2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Hogyan vágjuk tönkre a Prohardvert?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: LOGOUT.hu

Például egy jó gyakran, de legalább rosszul megírt Adblock szabállyal.

[ ÚJ HÍR ]

Másfél éve írtunk egy hosszú, nehezen végigolvasható cikket arról, hogy hogyan megyünk csődbe, ha túl sokan használnak reklámblokkolót. Azért is tettük ezt, mert akkor minden harmadik olvasónk már blokkolta a hirdetéseket, ami olyan, mintha minden harmadik nap ingyen kéne dolgoznia itt mindenkinek. Egy pillanatra képzeld el a saját munkáddal és fizetéseddel ugyanezt!

Most nem ezért írunk – bár az arány azóta 40%+ :(((, azaz már minden héten két napot ingyen dolgozik mindenki –, hanem azért, mert egyre gyakrabban fordul elő, hogy az oldalunk összeakad egyik vagy másik reklámblokkolóval, és átmenetileg hibás vagy nem elérhető valamilyen funkció, mondjuk a felső menüsor, esetleg a belépés, fórumban lapozás. Miért van ez és mi a megoldás?

Röviden, hogy ne kelljen sokat olvasnod, ha sietsz:

Ha valami nem működik jól az oldalainkon, egy megszokott funkció nem vagy nem jól érhető el, próbáld ki, hogy kikapcsolod az adblockert és úgy nézed meg, mert nem először akadnak össze!

***

Hosszabban, hogy tudd is, hogy mi történik, ha érdekel:

A reklámblokkolók terjedése olyan ütemű, hogy biztosan és gyorsan megöli a régi állapotot, miszerint jön a hirdető, hirdet, azt mindenki látja, ő örül és fizet. Egy hely, ahol a userek fele már nem látja a hirdetést, pontosan fele annyit ér. Forintban. Senki sem akkora, hogy ezt kibírja, de még ha ki is bírná, akkor majd jön a 60% és így tovább. Fenntarthatatlan.

Ennek megfelelően valaminek változnia kell:

  • vagy a hirdetések alakulnak át, például tartalommá, fizetett x-es cikkekké, amit mindenki lát és kész;
  • vagy a felhasználók fizetnek az oldalért, amely ebből már megélhet;
  • vagy valahogy mégis célba tudja juttatni az oldal a klasszikus reklámokat.

Az első verziónak szerintem senki sem örülne, épp elég ilyen oldal van, mi nem szeretnénk beállni közéjük. A második verziónak nincs realitása, nem fognak emberek tízezrei előfizetni az interneten tartalomért. A harmadik verzió meg technikailag minimum véleményes, a nehéznél határozottan nehezebb.

Mi a legutóbbi helyzetjelentésünk óta a harmadik úton indultunk el. Csináltunk egy saját reklámkiszolgálót, hogy gyorsabb és hibamentesebb legyen a kiszolgálás, ne egy külső szerverre kelljen várni. Igyekeztünk a hirdetőket meggyőzni arról, hogy minél inkább html vagy statikus kép típusú reklámokban gondolkodjanak. És igyekeztünk úgy átalakítani a kódunkat, hogy legalább alapból ne blokkolják a hirdetéseket a különböző reklámszűrők. Igen ám, de az adblockerek blokkolási szabályait folyamatosan frissítik szorgalmas önkéntesek, így azok egyre több dolgot szűrnek.

Programozásban jártasaknak mutatunk két képet:


(forrás: github) [+]

A screenshotok a githubról származnak, itt fejlesztik a teljes magyar Adblock/uBlock szűrőlistát és jól látszik rajta, hogy valamilyen indíttatásból két rendkívül lelkes user, "szpeter80" és "Resike" gyakorlatilag naponta frissítik. Ha valaki átnézi a szóban forgó kódot is, látni fogja, hogy ezek a frissítések szinte kivétel nélkül a Prohardver lapcsalád oldalainak szűrését szolgálják. A teljes magyar netet szűrő Adblock kód fele csak ellenünk szól és frissül naponta, ellenünk! - ez gyakorlatilag boszorkányüldözés :(

Ami miatt az oldal rosszul működhet

Van tehát két programozásban jártas jóakarónk, akik olykor fáradtan, figyelmetlenül, de lankadatlan lelkesedéssel bővítik az adblock szűrési szabályokat. A - bekapcsolt reklámszűrővel nézett - oldal meg tudtunkon kívül és bármikor összecsinálhatja magát tőle, ha véletlenül nem sikerült hibátlanra az új kódjuk, mert kiszűr olyasmit is, ami a normális működéséhez kell. Nem először kell azért változtatnunk a saját kódunkon, hogy egy pongyolán megírt szűrési szabályhoz alkalmazkodva legalább a menüsorunkat ki tudjuk rakni! :(

Függetlenül attól, hogy a reklámok formája jó vagy rossz (ami egy jogos vita, de más lapra tartozik, mert nem változtat azon, hogy ha van bevételünk, van PH!, ha nincs, akkor meg nincs), végtelenül elkeserítő, hogy valakik konkrétan azon tevékenykednek, merő műkedvelésből, hogy csődbe vigyék a PH! közösséget.

Miután semmilyen választási lehetőségünk nincs, mindenképpen folytatjuk a fejlesztéseket, hogy a reklámokat minél problémamentesebben, gyorsabban, civilizáltabban tudjuk megjeleníteni. És igen, azért is, hogy meg is jelenjenek, az egyre elterjedtebb adblockerek mellett is. Amikor csak lehet, igyekszünk ezek hiányosságait is önerőből pótolni, de ha bármikor azt tapasztalnád, hogy valami rosszul működik, mindig érdemes megpróbálni a reklámszűrő kikapcsolását, és úgy megnézni az oldalt.

Köszönjük, hogy végigolvastad!

Ui: légyszi kapcsold ki az adblockert oldalainkon, ha be lenne kapcsolva. Vagy, ha semmiképp sem akarsz reklámokat látni, havi 390 Ft-ért csináltunk egy frankó csomagot, amiben többek között azok kikapcsolhatóak úgy, hogy már a szerverről sem húzza le őket a rendszer.

Akár kikapcsolod a reklámblokkolót, akár előfizetsz a Prémium tagságra, mi előre is KÖSZÖNJÜK a teljes stáb nevében!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.