2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zalman CNPS9500 és E6700 polírozás

Két hete felpolíroztam a processzor hűtőt, mely után nem várt eredmények születtek, ezért pénteken...

[ ÚJ TESZT ]

Hogyan polírozzunk?

Két hete felpolíroztam a processzor hűtőt, mely után nem várt eredmények születtek, ezért pénteken felpolíroztam a processzort is. Természetesen mielőtt hozzányúltam volna valamihez is, alaposan utánaolvastam a témának. Nagy segítségemre volt ez a leírás, valamint egy két részes Youtube videó is: [link] [link] Nem utolsó sorban a fórumban is nagy segítségemre voltak.
Továbbá ezúton is köszönet illeti helkis-t a csiszoló papírért :R

A polírozáshoz sík felület kell, a legjobb egy 20x30 centiméteres üveglap. Mivel nem akartam pénzt fordítani rá, egy képkeretből szedtem ki. Érdemes az asztalhoz rögzíteni két oldalú ragasztószalaggal, hogy ne mozduljon el polírozás közben. Olyannyira jól rögzíti az üveglapot, hogy eltávolításnál féltem hogy eltörik. Szóval csak óvatosan.

Egy átlagos felületű hűtőnél vagy processzornál lehet 400-600-as finomságú papírral kezdeni. A vizes csiszolópapírt is rögzíteni kell, elég az alján és a tetejénél leragasztani. Viszont ezt már ne két oldalú ragasztóval, mert akkor nem lesz egyenletes a felület. Vizes csiszolópapír a neve, de nem Balaton mennyiségű víz kell rá. Pár csepp víz elég, a legegyszerűbb ujjal felhordani. A CNPS9500-ról le kell szedni a ventilátort az azt tartó fémszerkezettel együtt. Utána már alul, a hőcsövek között meglehet fogni. Fontos, hogy ne nyomd le a hűtőt /vagy a procit/, engedd hogy saját súllyal nehezedjen a papírra. Arra is figyelni kell, hogy ne ugráljon, bukfencezzen a hűtő, mert nem egyenetlen felültetet akarunk létrehozni. Sokszor nem egyszerű, nekem is párszor megakadt, de a legjobbra kell törekedni. Ha nagyon nem megy, tegyél alá több vizet. Érdemes valamilyen rendszer szerint polírozni, én a következőt alkalmaztam: hűtőnél 15, procinál 30 előre-hátra „tologatás”, után 90°-al fordítottam jobbra.
Egy idő után elhasználódik a papír, akkor cserélni kell. Amikor már úgy érzed sehova se jutsz, akkor jött el az idő a cserére. Ezek a csiszolópapírok A4-es méretűek általában, én mindegyikkel kb. 1 órát foglalkoztam, ez idő alatt pont végig mentem a papíron. Lehet hogy elég kevesebb idő is, én alapos munkát végeztem. Gyakorlatilag 800 felett minden papírnál tükrösödött, csak a karcok száma lett kisebb/kevesebb. Amikor már csak egyenes karcok vannak, akkor érdemes tovább menni a finomabb papírra. A végén a 2000-es papírnál már szárazon csiszoltam, úgy jobban tükrösödött, mint ha vizesen csináltam volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.