Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- aquark: A tökéletes karóra keresése
- hcl: HP Probook 640 G4 vs MS UEFI CA 2023 vs BIOS rendberakás :D
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- sh4d0w: Star Wars: Vérvonalak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hieronymus
veterán
Egy csepp a tengerben, ma még.
A LEO pályás műholdak rövid életűek, de legalább sok kell belőlük a szolgáltatásokhoz. A szolgáltatók is gyarapodnak. teljesen új kihívás jelentenek. Habár az egyik leggyakoribb fém a Földön az alumínium, kötött formában, a talajban van. A visszatérő műholdak tömegének nagy része alumínium. A szétégő elektronika sem feltétlenül környezet barát. A műanyag csomagolás megjelenésekor fel sem merült a környezet terhelés problémája. Ma már a szöveteinkben is műanyag részecskék vannak beépülve.
-
aquark
aktív tag
Igen, sajnos pusztul a természet. Aki jár túrázni, látja, de a többség soha nem megy a parkolótól messzebb 1 kilométerre. Lásd Dobogókő - felmegy, eszik, lejön, legfeljebb eltipeg masassarkúban a kilátó pontig. De ugyanez van a Biharban is, felmegy a Nagy-Biharra, Biharfüredre, a Vigyázóra, Glavojra a barom állat terepjáróval meg quaddal. Pár éve több hó volt fent, tovább megmaradt.
Nyilván lehetne javítani a helyzeten, én örültem, amikor a covid miatt nem jártak a repülők, autók. Éredekes mód érezhetően tisztább volt a levegő itt is, nem csak KÍnában. Még mindig nem értem, ki a fene repked ennyit, napi több ezer járat, telenyomja szennyező anyaggal a felső légkört.
Ezer számra égnek el Musk műholdjai, megint csak a légkört szennyezik. Még csak nem is kutatták a hírek szerint ennek a káros hatását, mégis bármit megtehet mert van rá pénz.Ontja az ipar az autókat, mert mindenki megérdemli, kell, minél nagyobb, suv, a régit kidobjuk. Már rég át kellett volna állni közösségi autókra. Fuvar után másik utas igénybe tudja venni, rendelésre automatikusan célhoz megy... Ja meg nem 1 embert kéne vinni, hanem mást is aki ugyanarra a célterületre igyekszik... Reggeli délutáni dugókban szinte csak 1 ember/autót látni. Ego.
Nem kéne ennyi parkoló, gyártás, szennyezés. Ez már szánalmas, hogy egy családban 3-4 autó is van. Ja, meg 2 km-re a bótba is autóval mennek...
Én még mindig többet megyek kerékpárral, mint autóval... van amikor 1 hónapban 1x veszem elő csak az autót, mert szinte minden megoldható 2 keréken is, meg van futár.Mennek a konteók a facebookon, annyi kretén buta ember él köztünk akik ezeket el is hiszik, nagyon szomorú. Elzárták a Dunát, a tv és mobil tornyokból meg a jégerrel direkt csinálták az aszályt. Közben meg ül a dízelben a parkolóban járó motorral, klímával és posztol fagyi nyalás közben. Ja, a békaemberek miatt van az egész...
"Ez már szánalmas, hogy egy családban 3-4 autó is van. "
Hát, nekünk egy sincs, egy robogónak is örülnék...
Egyébként egyetértek az írásoddal.
-
t72killer
legenda
igen, a háborúk miatt a légkörbe jutott szennyeződésekről nem is beszélve. Van bőven amivel tönkre lehet tenni mindent. Mindig van valami ok, lehet bombázni, robbantani, felégetni mindent. Nyilván még mellé ott vannak a szokásos erdőtüzek is.
Nem rajtam múlik, mindig erre jutok, amit lehetett én megtettem. Sose utazok repülővel, kerékpárral járok, nem kávézok, nem dohányzom, legolcsóbb autót veszem, és legalább 10 évig meg is tartom. Kütyüket is, amíg működnek használom.Nem tudnak hibázni:

Közben olyasmiről, mint kötelező Home Office munkakvóták, turizmus számainak CSÖKKENTÉSE, stb szó sem lehet
-
hcl
titán
igen, a háborúk miatt a légkörbe jutott szennyeződésekről nem is beszélve. Van bőven amivel tönkre lehet tenni mindent. Mindig van valami ok, lehet bombázni, robbantani, felégetni mindent. Nyilván még mellé ott vannak a szokásos erdőtüzek is.
Nem rajtam múlik, mindig erre jutok, amit lehetett én megtettem. Sose utazok repülővel, kerékpárral járok, nem kávézok, nem dohányzom, legolcsóbb autót veszem, és legalább 10 évig meg is tartom. Kütyüket is, amíg működnek használom.Ennyi. Aki amit tud, azt teszi.
