- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Cyberpunk, Chippin In
- Balu77: MS365 home family (6usr) kalandok, miért nem ér semmit az 5 csillagos értékelés
- Rap, Hip-hop 90'
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- COD:MW4 segédlet gyűjtő
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterDeeJay
veterán
-
azbest
félisten
-
mentor_4
tag
Van most még egy nagyon best buy. Vettem egyet mert érdekel mit tud:
https://www.aliexpress.com/item/1005010805486541.html
DDR3-at ez is tud. Azure VM-ekből származik.
https://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon%20E5-2673%20v4.html
Persze ez sem játékra ajánlott de az ára miatt lehet jó upgrade x99-es rendszerekhez.
Gyakorlatilag ez egy Xeon E5-2698 v4 lenne csak DDR3-al meg talán gyengébb turbóval.alis procikkal neked jó tapasztalataid vannak?
-
MasterDeeJay
veterán
Abból indultam ki hogy OEM procik számozás szerint tudják. Azaz a v3-asoknál is a 73-as tudta (olyanom volt az első x99 xeonom), meg ugye ugyan azon szerverekben volt azaz MS használta Azure-ben. Valhogy logikusnak tűnik egy upgrade esetén hogy nem dobják az egész parkot hanem csak a procit upgradelik.
De ha Miyconst írja akkor az biztos úgy van. Mondjuk még rengeteg OEM proci van ami tudhatja. -
azbest
félisten
Persze ez sem játékra ajánlott de az ára miatt lehet jó upgrade x99-es rendszerekhez.
Gyakorlatilag ez egy Xeon E5-2698 v4 lenne csak DDR3-al meg talán gyengébb turbóval.egyébként nem tévesztetted össze másikkal a 2673v4-et? Miyconst azt írja nem ddr3as [link]
-
azbest
félisten
hmm a 2696v4 apandl x99-xd3 lapban kezeli úgy tűnik a 64GB-os lrdimm ddr3-asokat is. Legalábbis aida sebességteszt és lm studio (gemma 4 31b) model próbálás is stabilan ment. Csak mocskosul melegszenek ezek a ramok, kell nekik aktív hűtés.
4x64GB 8Rx4 lrdimm 1600 quad, 30GB/s olvasás, llm 1.44 tps
4x32GB 4Rx4 lrdimm 1333L quad, 40GB/s olvasás, llm 1.88 tps
4x16GB 2Rx4 rdimm 1333 quad, 41GB/s olvasás, llm 1.95 tps
4x4GB 1Rx4 udimm 1333 quad, 41GB/sHm úgy tűnik csak a 8R szervezésnek van nagyobb büntetése. Azt hittem az R és U dimmek közt lesz különbség, bár a biosban semmit sem állítgattam, hagytam auton.
dual E5-2697 v2
8x64GB 8Rx4 lrdimm 1066 octa, ha jól emlékszem 50-60GB/s közt volt és avx1-hez buildelt llm-mel 1.00 körül volt a tps -
MasterDeeJay
veterán
Köszi a linkeket!
v3 turbo unlockal továbbra is jobb játékra (talán a 2697v3 a legjobb ilyen téren ár/teljesítményben), ez tényleg azoknak jó akiknek kell sok mag.
Vagy hát végülis netezős gépbe is jó ha nincs más
. -
azbest
félisten
Gyakorlatilag ez egy Xeon E5-2698 v4 lenne csak DDR3-al meg talán gyengébb turbóval. -
MasterDeeJay
veterán
Gyakorlatilag ez egy Xeon E5-2698 v4 lenne csak DDR3-al meg talán gyengébb turbóval. -
azbest
félisten
úúú tényeg megy a 2696v4 az x99-xd3 lapban ddr3-mal

Elsőre megviccelt, mert egy geforce gt610-et tettem bele és azzal eléggé beszédesen csipogott, miután találtam egy pc speakert egyik dobozban. Valsz nem érzékelte (bár a dvi portját nem próbáltam, csalk vga és hdmi-t).
Utána eszembe jutott hogy van egy nvs 510 kártyám és azzal alapból ment, még monitor rádugás nélkül is.amúgy valsz azért volt gond a gt610-zel meg nincs uefi biosa, a lapnál csm boot segítene valsz, csak nekem első bekapcsolás volt és addig nem ment, míg a gyári értékekkel nem kompatibilis a beállítás (nem próbáltam ki). De biztos ami biztos inkább vettem apróról még olyan olcsó w4100 kártyát, amivel nincs ilyen gond valsz (és win 11 kompatibilis is)
Pár gyors teszben, cinebench r23 és ram olvasás aidában azt mutatja hogy elég jól pariban van egy 2696v4 (22core) a dual E5-2697 v2 (2x12core) , mondjuk utóbbinál a stabilitás miatt 8 csatornás ram csak 1066on megy most.
