Hirdetés

2020. szeptember 18., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  HDD/SSD, CD/DVD írók/olvasók  »  100GB Backup megoldás (téma lezárva)

Hozzászólások

(#1) BadGe


BadGe
(aktív tag)

Javasoljatok légyszíves valami használható - kipróbált - backup megoldást. Nem egetrengető a kérdés, de már most félek belegondolni, hogy mit kezdek majd a 100GB-nyi adatommal ha a vincsesztereim egyszer megtelnek.

természetesen ennyi "fontos" adat sosem lesz, de azért 6-10 Gigát erőlködés nélkül össze tudnék számolni, amit jó lenne időről időre elmentenem.

tapasztalatok?

Ge.

(#2) karib válasza BadGe (#1) üzenetére


karib
(addikt)

CD ilyenre elég kicsi, én is ezzel bajlódok. Még 10x újraírással is hosszú, főleg, mert ott kell ülni, cserélgetni a lemezeket.

Megoldások:
- írható DVD: nagyobb kapacitás, drága, gyerekcipőben van, kiforratlan szabványok, ergo még rizikós
- szalagos meghajtók: DAT, Travan, stb. Nekem egy 12 gigás HP DDS3 DAT van, egész jól beválik. Nem gyors, 1 MB/s az átvitele (6,67x CD), de teljesen öntevékenyen ment. Berakod a kazettát, verifyt ha bekapcsolod, akkor reggelre kész is lesz, kéri a következőt. Baja, hogy csak archiválásra jó, drive-ként nem látszik, olvasni nem lehet róla, csak ide-oda mozgatni anyagokat, és azt is archív jelleggel, tehát kicsit körülményesen. Meg hát nem túl gyors. DDS3 már 20 GB-ot tesz egy kazettára és 3 MB/s az átvitele. További bajok: drága a meghajtó (150-200e+fa), SCSI kártya kell hozzá, viszont a DAT kazetták piszok olcsók, 2-3e egy DDS3 vagy DDS4 (12-20 GB). DAT egyébként kifutott technológia, nem is ez volt a fő profilja. Más megoldásoknál (pl. streamer, Travan) a drive olcsóbb, a kazetta drágább, mert ott a médium van nagyobb biztonságra tervezve - a DAT végülis eredetileg sima digit audiokazettának készült, nem archiválásra...
- veszel egy másik HDD-t.

Department of Redundancy Department

(#3) Zweistein válasza BadGe (#1) üzenetére


Zweistein
(csendes tag)

DAT kazetta : 5G+ és nem foglal nagy helyet, és nem is nagyon lassú... Viszont drágás, és nehezen beszerezhető:)
De süti lenne, neKEm már régóta ilyenre fáj a fogam:D

Vagy 1-2 éven belül lemennek a DVD-R árak:D

Byez, JóÉjt, sok siKErt a választáshoz !

Tanár-Diák kapcsolat nem létezik. Én vagyok rá az élő példa.

(#4) Zweistein válasza karib (#2) üzenetére


Zweistein
(csendes tag)

ÜÜÜ
LOL
ÜÜÜ

Tanár-Diák kapcsolat nem létezik. Én vagyok rá az élő példa.

(#5) BadGe


BadGe
(aktív tag)

eddig még nem fordul elő velem soha, de a fene tudja, érdekes szitu lenne ha egyszer csak feldobná a talpát valamelyik vinyóm (40 és 60GB). Max 1.5-2 évig használok egy vinyót (eddig legalábbis) nem tom szavatolható-e az hogy ez elméleti max 17000 óra alatt biztosan nem megy tönkre. (itt a 7200-es vinyók melegedése kapcsán kezdetm el újabban ezen a témán is gondolkodni) sajnos megint egyre több olyan dolog van, amire oda kell figyelni a gépemmel kapcsolatban és nem elég egyszerűen csak használni. legalábbis az utóbbi 1-2 hónap ilyen vot.
Ge.

(#6) karib válasza Zweistein (#3) üzenetére


karib
(addikt)

5G+? Ammeg mi?

Department of Redundancy Department

(#7) BadGe válasza karib (#6) üzenetére


BadGe
(aktív tag)

Térképek, térkép fájlok, légifotók, raszter térképek, források, esetleg néhány 3D anim, és egyelőre még nem vészes, de könnyen összejöhet néhányszor 10giga DV is.

Persze az is igaz, hogy ezeket azért meg lehet szűrni, de soxor épp a hatalmas adatmennyiség az ami a fontos/nemfontos adatok kiválogatását lehetetlenné teszi.

Tipikus példa: gép vagy hdd csere esetén mindíg megpróbálok szortírozni egy kicsit, aminek leginkább az az eredménye, hogy hónapok múlva jövök rá, hogy néhány adatom a régi vinyó tartalmával együtt végleg elveszett. (most azért még őrizgetem a régit, de előbb utóbb úgyis az öcsémre származik)

Ge.

(#8) BadGe válasza BadGe (#7) üzenetére


BadGe
(aktív tag)

bocs nem is engem kérdeztek, elnézést a pofázásért :)

egyébként 5GB+-ra tippelek, mert gondolom nem kalapácsról meg holmi gyorsulásról volt szó.
Ge.

(#9) karib válasza BadGe (#8) üzenetére


karib
(addikt)

Aha. Hát, esetleg nem rossz neked egy DAT, régi cuccok archiválására és időszaki lementésre. Igazából erre való. Vagy várd meg az újraírható DVD-ket.

Department of Redundancy Department

Útvonal

Fórumok  »  HDD/SSD, CD/DVD írók/olvasók  »  100GB Backup megoldás (téma lezárva)
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.