2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Zte Blade vs. Nokia E51

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Néhány gondolat a mindennapi tapasztalatokról két okostelefonnal.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Két kedvenc okos telefonomat hasonlítom össze. Ami közös bennük, hogy mindkettő a legjobb ár/értékű készülék volt, illetve a Blade éppen most az. Viszonylag megfizethető áron elérhetőek. Azoknak is ajánlottak, akik éppen csak most ismerkednek az okostelefonokkal.

Tartozékok

A Nokiához kaptam egy akkumulátort, egy nagyon rossz minőségű headsetet, egy tokot, egy usb kábelt, töltőt és egy 1GB-os sd micro kártyát. Később vettem hozzá egy Hama fülhallgatót, ami orvosolta a hangminőség problémát. Buszon, meg vonaton bőven elég hozzá.

A Zte Bladhez egy a Nokiánál jobb minőségű fülhallgatót, usb-s töltőt, egy 2Gb-os Verbatim memóriakártyát adtak. Meg persze akkumulátort is. Negatívum, hogy micro usb kábelt használ, az E51-hez meg mini usb-s kábelt.

Külső

A Nokia E51 háza fémből van. Nagyon elegáns megjelenésű. A mai napig megállja a helyét.

A Zte Blade háza műanyag. Ezzel együtt nincs gagyi hatása, a tapintása is kellemes. Mindkét telefon rendesen össze van rakva, nem recseg-ropog.

Az általam leggyakrabban használt funkciók

Multimédia

Fényképezőgép

A Blade egyértelmű nyertes, lévén autofókuszos. Szebb képeket készít. Videót nem szoktam készíteni egyáltalán telefonnal. Fényképet is csak ritkán.

Hang, avagy a zenehallgatás nálam mindennapos.

A Nokia 2,5-ös, a Blade 3,5-ös Jack csatlakozót használ. Megszokás kérdése. A pengén a felső részen helyezkedik el a csatlakozó, ami kényelmesebb, ha zsebben hordjuk a készüléket, de nekem az E51-el se volt gondom, egyszerűen fejjel lefelé használtam. A Nokia előnye, hogy zsebben is lehet nyomogatni a gombjait, számot váltani, hangerőt állítani. A gyári fülhallgató a Zte esetében sokkal jobb. Hifire kötve a két készüléket nagyjából egyforma a hangjuk. Az E51-ben van gyárilag equalizer. A Bladre lehet olyan alkalmazást tenni, ami szintén tudja a hangszín szabályzást. Nekem az alap beállítása is megfelel.
Mindkét készülék zenelejátszója támogatja az albumborítók megjelenítését. Amiben viszont jobb az E51, hogy szám címre is lehet keresni. Ez elég fontos funkció, sajnálom, hogy az Androidos zenelejátszók többségében nincs ilyen funkció. Az E51-hez van olyan fülhallgató, amivel lehet irányítani is a zenelejátszót, Bladehez csak Bluetoothon elérhető ez a funkció.
Kihangosítva az E51 szebben szól.

FM rádió:

Mindkét készüléken kielégítően működik. A Blade elvileg rds képes, de ehhez külön fm rádió program kellett.

Video

Mindkét készülék tökéletesen alkalmas a célra. Persze a nagyobb képernyőn sokkal élvezhetőbb. Divx, és xvid kódolással is boldogulnak. Persze egyik se a gyári lejátszóval.

Youtube

Youtube kliens elérhető mindkét platformra.

Webes rádiók

Mindkét telefonon működik a megfelelő szoftverrel.
Symbian: Internet radio, Radio saw
Android: A online radio

Gps

A Blade esetében van beépített vevő, az E51-hez pedig 8000forint körül lehet kapni bluetoothos vevőt. A Nokia ingyen biztosítja a navigációt. Természetesen a Bladehez is lehet találni ingyenes navigációs porgramot, meg rendgeteg kipróbálhatót. Én az Aurát használom.

Telefon funkciók

Telefonálás

Alapvetően ez a funkció elég fontos. Mindkét készülék teljesíti az elvárt szintet. Ebben egy picit jobb a Zte, hangosabb, de lehet hogy az E51-et is csak kicsit ki kéne pucolni. Mindkét készülékre van program, ami képes rögzíteni a beszélgetéseket. Ez elég hasznos lehet, ha később nem emlékszünk valamire az adott beszélgetésből.
Sms küldés mindkét készüléken zökkenőmentes. Ami az E51-ben jobb, a hagyományos mappák szerinti üzenetkezelés. Persze ehhez hasonló program telepíthető a Bladere is. Nekem legalábbis ez a chat szerű sms kezelés nem tetszik.
MMS kezelés: a Blade alapesetben nincs felkészítve a Vodafone vitamaxos beállításaira. Ezt utólag kellett beállítani. A „beragadt” mms-t azóta sem sikerült letölteni, de az újakat legalább megkapom.