-
azbest
félisten
úúú tényeg megy a 2696v4 az x99-xd3 lapban ddr3-mal

Elsőre megviccelt, mert egy geforce gt610-et tettem bele és azzal eléggé beszédesen csipogott, miután találtam egy pc speakert egyik dobozban. Valsz nem érzékelte (bár a dvi portját nem próbáltam, csalk vga és hdmi-t).
Utána eszembe jutott hogy van egy nvs 510 kártyám és azzal alapból ment, még monitor rádugás nélkül is. -
Szirtimorc
senior tag
Leginkább sehogy. A sok mag programozásnál, adatbáziskezelésnél, komolyabb virtualizálásnál jöhet jól, amit átlag ember otthon nem csinál. Aki meg ilyeneket csinál, az már inkább félprofi vagy profi felhasználás.
De, szerintem, ezt az alaplapot nem is otthonra szánták, mert a távmenedzsmentnek otthon relatíve kevés értelme van. Ha ott van előtted a gép, minek ikvm?
Hasonló alaplapom van. Párszor jó volt már, hogy távolról be tudtam kapcsolni a gépet. Sokkal megbízhatóbb, mint a WOL.
-
azbest
félisten
Mondjuk az otthoni, játszós szerverxeonnak nem feltétlen van sok értelme 70 wattos idle fogyasztásnál, illetve home server esetében sem sok, ha csak alap konténerekkel/VM-ekkel játszik az ember. (nyilván, ha nagyon környezetet virtualizál, akkor lehet valamelyest értelme a dinnye jellegű CPU-nak)
Ugyanitt elég vicces, ami az ECC ram árakkal történt, régen kábé az ember után vágták, most meg azért az is elég rendesen a normál ramok után ment.
Egyébként mennyire van értelme LLM-et futtatni CPU-n? (Mármint attól eltekintve, hogy a gyártók tudatosan szegmentálnam VRAM alapon.)
10-12 kis vm-nél már kevés volt 64GB ram a minipécémben. Többet pedig fizikailag sem tudtam akkora beletenni (32es volt a legnagyob sodimm akkor még).
Plusz 40W fogyasztása volt a minipécének is, ha futottak idle a vm-ek, mert 10 idle linux már kitesz némi terhelést. Ha semmi nem fut, akkor 10W alatt is lehet, de akkor be sem kell kapcsolni
Ha nem kapcsolom be a xeon gépet, az sem sokat fogyaszt, ellenben van távelérés kapcsolgatáshoz.Ha meg 3 minipécé futott clusterben, akkor már 100W felett volt az össz idle fogyasztás alapból a vm-ekkel, úgy hogy aktívan még nem is csinált semmit.
Ehhez képest nem olyan nagy fogyasztáskülönbség, ha egy régi xeon megy sok rammal.
De persze biztos lehet találni lassabb, valamivel takarékosabb procis rendszert, amibe még esetleg több ramot is lehet tenni. Ha csak 3-4 vm kell pár dolgot futtatni vagy konténerből futtatni csak, akkor elég lehet sokkal gyengébb és lassab gép is, kisebb fogyasztással. Mindenkinek magának kell kimatekolnia, hogy mi illik az igényéhez.
LLM kapcsán egyébként nem futtatok folyamatosan ilyet, csak kíváncsi voltam, hogy képes -e nagy modell futni. Képes, nem is teljesen használhatatlan. De persze, amíg ingyen vagy jelképes összegért engedik használni az ai luficégek az ő erőforrásaikat, addig gyorsabb és olcsóbb az övéket használni.
Ja az árak kapcsán, kb minden 3-4-6x annyiba kerül már. Az új és a régi is. Most nulláról bevásárolni nem feltétlen éri meg régebbi cuccokat sem. Attól függ mennyire és mire kell.
-
Candy
tag
Mondjuk az otthoni, játszós szerverxeonnak nem feltétlen van sok értelme 70 wattos idle fogyasztásnál, illetve home server esetében sem sok, ha csak alap konténerekkel/VM-ekkel játszik az ember. (nyilván, ha nagyon környezetet virtualizál, akkor lehet valamelyest értelme a dinnye jellegű CPU-nak)
Ugyanitt elég vicces, ami az ECC ram árakkal történt, régen kábé az ember után vágták, most meg azért az is elég rendesen a normál ramok után ment.
Egyébként mennyire van értelme LLM-et futtatni CPU-n? (Mármint attól eltekintve, hogy a gyártók tudatosan szegmentálnam VRAM alapon.)
-
Dreamcest
kezdő
Javaslatom az lenne hogy ezt a gépet be kellene mutatni egy liveba bacsisnál. Eléggé különleges.
Beteg sok az a ram meg a mag is.
Nem fér bele a retróba.
Nem értékelnék ott.
De 1200 eurónyi vga hoz igy egy 5090-et.
-
MasterDeeJay
veterán
-
Dreamcest
kezdő
-
Dreamcest
kezdő
A v3/v4-es Xeon processzorok nem támogatják az AVX-512 vagy AMX utasításkészleteket, amelyek a modern AI keretrendszerek (PyTorch, TensorFlow) CPU-s gyorsításához elengedhetetlenek. A CPU-alapú generálás emiatt rendkívül lassú (néhány token/másodperc) lesz.