-
Gábor90!
csendes tag
Igen, sajnos pusztul a természet. Aki jár túrázni, látja, de a többség soha nem megy a parkolótól messzebb 1 kilométerre. Lásd Dobogókő - felmegy, eszik, lejön, legfeljebb eltipeg masassarkúban a kilátó pontig. De ugyanez van a Biharban is, felmegy a Nagy-Biharra, Biharfüredre, a Vigyázóra, Glavojra a barom állat terepjáróval meg quaddal. Pár éve több hó volt fent, tovább megmaradt.
Nyilván lehetne javítani a helyzeten, én örültem, amikor a covid miatt nem jártak a repülők, autók. Éredekes mód érezhetően tisztább volt a levegő itt is, nem csak KÍnában. Még mindig nem értem, ki a fene repked ennyit, napi több ezer járat, telenyomja szennyező anyaggal a felső légkört.
Ezer számra égnek el Musk műholdjai, megint csak a légkört szennyezik. Még csak nem is kutatták a hírek szerint ennek a káros hatását, mégis bármit megtehet mert van rá pénz.Ontja az ipar az autókat, mert mindenki megérdemli, kell, minél nagyobb, suv, a régit kidobjuk. Már rég át kellett volna állni közösségi autókra. Fuvar után másik utas igénybe tudja venni, rendelésre automatikusan célhoz megy... Ja meg nem 1 embert kéne vinni, hanem mást is aki ugyanarra a célterületre igyekszik... Reggeli délutáni dugókban szinte csak 1 ember/autót látni. Ego.
Nem kéne ennyi parkoló, gyártás, szennyezés. Ez már szánalmas, hogy egy családban 3-4 autó is van. Ja, meg 2 km-re a bótba is autóval mennek...
Én még mindig többet megyek kerékpárral, mint autóval... van amikor 1 hónapban 1x veszem elő csak az autót, mert szinte minden megoldható 2 keréken is, meg van futár.Mennek a konteók a facebookon, annyi kretén buta ember él köztünk akik ezeket el is hiszik, nagyon szomorú. Elzárták a Dunát, a tv és mobil tornyokból meg a jégerrel direkt csinálták az aszályt. Közben meg ül a dízelben a parkolóban járó motorral, klímával és posztol fagyi nyalás közben. Ja, a békaemberek miatt van az egész...
Az autók nekem is vesszőparipám. Sokan fel vannak háborodva, hogy neki jár, hogy autózhasson, mert ő megengedheti magának (laza szabályozás és támogatások nélkül nem engedhetné). De ha forgalomcsillapításról van szó, visít, mint ha ölnék. Mert ő fontos ember, nem ér rá a buszra várni, aki gyalogol vagy bringázik, annak nincs hova időre odaérni, különben ő is autóban ülne, a sebességhatár legyen 50, hogy 68-cal a büntetés határán autózhasson, nehogy már 30-ra vissza kelljen lassítani és még el is várják, hogy betartsa!
-
Victoryus
addikt
Nem rajtam múlik, mindig erre jutok, amit lehetett én megtettem. Sose utazok repülővel, kerékpárral járok, nem kávézok, nem dohányzom, legolcsóbb autót veszem, és legalább 10 évig meg is tartom. Kütyüket is, amíg működnek használom. -
hcl
titán
A műholdak légkörben elégése csepp a terngerben egy -egy égő olajmező vagy akár a napi munkába járás mellett.
-
Egon
nagyúr
Azért ennél jóval árnyaltabb a helyzet.
Csak egy példa: kis hazánkban a vízfelhasználás 15%-a lakossági, 85%-a ipari. Szóval lehet azzal jönni, hogy takarékoskodjunk, de ha az akkugyárak meg a Samsung nem fogná vissza a fogyasztást, akkor pont semmit sem érne...
A Duna meg valóban el van terelve (még akkor is, ha ezt most sokan félreértelmezik), olvass utána. [link] [link] -
Victoryus
addikt
-
Z_A_P
addikt
Nekem is regi ciszterna lett ipari foliaval (jo vastag) kibelelve, egy profi csapat csinalta, ide gyujtom az esot (+talajvizet, draincso a haz korul), es ezzel locsolok.
En csinaltam szurot is, kapaszkodj, a befolyo KG csore egy vodor van rakva, aminek kivagtam az aljat, es konyhai szurot raktam a kivagott reszbe
A viz utja: KG -> vodor -> szuro . -
Szevam
senior tag
Elvben mindent be lehet, de azért sok helyen a gyakorlati megvalósítás már problémásabb...
Esővízből szennyeződéseket (pl. falvevelek stb.) szűrni kell, a szűrőt tisztítani időnként (macera). Általában kell szivattyú is, mert mondjuk az emeletre nehezen tolod fel az esővizet enélkül (és igen ritka, hogy víztornyot építenek a kertbe), ergo áramot fogyaszt (plusz újabb meghibásodási lehetőség és karbantartási igény).
