2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Zune HD - Magas felbontású szerelem

A Microsoft egzotikuma végre Magyarországon is tesztelve.

[ ÚJ TESZT ]

Marketplace, Internet, Összegzés

A Marketplace nem csak a Zune Software-en, hanem a Zune HD-n(és persze a régebbi modelleken) keresztül is elérhető. Sajnos Zune HD-n csak zenét és alkalmazásokat vehetünk, filmeket, műsorokat nem. Az alkalmazások terén sajnos nincs nagy kínálat, alíg 30 kapható, és azok is mind ingyenesek, illetve 3rd Party szoftverek sem találhatóak a kínálatban. Ez egyrészt nagy érvágás lehet az iPod Touch-ról áttérőknek, vagy egy okostelefonnal is rendelkezőknek. Jó hír, hogy legálisan 3rd Partyt lehet a Zune HD-ra rakni, egyszerűen csak fel kell telepíteni a fejlesztőknek szánt XNA Studio 3.1-et és a ZUNE HD plugint, ezután az internetről letöltött játékokat fel lehet rakni a lejátszóra játszi könnyedséggel. És akkor nem is warezoltunk, nem jailbreakeltünk semmit. Visszatérve a Marketplace-re: Nem csak Zune Pass-szel lehet vásárolni, hanem ha rendelkezünk MS Pointokkal a Live profilunkon, azokat is fel lehet használni.

Az Internet böngésző kudarc webkettő terén. Nem tud HTML5-öt, így CSS3-mat sem, de sajnos a Silverlight, a Java és a Flash, vagy Flash Lite sincs integrálva, ami nagyon lecsökkenti a böngészni vágyók mozgásterét. Ezzel szemben viszont gyors, nagyjából a Safarit lehet hozzá hasonlítani, azzal egy szinten mozog. Maga a motor az Internet Explorer Mobile 6-ra épült, viszont átvett sok mindent az Internet Explorer 7-től és a 8-tól is, így végeredményben egy minden tekintetben furcsa öszvérrel van dolgunk. Jó hír, hogy az oldalakat nem ráncigálja széjjel úgy, mint az IEM6, vagy az Opera Mini, sőt, be lehet állítani, hogy Mobile vagy Desktop kontentot akarunk-e. Ezen kívül integrálva van a Bing böngésző, ami sajnos magyar találatokat nem nagyon dob, mert a US oldalát használja a Bingnek. Viszont legalább gyors. Ja és majd elfelejtettem: Imádom a billentyűzetét a Zune-nak, nagyon ütős és eredeti megoldás a hullámos nagyítás a Microsoft részéről.

Ha összegeznem kell a Zune HD-t, vegyes érzelmek fognak el. Majd' egy hónap intenzív használat után azt kell mondanom, hogy wow, a Microsoft is megtudja szorongatni az Apple tökeit, mégpedig egy olyan lejátszóval, ami teljesen különbözik az iPod Touch-tól, sőt, kinézetre és belsőre is túlmutatóbb annál. Viszont azt is kell mondanom, hogy a Microsoft pár dolgot nem vett figyelembe, például a fejlesztőket, a böngészni vágyókat. Lehet mondani, hogy egy zenelejátszó nem játékra, vagy netezésre való. De 2010-et írunk, amikor is ezt minden készülék tudja, lassan már a mikróra is telepíthetünk linuxot, amikor már a TV-n is Google fut, vagy épp Apple, így ha egy következő frissítéskor a Microsoft ezeket kijavítja(itt kéretik új software-re, vagy új lejátszóra is gondolni, hiszen elég közel vagyunk a HD2 kiadásához), akkor azt kell mondanom: Az iPodot letaszították a trónról. Addig is marad romantikus utazótársként a Microsoft első HD lejátszója.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.