Több probléma is lenne ezen kívül, de azok nem ennyire kompromisszum problémásak.Szóval jó az ötleted, ha van időd kivárni az eredményt.
Bár nem irtam ilyet hogy valaki magát a procit használná LLM-ek futtatására az enyém még igy is elvinné talán 240 szállal és kicsit több mint 2.2TB memóriával.
De inkább az A100-ak meg egy 5070,5060,3050 van használva.
-
mentor_4
tag
-
MasterDeeJay
veterán
A v3/v4-es Xeon processzorok nem támogatják az AVX-512 vagy AMX utasításkészleteket, amelyek a modern AI keretrendszerek (PyTorch, TensorFlow) CPU-s gyorsításához elengedhetetlenek. A CPU-alapú generálás emiatt rendkívül lassú (néhány token/másodperc) lesz.
Több probléma is lenne ezen kívül, de azok nem ennyire kompromisszum problémásak.Szóval jó az ötleted, ha van időd kivárni az eredményt.
Sok Pcie miatt érdekesebb inkább GPU-s AI-hoz nem is maga a proci miatt. Mostanában asztali lapokon is nagyon szűken mérik a pcie sávokat. HEDT meg elérhetetlen kategória.
Dreamcest
V100-asnak a bányász verziója volt nálam valami 60eft volt csak, 16GB HBM ram gyors mint az állat de mindeféle trükk kellett mert driverből volt tiltva egy csomó minden. -
azbest
félisten
nincs azzal gond, az emberi gépelés talán 2 tps körül van.
Deepseek r1 671b -t futtattam 1 tps körül avx2 nélküli dual E5-2697 v2 procikkal (összesen 24 mag 48 szál) gépen. A ram sávszélesség volt a korlát, azzal lineárisan változott a teljesítmény. Ilyet gpu-val sok milliós befektetéssel lehet és az sem lesz túl gyors. -
Hieronymus
veterán
Játékra nem kell ilyen cucc,de ha valaki local AI-t szeretne futtatni arra viszont kiváló még most is.
Költséghatékonyan.
Ha már ettől lépsz akkor egy DDR5 reg ecc 32gb modul 800 Euró és kezdjél el számolni nyolc csatornát egy procival,bár itt már azért illik kettő!
Nagyon jó lehet ez a rendszer még most is két procival persze nem ebbe a lapba (ha jót akarsz 500 Euró).
De nem játszogatni bolond gyerekeknek.A v3/v4-es Xeon processzorok nem támogatják az AVX-512 vagy AMX utasításkészleteket, amelyek a modern AI keretrendszerek (PyTorch, TensorFlow) CPU-s gyorsításához elengedhetetlenek. A CPU-alapú generálás emiatt rendkívül lassú (néhány token/másodperc) lesz.
-
Dreamcest
kezdő
Ez rendben is van, ha úgy alakítod a ki akkor lehet szükséges valóban.
Én még amikor chia-t bányásztam akkor még videókártya sem volt a gépben, csak távoli asztallal értem el, ha gond lett volna akkor bele kellett volna raknom egy kártyát. Valamelyik lap tud úgy is működni hogy semmilyen megjelenítő és vga sincs benne, windows távloli asztal meg létrehoz virtuális videókártyát. Persze ez totál más dolog csak úgy megemlítem.Volt táveléréses szerverem nem is egy de sokszor szívtam vele, a régieknél valami java-s oldallal futott és megőszültem mire beállítottam meg persze ha gyorsan kellett akkor biztos olyan gép volt elöttem amin nem is működött normálisan. Dell, Supermicro és HP-s cuccok voltak. Alapból nem szoktam használni, ha van akkor letiltom.
Van itt egy link pl. sokan használják ezt a platformot local AI-ra,V100-as még nagyon jó hozzá.
[link] -
MasterDeeJay
veterán
"mert ha már áll a szerver os akkor rég rossz az egész." én ezt árnyalnám. A távmenedzsment egyik fele a táv, másik fele a menedzsment. Ha megdöglik a gép, akkor is be tudsz jelentkezni a felügyeleti rendszerébe, ahol van egy rakás infó, ami hasznos lehet. Például ha elpusztul a ramod, akkor a menedzsment felületen lehet látni, hogy melyik modul mikor milyen hibát jelzett. Vagy melyik ventilátor mennyivel pörög, milyen hőfokok, feszültségek voltak, stb. stb. Ránézel és akkor kapsz egy irányt, hogy merre.
