2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zotac IONITX-A-U - az ideális HTPC?

A Mini-ITX alaplap az Atom és az ION társításával készült. HTPC-nek ideális.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - 1080p lejátszás

Tesztek

A tesztekben nyilván nem játékokkal kell nyúzni egy ilyen platformot, hanem azzal, amire tervezték, filmek lejátszásával. azt látatlanban kijelenthetjük, hogy CUDA támogatás nélkül eléggé meg tud szenvedni az 1080p videókkal, de ha rendesen használhatja a CUDA támogatását, akkor elég jó benyomást keltenek az eredmények. Mivel a CoreAVC 1.9.5 már támogatja a CUDA-t, érdemes lehet akár azt használni MPC-HC mellett, mert ez az egyik leggyorsabb codec manapság.



Forrás: mini-itx.com

Encrypt nélküli Blu-ray esetében 10-14%-os CPU kihasználtságot lehet elérni, míg egy védett, magasabb bitrátájúval is 50%-ra ugrik fel maximum, de az átlag ilyenkor is 25% körül mozog. A Purevideo HD tehát nagy segítséget nyújt az Atomnak Blu-ray lejátszásakor. Az 1080p mkv-k esetében 60% körül tartható a kihasználtság a teszt szerint, de szerintem ez még csökkenthető is akár (lásd következő ábra).


Transformers Blu-ray lejátszás közben
Forrás: pcper.com

A 25-30 Mbps Transformers Blu-ray lejátszása közben a CPU kihasználtsága igen alacsonyan maradt, tehát a magasabb bitrátákkal is megbirkózik az ION.

Az is látható, hogy az Atom 330 a maga két magjával hatékony, de az egy magos változatnál azért már lehetnek gondok adott esetben. Érdemesebb tehát a több magba fektetni.



Forrás: AnandTech




Forrás: AnadTech

Mint említettem, játékra, egyéb, CPU-t, GPU-t jobban igénybe vevő dolgokra nem annyira alkalmas ez az alaplap, de ez egyáltalán nem is baj. Ez a platform nem is erre készült. Az mindenesetre látható, hogy az Intel megoldása nem minden esetben korszerű már.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.