Átlag fogyasztás mellett szerintem nem éri meg, még fenntarthatósági okokból sem.
Kertlocsolás más tészta, arra mindenképp javasolt lenne (sőt, ösztönözni kellene).10 év után 1x ki lett szivattyúzva, elmásztam és vödörbe lapatoltam. Párom felhúzta. Nincs szűrő. Lebomlik a víz alatt és jó kis fekete iszap lesz belőle
. -
Egon
nagyúr
Tök másról beszélsz...Ha gyűjtöd a vizet ciszternába, vagy hordóba, vagy bármibe... nem tudod elengedni az első 10 percet (főleg, ha 10 percig esik)...
Nem beszéltem esővíz ivásáról....
Nem a vízkőmentességtől hatlamas a tisztító ereje...
Kettőnk közül látszólag Te vagy negtívabb...
Szóval nézd inkább Te azt
.
Be lehet vezetni a ciszternából a vizet a házba WC lehúzáshoz, + takarító víz bevezetéshez.Elvben mindent be lehet, de azért sok helyen a gyakorlati megvalósítás már problémásabb...
Esővízből szennyeződéseket (pl. falvevelek stb.) szűrni kell, a szűrőt tisztítani időnként (macera). Általában kell szivattyú is, mert mondjuk az emeletre nehezen tolod fel az esővizet enélkül (és igen ritka, hogy víztornyot építenek a kertbe), ergo áramot fogyaszt (plusz újabb meghibásodási lehetőség és karbantartási igény).
Átlag fogyasztás mellett szerintem nem éri meg, még fenntarthatósági okokból sem.
Kertlocsolás más tészta, arra mindenképp javasolt lenne (sőt, ösztönözni kellene). -
kilua
őstag
Az élő szervezetek alaptulajdonsága a legegyszerűbb bacitól kezdve, hogy a rendelkezésükre álló teret az utolsó mm2-ig kitöltik/teleszaporodják és felélik az utolsó μg tápanyagot/erőforrást is. Az ÖNkorlátozás még olyan esetekben is kb példa nélküli, ha ez a szaporodás teljesen egyértelműen pusztuláshoz vezet: a természet a szabályozást a táplálkozási lánccal oldotta meg. Az emberi populációt járványokkal próbálja kordában tartani kevéske sikerrel.
#9: jogos.
Mondjuk most mindenhol 1 gyerek/nő alá esik az arány, a 3. világbeli országokban is kezd beindulni a folyamat, szóval azzal nem lesz gond. Vagy egész másmilyen 2 kéne stabilan idővel..
-
Szevam
senior tag
Talán másik topicba írtam...
Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér...
A pazarlás most talán főbűn lehet. Aminek meg kell adni a módját,oda nem kell sajnálni pénzt paripát, viszont amikor arról van szó hogy "nekem kényelmes legyen" a többi d0g0lj0n meg... hát... lehetne fordítva is...

-
Szevam
senior tag
Az eső első 10 percét el kell engedni. Az mossa ki a levegő részecske szennyezését. Tartósan inni nem túl jó ötlet, közel desztillált víz minőség. A mosó- és mosogatógépben csodát tesz. Vízkőmentes hatalmas tisztító erő.
Nézd a pozitív oldalát is a helyzetnek.
Tök másról beszélsz...Ha gyűjtöd a vizet ciszternába, vagy hordóba, vagy bármibe... nem tudod elengedni az első 10 percet (főleg, ha 10 percig esik)...
Nem beszéltem esővíz ivásáról....
Nem a vízkőmentességtől hatlamas a tisztító ereje...
Kettőnk közül látszólag Te vagy negtívabb...
Szóval nézd inkább Te azt
.
Be lehet vezetni a ciszternából a vizet a házba WC lehúzáshoz, + takarító víz bevezetéshez. -
aquark
aktív tag
Most olvasom, amióta bevezették a környékünkön a harmadfokú vízkorlátozást, azóta megnőtt a fogyasztás....
Megértünk a pusztulásra, vagy igen?! -
Gábor90!
csendes tag
Az ipari forradalommal kezdte meg a társadalom ezt a folyamatot. A bolygó abszolválja ezt a problémát is. A társadalom nem valószínű.
Már régen el kellett volna jutni arra a globális gondolkodási, nevelési, oktatási pontra, hogy a Föld nem a miénk, hanem a kettővel, hárommal, néggyel utánunk következő generációé...
Az alapvető probléma a fogyasztói társadalom/kultúra. Akkora lobbierővel rendelkezik, hogy érdemben nem fordulnak vele szembe a kormányok vagy egyenesen erénynek, a jólét mérőfokának tekintik a túlfogyasztást. A reklámok születésünktől fogva fogyasztásra kondicionálnak és a fogyasztási cikkek is nehezen vagy nem javíthatók, illetve a lehető legkevesebb szabványos komponenst tartalmazzák, hogy inkább új vásárlására ösztökéljék az embereket. Sokan meg annyira benyelik, hogy vehemensen szembefordulnak a saját érdekeikkel.