Illetve a táv is kérdés. Ha a gép ott van az asztalod mellett a földön és simán tudsz rá monitort dugni, akkor nem kell. Nekem a bejárati ajtó mellett van jó magasra rakva a házi szerver, amikor az megdöglik, akkor vagy kifűzöm az összes kábelt és leszedem a gépet, ami macera. Vagy odacipelek egy monitort, ami szintén macera. Vagy meggondolom magam, kidobom a gépet és rakok helyette ikvm-es cuccot (mert a mostani még nem az)

Lustáknak az is segítség lehet, hogy tud virtual média emulációt, tehát ha valamit rá akarsz rakni, nem kell pendrive-ot vagy cd-t keresni, hanem hálózaton rátolod.
Ez rendben is van, ha úgy alakítod a ki akkor lehet szükséges valóban.
Én még amikor chia-t bányásztam akkor még videókártya sem volt a gépben, csak távoli asztallal értem el, ha gond lett volna akkor bele kellett volna raknom egy kártyát. Valamelyik lap tud úgy is működni hogy semmilyen megjelenítő és vga sincs benne, windows távloli asztal meg létrehoz virtuális videókártyát. Persze ez totál más dolog csak úgy megemlítem.Volt táveléréses szerverem nem is egy de sokszor szívtam vele, a régieknél valami java-s oldallal futott és megőszültem mire beállítottam meg persze ha gyorsan kellett akkor biztos olyan gép volt elöttem amin nem is működött normálisan. Dell, Supermicro és HP-s cuccok voltak. Alapból nem szoktam használni, ha van akkor letiltom.
-
Dreamcest
kezdő
Viszont sokak még ennél is gyengébb procikkal játszanak azaz teljesen jó lehet az x99 is játékra megfelelő procival.
Az alapvető kérdés. Az egyszálas vagy több szálas teljesítményben gyengébb processzorokkal játszanak.
Az nyilván alapvetés, hogy az adott játékra megfelelő processzorral, lehet játszani. Feltéve, hogy a VGA is megfelelő.Játékra nem kell ilyen cucc,de ha valaki local AI-t szeretne futtatni arra viszont kiváló még most is.
Költséghatékonyan.
Ha már ettől lépsz akkor egy DDR5 reg ecc 32gb modul 800 Euró és kezdjél el számolni nyolc csatornát egy procival,bár itt már azért illik kettő!
Nagyon jó lehet ez a rendszer még most is két procival persze nem ebbe a lapba (ha jót akarsz 500 Euró).
De nem játszogatni bolond gyerekeknek. -
azbest
félisten
ha már távmanagement
sikerült a régi supermicro javás iKVM -re workaround egy létező docker konténeres futtató kliens moddolásával: [link]
http-ről szedi le a jnlp-t és jar fájlt, többi darabot az eredeti változat, pluszban tettem hozzá
- a bmc órát átállítja cert lejárat előttire http post hívással
- a kliens oldalon a jar-ban lévő stunnel.conf-ban kikapcsolja a cert ellenőrzéstés így böngészőben vagy vnc-vel rá lehet erre a docker konténerre kapcsolódni, nézni, látni. Meg hogy egyáltalán működik a távelérés. A bmc óra külön van a szerver órától.. saját maga loggolásánál pech, de amúgy mást gondolom nem befolyásol.
#16: jaja, másik épületben lévő gépeket ki-bekapcsolni, telepíteni. Vagy akár mellettem lévő headless gépnél telepíteni, kapcsolgatni. Csak hogy a legegyszerább eseteket soroljam

-
bambano
titán
Otthon átlag user nem fogja kihasználni ezzel a procival.
Sakk szimulátor esetleg.Viszont egy rakás fun projektnek jó, virtualizálást gyakorolni. Olyan dolgokra ahova mondjuk kell a sok pcie sáv vagy NAS-nak, multimeda konvertálásra, vagy csak ahova sok ram kell aránylag olcsón (DDR3 ECC REG ez még olcsóbb és azt is tudja a proci)
Játékra ott van olcsóbban párezerért rakás más fele ekkora xeon, azaz még egy 2678v3 is egész jó. De van itthon 2618Lv3, ami 3.4Ghz all core hackel 8 magon.
Lapokból is van olcsóbb nem is egy.
Szóval lehet méretezni.bambano
A nagyobb cache lehet számíthat önmagában is még ha a magok számát nem is használjuk ki. Bár kissé pazarlás de szokták csinálni hogy HT-t és/vagy magokat tiltanak nagyobb turbó miatt és maga az osztott cache szerintem még megmarad teljes méretében.
Mondjuk lehet össze is tudnám mérni, azonos órajel esetén azonos magszámmal csak cache, szerintem bizonyos helyzetekben ad előnyt.Üzemeltetek otthon szervert de totál desktop cuccokkal, még ahhoz sem volt szükséges a távmanagement ilyen szinten mert ha már áll a szerver os akkor rég rossz az egész.
