2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Redmi 5 - a sikertörténet folytatódik

A Xiaomi Redmi 5 az aktuális trendeknek megfelelő kialakítással, jó teljesítménnyel, remek üzemidővel és észszerű árazással folytatja a sikertörténetet.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftverezettség

A burkolat alatt egy 14 nanométeres csíkszélességű Qualcomm Snapdragon 450 lapkakészlet lakozik, mely magában foglal egy ARMv8 architektúrájú, nyolcmagos processzort. A Qualcomm processzorok számozása egyértelmű, a 200-assal kezdődő számok a belépőszintű készülékekre, a 400-asok az alsó középosztályra, a 600-asok a középosztályra, és végül a 800-zal kezdődő számozás a csúcskategóriás készülékekbe szánt chipkészletekre utal. Ezt a rendet borította fel a 2017-es sanghaji MWC-n bemutatott, a Snapdragon 435-öt váltó 450-es széria, amely tulajdonképpen egy pénztárcabarát Qualcomm Snapdragon 625. Az egyetlen változás az az órajelekben lehető fel, Cortex-A53 magok maximálisan 1,8 gigahertzre képesek felpörögni 2 gigahertz helyett.

A grafikus gyorsító sem piskóta, az Adreno 506 GPU szinte minden feladattal megbirkózik, az alkalmazások egyidejű futtatásáról pedig a 3 GB RAM gondoskodik. A belső tárhely mérete 32 GB, ebből 24 GB-ot tudunk szabadon felhasználni, de pánikra nincs ok, akár egy 128 gigabájtos microSD kártyát is bepattinthatunk, feláldozván a dual SIM-es használatot.

A táblázatban jól látszik, hogy csak minimális a lemaradás a kisöcsnek a Plus ellenében. Ahogy viszont az mostanában lenni szokott, ez semmiben nem befolyásolja a rendszer sebességét. A telefon gyors, reszponzív, minden érintésre azonnal reagál, a rábízott feladatokat pedig duzzogás nélkül elvégzi. A grafikailag nagyon igényes játékok, például a Modern Kombat 5, NOVA 3, vagy az Asphalt 8 szépen futnak, igaz az utóbbinál közepes grafikai beállításokon, minimális melegedést érezve a hátlapon.

Szoftveres oldalról az Android 7.1.2, tehát Nougat adja az alapot, az Oreo frissítés is hamarosan megérkezik. A lényeg azonban MIUI 9 felület, amelyet 2017. július 26-án jelentettek be a Xiaomi Mi 5X-el együtt. Jelenleg a 9.2 MIUI Global verzió fut a gépen, januári biztonsági csomaggal és majdnem tökéletes lokalizációval. Egy kis hiba van a kamera beállításainál, ha magyar nyelven használjuk a telefont. A fénykép méret kiválasztásánál 4:3, 16:9 és szintén 16:9-es képarányra van lehetőség, az utóbbi természetesen 18:9 akart lenni.

Időközben megérkezett a 9.5.7.0 MIUI Global Stabil frissítés, ezzel az Android biztonsági csomag szintje is naprakész lett.

A MIUI fejlesztő változatban hetente, stabil verzióban 2-4 havonta frissített, villámgyors, biztonságos, végletekig személyre szabható, az idők során tökéletesre csiszolt újragondolt Android rendszer. A MIUI 9 új funkcióit nem mutatnám be külön, mert már azt sokan megtették és arra egy külön cikk is kevés lenne. Volt azonban egy változás EU előírások miatt. Az uniós országokban a Téma alkalmazások elrejtésre kerültek. A további beállítások-Régió pontban az országot állítsuk át például Svájcra és egy újraindítás után újra élvezhetjük az ezerarcú MIUI megunhatatlan világát.

A Xiaomi és a stock Android felületének fejlődését 2011 óta kísérem figyelemmel. Egy egyszerű hasonlattal szoktam élni, mikor a két rendszert kell pár szóban jellemezni. Az alap Android egy egyszerű és nem túl izgalmas dobókocka, amely mindenki számára könnyen kezelhető. A távol-keleti gyártó megoldása ezzel szemben egy Rubik-kocka, ha ráérez valaki a logikájára, imádni fogja. Pont úgy, mint a kockák esetében. Van, aki 4,69 másodperc alatt kirakja ezt a háromdimenziós mechanikus logikai játékot, ami egyébként a hivatalos virágrekord és van olyan is, akinek ez órák alatt sem sikerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Xiaomi Redmi S2 – szelfizz velem

    Elfogadható árú telefon erős középkategóriás hardverrel, naprakész rendszerrel, komoly kamerás képességgel.

  • HOMTOM S99 - nem százas

    Átlagos, olcsó telefon, amely nem feltétlen érdemli meg ezt a kissé unalmas bemutatót átszövő szarkazmust.

  • Xiaomi Router 4

    A Xiaomi tetszetős routere gigabites sebességgel bír és az új MiNET protokoll kezelésére is képes.

  • Xiaomi 4X kijelzőcsere

    Sose ejtsünk telefont a csempére, főleg, ha nincs rajta tok. Ha mégis így járnánk, akkor kell egy új kijelző...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.