponens (azért ekkora, mert passzív a hűtés). Ugyanilyet találni asztali erősítőkben is, az analógokban is. Azokba sem azért került akkora borda -ami gyakran a készülék 1/3 részét kiadta-, hogy ne csússzon le az asztalról.

A sok hókuszpókuszt én értem is meg nem is, de van egy elméletem.

Csak erős idegzetűek olvassák! :)

Az olyan apró részecskék, mint az elektron, viselkedhetnek anyagként, és hullámként is. Pl. a fény (foton) úgy működik, hogy ha hullámként méred (érzékeled), akkor hullámként fog viselkedni. Ha anyagként méred, akkor anyagként. Most az elektron talán nehezebb, de még annak is van valami hullám tulajdonsága.

Én azt gondolom, hogy egy gránitlap vagy egy plusz villanyoszlop elhelyezésével megváltoztatjuk az elvárásunkat az apró kis elektronok áramlásával kapcsolatban. Mivel másképp szeretnénk, hogy áramoljanak, másképp is fognak. Ha ez igaz lehet, akkor ez nem placebó.

Viszont ha nem, akkor placebó. Mivel tudományos magyarázat nincs rá, hogy egy CD lejátszó mitől szól szebben egy gránitlaptól, vagy egy DAC az aranyozott utp kábel csatlakazótól, mondhatjuk, hogy az egész egy nagy placebó. Ennek ellenére komoly (akár műszaki végzettségű) emberek mégis megveszik a drága kábeleket, és még hallják is a különbséget. :)

Az igazság odaát van. :D

Új hozzászólás Aktív témák