"mert ha már áll a szerver os akkor rég rossz az egész." én ezt árnyalnám. A távmenedzsment egyik fele a táv, másik fele a menedzsment. Ha megdöglik a gép, akkor is be tudsz jelentkezni a felügyeleti rendszerébe, ahol van egy rakás infó, ami hasznos lehet. Például ha elpusztul a ramod, akkor a menedzsment felületen lehet látni, hogy melyik modul mikor milyen hibát jelzett. Vagy melyik ventilátor mennyivel pörög, milyen hőfokok, feszültségek voltak, stb. stb. Ránézel és akkor kapsz egy irányt, hogy merre.
Illetve a táv is kérdés. Ha a gép ott van az asztalod mellett a földön és simán tudsz rá monitort dugni, akkor nem kell. Nekem a bejárati ajtó mellett van jó magasra rakva a házi szerver, amikor az megdöglik, akkor vagy kifűzöm az összes kábelt és leszedem a gépet, ami macera. Vagy odacipelek egy monitort, ami szintén macera. Vagy meggondolom magam, kidobom a gépet és rakok helyette ikvm-es cuccot (mert a mostani még nem az)

Lustáknak az is segítség lehet, hogy tud virtual média emulációt, tehát ha valamit rá akarsz rakni, nem kell pendrive-ot vagy cd-t keresni, hanem hálózaton rátolod.
-
MasterDeeJay
veterán
Viszont sokak még ennél is gyengébb procikkal játszanak azaz teljesen jó lehet az x99 is játékra megfelelő procival.
Az alapvető kérdés. Az egyszálas vagy több szálas teljesítményben gyengébb processzorokkal játszanak.
Az nyilván alapvetés, hogy az adott játékra megfelelő processzorral, lehet játszani. Feltéve, hogy a VGA is megfelelő.A turbo hack kissé beleszól, legtöbb kínai lap már azzal jön ki, így egy szálas turbóját megkapja minden magra, már ha képes annyit menni TDP limit miatt.
Ennél a platformnál szerintem azzal ami sláger és olcsó. Ez nem feltétlen jelenti az hogy optimális. 10-20eft körül már van lap, és ennyiért van proci is.
Tipikus 2678v3 DDR3-al allcore hackel (12 mag 3.2Ghz) de még 2620v3 sem rossz ami gyakorlatilag foglalatvédő kategória (szintén 3.2Ghz de csak 6 mag)
Xeon E5-2666 v3 (10 mag ~3.5Ghz)
Xeon E5-2696 v3 (18 mag ~3.6Ghz)
Xeon E5-2697 v3 (14 mag ~3.6Ghz)
Játékra valami dögnagy i7 kellene de a Xeonok meg népszerűbbek az áruk miatt.V4-es procik a játékra a rosszabb kategóriát képviselik a tuning hiánya miatt, nem is szokták játékra. Ez a 2696v4 is ebbe tartozik bele, viszont letiltott HT-val, megemelt TDP-vel lehet opció de nem ebbe a lapba ami a tesztemben van. DDR3 miatt lenne érdekes inkább.
Szóva aki ilyenből építkezik az azt veszi ami éppen olcsó.
-
Hieronymus
veterán
Kerestem pár játékot ami skálázódik. Egyik ilyen Cities: Skylines II, bár pont egy keményen elcseszedt játék optimalizáció terén. Hozzáteszem nekem tetszik bár a régi Simcity4 feelinget nem hozza de közel van hozzá.
Nagyobb cache-re pedig chatgpt ezeket hozta ki ami lehet kihasználná:
Factorio
RimWorld
Dwarf Fortress
Stellaris
Hearts of Iron IV
Crusader Kings III
Europa Universalis IVAz olcsó xeonoknál némely helyen a 2697v3 4 csatornával némely tesztben hozhatja a Ryzen 5600-as szintjét ami valjuk be azért nem annyira rossz proci. (bár ez tényleg csak pár helyen ilyen)
Tudom nem életszerű összevetni mert másra készült a kettő. Viszont sokak még ennél is gyengébb procikkal játszanak azaz teljesen jó lehet az x99 is játékra megfelelő procival.
Az nyilván alapvetés, hogy az adott játékra megfelelő processzorral, lehet játszani. Feltéve, hogy a VGA is megfelelő. -
MasterDeeJay
veterán
Kerestem pár játékot ami skálázódik. Egyik ilyen Cities: Skylines II, bár pont egy keményen elcseszedt játék optimalizáció terén. Hozzáteszem nekem tetszik bár a régi Simcity4 feelinget nem hozza de közel van hozzá.
Nagyobb cache-re pedig chatgpt ezeket hozta ki ami lehet kihasználná:
Factorio
RimWorld
Dwarf Fortress
Stellaris
Hearts of Iron IV
Crusader Kings III
Europa Universalis IVAz olcsó xeonoknál némely helyen a 2697v3 4 csatornával némely tesztben hozhatja a Ryzen 5600-as szintjét ami valjuk be azért nem annyira rossz proci. (bár ez tényleg csak pár helyen ilyen)
Tudom nem életszerű összevetni mert másra készült a kettő. Viszont sokak még ennél is gyengébb procikkal játszanak azaz teljesen jó lehet az x99 is játékra megfelelő procival.