Ezzel kellene valamit nagyon kezdeni és nem kesztyűs kézzel, mint eddig.
-
Hieronymus
veterán
Az eső első 10 percét el kell engedni. Az mossa ki a levegő részecske szennyezését. Tartósan inni nem túl jó ötlet, közel desztillált víz minőség. A mosó- és mosogatógépben csodát tesz. Vízkőmentes hatalmas tisztító erő.
Nézd a pozitív oldalát is a helyzetnek. -
hegezsolti
tag
-
Szevam
senior tag
Gyűjteném , de nincs miből
július 23.-án volt 2 mm azelőtt valamikor júniusban .Majd ha jön az eső akkor kell gyűjteni!
-
hegezsolti
tag
-
Szevam
senior tag

Mondja az ősi mondás!Mindenki gyűjtse a vizet amilyen módszerrel csak tudja!
-
hcl
titán
Addig nem, és ebben igazad van, amíg a csapból folyik a víz, este be tudja kapcsolni a tv-t, hogy megnézze a kedvenc sorozatát.... Viszont ha ezek bekövetkeznek (hosszú távon) akkor már biztosan késő lesz, de lehet, hogy már most is az.
A politikában meg nem igazán van ténylegesen "zöld" alternatíva, főleg akik lefednék a világ elég nagy részét ahhoz, hogy hajlandóak legyenek összedolgozni.Szerintem akkor is előbb kezd el hőbörögni, mint ténylegesen megérteni és változtatni.
Akármibe', hogy ha most áramkorlátozás lenne, mennének a népek aggregátort venni. Mer' nemá.
-
Pkc83
őstag
Az a baj, hogy túl nagy és nem országokra szabott célokat határozunk meg. Konkrét lépéseket kell meghatározni. Lépésről - lépésre.
Lehet de mivel a probléma globális ezért szerintem itt a "sok kicsi sokra megy" elv már nagyon kevés. Drasztikus és azonnali lépésekre lenne szükség ráadásul nagyban.
-
Hieronymus
veterán
Addig nem, és ebben igazad van, amíg a csapból folyik a víz, este be tudja kapcsolni a tv-t, hogy megnézze a kedvenc sorozatát.... Viszont ha ezek bekövetkeznek (hosszú távon) akkor már biztosan késő lesz, de lehet, hogy már most is az.
A politikában meg nem igazán van ténylegesen "zöld" alternatíva, főleg akik lefednék a világ elég nagy részét ahhoz, hogy hajlandóak legyenek összedolgozni.Az a baj, hogy túl nagy és nem országokra szabott célokat határozunk meg. Konkrét lépéseket kell meghatározni. Lépésről - lépésre.
-
hegezsolti
tag
Okos embertől hallottam olyat, hogy az emberben genetikailag benne van a „nyersanyagok felélése”, talán ez a technológiai civilizáció alapja? Ha ez így van, akkor egyetlen megoldásnak számomra egy nagy nemzetközi összefogás tűnik, a nagyhatalmak vezetésével. Úgy is ők a legnagyobb szennyezők, ehelyett egymásnak esnek a hatalomért. Soha ekkora szükség nem volt még az egész emberiség összefogására, és ezt nem ismerik fel. Mindenki háborúzik a körömpiszoknyi hatalmáért, az ártatlan kisember meg hullik a frontokon, vagy (idővel) a víz és élelemhiánytól...
Ha eddig nem volt összefogás ezután sem lesz … talán ez is benne van az emberben genetikailag .. (Pénz , pénz , pénz )
-
Pkc83
őstag
A politikában meg nem igazán van ténylegesen "zöld" alternatíva, főleg akik lefednék a világ elég nagy részét ahhoz, hogy hajlandóak legyenek összedolgozni. -
hcl
titán
A kisember meg nem fogja érteni. Ha értené, vagy felül tudna emelkedni a saját kis világán, akkor nem szavazna ilyen alakokra.
-
Pkc83
őstag
Okos embertől hallottam olyat, hogy az emberben genetikailag benne van a „nyersanyagok felélése”, talán ez a technológiai civilizáció alapja? Ha ez így van, akkor egyetlen megoldásnak számomra egy nagy nemzetközi összefogás tűnik, a nagyhatalmak vezetésével. Úgy is ők a legnagyobb szennyezők, ehelyett egymásnak esnek a hatalomért. Soha ekkora szükség nem volt még az egész emberiség összefogására, és ezt nem ismerik fel. Mindenki háborúzik a körömpiszoknyi hatalmáért, az ártatlan kisember meg hullik a frontokon, vagy (idővel) a víz és élelemhiánytól...
