2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bemutatkozik az ASUS ROG Keris egér

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megnéztem, hogy mit tud a tajvani óriás új ultrakönnyű, kábel nélkül mindössze 62 grammos, aszimmetrikus rágcsálója.

[ ÚJ TESZT ]

Az ASUS-t szerintem senkinek nem kell bemutatni, mindenhol jelen van több-kevesebb sikerrel. Az egerek piacán is megvetette a lábát már jóideje, és a termékei között akadt egy-egy használható darab, de kiugróan jónak egyiket sem lehet mondani – e bemutató tárgya, a ROG Keris vezetékes verziója, azonban szakít ezzel a hagyománnyal.

Csomagolás

A doboz tartalmazza a szokásos papírokat, szétszerelési útmutatót, ROG matricákat, csere tömör teflontalpat és 2 darab Omron D2F-01F mikrokapcsolót.

Tömeg, kábel, talpak, forma

A periféria 62 grammot nyom kábel nélkül, és ebben benne van az ízléses RGB világítás is, így a tömeg egész jónak mondható ebben a 116 mm hosszú, 68 mm széles és 39 mm magas méretben. A cucc paracorddal van szerelve, ami kellően rugalmas, de azért találkoztam már jobbal (pl. az abszolútnak tekinthető Cooler Master MM710/MM720 vagy a Endgame Gear XM1r madzagja). A rajta lévő kábelkötegelő nagyon könnyen felsérti a külső szövetet; ennek anyagválasztása és kidolgozása nem bizonyult szerencsés történetnek, hiszen nem volt sokat piszkálva a zsinór, mégis látszódik már rajta némi rojtozódás.

A rágcsáló jobbkezes, "ergonomikus" kialakítású, az oldalsó gombok a bal oldalán helyezkednek el, s bár a kisebb testű kurzorkergetők közé lehet sorolni és karmos vagy ujjbegyes fogáshoz javasolja a gyártó, a kisebb kezűeknek tenyér alá is ideális lehet.

A teflontalpak jó minőségűek, formájuk és méretük egyaránt optimális – olyan hatása van, mintha nem is gyári lenne. A hason még ott figyel egy cpi-váltó és a gumisapkával letakart szerelőnyílások.

Összeszerelési minőség

A patkány nem recseg, nem ropog, nem mozog vagy lötyög rajta semmi,és a két, kellemes tapintású főgombjai PBT műanyagból készültek (mint az igényesebb billentyűsapkák), hogy jól bírják a strapát. Ezek sem lötyögnek, hanem szépen járnak, a hangjukat pedig átlagosnak mondanám. A ház többi része ABS plasztikból van, leginkább talán költségcsökkentési okokból kifolyólag. Az első fele, valamint a két oldalsó gomb hasonlóan textúrázott, mint a fő klikkek, és nem esnek be, nem lötyögnek, a helyük ugyancsak optimális (számomra legalábbis), ellenben kicsit talán hangosak. A hátsó rész burkolata teljesen sima. A görgő kellően taktilis és a lenyomással sincs probléma, nem kell hozzá túl nagy erőkifejtés.

Az extra japán Omron switch-ek és a szerelőnyílások már előrevetítik az egér egyik különleges tulajdonságát, miszerint az a papucsok levétele (vagy a matrica szétgányolása) nélkül szétszedhető! Végre nem kell egy esetleges javítás esetén máris új talpakat venni...

Gyárilag ROG mikrokapcsolókkal van szerelve, amelyek 70 millió kattintást ígérnek, de majd az idő eldönti, hogy tűrik a kiképzést. Itt jön a képbe az apparátus másik különlegessége, hogy e kapcsolók hot swapes foglalatban vannak, tehát forrasztás nélkül cserélhetők, így hozzáértést vagy célszerszámokat (egy csavarhúzón, esetleg egy csipeszen kívül) nem igényel a művelet.

Driver

A beállításokért a Armoury Crate nevezetű program felelős, ami normál telepítéssel csupán 49 MB-ot foglal le magának a háttértárolón, és a memóriánkat se eszi el. Az egerünket kiválasztva öt fül látható, melyeknek beállításait három profilba menthetjük el. Az első tab a gombok felprogramozását takarja, ahol is a cincogó felülről nézett sziluettjét láthatjuk, amit alul átkapcsolhatunk oldalnézetre - egyedül a bal katt szerepe van fixálva.

Makrózhatunk is, noha azt előbb egy külön felületen kell fölvenni, majd utána betölteni a kívánt eszköz valamelyik gombjára.

A teljesítmény fülnél a négy cpi lépcsőt, az USB port frissítési rátáját és a debouncing time-ot állíthatjuk. Az érzékelő felbontását 100-as léptékben lehet állítani egészen 16 000-ig, de érdekessége a dolognak, hogy a lépcsőket az applikációban nem választhatjuk ki, csak az alsó cpi-váltó segítségével tehetjük ezt meg. A polling rate-nél a szokásos 125, 250, 500 és 1000 Hz-es lépcsőket találjuk meg. A Button Response-nál 12,16, 20, 24, 28, 32 ezredmásodperces értékeket állíthatunk be, de ezt érdemes minél alacsonyabb értéken hagyni. Az angle snappinget is lehet ki-be kapcsolgatni.

A következő tabon az Aura Sync-es világítással játszadozhatunk, és a görgő, továbbá a hátsó ROG logó fénye külön és egyszerre ugyanszintén konfigurálható.

A Calibration fülnél a szenzor karakterisztikáját az egérpadhoz igazíthatjuk. Mivel az egéren nem található meg külön a LoD állításának lehetősége, ezzel a funkcióval lehet egy kicsit trükközni, de igazából nem érdemes.

Az utolsó tabon a firmware-t tudjuk frissíteni.

Mérések

Az egér PixArt PMW3389 szenzorra van szerelve, szóval szépen hozza a kötelezőt.

Paint teszt @ 1000Hz

A mérések SkyPAD Glass 2.0 egérpadon, az OxyPlot MouseTester 1.5.3-as verziójával (és persze a Microsoft Painttel) készültek.

Konklúzió

Egy viszonylag visszafogott, jól összerakott és két remek, igen praktikus ötlettel tervezett rágcsálót ismerhettünk meg a ROG Keris személyében. A sajtfaló azoknak a szolgál kellemes alternatívául, akik nem szeretik a lyukas dizájnt, viszont alacsony tömegre vágynak, ráadásul még gusztusos RGB világítás is jár hozzá.

Az átlagos ára a teszt írásának pillanatában: 21 000 magyar forint, igaz akcióban sikerült megvennem, így csak 18 pénzt hagytam a kasszánál. A konkurenciája talán a Razer DeathAdder V2 Mini lehet, aminek az ára zömében 20 000 forint körül mozog. Optikai kapcsoló ide vagy oda, a gyorscserés foglalat szerintem erősebb érv a választásnál, ráadásul a Kerisben még az érzékelő is komolyabb. Ebből kifolyólag 21 000 forintért is bátran ajánlom, ha bejön neked ez a forma, de 18 000-ért gyakorlatilag nincs vetélytársa.

Külön köszönet a szakmai segítségnyújtásért Synthwave fórumtársnak.

lektorálta: Synthwave

Azóta történt

  • Puretrak Valor

    Megnéztem, hogyan sikerült a patinás egérpadgyártó első egere, a Puretrak Valor.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.