-
Hieronymus
veterán
Otthon átlag user nem fogja kihasználni ezzel a procival.
Sakk szimulátor esetleg.Viszont egy rakás fun projektnek jó, virtualizálást gyakorolni. Olyan dolgokra ahova mondjuk kell a sok pcie sáv vagy NAS-nak, multimeda konvertálásra, vagy csak ahova sok ram kell aránylag olcsón (DDR3 ECC REG ez még olcsóbb és azt is tudja a proci)
Játékra ott van olcsóbban párezerért rakás más fele ekkora xeon, azaz még egy 2678v3 is egész jó. De van itthon 2618Lv3, ami 3.4Ghz all core hackel 8 magon.
A nagyobb cache lehet számíthat önmagában is még ha a magok számát nem is használjuk ki. Bár kissé pazarlás de szokták csinálni hogy HT-t és/vagy magokat tiltanak nagyobb turbó miatt és maga az osztott cache szerintem még megmarad teljes méretében.
Mondjuk lehet össze is tudnám mérni, azonos órajel esetén azonos magszámmal csak cache, szerintem bizonyos helyzetekben ad előnyt.Üzemeltetek otthon szervert de totál desktop cuccokkal, még ahhoz sem volt szükséges a távmanagement ilyen szinten mert ha már áll a szerver os akkor rég rossz az egész.
... ahova mondjuk kell a sok pcie sáv vagy NAS-nak
Nem a pcie sávszélessége a korlát. A háttértárak sávszélessége a mértékadó korlát.
Ha előfizetéses névszervert üzemeltetsz, Ami szűretlen vagy biztonságos névfeloldást biztosít, akkor rendben van. -
azbest
félisten
aha, látom kb duplája lett az is mostanra.
Nekem egy venti nélküli van moddolva gyorskötözővel feltett nagy ventikkel [kép] [kép]
Az LRDimmnek kell aktívabb hűtés, gondoltam azokra is fúj. Bár a felsőnél úgy is kellett okosítás. Igazából az elsőt rendeltem, de a harmadik fajtát küldre, ami felülről is hézagos lamellázott [link]Volt hogy másikról leszedett dupla kínai ventit tettem fel, nem volt nagyon rossz, de egyik kicsit lassabban forgott. [kép]
Másik gépben 3d nyomtatott ram hűtő venti tartót tettem, ahol nincs ilyen sok venti. Előtte varázsoltam [kép]
[kép]Meg adegree hűtőket [kép] [kép] [link]
szerk: tettem még be képeket
low end játékos gépnek inkább kevesebb magos, magasabb alapórejelű jobb lehet.
Van ryzen minipc clusterem is, 3 + 1 gép, még a ram apokalipszis előttről 64GB rammal egyenként. Csak hát clusterekkel játszom, próbálgatom, tanulom. És ott is kiderült, hogy 64GB rammal nem jutok messzire egy gépen. Ha meg 3 gép fut, azokon szétosztva már menne, de oda meg lehet felesleges olyan jó. Viszont a régi xeonos lapokba olcsón lehetett venni sok ramot, fél éve még 80 ezerért vettem 512GB-ot egyik gépbe. Másikba is tettem 256-ot. A harmadik workbenchesbe meg 10esért 128-at.
Igaz, az 512-es nem megy mindig, inkább AI próbálgatást néztem rajta, hogy vajon milyen gyors/lassú naaagy model, amihez földi haladnó nem tud elég sok ramos videokártyát venni.
Szal én szerveres dolgokra használom. De az sem folyamatosan. Le kéne állnom már a vásárlással, mert már bőven sok van.
Az itteni 22 magos procisat azért vettem, mert avx2 is kéne néha már és csak 4 memória csatornás ddr3 lapot találtam, akkor meg már 1 procisban minél több mag legyen.Valamit ki akarok próbálni, akkor nem a notimon indítok egy virtualboxot, hanem indítok egy vm-et a barkács szerveremen

-
MasterDeeJay
veterán
Az nem tiszta előttem, hogyan lehetne ezt az amúgy komoly számítási teljesítményt otthon kihasználni. A jól párhuzamosítható feladatokat, például egy konvertálás, egy VGA jobban teljesít.
A 22 mag, esetleg 44 szál, számomra kevesebbet jelent, mint 2mag és 4 szál, de 11x gyorsabb processzor mellett.Otthon átlag user nem fogja kihasználni ezzel a procival.
-
Hieronymus
veterán
Leginkább sehogy. A sok mag programozásnál, adatbáziskezelésnél, komolyabb virtualizálásnál jöhet jól, amit átlag ember otthon nem csinál. Aki meg ilyeneket csinál, az már inkább félprofi vagy profi felhasználás.
De, szerintem, ezt az alaplapot nem is otthonra szánták, mert a távmenedzsmentnek otthon relatíve kevés értelme van. Ha ott van előtted a gép, minek ikvm?