+1
Teljesen igazad van de ezt a vezetők sose fogják maguktól megtenni csak ha mi a kisemberek erre nem kényszerítjük őket. Nekik csak a hatalom a fontos és semmitől sem félnek kivéve a néptől.
-
hcl
titán
Eddig nem olvastam, de most megtettem.
Teljes mértékben igazad van.
Bár nem látok reális esélyt a javulásra ezen a téren.
Esetleg a szájtépés megy ezerrel felületesen. Közben meg eltűnnek a gleccserek->nem lesz ivóvíz. De persze fontosabb az, hogy melyik celeb mit csinált tegnap.
Tudom-tudom. Ha a celebség megszűnne, a gleccserek akkor is eltűnnének, de ez csak egy hirtelen összahsonlítás volt.Ha a celebségvnem megszűnne, hanem átalakulna? Pl. hogy az értelmes ember lenne a menő...? Eh...

-
Hosssszu
őstag
Eddig nem olvastam, de most megtettem.
Teljes mértékben igazad van.
Bár nem látok reális esélyt a javulásra ezen a téren.
Esetleg a szájtépés megy ezerrel felületesen. Közben meg eltűnnek a gleccserek->nem lesz ivóvíz. De persze fontosabb az, hogy melyik celeb mit csinált tegnap.
Tudom-tudom. Ha a celebség megszűnne, a gleccserek akkor is eltűnnének, de ez csak egy hirtelen összahsonlítás volt. -
hcl
titán
Imádom az ilyen magasröptű topikokat, ahol mindenki a egy f*sz* meteoritot vár, hogy kipusztítsa a "bűnös" emberiséget. Megnézném a várakozók arcát, amikor a meteorit megöli az összes szeretteit, de ő meg valami véletlen folytán életben marad. Vajon akkor is jó ötletnek tartaná azt a sziklát? Mindezt miért is kell várni? Suicid hajlamit nem kell kiterjeszteni mindenkire.
Klímaváltozás már rég el lett cseszve, sőt! Nem is lehetett volna másképp! Mindig a nyersanyagokért harcolt (meg a terültekeért, de az most irreleváns) az emberiség (meg kb. az összes más élőlény). Amíg környezetszennyező rakétákkal megy a robbantgatás környezetszennyező nyersanyagért (olaj, szén, stb.), addig nem lesz itt semmi fordulat. Már pedig a harc menni fog tovább, ez nem kérdés. Kinek lenne elég nagy f*sz* ahhoz hogy beszóljon Putyinnak, Trumpnak, Micimacinak? De ha megállna a harc, tanulmányok szerint már akkor kb. vége a ma ismert világnak.
Van elég baj így is, ezt még megfejelni egy meteorittal... Ezt sosem fogom megérteni. -
Hosssszu
őstag
nem mondtam, hogy "ki kell pusztítani", egy FENNTARTHATÓ EGYENSÚLYRA lenne szükség. Ennek van komoly népességszám-küszöbe is, amit egyébként a "hanyatló fejlett világ" lelkesen túl is teljesít, annyira lelkesen, hogy egyes országok egyenes úton vannak a kihalás, mások a népességcsere felé.
Bocs, a reggeli kávé, lehet sok volt.

Ebben igazad van, de gondolom tisztában vagy vele, hogy ez az egyensúlyi állapot nem fog bekövetkezni. Olyan "túl szép hogy igaz legyen" dolog.
És a mondatod második felével is egyetértek sajnos.
Inkább haljak meg valami miatt gyorsan, minthogy szomáliai őslakosok legyenek a szomszédaim.
Ha eltűnök egy időre, akkor gondolom az utolsó mondatom miatt bann-t kaptam.
-
t72killer
legenda
Imádom az ilyen magasröptű topikokat, ahol mindenki a egy f*sz* meteoritot vár, hogy kipusztítsa a "bűnös" emberiséget. Megnézném a várakozók arcát, amikor a meteorit megöli az összes szeretteit, de ő meg valami véletlen folytán életben marad. Vajon akkor is jó ötletnek tartaná azt a sziklát? Mindezt miért is kell várni? Suicid hajlamit nem kell kiterjeszteni mindenkire.
Klímaváltozás már rég el lett cseszve, sőt! Nem is lehetett volna másképp! Mindig a nyersanyagokért harcolt (meg a terültekeért, de az most irreleváns) az emberiség (meg kb. az összes más élőlény). Amíg környezetszennyező rakétákkal megy a robbantgatás környezetszennyező nyersanyagért (olaj, szén, stb.), addig nem lesz itt semmi fordulat. Már pedig a harc menni fog tovább, ez nem kérdés. Kinek lenne elég nagy f*sz* ahhoz hogy beszóljon Putyinnak, Trumpnak, Micimacinak? De ha megállna a harc, tanulmányok szerint már akkor kb. vége a ma ismert világnak.