Adatbevitel

Ha a félregépelések miatti szidások számát tekintjük akkor a Blade nyert nálam. Nagyon sokszor nem sikerül eltalálni a kívánt betűt. Talán állított helyzetben a hagyományos telefonos kiosztásban tudok rajta a legpontosabban gépelni, de ez a kiosztás nincs benne minden romban. Iszonyatosan hiányzik a fizikai billentyűzet. Ráadásul utálom, hogy naponta törölgetni kell a pengét.

Kommunikáció

Én nem használok mobil netet, meg 3. generációs szolgáltatásokat. Elsősorban wifivel használom a telefonokat. Ebben mindkét készülék jól teljesít. Sokan írják a fórumokon, hogy a Blade szétkapcsol. Én ezt nem tapasztaltam. Ha megy a böngésző, vagy msn, akkor készenlétben is online van. A penge egy kicsit gyorsabbnak tűnik.
A fontosabb programok mindkét készüléken gond nélkül futnak: msn, skype, opera böngésző, skyfire. Gmail kliens is van mindkettőre. Az android több lehetőséget ad böngészés közben, letölthetjük a levelek mellékletét, aztán szerkeszthetjük is akár. E51-en nem nagyon tudok fájlokat leölteni.

Kijelző

Itt a képernyő mérete miatt egyértelműen a Blade a győztes. Csak abban nem vagyok biztos, hogy egy 3-4 órás filmnézés alatt nem merül le teljesen. Természetesen az E51 is használható, elég sok filmet néztem rajta amikor még sokat vonatoztam.

Üzemidő

Ebben a kategóriában egyértelműen az E51 nyert. Én napi kb. 30-45 percet szoktam internetezni telefonon, kb. fél, 1 órát hallgatok zenét. Az E51 akár 5-6 napot is kibír ilyen feltételek mellett. Éjszakára ki szoktam kapcsolni. Egy üzleti telefonnál nem utolsó szempont. A Blade eddig 4 napot bírt legtovább, de itt már levettem a max cpu frekvenciát 480Mhz-re, meg a legalacsonyabb fényerőre a képernyőt.

Néhány, általam sokat használ alkalmazás. Sajnos az Android Marketen egyelőre csak az ingyenes alkalmazások beszerezhetőek.

Gitár tuner

Van mindkét platformra. A Blade viszont pontosabb.
Symbianon: a legjobb amit találtam a Chromatic Tuner
Androidon: GStrings

Számológép

Tudományos számológépre elég sűrűn szükségünk lehet. Én legalábbis használom. Mindkét platformra
van nagyon sok. Az alapvető igényeket kielégíti: hatványozni, gyököt vonni, számrendszerek között váltani tudnak. Meg persze sok egyebet is.
Símbian: BestCalc ami legjobban bevált
Android: RealCalc

Pdf olvasó:

Az Adobe reader elérhető mindkettő telefonra

Office fájlok:

Van olvasó és szerkesztő program szintén mindkét telefonra. A szerkeszthető természetesen egyikre sincs ingyen még.

Normális fájlkezelő

Symbian: Xplore
Androidra: másolni a dual file managert használom. Másra pedig a Ghost Commandert, vagy a gyárit.

Jegyzettömb:

Symbianon a gyári.
Androidon: Note Everything. Ez utóbbi hasznos, mert lehet képet is meg hangot is menteni vele. Persze az E51-en is lehet hangos jegyzetet készíteni.

Naptár és határidők:

Az alap symbian naptárt használom, a teendőket a home screenre szépen kiteszi.
Androidon a teendőket nem, csak a névnapokat írja ki, persze lehet nem jól állítottam be. –Természetesen egyéb widgetettekel orvosolható a probléma.

Webkamera

Mindkét telefon képes rá, a Blade képe szebb az autófókusz miatt.

Távirányító programok

Kiütéssel győzött az E51, mivel a Bladen nincs infra port. Irremote programhoz elég sok eszköz kódja megtalálható. Ha nem, akkor pedig lehet sajátot készíteni. Wifivel vagy bluetooth-tal mindkettő használható

Profilok, értesítések

Mindkét telefonban van csak rezgő mód, hangos mód, illetve offline mód. A Nokiában megismert néma mód kicsit hiányzik, amikor csak a leddel jelzett ha éppen volt valami esemény. A Zte gombjai sajnos csak akkor világítanak, ha a képernyő aktív.