Pontosan erről van szó!
-
bambano
titán
Az nem tiszta előttem, hogyan lehetne ezt az amúgy komoly számítási teljesítményt otthon kihasználni. A jól párhuzamosítható feladatokat, például egy konvertálás, egy VGA jobban teljesít.
A 22 mag, esetleg 44 szál, számomra kevesebbet jelent, mint 2mag és 4 szál, de 11x gyorsabb processzor mellett.Leginkább sehogy. A sok mag programozásnál, adatbáziskezelésnél, komolyabb virtualizálásnál jöhet jól, amit átlag ember otthon nem csinál. Aki meg ilyeneket csinál, az már inkább félprofi vagy profi felhasználás.
-
Hieronymus
veterán
A távmanagement nem csak az integrált vga-val működik?
Milyen hűtőd van? Mostanában mintha inkább 25-30 dolcsiról indulnánank.Nekem is megjött a 2696v4, csak még nem volt időm kipróbálni a kínai ddr3as lapban, mert a supermicro x9-eseknél lejárt certtel szívok. Ápr 17én lejárt a stunnel tls proxy certje és nem nagyon lehet megkerülni, csak ipmi és kliens oldalon dátum visszaállítással. A javás iKVM x9 x10 x11-eseken meghalt tőle.
A 22 mag, esetleg 44 szál, számomra kevesebbet jelent, mint 2mag és 4 szál, de 11x gyorsabb processzor mellett. -
azbest
félisten

Kettőt rendeltem, a nagyobbik máshova került. Már nem találom én se ennyiért.
Szokásos kínai univerzális kerettel amivel mindenre felrakható.
Lehet kellett volna még vennem a nagyobbikból. Szerintem teljesen vállahatóak, meg ugye a keret miatt nem kell ezernyi adapterrel meg csavarral szívni mint más nagyobb gyártóknál. (van egy cipősdoboznyi hűtőkhöz adott keretem meg szerelési anyagom és azt sem tudom melyik mihez való)

aha, látom kb duplája lett az is mostanra.
Nekem egy venti nélküli van moddolva gyorskötözővel feltett nagy ventikkel [kép] [kép]
Az LRDimmnek kell aktívabb hűtés, gondoltam azokra is fúj. Bár a felsőnél úgy is kellett okosítás. Igazából az elsőt rendeltem, de a harmadik fajtát küldre, ami felülről is hézagos lamellázott [link]Volt hogy másikról leszedett dupla kínai ventit tettem fel, nem volt nagyon rossz, de egyik kicsit lassabban forgott. [kép]
Másik gépben 3d nyomtatott ram hűtő venti tartót tettem, ahol nincs ilyen sok venti. Előtte varázsoltam [kép]
[kép]Meg adegree hűtőket [kép] [kép] [link]
szerk: tettem még be képeket
-
MasterDeeJay
veterán
Milyen hűtőd van? Mostanában mintha inkább 25-30 dolcsiról indulnánank.Nekem is megjött a 2696v4, csak még nem volt időm kipróbálni a kínai ddr3as lapban, mert a supermicro x9-eseknél lejárt certtel szívok. Ápr 17én lejárt a stunnel tls proxy certje és nem nagyon lehet megkerülni, csak ipmi és kliens oldalon dátum visszaállítással. A javás iKVM x9 x10 x11-eseken meghalt tőle.

Kettőt rendeltem, a nagyobbik máshova került. Már nem találom én se ennyiért.
Szokásos kínai univerzális kerettel amivel mindenre felrakható.
Lehet kellett volna még vennem a nagyobbikból. Szerintem teljesen vállahatóak, meg ugye a keret miatt nem kell ezernyi adapterrel meg csavarral szívni mint más nagyobb gyártóknál. (van egy cipősdoboznyi hűtőkhöz adott keretem meg szerelési anyagom és azt sem tudom melyik mihez való)

-
azbest
félisten
-
bambano
titán
Elvileg csak képet kell adnia totál bután, sőt driverét is felraktam! Itt valami olyasmi lehet hogy maga az integrált felé szűk a sávszél. Gondolom valami rendkívűl szűk buszra van kötve amin egyszerűen nem megy át annyi képkocka vagy maga a vramja ennyire lassú.
Viszonyításnak korábban egy driver nélküli Ati X300 SE képes volt hozni azt a képkockaszámot amit kell, viszont egy 1x pcie-s XGI Z9 meg nem volt képes. Kár érte mert így gyakorlatilag csak konzolként jó az integrált, talán még böngészés is akadna rajta.Érdekesség még a lapon hogy teljes értékű 16x slotból kettő van azaz a PCIe6/4-be mindkét kártya 16x sebességen működött és csak akkor feleződnek ha a rövidebbik slotba 8x slotokba kerül valami. A legalsó hosszúba raktam az m.2-őt az is saját sávokon fut (bár az lehet csak 4x-en megy de az pont elég)
Úgyhogy szerencsére arányaiban jó az elosztás rajta.Távmanagementet nem próbáltam még ki. Elég sok csati van rajta amiről nem tudom hogy mire való. De sajna úgy néz ki nincs rajta a kis panel úgyhogy gondolom ez miatt nem is fog menni rajta. Viszont bootoláskor mintha az fogná vissza, megnézem a jumpereket mert abból is van egy erdőnyi.