Van elég baj így is, ezt még megfejelni egy meteorittal... Ezt sosem fogom megérteni.nem mondtam, hogy "ki kell pusztítani", egy FENNTARTHATÓ EGYENSÚLYRA lenne szükség. Ennek van komoly népességszám-küszöbe is, amit egyébként a "hanyatló fejlett világ" lelkesen túl is teljesít, annyira lelkesen, hogy egyes országok egyenes úton vannak a kihalás, mások a népességcsere felé.
-
Hosssszu
őstag
Van elég baj így is, ezt még megfejelni egy meteorittal... Ezt sosem fogom megérteni. -
mpierre
veterán
Olyan túlzottan sok nem biztos, hogy van. De egy biztos, sokat változni a civilizáció.
A mesekönyvek figurái igen sokáig fenn fognak maradni, sőt - tippre - ezek szaporodni fognak. Amíg ezek alapján van fanatizálható tömeg és így közösséghez való tartozás érzete, addig ez nem fog változni. A társas megélése valaminek nagyon fontos tud lenni ezen közösségeknek. Azt az alapvető tényt lépik át, hogy humanoid élőlények lennénk alapvetően.
A színes papírdarabok talán lassan átértékelődnek és átkerülnek fizikai tartalom nélküli dimenzióba. Itt pedig remélem akad egy megfelelően "elszabadult" MI, ami az egészet elporlasztja. -
aquark
aktív tag
Igen, az intelligencia működik, a fejlett országokban már elment a lakosság szaporodási kedve és messze 2 alatt van a születési ráta. D Korea, Japán, Kína különösen élen járnak.
Viszont egy bug van a fajban: az intelligens rétegek technológiát, tudást adnak át az alacsonyabb szinteken lévőknek, pl Európai védőoltások, orvosi "segítség" Afrikában, ami még bőven abban a korszakban lenne, hogy az extrém szaporulatot aprócska szervezetekkel tartsa egyensúlyi helyzetben a természet.
Emlékeim szerint Asimov írta: „Jó dolog az űrhajó, de az is fontos, hogy ne nádfedeles vályogházak felett repüljön.”, Szóval a durván népesedő elmaradottabb országok (ma főleg Afrika) „megcivilizációzására” gondolhatott, ami nagyon rázós talaj, még sehol sem sikerült (Ausztrália, Amerika…). A másik lehetőség ezen országok „elengedése”, magyarán nem egészségügyet, oltásokat, élelmet vinni oda, hanem max. óvszert és oktatást. Ez talán a járhatóbb út, akkor a természetes szelekció érvényesülne, 10-12 születésből 2 élné meg a felnőtt kort…. De ezzel sztem már elkéstünk...
-
t72killer
legenda
Az ipari forradalommal kezdte meg a társadalom ezt a folyamatot. A bolygó abszolválja ezt a problémát is. A társadalom nem valószínű.
Már régen el kellett volna jutni arra a globális gondolkodási, nevelési, oktatási pontra, hogy a Föld nem a miénk, hanem a kettővel, hárommal, néggyel utánunk következő generációé...
Egyelőre ott tartunk, hogy a bolygó humán lakosságának egyik fele színes papírdarabokat imád, másik fele pedig random mesekönyvek figuráit. Szóval idő még, mire előrelépés várható az ügyben...
-
aquark
aktív tag
A túlnépesedésre érdekes kísérlet a 68-73-as Calhoun (Univerzum 25.) kísérlet, ránk nézve az is elég ijesztő...
-
mpierre
veterán
-
Hieronymus
veterán
"Az emberi populációt járványokkal próbálja kordában tartani kevéske sikerrel."
Nem csak a járványokkal. Magával az intelligenciával is. Harcolunk egymás és a környezetünk ellen és hullik a férgese. Szerintem ez egy remek önszabályozó rendszer, csak nem jó érzés, hogy mi vagyunk az áldozatai.
Nézd meg a fejlett országokat. Az egy személyre jutó születések aránya 1 alatt van. Nem kell ehhez háború.
Abdel munkatársam aki a feleségével szakadt át Európába .Afrikából, már a kilencediknél tartott legalább. De lehet, hogy úton volt a tizedik is. A város már így sem tudott nagyobb szociális lakást adni. Az unokája már egy alatt lesz, az utódok számában.A hullik a férgese, evolúciós hatás lenne. De mi képesek vagyunk ellenállni. Az emberi populáció nem fogy. Ellenkezőleg egyre dinamikusabban növekszünk. Bár a növekedést nem a fejlett országok generálják, besegítenek a fejletlenebb országok túlélésébe.
Például Banglades ami folyamatos krízis ország volt az elmúlt évszázadban, mára már a mi mérteink szerint is majdnem élhető ország. -
t72killer
legenda
Nem csak a járványokkal. Magával az intelligenciával is. Harcolunk egymás és a környezetünk ellen és hullik a férgese. Szerintem ez egy remek önszabályozó rendszer, csak nem jó érzés, hogy mi vagyunk az áldozatai.