Összességében azt mondom, hogy az E51 azonnal használatra kész volt, amikor megvettem. Tényleg csak néhány plusz alkalmazást kellett telepíteni, hogy számomra tökéletes legyen. A Bladhez meg nagyon sok programot utólag kellett levadászni, hogy az alap dolgokat is normálisan tudja kezelni. Gondolok itt a tárcsázóra, szövegbevitelre, sms kezelőre, jegyzettömbre, saját zenék használata sms és csengőhangnak…

Hihetetlenül idegesítő, hogy a programokat nem lehet bezárni. Persze azt mondja mindenki, hogy nem is kell, mert nem használnak erőforrást... A zenelejátszóra ez pont nem igaz, azt mindig ki kell lőnöm ha le akarom állítani. Persze ez Linux meg java, egy más világ, meg kell szokni.

Összességében mindkét telefont szeretem, de nálam az E51 a nyertes továbbra is. Legnagyobb hátránya a kicsi kijelző. Két év alatt eleget bizonyított, kiérdemelte a tiszteletet, és a szívemhez nőtt. Megtartom továbbra is. Egyszer se fagyott le, nem hagyott cserben. Nem kellett mindig nálam lenni a töltőnek. Tudom, kicsi a kijelzője, nincs benne beépített gps, nem annyira személyre szabható talán mint az Android. A symbianra sokan azt mondják, eljárt felette az idő. Lehet. De az alapvető igényeket képes tökéletesen ellátni, kezes, és rengeteg alkalmazás van még mindig hozzá is.

A Zte-n természetesen sokkal kényelmesebb netezni, olvasni, videót nézni. Gyorsabban futnak rajta a programok. Jó a hangminősége hívás közben. A nagy képernyőnek hála sajnos sokkal hamarabb lemerül. Számomra a gyakorlati előnye a nagy érintőképernyőben és a beépített gps modulban ki is merült. Tökéletesen használható gps-nek, Ebayen lehet kapni hozzá autós tartót és töltőt 4500Ft körül. Jó telefon, de messze nem tökéletes. A vissza gombnak teljesen más a nyomáspontja, mint a másik kettőnek. 3 telefont néztem meg, mindegyiken ilyen volt. Vagy izomból be kell nyomni, vagy körömmel.
Nagy előnye az ára. Az biztos, hogy ennyi pénzért nagyon megéri, mert a nagyobbaknak is odavág rendesen. Még van hová fejlődnie kényelem terén.
Nagy előnye, hogy az ember készíthet akár saját romot is. Ha van hozzá kedve és elég ideje utánaolvasni, tanulni. Szerencsére a droid nagyon gyorsan fejlődik szinte minden héten van hozzá új rom köszönhetően lelkes önkénteseknek. Az már más kérdés, hogy ki az aki minden héten frissít, és rááldoz fél napokat erre. Nálam most a Kelzsoca féle flb-r9_hun van fent, és mivel teljesen stabil, egyhamar nem is tervezem a cseréjét. A telefon fórumán nagyon sok segítőkész fórumtárs van, akik elég gyorsan reagálnak ha az embernek valami kérdése van.
A pengét én olyan embereknek ajánlom, akik jártasak a számítástechnikában, és nem riadnak vissza az újdonságoktól, kihívásoktól. Ha az ember egyszer mindent beállított rajta, akkor nagyon hálás társ tud lenni. Meglátjuk hosszú távon hogy teljesít.

Kiegészítés: A Blade akkumlátor kezelése egy vicc. Ha ki van kapcsolva, és úgy töltöm fel, akkor ugye kb 80%-ig pirosan világít. De ha ilyenkor bekapcsoljuk, akkor már 100%-ot mutat. Azért 20% különbség az elég sok.
Ugyanez fordítva is igaz, tehát ha bekapcsolva töltöttük fel, majd kikapcsoljuk, és töltőre tesszük újra, akkor még elég sok ideig tölti.
A másik érdekesség, ha kikapcsolva töltjük, és már azt mutatja, hogy tele van, majd kihúzzuk a konnekrotból és újra bedugjuk, akkor akár még 30 percig is tölti. És ez nem csak az első pár töltésre igaz. Eddig egyetlen telefonom se csinált még ilyet.

Egy másik elég fontos dolog. E51-en a home screenen mindig kint voltak a teendők, névnapok. Androidon az alap naptár widgeten miért nem jelennek meg a teendők? Sőt, a névnapokból is mindig a következő napit mutatja. Kerestem egy nagyon jó alkalmazást, a Smooth calendart, de az se teszi ki a teendőket. Ellenben a névnapoknál ok, és sokkal kevesebb helyet is használ a gyárinál.
Az egyik home screenre kitettem a Pure Grid Calendart, az legalább tud napi meg heti nézetet is, ebben hasonlít az alap symbianos naptárra.
Erre mondom én is, hogy jó meg szép ez a droid, csak ha már másfél - két órán, (de szerintem volt ez több is...) át vacakol az ember egy problémával, akkor utána már nem kedveli annyira.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.