A legalsó pci slot előtt van egy csatlakozó, arra kell feldugni az asmb8-as licensz kulcsot, ha van.
Alatta van három jumper egymás mellett. A háromból kettő a két ethernet interfészé, mellettük a harmadikkal lehet tiltani a kvm-et.A videó attól is lehet lassú, hogy kettős hozzáférése van: a gép felől is, és a kvm saját processzora felől is hozzá kell férni.
-
MasterDeeJay
veterán
"Azzal persze van egy eléggé nagy probléma hogy a lap integráltja nem éppen a teljesítményéről híres, ezt meg is mutatta mert egyszámjegyű FPS-eket produkált az integrálton keresztül.": az integrált vga-ja az valójában a távmenedzsment áramkörben levő vga, aminek a képét távolról lehet nézni. Matrox g200 szintű tudása van.
Előfordulhat, hogy a távmenedzsmenthez licensz kulcsot kell venni, asmb8 vagy hasonló típusszáma van. Az alaplapon az aspeed ic körül szokott lenni hozzá egy csatlakozó, ami úgy néz ki, mint mostanában a tpm.
Elvileg csak képet kell adnia totál bután, sőt driverét is felraktam! Itt valami olyasmi lehet hogy maga az integrált felé szűk a sávszél. Gondolom valami rendkívűl szűk buszra van kötve amin egyszerűen nem megy át annyi képkocka vagy maga a vramja ennyire lassú.
Viszonyításnak korábban egy driver nélküli Ati X300 SE képes volt hozni azt a képkockaszámot amit kell, viszont egy 1x pcie-s XGI Z9 meg nem volt képes. Kár érte mert így gyakorlatilag csak konzolként jó az integrált, talán még böngészés is akadna rajta.Érdekesség még a lapon hogy teljes értékű 16x slotból kettő van azaz a PCIe6/4-be mindkét kártya 16x sebességen működött és csak akkor feleződnek ha a rövidebbik slotba 8x slotokba kerül valami. A legalsó hosszúba raktam az m.2-őt az is saját sávokon fut (bár az lehet csak 4x-en megy de az pont elég)
Úgyhogy szerencsére arányaiban jó az elosztás rajta.Távmanagementet nem próbáltam még ki. Elég sok csati van rajta amiről nem tudom hogy mire való. De sajna úgy néz ki nincs rajta a kis panel úgyhogy gondolom ez miatt nem is fog menni rajta. Viszont bootoláskor mintha az fogná vissza, megnézem a jumpereket mert abból is van egy erdőnyi.
-
bambano
titán
"Azzal persze van egy eléggé nagy probléma hogy a lap integráltja nem éppen a teljesítményéről híres, ezt meg is mutatta mert egyszámjegyű FPS-eket produkált az integrálton keresztül.": az integrált vga-ja az valójában a távmenedzsment áramkörben levő vga, aminek a képét távolról lehet nézni. Matrox g200 szintű tudása van.
Előfordulhat, hogy a távmenedzsmenthez licensz kulcsot kell venni, asmb8 vagy hasonló típusszáma van. Az alaplapon az aspeed ic körül szokott lenni hozzá egy csatlakozó, ami úgy néz ki, mint mostanában a tpm.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- One mobilszolgáltatások
- Star Citizen
- Nagyobb kijelzőt kap a Xiaomi 18 Pro - hátul
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Robot fűnyírók
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Rtx 3060Ti/ Ryzen 5 4500/ 32GB/ 1TB M2 NVMe SSD/ 1TB HDD/ Win 11/ Garancia
- Rtx 2060 Super/ Ryzen 5 3600/ 16GB/ 1TB M2 NVMe SSD/ 1TB HDD/ Win 11/ Garancia
- Rtx 3070/ Ryzen 7 3700X/ 32GB/ 1TB M2 NVMe/ 3TB HDD/ Win 11/ Garancia
- Gtx 1660 Super/ Ryzen 5 2600X/ 16GB/ 256GB M2/ 1TB HDD/ Win 11/ Garancia
- 2x 8GB DDR4 G.Skill Aegis 3200 MHz
- Hp, Dell, Lenovo gyári 65W USB-C / Type-C töltők, tápegységek
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey OLED G8 G85SD monitor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁS ÉRINTÉS NEM MEGY Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB RAM 256GB SSD 5G LTE szép állapot
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 i7-11850H 32 GB RAM 1000GB SSD NVIDIA T1200 Garancia
- AKCIÓ! ASUS B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Lian Li Vector V100 Adata600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
gondoltam jó, ha van több alkatrész tesztelgetni.