2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Zune HD - Magas felbontású szerelem

A Microsoft egzotikuma végre Magyarországon is tesztelve.

[ ÚJ TESZT ]

Music, videos, pictures, radio

Térjünk át a Zune HD legalapvetőbb feladatára, a zenelejátszásra. Nos, a formátumok terén nem állunk túl jól, a lossless zeneformátumok közül csak a lossless .wma-t támogatja, sem az FLAC-t, sem más milyen lossless formátumot nem kezel még. Illetve de, ha a Marketplace-en megveszünk egy dalt, akkor az Zune lossless formátumban fog lecsorogni - ami viszont meg egy átpofozott lossless .wma formátum drm-mel ellátva(régebben WMA Standardot használtak a fiúk), szóval itt sem tartunk előrébb. De legalább az ismert(ebb) formátumokat támogatja:
MP3
AAC
m4a
WMA(Pro, Standard és Lossless, illetve a Zune lossless)

A zenelejátszó nemcsak, hogy szép, de ez nem ment a kezelhetőség kárára: A főoldalon albumok, zenészek, zenetípus és lejátszási lista alapján lehet elrendezést váltani, illetve smart dj módba kapcsolás után a zenelejátszó az abba a zenetípusba tartozó számokat összeválogatja, és kidobja nekünk, egyfajta zeneválogatásként. És ezt kapjátok ki!Ha egy ideig nem érünk hozzá a kijelzőhöz, akkor a kijelző kikapcsolásig visszamaradó ideig információkat jelenít meg a kijelzőn különböző hátterekkel, mindezt elég durva minőségben. Ez volt az első, amikor azt mondtam: Hihetetlen. És még valami: Ez az egyetlen program a podcast és a rádión kívűl, ami fut a háttérben.

A videólejátszóban nem ér minket különösebb csalódás, itt már a HD formátumokat is támogatja a .mkv-n kívűl. A videókat érdemes átkonvertálni a HD kijelzőjére, mert ha a Zune Software-nek engedjük meg azt, akkor elég durva US pixel-office-t kapunk. Apropó, a kijelző 272 x 480-as felbontású, tehát nem HD felbontású a kijelzője - pedig a hardver elbírná, ez biztos, mert a tv-re HDMI kábellel 720p-s jelet ki lehet vinni. Ugorjunk vissza a formátumokra a kis kitérő után:
h.264
AVI(XviD)
MPEG-4
WMV

Hát, nem túl sok, de nagyjából az interneten is ezeket a videóformátumokat használják, szóval nem nagy csapás(kivéve a .mkv fájlok támogatása, de ugye ez már 1080p). A videókban a seekelés megdöbbentően gyors, pillanatok alatt történik, nagyjából ilyen gyors a PC-men is, ami azért nagy szó, mert az egy 4 magos böhöm állat, ez meg csak egy lejátszó.

Akkor nézzünk egy Office-t

Jaj ne, ezt a részt utálom...

...Úgyhogy elpörgetem. Így megy ez mi nálunk az irodában!

A képnézegető sajnos csak .jpg-t támogat, sem a .png-t, sem .gif-et, de még a Microsoft közeli .bmp-t se. Ezt még megfejeli az, hogy ha egy 2288 x 3227 Playboyos Zimány Linda képet akarok rátenni a Zune HD-re, azt automatikusan átkonvertálja, és így 100%-on szépen fest, de amint bezoomolok, máris pixeles a csöcs, pedig scanner-felbontású képeket raktam át. Így ugyan memóriát spórolok meg, de ha képregényt akarunk felrakni, mindjárt jön az anyázás. Viszont a multi-touch itt lép először be: van két ujjas zoom ugyanis.

A rádió RDS(illetve RBDS) képes, tehát a csatornák információkkal is tudnak szolgálni, FM rádió esetlén a headsetünk, HD rádió esetén pedig a Zune az antenna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.