2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zip és CF XT-hez

A programok tárolása és másolása nem egyszerű az XT-nél. Két lehetséges megoldást szeretnék bemutatni.

[ ÚJ TESZT ]

XT CF illesztő

Már a bevezető alapján feltehetitek a kérdést, hogy miért nincs IDE meghajtó XT-hez. Szimplán mert csak az AT idejében tervezték meg és a 16 bites adatbusz miatt a 90-es évek elején a turbó XT korszakban sem terjedtek el hozzá vezérlők. Persze egy kicsit is kreatívabb hardvertervező ezt egy bufferrel megoldhatta volna, de valamiért nem tették meg, pontosabban levágtak 8 bitet és ez lett az XT-IDE.
Szerencsére azóta lelkes amatőrök megírták a szükséges szoftvert és készítettek hozzá hardvert is. Ráadásul az egész elérhető és házilag megépíthető. Én a lo-tech-et javaslom, de biztos van máshol is. Van az én verziómnál újabb kártya is, létezik USB-s megoldás és még pár más kártya. Elég olcsón és árulnak PCB-t, de az alkatrészek beszerzése után már nem olcsó.

A kártya nem volt valami fotogén, én fehérnek láttam, de 10 képből 10-en lett kékes színű. Kis méretű 8 bites ISA-kártya egy CF-foglalattal, ami elérhető a gép szétszedése nélkül. A kártyát eBay-en is meg lehet venni, de a CF-foglalatot leszámítva nem kihívás beforrasztani. Jumperek helyett szép kis dip kapcsolókkal lehet beállítani a megszakítást és base címeket.


XT-CF beültetési oldal

A hátoldalon az összes beállítás megtalálható. Egyszerű, de nagyszerű.


XT-CF forrasztási oldal

Beépítettem a kis PC-be és kapott egy 512 MB-os CF-et. A rendszert kényelmesen előkészítettem egy másik gépen. MS-DOS 5.0, pár teszt programmal került rá. Virtualbox-hoz adtam hozzá, mint raw disket és így pár perc alatt kényelmesen fel tudtam telepíteni rá a DOS-t, majd simán felmountolva másoltam fel a maradékot.


XT-CF beépítve

Bekapcsolás után a normál boot kiegészül a kártyán található ROM menüjével. Lehetőséget ad több indítási opcióra, de most a CF a lényeg. Alaphelyzetben a C-ről, ami ugye a CF, indult a rendszer. A képen láthatjátok a következő oldalon szereplő ZIP meghajtóhoz tartozó driver betöltését is.


CF-IDE menü és DOS boot

Két programmal végeztem méréseket. Az eredmények konzisztensek, 220 kB/sec körüliek lettek nagyon alacsony elérési idővel. Mindent összevetve kb. 3-4x gyorsabb, mint a leginkább elterjedt ST-225. Gondolom az újabb verziók DMA-val még gyorsabbak, de ezzel is "száguld" a gép. A kapacitása pedig gyakorlatilag bármire elegendő. Ha kifutnék a helyből, akkor csak keresnem kell egy nagyobb méretű CF-et.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.