Igen, az intelligencia működik, a fejlett országokban már elment a lakosság szaporodási kedve és messze 2 alatt van a születési ráta. D Korea, Japán, Kína különösen élen járnak.
Viszont egy bug van a fajban: az intelligens rétegek technológiát, tudást adnak át az alacsonyabb szinteken lévőknek, pl Európai védőoltások, orvosi "segítség" Afrikában, ami még bőven abban a korszakban lenne, hogy az extrém szaporulatot aprócska szervezetekkel tartsa egyensúlyi helyzetben a természet.
-
V.Milán
aktív tag
Az élő szervezetek alaptulajdonsága a legegyszerűbb bacitól kezdve, hogy a rendelkezésükre álló teret az utolsó mm2-ig kitöltik/teleszaporodják és felélik az utolsó μg tápanyagot/erőforrást is. Az ÖNkorlátozás még olyan esetekben is kb példa nélküli, ha ez a szaporodás teljesen egyértelműen pusztuláshoz vezet: a természet a szabályozást a táplálkozási lánccal oldotta meg. Az emberi populációt járványokkal próbálja kordában tartani kevéske sikerrel.
-
KISDUCK
addikt
Fájni fog, de az ember hamar el fog tűnni a földön tett látogatásának idővonalából.
A dínók 165 millió évig itt voltak.
Messze nem okoztak annyi kárt, mint maga az ember önmagának.
A természet pont leszarja mit teszünk itt.
Kipusztítunk több tucat állatfajt, mert ilyen az ember.
Nem tudom melyik barom felsőbbrendű fajnak vagyunk a játékszerei, de már unalmas ezt a játékot játszani.
Sőt több százmilló ember gondolja magát valami hatalmasnak önnönmaga egójának áldozatul esve.
Röhej..
Mindegy már várom a másik aszteroidát.
Ez elől legalább azok és a leszármazottaik sem menekülnek, akik mindezt okozták.
Lehet bunkerkedni és ott évszázadokat leélni neonfényben.
Csak így tovább a kijelölt úton.De a dínók nem egy faj voltak hanem egy nagy csoport (öregrend) tagjai, mi meg csak egy faj vagyunk. Mindenki odáig van a dínókkal, hogy 170 millió évig uralták a Földet, aztán még csak bürökrácijuk se volt.
Amúgy nem a 65 millió évvel ezelőtti kihalási esemény volt a legnagyobb a Földön, hanem a perm-triász kihalási esemény. Akkor rengeteg faj halt ki vízben és szárazon egyaránt.
Amúgy fun fact vagyis nem is annyira fun, de volt egy nagy kihalási esemény amit a szárazföldi növények okoztak. Megejelntek olyan növények amiknek mélyebbre ért a gyökerük mint addig bárminek (0,5m vs 1,5m) és rengeteg tápanyagot hoztak a felszínre amik bekerültek a tengerekbe, oceánokba majd megindult egy hatalmas algásodás ami oda vezetett végül, hogy megindult egy nagy rothadás bla.bla.bla, majd jelentősen lecsökkent a tengerekben/oceánoban az oxigénszint ami tömeges kihalást okozott és ez is bent van az 5 nagy kihalási esemény között. Ez kb. 370 millió éve volt.
Visszatérve a nagy meteros témára az se azonnal írtotta ki a dínókat, ha jól emlékszem talán 1-2 millió éve volt még valamennyi fajuknak, de ugye teljesen nem tűntek el, mert a madarak révén még ma is itt vannak. Majd valamelyik későbbi korban volt olyan is hogy a mai széndioxid mennyiség többszöröse volt a légkörben és akkor a sarkörökön is meleg volt, találtak korokil meg kigyó kövületeket abból az időböl (de oda azt tippelik, hogy akár egy akkor a közelben elhaladó csilag gravitációja is hatással lehetett a Föld pályájára és dölésére). A lényeg bármi is történik, bármilyen rossz lesz, utána valamiknek/vlakiknek jó lesz (kivéve ha a nap megpörköli a földet, mert akkor mindennek gatya lesz). Ajánlom a pbs eons csatornát youtubon vagy a saját weboldalukon tök jó videóik vannak.
Amúgy a mai helyzetet már a folyószabályozásokkal elszabtuk, sokat kéne tenni azért hogy javítsuk a mikroklímát. Több zöldterület kéne és jobban meg kéne tartani azt a vízet amik a folyók és esők hoznak, de az sajnos pénzbe került, költeni meg senki sem szeret. -
t72killer
legenda
-
aquark
aktív tag
-
Lacika112
senior tag
"csak" az áram akkor is azt jelentette sok már leállított erőművet megint beröffentettek és azokat is hűteni kellett.
Kéz a kézben jár a kettő, a víz tisztításához áram kell, az áram termeléséhez meg víz. -
aquark
aktív tag
Tudták azt előtte is, 54 éve jött ki a Római Klub első jelentése, 1972-ben, a Meadows-jelentés...
-
hcl
titán
Igen, és az AI adatközpontokis elégsok áramot zabálnak.
Mondjuk a hűtése, az nem akkora para szerintem, nem szennyezi a vizet (ha olyan), "csak " fűt. -
t72killer
legenda
+1+1, bár a kriptónál "csak" az áram volt a fő mumus, tudtommal kevésbbé a víz. Persze az áram zömében az #1-ben linkelt szénből származott már akkor is.
-
hcl
titán
-
t72killer
legenda
Mindenben igazad van, csak az a probléma, hogy a legtöbb embernek kell folyamatosan az új cucc, amit le kell gyártani. Még csak azt se mondhatjuk, hogy az a gonosz technika, mobil, vagy számtech cuccok, mert ami eszméletlen sok vizet elvisz pl., az a női ruha divat. Értem, hogy egy nőnek sossincs mit felvennie, ezért folyamatosan ruhát kell venni

Egy átlagos póló előállításához körülbelül 2700 liter vizet használnak fel, ami több mint egy ember hároméves ivóvízfogyasztásának felel meg. Egy farmer gyártásához akár 3700 liter vizet is igénybe vehetnek. Mindezeket a számokat figyelembe véve, láthatjuk, hogy a ruhaipar széles körű vízfogyasztással járul hozzá az édesvízforrások kimerüléséhez és az ökoszisztémák károsodásához.
frenetikus, erre jön rá most az adatközpont-őrület.
-
moongoose
őstag
Fájni fog, de az ember hamar el fog tűnni a földön tett látogatásának idővonalából.
A dínók 165 millió évig itt voltak.
Messze nem okoztak annyi kárt, mint maga az ember önmagának.
A természet pont leszarja mit teszünk itt.
Kipusztítunk több tucat állatfajt, mert ilyen az ember.
Nem tudom melyik barom felsőbbrendű fajnak vagyunk a játékszerei, de már unalmas ezt a játékot játszani.
Sőt több százmilló ember gondolja magát valami hatalmasnak önnönmaga egójának áldozatul esve.
Röhej..
Mindegy már várom a másik aszteroidát.
Ez elől legalább azok és a leszármazottaik sem menekülnek, akik mindezt okozták.
Lehet bunkerkedni és ott évszázadokat leélni neonfényben.
Csak így tovább a kijelölt úton. -
PSti
tag
Mindenben igazad van, csak az a probléma, hogy a legtöbb embernek kell folyamatosan az új cucc, amit le kell gyártani. Még csak azt se mondhatjuk, hogy az a gonosz technika, mobil, vagy számtech cuccok, mert ami eszméletlen sok vizet elvisz pl., az a női ruha divat. Értem, hogy egy nőnek sossincs mit felvennie, ezért folyamatosan ruhát kell venni

Egy átlagos póló előállításához körülbelül 2700 liter vizet használnak fel, ami több mint egy ember hároméves ivóvízfogyasztásának felel meg. Egy farmer gyártásához akár 3700 liter vizet is igénybe vehetnek. Mindezeket a számokat figyelembe véve, láthatjuk, hogy a ruhaipar széles körű vízfogyasztással járul hozzá az édesvízforrások kimerüléséhez és az ökoszisztémák károsodásához.
-
t72killer
legenda
Sajnos az a mocskos pénz...
+jön a pénz által felvásárolt jelenleg legdivatosabb PC ideológia, ami még csak véletlen se piszkálja Kínát, Indiát. Kínát nagyban dícsérgetik a szél és naperőművei miatt, miközben:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- SONY LCD és LED TV-k
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- 30 éves lett a Quake – a játék, amely örökre megváltoztatta a PC-s lövöldéket
- Gyúrósok ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Sikeres az Xperia 1 VIII, a Sony reagált kritikákra is
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Bontatlan Kingston FURY Renegade G5 GEN5 1TB PCIe 5.0 SSD 4 év Alza garancia
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Akku:100%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával!
- eladó Apple Magic keyboard(12.9", US)
- Samsung PM883 7.68TB Enterprise SATA SSD (MZ7LH7T6HMLA) 100% Health, 497GB írás
- Moza R3 PC Bundle + ES 12" Wheel Mod + SR-P Lite Brake Performance Kit
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! HP ZBook Firefly 14 G8 I I5-1145G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari
- Apple iPhone 14 Plus /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- Dell XPS 13 Plus 9320 i7-1260P 32GB 512GB 4K+ TouchScreen 1 év garancia
- Új - Dell UltraSharp 24 USB-C Hub Monitor - U2422HE - 27% ÁFÁs
.
Tök másról beszélsz...
az Alföld (Sárrét) nagyon kimaradt idén belőle .
július 23.-án volt 2 mm azelőtt valamikor júniusban .